Печатачи MegaTank

Canon MAXIFY GX4040

Спецификации

Функции
Wi-Fi, етернет, печатење, копирање, скенирање, факс и Cloud
Canon MAXIFY GX4040
Canon MAXIFY GX4040
Canon MAXIFY GX4040
Canon MAXIFY GX4040
Canon MAXIFY GX4040
Canon MAXIFY GX4040
Canon MAXIFY GX4040

Детални спецификации

Општи спецификации

 • Функции
  Wi-Fi, етернет, печатење, копирање, скенирање, факс и Cloud

Спецификации на печатачот

 • Резолуција на печатење
  До 600 x 1200 dpi1
 • Маргини (мин.)
  Горе: 3mm, долу: 5mm, лево и десно: 3,4mm
 • Технологија за печатење
  1 глава за печатење
  Печатач со резервоари за мастило што се дополнуваат
 • Брзина на црно-бело печатење
  прибл. 18,0 слики/мин.2
 • Брзина на печатење во боја
  прибл. 13,0 слики/мин.3
 • Време за печатење на првата страница
  Црно-бело: 8 сек. (во режим на подготвеност/еднострано)4
  Во боја: 9 сек. (во режим на подготвеност/еднострано)5
 • Двострано печатење
  A4, писмо - обична хартија (заден фах, само касета)

Потрошни материјали и потрошувачка на мастило

 • Стандардни шишиња со мастило
  GI-46 BK
  GI-46 C
  GI-46 M
  GI-46 Y
 • Картриџ за одржување
  MC-G03 (менување од страна на корисникот)
 • Обем на печатење по шише (обична хартија)
  Печатење A4-документи во боја6
  Црно-бело: 6.000 страници (9.000 страници во економичен режим)7
  Во боја: 14.000 страници (21.000 страници во економичен режим)8
  * Проценета дополнителна потрошувачка

  Потрошувачка со вклученото шише:
  Печатење A4-документи во боја9
  Црно-бело: 5.000 страници
  Во боја: 5.000 страници

Поддршка за хартија

 • Видови на хартија
  Обична хартија,
  Red Label Superior 80 g/m2 (WOP111),
  Канцелариска хартија за печатење во боја Oce од 80 g/m2 (SAT213) од Canon
  Фотохартија Pro Luster (LU-101),
  Фотохартија Plus Glossy II (PP-201)
  Мат фотохартија (MP-101),
  Сјајна фотохартија за „секојдневна употреба“ (GP-501)
  Хартија за висока резолуција (HR-101N),
  Пликови,
  Фотохартија Plus Semi-gloss (SG-201),
  Самолеплива фотохартија (RP-101)
  Магнетна фотохартија (MG-101)
  Хартија за пренос на слики врз светли материјали со пеглање (LF-101),
  Двострана мат хартија (MP-101D)
 • Максимален внес на хартија
  Заден фах: макс. 100 листови (обична хартија)
  Касета: макс. 250 листови (обична хартија)
  Заден рамен фах: 1 лист
  ADF: A4, LTR = 35, LGL = 5, други = 1
 • Големини на хартија
  Заден фах: A4, A5, A6, B5, LTR, LGL, 4"x6" (10 x 15 cm), 5"x7" (13 x 18 cm), 7"x10" (18 x 25 cm), 8"x10" (20 x 25 cm), квадратна форма 5"x 5", (127 mm x 127 mm), пликови (DL, COM10), приспособена големина (ширина: 89 mm - 216 mm, должина: 127 mm - 1.200 mm)

  Касета: A4, A5, B5, LTR
  [Прилагодена големина] ширина 148 mm - 215,9 mm, должина 210 mm - 297 mm

  Заден рамен фах: A4, B5, LTR
  [Прилагодена големина] ширина 89 mm - 215,9 mm, должина 127 mm - 1.200 mm

  ADF: A5, A4, LTR, LGL
 • Тежина на хартија
  Заден фах: обична хартија: 64 g/m2 - 105 g/m2 или поддржана оригинална хартија од Canon
  Хартија од Canon: макс. тежина на хартија прибл. 265 g/m2
  (Фотохартија Plus Glossy II (PP-201)

