Фотоапарати без огледало

Canon EOS M50 Mark II

Спецификации

Работни услови
0 - 40 °C, влажност 85% или помалку
Димензии (Ш x В x Д)
116,3 x 88,1 x 58,7 mm
Тежина (само куќиште)
Прибл. 387 g (црна боја), 388 g (бела боја), CIPA стандард за тестирање, вклучувајќи батерија и мемориска картичка

Спецификации

 • Влез за надворешен микрофон од 3,5 mm

  Снимајте неверојатен звук со надворешни микрофони

 • Сензор APS-C со 24,1 мегапиксели

  Одличен квалитет на слика и мала длабочина на полето

 • Full HD-видео со 60p

  Со Dual Pixel AF за рамномерно фокусирање

 • 4K-видеоснимки и вертикални видеоснимки

  За проектите коишто ви значат

 • Проследување во живо на YouTube1

  Проследувајте во живо до вашата публика преку секоја Wi-Fi-мрежа

 • Автоматско конвертирање на видеоснимки

  Префрлувајте ги брзо видеоснимките од вашиот фотоапарат во вашиот лаптоп или мобилен уред

 • Може да се користи како веб-камера

  Со бесплатен EOS Webcam Utility за неверојатен квалитет на слика

 • Одлични перформанси при слаба осветленост

  AF при многу слаба осветленост до -4EV и фотографирање со ISO 25.600

 • Континуирано фотографирање со 10 fps

  Снимајте динамични движења и краткотрајни моменти

Детални спецификации

Сензор за слика

 • Тип
  22,3 x 14,9 mm CMOS
 • Ефективни пиксели
  Прибл. 24,1 мегапиксели
 • Вкупно пиксели
  Прибл. 25,8 мегапиксели
 • Сооднос на слика
  3:2
 • Филтер за ниски фреквенции
  Вграден/фиксен
 • Чистење на сензор
  EOS вграден систем за чистење
 • Тип на филтер за бои
  Примарни бои

Процесор за слика

 • Тип
  DIGIC 8

Објектив

 • Приклучок за објективи
  EF-M (компатибилност со EF и EF-S објективи преку адаптерот за монтирање EF-EOS M)
 • Фокусна должина
  Еквивалентно на 1,6x од фокусната должина на објективот
 • Стабилизација на слика
  Оптичка стабилизација на слика кај компатибилни објективи

  Видео: достапна е вградена дигитална стабилизација на слика. Дополнителни подобрувања на стабилизацијата од објективи компатибилни со динамичка стабилизација на слика

ФОКУСИРАЊЕ

 • Тип
  Dual Pixel CMOS AF систем. Пиксели за откривање на фаза вградени во сензорот за слика

  Методот за откривање на контраст се користи при снимање 4K видеоснимки со Servo AF
 • AF систем / точки
  Најмногу 3975 положби

  Во режимот лице + следење, за автоматско бирање достапни се најмногу 143/99 точки. Ова може да варира во зависност од поставките.

  Макс. 25 слики со AF на зона1

  Слободно позиционирање на 1 AF точка/ 1 AF зона преку рачно избирање (достапната површина зависи од објективот)
 • AF работен опсег
  EV -4 - 18 (при 23°C, ISO 100, со EF-M 32mm f/1.4 STM)
 • AF режими
  AF со една снимка и Servo AF
 • Избор на AF точка
  Лице + Следење: следење лица и објекти преку автоматско препознавање/ рачно избирање преку екранот на допир. Автоматско избирање на AF точки кога не се препознава лице во кадарот.

  Достапен е AF на очи2

  AF на зона: рачно избирање на зона, како и автоматско избирање на AF-точки во избраната зона

  AF во 1 точка/AF во точка: рачен избор преку екранот на допир/копчињата
 • Приказ на избраните AF точки
  Означено на LCD екранот/ EVF
 • AF заклучување
  Заклучување кога копчето на блендата е притиснато до половина или прилагодливо копче за AE заклучување
 • Помошен зрак за AF
  преку помошен LED зрак
 • Рачно фокусирање
  Со EF и EF-S објективи - избор преку преклопникот за AF/MF на објективот

  Со EF-M објективи - избор преку наменското копче за MF/ други прилагодливи копчиња (избор помеѓу AF/MF).

