EOS C200 од Canon
Спецификации

4K со 50P или Full HD со 120P

Вграденo снимање во Cinema RAW Light формат

Дин. опсег со 15 чекори

Важни функции

4K/50P

4K/50P

Со Cinema RAW Light

Autofocus

Автоматски фокус

Прецизен, сигурен и рамномерен автоматски фокус

UHD/50P

UHD/50P

Во MP4 или XF-AVC

Touch screen

Екран на допир

Фокусирање преку екран на допир

Internal RAW

Внатрешен RAW

Помала датотека

Dual DIGIC DV6

Двоен DIGIC DV6

Висок квалитет на слика и високи перформанси

MP4 files

MP4-датотеки

Ефикасни и едноставни работни процеси

Built-in WiFi

Вграден WiFi

Далечинска контрола на пребарувањето

Погледни сè

Детални спецификации

Камера

Сензор за слика

Сензор

Тип CMOS со извонредни 35mm

Систем

Филтер за основни RGB бои (Beyer низа)

Вкупно пиксели по сензор

Прибл. 9,84 мегапиксели (4206 x 2340)

Ефективни пиксели по сензор

Прибл. 8,85 мегапиксели (4096 x 2160): Кога за резолуцијата е избрано 4096 x 2160 или 2048 x 1080
Прибл. 8,29 мегапиксели (3840 x 2160): Кога за резолуцијата е избрано 3840 x 2160 или 1920 x 1080

Сооднос помеѓу сигналот и шумот

Режим со 50,00 Hz: 53 dB (типично)
[3840x2160/25,00P, Canon Log 3 основна чувствителност ISO800 (динамички опсег од 1600%), HDMI ИЗЛЕЗ]

Динамички опсег

15 чекори (Cinema RAW Light1), 13 чекори (MP4/Canon Log3)

Процесор на слика

Тип

Двоен DIGIC DV6

Објектив

Објектив со менување

EF објектив со менување од Canon

Фактор на зголемување на објективот (за објективи со EF приклучок, вклучувајќи и примарни од серијата Cinema)

При резолуција од 4096 x 2160 или 2048 x 1080: реална фокусна должина x прибл. 1,460
При резолуција од 3840 x 2160 или 1920 x 1080: реална фокусна должина x прибл. 1,534

Приклучок за заменлив објектив

Да, можна е промена на приклучокот во PL формат во сервисниот центар на Canon (услугата се плаќа)

Корекција на надворешно осветлување

Да, со компатибилни објективи

ND филтер

Поништи, 2, 4, 6, 8, 10 чекори

Контрола на фокус

Рачно преку објективот, рачно преку RC-V100 Автоматски фокус (Dual Pixel AF приближно 80% (верт.), 80% (хориз.))

Контрола на ирис

Рачно преку фотоапаратот или RC-V100, фино, чекори на зголемување од 1/2 или 1/3, автоматски (со компатибилни објективи), автоматски ирис со притиснување

Систем за стабилизација на слика

Во зависност од објективот кој се користи

Снимање

Опции за снимање во RAW формат

RAW (Cinema RAW Light 2, 3)

Внатрешно снимање

Cinema RAW Light 4, 5, MP4, XF-AVC6

Време на снимање (CFast 2.0™ картичка)

Картичка од 128 GB за 15 мин. (4K Cinema RAW Light 1 Gbps VBR)

Време на снимање (SD картичка)

Картичка од 128 GB за 110 мин. (MP4, 150 Mbps), 485 мин. (MP4, 35 Mbps)
Картичка од 128 GB за 105 мин. (XF-AVC7, 160 Mbps), 375 мин. (XF-AVC8, 45 Mbps)

Формати за снимање

Cinema RAW Light 9, 10 (CFast 2.0™), MP4 / XF-AVC11 (SD-картичка)

Стапка на слики за снимање

(1) Режим за 59,94 Hz (59,94P/29,97P/23,98P)
(2) Режим за 50,00 Hz (50,00P/25,00P)
(3) Режим за 24,00 Hz (24,00P)

Бавно/брзо движење

ДА

Снимање со интервали

ДА

Снимање на слики

ДА

Пред снимање (снимање во компонентата cache)