  Касета: обична хартија: 64 g/m2 - 105 g/m2

  Заден рамен фах: картон: 0,1 mm до 0,7 mm

Спецификации на скенерот

 • Тип на скенер
  Скенер во боја со рамно лежиште и CIS (ADF / плоча)
 • Брзина на скенирање
  Еднострано 7,1 слики/мин. во боја10
 • Резолуција на скенер (оптичка)
  1.200 x 2.400 dpi11
 • Брзина на линиско скенирање
  Боја: 3,5 ms/ред (300 dpi)12
  Сиви тонови: 1,5 ms/ред (300 dpi)13
 • Длабочина на скенирање (влез / излез)
  Бои: RGB, секоја по 16 бита/8 бита
  Тонови на сиво: 16 бита / 8 бита
 • Максимална големина на документ
  Плоча: A4/писма (216 x 297 mm)
  ADF: A4/писма/правни (216 x 356 mm)

Спецификации на копирот

 • Брзина на копирање
  sFCOT (во боја): прибл. 17,0 сек.14
  sESAT (во боја): прибл. 11,1 слики/мин.15
  ESAT/еднострано ADF (во боја): прибл. 7,4 слики/мин.16
  ESAT/еднострано ADF (црно-бело): прибл. 15,2 слики/мин.17
 • Квалитет на копирање
  3 нивоа (економично, стандардно, високо)
 • Прилагодување на интензитет
  9 позиции, автоматски интензитет (AE копија)
 • Повеќекратно копирање
  99 копии (макс.)
 • Функции за копирање
  Копирање документи, двострано копирање, копирање 2-на-1 и 4-на-1, копирање со подредување (само ADF), копирање со бришење рамка (само со рамно лежиште), копирање документи за идентификација
 • Зумирање на копија
  25 - 400%
  Вклопување на цела страница
  A5 во A4, B5 во A4, A4 во A5 и A4 во B5

Спецификации за факс

 • Вид на факс
  Super G3 / во боја
 • Резолуција на факс
  Црно-бело: 8 пиксели/mm x 3,85 реда/mm(стандардно)
  8 пиксели/mm x 7,7 реда/mm(фино)
  300 dpi x 300 dpi (екстра фино)

  Во боја: 200 x 200 dpi
 • Брзина на факс
  Црно-бело: прибл. 3 сек.18
  Во боја: прибл. 1 мин.19
 • Брзина на модем
  максимум 33,6 kbps (автоматско намалување)
 • Големина на печатење
  A4, LTR, LGL
 • Факс меморија
  Прибл. 250 страници20
 • Автоматско вртење
  Кодирани броеви за брзо бирање: макс. 100 локации
  Групно вртење: макс. 99 локации

Интерфејс

 • Тип и големина на екран
  LCD-екран од 2,7" / 6,7 cm (екран на допир, во боја)
 • Јазици на екран
  Можност за избор на 33 јазици: јапонски, англиски (mm и инчи), германски, француски, италијански, шпански, португалски, холандски, дански, норвешки, шведски, фински, руски, украински, полски, чешки, словенски, унгарски, словачки, хрватски, романски, бугарски, турски, грчки, естонски, латвиски, литвански, едноставен кинески, корејски, традиционален кинески, таи, индонезиски, виетнамски

Поврзување

 • Стандарден интерфејс
  Hi-Speed USB (приклучок B)
  Етернет: 10/100Mbps (автоматско префрлување)
  Wi-Fi: IEEE802.11 b/g/n/a/ac21
  Wi-Fi-безбедност: WPA-PSK (TKIP/AES), WPA2-PSK (TKIP/AES), WPA3-SAE (AES), WPA-EAP (AES)* WPA2-EAP (AES)* WPA3-EAP (AES)*
  * IEEE802.1X (EAP-TLS/EAP-TTLS/PEAP)
  Фреквентен опсег на безжичниот LAN: 2,4GHz
  Поддршка за верзиите на SMB: SMB3.0.0, SMB3.0.2 и SMB3.1.1
 • Апликации за мобилни уреди
  Апликација Canon PRINT Inkjet/SELPHY22
  Апликација Easy-PhotoPrint Editor23
  Апликација Creative Park24
 • Функции на печатачот
  Софтвер Easy-PhotoPrint Editor25
  PIXMA Cloud Link26
  Дополнителна компонента за Canon Print Service (Android)27
  Apple AirPrint28 Wireless Direct29
  Mopria (Android)30
 • Паметен помошник и поддршка за автоматизација
  Amazon Alexa™31
  Google Assistant™32