  Достапно е издвојување со MF
  Достапно е AF+MF (рачно прилагодување на фокусот по AF со една снимка)
  Достапно е зголемување на сликата при MF (5x или 10x)

Контрола на експозиција

 • Режими на мерење
  Мерење во реално време преку сензорот за слика
  (1) Мерење со проценка (384 зони)
  (2) Делумно мерење во центар (прибл. 5,8% од екранот за прегледување во живо)
  (3) Просечно мерење со тежиште во центарот
  (4) Мерење во точка (прибл. 2,9% од екранот за прегледување во живо)

  Делумното мерење и мерењето во точка не се достапни при снимање на видеоснимки
 • Опсег на мерење светлина
  Фотографија: EV -2 - 20 (при 23 °C, ISO 100)
  Видео: EV 0 - 20 (при 23 °C, ISO 100)
 • AE заклучување
  Автоматски: во режим на AF со една снимка при мерењето со проценка, експозицијата се заклучува кога ќе се постигне фокусирање.
  Рачно: со помош на копчето за AE заклучување во режимите за креативна зона.
 • Компензација на експозиција
  +/-3 EV во чекори на зголемување од 1/3
 • AEB
  3 снимки, +/- 2 EV, во чекори на зголемување од 1/3 (може да се користат со компензација на експозицијата)
 • ISO чувствителност

  Препорачан индекс на експозиција

  автоматско ISO (минималната вредност е 100, а максималната вредност може да се постави помеѓу 400 и 25600, освен во режимите за автоматско интелигентно откривање на сцени и креативни филтри, каде што максималната вредност е 6400 и 1600 за Flash On), 100 - 25600 во чекори на зголемување од 1/3. ISO може да се прошири до 51200

  4K видео: АВТОМАТСКО ISO (100 - 6400), 100 - 6400 во чекори на зголемување од 1/3. Full HD и HD видео: АВТОМАТСКО ISO (100 - 12800), ISO 100 - 12800 во чекори на зголемување од 1/3. ISO може да се прошири до 25600

Бленда

 • Тип
  Електронски контролирана бленда во рамнината на фокусот 3
 • Брзина
  30 - 1/4000 сек. (чекори на зголемување од 1/3), сијалица (вкупен опсег на брзина на бленда. Достапниот опсег се менува во зависност од режимот на снимање)

Баланс на белата боја

 • Тип
  Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор
 • Поставки
  Автоматски (приоритет на амбиент), автоматски (приоритет на бела боја), дневна светлина, сенка, облачно, вештачка светлина, бела
  флуоресцентна светлина, блиц, прилагодено, температура на боите (чекори на зголемување од 100 келвини)

  Компензација на баланс на белата боја:
  1. Сина/килибар +/-9 нивоа
  2. Магента/ зелена +/-9 нивоа
 • Прилагодување на балансот на белата боја
  Да, може да се регистрира 1 корисничко подесување

Визир

 • Тип
  OLED електронски визир од тип 0,39
  Прибл. 2.360.000 точки
 • Покриеност (вертикално/хоризонтално)
  Прибл. 100%
 • Растојание на окото
  Прибл. 22 mm
 • Корекција на диоптер
  Да
 • Информации на визир
  Се прилагодува и избира преку INFO. Копче
  (1) Слика во живо со информации за експозицијата
  (2) Слика во живо со основни информации
  (3) Слика во живо со сите информации

  Прилагодливи поставки:
  Приказ на решетка (x3 формати), хистограм (светлина/ RGB), електронска либела, повеќе соодноси на слика
 • Преглед на длабочина на поле
  Да

LCD-монитор

 • Тип
  LCD (TFT) екран на допир од 7,5 cm (3,0”). 3:2 сооднос на слика. Прибл. 1.040.000 точки. Електростатички капацитивен вид. Променлив агол
 • Покриеност
  Прибл. 100%
 • Прилагодување на осветленост
  Поставување на едно од седумте нивоа
 • Опции на екран
  Се прилагодува и избира преку INFO. Копче
  (1) Слика во живо со информации за експозицијата
  (2) Слика во живо со основни информации
  (3) Слика во живо со сите информации

  Прилагодливи поставки:
  Приказ на решетка (x3 формати), хистограм (светлина/ RGB), електронска либела, повеќе соодноси на слика, совети

