Canon XC15
Спецификации

XC15 од Canon

Важни функции

icon

UHD (3840 x 2160) резолуција

icon

Full HD

icon

HD обработка со прекумерно семплирање за поостри слики

icon

Снимајте детали и во осветлени површини и во сенки и менувајте ги боите во зависност од потребата

icon

Снимајте детали и во осветлени површини и во сенки без потреба од менување на боите

icon

Снимајте осветлени делови и детали во сенките со широк динамички опсег

icon

Снимајте со стапка на слики од 24,00P

icon

XF-AVC 4:2:2

icon

Вграден монитор за бранови форми за детална проценка на експозицијата

icon

Автоматски ги следи и фокусира лицата

icon

Удобно ракување од различни положби

icon

Напредна обработка на слика и перформанси за снимање

icon

Вграден WiFi за едноставна далечинска контрола

Погледни сè

Детални спецификации

Камера

Сензор за слика

Сензор

CMOS од тип 1.0

Систем

Филтер со Bayer шаблон

Вкупно пиксели по сензор

13,36MP (4224 x 3164)

Ефективни пиксели по сензор

Режим за видео: прибл. 8,29MP (3840 x 2160); Режим за фотографии: прибл.12MP (4000 x 3000)

Минимална осветленост

АВТОМАТСКИ РЕЖИМ: PAL
50,00i: Прибл. 5,32 лукси (при 1/50 сек. брзина на бленда)
25,00P: Прибл. 2,68 лукси (при 1/25 сек. брзина на бленда)
Рачен режим PAL
50,00i/25,00P: Прибл. 0,05 лукси (брзина на бленда од 1/2 сек.)

Хоризонтална резолуција

1700 линии или повеќе (снимање во 4K), 900 линии или повеќе (снимање во Full HD)

Објектив

Сооднос на зумирање

10x оптички

Фокусна должина

Режим за видео: 8,9 - 89mm (еквивалент од 35mm за 27,3-273mm)
Режим за фотографии: 4:3 - 24,1 -241mm,/ 3:2 - 25 - 250mm, /16:9 - 27,3 - 273mm (прибл.)

Минимално растојание на фокус

50cm низ целиот опсег на зумирање; прибл. 8cm при избрано широко макро

ND филтер

Да, вграден, со една густина. Еквивалент за 1/8 (3 чекори)

Контрола на зумирање

Рачно. Испорачани ознаки за конверзија во 35mm

Контрола на фокус

AF, следење и откривање лица, AF со притиснување, AiAF (режим за фотографии) прстен за рачно фокусирање
Функција за фокусирање со допир.

Контрола на ирис

Автоматски, рачно преку контролното тркало

Опсег на решетка

f/2,8 - f/5,6 (Ш-Т)

Дијаметар на филтер

58mm

Елементи/групи на објектив

12 групи со 14 елементи

Сечила на бленда

Дијафрагма со 8 сечила. Вградена механичка бленда.

Систем за стабилизација на слика

Оптичка (поместување на објективот) + електронска стабилизација.
Опции за стабилизација на слика во режим за видео: динамичка стабилизација на слика1, стандардна стабилизација на слика, напојувана стабилизација на слика

Дигитален зум

Нема дигитален зум. 2 x дигитален телеконвертор преку копче со доделување

Процесор на слика

Тип

DIGIC DV 5

Прецизност на земање примероци

YCC 4:2:2 (4K или Full HD, XF-AVC/MXF)

Битна длабочина

8 бита

Снимање

Медиуми за зачувување видео записи

4K: CFast 2.0™ картичка, поддршка за VPG130; Full HD/Фотографија: SD картичка (за 50Mbps се препорачува класа 10)

Капацитет

Зависи од користената картичка

Време на снимање

Зависи од капацитетот на картичката. 4K: CFast 2.0TM од 64GB прибл. 25 мин. при 305Mbps.
Full HD 64GB SD картичка прибл. 170 мин. при 50Mbps

Формат на фајл за снимање

Material eXchange Format (MXF)

Формат за снимање

Формат за видео: XF-AVC. Формат за компресија: MPEG-4 AVC/H.264

Стапка на слики за снимање (PAL модел)

CFast 2.0TM картичка:
Снимање во 4K(3840 x 2160); 25,00P/24,00P (305Mbps или 205Mbps)
Снимање во Full HD (1920 x 1080) 50Mbps: 50,00P; 35Mbps при 50,00i/25,00P/24,00P
HDMI излез:
Снимање во 4K(3840 x 2160); 25,00P/24,00P (305Mbps или 205Mbps)
Снимање во Full HD (1920 x 1080) 50Mbps: 50,00P; 35Mbps при 50,00i/25,00P/24,00P
1280 x 720: 50/35 Mbps; 100P

Бавно/брзо движење

Да: брзина од 1/4x - 1200x2. Стапка на слики од 25,00P

Снимање со интервали

Да, само во режим на фотографии

Снимање на слики

Бр.

