Компактни дигитални

Canon PowerShot G3 X

Спецификации

Спецификации

 • Стапка на Full HD слики од 24p до 60p

 • Осветлен објектив со извонреден зум

 • LCD екран на допир од 8,0 cm (3,2 инчи)

 • Прстен на објективот за прецизна рачна контрола

 • Отпорност на прав и вода

 • Надворешни слушалки

 • Контрола на решетка, бленда и ISO при снимање видео

 • RAW во различни соодноси на слика

 • Одлични снимки при слаба осветленост

 • Моќна обработка со DIGIC

 • CMOS сензор со 20,2 мегапиксели

 • Голем сензор за врвни резултати

Детални спецификации

СЕНЗОР ЗА СЛИКА

 • Тип

  CMOS со задно осветлување од тип 1.0

 • Ефективни пиксели

  Прибл. 20.2M (сооднос на слика 3:2)¹

 • Ефективни / вкупно пиксели

  Прибл. 20.9M

 • Тип на филтер за бои

  Примарни бои

ПРОЦЕСОР НА СЛИКА

 • Тип

  DIGIC 6 со iSAPS технологија

ОБЈЕКТИВ

 • Фокусна должина

  8,8 – 220 mm (35 mm еквивалент: 24 – 600 mm)

 • Зум

  Оптички 25x


  ZoomPlus 50x


  Дигитален прибл. 4x (со дигитален телеконвертор прибл.


  1,6x или 2,0x ¹)


  Комбинирано прибл. 100x

 • Максимален f/број

  f/2.8-f/5.6

 • Конструкција

  18 елементи во 13 групи (1 двостран асферичен UA објектив, 2 еднострани асферични UA објективи, 1 едностран асферичен објектив, 2 UD објективи и 1 Hi-UD објектив)

 • Стабилизација на слика

  Да (тип со поместување), прибл. 3,5 чекори¹.


  Интелигентна стабилизација на слика со напредна динамичка стабилизација на слика по 5 оски

ФОКУСИРАЊЕ

 • Тип

  TTL

 • AF систем / точки

  AiAF (31 точки, откривање на лице или AF со допир, со избирање и следење на објект и лик), AF во 1 точка (секоја позиција е достапна или фиксен центар)

 • AF режими

  Поединечно, континуирано, Servo AF/AE ¹, AF со допир

 • Избор на AF точка

  Големина (нормална, мала)

 • AF заклучување

  Да

 • Помошен зрак за AF

  Да

 • Рачно фокусирање

  Да, плус MF издвојување и AF + MF

 • Фокусирање со групирање

  Да

 • Најмало растојание на фокусирање

  5 cm (широк агол) од предниот дел на објективот


  85 cm (телефото) од предниот дел на објективот

КОНТРОЛА НА ЕКСПОЗИЦИЈА

 • Режими на мерење

  Со проценка (поврзано со кадар на AF за откривање лице), просечно со мерење во центар, во точка (центар или поврзано со AF со допир на слика)

 • AE заклучување

  Да

 • Компензација на експозиција

  +/- 3 EV во чекори на зголемување од 1/3


  Рачна и автоматска корекција на динамички опсег


  Автоматска корекција на сенки


  ND филтер (3 чекори)

 • AEB

  1/3 – 2 EV во чекори на зголемување од 1/3

 • ISO чувствителност

  125, 160, 200, 250, 320, 400, 500, 640, 800, 1000, 1250, 1600, 2000, 2500, 3200, 4000, 5000, 6400, 8000, 10000, 12800 ¹


  АВТОМАТСКО ISO: 125 - 6400 (може да се постави макс. брзина на ISO и стапка на промена)

БЛЕНДА

 • Брзина

  1 – 1/2000 сек. (зададена фабричка вредност)


  BULB, 30 – 1/2000 сек. (вкупен опсег – се менува според режим на снимање)

БАЛАНС НА БЕЛА БОЈА

 • Тип

  TTL

 • Подесувања

  Автоматски (вклучувајќи откривање лице WB), дневна светлина, сенка, облачно, вештачко светло, флуоресцентно, флуоресцентно H, блиц, прилагодено 1, прилагодено 2


