Canon EOS C300 Mark III
Спецификации

EOS C300 Mark III од Canon

Спецификации

4K

4K/120 fps

CMOS-сензор со формат Super 35 mm и мал шум

DIGIC DV7 Image Processor

Излезен сигнал со двојно засилување

16+ чекори за динамичкиот опсег

Internal 5.9K Cinema RAW Light recording

Внатрешно снимање во форматот 4K Cinema RAW Light

Ефикасна RAW-датотека на CFexpress

4K 4:2:2 10-bit

4K 4:2:2 10 бита

Внатрешно снимање до 810 Mbps, со поддршка за форматите ALL-I и Long GOP

Dual CFexpress slots

Два отвора за CFexpress

Истовремено снимање или снимање со пренасочување

High Dynamic Range support

Поддршка за голем динамички опсег

SMPTE ST 2084 и ITU-R BT.2100 (HLG)

Pioneering Autofocus Technology

Револуционерна технологија за автоматски фокус

Прецизно и сигурно, со контроли на екранот на допир

12G-SDI terminal

Приклучок 12G-SDI

Пренесувајте 4K-сигнал преку еден кабел

Погледни сè

Детални спецификации

Сензор за слика

Сензор

CMOS-сензор со формат Super 35 mm

Систем

Филтер за основни RGB-бои (Bayer-низа)

Режими на сензорот

Super 35 mm / Super 16 mm (отсекување)

Вкупно пиксели

Прибл. 9,6 мегапиксели (4206 x 2280)

Ефективни пиксели

Прибл. 8,85 мегапиксели (4096 x 2160): Кога за резолуцијата е избрано 4096 x 2160 или 2048 x 1080
Прибл. 8,29 мегапиксели (3840 x 2160): Кога за резолуцијата е избрано 3840 x 2160 или 1920 x 1080

Ефективна големина на приказот од сензорот

Super 35 mm;
26,2 x 13,8 mm (дијагонално 29,6 mm): кога ќе се избере резолуција од 4096 x 2160 или 2048 x 1080
24,6 x 13,8 mm (дијагонално 28,2 mm): кога ќе се избере резолуција од 3840 x 2160 или 1920 x 1080

Динамички опсег

Canon Log 2: 1600% / 16+ чекори**
Canon Log 3: 1600% / 14 чекори**
Широк динамички опсег: 800% (при ISO 400)
**При ISO800/двојно засилен излезен сигнал: вклучено

Процесор на слика

Тип

DIGIC DV7

Објектив

Објектив со менување

EF-приклучок од Canon.
PL-приклучок преку дополнителната опрема PM-V1.
B4-приклучок преку адаптерите MO-4E / MO-4P.

Фактор на зголемување на објективот (за објективи со EF приклучок, вклучувајќи и примарни од серијата Cinema)

Super 35 mm;
Резолуција од 4096 x 2160 (RAW), 4096 x 2160 или 2048 x 1080: реална фокусна должина x прибл. 1,460
Резолуција од 3840 x 2160 или 1920 x 1080: реална фокусна должина x прибл. 1,534

Super 16 mm (отсечена слика);
Резолуција од 2048 x 1080: реална фокусна должина x прибл. 2,920
Резолуција од 1920 x 1080: реална фокусна должина x прибл. 3,069

Приклучок за заменлив објектив

Да, корисникот може да избере EF-приклучок со заклучување при снимањето или PL-приклучок

Корекција на надворешно осветлување

Да (во зависност од објективот што се користи)

ND филтер

До 10 чекори преку вградениот ND-филтер (во проширен режим)

Контрола на фокус

EF-приклучок: преку објективот, безжичен или жичен далечински управувач (во зависност од објективот што се користи)
PL-приклучок: само објективи Cine Servo

Контрола на ирисот (објективи со EF-приклучок)

Преку куќиштето, држачот, безжичен далечински управувач или жичен далечински управувач.
1/2-чекор, 1/3-чекор или FINE контрола.
Можност за одржување на постојана F вредност при зумирање.

