DSLR-фотоапарати

Canon EOS 850D

Спецификации

Раб. услови
0 - 40 °C, влажност 85% или помалку
Димензии (ШxВxД)
131,0 x 102,6 x 76,2 mm
Тежина (само куќиште)
Прибл. 515 g (стандарди за тестирање CIPA, вклучувајќи батерија и мемориска картичка)
EOS 850D

Спецификации

 • 24,1 мегапиксели

  APS-C сензор

 • DIGIC 8

  Процесор за слика

 • 4K-видеоснимки

  25 fps

 • 5 оски

  Дигитална стабилизација на слика за видео

 • 45

  AF-точки од вкрстен тип

 • WIFI

  и Bluetooth® *

Детални спецификации

Сензор за слика

 • Тип
  22,3 mm x 14,9 mm CMOS
 • Ефективни пиксели
  Прибл. 24,10 мегапиксели
 • Вкупно пиксели
  Прибл. 25,80 мегапиксели
 • Сооднос на слика
  3:2
 • Филтер за ниски фреквенции
  Вграден/фиксен
 • Чистење на сензор
  EOS вграден систем за чистење
 • Тип на филтер за бои
  Примарни бои

Процесор на слика

 • Тип
  DIGIC 8

Објектив

 • Објектив со менување
  EF/EF-S
 • Фокусна должина
  Еквивалентно на 1,6x од фокусната должина на објективот
 • Стабилизација на слика
  Оптичка стабилизација на слика кај компатибилни објективи

  Видео: достапна е вградена дигитална стабилизација на слика со 5 оски. Дополнителни подобрувања на стабилизацијата од објективи компатибилни со динамичка стабилизација на слика 1

ФОКУСИРАЊЕ

 • Тип
  Преку оптичкиот визир:

  Систем за формирање на секундарна TTL-слика со откривање на фазна разлика и
  наменски сензор за AF

  Преку LCD екранот при прегледување во живо:

  Dual Pixel CMOS AF систем. Пиксели за откривање на фаза вградени во сензорот за слика 2
 • AF систем / точки
  Преку оптичкиот визир:

  45 AF точки од вкрстен тип
  (45 AF точки од вкрстен тип со f/5.6, 27 точки со f/8 (9 од вкрстен тип), централната точка е од двоен вкрстен тип и нуди f/2.8 и f/5.6) 3

  Преку LCD екранот при прегледување во живо:

  Максимум 143 AF-точки преку автоматско избирање со фотоапаратот 4

  Слободно позиционирање на 1 AF точка/ 1 AF зона (9 точки, решетка од 3x3) преку рачно избирање 5
 • AF работен опсег
  -4 - 18 EV
 • Избор на AF точка
  Преку оптичкиот визир:

  Автоматско бирање: 45 AF-точки (со приоритет на лице iTR)
  Рачно бирање: AF во единечна точка
  Рачно бирање: зона на AF
  Рачно бирање: голема зона на AF
 • Приказ на избраните AF точки
  Означени на проѕирниот LCD екран од визирот и екранот за брза контрола
 • AF со предвидување
  Да 6
 • AF заклучување
  Заклучување кога копчето на блендата е притиснато до половина во AF режим на една снимка или кога е притиснато копчето AF-ON.
 • Помошен зрак за AF
  Периодични вклучувања на вградениот блиц (ефикасен опсег до 4,0 m) или емитување преку изборниот наменски Speedlite блиц
 • Рачно фокусирање
  Се избира на објективот

Контрола на експозиција

 • Режими на мерење
  Преку оптичкиот визир:
   
  Сензор за мерење RGB+IR до 220.000 пиксели
  Мерење кога површината е поделена на 216 сегменти (18 × 12)
  (1) Мерење со проценка (поврзано со сите точки на AF)
  (2) Делумно мерење (прибл. 6,5% од визирот)
  (3) Мерење во точка (прибл. 2,0 % од визирот)
  (4) Просечно мерење со тежиште во центарот
   
  Преку LCD екранот при прегледување во живо:
   
