PRISMAdirect
Спецификации

Детални спецификации

Општо

PDF документи

Поддршка за PDF 1.1-1.7. PRISMAdirect зачувува и извезува датотеки во форматот PDF 1.7

Ограничувања за PDF документи

Нема поддршка за: датотеки заштитени со лозинка;

На PDF-датотеките заштитени со лозинка не може да им се програмираат страниците.

PDF-датотеките заштитени со лозинка, за кои е избрана вредноста „High Resolution“ (Висока резолуција) во опцијата „Printing Allowed“ (Дозволено печатење), може да се испраќаат во и да се печатат со PRISMAdirect.

PDF-датотеките заштитени со лозинка, за кои е избрана вредноста „Low Resolution (150 dpi)“ (Ниска резолуција (150 dpi)) или „None“ (Нема) во опцијата „Printing Allowed“ (Дозволено печатење), не може да се испраќаат во и да се печатат со PRISMAdirect.

Јазик

Англиски (Обединето Кралство), англиски (САД), холандски, германски, француски, јапонски, дански, италијански, норвешки, португалски, шпански, шведски, фински, полски, чешки, унгарски, едноставен кинески, руски

ПРЕДУСЛОВИ ЗА СОФТВЕРОТ НА СЕРВЕРОТ

Оперативен систем од 64 бита

MS Windows Server 2022 64 бита (Datacenter, Standard)
Microsoft Windows Server 2016 64 бита (Datacenter, Standard, Essential)
Microsoft Windows Server 2019 64 бита (Datacenter, Standard, Essential)

Локална инсталација на Microsoft SQL Server од 64 бита

Microsoft SQL Server 2014 (SP3), сите изданија
Microsoft SQL Server 2016 (SP2), сите изданија
Microsoft SQL Server 2017, сите изданија
Сите изданија на MS SQL Server 2019
Забелешка: SQL Server 2019 Express Edition со Advanced Services ќе се инсталира локално доколку изберете.

Далечинска инсталација на Microsoft SQL Server од 32/64 бита

Сите изданија на Microsoft SQL Server 2014 (SP3) Express
Microsoft SQL Server 2016 (SP2), сите изданија
Microsoft SQL Server 2017, сите изданија
Сите изданија на MS SQL Server 2019
За далечински SQL сервер мора да овозможите далечинско поврзување, услуги за извештаи и пребарувач на SQL сервер

Мрежа

TCP/IP (IPv4), 100 / 1000 Mbps

Компоненти на Windows® во пакетот

Microsoft .NET Framework v4.0 и 4.8 (се инсталира од производот доколку веќе не е инсталиран).
Microsoft ASP.NET
Microsoft IIS 7.0 или понова верзија

Microsoft Office Excel®

Microsoft Office Excel® 2010
Microsoft Office Excel® 2013
Microsoft Office 2016 Excel
Microsoft Office 2019 Excel
Microsoft Office 2021 Excel

Забелешка: треба да се инсталира за: пресметка на трошоци, доколку се користи постара верзија на Excel Formula Editor

Систем на датотеки

NTFS (потребен е слободен простор од 40 GB или повеќе)

Стандардна конверзија на документи

Neevia® Document Converter Pro 7 или понова верзија

Забелешка

Најнови важни ажурирања од Windows Update

ПРЕДУСЛОВИ ЗА ХАРДВЕРОТ НА СЕРВЕРОТ

Процесор

Intel Core i5. Може да се користи еквивалент на Intel (како AMD) или Vmware Gx-сервер што е во согласност со овие побарувања за перформанси
Бројот на потребни јадра зависи од конфигурацијата на PRISMAdirect

Меморија

8 GB или повеќе
Потребната меморија зависи од конфигурацијата на PRISMAdirect

Хард диск драјв

200 GB или повеќе (SATA3)
RPM: повеќе од 7,2 K, или SSD
RAID-0 (striping)
просечно пребарување по диск: помалку од 10ms
просечно време за пристап по диск: помалку од 5ms

Видео

1280 × 1024 пиксели или пореалистични бои (24/32 бита) за компјутер за на работна маса

Екран

19 инчи или повеќе

ПРЕДУСЛОВИ ЗА ХАРДВЕРОТ НА VMWARE SERVER VIRTUAL

Перформанси

Оценка на Pass Mark од 800 или повеќе
Користете ја алатката Performance Test 7.0

Перформанси на хард дискот

Оценка на Disk Mark од 1000 или повеќе
Користете ја алатката Performance Test 7.0

Време за пристап на хард дискот

DPC Latency Checker: 1000 μs или помалку

Забелешка

Поддршка за VMware ESX server или MS Hyper-V

ПРЕДУСЛОВИ ЗА СОФТВЕРОТ НА ВЕБ-СЕРВЕРОТ

Оперативен систем

Windows Server 2016 64 бита (Datacenter, Standard, Essential)
Microsoft Windows Server 2019 64 бита (Datacenter, Standard, Essential)
MS Windows Server 2022 64 бита (Datacenter, Standard)

