Повеќенаменска мрежна камера ME20F-SHN од Canon
Спецификации

Мин. осветлување од 0,0005 лукси
Етернет, 3G/HD-SDI, HDMI
6 вградени аналитики

Спецификации

35mm Full Frame CMOS sensor (Full HD/1080P)

CMOS сензор од 35 mm за целосна слика (Full HD/1080P)

EF Lens Mount with Cinema Lock

Приклучок за EF објективи со функција за заклучување при снимањето

Over 4 million ISO

Вредност на ISO поголема од 4 милиони (мин. осветлување од 0,0005 лукси)

Remote configuration and monitoring over network

Далечинско конфигурирање и набљудување преку мрежа

Ethernet (RJ45, PoE+), 3G/HD-SDI, HDMI

Етернет (RJ45, PoE+), 3G/HD-SDI, HDMI

Built-in analytics

Вградена аналитика за видео

Mobile Camera Viewer GUI optimized for mobile devices

Графички кориснички интерфејс за прегледување на камерите што е оптимизиран за мобилни уреди

MicroSD memory card local recording

MicroSD мемориска картичка за локално снимање

Погледни сè

Детални спецификации

Камера

Сензор за слика

Сензор

CMOS-сензор од 35 mm со максимална големина

Филтер

Филтер за основни RGB-бои (Bayer-низа)

Effective pixels per sensor

Прибл. 2,26MP (2000 x 1128)

Минимална осветленост

0,0005 лукси или помалку (засилување од 75 dB, f/1,2, брзина на бленда 1/30, 50 IRE, прилагодена слика [исклучено])

Хоризонтална резолуција

Во зависност од избраниот објектив

Објектив

Објектив со менување

EF-приклучок од Canon со заклучување при снимањето

ND филтер

Да, 2 густина (1/8, 3 чекори или 1/64, 6 чекори) Рачно избирање на електронската контрола

Контрола на фокус

Рачен фокус, AF со една снимка*
* Овозможува да се прилагоди фокусот на субјектот во поставената површина.

Контрола на ирис

Рачно; чекори на зголемување од 1/2, чекори на зголемување од 1/3, прецизно прилагодување. Автоматски ирис со притиснување преку копче со доделување. Автоматски (комбинирана функција од ирис, засилување, бленда и ND-филтер)

Опсег на решетка

Во зависност од избраниот објектив

Дијаметар на филтер

Во зависност од избраниот објектив

Систем за стабилизација на слика

Не

Дигитален телеконвертор

Да: X2/X3/X4 телеконвертор

Процесор на слика

Тип

DIGIC DV 4

Прецизност на земање примероци

YbCbCr 422 преку 3G/HD-SDI; RGB 444, YCbCr 444, YCbCr 422 преку HDMI

Битна длабочина

10 бита (ефикасни 8 бита)

Мрежен процесор

Тип

DIGIC NET II

Сервер

Истовремен пристап на клиенти

Макс. 30 клиенти + 1 администраторски клиент
- H.264: макс. 10 клиенти

Контрола на бит стапката

Променлива бит-стапка / Константна бит-стапка
Целна бит-стапка: 64/128/256/384/512/768/1024/1536/2048/3072/4096/6144/8192/10240/12288/14336/16384 kbps

ADSR: намалување на големината на податоците во зависност од областа

Број на определени области: макс. 8 области
Ниво на намалување на големината на податоците: 3 нивоа

Безбедност

Контрола на камерата: Администратор, овластен корисник, гостин (нивото на контрола се менува во зависност од корисникот)
Контрола на пристап: овластување на корисници (корисничко име и лозинка), ограничување на пристап преку главен компјутер (IPv4, IPv6)
IEEE802.1X: EAP-MD5, EAP-TLS, EAP-TTLS, EAP-PEAP
Шифрирана комуникација: SSL/TLS, IPsec

Протоколи

IPv4, IPv6, TCP/IP, UDP, HTTP, FTP, SNMPv1/v2c/v3 (MIB2), DHCP, DNS, AutoIP, mDNS, ARP, ICMP, POP3, NTP, SMTP, RTP/RTCP, RTSP, SSL/TLS, IPsec, ONVIF, WV-HTTP (во сопственост на Canon)