  (1) Мерење со проценка (384 зони)
  (2) Делумно мерење (прибл. 5,8 % од LCD-екранот)
  (3) Мерење во точка (прибл. 2,9 % од LCD-екранот)
  (4) Просечно мерење со тежиште во центарот
 • Опсег на мерење
  Преку оптичкиот визир:
   
  EV 1-20 (при 23 °C со објектив од 50mm f/1.4 ISO 100)
   
  Преку LCD екранот при прегледување во живо:
   
  EV -2-20 (при 23 °C, ISO 100, мерење со проценка)
   
  Видео: EV 0-20 (при 23 °C, ISO 100, мерење со проценка)
 • AE заклучување
  Автоматски: во режим на AF со една снимка при мерењето со проценка, експозицијата се заклучува кога ќе се постигне фокусирање.
  Рачно: со помош на копчето за AE заклучување во режимите од креативната зона.
 • Компензација на експозиција
  +/-5 EV во 1/3 или 1/2 чекори на зголемување (може да се комбинира со AEB).
 • AEB
  3 снимки +/-3 EV со чекори на зголемување од 1/3 или 1/2
 • ISO чувствителност
  Автоматски (100-25600), 100-25600 (во чекори на зголемување од 1/3 или цел чекор) 
  ISO може да се прошири до H: 51200
  При снимање видео: автоматски (100-12800), 100-12800 (во чекори на зголемување од 1/3 или цел чекор) ISO може да се прошири до H: 25600

Бленда

 • Тип
  Електронски контролирана бленда во рамнина на фокусот
 • Брзина
  30-1/4000 сек. (1/2 или 1/3 чекори на зголемување), сијалица (вкупен опсег на брзина на бленда. Достапниот опсег се менува во зависност од режимот на снимање)

Баланс на белата боја

 • Подесувања
  AWB (приоритет на амбиент, приоритет на бела боја), дневна светлина, сенка, облачно, вештачко светло, бела боја
  флуоресцентна светлина, блиц, прилагодено, подесување на температура на боја.
  Компензација на баланс на белата боја: 
  Отстапување на сина/килибар боја +/-9 нивоа
  Отстапување на магента/зелена боја +/-9 нивоа
 • Прилагодување на балансот на белата боја
  Да, може да се регистрира 1 корисничко подесување
 • WB со групирање
  +/-3 нивоа во чекори на зголемување од едно ниво
  3 групни снимки на едно притиснување на копчето за бленда.
  Избор на отстапување сино/килибар или отстапување магента/зелено.

Визир

 • Тип
  Пентаогледало
 • Покриеност (вертикално/хоризонтално)
  Прибл. 95 %
 • Зголемување
  Прибл. 0,82x 7
 • Растојание на окото
  Прибл. 19 mm (од центарот на леќата)
 • Корекција на диоптер
  -3 to +1 m-1 (диоптер)
 • Екран за фокусирање
  Фиксен (проѕирен LCD екран за приказ на информации)
 • Огледало
  Полуогледало со брзо враќање (пренос: коефициент на одбивање 40:60, нема прекин на огледало со објектив EF 600mm f/4 IS USM или пократко)
 • Информации на визир
  Информации за AF: AF точки, потврда на фокус,  режим за избирање на AF површина
   
  Информации за експозиција: брзина на бленда, вредност на решетка, ISO брзина (секогаш се прикажува), AE заклучување, ниво/компензација на експозиција, круг на мерење во точка, предупредување за експозиција, AEB.
   
  Информации за блиц: поддршка за блиц, брза синхронизација, FЕ-заклучување, компензација на блиц при експозиција, светло за намалување на ефектот „црвени очи“, активен режим AI Bounce
   
  Информации за слика: информации за картичка, максимум групни снимки (приказ со 1 цифра), приоритет на најсветли тонови (D+).
   
