Информации за колачиња

Што се технологии за следење?

Технологиите за следење, како колачиња, ознаки, пиксели, дигитален отпечаток од прст, веб-ознаки и слични скрипти, се користат за складирање и/или споделување информации за посетителите на веб-страниците, за нивните системи и пребарувачи. Информациите што се собираат со колачињата и технологиите за следење се разликуваат врз основа на компонентите на секоја веб-страница и може да бидат лични или нелични. Личните информации може да вклучуваат, но не се ограничени на, детали поврзани со уредот што го користите, пребарувачот што го користите, Вашата IP-адреса, претходната веб-страница што сте ја посетиле, дали сте кликнале на некоја наша реклама, како и Вашето однесување при пребарувањето (времетраењето на посетата и дејствата што сте ги преземале). Во canon-europe.com и неговите поддомени, ги користиме овие технологии за да ги персонализираме содржините, да Ви ја олесниме навигацијата, да приспособиме и мериме реклами и да понудиме побезбедно искуство.

Некои колачиња и технологии што ги користиме на нашата веб-страница се строго неопходни и постојат за цел на техничкото овозможување на веб-страницата и нејзините компоненти, како и да обезбедат мерки за безбедност. Овие строго неопходни колачиња, познати и како колачиња за функционалност, се активираат без дозвола од корисникот бидејќи се неопходни за веб-страницата да функционира правилно и безбедно. Сите други колачиња и технологии за следење што не се класифицирани како строго неопходни се подложни на согласност од посетителите на веб-страницата.

Ова Известување за колачиња и технологии за следење („Известување за колачиња“) ги наведува сите колачиња и други технологии за следење што ги користиме на нашата веб-страница, како и категориите на информациите што ги собираме, целите во кои колачињата и технологиите за следење собираат информации, како и нивната класификација во четирите категории на технологии за следење што ги користиме. Ова Известување за колачиња се однесува на canon-europe.com и неговите поддомени.

Колачиња за функционалност: овие колачиња се неопходни за правилното функционирање и безбедноста на нашата веб-страница и не може да се оневозможат во нашите системи. Тие може да вклучат елементи како Вашиот избор на јазик, претпочитани поставки за согласност или колачиња поврзани со серверот наменети за да ја обезбедат непречената работа и функционалност на нашата страница.

Колачиња за рекламирање: ние работиме со голем број партнери за рекламирање за да Ви обезбедиме приспособени реклами. Податоците што ги собираме ги вклучуваат (но не се ограничени на) Вашата локација, уред, пребарувач и/или IP-адреси.

Колачиња за аналитика: алатките за аналитика што ги користиме ни помагаат да ја подобриме веб-страницата со тоа што ќе собираме податоци за однесувањето на корисниците. Овие податоци може да ги вклучуваат страниците што ги посетил корисникот, колку време се задржал и некои приспособени настани поставени за следење на конверзии. Колачињата што се користат ни помагаат подлабоко да ги разбереме корисничките интеракции.

Колачиња за персонализација: колачињата што се користат овде претежно складираат податоци за нашите алатки за персонализација. Податоците што ги користиме потоа се користат за оптимизација на нашата веб-страница за подобро искуство.

За целосно искористување на содржините и персонализираните функции од canon-europe.com и неговите поддомени, Вашиот компјутер, таблет-уред или мобилен телефон треба да дозволи користење на колачиња (тоа најчесто е зададена опција), бидејќи тоа е единствениот начин на кој можеме да ви понудиме одредени персонализирани функции на оваа веб-страница.

Промена на подесувањата за колачињата или откажување

Нашите колачиња не складираат чувствителни информации, како што е вашето име, адреса или податоци за плаќање. Меѓутоа, доколку сакате да ги ограничите, блокирате или избришете колачињата од canon-europe.com и неговите поддомени, променете ги поставките за колачиња овде по ваша желба.

Колачињата кои ги користиме:
Управување со согласноста за колачиња

Категорија

Име

Опис

Рок на важење (т.е. кога ќе го избришете колачето од вашиот уред)

Вид на страна

Рекламирање

_fbc

Facebook го користи колачето „_fbc“ за да складира информации за Вашата последна посета на веб-страницата.

3 месеци

Колачиња од 1-ва страна

Рекламирање

_fbp

Колачето „_fbp“ што го користи Facebook е одговорно за складирање и следење посети од различни веб-страници.

3 месеци

Колачиња од 1-ва страна

Рекламирање

_uetsid

Microsoft Bing Ads го користи колачето „_uetsid“. Тоа му помага на Bing Ads да комуницира со корисниците кои претходно ја посетиле веб-страницата.

1 ден

Колачиња од 1-ва страна

Рекламирање

_uetvid

Microsoft Bing Ads го користи колачето „_uetvid“. Тоа му помага на Bing Ads да комуницира со корисниците кои претходно ја посетиле нашата веб-страница.

1 година и 1 месец

Колачиња од 1-ва страна

Функционални

RecentlyViewedInSupportWebForm

Ова колаче прикажува неодамна избрани производи кога поднесувате барање за поддршка. Овозможува практичен начин за прикажување на производите за кои сте биле заинтересирани неодамна додека барате помош.

6 месеци

Колачиња од 1-ва страна

Рекламирање

_pin_unauth

Pinterest го користи колачето „_pin_unauth“ за групирање на дејства што ги вршат корисниците што не можат да се идентификуваат од страна на Pinterest. Тоа помага при собирање и анализирање на податоци за корисници кои не се најавени или кои не можат да бидат специфично идентификувани.

1 година

Колачиња од 1-ва страна

Функционални

ADRUM

Колачето „ADRUM“ го содржи URL на страницата за упатување и информациите за време. Се користи за собирање на времето до првиот бајт (потребното време за примање на првиот бајт на веб-страница) за специфични пребарувачи.

