Апликација Camera Connect од Canon

canon_connect

Дали сте подготвени за нови начини на поврзување?

Поврзете го вашиот фотоапарат со вашиот уред од Apple или уред со Android за да фотографирате од далечина и полесно да ги преземате вашите фотографии за практично споделување.

Преземете од App Store
Преземи од Google play

Поврзете го вашиот фотоапарат од Canon со вашиот паметен телефон и направете многу повеќе:

  • Преземајте ги вашите слики за неколку секунди, за да можете веднаш да ги споделувате
  • Контролирајте го фотоапаратот далечински преку вашиот телефон
  • Вметнете GPS податоци во сликите со помош на вашиот PowerShot или IXUS фотоапарат

Често поставувани прашања

Дали оваа апликација може да се користи со секој фотоапарат?

Ве молиме погледнете ја листата за компатибилност подолу за да дознаете дали нашата апликација може да се користи со вашиот фотоапарат.**

Дали сите функции се достапни за сите фотоапарати?

Не, сите функции не се достапни кај сите модели. Ве молиме погледнете ја листата за компатибилност подолу за да дознаете кои функции ќе функционираат кај вашиот фотоапарат

Како да го поврзам мојот EOS DSLR од Canon со мојот мобилен уред?

1. Вклучете го вашиот фотоапарат и изберете го копчето за мени.
2. Кликнете на Поставки и изберете Wi-Fi.
3. Притиснете „Овозможи“. Ако фотоапаратот побара да регистрирате прекар, тогаш направете го тоа и прескокнете ги следните 2 чекора.
4. Вратете се во менито 
5. Изберете ја функцијата за Wi-Fi и поставете прекар за фотоапаратот по ваш избор
6. Вратете се во менито и изберете ја функцијата за Wi-Fi
7. Изберете ја иконата „Поврзување со паметен телефон”
8. Изберете „Режим за пристапна точка на фотоапаратот“
9. Изберете „Едноставно поврзување“
10. На уредот, одете во Поставки, изберете Wi-Fi, а потоа изберете ја мрежата со името кое се прикажува на вашиот фотоапарат.
11. На паметниот уред, одете во Поставки, изберете Wi-Fi, а потоа изберете ја мрежата со името кое се прикажува на вашиот фотоапарат.
12. Штом забележите дека уредот се поврзал во мрежата на фотоапаратот, отворете ја апликацијата Camera Connect.
13. Ќе добиете порака за потврда на фотоапаратот за да потврдите дека е поврзан со вашиот уред. Притиснете OK ако фотоапаратот побара да го проверите уредот кој се поврзува и зачувајте ја конфигурацијата во SET1. Сега може да ја користите апликацијата.
14. Штом еднаш ја завршите оваа постапка, нема да има потреба да ја повторите проверката во иднина. Следниот пат кога ќе ја изберете функцијата за Wi-Fi, ќе можете да ја искористите истата конфигурација на поставки кои сте ги зачувале при почетното поставување и да го поврзете фотоапаратот преку паметниот уред следејќи ги чекорите 11 и 12.

Како да го поврзам мојот EOS M3, PowerShot или IXUS од Canon со мојот мобилен уред?

1. Вклучете го вашиот фотоапарат.
2. На фотоапаратот, притиснете го копчето со симбол за мобилен телефон. Ако вашиот фотоапарат нема вакво копче, тогаш притиснете ја иконата Wi-Fi при репродукција.
3. Откако ќе направите прекар, изберете ја сликата со мобилен телефон која ќе се појави на екранот. Фотоапаратот ќе создаде Wi-Fi мрежа на која ќе може да се приклучи вашиот уред.
4. На уредот, одете во Поставки, изберете Wi-Fi, а потоа изберете ја мрежата со името кое се прикажува на вашиот фотоапарат.
5. Штом забележите дека уредот се поврзал во мрежата на фотоапаратот, отворете ја апликацијата Camera Connect.
6. Ќе добиете порака за потврда на фотоапаратот за да потврдите дека е поврзан со вашиот уред.
7. Сега може да ја користите апликацијата.
8. Штом еднаш ја завршите оваа постапка, нема да има потреба да ја повторите. Следниот пат кога ќе го притиснете копчето за мобилен телефон, можете да преминете директно на Чекор 4. Или, пак, ако ја притиснете иконата WiFi при репродукција, тогаш ќе се отвори менито за историја на поврзување. Оттука, изберете ја мрежата со името кое се прикажува на вашиот фотоапарат.