Блиц

 • Вграден блиц GN (ISO 100, метри)
  5
 • Покриеност со вграден блиц
  Максимално покривање при прибл. 15mm (еквивалент од 35mm: прибл. 24mm)
 • Време на обновување на вграден блиц
  Прибл. 3 секунди 4
 • Режими
  Автоматски (E-TTL II), рачно (минимум/средно/максимум)
 • Намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц
  Да
 • X-Sync
  1/200 сек.
 • Компензација на експозиција при блиц
  +/- 2 EV во чекори на зголемување од 1/3
 • Заклучување на експозиција при блиц
  Да
 • Синхронизација на "втора завеса"
  Да
 • Приклучок за блиц / PC приклучок
  Да/Не
 • Компатибилност со надворешни блицеви
  E-TTL II со Speedlite-блицови од сериите EX и EL, поддршка за повеќе безжични блицеви
 • Контрола на надворешен блиц
  Преку менито со поставки за фотоапаратот/ поставки за блицот

Фотографирање

 • Режими
  Автоматско интелигентно откривање на сцени, хибриден автоматски режим, креативна помош, SCN(автопортрет, портрет, ноќен портрет, рамномерност на кожа, пејзаж, спорт, снимка одблиску, храна, поместување, рачно снимање на ноќни сцени, контрола на HDR-задно осветлување, бесшумен режим), креативни филтри (црно-бела зрнеста текстура, мек фокус, ефект на рибино око, ефект на сликање со водени бои, ефект на фотоапарат-играчка, минијатурен ефект, стандардна уметност HDR, живописни бои, нагласени бои, релјеф), програма AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачна експозиција, видео (автоматска експозиција за видео, рачна експозиција за видео, видеоснимки со забрзани движења)
 • Стилови на слика
  Автоматски, стандарден, портрет, пејзаж, врвни детали, неутрален, верен, црно-бел, дефиниран од корисник (x3)
 • Простор на бои
  sRGB и Adobe RGB
 • Обработка на слика
  Приоритет на најсветли тонови (стандардно и подобрено)

  Автоматска оптимизација на осветлување (4 подесувања)
  Намалување на шум при долга експозиција
  Намалување на шум при висока ISO чувствителност (4 поставки + повеќе снимки со NR)
  Корекција на периферното осветлување на објективот
  Корекција на хроматска аберација
  Корекција на распрскувањето на светлината
  Дигитално оптимизирање на објективот (DLO)

  Креативна помош:
  Однапред зададени параметри
  Заматување на заднината (5 поставки)
  Светлина (19 нивоа)
  Контраст (9 нивоа)
  Сатурација (9 нивоа)
  Тонови на бои 1 и 2 (19 нивоа)
  Еднобојно (исклучено/црно-бело/сепија/сина/виолетова/зелена)
 • Режими на фотографирање
  Поединечно, континуирано со голема брзина, континуирано со мала брзина, самостоен тајмер (2s, 10s, прилагодено, далечински)
 • Континуирано фотографирање
  AF со една снимка: прибл. 10 снимки/сек. за најмногу 36 слики во форматот JPEG и 10 слики во форматот RAW 5

Режим за прегледување во живо

 • Покриеност
  Прибл. 100% (хоризонтално и вертикално)

Тип на фајл

 • Типови на фотографии
  JPEG: фино, нормално (компатибилност со Exif 2.31) / Design rule for Camera File system (2.0)
  RAW: RAW, C-CRAW (CR3 14 бита) [6]6,
  усогласеност со Digital Print Order Format [DPOF] верзија 1.1
 • RAW+JPEG симултано снимање
  Да, RAW + можност за различни JPEG компресии
 • Големина на слика
  RAW: 6000 x 4000

  JPEG 3:2: (L) 6000 x 4000, (M) 3984 x 2656, (S1) 2976 x 1984, (S2) 2400 x 1600
  JPEG 4:3: (L) 5328 x 4000, (M) 3552 x 2664, (S1) 2656 x 1992, (S2) 2112 x 1600
  JPEG 16:9: (L) 6000 x 3368, (M) 3984 x 2240, (S1) 2976 x 1680 (S2) 2400 x 1344
  JPEG 1:1: (L) 4000 x 4000, (M) 2656 x 2656, (S1) 1984 x 1984, (S2) 1600 x 1600"
 • Фолдери
  Може да создавате и избирате нови папки
 • Нумерирање на датотеки
  (1) Континуирано, автоматско ресетирање
  (2) Рачно ресетирање