Сесија

Колачиња од 1-ва страна

Функционални

CONSENTMGR

Колачето „CONSENTMGR“ складира парови со клуч и вредност што се поврзани со пораките за согласност и параметри на веб-страницата. Ги управува и складира Вашите избори и параметри во врска со пораките за согласност и параметри.

1 година

Колачиња од 1-ва страна

Функционални

ct_visitor

Колачето „ct_visitor“ води сметка за бројот на посети што ги направил корисник на веб-страницата. Евидентира и следи колку пати корисник ја посетил веб-страницата.

1 месец

Колачиња од 1-ва страна

Аналитика

ki_r

Qualaroo го користи колачето „ki_r“, коешто го евидентира првичниот упатувач за документи (претходно посетена веб-страница) кога тоа е достапно. Овие информации се користат за насочување, што му овозможува на Qualaroo да обезбеди порелевантни содржини врз основа на изворот на посетител.

1 година

Колачиња од 1-ва страна

Аналитика

ki_s

Qualaroo го користи колачето „ki_s“ за складирање на тековната состојба на секоја анкета којашто корисникот ја прегледал или со која имал интеракција. Го следи напредокот на корисникот или одговорите во анкетата.

1 година

Колачиња од 1-ва страна

Аналитика

ki_t

Qualaroo го користи колачето „ki_t“ за складирање на печати со време и броевите на прегледи. Го следи времето на корисничките интеракции, како и бројот на прегледи на одредени содржини или анкети.

1 година

Колачиња од 1-ва страна

Аналитика

ki_u

Qualaroo го користи колачето „ki_u“ за да обезбеди анонимен идентитет што е поврзан со корисничките одговори. Ги следи и припишува одговорите обезбедени од страна на корисникот без да ги открие нивните лични информации.

1 година

Колачиња од 1-ва страна

Функционални

liveagent_oref

LiveAgent го поставува ова колаче за да овозможи помош преку разговор во живо за постоечки потрошувачи.

1 година

Колачиња од 3-та страна

Функционални

liveagent_ptid

Ова колаче поврзува претходни разговори и текстови од еден посетител.

1 година

Колачиња од 3-та страна

Функционални

liveagent_vc

Ова колаче ги брои различните сесии на пребарување на веб-страницата од страна на корисникот откако ќе бидат затворени претходните сесии.

1 година

Колачиња од 3-та страна

Приспособување

optimizelyEndUserId

Optimizely го користи колачето „optimizelyEndUserId“ за складирање на уникатниот идентификатор на посетителот. Го препознава и идентификува секој посетител посебно за оптимизација и персонализација на нивното доживување на веб-страницата.

6 месеци

Колачиња од 1-ва страна

Рекламирање

tint-anonymous-uid

Партнерите за рекламирање го поставуваат колачето „tint-anonymous-uid“ низ нашата страница. Се користи за градење профили, но не складира директно лични информации. Наместо тоа, се потпира на уникатната идентификација на Вашиот пребарувач и интернет-уред за да Ви обезбеди насочени реклами или персонализација.

1 година

Колачиња од 1-ва страна

Функционални

usersite

Ова колаче се користи за прикажување на заглавието на веб-страницата врз основа на тоа дали се пристапува до верзијата за потрошувачи, деловни корисници или професионалци.

1 месец

Колачиња од 1-ва страна

Рекламирање

_scid

Snapchat го користи колачето „_scid“ за следење на индивидуални сесии на веб-страницата. Ѝ овозможува на веб-страницата да собере статистички податоци од повеќе посети и може да се користи за генерирање потенцијални клиенти за маркетинг на Snapchat.com.

1 година и 1 месец

Колачиња од 1-ва страна

Рекламирање

_tt_enable_cookie

TikTok го користи колачето „_tt_enable_cookie“ за да ја следи Вашата активност на веб-страницата. Ги оптимизира напорите за рекламирање со тоа што собира податоци за Вашите интеракции на веб-страницата.

1 година и 1 месец

Колачиња од 1-ва страна

Рекламирање

_ttp

Колачето „_ttp“ се користи за распознавање корисници. Тоа помага да се направи разлика меѓу различните поединци кои пристапуваат до веб-страницата.

1 година и 1 месец

Колачиња од 3-та страна

Функционални

AWSALB

Колачето „AWSALB“ е колаче од AWS (Amazon Web Services) што се користи за распоредување на оптоварувањето на постојаните сесии. Одржува доследно поврзување меѓу корисникот и специфичен сервер во опкружување со распоредено оптоварување.

1 week

Колачиња од 3-та страна

Функционални

AWSALBCORS

Колачето „AWSALBCORS“ ги вклучува истите информации како и првобитното колаче за постојаност (AWSALB), но го вклучува и атрибутот SameSite. Одржува доследно поврзување меѓу корисникот и специфичен сервер во опкружување со распоредено оптоварување при обезбедување на дополнителни мерки за безбедност наведени со атрибутот SameSite.

1 week

Колачиња од 1-ва страна

Функционални

basketStatus

Ние поставивме колаче што евидентира колку артикли имате во кошничката. Ова колаче ни помага да го прикажеме точниот статус на Вашата кошничка додека прелистувате по веб-страницата. Тоа гарантира дека гледате точни информации за артиклите што сте ги додале во Вашата кошничка дури и додека разгледувате други страници на веб-страницата.

2 години

Колачиња од 1-ва страна

Функционални

CSRF-TOKEN

Колачето „CSRF-TOKEN“ ја содржи вредноста на токенот CSRF (Cross-Site Request Forgery (фалсификување на барање меѓу страници)) специфично за детали за најавување. Овој токен штити од неовластен пристап и ја гарантира безбедноста на деталите за најава.

10 дена

Колачиња од 3-та страна

Функционални

idccsrf

Колачето „idccsrf“ е CSRF-колаче (Cross-Site Request Forgery (фалсификување на барање меѓу страници)). Тоа штити од неовластени барања и ја гарантира безбедноста на веб-страницата преку потврдување на автентичноста на корисничките интеракции.

