Фотоапарати без огледало

Canon EOS R10

Спецификации

Работни услови
0 - 40 °C, влажност 85% или помалку
Димензии (Ш x В x Д)
Прибл. 122,5 x 87,8 x 83,4 mm
Тежина (само куќиште)
Прибл. 382 g (429g со картичка и батерија, врз основа на стандардите CIPA.)
Галерија на производи за EOS R10 од Canon
Галерија на производи за EOS R10 од Canon
Галерија на производи за EOS R10 од Canon
Галерија на производи за EOS R10 од Canon
Галерија на производи за EOS R10 од Canon
Галерија на производи за EOS R10 од Canon
Галерија на производи за EOS R10 од Canon
Галерија на производи за EOS R10 од Canon

Спецификации

 • Dual Pixel CMOS AF II

  Автоматско фокусирање што препознава и следи луѓе, животни и возила и во режими на фотографии и во режим на видео

 • Континуирано фотографирање со 15 fps1

  Механичка бленда за извонредно голема брзина и резултати со висок квалитет

 • 4K/30p

  Висококвалитетно видео со прекумерно семплирање од 6K

 • Фокусирање при слаба осветленост од -4EV2

  Прецизно фокусирање при услови на слаба осветленост

 • Фотографии со ISO-вредности до 32.000, а видеозаписи до 12.800

  Можност за поставување ISO-вредности до 51.200 за фотографии и ISO 25.600 за видеозаписи

 • 4K/60p3

  За порамномерни движења во видеозаписите

 • EVF со 2,36 милиони точки

  Избор на стапка на освежување од 60/120 fps4

 • Континуирано фотографирање со 23 fps5

  Електронска бленда за уште поголема брзина и тивко фотографирање6

 • Процесор DIGIC X

  Контрола со брз одзив и минимално доцнење на EVF

 • image.canon

  Директно поврзување преку Wi-Fi за прикачувања на услугите Cloud

 • Екран на допир од 7,5 cm со променлив агол и 1,04 милиони точки

  Поинаков поглед на вашиот субјект

 • Проследување во живо на YouTube

  Проследувајте во живо на вашиот канал на YouTube7

Детални спецификации

Сензор за слика

 • Тип
  Прибл. 22,3 × 14,9 mm (APS-C) CMOS
 • Ефективни пиксели
  24,2 мегапиксели
 • Вкупно пиксели
  25,5 MP
 • Сооднос на слика
  3:2
 • Филтер за ниски фреквенции
  Вграден/фиксен
 • Чистење на сензор
  EOS вграден систем за чистење
 • Тип на филтер за бои
  Примарни бои
 • Поместување на сензорот-стабилизација на слика
  Не

Процесор за слика

 • Тип
  DIGIC X

Објектив

 • Приклучок за објективи
  RF (поддршка за објективи RF и RF-S)
  Објективите EF и EF-S може да се прикачат со помош на адаптерот за монтирање објективи EF-EOS R, адаптерот за монтирање контролен прстен EF-EOS R и адаптерот за монтирање внатрешен филтер EF-EOS R
  Објективите EF-M не се компатибилни8
 • Фокусна должина
  Еквивалентно на 1,6x од фокусната должина на објективот со објективи RF/RF-S и EF/EF-S
 • Стабилизација на слика
  Само објектив/дигитално

ФОКУСИРАЊЕ

 • Тип
  Dual Pixel CMOS AF II
 • AF систем / точки
  Со 100% хоризонтална и 100% вертикална зона (автоматски избор)
  90 % хоризонтално и 100 % вертикално (рачен избор)9
 • AF работен опсег
  EV -4 - 20 (при 23°C и ISO100)2
 • AF режими
  Една снимка
  Servo AF
  Автоматско префрлување (само во режимот A+)
 • Избор на AF точка
  Автоматски избор: 651 достапна површина за AF при автоматско бирање
  Рачно бирање: AF во 1 точка (големината на кадарот за AF може да се промени) 4503 достапни AF-положби за фотографии (3713 за снимки)
  Рачно бирање: AF во точка со експанзија со 4 точки (горе, долу, лево, десно)
  Рачно бирање: AF во точка со експанзија околу неколку точки
  Рачно бирање: флексибилен AF на зона 1-3 (сите AF-точки поделени на минимум 9 до максимум 513 зони на фокусирање)
  Рачно бирање: AF на цела зона (цела зона на фокусирање со максимум 651 зона на фокусирање)
 • Следење на AF
  Луѓе (очи/лице/глава/тело), животни (кучиња, мачки и птици) или возила (тркачки автомобили или моторни велосипеди)
 • AF заклучување
  Заклучување кога копчето на блендата е притиснато до половина или кога е притиснато AF ON во AF режим на една снимка. Користење на прилагодени копчиња за AF во AI servo
 • Помошен зрак за AF
  Емитуван преку вграденото LED светло или изборниот наменски Speedlite (блиц)
 • Рачно фокусирање
  Се избира на објективот/фотоапаратот10

Контрола на експозиција

 • Режими на мерење
  Реално време со сензор за слика, мерење во 384 зони.
  (1) Мерење со проценка (поврзано со сите точки на AF)
  (2) Делумно мерење (прибл. 5,8% од визирот во центар)
  (3) Мерење во точка: мерење во централна точка (прибл. 2,9% од визирот во центар) не е достапно мерење во точка поврзано со AF точка
  (4) Просечно мерење со тежиште во центарот
 • Опсег на мерење светлина
  EV -2 – 20 (при 23°C, ISO100, со мерење со проценка)
 • AE заклучување
  Автоматски: AE-заклучувањето се активира кога ќе се постигне фокусирање (AE-заклучувањето се активира веднаш штом субјектите ќе бидат во фокус со AF со една снимка при [C.Fn 2: мерење на AE-заклучување. по фокусирањето].)
  Рачно: со помош на копчето за AE заклучување во режимите P, Av, Fv, Tv и M
 • Компензација на експозиција
  +/-3 EV во 1/3 или 1/2 чекори на зголемување (може да се комбинира со AEB)
 • AEB
  +/-3 EV во чекори на зголемување од 1/3 или 1/2
 • Фотографирање без треперење
  Да. Треперењето се открива на фреквенција од 100 Hz или 120 Hz.11
 • ISO чувствителност

  Препорачан индекс на експозиција

  Автоматски 100-32000 (во чекори на зголемување од 1/3 или цел чекор)
  ISO може да се прошири до H: 5120012

Бленда

 • Тип
  Електронски контролирана бленда со фокусна рамнина и електронска функција за бленда на сензорот
 • Брзина
  Механичка: 30-1/4000 сек. (1/2 или 1/3 чекори на зголемување), електронско светло: 30-1/16000 (1/2 или 1/3 чекори на зголемување до 1/8000, а потоа 1 чекор до 1/16000) (Вкупен опсег на брзина на бленда. Достапниот опсег се менува во зависност од режимот на снимање)
 • Копче за бленда
  Меко електромагнетско копче

Баланс на белата боја

 • Тип
  Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор
  AWB (приоритет на амбиент/приоритет на бела боја), дневна светлина, сенка, облачно, вештачка светлина, бела флуоресцентна светлина, блиц, прилагодено, поставување на температура на боја“
 • Поставки
  Компензација на баланс на белата боја:
  1. Сина/килибар +/-9
  2. Магента/зелена +/-9
 • Прилагодување на балансот на белата боја
  Да, може да се регистрира 5 корисничко подесување
  +/-3 нивоа во чекори на зголемување од едно ниво
 • WB со групирање
  3, 2, 5 или 7 групни снимки со едно притиснување на копчето за бленда
  Избор на отстапување сино/килибар или отстапување магента/зелено

Визир

 • Тип
  EVF со OLED-екран од 0,39 инчи
 • Број на точки
  2,36 милиони точки (1024x768)
 • Покриеност (вертикално/хоризонтално)
  Прибл. 100%
 • Зголемување
  Прибл. 0,95x13
 • Растојание на окото
  Прибл. 22 mm (при -1 m-1 од центарот на леќата на визирот)
 • Корекција на диоптер
  -3 до +1 m-1 (диоптер)
 • Перформанси на дисплејот
  Заштеда на енергија: 59,94 fps Рамномерно 119,98 fps4
 • Информации на визир
  Индикатор за прикачена галантерија, AE-заклучување, AEB, површина за AF, метод за AF, ракување со AF, AF-точка (AF во 1 точка), информации за AF-точките, фотографирање без треперење, вредност на решетка, сооднос на слика, ниво на снимање звук (рачно), индикатор на нивото на снимање звук (рачно), автоматска оптимизација на осветлувањето, ниво на батеријата, функција за Bluetooth, Canon Log, картичка за снимање/репродукција, креативни филтри, тајмер на светилка, дигитално оптимизирање на објективот, дигитален зум, режим на погон, електронска либела, електронска бленда, компензација на експозицијата, индикатор за ниво на експозиција, симулација на експозиција, FE-заклучување, FEB, исклучен блиц, поддршка за блиц, фокусирање со групирање, размер на фокусното растојание, GPS, решетка, HDR PQ, HDR-фотографирање, јачина на звук на слушалки, приоритет на најсветли тонови, синхронизација со голема брзина, хистограм (светлина/RGB), квалитет на сликата, стабилизација на слика (IS-режим), тајмер за интервали, ISO-брзина, информации за објективот, копче за зголемување, максимум групни снимки, режим на мерење, снимање видеозаписи во тек, големина на снимање видеозаписи, достапно време на снимање видео/поминато време на снимање, тајмер за видео, Servo AF за видео, повеќе снимки со намалување на шум, предупредување за заклучување повеќе функции, фотографирање со повеќе експозиции, бр. на преостанати снимки за фокусирање со групирање, број на достапни снимки/сек. до активирањето на самостојниот тајмер, број на преостанати повеќекратни експозиции, број на слики со тајмер, контрола на прегревањето, стил на слика, копче за брза контрола, режим на фотографирање, брзина на бленда, отсекување фотографии, откривање субјект, бленда со допир/создавање папка, размер на вертикална експозиција, помош за прегледување, баланс на белата боја, корекција на балансот на бела боја, функција за Wi-Fi, јачина на Wi-Fi-сигналот
 • Преглед на длабочина на поле
  Да, преку прилагодено копче

LCD-монитор

 • Тип
  7,5 cm (2,95") TFT LCD-монитор во боја, прибл. 1,04 милиони точки
 • Покриеност
  Прибл. 100%
 • Агол на гледање (хоризонтално/вертикално)
  Прибл. 150° вертикално и хоризонтално
 • Прекривен слој
  Заштита од замачкување.
 • Прилагодување на осветленост
  Рачно: поставување на едно од седумте нивоа
  Прилагодување на тонови на бои: 4 подесувања
 • Ракување преку екран на допир
  Капацитивен вид со функции од менито, подесувања за брза контрола, операции за репродукција и поголем екран. Избор на AF точка во прегледот во сликите и во видеоснимките, блендата со допир е овозможена во фотографирањето.
 • Опции на екран
  (1) Основни подесувања на фотоапарат
  (2) Напредни подесувања на фотоапарат
  (3) Подесувања на фотоапарат плус хистограм и приказ на две нивоа
  (4) Нема информации
  (5) Екран за брза контрола
  (6) Исклучен екран

Блиц

 • Вграден блиц GN (ISO 100, метри)
  6
 • Покриеност со вграден блиц
  Прибл. 18 mm фокусно растојание/агол на гледање (еквивалент на 35 mm: прибл. 29 mm)
 • Време на обновување на вграден блиц
  Прибл. 5 сек.
 • Режими
  E-TTL II автоматски блиц, рачно мерење
 • Намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц
  Поддржано
 • X-Sync
  1/200 сек. механичка бленда
  1/250 сек. електронска прва завеса
  Фотографирањето со блиц не е достапно со електронска бленда.
 • Компензација на експозиција при блиц
  +/- 3EV во чекори на зголемување од 1/3 со Speedlite блицови од серија EX
 • Групирање на експозиции на блиц
  Да, со компатибилен надворешен блиц (+/- 3 EV во чекори на зголемување од 1/3 или 1/2 со блицевите Speedlite од серија EX/EL)
 • Заклучување на експозиција при блиц
  Да
 • Синхронизација на "втора завеса"
  Да, (со вградени и надворешни блицеви Speedlites)
 • Приклучок за блиц / PC приклучок
  Да/Не
 • Компатибилност со надворешни блицеви
  E-TTL II со Speedlite блицеви од серијата ЕХ/EL, поддршка за повеќе безжични блицеви
 • Контрола на надворешен блиц
  преку екранот за мени на фотоапаратот

Фотографирање

 • Режими
  Слики; интелигентно откривање на сцени, 15 режими за специјални сцени (вклучувајќи и поместување/панорамски снимки), креативни филтри, AE со флексибилен приоритет, програма AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачно, светилка и прилагодено (x2)
  Режими за видео: HDR-видеоснимки, автоматска експозиција за видео, рачна експозиција за видео
 • Стилови на слика
  Автоматски, стандарден, портрет, пејзаж, врвни детали, неутрален, верен, црно-бел, дефиниран од корисник (x3)
 • Простор на бои
  „sRGB и Adobe RGB / фиксирано на HDR PQ приоритет на најсветли тонови (3 поставки) автоматска оптимизација на осветлување (4 поставки)
  Намалување на шум при долга експозиција (3 поставки)
  Намалување на шум при висока ISO чувствителност (4 подесувања) (фотографии и видеоснимки)
  Острина (+/- 4)
  Оптичка корекција на објективот:
  - Корекција на надворешното осветлување, корекција на хроматската аберација, корекција на изобличувањето (за време на или по фотографирањето, само за време на снимањето видеоснимки)
  - Корекција на распрскувањето на светлината, дигитално оптимизирање на објективот (за време на или по фотографирањето)“
 • Обработка на слика
  Менување на големина на JPEG / HEIF-слики во M, S1, S2
  Отсекување: JPEG / HEIF-сликите можат да се отсекуваат (соодноси на слика 3:2, 4:3, 16:9, 1:1)
  Потсекување слики
  - Промена помеѓу вертикална и хоризонтална положба на отсекување
  - Исправање на слики
  - Рамката за отсекување може да се движи преку екранот на допир
  Обработка на RAW-слики
  Обработка на RAW-слики на Cloud
  Повеќе експозиции
  HDR
  Конверзија од HEIF во Jpeg
 • Режими на фотографирање
  Поединечно, Континуирано брзо+, Континуирано брзо, Континуирано бавно, Самостоен тајмер (2s+далечински, 10s+далечински, континуирано)
 • Континуирано фотографирање
  Макс. прибл. 15 FPS1 со механичка бленда/прва завеса на електронска бленда, брзината се одржува до 460 JPEG или 29 RAW-слики14
  Макс. прибл. 23 FPS со електронска бленда5 брзината се одржува до 70 JPG или 21 RAW-слики14
 • Тајмер за интервали
  Вградено

Тип на фајл

 • Типови на фотографии
  RAW 14 бита: RAW и C-RAW (оригинален RAW 3-то издание од Canon)
  JPEG 8 бита: 2 опции за компресирање
  HEIF 10 бита: 2 опции за компресирање
  Усогласеност со Exif 2.31 и Design rule for Camera File system 2.0
  Усогласеност со Digital Print Order Format [DPOF] верзија 1.1
 • RAW+JPEG симултано снимање
  Да, секоја можна комбинација на RAW + JPEG или RAW + HEIF
 • Големина на слика
  RAW / C-RAW:
  Сооднос од 3:2, 6000x4000
  JPEG/ HEIF:
  сооднос 3:2 (L) 6000x4000, (M) 3984x2656, (S1) 2976x1984, (S2) 2400x1600
  сооднос 4:3 (L) 5328x4000, (M) 3552x2664, (S1) 2656x1992, (S2) 2112x1600
  сооднос 16:9 (L) 6000x3368, (M) 3984x2240, (S1) 2976x1680, (S2) 2400x1344
  сооднос 1:1 (L) 4000x4000, (M) 2656x2656, (S1) 1984x1984, (S2) 1600x1600
 • Фолдери
  Новите фолдери можат рачно да се создаваат и избираат
 • Нумерирање на датотеки
  (1) Континуирано нумерирање
  (2) Автоматско ресетирање
  (3) Рачно ресетирање
 • Именување на датотеки
  НЕМА

EOS видео

 • Тип на видео
  MP4 видео:
  4K UHD, Full HD (16:9)
  4K / Full HD: H.265 / HEVC, Звук: AAC / Linear PCM
  4K / Full HD: H.264 / MPEG-4 AVC, Звук: AAC / Linear PCM
 • Големина на видео
  4K UHD фино (16:9) 3840 x 2160 (29,97, 25, 23,98 fps) компресија на тековен кадар или лесна компресија на повеќе кадри15
  4K UHD со отсекување (16:9) 3840 x 2160 (59,94, 50 fps) компресија на тековен кадар или лесна компресија на повеќе кадри
  4K / Full HD видеоснимки со забрзани движења (16:9) 3840 x 2160 / 1920 x 1080 (29,97, 25 fps) компресија на тековен кадар 16
  Full HD (16:9) 1920 x 1080 (119,9, 100, 59,94, 50, 29,97, 25, 23,98 fps) компресија на тековен кадар или лесна компресија на повеќе кадри17
  Full HD (16:9) 1920 x 1080 HDR (29,97, 25 fps) компресија на повеќе кадри18
 • Семплирање на бои (внатрешно снимање)
  4K UHD / Full HD - YCbCr4:2:0 8 бита или YCbCr4:2:2 10 бита (кога е овозможено HDR PQ)
 • Canon Log
  Не е поддржано
 • Должина на видео снимки
  Максимално траење 2 часа (освен за видеоснимки со висока стапка на слики). Нема ограничувања за датотеки до 4 GB со exFAT формат на картичка.19
 • Видеоснимка со висока брзина на кадри
  Full HD - 1920 x 1080 при 100 fps или 119,9 fps
  Снимено како забавена видеоснимка со 1/4 од стандардната брзина20
 • Снимање поединечни слики
  Можно е снимање JPEG-фотографии со 8,3 мегапиксели од 4K UHD-видеоснимки21
  (HEIF е можен само кога е поставен HDR PQ)
 • Бит-стапка / Mbps
  MOV: MP4 HDR PQ: исклучено:
  4K UHD (29,97p/25,00p/23,98p): IPB прибл. 120 Mbps
  4K UHD (29,97p/25,00p/23,98p): IPB Light прибл. 60 Mbps
  4K UHD (отсекување) (59,94p/50,00p): IPB прибл. 230 Mbps
  4K DCI (отсекување) (59,94p/50,00p): IPB Light прибл. 120 Mbps
  4K UHD-видеоснимки со забрзани движења (29,97p/25,00p) ALL-I: прибл. 470 Mbps
  Full HD (119,9p / 100,00p): IPB прибл. 120 Mbps
  Full HD (119,9p / 100,00p): IPB Light прибл. 70 Mbps
  Full HD (59,94p/50,00p): IPB прибл. 60 Mbps
  Full HD (59,94p/50,00p): IPB Light прибл. 35 Mbps
  Full HD (29,97p/25,00p/23,98p): IPB прибл. 30 Mbps
  Full HD (29,97p/25,00p/23,98p): IPB Light прибл. 12 Mbps
  Full HD видеозаписи со забрзано движење (29,97p/25,00p) ALL-I: прибл. 90 Mbps
  MOV: MP4 HDR PQ: вклучено
  4K UHD (29,97p/25,00p/23,98p): IPB прибл. 170 Mbps
  4K UHD (29,97p/25,00p/23,98p): IPB Light прибл. 85 Mbps
  4K UHD (отсекување) (59,94p/50,00p): IPB прибл. 340 Mbps
  4K DCI (отсекување) (59,94p/50,00p): IPB Light прибл. 170 Mbps
  4K UHD-видеоснимки со забрзани движења (29,97p/25,00p) ALL-I: прибл. 470 Mbps
  Full HD (119,9p / 100,00p): IPB прибл. 180 Mbps
  Full HD (119,9p / 100,00p): IPB Light прибл. 100 Mbps
  Full HD (59,94p/50,00p): IPB прибл. 90 Mbps
  Full HD (59,94p/50,00p): IPB Light прибл. 50 Mbps
  Full HD (29,97p/25,00p/23,98p): IPB прибл. 45 Mbps
  Full HD (29,97p/25,00p/23,98p): IPB Light прибл. 28 Mbps
  Full HD видеозаписи со забрзано движење (29,97p/25,00p) ALL-I: прибл. 135 Mbps
 • Снимање на две картички
  Не
 • Микрофон
  Вграден стерео микрофон (48 KHz, 16 бита x 2 канали)
 • HDMI екран
  Излез само за надворешен монитор (приказ на слики и информации за фотографирањето, сликите/видеозаписите се снимаат на картичката)
  Екран на фотоапаратот и излез за надворешен монитор (снимањето во фотоапаратот не е можно, користете со надворешен снимач. екранот на фотоапаратот прикажува слики со информации за фотографирањето)
 • HDMI излез
  Автоматски:
  - 4K (UHD) 59,94p / 50,00p/29,97p /25,00p/23,98p,
  - 1080 59,94p / 59,94i, 50,00p / 50,00i
  - 480 59,94p
  - 576 50p
  1080p:
  - 1080 59,94p / 59,94i, 50,00p / 50,00i
  - 480 59,94p
  - 576 50p
  Некомпресиран YCbCr 4:2:0, 8-битен или кога е овозможена функцијата HDR PQ со YCbCr 4:2:2, 10-битен, можна е и репродукција на звук преку HDMI
 • ФОКУСИРАЊЕ
  Dual Pixel CMOS AF II со откривање на очи/лице и AF со следење (луѓе, животни, и возила), Servo AF за видео, рачно фокусирање
 • ISO
  Автоматски: 100-12800, H: 25600
  Рачно: 100-12800, H: 16000-25600

Други карактеристики

 • Прилагодени функции
  18 функции за прилагодување + прилагодување на копчиња и вртливи копчиња
 • Ознаки за мета-податоци
  Информации за авторски права на корисник (можат да се постават на фотоапаратот)
 • LCD панел / осветленост
  Не
 • Отпорност на вода/прав
  Не
 • Гласовна белешка
  Не
 • Интелигентен сензор за ориентација
  Да
 • Зум при репродукција
  1,5x - 10x во 15 чекори
 • Формати на приказ
  (1) Единечна слика
  (2) Единечна слика со информации (2 нивоа)
  Основно - Информации за фотографирањето (брзина на бленда, решетка, ISO и квалитет на слика)
  Детално - Информации за фотографирањето (брзина на бленда, решетка, ISO, мерење, квалитет на слика и големина на фајл), информации за објективот , осветленост и RGB хистограм, баланс на белата боја, стил на слика, простор за бои и намалување на шум, оптичка корекција на објективот, GPS информации
  (3) Индекс со 4 слики
  (4) Индекс со 9 слики
  (5) Индекс со 36 слики
  (6) Индекс со 100 слики
  (7) Приказ со прескокнување (1, 10 или приспособено (30) слики, почеток на секвенца на повеќе слики, датум, папка, видеоснимки, фотографии, заштитени слики, оценка)
  (8) Уредување на видео
  (9) Обработка во RAW формат
  (10) Оценка
 • Приказ на слајдови
  Избор на слики: сите слики, по датум, по папка, видеоснимки, фотографии, заштитени слики или оценка
  Време на репродукција: 1/2/3/5/10 или 20 секунди
  Повторување: вклучено/исклучено
 • Хистограм
  Осветленост: да
  RGB: да
 • Предупредување за преголема осветленост
  Да
 • Бришење на слики
  Една слика, избор на опсег, избрани слики, папка, картичка
 • Заштита за бришење на слики
  Бришење заштита на една слика, папка или картичка, сите пронајдени слики (само при пребарување слики)
 • Самостоен тајмер
  2 или 10 сек.
 • Категории на мени
  (1) Мени за снимање
  (2) AF мени
  (3) Мени за репродукција
  (4) Мрежа
  (5) Мени за поставување
  (6) Мени со прилагодени функции
  (7) Мое мени
 • Јазици на мени
  29 јазици
  Англиски, германски, француски, холандски, дански, португалски, фински, италијански, норвешки, шведски, шпански, грчки, руски, полски, чешки, унгарски, виетнамски, хинди, романски, украински, турски, арапски, тајландски, едноставен кинески, традиционален кинески, корејски, малајски, индонезиски и јапонски
 • Ажурирање на фирмвер
  Можно е ажурирање од страна на корисникот (фотоапарат, објектив, надворешен блиц Speedlite, далечински управувач BLE, адаптер за објектив, повеќефункционални приклучоци за дополнителна опрема)

Интерфејс

 • Компјутер
  Приклучок Hi-Speed USB 2.0 USB Type-C што се користи за комуникација со компјутери / комуникација со паметни телефони / напојување преку USB.
 • Wi-Fi
  Безжичен LAN (IEEE802.11b/g/n) (2,4 GHz), со поддршка за Bluetooth 4.2. Поддржани функции - EOS Utility, паметен телефон, прикачување на image.canon, безжично печатење
 • Друго
  Микро HDMI-излез (Type D, HDMI-CEC не е поддржано)
  Влез за надворешен микрофон (3,5 mm стерео мини приклучок)
  Приклучок од тип RS-60E3 (приклучок за далечински управувач)

Директно печатење

 • Печатачи од Canon
  Печатачите PIXMA и компактните печатачи за фотографии од Canon подржуваат PictBridge преку безжична LAN-врска
 • PictBridge
  Да (преку безжична LAN-врска)

Простор за складирање

 • Тип
  SD/SDHC/SDXC и UHS-II22

Поддржани оперативни системи

 • PC
  Windows 10 и Windows 11 (режимот за таблет-уред не е поддржан)
 • Macintosh
  OS X v10.14, 10.15. OS 11

Софтвер

 • Обработка на слика
  Digital Photo Professional 4.16.10 или понов
  Мобилна апликација Digital Photo Professional Express (само за iOS)
 • Друго
  EOS Utility 3 (вкл. Remote Capture), Picture Style Editor, EOS Lens Registration Tool, апликација Canon Camera connect (iOS/Android)

Извор на напојување со енергија

 • Батерии
  Литиум-јонска батерија на полнење LP-E17 (испорачана)23
 • Издржливост на батеријата
  Со LCD прибл. 430 снимки (при 23°C)24
  Со визир прибл. 260 снимки (при 23°C)24
 • Индикатор на батерија
  Индикатор за 4 нивоа
 • Заштеда на енергија
  Затемнување на екранот: 5 сек. / 10 сек. / 15 сек. / 20 сек. /25 сек. / 30 сек. / Оневозможено
  Исклучување на екранот: 5 сек. / 15 сек. / 30 сек. / 1 мин. / 3 мин. / 5 мин. / 10 мин. / 30 мин. / Оневозможено
  Автоматско исклучување на напојувањето: 15 сек. / 30 сек. / 1 мин. / 3 мин. / 5 мин. / 10 мин. / 30 мин. / Оневозможено25
  Исклучување на визирот: 1 мин. / 3 мин. / Оневозможено
 • Напојување со енергија и полначи за батерии
  Полнач за батерии LC-E17E (испорачан), AC адаптер AC-E6N и DC спојувач DR-E18, PD-E1 USB адаптер за напојување23

Дополнителна опрема

 • Уред за безжичен пренос на датотеки
  Нема
 • Торбички / ленти
  Вклучено ременче и ременче за на рака E2
 • Објективи
  Сите објективи RF и RF-S (EF и EF-S преку адаптери за објективи)
 • Адаптери за објективи
  Адаптер за монтирање објективи EF-EOS R, адаптер за монтирање контролен прстен EF-EOS R, адаптер за монтирање внатрешен филтер EF-EOS R
 • Блиц
  Блицови Canon Speedlite (EL-1*, ЕL-5, EL-100, 90EX, 220EX, 270EX, 270EX II, 320EX, 380EX, 420EX, 430EX, 430EX II, 430EX III, 470EX-AI, 550EX, 580EX*, 580EX II*, 600EX*, 600EX-RT*, 600EX II-RT*, Macro-Ring-Lite MR-14EX, Macro Ring Lite MR-14EX II, Macro Twin Lite MT-24EX, Macro Twin Lite MT-26EX Speedlite-предавател ST-E2, Speedlite-предавател ST-E3-RT*, Speedlite-предавател ST-E3-RT V2*, Speedlite-предавател ST- E10, кабел за поврзување надворешен блиц OC-E3*)

  Мора да користите повеќефункционален адаптер за приклучок AD-E1 за да ја задржите изолацијата
 • Далечински контролор / преклопник
  Приклучок од тип RS-60E3 (приклучок за далечински управувач), Далечински управувач со тајмер TC-80N326, безжичен далечински управувач BR-E1, инфрацрвен далечински управувач RC-6, паметен телефон (преку апликацијата Canon Camera Connect)
 • Друго
  Капаче за приклучок (вклучено), адаптер за повеќефункционален приклучок AD-E1, насочувачки стерео микрофон DM-E1D што се поврзува преку повеќефункционалниот приклучок, повеќефункционален приклучок за паметни телефони AD-P1 за Android, стерео микрофон DM-E1 / DM-E100, GPS-приемник GP-E227, Статив со држач HG-100TBR28, кабел за интерфејс IFC-100U, кабел за интерфејс IFC-400U, заштитна прекривка PC-E1 / E2,

Физички спецификации

 • Материјали на куќиштето
  Претежно се состои од легура од магнезиум и исклучително издржлива пластика
 • Работни услови
  0 - 40 °C, влажност 85% или помалку
 • Димензии (Ш x В x Д)
  Прибл. 122,5 x 87,8 x 83,4 mm
 • Тежина (само куќиште)
  Прибл. 382 g (429g со картичка и батерија, врз основа на стандардите CIPA.)
 1. Брзината на континуирано фотографирање може да биде помала во зависност од субјектот/условите за снимање, состојбата на батеријата, поставувањето на фотоапаратот, користениот објектив итн. Погледнете го напредниот водич за корисници за повеќе информации. За информации за објективи што ја поддржуваат максималната брзина на континуирано фотографирање со Servo AF, погледнете во делот „Дополнителни информации“ за EOS R10 на веб-страницата „cam.start.canon“.
 2. При фотографирање, со објектив со f/1,2, централна AF-точка, AF со една снимка, при 23°C/73°F, ISO100. Освен RF-објективи со слој за рамномерно дефокусирање.
 3. Режимот за снимање во 4K со 60p ја отсекува хоризонталната површина на сликата до 64 %.
 4. Максималната стапка на слики при AF, при половично притиснување на копчето за блендата или при континуирано фотографирање изнесува 59,94 fps.
  Имајте предвид дека стапката на слики на екранот може да биде помала во зависност од објективот што го користите и условите за фотографирање.
 5. Брзината на континуирано фотографирање може да биде помала во зависност од субјектот/условите за снимање, поставувањето на фотоапаратот, користениот објектив итн. Погледнете го напредниот водич за корисници за повеќе информации. За информации за објективи што ја поддржуваат максималната брзина на континуирано фотографирање со Servo AF, погледнете во делот „Дополнителни информации“ за EOS R10 на веб-страницата „cam.start.canon“. Во зависност од природата на субјектот или условите за снимање, може да настане изобличување предизвикано од вртењето на блендата.
 6. Можно е да се генерираат други звуци покрај звукот на блендата (решетката, звук од моторот за фокусирање на објективот и звук од електрониката итн.).
 7. Услугата за проследување во живо на фотоапаратот поддржува само проследување во живо на YouTube. За да можете да ја користите услугата за проследување во живо, треба да се регистрирате на image.canon. Погледнете ги најновите предуслови на YouTube. Проследувањето во живо на YouTube може да се промени, запре или прекине без претходно известување. Canon не презема одговорност за какви било услуги испорачани од трети страни, вклучувајќи ја и нивната дистрибуција во живо на YouTube.
 8. Функционирањето на RF 5.2 mm F 2.8 L DUAL FISHEYE не е гарантирано. Освен објективите EF-M. Функционирањето на објективот EF Cinema Lens не е гарантирано. Функционирањето на адаптерот за монтирање објективи EF-EOS R 0.71 X (се продава посебно) не е гарантирано.
 9. Применливо кога кадарот на субјектот се прикажува при следењето и кога на фотоапаратот е прикачен компатибилен објектив додека целиот опсег на AF е активен или субјектот е откриен успешно во друг режим. За подетални информации за поддржаните објективи, погледнете го делот за EOS R10 на „cam.start.canon“.
 10. Фотоапаратот се одликува со преклопник за рачно фокусирање, така што може да се избере MF на објективот/фотоапаратот во зависност од прикачениот објектив. Кога се прикачени објективи RF без режим за фокусирање, на фотоапаратот е избрано рачното фокусирање. Кога се прикачени објективи RF/EF со преклопник за режим за фокусирање, поставките на објективот имаат приоритет, така што поставувањето на преклопникот за режим за фокусирање на фотоапаратот нема ефект.
 11. Достапно само за механичката бленда. Максималната брзина за континуирано фотографирање може да се намали. Снимањето без треперење со висока фреквенција не е поддржано.
 12. ISO-вредностите се ограничени на ISO 200-32000 кога е конфигурирана опцијата [Приоритет на најсветли тонови]. Проширените брзини за ISO не може да се постават во HDR-режим или за HDR-снимање (HDR PQ).
 13. Со приказ 3:2, објектив RF 50mm F1.2 L USM до бесконечност, -1 m-1
 14. Според стандардите за тестирање на Canon со UHS-II-картичка од 32 GB (при AF со една снимка, ISO 100, стандарден стил на слика), бројот на слики зависи од различните поставки и објективи што се користат. За подетални информации за поддржаните објективи, одете на „cam.start.canon
 15. Генерирано со прекумерно семплирање од 6K.
 16. Стапка на слики за репродукција; не се снима звук
 17. Аудио компресијата е ограничена на [AAC] во режимите за основни зони.
 18. Само форматот [AAC] е достапен за аудио компресија на IPB (Light).
 19. Макс. достапно време на континуирано снимање видео: нормално: 2 часа видео со висока стапка на слики (Full HD 120/100 fps): 30 мин. Ако внатрешната температура на фотоапаратот стане премногу висока, максималното време на снимање може да се намали. 4K 30p HQ: прибл. 50 мин. ако започнете на температура од +23°C.
 20. Во режимот за видеоснимки со висока брзина на слики не се снима звук.
 21. Видеоснимки што овозможуваат извлекување податоци: 4K фино / 4K / 4K отсекување Извлечените фотографии не може да се отсекуваат или да им се менува големината во самиот фотоапарат.
 22. За снимање 4K видео и континуирано фотографирање со голема брзина се препорачуваат UHS-II картички со голема брзина.
 23. Полнењето преку USB е поддржано. Со непроверени батерии, полнењето преку USB не е поддржано. Батериите може да се полнат само ако во нив преостанува мало количество на енергија.
 24. Врз основа на CIPA-стандардот и со користење на батеријата што се испорачува со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено. Во режим за заштеда на енергија.
 25. Ако фотоапаратот остане во мирување по изминувањето на одреденото време, екранот ќе се затемни и ќе се користи пониска стапка на слики за видеоснимките. [Power off] и [Screen off] може да бидат назначени на копчињата со помош на приспособувањето копчиња.
 26. Потребен е адаптерот за далечински управувач RA-E3.
 27. Дигиталниот компас не е поддржан. Не е можно поврзување со кабел за интерфејс. Потребен е адаптер за повеќефункционален приклучок AD-E1.
 28. Имајте предвид дека вкупниот капацитет за оптоварување на приклучокот за фотоапарати кога монтирате фотоапарат, објектив, микрофон и друга дополнителна опрема не треба да надмине 1 kg /35.3 oz. Кога користите надворешен микрофон, во зависност од објективот што се користи, објективот може да го попречува звукот и тој да не се сними правилно.  Apple, Apple TV, Apple Watch, iPad, iPad Air, iPad Pro, iPhone и Lightning се заштитни знаци на Apple Inc., регистрирани во САД. и други земји. tvOS е заштитен знак на Apple Inc.

  Опремен со технологија за Bluetooth® со мала потрошувачка на енергија. Зборот во ознаката Bluetooth® и лого ознаките на Bluetooth се регистрирани заштитни знаци во сопственост на Bluetooth SIG, Inc. и секое користење на тие знаци од страна на Canon Europe Ltd. е дозволено со лиценца. Другите заштитни знаци и заштитни имиња им припаѓаат на нивните сопственици. Wi-Fi® е регистриран заштитен знак на Wi-Fi Alliance.
  Зборот, ознаката и логото на Bluetooth® се регистрирани заштитни знаци во сопственост на Bluetooth SIG, Inc. и секое користење на тие знаци од страна на Canon Inc. е дозволено со лиценца. Другите заштитни знаци и заштитни имиња им припаѓаат на нивните сопственици.

  Adobe е заштитен знак на Adobe Systems Incorporated.
  Microsoft и Windows се заштитни знаци или регистрирани заштитни знаци на Microsoft Corporation во Соединетите Американски Држави и/или во други земји.
  App Store и macOS се заштитни знаци на Apple Inc., регистрирани во САД. и други земји.
  Google Play и Android се заштитни знаци на Google LLC.
  HDMI, логото за HDMI и High-Definition Multimedia Interface се заштитни знаци или регистрирани заштитни знаци на HDMI Licensing LLC.
  USB Type-C™ и USB-C™ се заштитни знаци на USB Implementers Forum.
  Логото Wi-Fi CERTIFIED и ознаката Wi-Fi Protected Setup се заштитни знаци на Wi-Fi Alliance.
  Зборот во ознаката Bluetooth® и лого ознаките на Bluetooth® се регистрирани заштитни знаци во сопственост на Bluetooth SIG, Inc. и секое користење на тие знаци од страна на Canon Inc. е дозволено со лиценца. Другите заштитни знаци и заштитни имиња им припаѓаат на нивните сопственици.
  Сите други заштитни знаци им припаѓаат на нивните соодветни сопственици.