ONVIF профил

Profile-S, Profile-G

Метод на аудио компресија

G.711 μ-law (64 kbps)

Метод за аудио комуникација

Целосно-двонасочно (двонасочно)/полу-двонасочно
RTP, протокол за пренос на звук од Canon

Прикривање на приватноста

Број на регистрација: макс. 8 места, број на бои за прикривање: 1 (избор од 9 бои)

Однапред подесено

Поставки за дигитална PTZ и стандардна камера
Број на регистрација: макс. 20 положби (+ почетна положба)

Интелигентна функција (видео)

Откривање подвижни објекти, откривање напуштени објекти, откривање отстранети објекти, откривање на попречување на работата на камерата, откривање на поминувања, откривање натрапници
Број на регистрација: макс. 15
Поставки за површина без откривање: достапно

Вид на активатор на настан

Влез за надворешен уред, интелигентна функција (видео), тајмер, прекинувач за инфрацрвена светлина

Вчитување на слика

FTP/HTTP/SMTP (е-пошта)

Известување за настани

HTTP/SMTP (е-пошта)

Известување за евиденција

SMTP (е-пошта)

Функција за отсекување слики

Големини на отсекување: 640 x 360/512 x 288/384 x 216/256 x 144/128 x 72

Приказ на екран

Достапно
Германски/англиски/шпански/француски/италијански/руски/турски/јапонски

Летно сметање на времето

Достапно

Видео излез

Мрежен приклучок

Метод на видео компресија

JPEG, MPEG4-AVC/H.264

Видео квалитет

10 нивоа

Големина на видео и стапка на слики

JPEG: 1920 x 1080: 0,1 - 30 fps
MPEG4-AVC/H.264: 1920 x 1080: 1/2/3/5/6/10/15/30 fps

- Само следната комбинација е достапна за видео излез преку мрежа. Фреквенција на системот: 59,94 Hz, Стапка на слики: 29,97P, Резолуција: 1920 x 1080
– Вредностите претставуваат перформанси за проследување од камерата.
– Стапката на слики може да се намали поради спецификациите на компјутерот на набљудувачот, бројот на клиенти кои пристапуваат во исто време, оптоварувањата на мрежата, подесувањата за видео квалитет, видот или движењето на објектот или други причини.

Максимална стапка на слики при користење во следните комбинации:
При истовремено проследување на H.264(1) (1920 x 1080) и H.264(2) (сите големини): 15 fps
При истовремено проследување на H.264(1) (сите големини) и H.264(2) (1920 x 1080): 15 fps

I-Frame интервал

0,5/1/1,5/2/3/4/5 сек.

3G/HD-SDI или HDMI приклучок

Големина на видео и стапка на слики

Снимање со 3G/HD-SDI: 1920x1080: 59,94P/59,94i/50P/50i/29,97P/25P/23,98P
1280x720: 59,94P/50P/29,97P/25P/23,98P
HDMI излез: 1920x 1080: 59,94P/59,94i/50P/50i/29,97PsF/25PsF
1280x720: 59,94P/50P
640x480: 59,94P
768x576: 50P
* Видеосигнал со резолуција од 1920 x 1080 може да се репродуцира преку мрежната врска ако изберете стапка на слики различна од 29,97P

Систем

Влезови/Излези

Поставки за автоматска експозиција

Приоритет на бленда, приоритет на решетка, автоматска контрола на засилувањето (AGC)

Audio Input

Мини стерео приклучок од 3,5mm, поддршка за приклучување микрофон

Излез за слушалки

Не

Видео излез

Да, етернет x 1 (RJ45, 100Base-TX (автоматски/целосно -двонасочно/полу-двонасочно)), 3G/HD-SDI (BNC), HDMI.

Етернет

Да (RJ45, 100Base-TX (автоматски/целосно -двонасочно/полу-двонасочно))

HDMI излез

Да

USB

Не

3G/HD-SDI излез

Да, компатибилност со OSD.