ДА, 3 секунди

Пренасочено снимање

ДА, само снимање на SD картичка

Истовремено снимање во двата отвори (симултано)

ДА, само снимање на SD картичка

Обратно скенирање

НЕ

HD->SD конверзија

НЕ

Медиуми за зачувување фотографии

SD картичка

Големина за снимање фотографии

2048x1080 (кога резолуцијата на видеоснимката е 4096x2160/2048x1080)
3840x2160 (кога резолуцијата на видеоснимката е 3840x2160)
1920x1080 (кога резолуцијата на видеоснимката е 1920x1080)

Систем

Wave Form Monitor

ДА

Ленти во боја

ДА, SMPTE / EBU / ARIB

Бирање

ДА

Зебра

ДА. Зебра 1 ниво: 5 ±5% до 95 ±5% во интервали од 5 проценти (70 ±5%) 

Зебра 2 ниво: 0% до 100% во интервали од 5 проценти (100%)

Ознаки

ДА, центар, хоризонтално, сооднос на решетка (4:3 / 13:9 / 14:9 / 16:9 / 1,375:1 / 1,66:1 / 1,75:1/1,85:1 / 1,90:1 / 2,35:1 / 2,39:1 / прилагодено), безбедна област (80% / 90% / 92,5% / 95%)

EVF

Вграден EVF

ДА. 1,77 милиони точки

Изборна дополнителна опрема за EVF

EVF-V70 од Canon (потребен е и CL-V2)

Панел за приказ

Панел за приказ

LCD монитор со дијагонала од 4 инчи/10,1 cm. Екран на допир. Прибл., 1,23 милиони точки

Влезови/Излези

Аудио влез

XLR x2, аудио приклучок од 3,5 mm, дигитален AES/EBU или аналоген аудио влез, линиски влез, микрофон, поддршка за фантомска моќ од +48 V

Излез за слушалки

ДА

HDMI

ДА, HDMI 2.0, само излез. Макс. излезна резолуција од 3840 x 2160. Компатибилност со временски код

USB

ДА. Mini-B Hi-Speed USB

3G/HD-SDI излез

ДА x 1.BNC приклучок
Видео [HD]: SMPTE 292. [3G]: SMPTE 424, SMPTE 425
Звук [HD]: SMPTE ST 299-1. [3G]: SMPTE ST 299-2, Излезна импеданса 75 Ω, Ниво на излезен сигнал 0,8 Vp-p

Временски код

НЕ

Genlock

НЕ

Синхронизација

НЕ

Компонентен излез

НЕ

AV приклучок

НЕ

DC излез

НЕ

DC влез

ДА, 14,4 V DC (батерија), 16,7 V DC (DC влез)

Потрошувачка на енергија

50,00P: Cinema RAW Light/MP4; 18,5 W (прибл.)

Континуирано време на снимање (батерија)

BP-A30 (3100 mAh) 130 мин. (прибл.) BP-A60 (6200 mAh) 280 мин. (прибл.)
Снимање во Cinema Raw Light/4096 x 2160 или MP4/3840 x 2160 формат

Приклучок со далечински управувач

ДА, сопствен приклучок од 2,5 mm

Приклучок за безжичен далечински управувач

Вграден Wi-Fi. Преглед/далечинска контрола на пребарување и FTP

Приклучок за објективи

НЕ

Приклучок за етернет

ДА. МОЖНОСТ ЗА FTP, само MP4 датотеки

Приклучок за видео (за монитор или EVF)

ДА, приклучок произведен од Canon

Misc.

Ламба за сигнализирање

ДА

Прилагодено бирање

ДА

Функции за снимање

Експозиција

Мерење на експозиција

(a) Стандарден (централно мерење)
(b) Рефлектор
(c) Задно осветлување (компензација)

Компензација на експозиција

Функција за AE поместување. Може да се постави целна вредност (±8 чекори од центарот) за светлината. Означени како вредности за експозиција (EV). (±2,0, ±1,75, ±1,5, ±1,25, ±1,0, ±0,75, ±0,5, ±0,25 и ±0) се прикажуваат на екранот како AE [нумерички вредности]

