ФИРМВЕР ЗА PTZ

Ажурирања за фирмвер за PTZ-камери од Canon и дополнителни апликации

Canon постојано бара нови и интуитивни начини да ја подобри функционалноста на постоечките PTZ-камери. Откријте го најновиот фирмвер и апликациите кои можете да ги имате на вашите PTZ-камери од Canon. Без разлика на тоа дали е автоматско следење или многу бараните протоколи SRT или FreeD, Canon има голем опсег на бесплатни ажурирања за да ги трансформирате вашите продукции.

Изберете го вашиот модел на PTZ-камера за да ги видите достапните преземања на фирмвер. Можете да најдете повеќе информации за ажурирањата на фирмверот и дополнителните апликации подолу. Контактирајте со локалниот продавач на Canon за опции за купување на дополнителни апликации.

Април 2023 година: апликација за автоматско следење (RA-AT001)

Откријте го потенцијалот за автоматско следење на главниот говорник со функцијата за препознавање лице/глава додека се движи на сцената. Искористете ја моќта на одличните PTZ-слики во 4K со беспрекорна автоматизација за да додадете нова димензија кон вашите продукции. Автоматското следење е вградена (современа) апликација што не се основа врз компјутер, што овозможува лесна инсталација без потреба од компјутери со моќни процесори.

Рамномерно и прецизно следење
Напредниот механизам за придвижување на Canon ѝ овозможува на PTZ-камерата да ги следи луѓето при различни брзини, од брзи до бавни движења.

Приоритетна површина за приказ
Го следи субјектот, но гарантира дека билбордите, лизгалките или екраните се секогаш во аголот на гледање.

Област за запирање на поместување/закосување
Спречува непожелно поместување, контрола на закосување што може да следи мали движења со нишање што ги прави субјектот на својата локација.

Флексибилна композиција
Приспособете ја композицијата на субјектот што се следи, како што е големината на телото, за да го добиете совршениот агол.

Фиксна област на агол на гледање
Изберете област што нема да се следи кога целта е во таа зона за да одржите специфичен агол.

Ресетирање на првичната положба
Го поместува аголот на гледање на однапред поставена првична положба кога субјектот што се следи се губи за секогаш да се долови нешто релевантно.

Чувствителност на динамично следење
Приспособете ги 10-те нивоа на чувствителност за бавни или брзи движења; колку е повисок бројот, толку е побрзо следењето со PTZ-камера, што значи дека се доловуваат и динамичните движења.

Интелигентно откривање на луѓе
Автоматски избира човечко тело што е присутно во зададена област како субјектот што се следи за брза идентификаија на субјект, додека рачното избирање на цел може да се иницијализира за попрецизно откривање.

Автоматско избирање на област за исклучување
Создајте зони за исклучување за да не се следат луѓе што не сакате да ги следите, ова гарантира дека фокусот се задржува на саканиот субјект што се следи.

Апликацијата за автоматско следење е достапна на CR-N700 почнувајќи од април 2023 година и се очекува на CR-N500 и CR-N300 во Q3 2023 година.

Контактирајте со локалниот продавач на Canon или локалната канцеларија на Canon за информации за тоа како да ја купите апликацијата за автоматско следење.

Софтвер за автоматско следење
поставување на камерата

Април 2023 година: Апликација за автоматско повторување (RA-A001)

Програмирајте повторени движења со поместување, закосување и зумирање на камерата за доследно и прецизно следење на повторените сцени во живо без потреба од снимател. Автоматското повторување е вградена (современа) апликација што не се основа врз компјутер, што овозможува лесна инсталација без потреба од компјутери со моќни процесори.

Флексибилност за програмирање на движења
Можност за иницијализација на повторување нанапред и наназад како програмирано движење, што значи дека не е потребен снимател.

Удобна и прецизна контрола
Користејќи ја моќта на напредниот механизам за придвижување од Canon, функцијата за автоматско повторување овозможува прецизна автоматизирана контрола на движењата на PTZ-камерата.

Приспособливи положби и патеки
Поставете пет одделни претходно програмирани повторувања, од кои секое може да има најмногу 4 позиции, поради што е идеална за снимени продукции и продукции во живо.

Два интуитивни режими за повторување
Режимите за континуирано и реципрочно повторување овозможуваат целосна флексибилност на движењата на камерата. Континуираното повторување ѝ овозможува на камерата да се движи од положба A-B-C континуирано со повторување, а реципрочното повторување ѝ овозможува на камерата да се движи од положба A-B-C до B-A-B и C-B-A.

Лесно поставување на кориснички интерфејс
Може да се регистрираат пет автоматски патеки за движења кои се лесни за создавање/приспособување од корисничкиот интерфејс со видео за прегледување.

Апликацијата за автоматско повторување е достапна кај CR-N700 од април 2023 година, а се очекува да стане достапна и кај CR-N500 и CR-X300 во 3-тиот квартал на 2023 година.

Контактирајте со локалниот продавач на Canon или локалната канцеларија на Canon за повеќе информации поврзани со тоа како да ја купите апликацијата за автоматско повторување.

Слики на автоматско повторување
Интерфејс на софтверот за автоматско повторување

Април 2023 година: протоколи SRT и FreeD

PTZ-палетата од Canon е збогатена со два нови протоколи, со што се олеснува и усовршува интеграцијата на камерите во работните процеси коишто во голема мера опфаќаат емитувања и VR/AR. Фирмверот за PTZ-камерите CR-N300 и CR-N500 е достапен да се преземе, а фирмверот за CR-X300 ќе стане достапен во текот на 2023 година.