Временски код

Не

Genlock

Не

Компонентен излез

Не

AV приклучок

Не

DC влез

Да. 2-пински приклучок. Влезен напон 11 - 17V

Приклучок за објективи

Да, 12-пински приклучок

Приклучок со далечински управувач

Да, мини приклучок од 2,5 mm (уникатен протокол од Canon)

ВЛЕЗ/ИЗЛЕЗ за аларм

Влез x 1, Излез x 1

Сериска порта

RS-422/RS-485 x 1

Приклучок за мемориска картичка

1x microSD мемориска картичка (за снимање)
- Компатибилност со microSD мемориска картичка, microSDHC мемориска картичка, microSDXC мемориска картичка.
1x microSD мемориска картичка (само за ажурирање на фирмверот, не може да се користи за снимање)

Ленти во боја

Да, SMPTE, EBU и ARIB, во зависност од фреквенцијата на системот

Раз.

Ламба за сигнализирање

Не

Копче со прилагодување

Не

Функции што ги доделува корисникот

Да, 4 копчиња.
Функции што можат да се доделат: AF со една снимка / автоматски ирис со притиснување / ABB /AE поместување + / AE поместување - / ленти со бои / ознака за сооднос / постави баланс на бела боја / телеконвертор / инфрацрвено / надворешно снимање / прилагодена слика / A/M режим за снимање.
Копчето 4 на кое може да му се додели функција се наоѓа на изборниот далечински управувач RC-V100.

Прилагодено бирање

Не

Функции за снимање

Експозиција

Мерење на експозиција

Задно осветлување, стандардно, рефлектор, можност за избор*
* Овозможува автоматско прилагодување на експозицијата за да се оптимизира светлината на поставената површина.

Компензација на експозиција

Да: ±2,0, ±1,75, ±1,50, ±1,25, ±1,0,±0,75, ±0,50, ±0,25 или ±0

Заклучување на експозиција

Не

Подесување на автоматска контрола на засилување

Да, ИСКЛУЧЕНО (75dB) или вредност од 36dB до 75 dB (во чекори на зголемување од 3 dB)

ISO чувствителност

Максимална вредност поголема од ISO 4.000.000 еквивалентна на -75dB

Динамички опсег

Canon Log/режим со широк динамички опсег: 800%/12 чекори со +9,0dB (прибл. ISO2300)

Подесување на засилување

Од 0dB до -75dB во интервали од 3dB.

Брзина на бленда

Режими на контрола

Рачно со чекори на зголемување од 1/4, автоматски (комбинирана функција од ирис, засилување, бленда и ND филтер)

Брзина на бленда

1/3 сек. - 1/2000 сек. во зависност од фреквенцијата на системот и стапката на слики

Агол на бленда

Не

Бавна бленда (SLS)

Да

Обратно скенирање

Да

Јасно скенирање

Не

Инфрацрвени зраци

Режим на снимање со инфрацрвени зраци

Да: филтер за елиминирање на IR зраци, се користи електронски, само рачно

Вградена лампа со инфрацрвени зраци

Не

Баланс на белата боја

Автоматски

Да

Однапред подесено

Дневна светлина/вештачка светлина/температура на боја

WB без потреси

Да, преку менито за прилагодени функции

Рачно подесување

Поставено A, поставено B (зададено 5.500 K) Kelvin (2.000 K - 15.000 K)

Прилагодена слика

Опции за прилагодена слика

Десет опции за прилагодена слика: Canon Log, широк динамички опсег, EOS стандард, син екран, зелен екран, остра слика, CP1 - CP4. Поставки што може да ги прилагоди корисникот: црна боја, црна гама, детали при силна осветленост, острина, намалување на шум, баланс на белата боја

Временски код

Систем за одбројување

Не

Активирај подесување на вредности

Не

Аудио

Влез

Linear PCM 48 kHz 16-битна дигитална конверзија, 2 канали

Дополнителна опрема

Испорачано

Приклучок за напојување (во облика на L)
Приклучок за напојување (прав)