Поддршка за Cooke/I Technology

Да, со поддршка за синхронизација на кадри (само PL-приклучок)

Поддршка за анаморфни објективи

Да, 2x / 1,8x / 1,3x

Систем за стабилизација на слика

Оптичка, во зависност од објективот што се користи, дигитална стабилизација на слика со 5 оски за објективи без стабилизација на слика. Комбинација од оптичка и дигитална стабилизација на слика за да се добие комбинирана стабилизација на слика со 5 оски

Снимање

Внатрешно снимање

CFexpress-картичка x2 за Cinema RAW Light или XF-AVC / MXF, SD-картичка за снимање во форматот XF-AVC Proxy.
SD-картичката може да се користи и за складирање фотографии (до 4096 x 2160), префрлување поставки за CP и ажурирање на фирмверот.

Време на снимање (Cfexpress-картичка, 512 GB) прибл.

Cinema RAW Light: 4096 X 2160: 1 Gbps: 64 мин.

2048 X 1080: 250 Mbps 256 мин.
XF-AVC/MXF: 4096 X 2160: 810 Mbps 79 мин. / 410 Mbps 156 мин.

2048 X 2160: 310 Mbps 207 мин. / 160 Mbps 401 мин.

Формати за снимање

Cinema RAW Light (CRM), XF-AVC (MXF) ALL-I или Long GOP

Фреквенција на системот/стапки на слики

Режим за 59,94 Hz (59,94P / 59,94i / 29,97P / 23,98P)
Режим за 50,00 Hz (50,00P / 50,00i / 25,00P)
Режим за 24,00 Hz (24,00P)

Бит-стапка/бит-длабочина на Cinema RAW Light (PAL)

4096 X 2160: 50,00P, 1 Gbps 10 бита/25,00P, 1 Gbps 12 бита
2048 X 1080: 50,00P, 250 Mbps 10 бита/25,00P 250 Mbps 12 бита

Бит-стапка/семплирање при снимање во XF-AVC (PAL)

4096 X 2160/3840 X 2160: 50,00P YCC 4:2:2 10 бита 810 Mbps/25,00P YCC 4:2:2 10 бита 410 Mbps
2048 X 1080/1920 X 1080: 50,00P YCC 4:2:2 10 бита 310 Mbps/25,00P YCC 4:2:2 10 бита 160 Mbps

Бит-стапка/семплирање при снимање XF-AVC-прокси датотеки (PAL) на SD-картичка

2048 X 1080: 50,00P, YCC 4:2:0 8 бита 35 Mbps/25,00P, YCC 4:2:0 8 бита 24 Mbps Long GOP

Бавно/брзо движење

Да
Cinema RAW Light: 4096 x 2160: 12 - 120 FPS / 2048 x1080 / 12 -120 FPS
XF-AVC: 4096 x 2160: 12 - 120 FPS / 2048 x1080 / 1920 x 1080 (2K/Super 16 mm) 12 ‑ 180 FPS
Прокси датотеки: се снимаат со истата стапка на слики

Снимање со интервали

Не

Снимање на слики

Не

Пред снимање (снимање во компонентата cache)

Да, 3 секунди

Пренасочено снимање

Да

Истовремено снимање во двата отвори (симултано)

Да

Обратно скенирање

Да

HD->SD конверзија

Не

Дигитален телеконвертор

1,5x, 2x, 2,5x, 3x, исклучено

Медиуми за зачувување фотографии

SD/SDHC мемориска картичка

Големина за снимање фотографии

4096x2160 / 3840x2160 / 2048x1080 / 1920x1080

Систем

Wave Form Monitor

Да. Преку приклучоците MON, SDI OUT, VIDEO или HDMI
Приказ на линија/линија и точка/избор на линија/приказ на поле/приказ на RGB/YPrPb. Поддршка за излезен сигнал HDR PQ/HLG.

