LEGRIA GX10 од Canon
Спецификации

4K 50p

15x зум

Dual Pixel CMOS AF

Важни функции

4K, 50p

4K, 50p

4x поголема резолуција од Full HD

Wide DR

Широк динамички опсег

Го зголемува динамичкиот опсег до 800%

Wide Angle Lens

Широкоаголен објектив

Широкоаголен објектив од 25,5 mm

15x

15x

Оптички зум

9 blade

Бленда со кружен отвор

и 9 сечила

Powered IS

Напојувана IS

За телефото снимки

Wi-Fi

Wi-Fi

Безжична контрола и споделување

100fps

Бавни движења

со 100 fps

Погледни сè

Детални спецификации

Внатрешно снимање

Стандарди

MP4

Формат на компресија

MPEG-4 AVC / H.264

Формат на звук

MPEG-4 AAC-LC (16 бита, 2 канали)

Фреквенција за семплирање на звук

48 KHz

Семплирање во боја

YCC420

Стапка на слики

50p / 25p

Битна длабочина

8 бита

Резолуција и бит-стапка

3840x2160 (150 Mbps)

1920x1080 (35/17 Mbps)

1280x720 (8 Mbps со 50p / 4 Mbps со 25p)

Внатрешно и надворешно снимање во исто време

Семплирање во боја

YCC4221

Стапка на слики

50p / 25p2

Битна длабочина

8 бита

Резолуција

Внатрешно: 3840x2160, HDMI: 3840x2160 / 1920x1080

Внатрешно: 1920x1080, HDMI: 1920x1080 / 720x576

Внатрешно: 1280x720, HDMI: 1280x720 / 720x576

Само надворешно снимање

Семплирање во боја

YCC4223

Стапка на слики

50p / 25p

Битна длабочина

8 бита со 3840x2160, 10 бита со 1920x1080

Резолуција

3840x2160

1920x1080

Снимање на забавени и забрзани видео снимки

Брзи движења

2x, 4x, 10x, 60x, 120x, 600x, 1200x со 50p

Бавни движења

0,5x (3840x2160 со 25p, 1920x1080 / 1280x720 со 50p/25p)

0,25x (само 1920x1080 / 1280x720)

Фотографија

Стандарди

Усогласеност со DCF, Exif вер. 2.3

Формат на компресија

JPEG

Резолуција

Исто како и режимот за видео

Медиуми за снимање

Медиуми за снимање

SD / SDHC / SDXC картичка

Брзина

Се препорачува барем класа 6. Класата U3 се препорачува за снимање со 150 Mbps и снимање бавни и брзи движења

Број на отвори

2

Систем на датотеки

FAT32 / exFAT

Максимален број на датотеки

Прибл. 450.000

Максимално време за континуирано снимање

12 часа

Сензор

Тип

CMOS од тип 1,0

Вкупно пиксели

Прибл. 13,4 MP (4268x3148)

Ефективни пиксели

Прибл. 8,29 MP (3840x2160)

Растојание помеѓу пикселите

3,2x3,2 μm

Филтер

Филтер за RGB основни бои

Фреквенција на системот

50 Hz

Систем на скенирање

Прогресивно

Минимална осветленост

1,4 лукси

Режим за слаба осветленост

0,1 лукси

Процесор на слика

Тип

Два DIGIC DV 6 процесори

Објектив

Фокусна должина

8,3 - 124,5 mm

35mm еквивалентна фокусна должина

25,5 - 382,5 mm

Сооднос на зумирање

15x

Максимална решетка

f/2.8-4.5

Минимален отвор на бленда

f/11

Конфигурација на објективот

14 групи со 18 елементи (два асферични објективи и еден Hi-UD објектив)

Конструкција на решетката

Ирис со 9 сечила

ND филтер

3 густини, ротирачко менување, моторно придвижување. ND1/4, ND1/16, ND/64

Прилагодување на фокусот

Внатрешен фокус

Минимално растојание до објектот

10 mm кај широкоаголниот крај, 60 cm низ целиот опсег

Прстен на објективот

Можност за избор помеѓу фокус и зум

Брзина на зумирање

Прилагодлив, променлив или константен

Дијаметар на филтер

58mm

Конвертори за објективи

Изборен 1,5x телеконвертор TL-U58, изборен 0,8x широкоаголен додаток WA-U58

Сенило на објектив

Испорачано

Капаче за објектив

Испорачано

Дигитален зум

300x, само во рачен режим

Дигитален телеконвертор

2x, не може да се користи со дигитален зум

Стабилизатор на слика

5 оски со поместување на оптиката и електронско закосување, осцилирање, вртење

Режими за контрола на стабилизацијата на слика

Динамичка стабилизација на слика (оптимизирана за широк агол), напојувана стабилизација на слика (оптимизирана за телефото), стандардно, исклучено