Како да ги префрлам фотографиите од мојот фотоапарат во телефонот или таблет-уредот?

1. Поврзете го вашиот уред со фотоапаратот за да ја отворите апликацијата Camera Connect.
2. Во апликацијата допрете на функцијата „слики во фотоапаратот“ и ќе се прикажат сите слики кои во моментот се зачувани во фотоапаратот.
3. Во долниот дел од екранот на апликацијата, допрете на иконата за преземање и изберете ги сликите кои сакате да ги префрлите од фотоапаратот во вашиот уред.
4. За зачувување слики поединечно, само допрете ја саканата слика. Кога сликата ќе се прикаже на цел екран, допрете ја иконата за преземање под сликата.
5. За зачувување повеќе слики одеднаш, кликнете на иконата со стрелка во долниот дел на екранот и изберете ги сликите кои сакате да ги зачувате.

Што ми овозможува услугата GPS via Mobile?

Користејќи GPS податоци од вашиот паметен телефон, услугата GPS via Mobile ја означува вашата фотографија со прецизни информации, како на пример времето и локацијата каде што е снимена фотографијата. Па без разлика дали ќе ги архивирате вашите фотографии или ќе ги вчитате на Flickr, секогаш ќе можете да ги пронајдете сликите кои сте ги снимиле на одредено место. Услугата GPS via Mobile е достапна кај фотоапаратите PowerShot и IXUS.

Како да додадам GPS податоци во моите слики?

Услугата GPS via Mobile е компатибилна со фотоапаратите PowerShot или IXUS.

1. Проверете дали часовникот на фотоапаратот и уредот е точен. На тој начин ќе овозможите синхронизација на GPS податоците.
2. Отворете ја апликацијата Camera Connect и изберете Информации за локација.
3. Изберете Започни евиденција.
4. Почнете да снимате фотографии со вашиот уред.
5. Штом ја снимите вашата фотографија, поврзете го фотоапаратот со вашиот уред.
6. Апликацијата Camera Connect автоматски ќе забележи дека сте започнале да водите евиденција и ќе ве праша дали сакате да ги синхронизирате сите достапни информации. 
7. Во главното мени на вашиот уред, изберете Информации за локација.
8. Изберете Испрати информации за локација и притиснете ОК.
9. За да ги погледнете GPS податоците, изберете ја фотографијата во вашиот фотоапарат и кликнете DISP. На тој начин ќе се прикажат координатите за локацијата на која била снимена фотографијата.
10. За да ги исклучите GPS податоците, изберете Информации за локација од главното мени на апликацијата во вашиот уред и кликнете Исклучи евиденција.

Како да ги променам поставките на фотоапаратот преку апликацијата Camera Connect?

За да ги промените поставките на фотоапаратот, кај вашиот фотоапарат мора да биде активиран еден од рачните режими – M, Av или Tv.

1. Поврзете го вашиот фотоапарат со апликацијата Camera Connect.
2. Кликнете Далечинско фотографирање.
3. Тука ќе видите копче во долниот десен агол на уредот. Допрете го и ќе се прикажат различни поставки како брзина на бленда, решетка, ISO, континуирано фотографирање и самостоен тајмер.
4. Изберете го параметарот кој сакате да го промените и придвижете налево или надесно за да го прилагодите.

Успеав да се поврзам со апликацијата, но штом ја отворам, Wi-Fi врската се прекинува. Што треба да направам?

1. Одете во Wi-Fi поставките на вашиот уред и кликнете на мрежата на која преминува вашиот уред.
2. Изберете да ја заборави таа мрежа.
3. Изберете ја мрежата со името кое се прикажува на вашиот фотоапарат.

Како може да ја преземам апликацијата во мојот телефон или таблет-уред?

Апликацијата Camera Connect може достапно да се преземе во вашиот уред. Само отворете App Store или Google Play и побарајте „Canon Camera Connect“.