Приказ на погрешни бои (индикатор за експозиција)

Да. Преку приклучоците MON, SDI OUT, VIDEO или HDMI

Ленти во боја

Достапни се ленти со бои SMPTE, EBU и ARIB. Погледнете го менито.

Нагласување

Бирање 1, бирање 2 (прилагодување на боја, засилување и фреквенција)

Зебра

Ниво 1; Ниво 2; Двете
Излез преку SDI или HDMI

Ознаки

Можност за избор на вклучено/исклучено: центар, хоризонтално, мрежа, сооднос, безбедна зона и правоаголна ознака. Можност за избор на боја, жолта, сина, зелена, црвена, црна, сива или бела.

EVF

Вграден EVF

Не

Изборна дополнителна опрема за EVF

Да. Електронски OLED-визир, EVF-V50 или EVF-V70

Влезови/Излези

Аудио влез

2x XLR-приклучоци со 3 пина, 1x мини стерео приклучок од 3,5 mm (само влез, со напојување)
XLR-влез 1 / 2 на куќиштето на камерата. XLR-влез 2 / 3 преку изборниот уред за проширување EU-V2

Излез за слушалки

Мини стерео приклучок од 3,5 mm (само излез, на куќиштето на камерата).

Видео излез за монитор

MON: 1x 3G-SDI BNC-приклучок (само излез, на куќиштето на камерата).

HDMI

HDMI-приклучок (тип A) (само излез, на куќиштето на камерата).

USB

Да, само влез, на куќиштето на камерата. (GP-E2-врска)

SDI излез

1x 12G-SDI BNC-приклучок, достапна е конверзија од 4K во 2K/FHD (само излез, на куќиштето на камерата)

Временски код

BNC-приклучок (влез/излез, на куќиштето на камерата).

Genlock

Да, со изборните држачи за продолжување EU-V1 и EU-V2. BNC-приклучок (само влез/може да се користи и како SYNC OUT-приклучок)

Sync

BNC-приклучок (само излез/може да се користи и како GENLOCK-приклучок)

Компонентен излез

Не

AV приклучок

Не

DC излез

Да, потребна е изборната дополнителна опрема EU-V2 или EU-V3.
EU-V2: 24 V/2 A преку Fischer-излез со 3 пина / D-Tap-излез од 50 W
EU-V3: 12 V/2 A преку Hirose-излез со 4 пина

DC влез

XLR-приклучок со 4 пина, 11,5 -20 V

Приклучок со далечински управувач

REMOTE A-приклучок и стерео приклучок од 2,5 mm (само влез)
REMOTE B-приклучок Кружен 8-пински приклучок (за RS-422) со изборен EU-V1 / EU-V2 / EU-V3

Приклучок за безжичен далечински управувач

Да

Приклучок за објективи

Да, со изборен EU-V2. 12-пински приклучок

Приклучок за етернет

Да, со изборен EU-V1 и EU-V2. Приклучок за етернет (RJ45) (поддржува 1000 BASE-T)

Проследување и контрола преку IP

Да, преку етернет/Wi-Fi-врска.
9 Mbps/4 Mbps: 1920 X 1080 (59,94p/59,94i/ 50,00p/50,00i) потребен е изборниот EU-V1 или EU-V2.
Поддршка за протоколот XC на Canon.
Поддршка за Browser Remote на Canon.

LUT-влез

Да, достапно за следење или применето директно во снимките. Компатибилност со датотеки .CUBE LUT

Приклучок за видео

Сопствени спецификации на Canon (специјален 13-пински приклучок) за мониторот LM-V2, изборниот визир EVF-V70 или екранот LM-V1

Светлосен сигнал

Да, потребен е изборниот EU-V3.
Излез за светлосен сигнал при снимање / влез за активирање на снимањето преку Hirose-приклучок со 4 пина

Влез за повратен сигнал

Да, потребен е изборниот EU-V3.
1x влезен BNC-приклучок (поддржува сигнали 3G/HD-SDI)
Повратни излезни дестинации: VIDEO / EVF-V50 / MON / HDMI / SDI OUT

Раз.

