Печатачи MegaTank

Canon PIXMA G6040

Спецификации

Функции
Wi-Fi, етернет, печатење, копирање, скенирање

Спецификации

 • Вградени резервоари со мастило

  4 резервоари за мастило за голема потрошувачка што се дополнуваат за мали работни трошоци.

 • Печатење големи количини

  До 18.000 страници од 3 шишиња црно мастило или 7.700 страници од комплет мастила во боја*.

 • Капацитет за 350 листови

  Голем капацитет за обична хартија.

 • Сите опции за поврзување

  Етернет и Wi-Fi

 • Можност за поврзување со паметен телефон

  Добијте целосна контрола со апликацијата Canon PRINT (iOS и Android)

 • Врвен квалитет, максимална брзина

  Печатете остар црн текст и живописни фотографии без рабови во големини до A4

 • Едноставна контрола

  Уживајте во практично користење и контрола преку 2-линискиот еднобоен LCD-екран со можност за закосување

 • Автоматско 2-страно печатење

  Заштедете време со автоматското двострано печатење

Детални спецификации

Општи спецификации

 • Функции
  Wi-Fi, етернет, печатење, копирање, скенирање

Спецификации на печатачот

 • Резолуција на печатење
  До 4800 1 x 1200 dpi
 • Технологија за печатење
  2 FINE картриџи (црн и во боја)
  Печатач со резервоари за мастило што се дополнуваат
 • Брзина на црно-бело печатење
  Прибл. 13,0 слики/мин. 2
 • Брзина на печатење во боја
  Прибл. 6,8 слики/мин. 3
 • Брзо печатење на фотографии
  Без рабови 10x15cm: прибл. 45 секунди 4
 • Печатење без рабови
  Да A4, LTR, 4"x6", 5"x7", 7"x10", 8"x10", квадрат(5"x5", 4"x4", 89x89 mm)
 • Двострано печатење
  Автоматско двострано печатење (A4, A5, B5, писма - обична хартија)

Картриџи и потрошувачка

 • Стандардни картриџи за мастило
  GI-40 <PGBK>
  GI-40 <C>
  GI-40 <M>
  GI-40 <Y>
 • Потрошувачка на картриџи (обична хартија)
  Печатење A4-документи во боја 5
  Црно-бело: 6.000 страници
  Во боја: 7.700 страници
  * Проценета дополнителна потрошувачка
 • Потрошувачка на картриџи (фотографии)
  Печатење фотографии во боја од 10x15cm 6
  Во боја: 2.200 фотографии 
  * Проценета дополнителна потрошувачка

Поддршка за хартија

 • Видови на хартија
  Обична хартија
  Хартија за висока резолуција (HR-101N)
  Фотохартија Plus Glossy II (PP-201)
  Фото-хартија Про платинеста (PT-101)
  Фото-хартија Pro Luster (LU-101)
  Фото-хартија плус полусјајна (SG-201)
  Сјајна фотохартија за „секојдневна употреба“ (GP-501)
  Матирана фото-хартија (MP-101)
  Плик
 • Максимален внес на хартија
  Заден фах: макс. 20 листови (фото хартија) или макс. 100 листови (обична хартија)
  Касета: макс. 250 листови (обична хартија)
 • Големини на хартија
  Заден фах: A4, A5, B5, LTR, LGL, 4"x6", 5"x7", 7"x10", 8"x10",
  Пликови(DL, COM10), квадрат (5" x 5", 4"x4",89x89 mm), големина на картичка(91 x 55 mm)
  [Прилагодена големина] ширина: 55mm - 215,9mm, должина 89mm - 676mm

  Касета: A4, A5, B5, LTR
  [Прилагодена големина] ширина: 148,0 mm - 215,9mm, должина 210mm - 297mm
 • Тежина на хартија
  Заден фах: обична хартија: 64 - 105 g/m²
  Фотохартија од Canon: до 300 g/m² (фотохартија Pro Platinum PT-101)

  Касета: обична хартија: 64 - 105 g/m²

Спецификации на скенерот

 • Тип на скенер
  CIS скенер со рамно лежиште за фотографии и документи
 • Резолуција на скенер (оптичка)
  1200 x 2400 dpi 7
 • Брзина на линиско скенирање
  Во боја: 3,5 ms/линија (300 dpi)
  Сиви тонови: 1,5 ms/линија (300 dpi)8
 • Длабочина на скенирање (влез / излез)
  Бои: RGB, секоја по 16 бита/8 бита
  Тонови на сиво: 16 бита / 8 бита
 • Максимална големина на документ
  A4/LTR

