Спецификации - EOS-1D X Mark II

Спецификации за производот

0%
  EOS-1D X Mark II
  EOS-1D X Mark II

  СЕНЗОР ЗА СЛИКА

  Тип
  35,9 x 23,9 mm CMOS
  Ефективни пиксели
  Прибл. 20,2 мегапиксели
  Вкупно пиксели
  Прибл. 21,5 мегапиксели
  Сооднос на слика
  3:2
  Филтер за ниски фреквенции
  Вграден/фиксен
  Чистење на сензор
  EOS вграден систем за чистење
  Тип на филтер за бои
  Примарни бои

  ПРОЦЕСОР НА СЛИКА

  Тип
  Двоен „DIGIC 6+“

  ОБЈЕКТИВ

  Објектив со менување
  EF (не се вклучени EF-S / EF-M објективи)
  Фокусна должина
  Еквивалентно на 1,0x од фокусната должина на објективот

  ФОКУСИРАЊЕ

  Тип
  Систем за формирање на секундарна TTL слика со откривање на фазна разлика и наменски сензор со AF
  AF систем / точки
  61 точка / макс. 41 AF точка од вкрстен тип, вкл. 5 од двоен вкрстен тип со f/2.8
  и 61 точка / 21 AF точка од вкрстен тип при f/8 (11)
  Бројот на AF точки од вкрстен тип ќе биде различен во зависност од објективот.
  AF работен опсег
  EV -3 - 18 (при 23°C и ISO100)
  Избор на AF точка
  Големина (нормална, мала)
  AF режими
  Една снимка
  AI Servo AF (AI Servo AF III+)
  Избор на AF точка
  Автоматско бирање: сите 61 AF точка (врз основа на параметарот EOS iTR AF)
  Рачно бирање: AF во единечна точка (можност за избор на 61, 15, 9 или само точки од вкрстен тип)
  Рачно бирање: AF во една точка
  Рачно бирање: AF во точка со експанзија со 4 точки (горе, долу, лево, десно)
  Рачно бирање: AF во точка со експанзија околу 8 точки
  Рачно бирање: AF на зона (сите AF точки поделени во 9 зони на фокусирање)
  Рачно бирање: AF на голема зона (сите AF точки поделени во 3 зони на фокусирање)
  AF точките можат одделно да се избираат за вертикално и хоризонтално фотографирање
  Приказ на избраните AF точки
  Прикажани на визирот и означени на екранот за брза контрола
  AF заклучување
  Заклучување кога копчето на блендата е притиснато до половина или кога е притиснато AF ON во AF режим на една снимка
  Помошен зрак за AF
  Емитуван преку изборен наменски Speedlite блиц
  Рачно фокусирање
  Се избира на објективот
  AF микро прилагодување
  Рачно: внесување прилагодувања во +/- 20 чекори (поставување на широкоаголен и телефото зум)
  Прилагодување на сите објективи за иста количина
  Поединечно прилагодување до 40 објективи
  Зачувување на прилагодувањата на објективите по сериски број

  КОНТРОЛА НА ЕКСПОЗИЦИЈА

  Режими на мерење
  Прибл. RGB+IR сензор за мерење со 360.000 пиксели, мерење во 216 зони. Интелигентен EOS систем за анализа на објекти
  (1) Мерење со проценка (поврзано со сите точки на AF)
  (2) Делумно мерење (прибл. 6,2% од визирот во центар)
  (3) Мерење во точка:
  Мерење во централна точка (прибл. 1,5% од визирот во центар)
  Мерење во точка поврзано со AF точка
  Мерење во повеќе точки
  (4) Просечно мерење со тежиште во центарот
  Опсег на мерење светлина
  EV 0 - 20 (при 23°C, ISO100, со мерење со проценка)
  AE заклучување
  Автоматски: во режим на AF со една снимка и мерење со проценка, AE заклучувањето се активира кога ќе се постигне фокусирање
  Рачно: со помош на копчето за AE заклучување во режимите P, Av, Tv и M
  Компензација на експозиција
  +/-5 EV во 1/3 или 1/2 чекори на зголемување (може да се комбинира со AEB).
  AEB
  +/-3 EV во чекори на зголемување од 1/3 или 1/2
  Фотографирање без треперење
  Да. Треперењето се открива на фреквенција од 100 Hz или 120 Hz. Максималната брзина за континуирано фотографирање може да се намали
  ISO чувствителност (8)
  Автоматски 100-51200 (во чекори на зголемување од 1/3 или цел чекор)
  ISO може да се прошири до L:50, H1: 102400, H2: 204800, H3: 409600