Ламба за сигнализирање

Да

Прилагодено бирање

Да

Поддршка за апликации за паметни телефони

Canon Multi-Camera Control / Browser Remote Control

Експозиција

Мерење на експозиција

Рачната експозиција ја одредуваат поставките на блендата, поставките на ирисот, поставките на ISO/засилувањето и поставките на ND филтерот, автоматски ирис со притиснување, автоматски ирис

Компензација на експозиција

Да

Режим на автоматска експозиција

Автоматски ирис со компатибилни објективи

Автоматски ирис со притиснување

Да, сите компатибилни објективи од моделот EF, само објективи Cine Servo од Canon што се компатибилни со верзијата PL со 12-пински приклучок на изборен EU-V2 / EU-V3

Заклучување на експозиција

Не

Подесување на автоматска контрола на засилување

Да

ISO чувствителност

Приказ во чекор од 1: [100], 160(*), 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400, 12800, 25600, [51200,102400]
[---] Се прикажува кога проширувањето на ISO брзината е вклучено. (*) Се прикажува кога проширувањето на ISO брзината е исклучено
Приказ во чекори од 1/3: [100, 125], 160, 200, 250, 320, 400, 500, 640, 800, 1000, 1250, 1600, 2000, 2500,3200, 4000, 5000, 6400, 8000, 10000, 12800, 16000, 20000, 25600, [32000, 40000, 51200, 64000, 80000, 102400]
[---] Кога проширувањето на ISO брзината е вклучено.

Систем за автоматски фокус (EF-приклучок)

Dual Pixel CMOS AF, AF со контраст

Големини на кадарот за AF (EF-приклучок)

Голем; големината е еквивалентна на прибл. 20% (вертикално) x 25% (хоризонтално) од опсегот за приказ на сликата
Мал; големината е еквивалентна на прибл. 20% (вертикално) x 8% (хоризонтално) од опсегот за приказ на сликата
AF-точка што може да се избере на повеќе од 80% хоризонтално/80% вертикално (прибл.) од површината на сензорот

Режими за автоматски фокус (EF-приклучок)

AF со една снимка, континуиран AF и MF потпомогнат со AF. Сите режими се активираат кога прекинувачот за AF/MF на EF-објективот е во положбата AF.
AF со една снимка, континуиран AF и MF потпомогнат со AF

AF за откривање лице (само EF верзија)

Да, со поддршка за стапки на слика до 120p.
Достапни се режими за приоритет на лице и само лице.

Водич за фокусирање

EF-верзија: сите компатибилни EF-објективи од Canon, објективи Cine Servo од Canon

Подесување на засилување

[-6 dB, -3 dB], -2 dB(*), 0 dB, 3 dB, 6 dB, 9 dB, 12 dB, 15 dB, 18 dB, 21 dB, 24 dB, 27 dB,
30 dB, 33 dB, 36 dB, 39 dB, 42 dB, [45 dB, 48 dB, 51 dB, 54 dB]
[---] Се прикажува кога проширувањето на ISO брзината е вклучено. (*) Се прикажува кога проширувањето на ISO брзината е исклучено.
Кога проширувањето на ISO брзината е вклучено: помеѓу -2 dB и 54 dB
Кога проширувањето на ISO брзината е исклучено: може да се постават сите вредности од -2 dB до 42 dB во чекори на зголемување од 0,5 dB.

Бленда

Режими на контрола

Исклучено, брзина, агол, јасно скенирање (CS), бавна бленда (SLS)

Брзина на бленда

Чекор од 1/3: 1/12 до 1/1600, 1/2000 (24 поставки)
Чекор од 1/4: 1/12 до 1/1700. 1/2000 (31 поставки)

Агол на бленда

11,25º до 360º во зависност од стапката на слики

Бавна бленда (SLS)

1/12, 1/15 или 1/30 во зависност од стапката на слики

Јасно скенирање

24,00 Hz* до 250,40 Hz
(*) Фреквенцијата ќе се разликува во зависност од поставената стапка на слики.