Спецификации на копирот

 • Брзина на копирање
  sFCOT: прибл. 20 сек. 9
  sESAT: прибл. 5 сек. 10
 • Повеќекратно копирање
  99 копии (макс.)
 • Функции за копирање
  Копирање документи, копирање фотографии, копирање без рабови, 2-страно копирање, 2-на-1 и 4-на-1 копирање, копирање со бришење рамка, копирање документи за идентификација
 • Зумирање на копија
  25 - 400% (во чекори на зголемување од 1%)
  Вклопување на цела страница
  A5 во A4, B5 во A4, A4 во A5 и A4 во B5

Интерфејс

 • Тип и големина на екран
  LCD-екран исполнет со точки
 • Јазици на екран
  Можност за избор на 32 јазици: јапонски/англиски(mm и инчи)/германски/француски/италијански/шпански/холандски/португалски/норвешки/шведски/дански/фински/руски/чешки/унгарски/полски/словенски/турски/грчки/едноставен кинески/традиционален кинески/корејски/индонезиски/словачки/естонски/латвиски/литвански/украински/романски/бугарски/хрватски/виетнамски

Поврзување

 • Стандарден интерфејс
  Hi-Speed USB (приклучок B)
  Етернет: 10/100Mbps (автоматско префрлување)
  Wi-Fi: IEEE802.11 b/g/n
  Wi-Fi безбедност: WPA-PSK, WPA2-PSK, WEP, администраторска лозинка
  Фреквентен опсег на безжичниот LAN: 2,4GHz
 • Апликации за мобилни уреди
  Апликација PRINT Inkjet/SELPHY од Canon
  Easy-PhotoPrint Editor
  Апликација Message In Print
  PIXMA Cloud Link
  Дополнителна компонента за Canon Print Service (Android)
  Apple AirPrint
  Wireless Direct
  Режим на пристапна точка
  LAN/WLAN PictBridge
  Mopria (Android)

Софтвер

 • Поддржани оперативни системи
  Chrome OS

  Windows 10, Windows 8.1, Windows 7 SP1

  Работењето може да се гарантира само на компјутер со однапред инсталиран Windows 7 или понов оперативен систем.

  Драјверот за печатачот и IJ Network Device Setup Utility се достапни за следните оперативни системи.
  Windows Server 2008 R2 SP1, Windows Server 2012 R2, Windows Server 2016

  OS X 10.10.5 - OS X 10.11, macOS 10.12 - macOS 10.14
 • Поддржани системи за мобилни уреди
  iOS, Android, Windows 10 Mobile
 • Минимални системски предуслови
  Windows: 2,0 GB или повеќе
  Mac: 1,0 GB или повеќе
  Забелешка: за инсталација на испорачаниот софтвер. Потребната количина на слободен простор во тврдиот диск.
  Екран: 1024 x 768 XGA
 • Вклучен софтвер
  MP Driver
  IJ Printer Assistant Tool
  Easy-PhotoPrint Editor (преземете)

Физички карактеристики

 • Тежина
  прибл. 8,1 kg
 • Димензии (Ш x Д x В)
  прибл. 403 x 369 x 195 mm
 • Ниво на акустичен шум
  прибл. 50,5 dB(A) 11
 • Извор на напојување со енергија
  AC 100-240 V, 50/60 Hz
 • Потрошувачка на енергија
  Исклучено: прибл. 0,3W
  Режим на подготвеност (поврзување со компјутер преку USB): прибл. 0,8W (исклучена лампа за скенирање)
  Режим на подготвеност (сите приклучоци поврзани): Прибл. 1,7 W (исклучена лампа за скенирање)
  Време за премин во режим на подготвеност: 11 мин. 10 сек.
  Копирање (поврзување со компјутер преку USB): прибл. 15 W 12
 • Типична потрошувачка на електрична енергија
  0,14 kWh13

Сите спецификации се подложени на промена без претходна најава.

Брзината на печатење може да се менува во зависност од конфигурацијата на системот, интерфејсот, софтверот, комплексноста на документот, режимот на печатење, покриеноста на страницата, видот на користена хартија итн.

Потрошувачката на мастилото може да се менува во зависност од печатените текстови/фотографии, користениот апликациски софтвер, режимот на печатење и типот на користена хартија. За информации во врска со потрошувачката погледнете на www.canon-europe.com/ink/yield

Брзината на скенирање може да се менува во зависност од конфигурацијата на системот, интерфејсот, софтверот, подесувањата на режимот на скенирање, големината на документите итн.

