DSLR-фотоапарати

Canon EOS 5D Mark III

Спецификации

Работни услови

0 - 40 °C, влажност 85% или помалку

Димензии (Ш x В x Д)

152 x 116,4 x 76,4mm

Тежина (само куќиште)

Прибл. 950

EOS 5D mIII FRT w EF 24-105mm

Спецификации

 • CMOS сензор со 22,3 мегапиксели

 • Голем сензор за максимална контрола врз длабочината на поле

 • Остри слики во секакви услови

 • Фотографирање со голема брзина

 • Одлични снимки при слаба осветленост

 • Неверојатни видео снимки од 1080p

 • Моќна обработка со DIGIC

 • Голем осветлен екран за јасно прегледување

 • Направете резервна копија од сликите за неколку секунди

 • Динамички режим со голем опсег

 • Обезбедува правилна експозиција на сликите во секакви услови на осветлување

 • Најголем избор на објективи

Детални спецификации

Сензор за слика

 • Тип

  36 x 24 mm CMOS

 • Ефективни пиксели

  Прибл. 22,3 мегапиксели

 • Вкупно пиксели

  Прибл. 23,4 мегапиксели

 • Сооднос на слика

  3:2

 • Филтер за ниски фреквенции

  Вграден/фиксен со слој од флуор

 • Чистење на сензор

  EOS вграден систем за чистење

 • Тип на филтер за бои

  Примарни бои

Процесор за слика

 • Тип

  DIGIC 5+

Објектив

 • Приклучок за објективи

  EF (не се вклучени EF-S објективи)

 • Фокусна должина

  Еквивалентно на 1,0x од фокусната должина на објективот

ФОКУСИРАЊЕ

 • Тип

  TTL-CT-SIR со наменски CMOS сензор

 • AF систем / точки

  61 точки / 41 f/4 точки од вкрстен тип, вкл. 5 двоен вкрстен тип со f/2,8


  Бројот на AF точки од вкрстен тип ќе биде различен во зависност од објективот.

 • AF работен опсег

  EV -2 - 18 (при 23°C и ISO100)

 • AF режими

  AI фокус


  Една снимка


  AI Servo

 • Избор на AF точка

  Автоматско бирање: AF во 61 точка


  Рачно бирање: AF во единечна точка (можност за избор на 61, 41 само вкрстен тип, 15 или 9 точки)


  Рачно бирање: AF во точка


  Рачно бирање: AF во точка со експанзија со 4 точки (горе, долу, лево, десно)


  Рачно бирање: AF во точка со експанзија околу 8 точки


  Рачно бирање: AF на зона


  AF точките можат одделно да се избираат за вертикално и хоризонтално фотографирање

 • Приказ на избраните AF точки

  Прикажани на визирот и означени на горниот дел од LCD панелот и екранот за брза контрола

 • AF заклучување

  Заклучување кога копчето на блендата е притиснато до половина во AF режим на една снимка или кога е притиснато копчето AF-ON.

 • Помошен зрак за AF

  Емитуван преку изборниот наменски Speedlite блиц

 • Рачно фокусирање

  Се избира на објективот, зададено во режим на прегледување во живо

 • AF микро прилагодување

  AF мени


  +/- 20 чекори (подесување на широкоаголен и телефото зум)


  Прилагодување на сите објективи за иста количина


  Поединечно прилагодување до 40 објективи


  Зачувување на прилагодувањата на објективите по сериски број

Контрола на експозиција

 • Режими на мерење

  TTL мерење со целосно отворена бленда, со двослоен SPC со 63 зони


  (1) Мерење со проценка (поврзано со сите точки на AF)


  (2) Делумно мерење (прибл. 6,2% од визирот во центар)


  (3) Мерење во точка (прибл. 1,5% од визирот во центар)


  (4) Просечно мерење со тежиште во центарот

 • Опсег на мерење светлина

  EV 1 - 20 (при 23°C со 50mm f/1,4 објектив ISO100)

 • AE заклучување

  Автоматски: во режим на AF со 1 снимка при мерењето со проценка, експозицијата се заклучува кога ќе се постигне фокусирање.


  Рачно: со помош на копчето за AE заклучување во режимите од креативната зона.

 • Компензација на експозиција

  +/-5 EV во 1/3 или 1/2 чекори на зголемување (може да се комбинира со AEB).

 • AEB

  2, 3, 5 или 7 снимки +/-3 EV 1/3 или 1/2 чекори на зголемување

 • ISO чувствителност

  Препорачан индекс на експозиција

  Автоматски (100-12800), 100-25600 (во чекори на зголемување од 1/3 или цел чекор)


  ISO може да се прошири до L: 50, H1: 51200, H2 102400

Бленда

 • Тип

  Електронски контролирана бленда во рамнина на фокусот

 • Брзина

  30-1/8000 сек. (1/2 или 1/3 чекори на зголемување) + сијалица (опсегот на брзината на блендата кој е достапен се менува во зависност од режимот на снимање)

Баланс на белата боја

 • Тип

  Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор

 • Поставки

  AWB, Daylight (дневна светлина), Shade (сенка), Cloudy (облачно), Tungsten (вештачко светло), Бела


  флуоресцентна светлина, блиц, прилагодено, подесување на температура на боја.