10 дена

Колачиња од 1-ва страна

Рекламирање

cto_bundle

Колачето „cto_bundle“ помага при насоченото рекламирање и маркетинг. Тоа го оптимизира испорачувањето на персонализираните содржини и реклами врз основа на корисничките параметри и однесување.

1 година и 1 месец

Колачиња од 1-ва страна

Функционални

ecomm_basket_count

Колачето „ecomm_basket_count“ ја содржи тековната вредност на бројот на артикли во кошничката. Тоа го следи бројот на артикли во кошничката, што ѝ овозможува на веб-страницата да му прикаже прецизен број на корисникот.

1 месец

Колачиња од 1-ва страна

Функционални

JSESSIONID

Колачето „JSESSIONID“ се генерира од контејнери Servlet и се користи за управување со сесија во веб-апликации J2EE за протокол HTTP. Кога веб-сервер користи колаче за управување со сесијата, го создава и испраќа колачето JSESSIONID на клиентот. Потоа, клиентот го користи ова колаче во понатамошните HTTP-барања, што му овозможува на серверот да ја одржи сесијата и да ги следи интеракциите на корисникот.

Сесија

Колачиња од 1-ва страна

Рекламирање

leady_session_id

LEAD GENERATION (LEADY) Leady собира информации што ни овозможуваат да ги разбереме интеракциите со нашите веб-страници и да го подобриме тоа искуство за подобро да Ви служиме како крајна цел.

Сесија

Колачиња од 1-ва страна

Рекламирање

ln_or

LinkedIn го поставува колачето „ln_or“ за следење на начинот на којшто луѓето ја користат веб-страницата за да собере статистички информации.

1 ден

Колачиња од 1-ва страна

Функционални

LSKey-c$CookieConsentPolicy

Ова колаче ги складира важните параметри поврзани со Вашата согласност. Ги следи Вашите избори за веб-страницата да може да ги запомни при идни посети.

1 година

Колачиња од 1-ва страна

Функционални

CookieConsentPolicy

Складира парови со клуч и вредност поврзани со пораките за потврда на согласност и параметри.

1 година

Колачиња од 1-ва страна

Рекламирање

nQ_cookieId

Albacross: ова колаче поставува уникатен ID за идентификација на корисниците. Овој ID-број може да се користи за да се препознае посетителот при повторно влегување и да ги спроведе направените избори или претпочитани опции.

1 година

Колачиња од 1-ва страна

Рекламирање

nQ_userVisitId

Albacross: ова колаче поставува уникатен ID за идентификација на корисничка сесија. Ова ѝ овозможува на веб-страницата да добие податоци за однесувањето на посетителите за статистички цели.

30 минути

Колачиња од 1-ва страна

Аналитика

pctrk

Колачето „pctrk“, коешто е дел од SF Experience Cloud, се користи за следење на уникатни посетители кои комуницираат со содржините на веб-страницата.

1 година

Колачиња од 1-ва страна

Функционални

PHPSESSID

Колачето „PHPSESSID“ е колаче за сесија што се користи за идентификување на Вашата сесија на веб-страница. Првенствено се користи во веб-апликации создадени со PHP. Ова колаче складира уникатен идентификатор назначен на Вашата сесија на серверот, што ѝ овозможува на веб-страницата да Ве препознае како истиот корисник преку различни страници. Го одржува Вашиот статус на најава и ги складира сите параметри или поставки што ги избирате за време на сесијата. Откако ќе ја напуштите веб-страницата или ќе го затворите пребарувачот, колачето се брише.

Сесија

Колачиња од 1-ва страна

Рекламирање

PicassoLanguagec102cb4f-d552-40e5-ac9d-e36950a91272Published

Се користи за приспособување на рекламирањето за подобро совпаѓање со интересите на корисниците преку канали за рекламирање и социјални мрежи.

Сесија

Колачиња од 1-ва страна

Функционални

previous_transaction_id

Колачето „previous_transaction_id“ ја задржува вредноста на претходниот ID-број за трансакција доколку е достапно. Ова колаче се користи за складирање информации за претходна трансакција што сте ја извршиле на веб-страницата. Ѝ овозможува на веб-страницата да го запомни ID-бројот поврзан со Вашата претходна трансакција, што може да е практично за следење или упатување.

3 месеци

Колачиња од 1-ва страна

Функционални

ProductsRecentlyViewed

Колачето „ProductsRecentlyViewed“ складира информации за производите што неодамна сте ги гледале на веб-страницата. Ги следи специфичните артикли што сте ги разгледувале, овозможувајќи ѝ на веб-страницата да запомни и прикаже листа на производи што сте ги разгледувале неодамна. Ова може да биде практично за брз пристап или повторно гледање на производи што го привлекле Вашиот интерес за време на сесијата на пребарување.

7 дена

Колачиња од 1-ва страна

Функционални

prvsosurl

Колачето „prvsosurl“ се користи за прикажување на формулари на SalesForce низ целата веб-страница. Гарантира дека соодветните формулари Ви се прикажани во релевантни делови на веб-страницата.

Сесија

Колачиња од 1-ва страна

Функционални

renderCtx

Колачето „renderCTX“ се користи за складирање на параметрите на страницата за повторно користење преку повеќе барања. Ја подобрува функционалноста и перформансите на веб-страницата. Со складирање на овие параметри, веб-страницата може да запомни одредени поставки или конфигурации што се специфични за Вашата сесија, што овозможува понепречено и поефикасно доживување при прелистувањето.

Сесија

Колачиња од 1-ва страна

Функционални

RV-category

На нашите страници за продавница, колачето ја задржува неодамна прегледаната категорија за корисниците.

1 ден

Колачиња од 1-ва страна

Функционални

RV-product

На нашите страници за продавница, колачето го задржува неодамна прегледаниот производ за корисниците.