  Корекција на WB на повеќе површини достапна во интелигентен автоматски режим


  Компензација на баланс на белата боја


  Прилагодување на бои во режим на ѕвезди

МАТРИЦА НА БОИ

 • Тип

  sRGB

ВИЗИР

 • Визир

  Изборен електронски визир EVF-DC1

LCD МОНИТОР

 • Монитор

  sRGB PureColor II G LCD (TFT) екран на допир со можност за закосување од 8,0cm (3,2”). 3:2 сооднос на слика. Прибл. 1.620.000 точки. Капацитивен вид

 • Покриеност

  Прибл. 100%

 • Осветленост

  Поставување на едно од петте нивоа. LCD екран со брзо осветлување

БЛИЦ

 • Режими

  Автоматски, рачно вклучување/исклучување блиц, бавна синхронизација

 • Мала брзина на синхронизација

  Да. Најголема брзина 1/2000 сек.

 • Намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц

  Да

 • Компензација на експозиција при блиц

  +/- 2 EV во чекори на зголемување 1/3. Откривање лице FE, Safety FE, интелигентна експозиција при блиц

 • Заклучување на експозиција при блиц

  Да

 • Рачно прилагодување на моќност

  3 нивоа со внатрешен блиц (до 19 нивоа со надворешни блицови Speedlites од серијата 270EX II и 430EX II. 22 нивоа со 580EX II, 600EX и 600EX-RT¹)

 • Синхронизација на "втора завеса"

  Да

 • Опсег на вграден блиц

  60 cm – 6,8 m (Ш) / 85 cm – 3,1 m (Т)

 • Надворешен блиц

  E-TTL со Speedlite од серијата ЕХ ¹

СНИМАЊЕ

 • Режими

  Интелигентен автоматски режим (откривање на 58 сцени), програм AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачно, прилагодено 1, прилагодено 2, хибриден автоматски режим, креативна снимка, SCN (спорт, портрет, интелигентна бленда (насмевка, тајмер за трепкање, тајмер за снимател), ѕвезди (ѕвезден ноќен пејзаж, траги од ѕвезди, видео со забрзано движење на ѕвезди), рачно снимање на ноќни сцени, снег, огномет), креативни филтри (голем динамичен опсег, носталгично, ефект на рибино око, минијатурен ефект, ефект на фотоапарат-играчка, дефокусирање на позадина, мек фокус, црно-бело, екстра живописност, ефект на постер), видео

 • Режими за видео

  Интелигентен автоматски режим (откривање на 21 сцена), стандардно, програм AE, рачно, портрет, носталгично, минијатурен ефект, црно-бело, екстра живописност, ефект на постер, снег, огномет, кратки видеозаписи, iFrame видео

 • Фото ефекти

  My Colors (My Colors исклучено, живописно, неутрално, сепија, црно-бело, позитив филм, посветол тен, потемен тен, живописно сино, живописно зелено, живописно црвено, прилагодени бои)

 • Режим на фотографирање

  Поединечно, автоматско фотографирање, континуирано, континуирано со AF, самостоен тајмер

 • Континуирано фотографирање

  Прибл. 5,9 снимки/сек. ¹


  со AF: прибл. 3,2 снимки/сек.


  (сите брзини се додека не се наполни мемориската картичка)²³

РЕЗОЛУЦИЈА ПРИ СНИМАЊЕ / КОМПРЕСИЈА

 • Големина на слика

  3:2 - (RAW, L) 5472 x 3648, (M1) 4320 x 2880, (M2) 2304 x 1536, (S) 720 x 480


  4:3 - (RAW, L) 4864 x 3648, (M1) 3840 x 2880, (M2) 2048 x 1536, (S) 640 x 480


  16:9 - (RAW, L) 5472 x 3080, (M1) 4320 x 2432, (M2) 1920 x 1080, (S) 720 x 408


  1:1 - (RAW, L) 3648 x 3648, (M1) 2880 x 2880, (M2) 1536 x 1536, (S) 480 x 480


  4:5 - (RAW, L) 2912 x 3648, (M1) 2304 x 2880, (M2) 1232 x 1536, (S) 384 x 480


  Менување големина при репродукција (M2)