Прилагодена слика

Зачувани конфигурации

C1: BT.709 широк динамички опсег
C2: Canon Log 2
C3: Canon Log 3
C4: PQ
C5: HLG
C6: BT.709 стандардно
C7: EOS стандардно
C8: EOS неутрално
C9: Canon 709
C10 - C20: дефинирано од корисник

Матрица на бои

Неутрално: прецизна репродукција на бои
Продукциска камера: репродукција на бои за користење во филмска продукција
Видео: репродукција на бои еквивалентна на C300/500 CP-OFF (за комерцијални камери)

Главно подножје

-50 до +50

Главна црна боја

Прилагодливо за секој канал RGB -50 до +50 и главна црна -50 до +50

Гама на црна боја

Прилагодливо ниво -50 до +50, опсег -20 до +50 и точка -20 до +50

Сатурација на ниски тонови

Прилагодливо: -50 до +50

Детали при силна осветленост

Точка -50 до +109, косина -35 до +50, заситеност -10 до +10

Острина

Прилагодување на ниво, висока фреквенција на детали, потиснување, HV балансирање на детали, граница, избор, решетка со колено и острина зависна од ниво

Намалување на шум

Исклучено, вклучено (1 до 12)

Детали на кожа

Исклучено, ниско, средно, високо / општи нијанси, хром, површина, осветленост. 32 чекори

Селективно намалување на шум

Исклучено, ниско, средно, високо / општи нијанси, хром, површина, осветленост.

Матрица на бои

Прилагодување на фаза, засилување и RGB, паралелно со избирање на гама

Баланс на белата боја

AWB, кориснички поставки (опсег за поставување: 2000K до 15000K/ -20CC до
+20CC), дневна светлина, вештачка светлина, поставки (A/B)

Корекција на боја

Избор на област / ревизија на област за две области

Ниво на поставување

-50 до +50 вклучено/исклучено

Спецификации на Wi-Fi и GPS

Wi-Fi (изборен додаток)

(1) WPS [поставување Wi-Fi со заштита] (систем со притиснување на копче, систем со PIN-код)
(2) Рачно поставување
(3) Пребарување на пристапни точки
Отворен систем, WPA-PSK, WPA2-PSK, WEP-64, WEP-128, TKIP, AES, автоматски/рачно

GPS информации (изборна дополнителна опрема)

Географска ширина/географска должина/подигнување, координирано универзално време (UTC)

Баланс на белата боја

Автоматски

Да

Однапред поставено

Дневна светлина (5400K), вештачка светлина (3200K), келвини (2000K-15000K, интервали од 100K), подесување A, подесување B

Усогласување на балансот на белата боја

Да, за претходни модели

Поместување на балансот на белата боја

Да. -9 до +9 (само дневна светлина и вештачка светлина)

Баланс на црната боја

Прилагодување на балансот на црната боја

Да

Временски код

Систем за одбројување

Regen, RecRun, Free Run, External, Hold (за некои стапки на слики е можно испуштање на слики)

Активирај подесување на вредности

“00:00:00:00”, подеси/ресетирај изборно

Аудио

Снимање

Linear PCM (24 бита / 48 kHz), 4 канали

Дополнителна опрема

Испорачано

Држач за фотоапарат GR-V1, потпора за палецот, држач за микрофон [со завртка M4], LCD-екран LM-V2,
LCD-екран LA-V2, рачка, ремен за преку рамо SS-1200, Полнач за батерии CG-A20,
компактен адаптер за напојување CA-CP200B, AC-кабел, батерија (BP-A60),
носач за монтирање на држачот за продолжување, кабел UN-5,
друго: блокатор, имбус (M4 и M3), завртка со шестоаголна глава (1/4 инчи),
завртка со шестоаголна глава (M3)

