DSLR-фотоапарати

Canon EOS 6D

Спецификации

Спецификации

 • CMOS сензор со 20,2 мегапиксели

 • Голем сензор за максимална контрола врз длабочината на поле

 • Одлични снимки при слаба осветленост

 • Континуирано фотографирање

 • Изборни AF точки за креативно обликување

 • Моќна обработка со DIGIC

 • Голем и јасен приказ на вашата сцена

 • Голем осветлен екран за јасно прегледување

 • Динамички режим со голем опсег

 • Комбинирајте повеќекратни кадри во единечна слика

 • Неверојатни видео снимки од 1080p

 • Означете ги вашите слики со податоци за локацијата

 • Споделете ги вашите слики и контролирајте го вашиот фотоапарат преку WiFi

 • Уредување и обработка на RAW слики во фотоапаратот

 • Најголем избор на објективи

Детални спецификации

СЕНЗОР НА СЛИКА

 • Тип

  36 x 24 mm CMOS

 • Ефективни пиксели

  Прибл. 20,2 мегапиксели

 • Вкупно пиксели

  Прибл. 20,6 мегапиксели

 • Формат на слика

  3:2

 • Филтер на ниски сигнали

  Вграден/фиксен со слој од флуор

 • Sensor Cleaning

  EOS вграден систем за чистење

 • Тип на филтер во боја

  Примарни бои

ГРАФИЧКИ ПРОЦЕСОР

 • Тип

  DIGIC 5+

ОБЈЕКТИВ

 • Носач на објектив

  EF (не се вклучени EF-S објективи)

 • Фокусно растојание

  Еквивалентно на 1,0x од фокусната должина на објективот

ФОКУСИРАЊЕ

 • Тип

  TTL-CT-SIR со наменски CMOS сензор

 • Систем за автоматско фокусирање/Точки

  11 точки (f/5,6 вкрстен тип во центар, дополнителна чувствителност при f/2,8)

 • Опсег на работа на автоматско фокусирање

  EV -3 - 18 (при 23°C и ISO100)

 • Режими на автоматско фокусирање

  AI фокус


  Една снимка


  AI Servo

 • Избор на точки за автоматско фокусирање

  Автоматско бирање


  Рачно бирање


  AF точките можат одделно да се избираат за вертикално и хоризонтално фотографирање

 • Приказ на избрани точки за автоматско фокусирање

  Прикажани на визирот и означени на горниот дел од LCD панелот и екранот за брза контрола

Предвидливо автоматско фокусирање

 • Блокада за автоматско фокусирање

  Заклучување кога копчето на блендата е притиснато до половина во AF режим на една снимка или кога е притиснато копчето AF-ON.

 • Помошен зрак за автоматско фокусирање

  Емитуван преку изборен наменски Speedlite блиц

 • Рачно фокусирање

  Се избира на објективот

Фокусирање при снимање пробни снимања

 • AF Microadjustment

  C.Fn II-9


  +/- 20 чекори (подесување на широкоаголен и телефото зум)


  Прилагодување на сите објективи за иста количина


  Поединечно прилагодување до 40 објективи


  Зачувување на прилагодувањата на објективите по сериски број

КОНТРОЛА НА ЕКСПОЗИЦИЈА

 • Режими на мерења

  TTL мерење со целосно отворена бленда, со двослоен SPC со 63 зони


  (1) Мерење со проценка (поврзано со сите точки на AF)


  (2) Делумно мерење (прибл. 8% од визирот во центар)


  (3) Мерење во точка (прибл. 3,5% од визирот во центар)


  (4) Просечно мерење со тежиште во центарот

 • Опсег на мерења

  EV 1 - 20 (при 23°C со 50mm f/1,4 објектив ISO100)

 • Блокада за автоматско фокусирање

  Автоматски: во режим на AF со 1 снимка при мерењето со проценка, експозицијата се заклучува кога ќе се постигне фокусирање.


  Рачно: со помош на копчето за AE заклучување во режимите од креативната зона.

 • Компензација на експозиција

  '+/-5 EV во чекори на зголемување од 1/3 или 1/2 (може да се комбинира со AEB).