1 ден

Колачиња од 1-ва страна

Функционални

support_tab_banner_cookie

Ова е функционално колаче за лентата за Поддршка. Го следи статусот или параметрите поврзани со лентата за поддршка.

2 часа

Колачиња од 1-ва страна

Функционални

support_tab_selection_cookie

Ова е функционално колаче за доловување на изборот на картички. Има за цел да складира информации за специфичните картички што ги избирате, што ѝ овозможува на веб-страницата да ги следи Вашите параметри.

1 ден

Колачиња од 1-ва страна

Функционални

SupportCookietimer

Ова колаче се користи за прикажување на анкета, 90 секунди по првата активност во нашиот дел за поддршка.

Веднаш

Колачиња од 1-ва страна

Функционални

Supportsite

Колачето „Supportsite“ се користи за прикажување на последните страници за поддршка кои сте ги посетиле, што ѝ овозможува на веб-страницата да запомни и прикаже листа на неодамна посетените страници за поддршка.

11 часа

Колачиња од 1-ва страна

Функционални

SupportSurvey

Колачето „SupportSurvey“ ги следи Вашите параметри во врска со учествувањето во анкети спроведени на веб-страницата. Ова колаче ѝ овозможува на веб-страницата да го запомни Вашиот избор во однос на скокачката порака за анкети.

1 месец

Колачиња од 1-ва страна

Функционални

RecentlyViewed

Колачето „RecentlyViewed“ е функционално колаче што се користи за складирање информации за производите што неодамна сте ги гледале на веб-страницата. Ги следи и помни специфичните артикли што сте ги гледале, што ѝ овозможува на веб-страницата да прикаже листа на производи што неодамна сте ги виделе.

6 месеци

Колачиња од 1-ва странаКолачиња за регистрација на веб-страницата за регистрација на корисници

Користете ја нашата веб-страница за регистрација за да создадете и да управувате со вашата сметка на Canon (Canon сметка). При користење на оваа веб-страница се создаваат следните колачиња.

Категорија

Име

Опис

Рок на важење (т.е. кога ќе го избришете колачето од вашиот уред)

Вид на страна

Функционални

NSC_tmpvhi-iuuqt-wjq102 или слично

Колачето „NSC_“ се користи за управување со испораката на ресурси на веб-страницата. Помага при доделувањето и дистрибуцијата на ресурсите што се потребни за испорачување на содржините на веб-страницата на корисниците.

Сесија

Колачиња од 1-ва страна

Функционални

user_accepts_cookies

Ова колаче се користи за евиденција дали посетителот бил известен во врска со нашата политика за колачиња.

1 месец

Колачиња од 1-ва странаEvidon

Evidon е нашата алатка за согласност за колачиња, обезбедена од Crownpeak. Нѐ поддржува при информирањето на посетителите на нашите веб-страници за собирањето на податоците, како и причините поради кои се прави истото. Исто така, ги овластува корисниците да овозможат давање или повлекување на согласност за користење на нивните податоци.

Категорија

Име

Опис

Рок на важење (т.е. кога ќе го избришете колачето од вашиот уред)

Вид на страна

Аналитика

_evidon_suppress_notification_cookie

При одбивање на ова колаче, корисникот нема да ја види лентата за рекламирање една година.

1 година

Колачиња од 1-ва страна

Аналитика

consent_sync

Ова колаче се користи за синхронизирање на изборот на Вашата согласност меѓу продавницата на Canon и поддомените на веб-страницата на Canon.

Сесија

Колачиња од 1-ва страна

Аналитика

_evidon_consent_cookie

Колачето „_evidon_consent_cookie“ управува со Вашите поставки за колачиња на веб-страницата. Контролира дали сте дале или поништиле согласност за компанијата Canon да го следи вашето користење и/или да ви праќа реклами.

1 година и 1 месец

Колачиња од 1-ва странаAkamai колачиња

Akamai е дел од нашата Мрежа за испорака на содржини (CDN). Се користи за побрзо сервирање страници на посетителите на нашите веб-сајтови низ регионот EMEA со поставување на копија од содржините во земјата (или во близина на земјата) на посетителот.

Категорија

Име

Опис

Рок на важење (т.е. кога ќе го избришете колачето од вашиот уред)

Вид на страна

Функционални

ak_bmsc

Ова колаче се користи за оптимизација на перформансите и подобрување на корисничкото доживување на веб-страниците на Akamai.

2 часа

Колачиња од 1-ва страна

Функционални

Akamai_AnalyticsMetrics_clientId

Ова колаче складира уникатен ID-број за секој корисник. Идентификува и разликува поединечни корисници што ја посетуваат веб-страницата.

Сесија

Колачиња од 1-ва страна

Функционални

AkamaiAnalyticsDO_visitStartTime

Ова колаче се користи за складирање на времето на започнување на Вашата посета на веб-страницата. Ова колаче го евидентира прецизното време кога првично сте пристапиле до веб-страницата.

Сесија

Колачиња од 1-ва страна

Функционални

AkamaiAnalytics_VisitCookie

Ова колаче складира информации во врска со бројот на отворени картички во моментот.

Сесија

Колачиња од 1-ва страна

Функционални

AkamaiAnalytics_VisitIsPlaying

Ова колаче складира информации во врска со репродукцијата на содржините што се проследуваат во кои било картички.

Сесија

Колачиња од 1-ва страна

Функционални

AkamaiAnalyticsDO_bitRateBucketsCsv

Ова колаче ги складира информациите потребни за пресметување на бит-стапката на податоците за посетата.

Сесија

Колачиња од 1-ва страна

Функционални

AkamaiAnalyticsDO_visitMetricsCsv

Ова колаче складира мерења поврзани со посетата како CSV.

Сесија

Колачиња од 1-ва страна

Функционални

AkamaiAnalytics_VisitLastCloseTime

Ова колаче го складира времето кога пребарувачот последен пат бил затворен.