Мрежа

TCP/IP (IPv4), 100 / 1000 Mbps

Компоненти на Windows® во пакетот

Microsoft .NET Framework v4.0 и 4.8 (се инсталира од производот доколку веќе не е инсталиран).
Microsoft ASP.NET
Microsoft IIS 7.0 или понова верзија
Microsoft MSMQ

Microsoft Office Excel®

Microsoft Office Excel® 2010
Microsoft Office Excel® 2013
Microsoft Office 2016 Excel
Microsoft Office 2019 Excel
Microsoft Office 2021 Excel

Забелешка: треба да се инсталира за: пресметка на трошоци, доколку се користи постара верзија на Excel Formula Editor

Систем на датотеки

NTFS (потребен е слободен простор од 40 GB или повеќе)

Стандардна конверзија на документи

Neevia® Document Converter Pro 7 или понова верзија
Забелешка: за секој веб-сервер ќе ви треба посебна инсталација / лиценца

Забелешка

Најнови важни ажурирања од Windows Update

ПРЕДУСЛОВИ ЗА ХАРДВЕРОТ НА ВЕБ-СЕРВЕРОТ и VMWARE

Предуслови за хардверот на веб-серверот

Исто како и предусловите за хардверот на серверот наведени претходно

Предуслови за хардверот на веб-серверот VMware

Исто како и предусловите за хардверот на серверот VMware наведени погоре

ПРЕДУСЛОВИ ЗА КОНЗОЛАТА ЗА ОБРАБОТКА НА НАРАЧКИ

Оперативен систем / Веб-пребарувач

Windows 11 64 бита: Chrome 105 или понова верзија, FireFox 105 или понова верзија, Edge 104 или понова верзија
Windows 10 32 бита / 64 бита: Chrome 48 или понова верзија, FireFox 44, Edge 25 или понова верзија
Windows 8®/8.1 (32/64 бита): Chrome 40 или понова верзија
Mac® OS X 10.6 или понова верзија: Chrome 40 или понова верзија, Safari 5.1.x или понова верзија
Linux® 2.4, 2.6 (32-битен): Chrome 40 или понова верзија
Android 13.x: Android 5.x, или понова верзија: Chrome 44 или понова верзија, FireFox 40 или понова верзија
iOS 12.x/13.x, Safari 8 или понова верзија, Chrome 44 или понова верзија

Забелешка

Се препорачува пребарувачот Chrome

Видео

Препорачано: 1920 × 1080 пиксели за Web Shop Editor и Order Processing Console

Екран

Препорачано: 24 инчи за Web Shop Editor и Order Processing Console

ПРЕДУСЛОВИ ЗА ХАРДВЕРОТ НА КОНЗОЛАТА ЗА ОБРАБОТКА НА НАРАЧКИ

Процесор

Intel® Core i5 или еквивалент

Меморија

4 GB или повеќе

Видео

1920 × 1200 пиксели или пореалистични бои 24/32 бита

Екран

Екран од 24 инчи

ПРЕДУСЛОВИ ЗА КЛИЕНТИ - WEBSHOP

Опис

Клиентите можат да испраќаат документи преку интернет со PRISMAdirect Webshop или постоечки Webshop, преку е-пошта, преку копија или преку FTP сервер.

Оперативен систем / Веб-пребарувач

Windows 11 64 бита: Chrome 105 или понова верзија, FireFox 105 или понова верзија, Edge 104 или понова верзија
Windows 10 32 бита / 64 бита: Chrome 48 или понова верзија, FireFox 44, Edge 25 или понова верзија
Windows 8®/8.1 (32/64 бита): Chrome 40 или понова верзија
Mac® OS X 10.6 или понова верзија: Chrome 40 или понова верзија, Safari 5.1.x или понова верзија
Linux® 2.4, 2.6 (32-битен): Chrome 40 или понова верзија
Android 13.x: Android 5.x, или понова верзија: Chrome 44 или понова верзија, FireFox 40 или понова верзија
iOS 12.x/13.x, Safari 8 или понова верзија, Chrome 44 или понова верзија

Забелешка

Се препорачува пребарувачот Chrome

ДРАЈВЕР ЗА ВЕБ СО СЕРТИФИКАТ - WEBSHOP

Оперативен систем од 32 / 64 бита

Win 11
Win 10 32/64 бита
Win 8 / 8.1 32/64 бита
Win Server 2022
Win Server 2016 64 бита
Win Server 2019 64 бита
Mac OS x 10.15 (Catalina) или понова верзија