  БЛЕНДА

  Тип
  Електронски контролирана бленда во рамнина на фокусот
  Брзина
  30-1/8000 сек. (1/2 или 1/3 чекори на зголемување), сијалица (Вкупен опсег на брзина на бленда. Достапниот опсег се менува во зависност од режимот на снимање)
  Копче за бленда
  Меко електромагнетско копче

  БАЛАНС НА БЕЛА БОЈА

  Тип
  Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор
  Подесувања
  AWB (приоритет на амбиент/приоритет на бела боја), дневна светлина, сенка, облачно, вештачка светлина, бела флуоресцентна светлина, блиц, прилагодено, подесување на температура на боја
  Компензација на баланс на белата боја:
  1. сина/килибар +/-9
  2. магента/зелена +/-9
  Прилагодување на балансот на белата боја
  Да, може да се регистрира 5 корисничко подесување
  WB со групирање
  '+/-3 нивоа во чекори на зголемување од едно ниво
  3, 2, 5 или 7 групни снимки со едно притиснување на копчето за бленда
  Избор на отстапување сино/килибар или отстапување магента/зелено

  ВИЗИР

  Тип
  Пентапризма
  Покриеност (вертикално/хоризонтално)
  Прибл. 100%
  Зголемување
  Прибл. .76x(4)
  Растојание на окото
  Прибл. 20mm (од центарот на леќата)
  Корекција на диоптер
  -3 to +1 m-1 (диоптер)
  Екран за фокусирање
  Заменливи. Се испорачува со стандарден екран за фокусирање Ec-C6. Може да се промени во Ec-A, B or L
  Огледало
  Полуогледало со брзо враќање
  Информации на визир
  AF информации: AF во единечна точка, кадар на AF, статус на AF, индикатор за фокусирање, AF режим, избор на AF точка, регистрација на AF точка
  Информации за експозиција: брзина на бленда, вредност на решетка, ISO брзина (секогаш се прикажува), AE заклучување, ниво/компензација на експозиција, мерење на блиц, круг на мерење во точка, предупредување за експозиција, AEB, режим на мерење, режим на фотографирање
  Информации за блиц: подготвен блиц, брза синхронизација, FЕ заклучување, компензација на блиц при експозиција, светло за намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц.
  Информации за слика: информации за картичка, максимум групни снимки (приказ со 2 цифри), приоритет на најсветли тонови (D+).
  Информации за композиција: решетка, електронска либела
  Други информации: проверка на батерија, симбол за предупредување, откривање на треперење, погонски режим, баланс на белата боја, JPEG/RAW индикатор
  Преглед на длабочина на поле
  Да, со копче за преглед на длабочина на поле
  Капаче на визир
  Вградено

  LCD МОНИТОР

  Тип
  Clear View LCD II екран од 8,11cm (3,2"), прибл. 1620K точки
  Покриеност
  Прибл. 100%
  Агол на гледање (хоризонтално/вертикално)
  Прибл. 170° вертикално и хоризонтално
  Прекривен слој
  Спречување на одбивање на светлина и заштита од замачкување. Вградено засилено стакло
  Прилагодување на осветленост
  Рачно: поставување на едно од седумте нивоа
  Операции на екранот на допир
  Капацитивен вид. При фотографирање во режим за прегледување во живо и снимање видеоснимки за избор/промена на AF точка и за зголемен приказ. Екранот на допир може да се оневозможи
  Опции на екран
  (1) Екран за брза контрола
  (2) Подесувања на фотоапарат
  (3) Електронско ниво со двојна оска
  (4) Екран за брза прилагодена контрола