Брзината на копирање може да се менува во зависност од комплексноста на документот, режимот на копирање, покриеноста на страницата, видот на хартија која се користи итн. при што не се смета времето на загревање.

Сите имиња на марки и производи се заштитни знаци на нивните соодветни компании.

Microsoft, Windows и логото на Windows се заштитни знаци или регистрирани заштитни знаци на Microsoft Corporation во Соединетите Американски Држави и/или во други земји.

* Бројот на страници што може да ги отпечатите со првото шише мастило е помал во однос на замената, бидејќи за време на првичното поставување е потребна одредена количина на мастило за да се наполни главата за печатење. Потрошувачката на страници претставува вредност што е пресметана врз основа на посебен метод за тестирање на Canon, користејќи ја симулацијата за континуирано печатење и табелата за бои ISO/IEC 24712 со резервни шишиња со мастило по почетното поставување.

Потрошувачката на страници за црното мастило и мастилата во боја не треба да се комбинира.

Потрошувачката на страници може значително да се разликува во зависност од содржините што се печатат и други фактори.

** Измерено по меѓународни стандарди, во зададен режим. При непрекинато последователно печатење, печатачот може да ја намали брзината со која го извршува процесот за да спречи покачување на внатрешната температура.

 1. Капките мастило може да се постават со минимално растојание од 1/4800 инчи
 2. Брзината на печатење A4 документи на обична хартија се мери врз основа на просекот од ESAT во тестот за категорија канцеларии со ISO/IEC 24734 стандард.
 3. Брзината на печатење A4 документи на обична хартија се мери врз основа на просекот од ESAT во тестот за категорија канцеларии со ISO/IEC 24734 стандард.
 4. Брзината за печатење на фотографии се базира на зададените подесувања на драјверот со употреба на стандардот ISO/JIS-SCID N2 на фотохартија Plus Glossy II и не го зема предвид времето за обработка на податоците на компјутерот.
 5. Потрошувачката на страници претставува вредност што е пресметана врз основа на посебен метод за тестирање на Canon, користејќи ја симулацијата за континуирано печатење и табелата ISO/IEC 24712 со резервни шишиња со мастило по почетното поставување.
 6. Потрошувачката на страници претставува вредност што е пресметана врз основа на посебен метод за тестирање на Canon, користејќи ја симулацијата за континуирано печатење и табелата ISO/IEC 29103 со резервни шишиња со мастило по почетното поставување.
 7. Оптичката резолуција е мерка на максималната резолуција на хардверско земање примероци врз основа на стандардот ISO 14473. При скенирање со висока резолуција, максималната големина на скенирањето е ограничена.
 8. Најголемата брзина на Hi-Speed USB на компјутер со Windows. Времето на трансфер до компјутерот не е вклучено.
 9. Брзината за копирање документи во боја се мери врз основа на просекот од sFCOT и sESAT во тестот за перформанси според стандардот ISO/IEC 29183. Брзината на копирање може да се менува во зависност од комплексноста на документот, режимот на копирање, покриеноста на страницата, видот на хартија која се користи итн. при што не се смета времето на загревање.
 10. Брзината за копирање документи во боја се мери врз основа на просекот од sFCOT и sESAT во тестот за перформанси според стандардот ISO/IEC 29183. Брзината на копирање може да се менува во зависност од комплексноста на документот, режимот на копирање, покриеноста на страницата, видот на хартија која се користи итн. при што не се смета времето на загревање.
 11. Обична хартија (A4, црно-бело). Акустичниот шум се мери врз основа на стандардот ISO7779.
 12. Копирање: при копирање на ISO/JIS-SCID N2 (печатено со инк-џет печатач) на обична хартија со големина A4, со користење зададени поставки.
 13. Вредност на типична потрошувачка на електрична енергија (TEC): вредноста на TEC е пресметана под претпоставка дека на уредот постојано ќе се избира помеѓу режим на работа, режим на мирување и исклучување на напојувањето во период од 5 дена и дека уредот ќе биде или во режим на мирување или напојувањето ќе му биде исклучено во последните 2 дена од таа недела. Компанијата Canon сама ја пресметува вредноста на TEC на овој производ со помош на процедура за мерење на TEC усвоена во меѓународната програма ENERGY STAR.