Сесија

Колачиња од 1-ва страна

Функционални

AkamaiAnalytics_VisitUnqueTitles

Ова колаче ги складира уникатните наслови кои се репродуцираат во пребарувачот.

Сесија

Колачиња од 1-ва страна

Функционални

bm_sv

Ова колаче е неопходно за функцијата за кеш-меморија на Akamai. Игра клучна улога при оптимизацијата на испораката на содржини на веб-страницата преку мрежата за испорачување на содржини на Akamai (CDN). Ова колаче ги подобрува перформансите на веб-страницата со тоа што управува со и кешира ресурси, овозможувајќи побрзо и поефикасно испорачување до корисниците.

2 часа

Колачиња од 1-ва странаBazaarvoice

Работиме со Bazaarvoice за да им овозможиме на нашите потрошувачи да ги прегледаат нашите производи. Bazaarvoice користи колачиња за да собере информации од потрошувачи што потоа ги користи за набљудување на корисничкото однесување на повеќе веб-страници: ве молиме погледнете ја политиката за приватност на Bazaarvoice овде - https://www.bazaarvoice.com/legal/privacy-policy/ - за повеќе информации за колачињата на Bazaarvoice.

Категорија

Име

Опис

Рок на важење (т.е. кога ќе го избришете колачето од вашиот уред)

Вид на страна

Аналитика

BVBRANDID

Ова колаче овозможува внатрешната веб-аналитика на Bazaarvoice да се поврзе со истиот корисник за интеракции во одреден домен на клиенти. Ова колаче ги поврзува корисничките активности и однесување на веб-страницата на клиентот за подобро анализирање и разбирање.

1 година

Колачиња од 1-ва страна

Аналитика

BVBRANDSID

Ова колаче овозможува внатрешната веб-аналитика на Bazaarvoice да се поврзе со сесијата за пребарување на истиот корисник во одреден домен на клиенти. Ги поврзува корисничките интеракции и однесување за време на сесија за пребарување за попрецизна анализа и увиди.

30 минути

Колачиња од 1-ва страна

Аналитика

BVImplmain_site

Ова колаче се користи за A/B тестирање управувано од страна на клиенти. Ова колаче следи која варијација на веб-страницата Ви е назначена за време на тестирањето. Битот е ID-бројот на конфигурацијата што е користена.

Сесија

Колачиња од 1-ва странаContentSquare

ContentSquare е решение коешто собира податоци за користење и фреквенција на податоци за да го подобри корисничкото доживување.

Категорија

Име

Опис

Рок на важење (т.е. кога ќе го избришете колачето од вашиот уред)

Вид на страна

Аналитика

_cs_c

Ова колаче се користи за складирање параметри за согласност за колачиња.

1 година

Колачиња од 1-ва страна

Аналитика

_cs_cvars

Ова колаче евидентира прилагодени променливи.

Сесија

Колачиња од 1-ва страна

Аналитика

_cs_id

Ова колаче го содржи идентификаторот на корисникот на ContentSquare.

1 година

Колачиња од 1-ва страна

Аналитика

_cs_mk

Ова колаче се користи за интеграциите на Google Analytics и Adobe Analytics.

30 минути

Колачиња од 1-ва страна

Аналитика

_cs_s

Ова колаче го содржи бројот на прегледи на страницата во тековната сесија на Content Square Solution.

30 минути

Колачиња од 1-ва странаКолачиња на Google Analytics

Google Analytics е услуга за веб-аналитика што ја нуди Google, Inc. Google Analytics поставува колачиња за да ни овозможи да го оцениме користењето на нашите веб-страници и да правиме извештаи за тоа. Широко е распространето по интернетот и сите податоци се анонимизирани. Овие колачиња ни помагаат да го разбереме однесувањето на посетителите и ни овозможуваат да го подобриме доживувањето за корисниците што го нудиме.

Категорија

Име

Опис

Рок на важење (т.е. кога ќе го избришете колачето од вашиот уред)

Вид на страна

Аналитика

_dc_gtm_ UA-73032448-1

Ова колаче се користи за ограничување на стапката на барање. Се користи за контролирање на вчитувањето на ознаката за GA-скрипта.

1 минута

Колачиња од 3-та страна

Аналитика

_ga

Ова е главното колаче што се користи од страна на Google Analytics и овозможува услуга што распознава посетители. Секоја страница што користи Google Analytics, вклучително и услугите на Google, го користи колачето „_ga“. Секое колаче „_ga“ е уникатно за специфичната сопственост, поради што не може да се користи за следење на одреден корисник или пребарувач преку неповрзани веб-страници.

2 години

Колачиња од 1-ва страна

Аналитика

_gac_73032448

Ова колаче содржи информации за корисникот поврзани со кампањата. Доаѓаат од Google Analytics и се користат од страна на рекламни компании за мерење на корисничката активност и перформансите на нивните рекламни кампањи.

3 месеци

Колачиња од 3-та страна

Аналитика

__utma

Ова колаче следи колку пати посетителот ја посетил веб-страницата што се однесува на колачето, кога била првата посета и кога била последната. Google Analytics ги користи информациите од ова колаче за да пресмета нешта како денови и посети со цел на купување.

2 години

Колачиња од 3-та страна

Аналитика

__utmb

Колачињата B и C работат заедно за да пресметаат колку време трае посета. __utmb евидентира печат со точното време кога посетител влегува на страница, а _utmc евидентира печат со точното време кога посетителот ја напушта страницата. __utmb истекува на крајот на сесијата. __utmc чека 30 минути пред да истече. __utmc нема начин да дознае кога корисник го затворил пребарувачот или напуштил веб-страница, поради што чека 30 минути да настане нов преглед на страница и истекува доколку тоа не се случи.

30 минути

Колачиња од 3-та страна

Аналитика

__utmc

Колачињата B и C работат заедно за да пресметаат колку време трае посета. __utmb евидентира печат со точното време кога посетител влегува на страница, а _utmc евидентира печат со точното време кога посетителот ја напушта страницата. __utmb истекува на крајот на сесијата. __utmc чека 30 минути пред да истече. __utmc нема начин да дознае кога корисник го затворил пребарувачот или напуштил веб-страница, поради што чека 30 минути да настане нов преглед на страница и истекува доколку тоа не се случи.