 • Автоматска експозиција при снимање пробни снимања (AEB)

  2, 3, 5 или 7 снимки +/-3 EV со чекори на зголемување од 1/3 или 1/2

 • ISO осетливост*

  Автоматски (100-25600), 100-25600 (во чекори на зголемување од 1/3 или цел чекор)


  ISO може да се прошири до L: 50, H1: 51200, H2: 102400


  При снимање видео: автоматски (100-12800), 100-12800 (во чекори на зголемување од 1/3 или цел чекор) ISO може да се прошири до H: 25600

БЛЕНДА

 • Тип

  Електронски контролирана бленда во рамнина на фокусот

 • Брзина

  30-1/4000 сек. (1/2 или 1/3 чекори на зголемување), сијалица (вкупен опсег на брзина на бленда. Достапниот опсег се менува во зависност од режимот на снимање)

БАЛАНСИРАЊЕ БЕЛА БОЈА

 • Тип

  Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор

 • Поставки

  AWB, Daylight (дневна светлина), Shade (сенка), Cloudy (облачно), Tungsten (вештачко светло), Бела


  флуоресцентна светлина, блиц, прилагодено, подесување на температура на боја.


  Компензација на баланс на белата боја:


  1. сина/килибар +/-9


  2. магента/зелена +/-9.

 • Custom White Balance

  Да, може да се регистрира 1 корисничко подесување

 • Снимање пробни снимки со балансирање бела боја

  '+/-3 нивоа во чекори на зголемување од едно ниво


  3 групни снимки на едно притиснување на копчето за бленда.


  Избор на отстапување сино/килибар или отстапување магента/зелено.

ВИЗИР

 • Тип

  Пентапризма

 • Покривање (вертикално/хоризонтално)

  Прибл. 97%

 • Зголемување

  Прибл. 0,71x¹

 • Точка на око

  Прибл. 21mm (од центарот на леќата)

 • Исправка на диоптрија

  '-3 to +1 m-1 (диоптер)

 • Фокусирање на екран

  Заменлив (3 видови, по избор). Стандарден екран за фокусирање Precision Matte Eg-A II

 • Огледало

  Полуогледало со брзо враќање (пренос: коефициент на одбивање 40:60, нема прекин на огледало со објектив EF600mm f/4 или пократко)

 • Информации за визир

  AF информации: AF точки, светло за потврда на фокус.¹


  Информации за експозиција: брзина на бленда, вредност на решетка, ISO брзина (секогаш се прикажува), AE заклучување, ниво/компензација на експозиција, круг на мерење во точка, предупредување за експозиција, AEB.


  Информации за блиц: подготвен блиц, брза синхронизација, FЕ заклучување, компензација на блиц при експозиција.


  Информации за слика: приоритет на најсветли тонови (D+), максимум групни снимки (приказ со 2 цифри), информации за


  картички


  Проверка на батерија: Информации за композиција


  Електронско ниво


  Симбол за предупредување: се прикажува доколку е поставена некоја од следните функции: еднобојно, корекција на балансот наl


  белата боја, зголемена ISO брзина или мерење во точка.

 • Длабочина на поле на прегледност

  Да, со копче за преглед на длабочина на поле.

 • Бленда на окулар

  На ременче

ЕКРАН LCD

 • Тип

  Clear View TFT екран од 7,7cm (3,0"), прибл. 1040K точки

 • Покривање

  Прибл. 100%

 • Viewing Angle (Horizontally/Vertically)

  Прибл. 170°

 • Coating

  Двојно спречување на одбивање на светлина

 • Brightness Adjustment

  Поставување на едно од седумте нивоа

 • Display Options

  (1) Екран за брза контрола


  (2) Подесувања на фотоапарат


  (3) Електронско ниво

Built-in Flash Recycle Time

 • Режими

  E-TTL II автоматски блиц, рачно мерење

Намалување ефект на црвени очи

 • X-синхронизација

  1/180сек.

 • Компензација за експозиција на блиц

  '+/- 3EV во чекори на зголемување од 1/2 или 1/3

 • Експозиција на блиц при снимање пробни снимки

  Да, со компатибилен надворешен блиц

 • Блокада на експозиција на блиц

  Да

 • Синхронизација на помошна завеса

  Да

 • HotShoe / Терминал на компјутер

  Да/ Не

 • External Flash Compatibility

  E-TTL II со Speedlite блицови од серијата ЕХ, поддршка за повеќе безжични блицови (со изборна галантерија)

 • External Flash Control

  преку екранот за мени на фотоапаратот

ФОТОГРАФИРАЊЕ

 • Режими

  Интелигентно автоматско откривање на сцена, без блиц, креативен автоматски, портрет, пејзаж, одблиску, спорт, ноќен портрет, рачно снимање на ноќни сцени, контрола на HDR задно осветлување, програм AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачен

 • Picture Styles

  Автоматски, стандарден, портрет, пејзаж, неутрален, верен, црно-бел, дефиниран од корисник (x3)

 • Colour Space

  sRGB и Adobe RGB

 • Image Processing

  Приоритет на најсветли тонови


  Автоматска оптимизација на осветлување (4 подесувања)


  Намалување на шум при долга експозиција


  Намалување на шум при висока ISO чувствителност (4 подесувања)