  БЛИЦ

  Режими
  E-TTL II автоматски блиц, рачно мерење
  X-sync
  1/250сек.
  Компензација на експозиција при блиц
  +/- 3EV во чекори на зголемување од 1/3 со Speedlite блицови од серија EX
  Групирање на експозиции на блиц
  Да, со компатибилен надворешен блиц
  Заклучување на експозиција при блиц
  Да
  Заклучување на експозиција при блиц
  Да
  Синхронизација на "втора завеса"
  Да
  HotShoe/ PC приклучок
  Да/ Да
  Компатибилност со надворешни блицеви
  E-TTL II со Speedlite блицеви од серијата ЕХ, поддршка за повеќе безжични блицеви
  Контрола на надворешен блиц
  преку екранот за мени на фотоапаратот

  СНИМАЊЕ

  Режими
  Програма AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачно (фотографии и видео), сијалица, прилагодено (x3)
  Стилови на слика
  Автоматски, стандарден, портрет, пејзаж, врвни детали, неутрален, верен, црно-бел, дефиниран од корисник (x3)
  Простор на бои
  sRGB и Adobe RGB
  Обработка на слика
  Приоритет на најсветли тонови
  Автоматска оптимизација на осветлување (4 подесувања)
  Намалување на шум при долга експозиција
  Намалување на шум при висока ISO чувствителност (4 подесувања)
  Оптичка корекција на објективот (не е можно со M-RAW и S-RAW):
  - Корекција на надворешното осветлување
  - Корекција на хроматската аберација
  - Корекција на изобличувањето (за време на или по фотографирањето)
  - Корекција на дифракцијата (за време на или по фотографирањето)
  - Дигитално оптимизирање на објективот (по фотографирањето)
  Промена на големината во M1, M2 или S (големината на сликите снимени од 4K видеоснимки и сликите снимени со S квалитет не може да се промени)
  Отсекување: JPEG сликите можат да се отсекуваат (соодносот на сликата е фиксен - 3:2 или 2:3)
  - Избор од 41 големина за отсекување, од 13% до 95% (дијагонално)
  - Промена помеѓу вертикална и хоризонтална положба на отсекување
  - Рамката за отсекување може да се движи преку екранот на допир
  Обработка на RAW слики - само при репродукција на слики
  Повеќе експозиции
  Режим на фотографирање
  Поединечно, континуирано брзо, континуирано бавно, нечујно поединечно, нечујно континуирано и брзо, нечујно континуирано и бавно, самостоен тајмер (2s+далечински, 10s+далечински)
  Континуирано фотографирање
  Макс. Прибл. 14fps. со максимален AF / AE со следење, брзината се задржува за неограничен број на JPEG слики или за 170 RAW слики, со користење на CFast 2.0™ картичка (1) (2) (10)
  Макс. 16fps во режим на прегледување во живо со заклучено огледало и заклучени експозиција и AF на првиот кадар

  РЕЖИМ НА ПРЕГЛЕД ВО ЖИВО

  Тип
  Електронски визир со сензор за слика
  Покриеност
  Прибл. 100% (хоризонтално и вертикално)
  Стапка на слики
  29,97 fps
  ФОКУСИРАЊЕ
  Рачно фокусирање (зголемување на слика од 5x или 10x во која било точка на екранот)
  Автоматски фокус: Dual Pixel CMOS AF (откривање на лице и AF со следење, FlexiZone - единечна), достапен со сите EF објективи
  Мерење
  Мерење со проценка во реално време со сензор за слика (315 зони)
  Делумно мерење (прибл. 6,5% од екранот за прегледување во живо)
  Мерење во точка (прибл. 2,8% од екранот за прегледување во живо)
  Просечно мерење со тежиште во центарот
  Активниот тајмер за мерење може да се промени
  Опции на екран
  3 нивоа достапни преку INFO. копче: нема информации, основни информации за фотографирањето, хистограм
  Во режимот за повеќе експозиции е достапен и статусот за повеќе експозиции

