Canon PowerShot G9 X Mark II
Спецификации

Сензор

Тип 1,0

Објектив

3x оптички зум, f/2 - 4.9

Поврзување

Wi-Fi, динамички NFC и Bluetooth®

Спецификации

1.0 type CMOS

Голем сензор за врвни резултати

f/2 lens

Широк отвор на блендата

7.5cm Touchscreen

Едноставно ракување преку екран на допир

Intelligent IS

Стабилни слики и видеоснимки во секоја прилика

DIGIC 7

Моќна обработка со DIGIC

Fast continuous shooting

Извонредно брз AF и континуирано фотографирање во RAW

Bluetooth

Постојана врска помеѓу фотоапаратот и паметниот уред

USB charging

Практично полнење преку USB кабел

Погледни сè

Детални спецификации

Сензор за слика

Тип

CMOS со задно осветлување од тип 1.0

Ефективни пиксели

Прибл. 20,1M (сооднос на слика 3:2) 1

Ефективни / вкупно пиксели

Прибл. 20.9M

Процесор на слика

Тип

DIGIC 7

Објектив

Фокусна должина

10,2 – 30,6 mm (35 mm еквивалент: 28 – 84 mm)

Зум

Оптички 3x

ZoomPlus 6x

Дигитален прибл. 4x (со дигитален телеконвертор прибл. 1,6x или 2,0x 2)

Комбинирано прибл. 12x

Максимален f/број

f/2.0 - f/4.9

Конструкција

8 елементи во 6 групи (2 двострани асферични UA објективи, 1 едностран асферичен објектив)

Стабилизација на слика

Да (тип со поместување), прибл. 3,5 чекори 3.
Интелигентна стабилизација на слика со напредна динамичка стабилизација на слика по 5 оски и автоматско нивелирање

ФОКУСИРАЊЕ

Тип

TTL

AF систем / точки

AiAF (31 точка, откривање на лице или AF со допир, со избирање и следење на предмет и лик), AF во 1 точка (секоја позиција е достапна во прибл. 90% од кадарот или фиксен центар)

AF режими

Поединечно, континуирано, Servo AF/AE 4, AF со следење

Избор на AF точка

Големина (нормална, мала)

AF заклучување

Да, преку прилагодливото копче за снимање видео

Помошен зрак за AF

Да

Рачно фокусирање

Да, плус MF издвојување

Фокусирање со групирање

Да

Најмало растојание на фокусирање

5 cm (широк агол) од предниот дел на објективот

35 cm (телефото) од предниот дел на објективот

Контрола на експозиција

Режими на мерење

Со проценка (поврзано со кадар на AF за откривање лице), просечно со мерење во центар, во точка

AE заклучување

Да, функцијата AEL се избира преку копче на допир на екранот. Исто така, се избира преку прилагодливото копче за снимање видео

Компензација на експозиција

+/- 3 EV во чекори на зголемување од 1/3

Автоматска оптимизација на осветлувањето

ND филтер (3 чекори) Вклучен / Автоматски / Исклучен 5

AEB

+/ - 2 EV во чекори на зголемување од 1/3

ISO чувствителност

125, 160, 200, 250, 320, 400, 500, 640, 800, 1000, 1250, 1600, 2000, 2500, 3200, 4000, 5000, 6400, 8000, 10000, 12800 6

АВТОМАТСКО ISO: 125 - 12800 (може да се постави макс. брзина на ISO и стапка на промена)

Бленда

Брзина

1 – 1/2000 сек. (автоматски режим)

1/8 - 1/2000 сек. (режим за видео)

СИЈАЛИЦА, 30 – 1/2000 сек. (вкупен опсег – се менува според режимот на снимање) 7

Баланс на белата боја

Тип

TTL

Подесувања

Автоматски (вклучувајќи откривање лице WB), дневна светлина, сенка, облачно, вештачка светлина, бела флуоресцентна светлина, блиц, прилагодено, температура на боите (келвини)

Компензација на баланс на белата боја

Прилагодување на бои во режим на ѕвезди

LCD монитор

Екран за следење

LCD (TFT) екран на допир од 7,5 cm (3,0”). 3:2 сооднос на слика. Прибл. 1.040.000 точки. Електростатички капацитивен вид. Панел со капак од засилено стакло.

Покриеност

Прибл. 100%

Осветленост

Поставување на едно од петте нивоа.

Брзо осветлување на LCD екранот со задржување на копчето INFO

Достапен е режим за ноќен приказ

Блиц

Режими

Автоматски, рачно вклучување/исклучување блиц, бавна синхронизација

Мала брзина на синхронизација

Да. Најголема брзина од 1/2000 сек.

Намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц

Да

Компензација на експозиција при блиц

+/- 2 EV во чекори на зголемување 1/3. Откривање лице FE, безбедност FE

Заклучување на експозиција при блиц

Да, достапно преку AEL копче на екранот на допир. Достапно и преку копчето за снимање видео при прилагодена AEL функција

Рачно прилагодување на моќност

3 нивоа со внатрешен блиц

Синхронизација на "втора завеса"

Да

Опсег на вграден блиц

50 cm – 6,0 m (Ш) / 50 cm – 2,4 m (Т)

Надворешен блиц

Canon HF-DC2 блиц со голема моќност

Фотографирање

Режими

Интелигентен автоматски режим (откривање на 58 сцени), програма AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачно, прилагодено, SCN (портрет, поместување, ѕвезди (ноќно ѕвездено небо, траги од ѕвезди, ѕвезден портрет, видео со забрзано движење на ѕвезди), рачно снимање на ноќни сцени, зрнеста текстура во црно-бело, дефокусирање на заднина, мек фокус, ефект на рибино око, уметнички ефекти со нагласени бои, ефект на сликање со водени бои, ефект на фотоапарат-играчка, минијатурен ефект, голем динамички опсег, огномет), Видео (стандардно, краток видеозапис, рачно, видеозапис со забрзано движење, iFrame видео)

Фото ефекти

Стилови на слика (Автоматски, стандарден, портрет, пејзаж, врвни детали, неутрален, верен, црно-бел, дефиниран од корисник x3 (острина (јачина, префинетост, праг), контраст, заситеност на боите, тонови на бои, ефект за филтрирање, тонирање))

Режим на фотографирање

Поединечно, автоматско фотографирање, континуирано, континуирано со AF, самостоен тајмер

Континуирано фотографирање

Прибл. 8,2 снимки/сек. за најмногу 21 слика во RAW формат
8,1 снимка/сек. за најмногу 38 слики во JPEG формат

Со AF: прибл. 5,3 снимка/сек. за најмногу 102 слики во JPEG формат

Достапен е режим за континуирано фотографирање со мала брзина од прибл. 4 снимки/сек. во JPEG формат и 27 слики во RAW сè додека не се наполни мемориската картичка

8,9

РЕЗОЛУЦИЈА ПРИ СНИМАЊЕ / КОМПРЕСИЈА

Големина на слика

3:2 - (RAW, L) 5472 x 3648, (M) 3648 x 2432, (S1) 2736 x 1824, (S2) 2400 x 1600

4:3 - (RAW, L) 4864 x 3648, (M) 3248 x 2432, (S1) 2432 x 1824, (S2) 2112 x 1600

16:9 - (RAW, L) 5472 x 3072, (M) 3648 x 2048, (S1) 2736 x 1536, (S2) 2400 x 1344

1:1 - (RAW, L) 3648 x 3648, (M) 2432 x 2432, (S1) 1824 x 1824, (S2) 1600 x 1600

Вградена обработка на RAW и промена на големината

Компресија

RAW, фино, нормално

Филмови

(Full HD) 1920 x 1080, 59,94 / 50 / 29,97 / 25 / 23,98 fps

(HD) 1280 x 720, 29,97 / 25 fps

(L) 640 x 480, 29,97 / 25 fps

Должина на видео снимки

(Full HD и HD) до 4 GB или 29 мин. 59 сек. 10

(L) До 4 GB или 1 час 11

Тип на фајл

Типови на фотографии

JPEG компресија (компатибилност со Exif 2.3 [Exif Print]) / Design rule for Camera File system и компатибилност со DPOF ver. 1.1), RAW (14-битно, оригинално 2-ро издание на RAW од Canon), RAW+JPEG

Филмови

MP4 [видео: MPEG-4 AVC / H.264, аудио: MPEG-4 AAC-LC (стерео)]

iFrame

Други карактеристики

GPS

GPS преку мобилни уреди (поврзани со компатибилен паметен телефон)

Намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц

Да, за време на снимање и при репродукција

My Camera / My Menu

Достапно е прилагодување на моето мени

Интелигентен сензор за ориентација

Да

Хистограм

Да, хистограм во живо

Зум при репродукција

Да

Самостоен тајмер

Прибл. 2, 10 сек. или прилагодено

Јазици на мени

Англиски, германски, француски, холандски, дански, фински, италијански, грчки, норвешки, португалски, руски, шведски, шпански, украински, полски, чешки, унгарски, турски, едноставен кинески, кинески (традиционален), јапонски, корејски, таи, арапски, романски, фарси, хинди, малезиски, индонезиски, виетнамски, еврејски

Интерфејс

Компјутер

Наменски Hi-Speed USB приклучок (компатибилност со Micro-B)

Друго

Микро HDMI приклучок (од тип D)

Компјутер/друго

Wi-Fi (IEEE802.11b/g/n), (само 2,4 GHz), со поддршка за динамички NFC 12

Bluetooth® (верзија 4.1, технологија за Bluetooth со мала потрошувачка на енергија) 13, 14

Мемориска картичка

Тип

SD, SDHC, SDXC (компатибилност со UHS класа на брзина 1)

Поддржани оперативни системи

PC и Macintosh

Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 SP1 15

Mac OS X 10.9 / 10.10 / 10.11 / 10.12

За Wi-Fi врска со компјутер:

Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 SP1

Mac OS X 10.9 / 10.10

За Image Transfer Utility:

Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 SP1

Mac OS X 10.9 / 10.10 / 10.11 / 10.12

Софтвер

Друго

CameraWindow DC
Алатка за мапи
Image Transfer Utility

Апликацијата Camera Connect е достапна за уреди со iOS и Android

Манипулација на слика

Digital Photo Professional софтвер за RAW развивање

Извор на напојување со енергија

Батерии

Li-ion батерија на полнење NB-13L (испорачана батерија и полнач)

Издржливост на батеријата

Прибл. 235 снимки
Еко режим прибл. 355 снимки
Прибл. 300 мин. репродукција

A/C напојување со енергија

Полнењето преку USB е достапно со компактниот адаптер за напојување CA-DC30E 16 или преку други стандардни начини за напојување преку USB

Дополнителна опрема

Торбички / ленти

Мека торбичка DCC-1890
Организатор на дополнителна опрема за PowerShot

Блиц

Canon HF-DC2 блиц со голема моќност

Напојување со енергија и полначи за батерии

Компактен адаптер за напојување CA-DC30E
Полнач за батерии CB-2LHE
Литиум-јонска батерија на полнење NB-13L

Друго

Кабел за интерфејс IFC-600PCU

Физички карактеристики

Раб. услови

0 – 40 °C, 10 – 90% влажност

Димензии (Ш x Д x В)

98,0 x 57,9 x 31,3 mm

Тежина

Прибл. 206 g (вклучувајќи батерија и мемориска картичка)

Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon (според CIPA стандардите), освен ако не е поинаку назначено.

Подлежност на промена без претходна најава.

 1. Обработката на слика може да предизвика намалување на бројот на пиксели.
 2. Во зависност од избраната големина на сликата.
 3. Вредности при максимална оптичка фокусна должина. Фотоапаратите чија фокусна должина надминува 350 mm (35 mm еквивалент) се тестираат на 350 mm.
 4. Некои поставки ја ограничуваат достапноста.
 5. Автоматскиот ND филтер не е достапен во режимот за видео.
 6. ISO чувствителноста означува препорачан индекс на експозиција
 7. Максималната брзина на блендата е ограничена на 256 сек. во режим на СИЈАЛИЦА
 8. Во услови кога не се вклучува блиц.
 9. Брзината на континуирано фотографирање е тестирана според методите за тестирање на Canon. За функцијата е потребна компатибилна SDHC/SDXC UHS мемориска картичка со класа на брзина 1, а вкупниот број на снимени слики е различен во зависност од објектот што се фотографира, поставките и брендот на мемориската картичка
 10. Следните класи на брзина на мемориските картички се потребни за максимално време на снимање: класа на брзина 4 или повисока за (HD) 1280 x 720. Класа на брзина 6 или повисоко за (Full HD) 1920 x 1080. Класа на брзина 6 или повисоко за (iFrame) 1280 x 720.
 11. Во зависност од брзината / капацитетот / поставената компресија на мемориската картичка.
 12. Употребата на Wi-Fi уредот може да биде ограничена во одредени земји или региони. Поддршката за Wi-Fi е различна во зависност од уредот и регионот. За повеќе информации посетете ја веб-страницата www.canon-europe.com/wirelesscompacts
 13. Опремен со технологија за Bluetooth® со мала потрошувачка на енергија. Зборот во ознаката Bluetooth® и лого ознаките на Bluetooth® се регистрирани заштитни знаци во сопственост на Bluetooth
 14. За поврзување преку Bluetooth е потребен паметен уред со Bluetooth верзија 4.0 (или понова). Исто така, паметниот уред треба да го користи оперативниот систем iOS 8.4 (или понов) или Android 5.0 (или понов) и да ја има инсталирано најновата верзија на апликацијата Camera Connect
 15. Софтверските апликации се компатибилни со Windows 10 само во режимот Windows 10 Desktop
 16. За полнење преку USB е потребен кабелот за интерфејс IFC-600PCU (се продава посебно) или сличен кабел со USB Micro-B кон USB тип A приклучоци. Времето на полнење е различно, во зависност од преостанатата енергија во батеријата.