  Повеќе снимки со намалување на шум


  Автоматска корекција на периферно осветлување на објектив


  Корекција на хроматска аберација


  Менување на големина во M, S1, S2 или S3


  Обработка на RAW слики - само при репродукција на слики


  Повеќе експозиции


  HDR слики

 • Режими на управување

  Поединечно, континуирано, самостоен тајмер (2s+далечински, 10s +далечински), нечујно поединечно фотографирање, нечујно континуирано фотографирање

 • Непрекинато фотографирање

  Макс. Прибл. 4,5fps. (брзината се одржува до 1250 слики (JPEG)¹² или 17 слики (RAW))³ (со UHS-I картичка)²

LIVE VIEW MODE

 • Тип

  Електронски визир со сензор за слика

 • Покривање

  Прибл. 100% (хоризонтално и вертикално)

 • Frame Rate

  30 fps

 • Focusing

  Рачно фокусирање (зголемување на слика од 5x или 10x во која било точка на екранот)


  Автоматско фокусирање: брз режим, режим во живо, режим во живо со откривање на лице

 • Metering

  Мерење со проценка во реално време со сензор за слика


  Времето на активно мерење може да се промени

 • Display Options

  Приказ на решетка (x3), хистограм, соодноси на слика, електронско ниво

ТИПОВИ НА ДАТОТЕКИ

 • Тип на неподвижна слика

  JPEG: фино, нормално (компатибилност со Exif 2.21 [Exif печатење]) / Design rule for Camera File system (2.0),


  RAW: RAW, M-RAW, S-RAW (14 бита оригинален Canon RAW второ издание),


  усогласеност со Digital Print Order Format [DPOF] верзија 1.1

 • Истовремено снимање во RAW+JPEG

  Да, секоја можна комбинација на RAW + JPEG, M-RAW + JPEG, S-RAW + JPEG.

 • Големина на слика

  JPEG: (L) 5472x3648, (M) 3648x2432, (S1) 2736x1824, (S2) 1920x1280, (S3) 720x480


  RAW: (RAW) 5472x3648, (M-RAW) 4104x2736, (S-RAW) 2736x1824

 • Movie Type

  MOV (видео: H.264 со компресија на тековен кадар / повеќе кадри, звук: Linear PCM, нивото на снимање може рачно да се прилагоди од страна на корисникот)

 • Movie Size

  1920 x 1080 (29,97, 25, 23,976 fps) компресија на тековен или повеќе кадри


  1280 x 720 (59,94, 50 fps) компресија на тековен или повеќе кадри


  640 x 480 (59,94, 50 fps) компресија на повеќе кадри

 • Должина на филм

  Максимално траење 29мин. 59сек.

Звучни датотеки

 • Датотеки

  Новите фолдери можат рачно да се создаваат и избираат

 • Нумерирање датотеки

  (1) Секвенцијално нумерирање


  (2) Автоматско ресетирање


  (3) Рачно ресетирање

ДРУГИ КАРАКТЕРИСТИКИ

 • Прилагодени функции

  21 прилагодена функција

 • Metadata Tag

  Информации за авторски права на корисник (можат да се постават на фотоапаратот)


  Рејтинг на слика (0-5 ѕвезди), GPS координати.

 • Осветлување LCD контролна табла (EL)

  Да / Да

 • Водоотпорност/отпорност на прашина

  Да (еднаква на EOS-1N)

 • Меморија за звук

  Не

 • Интелигентен сензор за ориентација

  Да

 • Зумирање при репродукција

  1,5x - 10x

 • Приказ на формати

  (1) Единечна слика со информации (2 нивоа)


  (2) Единечна слика


  (3) Индекс со 4 слики


  (4) Индекс со 9 слики


  (5) Приказ со прескокнување

 • Проектирање слајдови

  Избор на слики: сите слики, по датум, по фолдер, видео снимки, фотографии, рејтинг


  Време на репродукција: 1/2/3/5/10 или 20 секунди


  Повторување: вклучено/исклучено

 • Хистограм

  Осветленост: да


  RGB: да

 • Highlight Alert

  Да

 • Бришење слика/Заштита од бришење слика

  Бришење: една слика, сите слики во фолдер, означени слики, незаштитени слики


  Заштита: бришење на заштита на слики, една по една

Data Verification

 • Мени категории

  (1) Мени за снимање (x6)


  (2) Мени за репродукција (x3)


  (3) Мени за поставување (x4)


  (4) Мени со прилагодени функции


  (5) Мое мени

 • Мени јазици

  25 јазици


  Англиски, Германски, Француски, Холандски, Дански, Португалски, Фински, Италијански, Норвешки, Шведски, Шпански, Грчки, Руски, Полски, Чешки, Унгарски, Романски, Украински, Турски, Арапски, Таи, едноставен Кинески, традиционален Кинески, Корејски и Јапонски

 • Ажурирање фирмвер

  Можно е ажурирање од страна на корисникот.