  Компензација на баланс на белата боја:


  1. сина/килибар +/-9


  2. магента/зелена +/-9.

 • Прилагодување на балансот на белата боја

  Да, може да се регистрира 1 корисничко подесување

 • WB со групирање

  +/-3 нивоа во чекори на зголемување од едно ниво


  3 групни снимки на едно притиснување на копчето за бленда.


  Избор на отстапување сино/килибар или отстапување магента/зелено.

Визир

 • Тип

  Пентапризма

 • Покриеност (вертикално/хоризонтално)

  Прибл. 100%

 • Зголемување

  Прибл. 0,71x¹

 • Растојание на окото

  Прибл. 21mm (од центарот на леќата)

 • Корекција на диоптер

  -3 to +1 m-1 (диоптер)

 • Информации на визир

  AF информации: AF точка, потврда на фокус¹, индикатор за статус на AF


  Информации за експозиција: брзина на бленда, решетка, ISO брзина (секогаш се прикажува), AE заклучување,


  ниво на експозиција, предупредување за експозиција


  Информации за блиц: подготвен блиц, компензација на блиц при експозиција, брза синхронизација, FE заклучување,


  светло за намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц


  Информации за слика: приоритет на најсветли тонови (D+), максимум групни снимки (приказ со 2 цифри), информации за


  картичка, проверка на батерија


  Информации за композиција


  Решетка, електронско ниво, симбол за предупредување


  Се прикажува доколку е поставена некоја од следните функции: еднобојно, корекција на балансот на


  белата боја, прекинувач за квалитетот на снимање со еден допир, зголемена ISO брзина или мерење во точка

 • Преглед на длабочина на поле

  Да, со копче за преглед на длабочина на поле.

 • Капаче на визир

  На ременче

LCD-монитор

 • Тип

  8,11cm (3,2") Clear View II TFT, прибл. 1040K точки

 • Покриеност

  Прибл. 100%

 • Агол на гледање (хоризонтално/вертикално)

  Прибл. 170°

 • Прекривен слој

  Спречување на одбивање на светлина и цврста структура

 • Прилагодување на осветленост

  Поставување на едно од седумте нивоа

 • Опции на екран

  Приказ на решетка (x3), хистограм, сооднос на сликата, електронско ниво со двојна оска

Тип на фајл

 • Типови на фотографии

  JPEG: фино, нормално (компатибилност со Exif 2.3 [Exif печатење]) / Design rule for Camera File system (2.0),


  RAW: RAW, sRAW1, sRAW2 (14bit, оригинален Canon RAW 2nd едиција),


  усогласеност со Digital Print Order Format [DPOF] верзија 1.1

 • RAW+JPEG симултано снимање

  Да, секоја можна комбинација на RAW + JPEG, можност за различни формати на различни картички

 • Големина на слика

  JPEG: (L) 5760 x 3840, (M) 3840 x 2560, (S1) 2880 x 1920, (S2) 1920 x 1280, (S 3)720 x 480


  RAW : (RAW) 5760 x 3840 (M-RAW) 3960 x 2640, (S-RAW) 2880 x 1920

 • Фолдери

  Новите фолдери можат рачно да се создаваат и избираат

 • Нумерирање на датотеки

  (1) Секвенцијално нумерирање


  (2) Автоматско ресетирање


  (3) Рачно ресетирање

EOS видео

 • Големина на видео

  1920 x 1080 (29,97, 25, 23,976 fps) компресија на тековен или повеќе кадри


  1280 x 720 (59,94, 50 fps) компресија на тековен или повеќе кадри


  640 x 480 (59,94, 50 fps) компресија на повеќе кадри

 • Должина на видео снимки

  Максимално траење 29min 59sec, максимална големина на еден фајл 4GB

Други карактеристики

 • Опции за мрежата

  13 функции за прилагодување со 47 подесувања

 • Ознаки за мета-податоци

  Информации за авторски права на корисник (можат да се постават на фотоапаратот)


  Рејтинг на слика (0-5 ѕвезди)

 • LCD панел / осветленост

  Да / Да

 • Отпорност на вода/прав

  Да (еднаква на EOS-1N)¹

 • Гласовна белешка

  Не

 • Интелигентен сензор за ориентација

  Да

 • Зум при репродукција

  1,5x - 10x

 • Формати на приказ

  (1) Единечна слика со информации (2 нивоа)


  (2) Единечна слика


  (3) Индекс со 4 слики


  (4) Индекс со 9 слики


  (5) Зголемен приказ


  (6) Приказ за споредба на 2 слики


  (7) Уредување на видео

 • Приказ на слајдови

  Избор на слики: сите слики, по датум, по фолдер, видео снимки, фотографии, рејтинг


