Информации за колачиња

Што претставуваат колачињата?

Колачињата претставуваат мали текстуални фајлови кои се зачувуваат во вашиот компјутер кога ќе посетите одредени веб-страници. Ние во Canon.mk користиме колачиња за да дознаеме за какви содржини сте заинтересирани, како и за да ве запомниме доколку се вратите на нашата страница. Во табелите подолу се прикажани колачињата што може да се зачуваат во вашиот компјутер при вашата посета на веб-страницата Canon.mk или, пак, на некој од нејзините споредни домени.

Ве молиме имајте предвид дека колачињата кои ги користиме не можат да му наштетат на вашиот компјутер. Canon не складира лични информации за идентификација, како податоци за кредитни картички, во колачињата кои ги користиме, но затоа користиме шифрирани податоци прибрани со помош на колачињата кои ќе ни помогнат да го подобриме вашето доживување при посета на нашите веб-страници. На пример, тие ни помагаат да ги пронајдеме и отстраниме грешките или, пак, да одредиме кои слични производи да ви ги прикажеме додека ги пребарувате нашите веб-страници.

За целосно искористување на содржините и персонализираните функции од Canon.mk, вашиот компјутер, таблет-уред или мобилен телефон треба да дозволи користење на колачиња (тоа најчесто е зададена опција), бидејќи тоа е единствениот начин на кој можеме да ви понудиме одредени персонализирани функции на оваа веб-страница.

Промена на подесувањата за колачињата или откажување

Нашите колачиња не складираат чувствителни информации, како што е вашето име, адреса или податоци за плаќање. Меѓутоа, доколку сакате да ги ограничите, блокирате или избришете колачињата од Canon.mk, променете ги поставките за колачиња тука по ваша желба.

Колачињата кои ги користиме:
Управување со согласноста за колачиња

Име

Опис

Рок на важење (т.е. кога ќе го избришете колачето од вашиот уред)

_evidon_consent_cookie

Ова колаче управува со вашите поставки за колачиња. Кога е активно, тоа управува со вашата поставка за давање/поништување согласност за компанијата Canon да го следи вашиот начин на користење и/или да ви праќа реклами

13 месециИме

Опис

Рок на важење (т.е. кога ќе го избришете колачето од вашиот уред)

SupportCookietimer

Ова колаче се користи за прикажување на анкета, 90 секунди по првата активност во нашиот дел за поддршка

Веднаш

ASP.NET_SessionId, ASPSESSIONIDSACSRSTQ

Се користи за пресметување на информациите поврзани со вашата сесија на пребарување на нашата веб-страница. Нашиот веб-сервер автоматски го генерира

По завршување на вашата сесија на пребарување

NSC_tmpvhi-iuuq-wjq69 (или слично)

Се користи за да ни помогне да управуваме со испораката на ресурси на нашите веб-страници

0 часа

Supportsite

Се користи за прикажување на последните страници за поддршка кои сте ги посетиле.

11 часа

SupportSurvey

Се користи за зачувување на податокот дали нашите посетители би сакале да учествуваат во нашата анкета

Зависи од одговорот: изберете "Не, благодарам" = 12 часа
Не одговарајте = 3 месеци
Пополнете ја анкетата = 3 месеци

WT_FPC

Се користи за пресметување на однесувањето на посетителот со користење на софтверот Webtrends, нашиот аналитички пакет

10 години

RecentlyViewed

Се користи за прикажување на последните производи кои сте ги посетиле во делот за поддршка на нашата веб-страница.

50 години

id

Се користи за мерење на перформансите на нашите онлајн рекламни медиуми, а го поставува Google Doubleclick for Advertisers

30 дена

test_cookie

Се користи за мерење на перформансите на нашите онлајн рекламни медиуми, а го поставува Google Doubleclick for Advertisers

30 денаКолачиња за веб-страницата за регистрација на корисници

Користете ја нашата веб-страница за регистрација за да создадете и да управувате со вашата сметка на Canon (сметка на Canon). При користење на оваа веб-страница се создаваат следните колачиња.