Сесија

Колачиња од 3-та страна

Аналитика

__utmt

Ова колаче го складира бројот на барања за услуги што се поднесуваат на веб-страницата. Овие информации може да се користат во различни цели, како анализирање на користењето на услуги, оптимизација на распоредувањето на ресурси или следење на перформансите на услугите.

10 минути

Колачиња од 3-та страна

Аналитика

__utmz

Ова колаче следи од каде дошол посетителот, кој пребарувач сте го користеле, на кој линк сте кликнале, кој клучен збор сте го користеле и каде сте биле кога сте пристапиле до веб-страница.

6 месеци

Колачиња од 3-та страна

Аналитика

__utmx

Ова е колаче Google Analytics Experiment што се користи за тестирање A/B на различни верзии на веб-страница.

18 месеци

Колачиња од 3-та страна

Аналитика

__utmxx

Ова колаче се користи за да го утврди крајниот рок на експериментите во кои е вклучен корисникот.

18 месеци

Колачиња од 3-та страна

Аналитика

_ga_PCGB3MYLJC

Ова колаче се користи за распознавање на уникатни корисници, како и уникатни сесии од единечен корисник.

2 години

Колачиња од 1-ва страна

Аналитика

_gcl_au

Ова колаче задржува информации за Google Ads во колаче од прва страна за конверзиите да може да се припишат надвор од пристапната страница.

3 месеци

Колачиња од 1-ва страна

Аналитика

_gid

Ова колаче се користи за регистрирање на уникатен ID-број што се користи за генерирање статистички податоци за тоа како посетителот комуницира со веб-страницата. Разликата меѓу ова колаче и колачето _ga е тоа што ова колаче истекува.

1 ден

Колачиња од 1-ва страна

Аналитика

_gat

Google Analytics го користи ова колаче за да ја ограничи стапката на барање, со што се ограничува собирањето податоци на страници со голема посетеност.

1 минута

Колачиња од 1-ва страна

Аналитика

_gat_tealium_0

Слично како и првобитното колаче _gat, ова се користи за да се ограничат барањата до Tealium за да се зголеми ефикасноста.

1 минута

Колачиња од 1-ва страна

Аналитика

_gat_UA-…

Слично како и првобитното колаче _gat, ова се користи за да се ограничат барањата до Google Analytics за да се зголеми ефикасноста.

1 минута

Колачиња од 1-ва страна

Аналитика

_gd#############-…

Google Analytics го користи ова колаче за да собере информации за тоа како посетителите комуницираат со нашата страница.

2 години

Колачиња од 1-ва страна

Аналитика

sis_ga_xxxxx_0

Google Analytics го користи ова колаче за да складира информации за корисничките интеракции на страницата.

2 години

Колачиња од 1-ва страна

Аналитика

sis_ga_xxxxx_0_gid

Ова колаче е продолжување на оригиналот и складира уникатни вредности за секоја страница што ја посетува корисникот.

1 ден

Колачиња од 1-ва странаGoogle Analytics може да користиме поради следните причини:

  • Маркетинг (прикажување на нашите реклами на веб-страници од трети страни). Canon и продавачите во улога на трети страни, вклучувајќи го и Google, користат колачиња за информирање, оптимизирање и доставување реклами врз основа на изминатите посети на корисниците на нашата веб-страница.
  • Извештаи за импресии од мрежно рекламирање од Google. Canon и продавачите во улога на трети страни користат колачиња за да направат извештај за начинот на кој импресиите од нашите реклами, другите примени на услугите за рекламирање, интеракциите со овие импресии од рекламите и услугите за рекламирање се поврзани со посетите на нашата веб-страница
  • Извештаи за интерес и аналитика на демографија од Google. Canon користи податоци од рекламирањето врз основа на интерес од Google или податоци за корисници од 3-те страни (како возраст, пол и интереси) во комбинација со Google Analytics за да ја информира нашата стратегија за маркетинг.

Дополнително, за да гарантираме усогласеност со Општата регулатива за заштита на податоци (GDPR) и да се осврнеме на користењето на Google Signals на нашите веб-страници, сакаме да појасниме како се справуваме со корисничките податоци во овој контекст. Canon Europe користи Google Signals, функција обезбедена од Google, за собирање агрегирани и анонимизирани податоци од корисници кои дале согласност за персонализирани реклами на услугите на Google. Овие податоци создаваат поразбирливи извештаи кои даваат увид, што ни помага подобро да ги разбереме интересите и однесувањето на нашите посетители. Не собираме и не обработуваме податоци за лична идентификација (PII) преку Google Signals. Ја почитуваме Вашата приватност и секогаш се стремиме да ги почитуваме највисоките стандарди за заштита на податоци.

Повеќе информации за заштита на податоците поврзани со Google Analytics може да пронајдете на страницата Google Analytics Help (https://support.google.com/analytics/answer/6004245)

Посетителите можат да се откажат од користење Google Analytics & Display Advertising со промена на поставките тука.

Eloqua колачиња

Кога прв пат ќе посетите веб-страница на Canon, во вашиот пребарувач ќе се зачува колаче од трета страна од eloqua.com. Ова колаче понатаму ќе се користи за следење на страниците кои ги посетувате за време на вашата сесија. И покрај тоа што колачето може да се користи за повеќе веб-сајтови, информациите што се собираат на веб-сајтот на Canon се видливи само за Canon и истите не се споделуваат со кои било трети страни, вклучувајќи ги Eloqua или други корисници на системот Eloqua.

