Компактни дигитални

Canon PowerShot G9 X

Спецификации

Спецификации

 • Голем сензор за врвни резултати

 • CMOS сензор со 20,2 мегапиксели

 • Голем капацитивен екран на допир

 • Брза рачна контрола

 • Извонредно брз AF и континуирано фотографирање во RAW

 • Безжично споделување и правење резервна копија на слики

 • NFC го олеснува споделувањето со паметни телефони

 • Стапка на Full HD слики од 24p до 60p

 • Едноставно фотографирање со краток видео преглед

 • Практично полнење преку USB кабел

 • Широк отвор на блендата

 • 3x оптички зум со широк агол

 • Контролирајте го фотоапаратот со паметен телефон

 • Одлични снимки при слаба осветленост

 • Моќна обработка со DIGIC

 • Стабилни слики и видеоснимки во секоја прилика

 • 6 различни слики од една снимка

 • Фотографирајте го ѕвезденото небо на едноставен начин

 • Рамномерни градации со 14-битен RAW формат

 • Извршете пренос кон Canon Connect Station со само еден допир

Детални спецификации

СЕНЗОР ЗА СЛИКА

 • Тип

  CMOS со задно осветлување од тип 1.0

 • Ефективни пиксели

  Прибл. 20.2M (сооднос на слика 3:2)¹

 • Ефективни / вкупно пиксели

  Прибл. 20.9M

 • Тип на филтер за бои

  Примарни бои

ПРОЦЕСОР НА СЛИКА

 • Тип

  DIGIC 6 со iSAPS технологија

ОБЈЕКТИВ

 • Фокусна должина

  10,2 – 30,6 mm (35 mm еквивалент: 28 – 84 mm)

 • Зум

  Оптички 3x


  ZoomPlus 6x


  Дигитален прибл. 4x (со дигитален телеконвертор прибл. 1,6x или 2,0x)¹


  Комбинирано прибл. 12x

 • Максимален f/број

  f/2.0 - f/4.9

 • Конструкција

  8 елементи во 6 групи (2 двострани асферични UA објективи, 1 едностран асферичен објектив)

 • Стабилизација на слика

  Да (од тип со поместување на објективот), прибл. 3 чекори.¹


  Интелигентна стабилизација на слика со напредна динамичка стабилизација на слика по 5 оски

ФОКУСИРАЊЕ

 • Тип

  TTL

 • AF систем / точки

  AiAF (31 точки, откривање на лице или AF со допир, со избирање и следење на објект и лик), AF во 1 точка (секоја позиција е достапна или фиксен центар)

 • AF режими

  Поединечно, континуирано, Servo AF/AE¹, AF со допир

 • Избор на AF точка

  Големина (нормална, мала)

 • AF заклучување

  Да, преку прилагодливи копчиња

 • Помошен зрак за AF

  Да

 • Рачно фокусирање

  Да, плус MF издвојување

 • Фокусирање со групирање

  Да

 • Најмало растојание на фокусирање

  5 cm (широк агол) од предниот дел на објективот


  35 cm (телефото) од предниот дел на објективот

КОНТРОЛА НА ЕКСПОЗИЦИЈА

 • Режими на мерење

  Со проценка (поврзано со кадар на AF за откривање лице), просечно со мерење во центар, во точка (центар или поврзано со AF со допир на слика)

 • AE заклучување

  Да, преку прилагодливи копчиња

 • Компензација на експозиција

  +/- 3 EV во чекори на зголемување од 1/3


  Рачна и автоматска корекција на динамички опсег


  Автоматска корекција на сенки


  ND филтер (3 чекори) Вклучен/ Автоматски/ Исклучен¹

 • AEB

  1/3 – 2 EV во чекори на зголемување од 1/3

 • ISO чувствителност

  125, 160, 200, 250, 320, 400, 500, 640, 800, 1000, 1250, 1600, 2000, 2500, 3200, 4000, 5000, 6400, 8000, 10000, 12800¹