Пред снимање (снимање во компонентата cache)

Да, само во Full HD режим на SD картичка. Време од 5 секунди пред да започне снимањето

Обратно скенирање

Не

HD->SD конверзија

Не

Внатрешен податочен трансфер

Не

Медиуми за зачувување фотографии

SD картичка

Квалитет на фотографии

8,29 - 12Mp во зависност од форматот

Систем

Екран за следење

Вид на екранот за следење

Капацитивен LCD екран на допир

Големина

3 инчи /7,66 cm

Точки

прибл. 1.030.000

Прилагодување на квалитет на слика

Осветленост, задно осветлување

Прилагодливи

Да. Механизам со паралелни шарки на 2 оски

Монитор за бранови форми

Да

Погледнете ја функцијата за помош

Да, кога приоритетот за голема светлина е избран во менито CP

Помош при фокусирање

Зголемување. Може да се избере површина преку екранот на допир

Бирање

Да, може да се избере црвена, сина или жолта боја

Зебра

Да. Може да се избере 70% или 100%

Ознаки

Да. Хоризонталните ознаки или ознаките за решетка се бели или сиви

EVF

Големина

Нема EVF. Се испорачува оптички визир со лупа за LCD екранот

Влезови/Излези

Аудио влез

Вграден стерео микрофон, мини стерео приклучок од 3,5mm за надворешен микрофон,
2 x XLR преку адаптерот за микрофон MA-400

Приклучок за звук

13-пински приклучок од Canon за адаптерот за микрофон MA-400

Излез за слушалки

Мини стерео приклучок од 3,5mm

Видео излез за монитор

Не

HDMI

Да. Само излез

HDMI видео излез (режим за репродукција)

PAL
Репродукција на 4K видеоснимки: 3840x2160/25,00P; 1920x1080/50,00P/50,00i; 720x576/50,00P
Репродукција на HD видеоснимки: 1920x1080/50,00P/50,00i; 720x576/50,00P

USB

Да, Mini-B, Hi-speed, само излез

HD/SD-SDI излез

Не

Временски код

Да, преку HDMI

Genlock

Не

Компонентен излез

Не

AV приклучок

Не

DC влез

Да

Приклучок со далечински управувач

Не

Ленти во боја

Да. PAL модел: EBU/SMPTE. Може да се проследи преку HDMI

Раз.

Ламба за сигнализирање

Да

Приклучок за дополнителна опрема

Да, приклучок со држач

Копче со прилагодување

Не

Прилагодено бирање

Не

Функции за снимање

Експозиција

Мерење на експозиција

Режим за видеоснимки: стандарден, рефлектор, задно осветлување
Режим за фотографии: со проценка, со тежиште во центарот, точка

Компензација на експозиција

Од -2,0 до +2,0 во чекори на зголемување од 1/3 (фотографии) и чекори на зголемување од 1/4 (видеоснимки)

Подесувања за прилагодена слика

Режим за видео: стандарден, Cinema EOS Std., неутрално, производствена
камера, исклучена матрица на бои, Canon Log, EOS Std., широк динамички опсег, Cinema EOS
Std., приоритетот за голема светлина, кориснички поставки (1/2)
Режим за фотографии: стандардно, портрет, пејзаж, неутрално, реалистично
сепија, еднобојно, јасно, есенски лисја, кориснички поставки (1/2)

Режим на автоматска експозиција

АВТОМАТСКИ/програми на AE (P)/приоритет на бленда AE (Tv)/приоритет на решетка (Av) / рачна експозиција (M)/SCN (портрет /спорт /ноќна сцена /снег /плажа /зајдисонце /слаба осветленост / рефлектор / огномет)

Заклучување на експозиција

Да (во компатибилни режими)

Подесување на автоматска контрола на засилување

Да.

Граница на автоматска контрола на засилување

28,5dB

ISO чувствителност

Видео /Фотографии: ISO 160 - 20000
Режим за видео со избран Canon Log или широк DR: од 500 до 20000

Подесување на засилување

0,0 - 42,0dB
Ако е поставено фино засилување: секоја вредност со чекор на зголемување од 0,5 во опсег од 0,0 dB до 42,0 dB
Режим за видео со избран Canon Log или широк DR: 9,0 dB (8,5 dB при фино засилување) до 42,0 dB

Брзина на бленда

Режими на контрола

Рачно, приоритет на решетка AE (Tv), автоматско вклучување/исклучување на бавната бленда

Брзина на бленда

Режим за видео: 1/2, 1/3, 1/4, 1/5, 1/6 до 1/2000 сек. (во чекори на зголемување од 1/4)
Режим за фотографии: 0,5 сек., 0,4 сек., 0,3 сек., 1/4 - 1/2000 сек. (во чекори на зголемување од 1/3)

Агол на бленда

Да

Бавна бленда (SLS)

Да

Јасно скенирање

Не

Инфрацрвени зраци

Режим на снимање со инфрацрвени зраци

Не

Вградена лампа со инфрацрвени зраци

Не

Спецификации на Wi-Fi и GPS

Стандарди на безжичен LAN

IEEE 802.11b/g/n (фреквенција од 2,4GHz) / IEEE 802.11a/n (фреквенција од 5GHz* )
*Фреквенцијата од 5GHz не е достапна во Катар

Поддржани Wi-Fi функции

Режим за фотографии: репродукција (во пребарувач) од SD картичка; Преземајте и зачувувајте слики во кориснички уред преку веб-пребарувачот.