Колачињата што ги користиме за веб-страницата за регистрација на корисници

Име

Опис

Рок на важење (т.е. кога ќе го избришете колачето од вашиот уред)

NSC_tmpvhi-iuuqt-wjq102 или слично

Се користи за да ни помогне да управуваме со испораката на ресурси на нашите веб-страници

По завршување на вашата сесија на пребарување

WT_FPC

Се користи за пресметување на однесувањето на посетителот со користење на софтверот Webtrends, нашиот аналитички пакет

10 години

ASP.NET_SessionId

Се користи за пресметување на информациите поврзани со вашата сесија на пребарување на нашата веб-страница. Нашиот веб-сервер автоматски го генерира

По завршување на вашата сесија на пребарување

user_accepts_cookies

Се користи за евиденција дали корисникот бил известен во врска со нашата политика за колачиња.

30 денаAkamai колачиња

Akamai е дел од нашата Мрежа за испорака на содржини (CDN). Се користи за побрзо сервирање страници на посетителите на нашите веб-сајтови низ регионот EMEA со поставување на копија од содржините во земјата (или во близина на земјата) на посетителот.

Akamai колачиња кои ги користиме

Име

Опис

Рок на важење (т.е. кога ќе го избришете колачето од вашиот уред)

Akamai_AnalyticsMetrics_clientId

Ги зачувува уникатните кориснички ID кодови

По завршување на вашата сесија на пребарување

AkamaiAnalyticsDO_visitStartTime

Го зачувува времето кога започнала посетата

По завршување на вашата сесија на пребарување

AkamaiAnalytics_VisitCookie

Зачувува информации во врска со бројот на отворени картички во моментот

По завршување на вашата сесија на пребарување

AkamaiAnalytics_VisitIsPlaying

Зачувува информации во врска со репродукцијата на содржините што се проследуваат во кои било картички

По завршување на вашата сесија на пребарување

AkamaiAnalyticsDO_bitRateBucketsCsv

Ги зачувува информациите потребни за пресметување на бит-стапката на податоците за посетата

По завршување на вашата сесија на пребарување

AkamaiAnalyticsDO_visitMetricsCsv

Зачувува мерења поврзани со посетата како CSV

По завршување на вашата сесија на пребарување

AkamaiAnalytics_VisitLastCloseTime

Го зачувува времето кога пребарувачот последен пат бил затворен

По завршување на вашата сесија на пребарување

AkamaiAnalytics_VisitUnqueTitles

Ги зачувува уникатните наслови кои се репродуцираат во пребарувачот

По завршување на вашата сесија на пребарувањеКолачиња на Google Analytics

Google Analytics е услуга за веб-аналитика што ја нуди Google, Inc. Google Analytics поставува колачиња за да ни овозможи да го оцениме користењето на нашите веб-страници и да правиме извештаи за тоа. Таа има широка примена на интернет и сите податоци се прават анонимни, што значи дека колачињата не содржат податоци за лична идентификација. Овие колачиња ни помагаат да го разбереме однесувањето на нашиот посетител и ни овозможуваат да го подобриме доживувањето за корисниците што го нудиме. Тоа е совршена комбинација за сите.

Име

Опис

Рок на важење (т.е. кога ќе го избришете колачето од вашиот уред)

_dc_gtm_ UA-73032448-1

Се користи за ограничување на стапката на барање. 

1 минута

_ga

Се користи за распознавање корисници.

2 години

_gaid

Се користи за распознавање корисници.

24 часа

_gac_73032448

Содржи информации за корисникот поврзани со кампањата. Ако вашите сметки за Google Analytics и Google Ads се поврзани, тогаш ознаките за конверзија на веб-сајтот на Google Ads ќе го читаат ова колаче, освен ако не ја поништите таа опција

90 дена

__utma

Се користи за распознавање корисници и сесии. Колачето се ажурира при секое испраќање податоци кон Google Analytics.