  АВТОМАТСКО ISO: 125 - 12800 (може да се постави макс. брзина на ISO и стапка на промена)

БЛЕНДА

 • Брзина

  1 – 1/2000 сек. (зададена фабричка вредност)


  1/8 - 1/2000 сек. (режим за видео)


  BULB, 30 – 1/2000 сек. (вкупен опсег – се менува според режим на снимање)

БАЛАНС НА БЕЛА БОЈА

 • Тип

  TTL

 • Подесувања

  Автоматски (вклучувајќи откривање лице WB), дневна светлина, сенка, облачно, вештачко светло, флуоресцентно, флуоресцентно H, блиц, подводно, прилагодено 1, прилагодено 2


  Корекција на WB на повеќе површини достапна во интелигентен автоматски режим


  Компензација на баланс на белата боја


  Прилагодување на бои во режим на ѕвезди

МАТРИЦА НА БОИ

 • Тип

  sRGB

LCD МОНИТОР

 • Монитор

  LCD (TFT) екран на допир од 7,5 cm (3,0”). 3:2 сооднос на слика. Прибл. 1.040.000 точки. Капацитивен вид

 • Покриеност

  Прибл. 100%

 • Осветленост

  Поставување на едно од петте нивоа. LCD екран со брзо осветлување

БЛИЦ

 • Режими

  Автоматски, рачно вклучување/исклучување блиц, бавна синхронизација

 • Мала брзина на синхронизација

  Да. Најголема брзина 1/2000 сек.

 • Намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц

  Да

 • Компензација на експозиција при блиц

  +/- 2 EV во чекори на зголемување 1/3. Откривање лице FE, Safety FE, интелигентна експозиција при блиц

 • Заклучување на експозиција при блиц

  Да

 • Рачно прилагодување на моќност

  3 нивоа со внатрешен блиц

 • Синхронизација на "втора завеса"

  Да

 • Опсег на вграден блиц

  50 cm – 6,0 m (Ш) / 50 cm – 2,4 m (Т)

 • Надворешен блиц

  Canon HF-DC2 блиц со голема моќност

СНИМАЊЕ

 • Режими

  Интелигентен автоматски режим (откривање на 58 сцени), програма AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачно, прилагодено, хибриден автоматски режим, креативна снимка, SCN (портрет, ѕвезди (ѕвезден ноќен пејзаж, траги од ѕвезди, ѕвезден портрет, видео со забрзано движење на ѕвезди), рачно снимање на ноќни сцени, огномет, голем динамичен опсег, носталгично, ефект на рибино око, минијатурен ефект, ефект на фотоапарат-играчка, дефокусирање на заднина, мек фокус, црно-бело, екстра живописност, ефект на постер), видео

 • Режими за видео

  Интелигентен автоматски режим (откривање на 21 сцена), стандардно, програма AE, рачно, портрет, носталгично, минијатурен ефект, црно-бело, екстра живописност, ефект на постер, огномет, кратки видеозаписи, iFrame видео

 • Фото ефекти

  My Colors (My Colors исклучено, живописно, неутрално, сепија, црно-бело, позитив филм, посветол тен, потемен тен, живописно сино, живописно зелено, живописно црвено, прилагодени бои)

 • Режим на фотографирање

  Поединечно, автоматско фотографирање, континуирано, континуирано со AF, самостоен тајмер

 • Континуирано фотографирање

  Прибл. 6,0 снимки/сек.


  со AF: прибл. 4,3 снимки/сек.