Софтвер

 • Поддржани оперативни системи
  Windows 11, Windows 10、Windows 8.1、Windows 7 SP1
  Работењето може да се гарантира само на компјутер со однапред инсталиран Windows 7 или понов оперативен систем.
  Само драјвер и IJ Printer Assistant Tool: Windows Server 2008 R2 SP1, Windows Server 2012 R2, Windows Server 2016, Windows Server 2019, Windows Server 2022

  Екран: XGA 1024 x 768 или повеќе

  Mac: macOS 10.14.6 - macOS 10.15, macOS 11, macOS 12>

  Chrome OS

  Оперативни системи за мобилни уреди: iOS®, iPadOS, Android™33
 • Минимални системски предуслови
  Windows: 1,5 GB или повеќе
  Забелешка: за инсталација на испорачаниот софтвер. Потребната количина на слободен простор во тврдиот диск.
 • Вклучен софтвер
  Драјвер за печатач
  IJ Printer Assistant Tool
  Easy-PhotoPrint Editor (преземете)

Физички карактеристики

 • Тежина
  прибл. 9,5 kg
 • Димензии (Ш x Д x В)
  Димензии (Ш x Д x В) Со вовлечени фахови: прибл. 399 x 417 x 251 mm
  Димензии (Ш x Д x В) Со извлечени фахови: прибл. 399 x 719 x 304 mm
 • Ниво на акустичен шум
  прибл. 49,0dB(A)34
 • Препорачани работни услови
  Работна температура: 5-35 °C
  Работна влажност: 10-90 % RH (без капки кондензација)
 • Извор на напојување со енергија
  AC 100-240 V, 50/60 Hz
 • Работен циклус
  до 33.000 страници
 • Потрошувачка на енергија
  Исклучено: прибл. 0,1 W
  Режим на подготвеност (поврзување со PC преку USB): Прибл. 0,9 W
  Режим на подготвеност (сите приклучоци поврзани): Прибл. 1,4 W
  Време за премин во режим на подготвеност: 5 минути
  Копирање: прибл. 20 W35
  *Времето на чекање за режимот за подготвеност не може да се промени (Lot26)
 • Типична потрошувачка на електрична енергија
  0,15 kWh36
Стандардни одрекувања на одговорност
Сите спецификации се подложени на промена без претходна најава.
Брзината на печатење може да се менува во зависност од конфигурацијата на системот, интерфејсот, софтверот, комплексноста на документот, режимот на печатење, покриеноста на страницата, видот на користена хартија итн.
Потрошувачката на мастилото може да се менува во зависност од печатените текстови/фотографии, користениот апликациски софтвер, режимот на печатење и типот на користена хартија. За информации за потрошувачката погледнете на www.canon-europe.com/ink/yield
Сите имиња на марки и производи се заштитни знаци на нивните соодветни компании.
Microsoft, Windows и логото на Windows се заштитни знаци или регистрирани заштитни знаци на Microsoft Corporation во Соединетите Американски Држави и/или во други земји.
 1. Капките мастило може да се постават со минимално растојание од 1/600 инчи.
 2. Брзината на печатење A4 документи на обична хартија се мери врз основа на просекот од ESAT во тестот за категорија канцеларии со ISO/IEC 24734 стандард.
 3. Брзината на печатење A4 документи на обична хартија се мери врз основа на просекот од ESAT во тестот за категорија канцеларии со ISO/IEC 24734 стандард.
 4. Брзината на печатење A4 документи на обична хартија се мери врз основа на просекот од ESAT во тестот за категорија канцеларии со ISO/IEC 24734 стандард.
 5. Брзината на печатење A4 документи на обична хартија се мери врз основа на просекот од ESAT во тестот за категорија канцеларии со ISO/IEC 24734 стандард.
 6. Потрошувачката на страници претставува вредност што е пресметана врз основа на посебен метод за тестирање на Canon, користејќи ја симулацијата за континуирано печатење и табелата ISO/IEC 24712 со резервни резервоари за мастило по почетното поставување.
 7. Економичниот режим ја намалува потрошувачката на мастило преку намалување на густината, при што може да се отпечатат 50% повеќе страници отколку во стандардниот режим
 8. Економичниот режим ја намалува потрошувачката на мастило преку намалување на густината, при што може да се отпечатат 50% повеќе страници отколку во стандардниот режим
