Печатачи за големи формати

Canon imagePROGRAF TM-240

Спецификации

Спецификации

 • 5 мастила во боја со пигмент

  Мат црно, црно, цијан, жолто и ново магента мастило со пигмент

 • Резервоари за мастило од 55 ml

  Соодветна количина на мастило за да ги исполните неделните барања за печатење

 • Оперативен панел од 4,3 инчи

  Интуитивни функции и приказ со корисни информации

 • Интуитивни функции

  Автоматско откривање на видот на медиуми и преостанати количини, лесно поставување на хартија во ролна.

 • Сигурна продуктивност

  Побрзо време на обработка и брзо враќање од режим на мирување

 • Подобрен професионален квалитет на печатење

  Испорачува јасни, прецизни линии за CAD-цртежи и впечатливи бои за постери

 • Печатење без рабови со слободна големина

  Не губете време на отсекување вишок маргини за постери и рекламни материјали

 • Ознака EPEAT Gold*

  Мала потрошувачка на енергија, пакување без полистирен и работа со помалку бучава

  *Ознаката EPEAT Gold е регистрирана во САД.

Детални спецификации

Технологија за печатачи

 • Вид на печатач
  5 бои 24"
 • Технологија за печатење
  Bubblejet on Demand од Canon со 6 бои, од вграден тип (6 чипа по глава на печатач x 1 глава на печатач)
 • Резолуција на печатење
  2.400 x 1.200 dpi
 • Број на млазници
  Вкупно: 15.360 млазници
  MBK: 5.120 млазници
  BK, C, M, Y: по 2560 млазници за секоја
 • Прецизност на линиите
  ±0,1% или помалку
  Потребни се прилагодувања од корисникот. Медиумите и опкружувањето за печатење мора да одговараат на тие што се користат за прилагодувањата.
 • Растојание помеѓу млазниците
  1.200 dpi x 2 линии
 • Големина на капка мастило
  минимум 5 pl по боја
 • Капацитет за мастило
  Вклучено почетно мастило: 300 ml (80 ml за MBK, 55 ml x4 за BK, C, M, Y)
  Продажно мастило: 55 ml (MBK, BK, C, M, Y)
 • Тип на мастило
  Мастила со пигмент: 5 бои MBK/BK/C/M/Y
 • Компатибилност со оперативни системи
  32 бита: Windows 7, Windows 8.1, Windows 10
  64 бита: Windows 7, Windows 8.1, Windows 10, Windows 11, Windows Server 2008R2, 2012, 2012R2, 2016, 2019, 2022
  Apple Macintosh: macOS 10.15.7~macOS 13
 • Други поддржани протоколи за испраќање задачи
  Apple AirPrint
 • Јазици на печатачот
  HP-GL/2, HP RTL, JPEG (вер. JFIF 1.02), CALS G4 (испраќање само преку FTP)
 • Стандардни интерфејси
  Приклучок USB A: нема
  Приклучок USB B: Hi-Speed USB
  Етернет: IEEE802.3ab(1000base-T), IEEE802.3u(100BASE-TX)/IEEE802.3 (10BASE-T)
  Безжичен LAN: IEEE802.11n/IEEE802.11g/IEEE802.11b

  *Погледнете во упатството за користење за да дознаете како да го активирате/деактивирате безжичниот LAN

Меморија

 • Стандардна меморија
  2 GB
  Отвор за проширување: нема
 • Хард диск
  Нема

Брзина на печатење

 • Цртеж од CAD
  Обична хартија (A1):
  0:23 (брз економичен режим)
  00:25 (брзо)
  0:51 (стандардно)
 • Постер
  Обична хартија (A1)
  0:25 (брз економичен режим)
  00:25 (брзо)
  0:49 (стандарден режим)

  Тешка обложена хартија (A1)
  0:56 (брзо)
  1:45 (стандарден режим)