EOS видео

 • Тип на видео
  MP4 [видео: MPEG-4 AVC/H.264, аудио: MPEG-4 AAC-LC (стерео)]
 • Големина на видео
  4K - 3840 x 2160 (23,98, 25 fps)
  Full HD - 1920 x 1080 (59,94, 50, 29,97, 25, 23,976 fps)
  HD - 1280 x 720 (119,9, 100, 59,94, 50 fps)
 • Должина на видео снимки
  Максимално траење 29 мин. 59 сек., максимална големина на датотека 4 GB7

Други карактеристики

 • Прилагодени функции
  9 прилагодливи копчиња
 • Ознаки за мета-податоци
  Информации за авторски права на корисникот (име на авторот, детали за авторските права)
  Рејтинг на слика (0-5 ѕвезди)
 • Зум при репродукција
  15 чекори, плус рамномерно штипнување за зумирање
 • Формати на приказ
  (1) Единечна слика со информации (избор на опции)
  (2) Единечна слика
  (3) Приказ на индекс (4/9/36/100 слики)
  (4) Приказ со прескокнување (1/10/прилагоден број на слики, по датум на снимање, по оценка, по папка, само по видеоснимки, само заштитени)
 • Приказ на слајдови
  Време на репродукција: 1/2/3/5/10/30 секунди
  Повторување: вклучено/исклучено
  Ефекти на промена: исклучено, лизгање во 1-2, исчезнување 1-3
  Додадена музика во заднина
 • Хистограм
  Светлина/ RGB
 • Предупредување за преголема осветленост
  Да
 • Заштита за бришење на слики
  Бришење: единечна слика, избрани слики, избран опсег, папка, сите слики
  Заштита: избрани слики, избран опсег, сите слики. Папка, поништи заштита на сите слики
 • Категории на мени
  (1) Мени за снимање
  (2) Мени за репродукција
  (3) Мени за безжично поврзување
  (4) Мени за поставување
  (5) Мени на екранот
  (6) Мое мени
 • Јазици на мени
  29 јазици
  Англиски, германски, француски, холандски, дански, португалски, фински, италијански, норвешки, шведски, шпански, грчки, руски, полски, чешки, унгарски, романски, украински, турски, арапски, таи, едноставен кинески, традиционален кинески, корејски, малајски, виетнамски, индонезиски, хинди, јапонски
 • Ажурирање на фирмвер
  Корисникот може да го ажурира фирмверот.

Интерфејс

 • Компјутер
  Hi-Speed USB (микро USB)
 • Друго
  Безжичен LAN (IEEE802.11b/g/n), (само 2,4 GHz, 1-11 кан.)8

  Bluetooth® (верзија 4.2, технологија за Bluetooth со мала потрошувачка на енергија) 9, 10

  HDMI (микро - приклучок од тип D), поддршка за излезен HDR сигнал кон компатибилен телевизор

Директно печатење

 • Печатачи од Canon
  Canon компактни фото печатачи и PIXMA печатачи кои поддржуваат PictBridge
 • PictBridge
  Canon компактни фото печатачи и PIXMA печатачи кои поддржуваат PictBridge

Простор за складирање

 • Тип
  SD, SDHC, SDXC (компатибилност со UHS-I)

Поддржани оперативни системи

 • PC
  Погледнете ги страниците за поддршка за ажурирани информации
 • Macintosh
  Погледнете ги страниците за поддршка за ажурирани информации

Софтвер

 • Обработка на слика
  Digital Photo Professional
 • Друго
  Picture Style Editor, EOS Utility, Image Transfer Utility

  Апликацијата Camera Connect е достапна за уреди со iOS и Android11

Извор на напојување со енергија

 • Батерии
  1 x литиум-јонска батерија на полнење LP-E12
 • Издржливост на батеријата
  Визир: прибл. 250 снимки (при 23°C, AE 50%, FE 50%) 12
  Режим за прегледување во живо: прибл. 305 снимки (при 23°C, AE 50%, FE 50%) 13
  Снимање 4K-видео: прибл. 95 мин.
  Снимање на видео во Full HD: прибл. 130 мин.
  Време на репродукција при репродукција на слајд шоу од фотографии: прибл. 3 часа и 45 мин.
 • Индикатор на батерија
  4 нивоа
 • Заштеда на енергија
  Исклучување на екранот (15, 30 сек. или 1, 3, 5, 10, 30 мин.)
  Автоматско исклучување на напојувањето (30 сек. или 1, 3, 5, 10 мин., оневозможи)
  Исклучен визир (1, 3 мин., оневозможено)
  ЕКО режим
 • Напојување со енергија и полначи за батерии
  Полнач за батерии LC-E12