 9. Потрошувачката на страници претставува вредност што е пресметана врз основа на посебен метод за тестирање на Canon, користејќи ја симулацијата за континуирано печатење и табелата за бои ISO/IEC 24712 со вклучени шишиња по почетното поставување. Тука спаѓа мастилото што се користи за почетното поставување на печатачот.
 10. Брзините на скенирање на ADF се просечни вредности добиени од scESAT30secA во тестот „Мерење на продуктивноста на ADF“, ISO/IEC 17991:2015. При континуирано скенирање или копирање одредена количина на документи (прибл. 150 листови со зададени поставки) од ADF, печатачот може да премине во „режим на чекање“ во кој снабдувањето со хартија запира по неколку десетици секунди по секое скенирање за да спречи прегревање на ADF.
 11. Оптичката резолуција претставува мерка на максимално хардверско земање примероци врз основа на стандардот ISO 14473.
 12. Најголемата брзина на Hi-Speed USB на компјутер со Windows. Времето на трансфер до компјутерот не е вклучено.
 13. Најголемата брзина на Hi-Speed USB на компјутер со Windows. Времето на трансфер до компјутерот не е вклучено.
 14. Брзините на копирање се просечна вредност од sFCOT и sESAT, ISO/IEC 29183. Брзините на копирање (ADF) се ESAT од последователно копирање, ISO/IEC24735. Брзината на копирање може да се менува во зависност од комплексноста на документот, режимот на копирање, покриеноста на страницата, видот на хартија која се користи итн. при што не се смета времето на загревање.
 15. Брзините на копирање се просечна вредност од sFCOT и sESAT, ISO/IEC 29183. Брзините на копирање (ADF) се ESAT од последователно копирање, ISO/IEC24735. Брзината на копирање може да се менува во зависност од комплексноста на документот, режимот на копирање, покриеноста на страницата, видот на хартија која се користи итн. при што не се смета времето на загревање.
 16. Брзините на копирање се просечна вредност од sFCOT и sESAT, ISO/IEC 29183. Брзините на копирање (ADF) се ESAT од последователно копирање, ISO/IEC24735. Брзината на копирање може да се менува во зависност од комплексноста на документот, режимот на копирање, покриеноста на страницата, видот на хартија која се користи итн. при што не се смета времето на загревање.
 17. Брзините на копирање се просечна вредност од sFCOT и sESAT, ISO/IEC 29183. Брзините на копирање (ADF) се ESAT од последователно копирање, ISO/IEC24735. Брзината на копирање може да се менува во зависност од комплексноста на документот, режимот на копирање, покриеноста на страницата, видот на хартија која се користи итн. при што не се смета времето на загревање.
 18. Брзината за пренос на факс на црно-бели документи се базира на зададените подесувања со користење на ITU-T табела бр.1. Брзината за пренос на факс на документи во боја се базира на зададените подесувања со користење на тестот за факс во боја од Canon. Вистинската брзина на пренос може да се менува во зависност од комплексноста на документот, подесувањата за факс на приемната страна, како и од квалитетот на линијата итн.
 19. Брзината за пренос на факс на црно-бели документи се базира на зададените подесувања со користење на ITU-T табела бр.1. Брзината за пренос на факс на документи во боја се базира на зададените подесувања со користење на тестот за факс во боја од Canon. Вистинската брзина на пренос може да се менува во зависност од комплексноста на документот, подесувањата за факс на приемната страна, како и од квалитетот на линијата итн.
 20. Бројот на страници е добиен врз основа на табелата ITU-T бр.1 или табелата бр.1 за стандарди за факс од Canon.
 21. За безжично печатење е потребна функционална мрежа со безжични протоколи 802.11b/g/ или n и работна фреквенција од 2,4 GHz. Безжичните перформанси може да бидат различни во зависност од опкружувањето и растојанието помеѓу печатачот и безжичните мрежни клиенти.