2 години од поставување/ажурирањето

__utmb

Се користи за утврдување нови сесии/посети. Колачето се ажурира при секое испраќање податоци кон Google Analytics.

30 мин. од поставување/ажурирањето

__utmc

Ова колаче функционира во комбинација со колачето __utmb за да утврди дали корисникот започнал нова сесија/посета

Крај на сесијата на пребарувачот

__utmz

Ја складира кампањата или изворот на сообраќај што објаснува како корисникот пристигнал до вашиот веб-сајт и се ажурира при секое испраќање податоци кон Google Analytics.


 6 месеци од поставување/ажурирањето

__utmx

Се користи за да го утврди учеството на корисникот во некој експеримент.

18 месеци

__utmxx

Се користи за да го утврди крајниот рок на експериментите во кои е вклучен корисникот.

18 месеци

Google Analytics може да користиме поради следните причини:

  • Маркетинг (прикажување на нашите реклами на веб-страници од трети страни). Canon и продавачите во улога на трети страни, вклучувајќи го и Google, користат колачиња за информирање, оптимизирање и доставување реклами врз основа на изминатите посети на корисниците на нашата веб-страница.
  • Извештаи за импресии од мрежно рекламирање од Google. Canon и продавачите во улога на трети страни користат колачиња за да направат извештај за начинот на кој импресиите од нашите реклами, другите примени на услугите за рекламирање, интеракциите со овие импресии од рекламите и услугите за рекламирање се поврзани со посетите на нашата веб-страница.
  • Извештаи за интерес и аналитика на демографија од Google. Canon користи податоци од рекламирањето врз основа на интерес од Google или податоци за корисници од 3-те страни (како возраст, пол и интереси) во комбинација со Google Analytics за да ја информира нашата стратегија за маркетинг.

Повеќе информации за заштита на податоците поврзани со Google Analytics може да пронајдете на страницата Google Analytics Help (https://support.google.com/analytics/answer/6004245)

Посетителите можат да се откажат од користење Google Analytics & Display Advertising со промена на поставките тука.

Clicktale колачиња:

Веб-страницата на Canon користи Clicktale - услуга за веб-аналитика што може да евидентира кликнувања со глувчето, движења на глувчето и прелистување со глувчето. Clicktale не прибира податоци за лична идентификација (PII). Информациите што се прибираат преку Clicktale ги користиме за да ја подобриме нашата веб-страница, да ја направиме попрактична за корисниците и да ја следиме за да знаеме дека функционира правилно. Услугата може да ја оневозможите на http://www.Clicktale.net/disable.html или со промена на вашите поставки тука

Име

Намена

Рок на важење

WRUID

Ова колаче се користи за анонимна идентификација на посетителот на веб-страницата за да му овозможи на софтверот ClickTale да ги следи постапките на посетителот на веб-страницата на клиентот.

Една година

WRIgnore

Се користи за да означи дека сесијата на посетителот ќе се игнорира.

10 минути

__CT_Data

Ова колаче се користи за броење на прегледите на страницата или посетите на анонимните посетители, за да му овозможи на софтверот ClickTale да го следи бројот на прегледи на страницата или посетите на веб-страницата на клиентот од страна на посетителот

Една годинаFlash колачиња (познати и под името локални споделени објекти)

Ние во Canon.mk понекогаш прикажуваме содржини, најчесто видеозаписи за запознавање со производите, користејќи Adobe Flash Player. Adobe користи Flash колачиња (познати и под името локални споделени објекти) за да ни помогне да го подобриме вашето доживување како посетител. Flash колачињата се зачувуваат во вашиот уред на ист начин како и колачињата опишани погоре, но пребарувачот управува со нив на поинаков начин.

Доколку сакате да деактивирате или избришете Flash колаче, погледнете ги безбедносните подесувања на Adobe Flash Player. Ве молиме имајте предвид дека доколку ги деактивирате колачињата Flash за Canon.mk, нема да можете да пристапите до одредени видови на содржини на оваа страница, како на пример, одредени видеозаписи.