  Време на репродукција: 1/2/3/5/10 или 20 секунди


  Повторување: вклучено/исклучено

 • Хистограм

  Осветленост: да


  RGB: да

 • Предупредување за преголема осветленост

  Да

 • Заштита за бришење на слики

  Бришење: една слика, сите слики во фолдер, означени слики, незаштитени слики


  Заштита: бришење на заштита на слики, една по една

 • Категории на мени

  (1) Мени за снимање (x4)


  (2) AF мени (x5)


  (3) Мени за репродукција (x3)


  (4) Мени за поставување (x4)


  (5) Мени со прилагодени функции (x4)


  (6) Мое мени

 • Јазици на мени

  25 јазици


  Англиски, Германски, Француски, Холандски, Дански, Португалски, Фински, Италијански, Норвешки, Шведски, Шпански, Грчки, Руски, Полски, Чешки, Унгарски, Романски, Украински, Турски, Арапски, Таи, едноставен Кинески, традиционален Кинески, Корејски и Јапонски

 • Ажурирање на фирмвер

  Можно е ажурирање од страна на корисникот.

Интерфејс

 • Компјутер

  Hi-Speed USB

 • Друго

  HDMI мини излез, видео излез(PAL/ NTSC), мини приклучок за слушалки, надворешен микрофон (стерео мини приклучок)

Директно печатење

 • Печатачи од Canon

  Canon компактни фото печатачи и PIXMA печатачи кои поддржуваат PictBridge

 • PictBridge

  Да

Простор за складирање

 • Тип

  CompactFlash тип I (компатибилност со UDMA), SD картичка, SDHC картичка или SDXC картичка

Поддржани оперативни системи

 • PC

  Windows XP (SP2/SP3) / Vista вкл. SP1 (со исклучок на Starter Edition) / 7 (со исклучок на Starter Edition)


  OS X v10.6-10.7

 • Macintosh

  Windows XP (SP2/SP3) / Vista вкл. SP1 (со исклучок на Starter Edition) / 7 (со исклучок на Starter Edition)


  OS X v10.6-10.7

Софтвер

 • Обработка на слика

  Digital Photo Professional

 • Друго

  PhotoStitch, EOS Utility (вкл. Remote Capture, WFT utility*), Picture Style Editor


  * Потребна е дополнителна опрема

Извор на напојување со енергија

 • Батерии

  Литиум-јонска батерија на полнење LP-E6 (се испорачува), 1xCR1616 за датум и подесувања

 • Издржливост на батеријата

  Прибл. 950 (при 23°C, AE 50%, FE 50%)¹


  Прибл. 850 (при 0°C, AE 50%, FE 50%)

 • Индикатор на батерија

  6 нивоа + процент

 • Заштеда на енергија

  Напојувањето се исклучува по 1, 2, 4, 8, 15 или 30мин.

 • Напојување со енергија и полначи за батерии

  Комплет со AC адаптер ACK-E6, полнач за батерии LC-E6, полнач за батерии за автомобил CBC-E6

Дополнителна опрема

 • Визир

  Заштитник за очи Eg, леќа за прилагодување на диоптер од Eg серија со гумена рамка Eg, заштитник против замаглување Eg, аголен пребарувач C

 • Уред за безжичен пренос на датотеки

  Уред за безжичен пренос на фајлови WFT-E7

 • Објективи

  Сите EF објективи (не се вклучени EF-S објективи)

 • Блиц

  Canon Speedlite блицови (220EX, 270EX, 270EX II, 320EX, 420EX, 430EX, 430EX II, 550EX, 580EX, 580EX II, 600EX, 600EX-RT, Macro-Ring-Lite, MR-14EX, Macro Twin Lite MT-24EX, Speedlite предавател ST-E2, Speedlite предавател ST-E3-RT)

 • Далечински контролор / преклопник

  Далечински управувач со N3 тип на контакт, безжичен управувач LC-5, далечински управувач RC-6

 • Друго

  Ременче за на рака E2, GP-E2

Физички спецификации

 • Материјали на куќиштето

  Куќиште од магнезиумска легура

 • Работни услови

  0 - 40 °C, влажност 85% или помалку

 • Димензии (Ш x В x Д)

  152 x 116,4 x 76,4mm

 • Тежина (само куќиште)

  Прибл. 950

Одрекување од одговорност

*Препорачан индекс на експозиција

Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon, освен ако не е поинаку назначено.

Подлежност на промена без претходна најава.

Фуснота

¹ со 50mm објектив во бесконечност, -1m-1 dpt

¹ Врз основа на условите за тестирање на Canon, JPEG, ISO 100, стандарден стил на слика. Се менува во зависност од објектот, марката и капацитетот на мемориската картичка, квалитетот на снимањето на сликата, ISO чувствителноста, погонскиот режим, стилот на сликата, прилагодените функции итн.² Максималните вредности за fps и капацитетот на баферот може да се намалат во зависност од подесувањата на фотоапаратот и нивото на осветленост

¹ Заштита на животна средина

¹ Врз основа на CIPA стандардот и со користење на формат на батерии и мемориски картички кои се испорачуваат со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено

¹ Светлото за потврда на фокусот не е достапно со EF Cinema објективи