 22. Потребна е интернет врска и апликацијата Canon PRINT Inkjet/SELPHY што може да се преземе бесплатно од App Store и Google Play. Компатибилност со iPad, iPhone 3GS или понови уреди, iPod touch 3-та генерација или понови уреди што користат iOS 7.0 или понова верзија, како и со мобилни уреди што користат Android 2.3.3 или понова верзија. Вашиот уред мора да биде поврзан на истата мрежа со безжичен протокол 802.11 b/g/n/a на која е поврзан и вашиот печатач. Потребна е компатибилна сметка за социјален медиум и подлежи на правилата за користење на таа сметка за социјален медиум. Можно е да има одредени исклучоци.
 23. За софтверот Easy-PhotoPrint Editor е потребна интернет врска и тој е компатибилен со следните оперативни системи; Microsoft Windows 10 (64-битен/32-битен), Microsoft Windows 8.1 (64-битен/32-битен), Microsoft Windows 7 SP1 (64-битен/32-битен), macOS High Sierra v10.13, macOS Sierra v10.12, Mac OS X El Capitan v10.11 и Mac OS X El Capitan v10.10.5. Минималните предуслови за Windows и macOS/Mac OS X се: 2 GB RAM-меморија и монитор со резолуција од 1024x768. За апликацијата Easy-PhotoPrint Editor за мобилни уреди се потребни интернет врска и апликацијата Easy-PhotoPrint Editor v1.1.0 што може да се преземе бесплатно од App Store и Google Play. Компатибилност со iPad Air2 (2-ра генерација), iPad Mini 4 и iPhone 6s или понови уреди што користат iOS 10 или понова верзија, како и мобилни уреди што користат Android 5.x или понова верзија. Можно е да има одредени исклучоци. Поддржани се следните формати на датотеки: JPEG, PNG, HEIF (уреди што користат iOS 11 и mac OS v10.13 или понова верзија), зачувани податоци од DLP, извезени податоци од Poster Artist, извезени податоци од EasyPhoto+, извезени податоци од Easy-PhotoPrint Editor.
 24. Потребна е интернет-врска и апликацијата Creative Park што може да се преземе бесплатно од App Store и Google Play. Компатибилна е со оперативните системи iOS 12.0 или понова верзија/Android OS 5.0 или понова верзија. Мора да имате Canon ID и инк-џет печатач од Canon за да ја користите оваа апликација.
 25. За софтверот Easy-PhotoPrint Editor е потребна интернет врска и тој е компатибилен со следните оперативни системи; Microsoft Windows 10 (64-битен/32-битен), Microsoft Windows 8.1 (64-битен/32-битен), Microsoft Windows 7 SP1 (64-битен/32-битен), macOS High Sierra v10.13, macOS Sierra v10.12, Mac OS X El Capitan v10.11 и Mac OS X El Capitan v10.10.5. Минималните предуслови за Windows и macOS/Mac OS X се: 2 GB RAM-меморија и монитор со резолуција од 1024x768. За апликацијата Easy-PhotoPrint Editor за мобилни уреди се потребни интернет врска и апликацијата Easy-PhotoPrint Editor v1.1.0 што може да се преземе бесплатно од App Store и Google Play. Компатибилност со iPad Air2 (2-ра генерација), iPad Mini 4 и iPhone 6s или понови уреди што користат iOS 10 или понова верзија, како и мобилни уреди што користат Android 5.x или понова верзија. Можно е да има одредени исклучоци. Поддржани се следните формати на датотеки: JPEG, PNG, HEIF (уреди што користат iOS 11 и mac OS v10.13 или понова верзија), зачувани податоци од DLP, извезени податоци од Poster Artist, извезени податоци од EasyPhoto+, извезени податоци од Easy-PhotoPrint Editor.