 • Компресија

  RAW, супер-фино, фино

 • Филмови

  (Full HD) 1920 x 1080, 59,94/50/29,97/25/23,98 fps


  (HD) 1280 x 720, 29,97/25 fps


  (L) 640 x 480, 29,97/25 fps


  Видео со забрзано движење на ѕвездите (Full HD) со 30/15 fps


  Минијатурен ефект (HD, L) 6 fps, 3 fps, 1,5 fps


  Хибриден автоматски режим (HD) 29,97/25 fps


  iFrame видео (Full HD) 29,97/25 fps

 • Должина на видео снимки

  (Full HD и HD) До 4 GB или 29 мин. 59 сек.¹


  (L) До 4 GB или 1 час ²


  (Видео со забрзано движење на ѕвездите) до 128 секунди

ТИПОВИ НА ФАЈЛОВИ

 • Типови на фотографии

  JPEG компресија (компатибилност со Exif 2.3 [Exif Print]) / Design rule for Camera File system и компатибилност со DPOF ver. 1.1), RAW (14-битно, оригинално 2-ро издание на RAW од Canon), RAW+JPEG

 • Филмови

  MP4 [видео: MPEG-4 AVC / H.264, аудио: MPEG-4 AAC-LC (стерео)]


  iFrame

ДИРЕКТНО ПЕЧАТЕЊЕ

 • Canon печатачи

  Canon SELPHY компактни фото печатачи и Canon инк-џет печатачи кои поддржуваат PictBridge

 • PictBridge

  Да (преку USB или безжичен LAN)

ДРУГИ КАРАКТЕРИСТИКИ

 • GPS

  GPS преку мобилни уреди (поврзани со компатибилен паметен телефон)

 • Корекција на црвени очи

  Да, за време на снимање и при репродукција

 • My Camera / My Menu

  Достапно е прилагодување на моето мени

 • My Category

  Функција за означување на слики

 • Интелигентен сензор за ориентација

  Да

 • Хистограм

  Да, хистограм во живо

 • Зум при репродукција

  Прибл. 2x – 10x

 • Самостоен тајмер

  Прибл. 2 или 10 сек., прилагодено

 • Јазици на мени

  Англиски, германски, француски, холандски, дански, фински, италијански, грчки, норвешки, португалски, руски, шведски, шпански, украински, полски, чешки, унгарски, турски, едноставен кинески, кинески (традиционален), јапонски, корејски, таи, арапски, романски, фарси, хинди, малезиски, индонезиски, виетнамски, еврејски

ИНТЕРФЕЈС

 • Компјутер

  Hi-Speed USB (MTP, PTP) DIGITAL приклучок

 • Друго

  Мини HDMI приклучок


  A/V излез (PAL/NTSC)


  Надворешен микрофон (3,5 mm стерео мини приклучок)


  Излез за слушалки (приклучок од 3,5 mm)

 • Компјутер/друго

  Wi-Fi (IEEE802.11b/g/n), (само 2,4 GHz), со поддршка за динамички NFC ¹

МЕМОРИСКА КАРТИЧКА

 • Тип

  SD, SDHC, SDXC (компатибилност со UHS класа на брзина 1)

ПОДДРЖАНИ ОПЕРАТИВНИ СИСТЕМИ

 • PC и Macintosh

  Windows 8 / 8.1 / 7 SP1


  Mac OS X 10.8 / 10.9 / 10.10


  За Wi-Fi врска со компјутер:


  Windows 8 / 8.1 / 7 - само SP1


  Mac OS X 10.8.2 или понов / 10.9 / 10.10


  За Image Transfer Utility:


  Windows 8 / 8.1 / 7 - само SP1


  Mac OS X 10.8.2 или понов / 10.9 / 10.10

СОФТВЕР

 • Друго

  CameraWindow DC


  Алатка за мапи


  Image Transfer Utility

 • Манипулација на слика

  Digital Photo Professional софтвер за RAW развивање

ИЗВОР НА НАПОЈУВАЊЕ СО ЕНЕРГИЈА

 • Батерии

  Li-ion батерија на полнење NB-10L (испорачана батерија и полнач)

 • Издржливост на батеријата

  Прибл. 300 снимки


  Прибл. 240 снимки со EVF-DC1


  Еко режим прибл. 410 снимки


  Прибл. 360 мин. репродукција

 • A/C напојување со енергија

  Изборно, комплет со AC адаптер ACK-DC80

ДОПОЛНИТЕЛНА ОПРЕМА

 • Торбички / ленти

  Мека торбичка DCC-2300


  Организатор на дополнителна опрема за PowerShot

 • Објективи

  Сенило на објектив LH-DC100


  Адаптер за објектив FA-DC67B (компатибилност со филтри од 67 mm на Canon: кружно поларизирање PL-C B, заштитен филтер)

 • Блиц

  Speedlite од Canon (вклучувајќи 270EX, 270EX II, 320EX, 430EX, 430EX II, 580EX, 580EX II, 600EX, 600EX-RT ¹)


  Speedlite предавател (ST-E3-RT, ST-E2), Speedlite носач SB-E2, кабел за поврзување надворешен блиц OC-E3

 • Далечински контролор / преклопник

  Далечински прекинувач RS-60E3

 • Напојување со енергија и полначи за батерии

  Комплет со AC адаптер ACK-DC80, полнач за батерии CB-2LCE

 • Друго

  Електронски визир EVF-DC1


  (тип 0.48), сооднос на слика 4:3, прибл. 2.360.000 точки, 100% покриеност


  Кабел за интерфејс IFC-400PCU


  Canon HDMI кабел HTC-100

ФИЗИЧКИ СПЕЦИФИКАЦИИ

 • Работни услови

  0 – 40 °C, 10 – 90% влажност

 • Димензии (Ш x В x Д)

  123,3 x 76,5 x 105,3 mm

 • Тежина

  Прибл. 733 g (вклучувајќи батерија и мемориска картичка)

Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon (според CIPA стандардите), освен ако не е поинаку назначено.

Подлежност на промена без претходна најава.

 1. ¹ Обработката на слика може да предизвика намалување на бројот на пиксели.

 2. ¹ Во зависност од избраната големина на сликата.

 3. ¹ Вредности при максимална оптичка фокусна должина. Фотоапаратите чија фокусна должина надминува 350 mm (35 mm еквивалент) се тестираат на 350 mm.

 4. ¹ Некои подесувања не се секогаш достапни.

 5. ¹ ISO чувствителноста означува препорачан индекс на експозиција

 6. ¹ Не се поддржани сите функции на блицот.

 7. ¹ Не се поддржани сите функции на блицот.

 8. ¹ За функцијата за одржливо континуирано фотографирање потребна е компатибилна SDHC/SDXC UHS мемориска картичка со класа на брзина 1; вкупниот број на снимени кадри е променлив во зависност од објектот кој се фотографира.


  ² Во услови кога не се вклучува блиц.


  ³ Во зависност од брзината / капацитетот / поставената компресија на мемориската картичка.

 9. ¹ Следните класи на брзина на мемориските картички се потребни за максимално време на снимање: класа на брзина 4 или повисоко за (HD) 1280 x 720. Класа на брзина 6 или повисоко за (Full HD) 1920 x 1080. Класа на брзина 6 или повисоко за (iFrame) 1280 x 720.


  ² Во зависност од брзината / капацитетот / поставената компресија на мемориската картичка.

 10. ¹ Употребата на Wi-Fi уредот може да биде ограничена во одредени земји или региони. Поддршката за Wi-Fi е различна во зависност од уредот и регионот. За повеќе информации посетете ја веб-страницата www.canon-europe.com/wirelesscompacts

 11. ¹ Не се поддржани сите функции на блицот.