Иако ова колаче не содржи какви било лични информации за Вас, доколку одлучите да пополните формулар на нашиот веб-сајт, тогаш ние ќе ги поврземе вашите лични информации (вклучувајќи, но и не ограничувајќи се со оперативниот систем што го користите, IP адресата, информациите за колачињата, временската ознака и информациите за елементите што сте ги кликнале) со информациите за пребарување поврзани со колачето Eloqua во вашиот пребарувач. Овие информации се прибираат само додека сте на веб-страницата на Canon. Нема да се врши прибирање на информации за веб-сајтови на трети страни кои сте ги посетиле.

Информациите ќе ги искористиме за подобрување на услугите што ви ги нудиме, како што е начинот на кој комуницираме со Вас (подлежи на ваша согласност) и прилагодување на содржините во комуникацијата со Вас, со цел да вклучиме информации кои ќе одговараат на интересите што сте ги покажале за содржините на нашите веб-страници или преку избирање на понуди и промоции кои сметаме дека ќе ви бидат интересни, како и за подобрување на начинот на кој одговараме на вашите потреби.

Категорија

Име

Опис

Рок на важење (т.е. кога ќе го избришете колачето од вашиот уред)

Вид на страна

Функционални

ELQSTATUS

Ова колаче се зачувува автоматски и ја содржи вредноста „OK“.

2 години

Колачиња од 3-та страна

Функционални

ELOQUA

Ова колаче содржи уникатен глобален идентификатор (GUID), што претставува случајно генерирана низа на знаци и броеви која се користи за препознавање на посетителите на нашата веб-страница.

1 година и 1 месец

Колачиња од 3-та страна

Аналитика

sfdc-stream

Приспособете го рекламирањето за подобро да соодветствува со интересите на корисниците преку канали за рекламирање и социјални мрежи.

3 часа

Колачиња од 1-ва странаSmartAssistant

SmartAssistant е апликација која се користи за да им помогне на посетителите да одлучат кој е најдобриот производ за нивните потреби.

Категорија

Име

Опис

Рок на важење (т.е. кога ќе го избришете колачето од вашиот уред)

Вид на страна

Функционални

smartassistant-cid

Ова колаче собира податоци поврзани со посетите на корисникот на веб-страница, како бројот на посети, просечно време поминато на веб-страницата и кои страници се вчитани, за прикажување насочени реклами.

1 година

Колачиња од 1-ва страна

Функционални

smrt42-qa*

Ова колаче ги содржи избраните производи на корисниците. Складира информации за изборите што ги направил корисникот при прелистување на алатката за избирање производи.

Сесија

Колачиња од 1-ва страна

Функционални

smrt42-pg*

Ова колаче го складира ID-бројот на страницата за избирање што е тековно видлива. Ги следи и помни специфичните страници или делови на веб-страницата каде што се користи алатката за избирање производи.

1 час

Колачиња од 1-ва страна

Функционални

smrt42-rp*

Ова колаче држи информации за страницата со специфични резултати откако ќе се извршат сите чекори во алатката за избирање.

Сесија

Колачиња од 1-ва страна

Функционални

smrt42-fin*

Ова колаче претставува ознака за страницата со конечни резултати на алатката за избирање производи.

Сесија

Колачиња од 1-ва страна

Функционални

smrt42-co*

Ова колаче е исто така и ознака што означува дека корисникот кликнал на копчето CTA на производот за да излезе.

5 минути

Колачиња од 1-ва странаTealium

TealiumiQ е систем за управување со ознаки кој Canon го користи за да управува со технологиите што се применуваат на нашата веб-страница, како што се нашите алатки за аналитика, алатки за анкети, маркетинг, тестирање и алатки за насочување.

Tealium AudienceStream е алатка за дејства и сегментација на корисници. Ние ги евидентираме дејствата што ги извршуваат корисниците додека ја разгледуваат нашата веб-страница за да можеме подобро да сфатиме како се користи нашата веб-страница. Овие информации ги користиме за да ви го подобриме доживувањето со прилагодени, важни и соодветни содржини. Во нашите платформи и апликации за мобилни уреди ја користиме Алатката Tealium AudienceStream која ни овозможува да ги споиме начините на кои ги користите сите овие платформи и да ви понудиме прилагодено доживување независно кое опкружување на Canon го разгледувате. Можеме да го прилагодиме вашето доживување со Canon на интернет дури и пред да регистрирате онлајн сметка кај нас, а прилагоденото доживување на веб-страницата нема да се поништи доколку го одложите регистрирањето на онлајн сметка кај нас.

Категорија

Име

Опис

Рок на важење (т.е. кога ќе го избришете колачето од вашиот уред)

Вид на страна

Аналитика

teal_audiences

Ова колаче го складира Mercury-кодот на производите врз основа на Купување/Преземање на драјвери/Регистрација на производи.

1 час

Колачиња од 1-ва страна

Аналитика

teal_canonid

Ова колаче следи дали доменот има Canon ID.

1 година

Колачиња од 1-ва страна

Аналитика

teal_b2b_page_list

Ова колаче ја складира листата на b2b-страници што биле посетени последно за правилно работење на функцијата за клик за повик.

1 час

Колачиња од 1-ва страна

Аналитика

teal_printers

Ова колаче го складира Mercury-кодот на производите и името на производот врз основа на Купување/Преземање на драјвери/Регистрација на производи.

1 час

Колачиња од 1-ва страна

Аналитика

teal_products

Ова колаче се користи за приказ на производи кои веќе може да се во сопственост на корисникот преку неговите интеракции во Поддршка и CPS.

1 месец

Колачиња од 1-ва страна

Аналитика

UTAG_MAIN

Колачето utag_main од Tealium ни овозможува да го користиме нивното решение за управување со ознаки.

Колачето utag_main е во сопственост на Tealium. Ова колаче се користи за евиденција на времето во кое започнала вашата посета на нашата веб-страница, бројот на страници што сте ги погледнале, колку пати сте ја посетиле нашата веб-страница и уникатен ID код.