Автоматски ирис со притиснување

ДА

Заклучување на експозиција

НЕ

Подесување на автоматска контрола на засилување

НЕ

ISO чувствителност

Приказ во чекор од 1: [100], 160(*), 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400, 12800, 25600, [51200,102400]
[---] Се прикажува кога проширувањето на ISO брзината е вклучено. (*) Се прикажува кога зголемувањето на ISO брзината е исклучено. Приказ со чекори од 1/3: [100.125], 160, 200, 250, 320, 400, 500, 640, 800, 1000, 1250, 1600, 2000, 2500, 3200, 4000, 5000, 6400, 8000, 10000, 12800, 16000, 20000, 25600, [32000, 40000, 51200, 64000, 80000, 102400] [---] Кога зголемувањето на ISO брзината е вклучено.

Подесување на засилување

[-6dB, -3dB], -2dB(*), 0dB, 3dB, 6dB, 9dB, 12dB, 15dB, 18dB, 21dB, 24dB, 27dB, 30dB, 33dB, 36dB, 39dB, 42dB, [45dB, 48dB, 51dB, 54dB]
[---] Се прикажува кога проширувањето на ISO брзината е вклучено. (*) Се прикажува кога проширувањето на ISO брзината е исклучено.
Кога проширувањето на ISO брзината е вклучено: помеѓу -2 dB и 54 dB
Кога проширувањето на ISO брзината е исклучено: може да се постават сите вредности од -2 dB до 42 dB во чекори на зголемување од 0,5 dB.

Систем за автоматско фокусирање

Поддршка за Dual Pixel CMOS AF
Рачен фокус, AF со една снимка, континуиран AF, MF потпомогнат со AF, AF со откривање лица (овие режими може да се користат само со објективи што поддржуваат AF функции), водич за фокусирање

Големини на кадарот за AF

Голем; големината е еквивалентна на прибл. 20% (вертикално) x 25% (хоризонтално) од опсегот за приказ на сликата; Мал; големината е еквивалентна на прибл. 20% (вертикално) x 8% (хоризонтално) од опсегот за приказ на сликата

Режими за автоматско фокусирање

Достапни се следните режими: AF со една снимка, континуиран AF и MF потпомогнат со AF. Сите овие режими се активираат кога прекинувачот за AF/MF на EF објективот е во положбата AF.
AF со една снимка: AF е активен само додека го држите копчето за една снимка на која е доделен. По фокусирањето не се дозволени дополнителни движења на објективот.
Континуиран AF: контролата на AF е активна постојано.
MF потпомогнат со AF

AF со откривање лица

Достапно; приоритет на лице или само лице.
Приоритет на лице: AF е поставен да создаде кадар на лице кога ќе открие лице, кадар за следење кога следи и AF кадар кога нема да открие лице и не врши следење.
Само лице: избира кадар на лице кога ќе открие лице, кадар за следење кога следи и MF кога нема да открие лице и не врши следење.
Во режимите за приоритет на лице и само лице, лицето што треба да се открие може да се избере со палката.

Водич за фокусирање

Достапно; прикажува статус на фокусирање или неуспешно фокусирање преку AF сигналот.

Брзина на бленда

Режими на контрола

Само рачно

Брзина на бленда

Приказ со чекори од 1/3: 1/1, 1/1,26, 1/1,59, ---, 1/1600, 1/2000 (вкупно 34 поставки)
Приказ со чекори од 1/4: 1/1, 1/1,19, 1/1,41, 1,68 ---, 1/1700, 1/2000 (вкупно 45 поставки).
Најмалата брзина ќе се разликува во зависност од поставената стапка на слики.

Агол на бленда

360,00, 240,00, 180,00, 120,00, 90,00, 60,00, 45,00, 30,00, 22,50, 15,00, 11,25
Исто така, вредностите за агли еквивалентни на 1/120, 1/60, 1/40, 1/30, 1/100, 1/50, 3/100 и 1/25 може да се изберат во рамките на минималниот опсег на агли од 360°.

Бавна бленда (SLS)

59,94(i/P): 1/4, 1/8, 1/15, 1/30
Поставена е стапка на слики од 29,97P: 1/4, 1/8, 1/15
24,00P или 23,98P: 1/3, 1/6, 1/12

Јасно скенирање

24,00 Hz* до 250,40 Hz
(*) Фреквенцијата ќе се разликува во зависност од поставената стапка на слики.