Поддржан пребарувач за далечинско користење

Internet Explorer, Safari (iOS), Safari (Mac OS),
Стандарден пребарувач на Android

Функции за контролирање при далечинско користење

Решетка, фокус, баланс на белата боја, брзина на бленда, ISO/засилување, режим на снимање, започнување/запирање на снимањето

Резолуција на слика при прегледување во живо

Режим на подесување на камерата: 680 x 383; поедноставни подесувања: 284 x 160

Системи за проверување на идентитет

Отворен/WPA-PSK/WPA2-PSK

Шифрирање

WEP64, WEP128, TKIP, AES

GPS информации (изборна дополнителна опрема)

Географска ширина/географска должина/подигнување, координирано универзално време (UTC)

Баланс на белата боја

Автоматски

Да

Однапред подесено

6 однапред поставени опции: дневна светлина, сенка, облачно, вештачка светлина (електрични лампи со вжарено влакно или халогенски сијалици), флуоресцентно H (вид на флуоресцентно со 3 бранови должини), флуоресцентно (бела флуоресцентна светлина)

WB без потреси

Да

Рачно подесување

Поставено 1, Поставено 2 (зададено 5.500K)

Временски код

Систем за одбројување

Regen/Rec Run/Free Run/Preset (без испуштање на слики)

Активирај подесување на вредности

“00:00:00:00”, подеси/ресетирај изборно

Аудио

Снимање

Linear PCM (2-кан., 16 бита, 48 kHz)

Поставки за звук (режим за видео)

Заштита од ветар на вградениот микрофон: автоматски високо/автоматски ниско/исклучено
Придушувач на внатрешниот микрофон: автоматски / вклучено / исклучено
Фреквенција на вградениот микрофон: Одзив: нормален, засилување на ниски фреквенции, отсекување на ниски фреквенции, засилување на средни фреквенции, засилување на ниски и високи фреквенции
Насочување на внатрешниот микрофон: моно/нормален/широк/зум: Придушување на микроф. Автоматски/вклучено/исклучено: Отсекување на ниски фреквенции на микроф. Вклучено/исклучено: Ограничувач на звук, вклучено/исклучено: Компресор на звук: високо/ниско/исклучено

Дополнителна опрема

Испорачано

Сенило на објектив, визир (со лупа), адаптер за микрофон MA-400, батерија LP-E6N, HDMI кабел со голема брзина (HTC100/S), компактна единица за напојување CA-945, кабел UN5, AC кабел, кабел за интерфејс (IFC-300PCU/S), ремен за на рамо

По избор

Полнач за батерии LC-E6/LC-E6E од Canon, далечински управувач (RC-6)
GPS приемник GP-E2, микрофон DM-E1 од Canon, кабел UN-5/UN-10
ЗАШТИТЕН филтер од 58 mm од Canon, ND4-L филтер од 58 mm од Canon, ND8-L филтер од 58 mm од Canon, Compact Power Adapter CA-946

Батерија

Вид на батерија

Се испорачува со LP-E6N (7,2v,1865 mAh)

Потрошувачка на енергија

Прибл. Макс. Снимање: 6,0W3/Репродукција: 4,1W

Континуирано време на снимање

Прибл.: 110 мин. (максимум) / 75 мин.(вообичаено)

Разно

Димензии

Прибл. 128 x 102 x122mm (само куќиште)
Прибл. 132 x 221 x 238mm (со визир, MA400 и сенило за објектив)

Тежина (само камера)

Прибл. 955g само куќиштето, прибл. 1590g со целосна опрема

Тежина (целосно опремена)

Прибл. 1040g (со сенило на објективот, батерија, CFast 2.0™ картичка и SD картичка)

Температурен опсег при користење

Прибл. 0°C до 40°C, 85% (релативна влажност)
Прибл. -5°C до 45°C, 60% (релативна влажност)

Спецификациите се дадени за верзијата PAL на камерата. NTSC верзијата е достапна во соодветни региони

Сите спецификации се подложени на промена без претходна најава

  1. Динамичката стабилизација на сликата не е достапна при снимање во 4K или при користење на режимот за бавни и брзи движења
  2. Во режим на снимање во 4K на CFast 2.0 ™ картичка не може да се користат брзините од 1/4 x и 1/2 x. При снимање во Full HD на SD картичка, снимањето со брзина од 1/4 x се врши во формат од 1280 x 720.
  3. Во зависност од можностите на надворешниот уред за снимање.