  Информации за композиција: решетка, сооднос на слика
  Други информации: икона за предупредување, откривање на треперење
 • Преглед на длабочина на поле
  Да, со копче за преглед на длабочина на поле.
 • Капаче на визир
  Не е обезбеден

LCD монитор

 • Тип
  Clear View II TFT-екран на допир од 7,5 cm (3,0") со променлив агол и сооднос од 3:2, прибл. 1040 K sRGB точки
 • Покриеност
  Прибл. 100%
 • Агол на гледање (хоризонтално/вертикално)
  Прибл. 170°
 • Прилагодување на осветленост
  Поставување на едно од седумте нивоа
 • Опции на екран
  (1) Екран за брза контрола
  (2) Подесувања на фотоапарат
  (3) Електронско ниво

Блиц

 • Вграден блиц GN (ISO 100, метри)
  12
 • Покриеност со вграден блиц
  фокусна должина до 17 mm (35mm еквивалент: прибл. 28mm)
 • Време на обновување на вграден блиц
  Прибл. 5 секунди
 • Режими
  Автоматски, рачен блиц, интегриран Speedlite предавател
 • Намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц
  Да - со ламба за намалување на ефектот ''црвени очи''
 • X-sync
  1/200 сек.
 • Компензација на експозиција при блиц
  +/- 2 EV во чекори на зголемување од 1/2 или 1/3
 • Групирање на експозиции на блиц
  Да, со компатибилен надворешен блиц
 • Заклучување на експозиција при блиц
  Да
 • Синхронизација на "втора завеса"
  Да
 • HotShoe/ PC приклучок
  Да/ Не
 • Компатибилност со надворешни блицеви
  E-TTL II со Speedlite блицови од серијата ЕХ, поддршка за повеќе безжични оптички блицови
 • Контрола на надворешен блиц
  преку екранот за мени на фотоапаратот

Фотографирање

 • Режими
  Интелигентно автоматско откривање на сцена (фотографии и видеоснимки), без блиц, креативен автоматски режим, SCN(портрет, рамномерност на кожа, пејзаж, снимки одблиску, спорт, групна фотографија, ноќен портрет, рачно снимање на ноќни сцени, контрола на HDR-задно осветлување, храна, деца, светлина од свеќи), креативни филтри, програма AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачен режим (фотографии и видеоснимки), автопортрет
 • Стилови на слика
  Автоматски, стандарден, портрет, пејзаж, врвни детали, неутрален, верен, црно-бел, дефиниран од корисник (x3)
 • Простор на бои
  sRGB и Adobe RGB
 • Обработка на слика
  Приоритет на најсветли тонови
  Автоматска оптимизација на осветлување (4 подесувања)
  Намалување на шум при долга експозиција
  Намалување на шум при висока ISO чувствителност (4 подесувања)
  Повеќе снимки со намалување на шум
  Автоматска корекција на периферно осветлување на објектив, корекција на хроматска аберација, корекција на изобличување, корекција на распрскувањето на светлината
  Креативни филтри (зрнеста текстура во црно-бело, мек фокус, ефект на рибино око, ефект на сликање со водени бои, ефект на фотоапарат-играчка, минијатурен ефект, стандардна уметност HDR, уметност со живописни бои HDR, уметност со нагласени бои HDR, релјефна уметност HDR)
   
  Менување големина, отсекување (само JPEG)
 • Режим на фотографирање
  Поединечно, континуирано L, континуирано H, самостоен тајмер (континуирано, континуирано поместување, 2s+далечински, 10s +далечински)
 • Континуирано фотографирање
  Макс. прибл. 7 fps преку визирот.
  Макс. прибл. 7,5 fps преку режимот за прегледување во живо

Режим за прегледување во живо

 • Покриеност
  Прибл. 100% (хоризонтално и вертикално)
 • ФОКУСИРАЊЕ
  Рачно фокусирање (зголемување на слика од 5x или 10x во која било точка на екранот)
  Автоматски фокус: Dual Pixel CMOS AF (откривање на лице и AF со следење, FlexiZone-повеќекратно, FlexiZone-единечно)
  Можност за избор на AF со една снимка и Servo AF за фотографии и видеоснимки
 • Мерење
  Мерење со проценка во реално време со помош на сензорот за слика.
  Мерење со проценка, делумно мерење, мерење во точка, просечно мерење со тежиште во центарот.
 • Опции на екран
  Приказ на решетка (x3), хистограм