  До 2000 слики ¹²³

РЕЗОЛУЦИЈА ПРИ СНИМАЊЕ / КОМПРЕСИЈА

 • Големина на слика

  3:2 - (RAW, L) 5472 x 3648, (M1) 4320 x 2880, (M2) 2304 x 1536, (S) 720 x 480


  4:3 - (RAW, L) 4864 x 3648, (M1) 3840 x 2880, (M2) 2048 x 1536, (S) 640 x 480


  16:9 - (RAW, L) 5472 x 3080, (M1) 4320 x 2432, (M2) 1920 x 1080, (S) 720 x 408


  1:1 - (RAW, L) 3648 x 3648, (M1) 2880 x 2880, (M2) 1536 x 1536, (S) 480 x 480


  Менувањето на големината е достапно при репродукција (M2, S) за JPEG слики

 • Компресија

  RAW, супер-фино, фино

 • Филмови

  (Full HD) 1920 x 1080, 59,94 / 50 / 29,97 / 25 / 23,98 fps


  (HD) 1280 x 720, 29,97 / 25 fps


  (L) 640 x 480, 29,97 / 25 fps


  Видео со забрзано движење на ѕвездите (Full HD) 29,97 / 25 / 14,99 / 12,5 fps


  Минијатурен ефект (HD, L) 6 / 3 / 1,5 fps


  Хибриден автоматски режим (HD) 29,97 / 25 fps


  iFrame видео (Full HD) 29,97 / 25 fps

 • Должина на видео снимки

  (Full HD и HD) До 4 GB или 29 мин. 59 сек.¹


  (L) До 4 GB или 1 час²


  (Видео со забрзано движење на ѕвездите) до 128 секунди

ТИПОВИ НА ФАЈЛОВИ

 • Типови на фотографии

  JPEG компресија (компатибилност со Exif 2.3 [Exif Print]) / Design rule for Camera File system и компатибилност со DPOF ver. 1.1), RAW (14-битно, оригинално 2-ро издание на RAW од Canon), RAW+JPEG

 • Филмови

  MP4 [видео: MPEG-4 AVC / H.264, аудио: MPEG-4 AAC-LC (стерео)]


  iFrame

ДИРЕКТНО ПЕЧАТЕЊЕ

 • Canon печатачи

  Canon SELPHY компактни фото печатачи и Canon инк-џет печатачи кои поддржуваат PictBridge

 • PictBridge

  Да (преку USB или безжичен LAN)

ДРУГИ КАРАКТЕРИСТИКИ

 • GPS

  GPS преку мобилни уреди (поврзани со компатибилен паметен телефон)

 • Корекција на црвени очи

  Да, за време на снимање и при репродукција

 • My Camera / My Menu

  Достапно е прилагодување на моето мени

My Category

 • Интелигентен сензор за ориентација

  Да

 • Хистограм

  Да, хистограм во живо

 • Зум при репродукција

  Да, овозможено во 10 чекори

 • Самостоен тајмер

  Прибл. 2 или 10 сек., прилагодено

 • Јазици на мени

  Англиски, германски, француски, холандски, дански, фински, италијански, грчки, норвешки, португалски, руски, шведски, шпански, украински, полски, чешки, унгарски, турски, едноставен кинески, кинески (традиционален), јапонски, корејски, таи, арапски, романски, фарси, хинди, малезиски, индонезиски, виетнамски, еврејски

ИНТЕРФЕЈС

 • Компјутер

  Hi-Speed USB (MTP, PTP) DIGITAL приклучок

 • Друго

  Микро HDMI приклучок

 • Компјутер/друго

  Wi-Fi (IEEE802.11b/g/n), (само 2,4 GHz), со поддршка за динамички NFC¹

МЕМОРИСКА КАРТИЧКА

 • Тип

  SD, SDHC, SDXC (компатибилност со UHS класа на брзина 1)

ПОДДРЖАНИ ОПЕРАТИВНИ СИСТЕМИ

 • PC и Macintosh

  Windows 10 / 8 / 8.1 / 7 SP1¹


  Mac OS X 10.9 / 10.10


  За Wi-Fi врска со компјутер:


  Windows 10 / 8 / 8.1 / 7 SP1


  Mac OS X 10.9 / 10.10


  За Image Transfer Utility:


  Windows 10 / 8 / 8.1 / 7 SP1


  Mac OS X 10.9 / 10.10

СОФТВЕР

 • Друго

  CameraWindow DC


  Алатка за мапи


  Image Transfer Utility


  Апликацијата Camera Connect е достапна за уреди со iOS и Android

 • Манипулација на слика

  Digital Photo Professional софтвер за RAW развивање

ИЗВОР НА НАПОЈУВАЊЕ СО ЕНЕРГИЈА

 • Батерии

  Li-ion батерија на полнење NB-13L (испорачана батерија и полнач)

 • Издржливост на батеријата

  Прибл. 220 снимки


  Еко режим прибл. 335 снимки


  Прибл. 300 мин. репродукција

 • A/C напојување со енергија

  Изборно, комплет со AC адаптер ACK-DC110


  Полнењето преку USB е достапно со компактниот адаптер за напојување CA-DC30E¹

ДОПОЛНИТЕЛНА ОПРЕМА

 • Торбички / ленти

  Мека торбичка DCC-1890


  Организатор на дополнителна опрема за PowerShot

Lenses

 • Блиц

  Canon HF-DC2 блиц со голема моќност

Remote Controller/ Switch

 • Напојување со енергија и полначи за батерии

  Комплет со AC адаптер ACK-DC110, компактен адаптер за напојување CA-DC30E, полнач за батерии CB-2LHE

 • Друго

  Кабел за интерфејс IFC-600PCU

ФИЗИЧКИ СПЕЦИФИКАЦИИ

 • Работни услови

  0 – 40 °C, 10 – 90% влажност

 • Димензии (Ш x В x Д)

  98,0 x 57,9 x 30,8 mm

 • Тежина

  Прибл. 209 g (вклучувајќи батерија и мемориска картичка)

Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon (според CIPA стандардите), освен ако не е поинаку назначено.

Подлежност на промена без претходна најава.

 1. ¹ Обработката на слика може да предизвика намалување на бројот на пиксели.

 2. ¹ Во зависност од избраната големина на сликата.

 3. ¹ Вредности при максимална оптичка фокусна должина. Фотоапаратите чија фокусна должина надминува 350 mm (35 mm еквивалент) се тестираат на 350 mm.

 4. ¹ Некои подесувања не се секогаш достапни.

 5. ¹ Автоматскиот ND филтер не е достапен во режимот за видео.

 6. ¹ ISO чувствителноста означува препорачан индекс на експозиција

 7. ¹ Во услови кога не се вклучува блиц.


  ² Во зависност од брзината / капацитетот / поставената компресија на мемориската картичка.


  ³ За функцијата за континуирано фотографирање е потребна компатибилна SDHC/SDXC UHS мемориска картичка со класа на брзина 1, а вкупниот број на снимени слики е различен во зависност од објектот кој се фотографира.

 8. ¹ Следните класи на брзина на мемориските картички се потребни за максимално време на снимање: класа на брзина 4 или повисоко за (HD) 1280 x 720. Класа на брзина 6 или повисоко за (Full HD) 1920 x 1080. Класа на брзина 6 или повисоко за (iFrame) 1280 x 720.


  ² Во зависност од брзината / капацитетот / поставената компресија на мемориската картичка.

 9. ¹ Употребата на Wi-Fi уредот може да биде ограничена во одредени земји или региони. Поддршката за Wi-Fi е различна во зависност од уредот и регионот. За повеќе информации посетете ја веб-страницата www.canon-europe.com/wirelesscompacts.

 10. ¹ Софтверските апликации се компатибилни со Windows 10 само во режимот Windows 10 Desktop

 11. ¹ За полнење преку USB е потребен кабелот за интерфејс IFC-600PCU (се продава посебно) или сличен кабел со USB Micro-B кон USB тип A приклучоци