Eloqua колачиња

Користиме Eloqua за прилагодување на начинот на кој комуницираме со Вас. Кога прв пат ќе го посетите веб-сајтот на Canon, во вашиот пребарувач ќе се зачува колаче од трета страна од eloqua.com. Ова колаче понатаму ќе се користи за следење на страниците кои ги посетувате за време на вашата сесија. И покрај тоа што колачето може да се користи за повеќе веб-сајтови, информациите што се собираат на веб-сајтот на Canon се видливи само за Canon и истите не се споделуваат со кои било трети страни, вклучувајќи ги Eloqua или други корисници на системот Eloqua.

Иако ова колаче не содржи какви било лични информации за Вас, доколку одлучите да пополните формулар на нашиот веб-сајт, тогаш ние ќе ги поврземе вашите лични информации (вклучувајќи, но и не ограничувајќи се со оперативниот систем што го користите, IP адресата, информациите за колачињата, временската ознака и информациите за елементите што сте ги кликнале) со информациите за пребарување поврзани со колачето Eloqua во вашиот пребарувач. Овие информации се прибираат само додека сте на веб-сајтот на Canon. Нема да се врши прибирање на информации за веб-сајтови на трети страни кои сте ги посетиле.

Информациите ќе ги искористиме за подобрување на услугите што ви ги нудиме, како што е начинот на кој комуницираме со Вас (подлежи на ваша согласност) и прилагодување на содржините во комуникацијата со Вас, со цел да вклучиме информации кои ќе одговараат на интересите што сте ги покажале за содржините на нашите веб-страници или преку избирање на понуди и промоции кои сметаме дека ќе ви бидат интересни, како и за подобрување на начинот на кој одговараме на вашите потреби.

Eloqua колачиња кои ги користиме

Име

Опис

Рок на важење (т.е. кога ќе го избришете колачето од вашиот уред)

ELQSTATUS

Ова колаче се зачувува автоматски и ја содржи вредноста ‘OK’

2 години

ELOQUA

Ова колаче содржи уникатен глобален идентификатор (GUID) - случајно генерирана низа на знаци и броеви која се користи за препознавање на посетителите на нашиот веб-сајт.

2 години

 

SmartAssistant 

SmartAssistant е апликација која се користи за да им помогне на посетителите да одлучат кој е најдобриот производ за нивните потреби.

 

SmartAssistant колачиња кои ги користиме

Име

Опис

Рок на важење (т.е. кога ќе го избришете колачето од вашиот уред)

smrt42-qa*

Ги содржи производите кои ги избрал корисникот

Колаче за сесија наменето за една корисничка сесија

smrt42-pg*

id на страницата за совети која е видлива во моментот

Колаче за сесија наменето за една корисничка сесија

smrt42-rp*

Содржи id за страницата со резултати

Колаче за сесија наменето за една корисничка сесија

smrt42-fin*

Ознака за страницата со конечни резултати

Колаче за сесија наменето за една корисничка сесија

smrt42-co*

Ознака која укажува дека корисникот кликнал на одредени линкови

5 минути

 

Tealium

TealiumiQ е систем за управување со ознаки кој Canon го користи за да управува со технологиите што се применуваат на нашата веб-страница, како што се нашите алатки за аналитика, алатки за анкети, маркетинг, тестирање и алатки за насочување.

Tealium AudienceStream е алатка за дејства и сегментација на корисници. Ние ги евидентираме дејствата што ги извршуваат корисниците додека ја разгледуваат нашата веб-страница за да можеме подобро да сфатиме како се користи нашата веб-страница. Овие информации ги користиме за да ви го подобриме доживувањето со прилагодени, важни и соодветни содржини. Во нашите платформи и апликации за мобилни уреди ја користиме Алатката Tealium AudienceStream која ни овозможува да ги споиме начините на кои ги користите сите овие платформи и да ви понудиме прилагодено доживување независно кое опкружување на Canon го разгледувате. Можеме да го прилагодиме вашето доживување со Canon на интернет дури и пред да регистрирате онлајн сметка кај нас, а прилагоденото доживување на веб-страницата нема да се поништи доколку го одложите регистрирањето на онлајн сметка кај нас.