Ја користев апликацијата CameraWindow, но мојот фотоапарат не може да се поврзе со новата апликација Camera Connect и покрај тоа што веќе е инсталирана?

Претходната врска на вашиот паметен уред со старата апликација CameraWindow е зачувана во вашиот фотоапарат како дел од неговата листа за историја на поврзување. Таа не може да се користи повторно, бидејќи врската е компатибилна само со старата апликација на вашиот паметен уред.

Доколку сте го користеле копчето за поврзување мобилни уреди за да се поврзете со вашиот паметен уред:

1. Притиснете Мени и пронајдете ја картичката Поставки (картичка со икона на која има клуч и чекан).
2. Изберете ја опцијата за копчето за поврзување мобилни уреди.
3. Избришете ја „Регистрираната дестинација“ (вашиот паметен телефон).
4. Откако ќе ја избришете, притиснете го копчето за поврзување мобилни уреди уште еднаш и завршете со поврзувањето на вашиот паметен уред (не заборавајте да ја отворите новата апликација Camera Connect на паметниот уред).
5. Откако ќе завршите со тоа, копчето за мобилни уреди ќе ја зачува оваа врска во новата апликација Camera Connect и повторно ќе можете да го користите копчето за мобилни уреди како претходно. Исто така, старата апликација CameraWindow може да ја избришете за да не предизвикате забуна.

Доколку не сте го користеле копчето за поврзување мобилни уреди или вашиот фотоапарат нема вакво копче:

1. Притиснете Репродукција, а потоа изберете го копчето со икона за Wi-Fi.
2. Воспоставете нова врска со избирање на иконата за паметен телефон на екранот, наместо да притиснете некоја претходна врска од листата со историја на поврзување.
3. Завршете со поврзувањето на вашиот паметен уред (не заборавајте да ја отворите новата апликација Camera Connect на паметниот уред).
4. Откако ќе завршите со тоа, фотоапаратот ќе ја зачува оваа врска во новата апликација Camera Connect и таа ќе се појави како нов елемент во листата со историја. Исто така, старата апликација CameraWindow може да ја избришете за да не предизвикате забуна.

Како да воспоставам врска преку NFC?

За да користите NFC, потребен ви е паметен телефон со Android (OS верзија 4.0 или понова) кој е компатибилен со NFC. Активирајте NFC на вашиот паметен телефон, а потоа допрете го до логото „N-Mark“ на вашиот фотоапарат.

За одредени модели е потребно:

1. Активирајте ја функцијата за Wi-Fi на фотоапаратот преку менито и проверете дали е овозможено NFC
2. На уредот, одете во Поставки, изберете Wi-Fi, а потоа изберете ја мрежата со името кое се прикажува на вашиот фотоапарат и допрете „Поврзи“.
3. Допрете NFC за да ја активирате апликацијата со што ќе заврши воспоставувањето на врската.

Мојот фотоапарат има NFC, но ја активира апликацијата CameraWindow. Како да ја користам апликацијата Camera Connect?

Нашата апликација Camera Connect ќе ја презапише NFC ознаката автоматски.

Сè што треба да направите е да го поврзете фотоапаратот со апликацијата Camera Connect *** и кога ќе се појави пораката за презапишување на информациите на NFC ознаката треба само да притиснете ОК.

***За повеќе информации за начинот на поврзување со апликацијата Camera Connect на вашиот мобилен уред, ве молиме погледнете ги информациите за „Како да го поврзам мојот EOS DSLR од Canon со мојот мобилен уред?“ или „Како да го поврзам мојот PowerShot или IXUS од Canon со мојот мобилен уред?“

За одредени модели е потребно:

1. Поврзете го вашиот фотоапарат со апликацијата Camera Connect.
2. Изберете ги поставките за фотоапаратот во главното мени на апликацијата.
3. Кликнете Активирај запишување.
4. Допрете го фотоапаратот до уредот.
5. Тогаш презапишувањето ќе заврши.

Како да ја ресетирам Wi-Fi врската на мојот фотоапарат PowerShot или IXUS од Canon?

1. Кликнете на копчето за мени на фотоапаратот.
2. Изберете Wi-Fi поставки.
3. Изберете Ресетирај поставки.
4. Кога ќе ја добиете пораката „Ресетирај ги сите информации за Wi-Fi?“, изберете „ОК“.