Овие информации се користат во нашите алатки за аналитика за да ги дополнат податоците што ги прибираме за вашата посета на веб-страницата за да можеме подобро да го сфатиме начинот на кој корисниците ја користат веб-страницата и да им обезбедиме подобро корисничко доживување.

1 година

Колачиња од 1-ва страна

Аналитика

tealium_segments

Ова колаче зачувува вредност која ви ја доделуваме врз основа на вашата активност на веб-страницата (под активност се подразбираат страниците што ги гледате), зачестеноста на отворање на веб-страницата и одредени дејства што ги преземате додека ја гледате веб-страницата. Активноста ја користиме за да ве сместиме во група со посебни критериуми со цел да го прилагодиме вашето доживување на нашата веб-страница и да го направиме посоодветно за вас, односно да ви обезбедиме подобро доживување со нашите услуги на интернет.

1 година

Колачиња од 1-ва странаGoogle reCAPTCHA

Google reCAPTCHA е услуга за безбедност на веб-страници што ја заштитува нашата веб-страница од спам и злоупотреба. Таа користи напредни техники за анализа на ризици за да разликува помеѓу луѓе и ботови. Посетителите на веб-страницата можеби ќе треба да го поминат тестот на Google reCAPTCHA за да потврдат дека се реални корисници.

Категорија

Име

Опис

Рок на важење (т.е. кога ќе го избришете колачето од вашиот уред)

Вид на страна

Функционални

PREF

NID

HSID

APISID

SID

Ова се колачиња што се неопходни за веб-страницата и нив ги користи Google reCAPTCHA. Овие колачиња користат уникатен идентификатор наменет за следење.

2 години

Колачиња од 3-та странаIpsos

Ние го користиме Ipsos на нашата веб-страница за да спроведуваме анкети и да собираме податоци за да го разбереме однесувањето на потрошувачот, пазарните трендови и јавните мислења. Овие податоци потоа се анализираат и се користат за да се соберат увиди за понатамошна оптимизација.

Категорија

Име

Опис

Рок на важење (т.е. кога ќе го избришете колачето од вашиот уред)

Вид на страна

Аналитика

страници

Колачето ги брои страниците што ги посетил корисникот за Ipsos да може да одреди кога да ја прикаже анкетата врз основа на поставените критериуми.

Сесија

Колачиња од 1-ва страна

Аналитика

ipsosrandomvalue

Ова колаче се користи за да се одреди секој 4-ти корисник преку генератор на случаен број.

Сесија

Колачиња од 1-ва страна

Аналитика

ipsossurvey

Ова колаче означува која скокачка порака за анкета од IPSOS треба да му се прикаже на корисникот. Времетраењето се управува од содржината.

30 дена ако колачето е прифатено или 1 ден ако е одбиено.

Колачиња од 1-ва страна6 Sense

6sense е платформа за продажба и маркетинг што ни обезбедува неопходен увид за да понудиме персонализирани маркетиншки содржини на нашите посетители. Алатката содржи колачиња за да собере аналитика за веб-страницата и IP-податоци, коишто потоа може да се користат за оптимизација на кампањите за маркетинг и дигитално рекламирање.

Категорија

Име

Опис

Рок на важење (т.е. кога ќе го избришете колачето од вашиот уред)

Вид на страна

Рекламирање

6suuid

Ова колаче е уникатен идентификатор од трета страна за посетителот што се управува од страна на 6sense.

2 години

Колачиња од 3-та страна

Рекламирање

_gd_visitor

Ова колаче е уникатен идентификатор за посетителот што е специфичен за веб-страницата и ќе остане уникатен при времетраењето на колачето.

2 години

Колачиња од 3-та страна

Рекламирање

_gd_session

Ова колаче претставува уникатен идентификатор за сесијата на посетителот на веб-страницата. Се користи за поврзување на прегледите на страницата и активностите на една сесија за пребарување на веб-страницата. Ќе остане уникатен при времетраењето на колачето.

4 часа

Колачиња од 3-та страна

Рекламирање

_gd_svisitor

Ова колаче е долготраен уникатен идентификатор на овој посетител на веб-страницата. Се поврзува со 6suuid или уникатна вредност и може да се менува за време на работниот век на ова колаче.

2 години

Колачиња од 3-та страна

Рекламирање

_an_uid

Ова колаче претставува уникатен идентификатор за извршување креативни реклами од 6sense.

1 недела

Колачиња од 3-та странаАлатки за „споделување“ на Canon-europe.com

Ако „споделувате“ содржини од Canon-europe.com со пријателите преку социјалните мрежи, како што се Facebook и Twitter, овие веб-страници може да ви испратат колачиња. Ние не ги контролираме поставките за колачињата од ниту една трета страна, па затоа Ви препорачуваме да ги проверите веб-страниците на третите страни и да дознаете повеќе информации во врска со нивните колачиња и начинот на кој може да управувате со нив.

Линкови од Canon-europe.com до веб-страниците на третите страни

Canon не може да се смета за одговорен за колачињата кои се користат на веб-страниците на третите страни, за кои постојат линкови на canon-europe.com и неговите поддомени.

Колачиња од трети страни

Кога ќе посетите некоја страница на Canon-europe.com и неговите поддомени, можно е да ви бидат испратени колачиња од рекламни компании од трети страни. Тука спаѓаат, но не се ограничени со, Facebook, LinkedIn и Amazon. Исто така, можно е да ви бидат испратени колачиња од веб-страници што содржат вметнати содржини (на пример, YouTube или Maporama). Управувајте со поставките за овие колачиња тука или проверете ги соодветните веб-страници од трети страни за да дознаете повеќе информации за нивните колачиња и начинот на кој може да управувате со нив.

Понатамошни информации во врска со колачињата

Ако сакате да дознаете повеќе за колачињата и начинот на кој може да управувате со нив, посетете ја веб-страницата http://aboutcookies.org/ и имајте предвид дека ние не може да бидеме одговорни за содржините од надворешните веб-страници.