По избор

Батерија BP-A30/BP-A60 од Canon (се испорачува со камерата)
Полнач за батерии CG-A10/CG-A20 од Canon (се испорачува со камерата)
Далечински управувач RC-V100 од Canon
PTZ-контролор RC-IP100 од Canon
Компактен адаптер за напојување CA-CP200B од Canon (се испорачува со камерата)
Ремен за преку рамо SS-1200 од Canon (се испорачува со камерата)
Основа за статив TB-1 од Canon
Безжичен предавател WFT- E9* од Canon
GPS приемник GP-E2 од Canon
Кабел UN-5 (испорачан)/UN-10 (се купува посебно) од Canon
OLED-електронски визир EVF-V50/EVF-V70 од Canon
Држач за продолжување од Canon 1: EU-V1
Држач за продолжување од Canon 2: EU-V2
Држач за продолжување од Canon 3: EU-V3
Комплет со EF-приклучок со заклучување при снимањето CM-V1 од Canon
Комплет со PL-приклучок PM-V1 од Canon
Адаптер за монтирање B4 MO-4E / MO-4P од Canon
LCD-екран LM-V2 (испорачан) / LM-V1 од Canon
Држач за LCD-екран LA-V2 (испорачан) / LA-V1 од Canon
Држач за фотоапарат GR-V1 (испорачан) од Canon
Потпора за на рамо SU-15 од Canon
Држач за на рамо SG-1 од Canon
Основа за штипка CL-V2 од Canon
Цевка со стеги RD-1 од Canon
Рачка HDU-2 од Canon
8-пински кабел за далечинска контрола RR-10 / RR-100 од Canon
EF/EF-објективи за снимање видео од Canon,
PL-објективи за снимање видео од Canon и дополнителна опрема дизајнирана за овие објективи

Дополнителна опрема од трети страни

Батерија V-Lock

Разно

Димензии (само главно куќиште)

153 x 148 x 168 mm (Ш x В x Д)

Тежина (само куќиште)

Прибл. 1.750 g

Тежина (дополнителна опрема)

Држач за продолжување 1 EU-V1: прибл. 114 g
Држач за продолжување 2 EU-V2: прибл. 652 g
Држач за продолжување 3 EU-V3: прибл. 1,06 kg
OLED-електронски визир: EVF-V50: прибл. 170 g
Комплет со EF-приклучок со заклучување при снимањето CM-V1: прибл. 170 g *Без капаче
Комплет со PL-приклучок PM-V1: прибл. 345 g *Без капаче
MO-4E: прибл. 230 g MO-4P: прибл. 248 g
Картичка CFexpress: прибл. 8 g (0,28 oz.) Основа за штипка: CL-V2: прибл. 120 g (4,2 oz.)

Температурен опсег при користење

Прибл. Од 0 до 40°C, (85% релативна влажност)
Прибл. Од -5 до 45°C, (60% релативна влажност)

Напојување

BP-A60 (испорачана), BP-A30 (изборна), V-Lock со EU-V2 / EU-V3, 11,5 V - 20 V, XLR-приклучок за напојување со 4 пина

Потрошувачка на енергија

RAW: (4096x2160)
Super 35 mm 1 Gbps, 31,0 W
Super 16 mm 250 Mbps, 28,7 W

XF-AVC: (4096x2160)
Super 35 mm 810 Mbps, 31,0 W
Super 16 mm 310 Mbps, 28,7 W

Време на снимање

RAW/XF-AVC:
Super 35 mm: 130 минути
Super 16 mm: 140 минути
со испорачаната батерија BP-A60

* Сите спецификации се подложени на промена без претходно известување

Canon е овластен сопственик на лиценцата за заштитниот знак CFexpress Ver.2.0™, во сопственост на CompactFlash Association, што може да биде регистриран во различни судски надлежности.