ИНТЕРФЕЈС

 • Компјутер

  Hi-Speed USB

 • Друго

  HDMI мини излез, видео излез (PAL/ NTSC), надворешен микрофон (стерео мини приклучок)

ДИРЕКТНО ПЕЧАТЕЊЕ

 • Печатачи на Канон

  Canon компактни фото печатачи и PIXMA печатачи кои поддржуваат PictBridge

 • PictBridge

  Да, компатибилност со PictBridge (USB и безжичен LAN)

STORAGE

 • Тип

  SD, SDHC или SDXC (UHS-I) картичка

ПОДДРЖАН ОПЕРАТИВЕН СИСТЕМ

 • "Компјутер & Мекинтош"

  Windows XP вкл. SP3 / Vista вкл. SP1 и SP2 (со исклучок на Starter Edition) / 7 (со исклучок на Starter Edition)


  OS X v10.6-10.7 (потребен е Intel процесор)

СОФТВЕР

 • Прелистување и печатење

  ImageBrowser EX

 • Image Processing

  Digital Photo Professional

 • Друго

  PhotoStitch, EOS Utility (вкл. Remote Capture), Picture Style Editor

ИЗВОР НА НАПОЈУВАЊЕ

 • Батерии

  Литиум-јонска батерија на полнење LP-E6 (испорачана)

 • Век на траење на батерија

  Прибл. 1090 (при 23°C, AE 50%, FE 50%)¹


  Прибл. 980 (при 0°C, AE 50%, FE 50%)

 • Battery Indicator

  6 нивоа + процент

 • Заштеда на енергија

  Напојувањето се исклучува по 1, 2, 4, 8, 15 или 30мин.

 • Напојување и полначи за батерија

  Комплет со AC адаптер ACK-E6, полнач за батерии LC-E6, полнач за батерии за автомобил CBC-E6

ФИЗИЧКИ СПЕЦИФИКАЦИИ

 • Материјал на куќиште

  Предниот и задниот капак на куќиштето се изработени од магнезиумска легура. Поликарбонатски горен капак

 • Работно опкружување

  0 - 40 °C, влажност 85% или помалку

 • Димензии (WxHxD)

  144,5 x 110,5 x 71,2

 • Тежина (само куќиште)

  Прибл. 755g (CIPA стандарди за тестирање, вклучувајќи батерија и мемориска картичка)

ДОДАТОЦИ

 • Визир

  Заштитник за очи Eb, леќа за прилагодување на диоптер од E серија со гумена рамка Eb, додаток за продолжување на визир EP-EX15, екрани за фокусирање Eg (со решетка Eg-D, Super Precision Matte Eg-S), аголен пребарувач C

Куќиште

 • Wireless File Transmitter

  Вградено

 • Објектив

  Сите EF објективи

 • Блиц

  Canon Speedlite блицови (90EX, 220EX, 270EX, 270EX II, 320EX, 420EX, 430EX, 430EX II, 550EX, 580EX, 580EX II, 600EX, 600EX-RT, Macro-Ring-Lite, MR-14EX, Macro Twin Lite MT-24EX, Speedlite предавател ST-E2, Speedlite предавател ST-E3-RT)

 • Држач за батерија

  BG-E13

 • Далечински управувач / Копче за вклучување

  Далечински управувач со N3 тип на контакт, безжичен управувач LC-5, далечински управувач RC-6

 • Друго

  Ременче за на рака E2, GP-E2

*Препорачан индекс на експозиција

Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon, освен ако не е поинаку назначено.

Подлежност на промена без претходна најава.

 1. ¹ Врз основа на CIPA стандардот и со користење на формат на батерии и мемориски картички кои се испорачуваат со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено

 2. ¹ со 50mm објектив во бесконечност, -1m-1 dpt

 3. ¹ Резолуција голема/фина (квалитет 8)


  ² Максималните вредности за fps и капацитетот на баферот може да се намалат во зависност од подесувањата на фотоапаратот и нивото на осветленост


  ³ Врз основа на условите за тестирање на Canon, JPEG, ISO 100, стандарден стил на слика. Се менува во зависност од објектот, марката и капацитетот на мемориската картичка, квалитетот на снимањето на сликата, ISO чувствителноста, погонскиот режим, стилот на сликата, прилагодените функции итн.

 4. ¹ Светлото за потврда на фокусот не е достапно со EF Cinema објективи