  ТИПОВИ НА ДАТОТЕКИ - ФОТОГРАФИИ

  Типови на фотографии
  JPEG: 10 опции за компресирање
  RAW: RAW, M-RAW, S-RAW (14 битен оригинален RAW второ издание од Canon)
  Усогласеност со Exif 2.30 и Design rule for Camera File system 2.0
  Усогласеност со Digital Print Order Format [DPOF] верзија 1.1
  RAW+JPEG истовремено снимање
  Да, секоја можна комбинација на RAW + JPEG, можност за различни формати на различни картички
  Големина на слика
  JPEG: (L) 5472x3648, (M1) 4368x2912, (M2) 3648x2432, (S) 2736x1824
  RAW: (RAW) 5472x3648, (M-RAW) 4104x2736, (S-RAW) 2736x1824
  Папки
  Новите папки можат рачно да се создаваат и избираат
  RAW+JPEG истовремено снимање
  Да, секоја можна комбинација на RAW + JPEG, можност за различни формати на различни картички
  Нумерирање на датотеки
  (1) Секвенцијално нумерирање
  (2) Автоматско ресетирање
  (3) Рачно ресетирање

  EOS видео

  Тип на видео
  MOV видео: 4K - Motion JPEG (само внатрешно снимање), Full HD - MPEG4 AVC / H.264 со променлива (просечна) бит-стапка, Звук: Linear PCM
  MP4 видео: Full HD - MPEG4 AVC/H.264, Звук: AAC
  Големина на видео
  4K (17:9) - 4096 x 2160
  Full HD (16:9) - 1920 x 1080
  Стапка на слики
  119,9p/59,94p/29,97p/24,00p/23,98p (со NTSC)
  100,0p/50,00p/25,00p/24,00p (со PAL)
  119,9p/100,0p само во Full HD квалитет со висока стапка на слики
  Семплирање во боја (внатрешно снимање)
  4K - YCbCr4:2:2 (8 бита)
  Full HD - YCbCr4:2:0 (8 бита)
  Должина на видео снимки
  Максимално траење 29 мин. 59 сек. (освен за видеоснимки со висока стапка на слики). Нема ограничувања за датотеки до 4GB со exFAT CF или CFast картичка
  Видеоснимка со висока стапка на слики
  MOV видео: Full HD - 1920 x 1080 при 100fps или 119,9fps
  Снимено како забавена видеоснимка со 1/4 од стандардната брзина
  Максимално снимање на сцена до 7 мин. 29 сек.
  Големина на видео
  4K (17:9) - 4096 x 2160
  Full HD (16:9) - 1920 x 1080
  Снимање слики од 4K видео
  Можно е снимање JPEG фотографии со 8,8 мегапиксели од 4K видеоснимки
  Бит-стапка / Mbps
  MOV:
  4K (59,94p/50,00p): прибл. 800 Mbps
  4K (29,97p/25,00p/24,00p/23,98p): прибл. 500 Mbps
  Full HD (119,9p/100,0p)/ALL-I: прибл. 360 Mbps
  Full HD (59,94p/50,00p)/ALL-I: прибл. 180 Mbps
  Full HD (59,94p/50,00p)/IPB прибл. 60 Mbps
  Full HD (29,97p/25,00p/24,00p/23,98p)/ALL-I: прибл. 90 Mbps
  Full HD (29,97p/25,00p/24,00p/23,98p)/IPB (стандардно): прибл. 30 Mbps
  MP4:
  Full HD (59,94p/50,00p)/IPB (стандардно): прибл. 60 Mbps
  Full HD (29,97p/25,00p/24,00p/23,98p)/IPB (стандардно): прибл. 30 Mbps
  Full HD (29,97p/25,00p)/IPB (лесно): стандардно. 12 Mbps
  Микрофон
  Вграден моно микрофон (48Khz, 16 бита x 2 канали)
  Големина на видео
  4K (17:9) - 4096 x 2160
  Full HD (16:9) - 1920 x 1080
  HDMI екран
  Само надворешен монитор, само надворешен монитор без приказ на информации или истовремено на фотоапаратот и надворешниот монитор
  HDMI излез
  Можно е и снимање само во Full HD, со некомпресиран YCbCr 4:2:2, 8-битен звук преку HDMI
  ФОКУСИРАЊЕ
  Dual Pixel CMOS AF со откривање на лице и AF со следење, Servo AF за видео
  Рачно фокусирање
  ISO
  4K - автоматски: 100-12800, H: 25600, H1: 51200, H2: 102400, H3: 204800
  Full HD - автоматски: 100-25600, H: 51200, H1: 102400, H2: 204800