 

Tealium колачиња кои ги користиме

Име

Опис

Рок на важење (т.е. кога ќе го избришете колачето од вашиот уред)

UTAG_MAIN

Колачето utag_main од Tealium ни овозможува да го користиме нивното решение за управување со ознаки.

Колачето utag_main е во сопственост на Tealium. Ова колаче се користи за евиденција на времето во кое започнала вашата посета на нашата веб-страница, бројот на страници што сте ги погледнале, колку пати сте ја посетиле нашата веб-страница и уникатен ID код.

Овие информации се користат во нашите алатки за аналитика за да ги дополнат податоците што ги прибираме за вашата посета на веб-страницата за да можеме подобро да го сфатиме начинот на кој корисниците ја користат веб-страницата и да им обезбедиме подобро корисничко доживување.

1 година

tealium_segments

Ова колаче зачувува вредност која ви ја доделуваме врз основа на вашата активност на веб-страницата (под активност се подразбираат страниците што ги гледате), зачестеноста на отворање на веб-страницата и одредени дејства што ги преземате додека ја гледате веб-страницата. Активноста ја користиме за да ве сместиме во група со посебни критериуми со цел да го прилагодиме вашето доживување на нашата веб-страница и да го направиме посоодветно за вас, односно да ви обезбедиме подобро доживување со нашите услуги на интернет.

1 годинаGoogle reCAPTCHA

Google reCAPTCHA е услуга за безбедност на веб-страници што ја заштитува нашата веб-страница од спам и злоупотреба. Таа користи напредни техники за анализа на ризици за да разликува помеѓу луѓе и ботови. Посетителите на веб-страницата можеби ќе треба да го поминат тестот на Google reCAPTCHA за да потврдат дека се реални корисници.

Име

Опис

Рок на важење (т.е. кога ќе го избришете колачето од вашиот уред)

PREF

NID

HSID

APISID

SID

Ова се колачиња што се неопходни за веб-страницата и нив ги користи Google reCAPTCHA. Овие колачиња користат уникатен идентификатор наменет за следење.

2 години

 

Алатки за „споделување“ на Canon.mk

Ако „споделувате“ содржини од Canon.mk со пријателите преку социјалните мрежи, како што се Facebook и Twitter, овие веб-страници може да ви испратат колачиња. Ние не ги контролираме подесувањата за колачињата на ниту една трета страна, па затоа ви препорачуваме да ги проверите веб-страниците на третите страни и да дознаете повеќе информации во врска со нивните колачиња и начинот на кој може да управувате со нив.

 

Линкови од Canon.mk до веб-страниците на третите страни

Canon не може да биде одговорен за колачињата што се користат на веб-страниците на третите страни, за кои постојат линкови на Canon.mk.

Колачиња од трети страни

Кога ќе посетите некоја страница на Canon.mk можно е да ви бидат испратени колачиња од рекламни компании од трети страни. Тука спаѓаат, но не се ограничени со, Facebook, LinkedIn и Amazon. Исто така, можно е да ви бидат испратени колачиња од веб-страници што содржат вметнати содржини (на пример, YouTube или Maporama). Управувајте со поставките за овие колачиња тука или проверете ги соодветните веб-страници од трети страни за да дознаете повеќе информации за нивните колачиња и начинот на кој може да управувате со нив.

Понатамошни информации во врска со колачињата

Ако сакате да дознаете повеќе за колачињата и начинот на кој може да управувате со нив, посетете ја веб-страницата http://www.aboutcookies.org/ и имајте предвид дека ние не може да бидеме одговорни за содржините од надворешните веб-страници.