Печатачи за големи формати

Canon imagePROGRAF TX-3100 MFP Z36

Спецификации

Спецификации

 • Печатење во голем обем

  Поголема брзина, непрекинато печатење и опција за автоматско менување медиуми со два валјаци.

 • Врвен квалитет

  Напредно инк-џет печатење со скенирање со извонредна прецизност.

 • Гарантирана безбедност

  Подобрената безбедност ги исполнува предусловите на индустриските стандарди.

 • Откривање медиуми

  Подобрена прецизност за користење без напор.

 • Софтверски решенија

  Лесно создавање постери со PosterArtist Lite и едноставно печатење со новоразвиениот Direct Print Plus како стандардна опција.

 • Отпорност на лоши услови

  Мастилото со пигмент LUCIA TD со опција за водоотпорни медиуми.

 • Интуитивен екран на допир во боја

  Едноставен пристап на корисниците до функциите.

Детални спецификации

Технологија за скенери

 • Технологија за скенирање
  SingleSensor
 • Максимална резолуција (dpi)
  1200dpi
 • Патека за хартија
  Рамна
 • Максимална ширина на скенирање
  36" (914mm)
 • Минимална ширина на скенирање
  6" (150mm)
 • Максимална ширина на документи
  38" (965mm)
 • Максимална должина на скенирање
  8 m (JPEG/PDF), 15,2 m (TIFF)
 • Тежина на скенерот
  7,8 Kg
 • Димензии (Ш x В x Д)
  1056 x 199 x 118 mm 
  1056 x 251 x 156mm со водичот за враќање документи
 • Усогласеност со стандарди
  Европа: ознака CE, Други земји: сертификат CB
 • Преден/заден излез
  Заден (исфрлување од предната страна преку водичот за враќање документи)
 • Ракување со документи - со страната за печатење нагоре/надолу
  Нагоре
 • Дебелина на документи
  0,07 - 1,0 mm 1
 • Брзина на скенирање од 200 dpi со 8 бита, сиви тонови и еднобојно
  13ips2
 • Скенирање кон компјутер: брзина на скенирање од 200 dpi со 24-битни бои
  3ips3
 • Копирање: брзина на скенирање од 200 dpi со 24-битни бои
  6ips4
 • Интерфејс за USB
  3.0 (компатибилност со USB2)
 • Контроли за скенер
  Запирање, придвижување напред, придвижување назад, статус на LED
 • Брендирање/боја
  Нема / црн картриџ на Canon
 • Испорачан софтвер
  SmartWorks MFP V6
 • Што содржи кутијата?
  Скенер со Z36
  Држач за печатач и приклучно место за системски контролор
  2 насочувачи за хартија
  3 водичи за враќање документи
  Цел за калибрација
  Водич за составување и почетно користење
  USB3-кабел (2 метра)
  Напојување
  Системски контролор од 15,6”
  Кабел за напојување 3:1 Trident - потребен е 1 кабел за локално напојување (не се испорачува).
 • Системски контролор
  Windows 10 Enterprise LTSC 64 бита. CPU: Intel Pentium G5400T. SSD: 256 GB, RAM: 8 GB DDR4. Екран: со повеќе допирни точки, 15,6”, 1366 x 768. 3 x USB3 и 1 x USB2, 1 x GbE (задна страна). Копче за напојување и 1 x USB3 (предна страна).

Технологија за печатачи

 • Вид на печатач
  5 бои, 36”
 • Технологија за печатење
  Вграден тип Bubblejet on Demand од Canon со 6 бои (6 чипови по глава на печатач x 1 глава на печатач)
 • Резолуција на печатење
  2.400 x 1.200 dpi
 • Број на млазници
  Вкупно: 15.360 млазници MBK: 5.120 млазници BK, C, M, Y: по 2.560 млазници за секоја
 • Прецизност на линиите
  ±0,1% или помалку
  Потребни се прилагодувања од корисникот. Медиумите и опкружувањето за печатење мора да одговараат на тие што се користат за прилагодувањата.
  Потребна е CAD-хартија: обична хартија, CAD-паус хартија, обложена хартија, само провиден матиран CAD-филм
 • Растојание помеѓу млазниците
  1.200 dpi x 2 вклучува откривање на неактивни млазници и систем за компензација
 • Големина на капка мастило
  минимум 5 pl по боја
 • Капацитет за мастило
  Вклучено почетно мастило: 330 ml (MBK)/160 ml (BK, C, M, Y)
  Продажно мастило: 160 ml/330 ml/700 ml
 • Тип на мастило
  Мастила со пигмент: 5 бои MBK/BK/C/M/Y
 • Компатибилност со оперативни системи
  Microsoft Windows 32 бита: 7, 8.1, 10
  64 бита: Windows 7, Windows 8.1, Windows 10, Windows Server 2008R2, 2012, 2012R2, 2016, 2019
  Apple Macintosh: macOS 10.12.6~macOS 10.15
 • Јазици на печатачот
  HP-GL/2, HP RTL, PDF (вер.1.7), JPEG (вер. JFIF 1.02)
 • Стандардни интерфејси
  Приклучок USB A: директно печатење од USB-мемориски уред за JPEG/PDF-датотеки
  Приклучок USB B: вграден Hi-Speed USB
  Етернет: 10/100/1000 base-T
  Безжичен LAN: IEEE802.11n/IEEE802.11g/IEEE802.11b
  *Погледнете во упатството за користење за да дознаете како да го активирате/деактивирате безжичниот LAN