  ВГРАДЕН GPS

  Информации со географски ознаки
  Географска должина, географска ширина, надморска височина, координирано универзално време
  Режими за позиционирање
  Режим 1: фотоапаратот продолжува да прима GPS сигнали на редовни интервали кога напојувањето е исклучено
  Режим 2: GPS уредот се исклучува кога ќе се исклучи напојувањето
  Темпирање за ажурирање на положбата
  Интервали од 1 сек., 5 сек., 10 сек., 15 сек., 30 сек., 1 мин., 2 мин. или 5 мин.
  Прецизност за позиционирање
  Во опсег од прибл. 30 m/98,4 ft (во услови со добар прием од GPS сателитите на сончев ден без облаци и други околни пречки)
  Компатибилни системи за сателитска навигација
  • GPS сателити (САД)
  • GLONASS сателити (Русија)
  • Quasi-Zenith Michibiki сателит (Јапонија)
  Формат на датотеки за евиденција
  NMEA формат. Една датотека за евиденција на ден
  Зум при репродукција
  Прибл. 2x – 10x
  Самостоен тајмер
  Функција за означување на слики
  Употреба на датотеките за евиденција
  Префрлете ги податоците за евиденција на мемориска картичка и ископирајте ги во компјутер
  Користете го софтверот Map Utility за да ја прикачите датотеката за евиденција на сликите
  Дигитален компас
  Не е обезбеден

  ДРУГИ КАРАКТЕРИСТИКИ

  Функции за прилагодување
  34 функции за прилагодување со 104 поставки
  Ознаки за мета-податоци
  Информации за авторски права на корисник (можат да се постават на фотоапаратот)
  Рејтинг на слика (0-5 ѕвезди)
  Префрлување слики со текст (текстот е регистриран со EOS Utility)
  Отпорност на вода / прав
  Да
  Гласовна белешка
  До 30 сек. по слика - 48Khz/16 бита или 8Khz/8 бита/p>
  Интелигентен сензор за ориентација
  Да
  Зум при репродукција
  1,5x - 10x
  Формати на приказ
  (1) Единечна слика
  (2) Единечна слика со информации (2 нивоа - основни и детални)
  Податоци за објективот и RGB хистограм
  Баланс на белата боја
  Picture Style (стил на слика)
  Простор за бои и намалување на шум
  Оптичка корекција на објективот
  GPS информации
  (3) Индекс со 4 слики
  (4) Индекс со 9 слики
  (5) Индекс со 36 слики
  (6) Индекс со 100 слики
  (7) Приказ со прескокнување (1, 10 или 100 слики, датум, папка, видеоснимки, фотографии, заштитени слики, оценка)
  (8) Уредување на видео
  (9) Обработка во RAW формат
  (10) Оценка
  Слајд шоу
  Избор на слики: сите слики, по датум, по папка, видеоснимки, фотографии, заштитени слики, оценка
  Време на репродукција: 1/2/3/5/10 или 20 секунди
  Повторување: вклучено/исклучено
  Хистограм
  Осветленост: да
  RGB: да
  Предупредување за преголема осветленост
  Да
  Бришење на слики
  Една слика, избрани слики, папка, картичка
  Заштита за бришење на слики
  Бришење заштита на една слика, папка или картичка
  Самостоен тајмер
  2 или 10 сек.
  Категории на мени
  (1) Мени за фотографирање 1 - 6
  (2) AF мени 1 - 5
  (3) Мени за репродукција 1 - 3
  (4) Мени за поставување 1 - 4
  (5) Мени со прилагодени функции 1 - 8
  (6) Мое мени (1 - 5 по избор на корисникот)
  Јазици на мени
  25 јазици
  Англиски, германски, француски, холандски, дански, португалски, фински, италијански, норвешки, шведски, шпански, грчки, руски, полски, чешки, унгарски, романски, украински, турски, арапски, таи, едноставен кинески, традиционален кинески, корејски и јапонски
  Ажурирање на firmwarе
  Можно е ажурирање од страна на корисникот (фотоапарат, објектив, WFT, надворешен блиц Speedlite)