SRT
Протоколот SRT (Безбеден и сигурен пренос) е протокол за пренос на видеозаписи со препознатлив углед на пазарот за далечинско снимање, којшто овозможува безбеден пренос на видеозаписи со висок квалитет и кратко доцнење, дури и во непредвидливи услови на мрежата. Протоколот има широка употреба во индустријата за емитувања и во моментов е компатибилен со PTZ-камерите CR-N300, CR-N500 и CR-X300 од Canon.

FreeD
Протоколот FreeD особено се користи во виртуелните студија и за снимање VR/AR-содржина. Протоколот овозможува лесна интеграција на CR-N500, CR-N300 и CR-X300 од Canon во процесите за виртуелно снимање како вести, временска прогноза, спортски настани и настани во живо и овозможува директен пренос на информациите за поместување, закосување, зумирање, фокусирање и ирис во реално време, како и положбата на PTZ-камерата во виртуелна платформа како Unreal Engine.

Април 2022 година: Webcam Driver за PTZ-камери

Enhanced connectivity and quality via LAN on CR-N500, CR-N300, CR-X300

Со појавата на пандемијата, порасна и потребата за камери со далечинско проследување на настани во живо, како и одржување видеоконференции во канцелариите и корпоративните средини. Многу сектори ги прифатија новите можности што ги нуди PTZ-инфраструктурата, меѓу кои и високото образование, концертната индустрија, театарите и храмовите.

Благодарение на Webcam Driver од Canon1, којшто е достапен на оперативниот систем на Windows, поставувањето на PTZ-камерите е лесно и овозможува висококвалитетно проследување, функционалност за веб-камера, можности за поврзување со подолг кабел преку LAN, автоматско откривање на камери и можност за регистрација на повеќе камери.

Резолуција од 4K со 30p
Преку LAN и новиот USB-драјвер, корисниците можат да ги користат CR-N300, CR-N500 и CR-X300 за проследување на видеоприкази со резолуција до 4K со 30p2 и да уживаат во флексибилната местоположба на камерата додека е поврзана со компјутерот.

Автоматско откривање на камерата
Новиот софтвер ќе ги открие компатибилните PTZ-камери од Canon коишто се поврзани на истата мрежа со компјутерот. Ова го олеснува поставувањето на камерите бидејќи корисниците можат да ги идентификуваат камерите што сакаат да ги регистрираат во софтверот.

Регистрирајте повеќе камери
Бидејќи можете да регистрирате до пет камери во софтверот, во зависност од инсталацијата, лесно ќе ги изберете оние што сакате да ги користите од компјутерот.

USB-C преку LAN

Благодарение на излезот преку LAN, сега е достапен квалитет на сликата со резолуција од 4K со 30P2. Можностите на USB-излезот се ограничени поради максималната должина на кабелот (најчесто 3 m). Од друга страна, поврзувањето преку LAN нуди значително подолг кабел поради што е идеално решение за употреба во поголеми простории во професионалната AV-сфера. На пример, универзитетите нема да мора да се ограничат на употребата на USB-врска во должина од три метри од лаптопот до PTZ-камерата, туку ќе можат да го инсталираат новиот драјвер за веб-камера од Canon одзади во големите амфитеатри, без притоа да ја загубат сигурноста на врската и квалитетот.

Решение за сите видови сценарија

Дознајте како PTZ-решенија од Canon можат да се користат во различни ситуации благодарение на нашата одлична технологија за обработка на слика.

 • Емитувања во живо и ТВ-студија

 • Настани во живо и музички перформанси

 • Деловни настани и презентации

 • Високо образование

 • Храмови

 • Преноси од надворешни и од спортски настани

 • Слични производи

  Палетата на мрежни камери од Canon ви нуди соодветно решение за местата каде што надзорот е навистина потребен. Компактни, а сепак со врвни перформанси, тие нудат исклучителен квалитет на слика дури и при слаба осветленост, на места со големи безбедносни ризици.

  • PTZ-камери

   CR-N700

   Извонредна и професионална PTZ-камера со 4K и 60P, 12G-SDI-приклучок и автоматски фокус што е водечки во класата со опција за интелигентно автоматско следење.
   Погледнете детали CR-N700
  • PTZ-камери

   CR-N500

   Опремена со оптички зум до 15x, можности за снимање во 4K UHD и автоматски фокус со Dual Pixel со опција за интелигентно автоматско следење, CR-N500 овозможува прецизна контрола и беспрекорно проследување преку IP со исклучителни резултати.
   Погледнете детали CR-N500
  • PTZ-камери

   CR-N300

   Благодарение на 4K UHD-резолуцијата, оптичкиот зум до 20x, хибридниот автоматски фокус со опција за интелигентно автоматско следење и бројните протоколи за проследување и контрола преку IP, можете да ѝ понудите поинаква содржина на вашата публика.
   Погледнете детали CR-N300
  • PTZ-камери

   CR-X300

   Компактна PTZ-камера со ознака IP65 која нуди 4K-резолуција, оптички зум до 20x и контрола и проследување преку IP за различна примена.
  1. Достапен е само за CR-N300, CR-N500 и CR-X300
  2. Излезната резолуција зависи од апликацијата што се користи