  Компактен адаптер за напојување CA-PS700
  DC приклучок DR-E12

Дополнителна опрема

 • Торбички / ленти
  Навлака за куќиште EH32-CJJ (беж боја)
  Навлака за куќиште EH32-CЈJ (светло кафеава боја)
  Ремен за на врат EM-E2 (светла кафеава боја)
  Ремен за на врат EM-E2(BW) (кафеава боја)
  Ремен за на врат EM-E2(BK) (црна боја)
  Ремен за на врат EM-E2(WH) (бела боја)
  Ремен за на врат EM-200DB
 • Објективи
  EF-M објективи
  Компатибилност со сите EF и EF-S објективи преку адаптерот за монтирање EF-EOS M
 • Блиц
  Блицови Speedlite од Canon (меѓу кои и EL100, 90EX, 220EX, 270EX, 270EX II, 320EX, 380EX, 420EX, 430EX, 430EX II, 430EX III, 430EX III-RT, 470EX-AI, 550EX, 580EX, 580EX II, 600EX, 600EX-RT, 600EX II-RT, Macro-Ring-Lite, MR-14EX II, Macro Twin Lite MT-24EX, предавател Speedlite ST-E2, предавател Speedlite ST-E3-RT)

  Кабел за поврзување надворешен блиц OC-E3, Speedlite носач SB-E2
 • Далечински контролор / преклопник
  Далечински управувач BR-E1 со Bluetooth
 • Друго
  Кабел за интерфејс IFC-600PCU
  Адаптер за монтирање EF-EOSM

Физички спецификации

 • Материјали на куќиштето
  Поликарбонатски
 • Работни услови
  0 - 40 °C, влажност 85% или помалку
 • Димензии (Ш x В x Д)
  116,3 x 88,1 x 58,7 mm
 • Тежина (само куќиште)
  Прибл. 387 g (црна боја), 388 g (бела боја), CIPA стандард за тестирање, вклучувајќи батерија и мемориска картичка
 1. Максималниот број на AF слики зависи од избраниот сооднос на сликата
 2. AF на очи не е достапен за ефектот на рибино око или за минијатурниот ефект/видеоснимките со минијатурен ефект
 3. Блендата користи 1-ва електронска завеса/2-ра механичка завеса, освен во режимот за бесшумно фотографирање каде што се користи ротирачка бленда
 4. Кога батеријата е наполнета целосно
 5. Брзината на континуирано фотографирање се мери со EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM, а за тоа е потребна SDHC/SDXC UHS мемориска картичка со класа на брзина 1. Вкупниот број на снимени слики и брзината на континуирано фотографирање се различни во зависност од поставките за експозиција на фотоапаратот, видот на објективот што се користи, нивото на батеријата, нивото на светлината и мемориската картичка што се користи.
 6. При континуирано фотографирање и користење на бесшумниот режим се користи а/д конверзија со 12 бита
 7. При користење на SDHC-картичка со систем на датотеки FAT32. Големината на датотеките може да биде поголема кога користите SDXC-картички форматирани со системот ExFAT
 8. Употребата на Wi-Fi уредот може да биде ограничена во одредени земји или региони.
 9. Опремен со технологија за Bluetooth® со мала потрошувачка на енергија. Зборот во ознаката Bluetooth® и лого ознаките на Bluetooth се регистрирани заштитни знаци во сопственост на Bluetooth SIG, Inc. и секое користење на тие знаци од страна на Canon Europe Ltd. е дозволено со лиценца. Другите заштитни знаци и заштитни имиња им припаѓаат на нивните сопственици.
 10. За користење Bluetooth со апликацијата Camera Connect е потребен паметен уред со Bluetooth верзија 4.0 (или понова). Исто така, потребно е паметниот уред да користи оперативен систем iOS 8.4 (или понов) или Android 5.0 (или понов)
 11. За користење Bluetooth со апликацијата Camera Connect е потребен паметен уред со Bluetooth верзија 4.0 (или понова). Исто така, потребно е паметниот уред да користи оперативен систем iOS 8.4 (или понов) или Android 5.0 (или понов)
 12. Врз основа на CIPA стандардот и со користење на формат на батерии и мемориски картички кои се испорачуваат со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено
 13. Врз основа на CIPA стандардот и со користење на формат на батерии и мемориски картички кои се испорачуваат со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено