Speedlite блиц

Canon Speedlite EL-5

Спецификации

Спецификации

 • Број на водич 60 m

  Осветлете далечни субјекти и големи групи

 • Кратко време на обновување од 0,1-1,2 секунди

  До прибл. 85* активирања на блицот со максимална јачина во серија

  * Со целосно наполнета батерија LP-EL, според условите за тестирање на Canon. Континуирани активирања на блицот со максимална јачина, сè додека блицот не достигне ограничување за активирање од ниво 1.

 • Интерфејс со приклучница за повеќефункционален приклучок

  Сигурна и брза комуникација со зголемена функционалност

 • Литиум-јонска батерија на полнење

  До прибл. 350* активирања со максимална јачина

  * Со целосно наполнета батерија LP-EL, според условите за тестирање на Canon. Континуирани активирања на блицот со максимална јачина, сè додека блицот не достигне ограничување за активирање од ниво 1.

 • Голем опсег на нивоа на моќност

  Од целосна моќност до 1/1024* од моќноста, за максимална флексибилност

  * Минималната излезна моќност на блицот е 1/128 при синхронизација со голема брзина.

 • Вградено LED-светло за моделирање

  Со 5 нивоа на светлина

 • Прецизен индикатор за ниво на енергија во батеријата

  За да знаете кога да ја замените или полните батеријата

 • Конструкција отпорна на временски услови

  Работете самоуверено во лоши услови

Детални спецификации

Енергија

 • Број на водич (ISO100), метри
  60 (200 mm)

Зум

 • Глава за зумирање
  Автоматски/рачно
 • Опсег на фокусни должини
  24-200 mm
 • Покриеност со широк панел
  14 mm
 • Автоматско зумирање според големината на сензорот
  Да

Приклучок за прикачување блиц

 • Тип на приклучок
  Приклучница за повеќефункционален приклучок (позлатени контакти)1

Режими на блиц

 • Автоматска контрола на експозицијата
  E-TTL II / E-TTL
 • Синхронизирање со голема брзина (FP)
  Да
 • Рачни / излезни поставки
  Да - 1/1 до 1/1024 2
 • Рачни чекори
  1/3-чекори
 • Континуирано активирање на блицот во серија
  Максимално при целосна моќност: прибл. 85 3
 • Поставки за треперење / јачина
  Да - 1/4 - 1/1024
 • Фреквенција на треперење
  1 - 500 Hz

Функција поврзана со блицот

 • Заклучување на FE
  Да
 • FE-меморија
  Да
 • Компензација на експозиција при блиц
  ±3 чекори
 • Групирање на експозиции на блиц
  ±3 чекори
 • Синхронизација на блиц со втора завеса
  Да (вклучувајќи и безжична врска)4
 • Блиц за моделирање
  Не (поддршка само за надворешен приемник) 5
 • Лампа за моделирање
  Да, 2 x бели LED-светилки
  (времетраење и 5 нивоа на светлина што ги избира корисникот)
 • Пренесување информации за температурата на боите
  Да

Безжичен блиц

 • Предавател
  Да
 • Вид на пренос
  Само радиосигнали
 • Опсег на предавателот
  30 m (прибл.)6
 • Приемник
  Да
 • Макс. број на предаватели / приемници
  15 / 15 (вкупно 16 во каква било комбинација)
 • Број на групи
  5 (A/B/C/D/E)
 • Број на канали
  Автоматски, 1-15
 • Далечинско копче за бленда
  Да

Движење на главата на блицот

 • Нагоре
  45, 60, 75, 90, 120°
 • Надолу
 • Лево
  60, 75, 90, 120, 150 и 180°
 • Десно
  60, 75, 90, 120, 150 и 180°

Помош при автоматско фокусирање

 • Помошен зрак за AF
  Две бели LED-светилки7
 • Број на поддржани AF-точки
  нема
 • Вид на помошен зрак за AF
  Прибл. 0,6-10 m

Извор на напојување со енергија

 • Батерија
  Литиум-јонска батерија на полнење LP-EL
 • Индикатор за нивото на батеријата
  Да - 5 нивоа / проценти
 • Минимално време на обновување
  Прибл. 0,1-1,2 сек.8, 9
 • Број на блицови (целосно наполнета батерија)
  Прибл. 350 (при максимална моќност)10
 • Надворешен уред за напојување
  Не

Конструкција

 • Отпорност на прав и вода
  Да
 • Активно ладење
  Не - дизајн со подобро пасивно ладење

Разно

 • Приспособена функција
  11 x C.Fn / 8 x P.Fn
  (плус 3 x приспособливи режими (C1, C2, C3))
 • Поставки за блицот преку менијата на фотоапаратот
  Да - копче за директен пристап до менито на блицот11
 • Сензор за експозиција на надворешен блиц
  Не
 • Приклучок за компјутер
  Не
 • Дополнителна опрема (вклучена)
  Батерија LP-EL
  Футрола за Speedlite
  Мини држач
  Капаче на приклучницата за монтирање
 • Дополнителна опрема (изборно)
  Полнач за батерии LC-E6E
  Полнач за батерии за во автомобил CBC-E6
  Speedlite-предавател ST-E10 (приклучница за повеќефункционален приклучок)
  Speedlite-предавател ST-E3-RT (вер. 2) (стандардна 5-пинска приклучница)
  Speedlite-блицови од серија EX со функција за приемник на радиосигнали

Физички спецификации

 • Димензии (Ш x В x Д)
  Прибл. 80,2 x 139,9 x 123,3 mm
 • Тежина
  Прибл. 491 g (само куќиште)
 1. За да се користи со компатибилни фотоапарати со повеќефункционален приклучок од Canon, може да биде потребно ажурирање на фирмверот. Имајте предвид дека не сите функции може да бидат поддржани кај сите фотоапарати (нема поддршка за EOS R5 C и видеокамери со повеќефункционален приклучок).
 2. Минималната излезна моќност на блицот е 1/128 при синхронизација со голема брзина.
 3. Со целосно наполнета батерија LP-EL, според условите за тестирање на Canon. Континуирани активирања на блицот со максимална јачина, сè додека блицот не достигне ограничување за активирање од ниво 1.
 4. Со компатибилни фотоапарати/уреди, но не е достапно за фотографирање со треперечко осветлување.
 5. Блицот за моделирање е достапен кога се користи како приемник, независно дали се користи со други Speedlite-блицови со функција за испраќање или со фотоапарати што поддржуваат блиц за моделирање и имаат стандарден приклучок за дополнителна опрема, како што е EOS-1D X Mark III. Во ваков случај, блицот за моделирање може да се активира преку фотоапаратот (со помош на копчето за прегледување на длабочината на полето).
 6. Без никакви пречки помеѓу испраќачот и приемникот и без надворешни радиофреквентни пречки. Распоредот на единиците и другите надворешни фактори може да влијаат на опсегот/перформансите.
 7. Кога се користи со компатибилни фотоапарати, Speedlite автоматски го прилагодува интензитетот на LED-светлото во зависност од светлината во сцената. Преминува автоматски во режим на периодично активирање ако внатрешната температура се зголеми при користење на режимот за помошно LED-светло за AF.
 8. Со целосно наполнета батерија LP-EL, според условите за тестирање на Canon. Континуирани активирања на блицот со максимална јачина, сè додека блицот не достигне ограничување за активирање од ниво 1.
 9. Време на полнење за моќност од 1/1024 до 1/1 што е потребно за активирање.
 10. Со целосно наполнета батерија LP-EL, според условите за тестирање на Canon. Континуирани активирања на блицот со максимална јачина, сè додека блицот не достигне ограничување за активирање од ниво 1.
 11. Со компатибилни фотоапарати.