Прилагодена слика

Зачувани конфигурации

ОДНАПРЕД ПОСТАВЕНИ ОПЦИИ: Canon Log 3/Canon Log /BT.709/исклучено
ГАМА: Canon Log 3/Canon Log/широк динамички опсег/нормално 1 (стандардно)/нормално 2 (x4,0)/нормално 3 (BT.709)/нормално 4 (x5,0)
МАТРИЦА НА БОИ: неутрално/производствена камера/Cinema EOS/оригинално /видео/ исклучено

Медиум за зачувување

Внатрешно, SD картичка

Главно подножје

0 ± 50

Главна црна и црвена боја

0 ± 50

Главна црна и зелена боја

0 ± 50

Главна црна и сина боја

0 ± 50

Гама на црна боја

0 ± 50

Сатурација на ниски тонови

0 ± 50

Точка на прекршување

+ 50 - 95 - +109

Ублажување на кривата за светлина

-35 - 0 - +50

Заситување при прекршувањето

0 - ±10

Ниво на острина

-10 - 0 - +50

Намалување на шум

Исклучено / 1 - 12

Баланс на белата боја со засилување на црвена/сина боја

0 - +50

Ниво на поставување

(0 - ±50)

Спецификации на Wi-Fi и GPS

GPS информации (изборна дополнителна опрема)

Во RAW видеоснимките, MP4 видеоснимките и фотографиите може да се додаде локација (географска ширина, географска должина и надморска височина) и GPS информации со координирано универзално време (UTC). Статусот на добивање сателитски податоци може да се провери во режимот за снимање.

Спецификации за Wi-Fi

Стандардно: IEEE 802.11b/g/n (фреквенција од 2,4 GHz), IEEE 802.11a/n (фреквенција од 5 GHz) (не е поддржано во Катар, Индонезија или Ирак) IEEE 802.11b/g/n (фреквенција од 2,4 GHz) IEEE 802.11n/11a (фреквенција од 5 GHz): се разликува во зависност од локацијата на моделот.
Проверка на идентитет: отворен систем, WPA-PSK, WPA2-PSK
Системи за шифрирање: WEP-64, WEP-128, TKIP, AES

Баланс на белата боја

Автоматски

ДА. Достапен е WB без потреси

Однапред подесено

Дневна светлина (5600K), вештачка светлина (3200K)

Рачно подесување

Однапред поставени опции A/B, поставки за температура на бои: 2000K - 15000K

Баланс на црната боја

Прилагодување на балансот на црната боја

Автоматско прилагодување на балансот на црната боја

Временски код

Систем за одбројување

Regen, RecRun, FreeRun, TC Hold. Испуштање слики /Без испуштање слики (DF/NDF) само во режим со 59,94P/29,97P

Аудио

Снимање

Cinema RAW Light: Linear PCM (24 бита12 / 16 бита / 48 kHz / 4 канали)
XF-AVC13: Linear PCM (24 бита / 48 kHz / 4 канали)
MP4: MPEG-2 AAC-LC (16 бита / 48 kHz / 2 канали), Linear PCM (16 бита / 48 kHz / 4 канали)

Дополнителна опрема

Испорачано

LCD монитор LM-V1, LCD екран LA-V1, рачка HDU-2, држач за микрофон, потпора за палецот, заштитник за очи, ремен за преку рамо (SS-1200), полнач за батерии CG-A20, компактен адаптер за напојување CA-CP200B, AC адаптер CA-A10, AC кабел x 2, феритно јадро, батерија (BP-A30), кабел UN-5, имбус, завртки

По избор

Батерија BP-A30 (се испорачува со фотоапаратот)/BP-A60 од Canon
Полнач за батерии CG-A10/ CG-A20 од Canon
LCD монитор LM-V1 од Canon
LCD екран LA-V1 од Canon
Основа за штипка CL-V2 од Canon
Држач за фотоапарат GR-V1 од Canon
Рачка HDU-2 од Canon
OLED електронски визир EVF-V70 од Canon
Потпора за на рамо SU-15 од Canon
Цевка со стеги RD-1 од Canon
AC адаптер CA-A10 од Canon
Компактен адаптер за напојување CA-CP200B од Canon
Кабел UN-5/UN-10 од Canon
Далечински управувач RC-V100 од Canon
GPS приемник GP-E2 од Canon
Ремен за преку рамо SS-1200 од Canon
EF објективи, EF cinema објективи (EF приклучок) од Canon