Меморија

 • Стандардна меморија
  128GB (физичка меморија 2GB)
  Отвор за проширување: нема
 • Хард диск
  500GB (шифрирано)

Брзина на печатење

 • Цртеж од CAD
  Според големина на страница (A1)
  0:18 (брз економичен режим), 3,2 стр./мин.

  Според големина на страница (A0)
  00:34 (брз економичен режим)
  0:37 (брз режим)
  1:04 (стандарден режим)
 • Постер
  Обична хартија (големина на страница A0)
  0:37 (брз економичен режим)
  0:42 (брз режим)
  01:15 (стандарден режим)


  Обложена хартија (големина на страница A0)
  1:38 (брз режим)
  02:33 (стандарден режим)

Работа со медиуми

 • Снабдување и исфрлување медиуми
  Хартија во ролна: една ролна, полнење од предната страна, излез од предната страна
  Сечена хартија: полнење од предна страна, излез од предна страна (рачно полнење со помош на рачката за заклучување медиуми)
 • Ширина на медиуми
  Хартија во ролна: 152,4mm - 917 mm
  Сечена хартија 152,4 mm - 917mm
 • Дебелина на медиуми
  Ролна/сечена: 0,07 mm - 0,8 mm
 • Минимална должина на која може да се печати
  Хартија во ролна: 101,6 mm (Освен ткаенина, платно, паус хартија и провидна мат фолија. Овие медиуми се од 200 mm.)
  Сечена хартија: 203,2 mm
 • Максимална должина на која може да се печати
  Хартија во ролна: 18 m (се менува во зависност од оперативниот систем и апликацијата)
  Сечена хартија: 1,6 m
 • Максимален дијаметар на медиуми со ролна
  170 mm
 • Големина на јадро на медиуми
  Внатрешен дијаметар на јадро на ролна: 2"/3"
 • Препорачана површина за маргини
  Хартија во ролна: горе: 20 mm, долу: 3 mm, странично: 3 mm
  Сечена хартија: горе: 20 mm, долу: 20 mm, странично: 3 mm
 • Површина на маргини врз која може да се печати
  Хартија во ролна: горе: 3 mm, долу: 3 mm, странично: 3 mm
  Хартија во ролна (без рабови): горе: 0 mm, долу: 0 mm, странично: 0 mm
  Сечена хартија: горе: 3 mm, долу: 20 mm, страна: 3 mm
 • Капацитет за снабдување со медиуми
  Хартија во ролна: две ролни. Можно е автоматско менување.
  Сечена хартија: 1 лист
 • Единица со валјак за земање медиуми
  Единицата со валјак за земање медиуми во две насоки овозможува површината за печатење да се витка навнатре или нанадвор во однос на валјакот
 • Ширина на печатење без рабови (само ролна)
  [Препорачано] 515 mm(JIS B2), 594 mm(ISO A1), 728 mm(JIS B1), 841 mm(ISO A0), 10”, 14”, 17”, 24”, 36”
  [Површина врз која може да се печати] 257 mm (JIS B4), 297 mm (ISO A3), 329 mm (ISO A3+), 420 mm (ISO A2), 6”, 8”, 12”, 15”, 16”, 18”, 20”, 22”, 30”, 34”, 300 mm, 500 mm, 600 mm, 800 mm и прилагодена ширина на ролна (152,4 - 917 mm)
  *Големината на „површината врз која може да се печати“ се печати како технологија за микро маргини, што значи дека не се користи целата плоча.
 • Максимален број на отпечатени материјали
  [Корпа со повеќе положби]
  Стандардна положба: 1 лист
  Рамна положба: A2 во хоризонтална положба, 10 листови сјајна хартија, 20 листови обложена хартија, 20 листови обична хартија (освен во услови на премногу завиткана хартија)
  [Единица за редење]
  Положба на корпата: 1 лист (освен во услови на завиткана хартија)
  Положба на преклопување: A0/A1 во вертикална положба, CAD-цртеж, 20 листови обична хартија, 100 листови необложена хартија (освен во услови на завиткана хартија)
  Положба на редење: A1/A2 во хоризонтална положба, CAD-цртеж, 100 листови обична хартија, 100 листови необложена хартија (освен во услови на завиткана хартија)