Работа со медиуми

 • Снабдување и исфрлување медиуми
  Хартија во ролна: една ролна, полнење од горната страна, излез од предната страна
  Сечена хартија: полнење од горна страна, излез од предна страна (рачно полнење со помош на рачката за заклучување медиуми)
 • Ширина на медиуми
  Хартија во ролна: 203,2 - 610 mm
  Сечена хартија: 210 - 610 mm
 • Дебелина на медиуми
  Хартија во ролна/сечена хартија: 0,07 mm - 0,8 mm
 • Минимална должина на која може да се печати
  Хартија во ролна: 203,2 mm
  Сечена хартија: 279,4 mm
 • Максимална должина на која може да се печати
  Хартија во ролна: 18 m (се менува во зависност од оперативниот систем и апликацијата)
  Сечена хартија: 1,6 m
 • Максимален дијаметар на медиуми со ролна
  150 mm
 • Големина на јадро на медиуми
  Внатрешен дијаметар на јадро на ролна: 2"/3" (изборно)
 • Препорачана површина за маргини
  Хартија во ролна: горе: 20 mm, долу: 3 mm, странично: 3 mm
  Сечена хартија (AppleAirPrint): горе: 20 mm, долу: 31 mm, странично: 3 mm
  Сечена хартија (други): горе: 20 mm, долу: 20 mm, странично: 3 mm
 • Површина на маргини врз која може да се печати
  Хартија во ролна: горе: 3 mm, долу: 3 mm, странично: 3 mm
  Хартија во ролна (без рабови): горе: 0 mm, долу: 0 mm, странично: 0 mm
  Сечена хартија (AppleAirPrint): горе: 3 mm, долу: 12,7 mm, странично: 3 mm
  Сечена хартија (други): горе: 3 mm, долу: 20 mm, странично: 3 mm
 • Капацитет за снабдување со медиуми
  Хартија во ролна: една ролна
  Сечена хартија: 1 лист
 • Ширина на печатење без рабови (само ролна)
  [Препорачано] 515 mm (JIS B2), 594 mm (ISO A1), 10", 14", 17", 24"
  [Површина врз која може да се печати] 257 mm (JIS B4), 297 mm (ISO A3), 329 mm (ISO A3+), 420 mm (ISO A2), 515 mm (JIS B3), 8", 12", 15", 16", 18", 20", 22", 300 mm, 500 mm, 600 mm
  Освен горенаведените, печатење без рабови со слободна големина е поддржано само на хартија во ролна според корисничките дефиниции
 • Максимален број на отпечатени материјали
  Стандардна положба - 1 лист

Потребни услови за ракување и напојување

 • Напојување
  AC 100-240 V (50-60 Hz)
 • Потрошувачка на енергија
  При работа: 59 W или помалку
  Режим на мирување: 2,2 W или помалку
  Зададено поставено време за активирање на режимот на мирување: прибл. 5 минути
  Исклучено напојување: 0,1 W или помалку
 • Работни услови
  Температура: 15-30℃, Влажност: 10-80% RH (без кондензација)
 • Акустичен шум (моќ/притисок)
  При работа: прибл. 39 dB(A) (стандардна обична хартија, стандарден режим, режим за цртање линии/текст)
  (Измерено врз основа на стандардот ISO7779)

  Режим на подготвеност: 35 dB(A) или помалку

  При работа: 6,0 бели или помалку (стандардна обична хартија, стандарден режим, режим за цртање линии/текст)
  (Измерено врз основа на стандардот ISO7779)
 • Регулативи
  Ознака CE, ознака UKCA
 • Сертификати за животната средина
  Сертификат CB, EPEAT GOLD1

Димензии и тежина

 • Надворешни димензии и тежина
  Ш x Д x В
  Главен уред + држач + корпа (SD-24)
  978 x 868 x 1060 mm (Оперативниот панел не е закосен нагоре/Отворена корпа)
  978 x 756 x 1060 mm (Оперативниот панел не е закосен нагоре/Затворена корпа)
  50,9 kg (со вклучен комплет со држач за валјаци, без мастило и глава за печатење)
 • Димензии и тежина на пакетот
  Печатач (главен уред со палета): 1152 x 912 x 679 mm, 71 kg
  Држач + корпа (SD-24): 1058 x 826 x 270 mm, 20 kg

Што е вклучено

 • Што содржи кутијата?
  Печатач, 1 глава за печатење, кабел за напојување, 1 комплет резервоари за мастило за почеток, водич за инсталација, леток за безбедност/стандарди за животната средина, лист со адреса на LFP Eur, лист со важни податоци, известување за PosterArtist WEB
 • Испорачан софтвер
  Софтвер што може да се преземе од интернет

Карактеристики

 • Изборни елементи
  Корпа на држач (едноставна корпа): SD-24
  Држач за валјаци од 2”/3”: RH2-28
  Држач за читачот на IC-картички: RA-02

Потрошни материјали

 • Елементи кои може да ги замени корисникот
  Резервоар за мастило: M: PFI-031 (55 ml), MBK/BK/C/Y:PFI-030 (55 ml)
  Глава за печатење: PF-06
  Сечило за сечење: CT-08
  Картриџ за одржување: MC-31
 1. Ознаката EPEAT Gold е регистрирана во САД