Тип на фајл

 • Типови на фотографии
  JPEG: фино, нормално (компатибилност со Exif 2.31) / Design rule for Camera File system (2.0)
  RAW: RAW (CR3 14 бита), CRAW (Compact RAW)
  усогласеност со Digital Print Order Format [DPOF] верзија 1.1
 • RAW+JPEG истовремено снимање
  RAW, RAW + L.
 • Големина на слика
  JPEG 3:2: (L) 6000 x 4000, (M) 3984 x 2656, (S1) 2976 x 1984, (S2) 2400x1600, 
  JPEG 4:3: (L) 5328x4000, (M) 3552x2664, (S1) 2656x1992, (S2) 2112x1600, 
  JPEG 16:9: (L) 6000x3368, (M) 3984x2240, (S1) 2976x1680, (S2) 2400x1344, 
  JPEG 1:1: (L) 4000x4000, (M) 2656x2656, (S1) 1984x1984, (S2) 1600x1600, 
  RAW: (RAW) 6000x4000
 • Тип на видео
  MP4 [видео: MPEG-4 AVC/H.264, звук: AAC]
 • Големина на видео
  4K UHD 3840 x 2160 (25, 23,98 fps) компресија на повеќе кадри *
  4K-видеоснимки со забрзани движења 3840 x 2160 (29,97, 25 fps) ALL-I
  Full HD 1920 x 1080 (59,94, 50 fps) компресија на повеќе кадри **
  Full HD 1920 x 1080 (29,97, 25, 23,98 fps) компресија на повеќе кадри **
  Full HD 1920 x 1080 (29,97, 25) компресија на повеќе кадри (lite) **
  HD 1280 x 720 (59,94, 50 fps) компресија на повеќе кадри **


  *Сликата е отсечена околу центарот на сензорот на сликата за 64%. Кога е овозможена дигиталната стабилизација на слика за видео, тогаш стабилизираната површина на сликата е приближно 57% при снимање во 4K. Кога дигиталната стабилизација на слика за видео е поставена на напредно ниво, тогаш стабилизираната површина на сликата е приближно 44% при снимање во 4K.
  **Сликата е отсечена околу центарот на сензорот на сликата кога е овозможена дигиталната стабилизација на слика за видео. Стабилизираната површина на сликата е приближно 90% при снимање во Full HD или HD. Кога дигиталната стабилизација на слика за видео е поставена на напредно ниво, тогаш стабилизираната површина на сликата е приближно 70% при снимање во Full HD или HD.
 • Должина на видео снимки
  Максимално траење 29мин. 59сек.
 • Папки
  Новите фолдери можат рачно да се создаваат и избираат
 • Нумерирање на датотеки
  (1) Секвенцијално нумерирање
  (2) Автоматско ресетирање
  (3) Рачно ресетирање

Други карактеристики

 • Функции за прилагодување
  14 прилагодени функции
 • Ознаки за мета-податоци
  Информации за авторски права на корисник (можат да се постават на фотоапаратот)
  Рејтинг на слика (0-5 ѕвезди)
 • Зум при репродукција
  1,5x - 10x
 • Формати на приказ
  (1) Единечна слика со информации (2 нивоа) 
  (2) Единечна слика 
  (3) Индекс со 4 слики
  (4) Индекс со 9 слики
  (5) Индекс со 36 слики
  (6) Индекс со 100 слики
  (7) Приказ со прескокнување
 • Слајд шоу
  Избирајте слики со функцијата за пребарување слики
  Време на репродукција: 1/2/3/5/10/20 секунди
  Повторување: вклучено/исклучено
  Музика во заднина: вклучена/исклучена
  Променлив ефект: исклучен, лизгање во 1, лизгање во 2, избледување 1, избледување 2, избледување 3
 • Хистограм
  Осветленост: да 
  RGB: да 
 • Предупредување за преголема осветленост
  Да
 • Бришење на слики/заштита
  Бришење: изберете слика, изберете опсег, сите слики во папката, сите слики на картичката, сите пронајдени слики (при пребарување слики)
  Заштита: една слика, изберете опсег, сите слики во папката, сите слики на картичката, сите пронајдени слики (при пребарување слики)
 • Категории на мени
  Корисниците можат да го прилагодат интерфејсот на менито помеѓу стандарден и со совети
   