Како да ја ресетирам Wi-Fi врската на мојот DSLR фотоапарат од Canon?

1. Изберете го копчето за мени на фотоапаратот
2. Одете до зелената картичка со поставки
3. Изберете ја функцијата за Wi-Fi
4. Притиснете го копчето за информации
5. Изберете Избриши Wi-Fi поставки
6. Потврдете со притиснување ОК

Каде можам да напишам свое мислење?

Ние би сакале да го слушнеме вашето мислење за апликацијата, независно дали е позитивно или негативно. Исто така, навистина би сакале да ги слушнеме вашите предлози за подобрување на апликацијата.

Оставете ваше мислење

Корисни информации

Откако ќе ја инсталирате апликацијата Camera Connect во паметниот уред, можеби ќе треба да воспоставите „нова врска“ со камерата за да се осигурите дека камерата ќе биде правилно поврзана со паметниот уред.


*Camera Connect од Canon ги нуди следните функции:


[Функции и компатибилни модели]

1) Wi-Fi врска со камерата за префрлување слики***, далечинско фотографирање со прегледување во живо и поставување датум/време.

2) Додавање информации за локација во сликите што ги снима камерата

3) Bluetooth врска со камери што поддржуваат таква врска


[Поддршка за функции: 1, 2, 3]

PowerShot SX730 HS **/ G9 X Mark II

EOS 200D**, EOS M6 ,EOS M5


[Поддршка за функции: 1, 3]

EOS 6D Mark II, EOS 77D, EOS 800D (далечинското активирање на блендата на камерата преку Bluetooth е достапно преку BR-E1 што се продава посебно)


[Поддршка за функции: 1, 2]

PowerShot SX430 IS / SX432 IS / SX620 HS / G7 X Mark II / SX720 HS / SX540 HS / SX420 IS / G5 X / G9 X / G3 X / SX530 HS / SX 710 HS / SX 610 HS / G7 X / SX60 HS / N2 / G1 X Mark II / SX700 HS / SX600 HS / N100
IXUS 190 / 285 HS / 180 / 182 / 275 HS / 265 HS
PowerShot G16* / S120* / S200* / SX510 HS* / SX280 HS* / N* / A3500 IS* / A3550 IS* / S110*
IXUS 255 HS* / 140* / 135* / 245 HS*


[Поддршка за функции: 1]

EOS 5D Mark IV, EOS 1300D, EOS 80D, EOS 760D, EOS 750D, EOS 70D, EOS 6D, EOS M10, EOS M3
IXUS 510 HS* / 240 HS*
LEGRIA HF R86* / HF R87*/ HF R88*


* Не поддржува далечинско фотографирање со прегледување во живо
**Додавајте информации за локација во сликите што ги снима камерата преку Bluetooth.
***Големината на CR2 сликите ќе се промени за да биде оптимална за вашиот уред во зависност од користената камера. НЕ е достапно префрлување RAW CR2 датотеки со максимална резолуција.


Оперативен систем:
- iOS 9.3/10.3
- Android OS 5.0-5.1/6.0/7.0-7.1


Предуслови на системот за Bluetooth:

За да се воспостави Bluetooth врска, камерата треба да има функција за Bluetooth, а вашиот уред треба да има Bluetooth 4.0 или понова верзија (технологијата за Bluetooth со мала потрошувачка на енергија е поддржана). Уреди што поддржуваат Bluetooth 4.0: iPhone 4s или понов, iPad 3rd gen. или понов, iPod touch 5-та ген. или понов.


Компатибилни видови на датотеки:
- JPEG, MP4, MOV

  1. Датотеките MOV снимени со EOS фотоапарати не може да се зачуваат.
  2. Датотеките AVCHD снимени со видеокамера не може да се зачуваат.

Забелешка:
- Ако апликацијата не функционира правилно, обидете се повторно откако ќе ја исклучите апликацијата.
- Континуираната употреба на GPS во заднина може значително да го намали траењето на батеријата.
- Во случај да користите адаптер за моторизирано зумирање, вклучете ја функцијата за прегледување во живо.

 

Правила и услови за користење