Потребни услови за ракување и напојување

 • Напојување
  AC 100-240 V (50-60 Hz)
 • Потрошувачка на енергија
  При ракување: 115 W или помалку
  Режим на мирување: 2,1 W или помалку 
  Зададено поставено време за активирање на режимот на мирување: прибл. 5 минути
  Исклучено напојување: 0,3 W или помалку
 • Работни услови
  Температура: 15-30℃, Влажност: 10-80% RH (без кондензација)
 • Акустичен шум (моќ/притисок)
  При работа: 51 dB (A) (обична хартија, стандарден режим, режим за цртање линии/текст) (измерено врз основа на стандардот ISO 7779)
  Режим на подготвеност: 35 dB (A) или помалку
  При работа: 6,9 бели или помалку (обична хартија, стандарден режим, режим за цртање линии/текст) (измерено врз основа на стандардот ISO 7779)
 • Регулативи
  Европа: ознака CE
  Други земји: сертификат CB
 • Сертификати за животната средина
  TUV, CB

Димензии и тежина

 • Надворешни димензии и тежина
  imagePROGRAF TX-3100 MFP Z36
  1469 x 984 x 1473 mm (отворена корпа, горна положба на скенер)
  1469 x 766 x 1422 mm (затворена корпа, долна положба на скенер)
  129 kg (со вклучен комплет со држач за валјаци и валјак, скенер, држач, системски контролор, без мастило и глави за печатење)

Што е вклучено

 • Што содржи кутијата?
  Печатач, 1 глава за печатење, 1 држач за валјак (јадро), додаток за хартија со јадро од 3”, 1 комплет резервоари за мастило за почеток, водич за поставување, леток за безбедност/стандарди за животната средина
  CD-ROM со кориснички софтвер (Windows), CD-ROM со PosterArtist Lite
  лист со податоци за биоцидни супстанци за ЕУ, лист со податоци за Евроазиската економска унија, лист со важни податоци
 • Испорачан софтвер
  Драјвер за печатач imagePROGRAF TX и софтвер PosterArtist Lite. Другите софтвери може да се преземат од интернет.

Карактеристики

 • Изборни елементи
  Држач за валјаци од 2/3": RH2-34
  Валјак: RU-32
  Единица за редење: SS-31

Потрошни материјали

 • Елементи кои може да ги замени корисникот
  Резервоар со мастило: PFl-110 (160 ml), PFl-310 (330 ml), PFl-710 (700 ml)
  Глава за печатење: PF-06
  Сечило за сечење: CT-07
  Картриџ за одржување: MC-30
 1. Подебелите документи мора да бидат флексибилни, водичите за враќање хартија мора да се отстранети, а може да биде потребна и дополнителна поддршка. Некои медиуми треба да се скенираат со помали брзини. Не е можно да се гарантира скенирање на медиуми од сите видови и големини.
 2. Брзината на скенирање е пропорционална низ целиот спектар на резолуции што ги поддржува скенерот. Реалното време на скенирање и наведените максимални брзини ќе зависат од перформансите на главниот компјутер и не се загарантирани за сите типови медиуми. Наведените времиња на скенирање се максималните за реално скенирање слики од 200 x 200 dpi. Максимална брзина на скенирање за RGB: копирање со 200/300/600 dpi = 6/4/2 слики/сек. Скенирање со 200/300/600 dpi = 3/2/2 слики/сек. Максимална брзина на црно-бело скенирање: копирање со 200/300/600 dpi = 13/8,6/4,3 слики/сек. Скенирање со 200/300/600 dpi = 13/8,6/4,3 слики/сек.
 3. Брзината на скенирање е пропорционална низ целиот спектар на резолуции што ги поддржува скенерот. Реалното време на скенирање и наведените максимални брзини ќе зависат од перформансите на главниот компјутер и не се загарантирани за сите типови медиуми. Наведените времиња на скенирање се максималните за реално скенирање слики од 200 x 200 dpi. Максимална брзина на скенирање за RGB: копирање со 200/300/600 dpi = 6/4/2 слики/сек. Скенирање со 200/300/600 dpi = 3/2/2 слики/сек. Максимална брзина на црно-бело скенирање: копирање со 200/300/600 dpi = 13/8,6/4,3 слики/сек. Скенирање со 200/300/600 dpi = 13/8,6/4,3 слики/сек.
 4. Брзината на скенирање е пропорционална низ целиот спектар на резолуции што ги поддржува скенерот. Реалното време на скенирање и наведените максимални брзини ќе зависат од перформансите на главниот компјутер и не се загарантирани за сите типови медиуми. Наведените времиња на скенирање се максималните за реално скенирање слики од 200 x 200 dpi. Максимална брзина на скенирање за RGB: копирање со 200/300/600 dpi = 6/4/2 слики/сек. Скенирање со 200/300/600 dpi = 3/2/2 слики/сек. Максимална брзина на црно-бело скенирање: копирање со 200/300/600 dpi = 13/8,6/4,3 слики/сек. Скенирање со 200/300/600 dpi = 13/8,6/4,3 слики/сек.