  (1) Мени за снимање
  (2) Мени за репродукција 
  (3) Мени за безжично поврзување
  (4) Мени за поставување 
  (5) Мени за опции на екранот
  (6) Мое мени
 • Јазици на мени
  29 јазици
  Англиски, германски, француски, холандски, дански, португалски, фински, италијански, украински, норвешки, шведски, шпански, грчки, руски, полски, чешки, унгарски, виетнамски, хинди, романски, турски, арапски, тајландски, едноставен кинески, традиционален кинески, корејски, малајски, индонезиски и јапонски
 • GPS
  Компатибилност со GPS приемникот GP-E2
 • Ажурирање на firmwarе
  Можно е ажурирање од страна на корисникот.

Интерфејс

 • Компјутер
  Hi-Speed USB
 • Wi-Fi
  Безжичен LAN (IEEE802.11b/g/n), (само 2,4 GHz, 1-11 кан.)
 • Wi-Fi безбедност
  Пристапна точка на фотоапаратот: WPA2-PSK со AES шифрирање или отворена
  Инфраструктура: споделена лозинка, со WEP шифрирање, WPA-PSK/WPA2-PSK со TKIP/AES шифрирање или отворена
 • Bluetooth
  Bluetooth® (верзија 4.1, технологија за Bluetooth со мала потрошувачка на енергија) 8
 • Друго
  Видео излез (PAL/ NTSC) (интегриран со USB приклучок), HDMI мини излез (HDMI-CEC компатибилност), надворешен микрофон (3,5mm стерео мини приклучок)

Директно печатење

 • Canon печатачи
  Canon компактни фото печатачи и PIXMA печатачи кои поддржуваат PictBridge
 • PictBridge
  Да

Простор за складирање

 • Тип
  SD, SDHC, SDXC (компатибилност со UHS класа на брзина 1)

Поддржани оперативни системи

 • PC и Macintosh
  Компјутери и Mac-компјутери, погледнете ги страниците за поддршка за да ги видите предусловите за најновиот софтвер

Софтвер

 • Обработка на слика
  Digital Photo Professional 4 (обработка на RAW слики)
 • Друго
  EOS Utility
  EOS Lens Registration Tool
  EOS Web Service Registration Tool
  EOS Sample Music
  Picture Style Editor
   
  Апликацијата Camera Connect е достапна за уреди со iOS и Android

Извор на напојување со енергија

 • Батерии
  1 x литиум-јонска батерија на полнење LP-E17
 • Издржливост на батеријата
  Фотографирање преку визирот:
  Прибл. 800 (при 23°C, AE 50%, FE 50%) 9
  Прибл. 730 (при 0°C, AE 50%, FE 50%)
  Фотографирање со прегледување во живо:
  Прибл. 310 (при 23°C, AE 50%, FE 50%) 10
  Прибл. 290 (при 0°C, AE 50%, FE 50%)
 • Индикатор на батерија
  5 нивоа
 • Штеди струја
  Напојувањето се исклучува по 10/30 сек. (10 сек. за визирот/30 сек. за прегледување во живо, функции, репродукција на слики итн.), 30 сек., 1, 2, 4, 8 или 15 мин. Може да се оневозможи.
 • Напојување со енергија и полначи за батерии
  AC-адаптер AC-E6N, DC-приклучок: DR-E18, полнач за батерии LC-E17E