По избор

Далечински управувач RC-V100, адаптер за статив TB-1

Влезна моќ

Напојување со енергија

PoE+ напојување со енергија преку приклучок за етернет (усогласеност со IEEE802.3at Type2)
DC 11 - 17 V
- Некои објективи може да се користат само со DC напојување

Потрошувачка на енергија (само куќиштето на фотоапаратот)

PoE+: макс. прибл. 18,0 W*
DC: макс. прибл. 16,0 W
* Опрема за извор на напојување од класа 4 (потребни се 30,0 W)

Разно

Димензии (без испакнувања)

Прибл. 102 mm x 116 mm x 113 mm (Ш x В x Д) 4,0 x 4,6 x 4,4 инчи

Тежина (само камера)

Прибл. 1,3 kg (2,87 lb)

Температурен опсег при користење

0 до 40°C

Опсег на температура за складирање

Температура
-30°C - +60°C
Влажност
5% - 90% (без кондензација)

Сертификати и компатибилност

EN55032 Class A, FCC part15 subpart B Class A, ICES-003 Class A, VCCI Class A, RCM AS/NZS EN55032 Class A, CNS13438 Class A, EN55024, EN50581, CNS15663, IEC/UL/EN60950-1

Апликација

Раб. услови

Страница за поставки, прегледувач

Јазик

Германски/англиски/шпански/француски/италијански/руски/турски/јапонски

PC

CPU (препорачано): Intel Core i7-2600 или подобар
Графичка картичка (препорачано): не е наведено
Меморија (препорачано): 2 GB или повеќе
Резолуција на прегледувачот (препорачано): 1920 x 1080 или повисока

Оперативен систем и компатибилен веб-пребарувач

Windows 7 Ultimate/Windows 7 Professional/Windows 7 Enterprise/Windows 7 Home Premium SP1 32/64-битен; Internet Explorer 11 32/64-битен, Chrome 74*2
Windows 8.1/Windows 8.1 Pro/Windows 8.1 Enterprise 32/64-битен*1; Internet Explorer 11 32/64-битен, Chrome 74*2
Windows 10 Pro/Windows 10 Enterprise/Windows 10 Education/Windows 10 Home 32/64-битен; Internet Explorer 11 32/64-битен, Microsoft Edge*2, Chrome 74*2
Windows Server 2008 Standard SP2 32/64 бита; Internet Explorer 9 32 бита
Windows Server 2008 R2 Standard SP1 64-битен; Internet Explorer 11 32/64-битен, Chrome 74*2
Windows Server 2012 Standard 64-битен*1; Internet Explorer 10 32/64-битен, Chrome 74*2
Windows Server 2012 R2 Standard 64-битен*1; Internet Explorer 11 32/64-битен, Chrome 74*2
Windows Server 2016 Standard 64-битен; Internet Explorer 11 64-битен, Chrome 74*2
Windows Server 2019 Standard 64-битен*3; Internet Explorer 11 64-битен
*1 Не може да се активира од почетниот екран на Windows
*2 Нема поддршка за репродукција на видео (H.264) или пренос/прием на звук
*3 Нема поддршка за алатката за управување со камери или услужната програма за снимање видеозаписи
- Мора да се конфигурира за да се овозможи употребата на JavaScript, IFRAME (html tag) и мемориски простор за складирање на интернет
– Колачињата мора да се овозможат само за прегледувачот на камерата

Јазик на оперативен систем

Германски/англиски/шпански/француски/италијански/руски/турски/јапонски

Мобилно опкружување

iOS 12.2, iOS 11.4.1; Safari, Android 9.0; Chrome 74
- Мора да се конфигурира за да се овозможи употребата на JavaScript, IFRAME (html tag) и мемориски простор за складирање на интернет
– Колачињата мора да се овозможат само за прегледувачот на камерата
- Нема поддршка за репродукција на видео (H.264) или пренос/прием на звук
- Страницата за поставки и прегледувачот за камерата не се поддржани на мобилен уред со големина на екран што е помала од 7".

Сите спецификации се подложени на промена без претходна најава