  ИНТЕРФЕЈС

  Компјутер
  SuperSpeed USB 3.0
  Друго
  Мини HDMI излез (тип C, компатибилен со HDMI-CEC), приклучок за дополнителна опрема (за WFT-E8 и WFT-E6), влез за надворешен микрофон / линиски влез (мини стерео приклучок), приклучок за слушалки (мини стерео приклучок), RJ-45 (гигабитен етернет), приклучок од тип N3 (приклучок за далечински управувач

  ДИРЕКТНО ПЕЧАТЕЊЕ

  Canon печатачи
  Не е можно директно печатење
  PictBridge
  Не

  МЕМОРИЈА

  Тип
  1x CompactFlash Type I (компатибилност со UDMA 7) (нема компатибилност со Type II и Microdrive)
  1x CFast 2.0™

  ПОДДРЖАНИ ОПЕРАТИВНИ СИСТЕМИ

  PC и Macintosh
  Windows 7 (освен Starter Edition) Windows 8 и Windows 10
  OS X v10.7-10.11

  СОФТВЕР

  Обработка на слика
  Digital Photo Professional 4 (RAW Image Processing)
  Друго
  EOS Utility 3 (вкл. Remote Capture), Picture Style Editor

  ИЗВОР НА НАПОЈУВАЊЕ СО ЕНЕРГИЈА

  Батерии
  Литиум-јонска батерија на полнење LP-E19 (испорачана) / LP-E4N / LP-E4
  Издржливост на батеријата
  Прибл. 1210 снимки (при 23°C) (5)
  Прибл. 1020 (при 0°C)
  Индикатор на батерија
  6 нивоа + процент
  Штеди струја
  Напојувањето се исклучува по 1, 2, 4, 8, 15 или 30минути
  Напојување со енергија и полначи за батерии
  Полнач за батерии LC-E19 (испорачан), AC адаптер AC-E19, DC приклучок DC-E19, комплет со AC адаптер ACK-E4

  ФИЗИЧКИ СПЕЦИФИКАЦИИ

  Материјали на куќиште
  Куќиште од магнезиумска легура
  Работни услови
  0 - 45 °C, влажност 85% или помалку
  Димензии (Ш x В x Д)
  158 x 167,6 x 82,6mm
  Тежина (само куќиште)
  Прибл. 1340 g

  ДОПОЛНИТЕЛНА ОПРЕМА

  Визир
  Заштитник за очи Eg, леќа за прилагодување на диоптер од Eg серија со гумена рамка Eg, заштитник против замаглување Eg, аголен пребарувач C
  Уред за безжичен пренос на датотеки
  Уред за безжичен пренос на датотеки WFT-E8
  Уред за безжичен пренос на датотеки WFT-E6
  Објективи
  Сите EF објективи (освен EF-S / EF-M објективи)
  Блиц
  Speedlite блицеви од Canon (90EX, 220EX, 270EX, 270EX II, 320EX, 380EX, 420EX, 430EX, 430EX II, 430EX III 550EX, 580EX, 580EX II, 600EX, 600EX-RT, Macro-Ring-Lite MR-14EX, Macro Ring Lite MR-14EX II, Macro Twin Lite MT-24EX, Speedlite предавател ST-E2, Speedlite предавател ST-E3-RT)
  Далечински контролор / преклопник
  Далечински управувач со N3 тип на контакт, безжичен управувач LC-5 и Speedlite 600EX-RT
  Друго
  Ременче за на рака E2, Connect Station CS100

  Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon, освен ако не е поинаку назначено.

  Подлежност на промена без претходна најава.

  [1] Голема/фина резолуција(квалитет 8)

  [2] Врз основа на условите за тестирање на Canon, JPEG, ISO 100, стандарден стил на слика.

  [4] со објектив од 50 mm до бесконечност, -1m-1 dpt

  [5] Фотографирање преку визирот. Врз основа на CIPA стандардот и со користење на батеријата

  [8] Препорачан индекс на експозиција

  [10] Вредностите се добиени при користење на картички од класа UDMA7

  [11] Бројот на AF точки, AF точки од вкрстен тип и AF точки од двоен вкрстен тип

  [12] Исклучен AF, фиксна експозиција според првата снимка