Дополнителна опрема

 • Визир
  Заштитник за очи Ef
  Гумена облога Ef
  Леќи за прилагодување на диоптер од серија E
  Додаток за продолжување на визир EP-EX15II
  Лупа MG-Ef
  Аголен пребарувач C
 • Торбичка
  Полутврда торбичка EH26-L / EH27-L
 • Уред за безжичен пренос на датотеки
  Пренос преку вграден Wi-Fi11
  Поврзувањето со паметни уреди е можно со верзиите 4.0-4.4/5.0-5.1 на Android или 7.1/8-8.3 на iOS.
  Далечинското користење на зумот преку Wi-Fi кај EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM преку изборниот адаптер за моторизирано зумирање PZ-E1 е можно само кај EOS 80D преку компатибилен паметен уред или со користење на испорачаниот софтвер EOS utility
 • Објективи
  Сите EF и EF-S објективи
 • Блиц
  Speedlite-блицови од Canon (90EX, 220EX, 270EX, 270EX II, 320EX, 420EX, 430EX, 430EX II, 430EX III-RT, 550EX, 580EX, 580EX II, 600EX, 600EX-RT, Macro-Ring-Lite, MR-14EX, Macro Twin Lite MT-24EX, Speedlite-предавател ST-E2, Speedlite-предавател ST-E3-RT, EL100)
 • Далечински контролор / преклопник
  Далечински прекинувач RS-60E3, TC-80N3 (потребен е адаптерот за далечински управувачи RA-E3) далечински управувач BR-E1
 • Друго
  Ременче за на рака E2, GP-E2
 • Материјали на куќиште
  Конструкција: алуминиумска легура и обвивка од поликарбонат со стаклени влакна
  Надворешност: обвивка од поликарбонат со стаклени влакна и специјални спроведливи влакна

Сите податоци се основаат врз стандардните методи за тестирање од Canon, освен ако не е поинаку назначено.

Подлежи на промена без претходно известување.

 1. Следните објективи не се компатибилни со дигиталната стабилизација вградена во фотоапаратот: EF50mm f/1.0L USM, EF300mm f/2.8L IS II USM, EF600mm f/4L USM, EF50mm f/1.2L USM, EF400mm f/2.8L USM, EF600mm f/4L IS USM, EF85mm f/1.2L USM, EF400mm f/2.8L II USM, EF600mm f/4L IS II USM, EF85mm f/1.2L II USM, EF400mm f/2.8L IS USM, EF800mm f/5.6L IS USM, EF200mm f/1.8L USM, EF400mm f/2.8L IS II USM, EF1200mm f/5.6L USM, EF200mm f/2L IS USM, EF500mm f/4L IS USM, EF28-80mm f/2.8-4L USM, EF300mm f/2.8L USM, EF500mm f/4L IS II USM, додаток за продолжување од EF200-400mm f/4L IS USM, EF300mm f/2.8L IS USM, EF500mm f/4.5L USM 1.4x
 2. Dual Pixel CMOS AF - AF може да се користи на површина од прибл. 80% вертикално x 80% хоризонтално од кадарот
 3. Периферните AF точки со вкрстување нема да функционираат како AF точки со вкрстување со следните објективи: EF 35-80mm f4-5.6 (II/III/USM), EF35-105mm f4.5-5.6 (USM). EF 80-200mm f4,5-5,6 (II)
 4. Максималниот број на AF слики зависи од избраниот сооднос на сликата
 5. Dual Pixel CMOS AF - AF може да се користи на површина од прибл. 80% вертикално x 80% хоризонтално од кадарот
 6. Со EF300mm f/2,8L IS USM при 50 kph
 7. со објектив од 50 mm до бесконечност, -1m-1 dpt
 8. За користење Bluetooth со апликацијата Camera Connect е потребен паметен уред со Bluetooth верзија 4.0 (или понова). Исто така, потребно е паметниот уред да користи оперативен систем iOS 11.4 (или понов) или Android 5.0 (или понов)
 9. Врз основа на CIPA стандардот и со користење на формат на батерии и мемориски картички кои се испорачуваат со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено
 10. Врз основа на CIPA стандардот и со користење на формат на батерии и мемориски картички кои се испорачуваат со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено
 11. Wi-Fi® е регистриран заштитен знак на Wi-Fi Alliance. Зборот, ознаката и логото на Bluetooth® се регистрирани заштитни знаци во сопственост на Bluetooth SIG, Inc. и секое користење на тие знаци од страна на Canon Inc. е дозволено со лиценца. Другите заштитни знаци и заштитни имиња им припаѓаат на нивните сопственици.