Разно

Димензии (само главно куќиште)

Прибл. 144 x 153 x 179 mm (5,7 x 6,0 x 7,0 in)
Прибл. 178 x 153 x 204 mm (7,0 x 6,0 x 8,0 in) [со прикачен држач за фотоапарат]

Тежина (само куќиште)

Прибл. 1430 g (3,2 lb)

Тежина (испорачана дополнителна опрема)

Држач за фотоапарат GR-V1: прибл. 260 g (9,2 oz.)
LCD монитор LM-V1: прибл. 185 g (6,5 oz.)
LCD екран LA-V1: прибл. 255 g (9,0 oz.) Држач за микрофон: прибл. 50 g (1,8 oz.)
Рачка HDU-2: прибл. 220 g (7,8 oz.)
Завртка со шестоаголна глава: прибл. 5 g (0,18oz.)
BP-A30: прибл. 225 g (7,9 oz.) Кабел
UN-5: прибл. 80 g (2,8 oz.)
Потпора за палецот: прибл. 10 g (0,35 oz.)
Заштитник за очи: прибл. 25 g (0,88 oz.)

Температурен опсег при користење

Прибл. Од 0 до 40°C, 85% (релативна влажност)
Прибл. Од -5 до 45°C, 60% (релативна влажност)

Сите спецификации се подложени на промена без претходна најава

• Canon е овластен сопственик на лиценцата за заштитниот знак CFast 2.0™, кој може да биде регистриран во различни судски надлежности

 1. Потребна е обработка во софтверот за развој на RAW формат од Canon или во компатибилна апликација од трета страна
 2. Кога снимате во RAW формат се препорачува да користите само CFast 2.0™-картички што поддржуваат VPG-130 за максимален интегритет при снимањето.
 3. Потребна е обработка во софтверот за развој на RAW формат од Canon или во компатибилна апликација од трета страна
 4. Кога снимате во RAW формат се препорачува да користите само CFast 2.0™-картички што поддржуваат VPG-130 за максимален интегритет при снимањето.
 5. Потребна е обработка во софтверот за развој на RAW формат од Canon или во компатибилна апликација од трета страна
 6. За овозможување на сите функции на фотоапаратот може да биде потребно ажурирање на фирмверот. Посетете ја веб-страницата за поддршка на Canon за повеќе информации или обратете се кај локалниот претставник на Canon.
 7. За овозможување на сите функции на фотоапаратот може да биде потребно ажурирање на фирмверот. Посетете ја веб-страницата за поддршка на Canon за повеќе информации или обратете се кај локалниот претставник на Canon.
 8. За овозможување на сите функции на фотоапаратот може да биде потребно ажурирање на фирмверот. Посетете ја веб-страницата за поддршка на Canon за повеќе информации или обратете се кај локалниот претставник на Canon.
 9. Кога снимате во RAW формат се препорачува да користите само CFast 2.0™-картички што поддржуваат VPG-130 за максимален интегритет при снимањето.
 10. Потребна е обработка во софтверот за развој на RAW формат од Canon или во компатибилна апликација од трета страна
 11. За овозможување на сите функции на фотоапаратот може да биде потребно ажурирање на фирмверот. Посетете ја веб-страницата за поддршка на Canon за повеќе информации или обратете се кај локалниот претставник на Canon.
 12. За овозможување на сите функции на фотоапаратот може да биде потребно ажурирање на фирмверот. Посетете ја веб-страницата за поддршка на Canon за повеќе информации или обратете се кај локалниот претставник на Canon.
 13. За овозможување на сите функции на фотоапаратот може да биде потребно ажурирање на фирмверот. Посетете ја веб-страницата за поддршка на Canon за повеќе информации или обратете се кај локалниот претставник на Canon.