 26. За софтверот Easy-PhotoPrint Editor е потребна интернет врска и тој е компатибилен со следните оперативни системи; Microsoft Windows 10 (64-битен/32-битен), Microsoft Windows 8.1 (64-битен/32-битен), Microsoft Windows 7 SP1 (64-битен/32-битен), macOS High Sierra v10.13, macOS Sierra v10.12, Mac OS X El Capitan v10.11 и Mac OS X El Capitan v10.10.5. Минималните предуслови за Windows и macOS/Mac OS X се: 2 GB RAM-меморија и монитор со резолуција од 1024x768. За апликацијата Easy-PhotoPrint Editor за мобилни уреди се потребни интернет врска и апликацијата Easy-PhotoPrint Editor v1.1.0 што може да се преземе бесплатно од App Store и Google Play. Компатибилност со iPad Air2 (2-ра генерација), iPad Mini 4 и iPhone 6s или понови уреди што користат iOS 10 или понова верзија, како и мобилни уреди што користат Android 5.x или понова верзија. Можно е да има одредени исклучоци. Поддржани се следните формати на датотеки: JPEG, PNG, HEIF (уреди што користат iOS 11 и mac OS v10.13 или понова верзија), зачувани податоци од DLP, извезени податоци од Poster Artist, извезени податоци од EasyPhoto+, извезени податоци од Easy-PhotoPrint Editor.
 27. Canon Print Service е дополнителна компонента за паметни уреди со Android која овозможува печатење од уреди со Android v4.4 - v5.0 преку голем број печатачи од Canon поврзани на Wi-Fi-мрежа. Дополнителната компонента не функционира како самостојна апликација. Може бесплатно да се преземе од Google Play.
 28. За функцијата AirPrint е потребен компатибилен iPad, iPhone или iPod Touch што користи iOS 7.0 или понова верзија, како и печатач што поддржува AirPrint и е поврзан на истата мрежа како и вашиот уред со iOS. Нема поддршка за поврзување на вашиот печатач преку USB-приклучокот на вашиот Mac, компјутер, базна станица AirPort или временска капсула.
 29. Потребен е паметен уред во кој е инсталирана апликацијата Canon PRINT Inkjet/SELPHY и тој треба да биде поврзан на саканата активна безжична мрежа за да се комплетира поставувањето без кабел.
 30. Потребен е мобилен уред со оперативен систем Android 4.4 или понова верзија во кој треба да биде инсталирана Mopria Print Service, а компатибилниот печатач PIXMA треба да биде поврзан на истата безжична мрежа. Функционалноста што ја нуди Mopria е достапна и преку мобилни уреди со Android 4.4 во кои треба да се преземе и инсталира Mopria Print Service од Google Play.
 31. Потребно е поврзување со активна сметка за паметен помошник и соодветна придружна апликација, паметниот уред и печатачот да бидат поврзани со дозвола за Canon Inkjet Cloud Printing Center, а потребните постапки, вештини или аплети да бидат достапни/овозможени кај компатибилниот печатач. Гласовните команди не можат да се прикажат како текст на паметни уреди од Amazon со екрани. Поддржани се само англиски, француски и германски јазик.
 32. Потребно е поврзување со активна сметка за паметен помошник и соодветна придружна апликација, паметниот уред и печатачот да бидат поврзани со дозвола за Canon Inkjet Cloud Printing Center, а потребните постапки, вештини или аплети да бидат достапни/овозможени кај компатибилниот печатач. Гласовните команди не можат да се прикажат како текст на паметни уреди од Amazon со екрани. Поддржани се само англиски, француски и германски јазик.
 33. Некои функции може да бидат недостапни кај овие оперативни системи. Ве молиме погледнете го прирачникот или веб-страницата за повеќе информации.
 34. Обична хартија (A4, црно-бело). Акустичниот шум се мери врз основа на стандардот ISO7779.
 35. Копирање: при копирање на ISO/JIS-SCID N2 (печатено со инк-џет печатач) на обична хартија со големина A4, со користење зададени поставки.
 36. Вредност на типична потрошувачка на електрична енергија (TEC): вредноста на TEC е пресметана под претпоставка дека на уредот постојано ќе се избира помеѓу режим на работа, режим на мирување и исклучување на напојувањето во период од 5 дена и дека уредот ќе биде или во режим на мирување или напојувањето ќе му биде исклучено во последните 2 дена од таа недела. Компанијата Canon сама ја пресметува вредноста на TEC на овој производ со помош на процедура за мерење на TEC усвоена во меѓународната програма ENERGY STAR.