Контрола на експозиција

Режими на снимање

Автоматски, P (програма), Tv (приоритет на брзина на блендата), Av (приоритет на решетка), M (рачно), SCN (сцена)

Режими на сцени

Портрет, спорт, снег, плажа, зајдисонце, ноќе, слаба осветленост, рефлектор, огномет

Систем на мерење

Автоматски, P, Av, Tv, портрет, спорт, слаба осветленост: просечно мерење со тежиште во центарот

Снег, плажа, зајдисонце, рефлектор, ноќе: мерење со проценка на сегменти

Огномет, фиксна експозиција (1/50 сек.), M: без мерење

Компензација на експозиција

Осветлени делови AE, заклучување на експозиција

Количина на компензација на експозицијата

+/-3 чекори кога е заклучена, +/-2 чекори во автоматски режим. Чекори на зголемување од половина чекор

Автоматска компензација на задното осветлување

Да

Присилна компензација на задното осветлување

Да, освен во автоматски режим, огномет и широк динамички опсег

Граница на автоматска контрола на засилување

Рачно: 0-29 dB во чекори на зголемување од 1 dB

Снимање забавени движења со брзина од 1/4: 9-29 dB во чекори на зголемување од 1 dB

Широк динамички опсег: 9-29 dB во чекори на зголемување од 1 dB

Снимање забавени движења со брзина од 1/4 и широк динамички опсег: 18-29 dB во чекори на зголемување од 1 dB

Приоритет на лице

Да

Опсег на брзини на блендата

Од 1/2 до 1/2000 сек. во режимите M и Tv. Другите режими се разликуваат според оптимизирањето на сцената

Опсег на засилување

0-42 dB (9-42 dB во широк динамички опсег) во чекори на зголемување од 1 dB.

Црни и бели ленти

70% или 100%

ФОКУСИРАЊЕ

Систем

Dual Pixel CMOS AF во 80% од хоризонталното видно поле, 80% од вертикалното видно поле, AF со контраст

AF режими

Континуиран AF

MF потпомогнат со AF

Рачно

Работен опсег на AF

Од 10 mm - бесконечност (широк агол)

Од 60 cm - бесконечност (низ целиот опсег на зумирање)

Опсег на осветлување на AF

50 лукси - 100.000 лукси

Големини на кадарот за AF

Автоматски, големо, мало, допир

Следење и откривање лица

Може да се откријат најмногу 9 лица, а може да се следи едно лице или еден предмет

Водич за фокусирање

При рачен фокус ја покажува насоката на фокусирање на предметите што се следат

AF само за лица

Достапно

Однапред поставен фокус

Достапно

Прстен за фокусирање

Насоката и чувствителноста може да ја избере корисникот

Зумирање на приказот

2x

Бирање

Достапни во црно-бело и во боја

Приказ на растојание

Метри или стапки

Визир

Прилагодување на агол

До 45° нагоре

Големина на екран

0,24" (0,61 cm)

Резолуција

Еквивалент на 1,56 милиони точки

Прилагодување на диоптер

Диоптер од +2 до -5

Покриеност на видното поле

100%

Заштитник за очи

Поддржано

Прилагодување на осветленост

Достапно

Екр.

Тип

Широк LCD екран што поддржува широка палета на бои

Екран на допир

Електростатички капацитивен систем

Прекривен слој

Антирефлективен

Големина

3,5" (8,9 cm)

Резолуција

Прибл. 1,56 милиони точки

Променлив агол

Да

Покриеност на видното поле

100%

Прилагодување на осветленост

Достапно

Баланс на белата боја

Тип

FAWB

Режими

Автоматски, дневна светлина, вештачка светлина, температура на бои (K), кориснички подесувања (x2)

Опсег на температура на боите

2000K до 15.000K

Изглед

Тип

Стандардно (300% DR), широк динамички опсег (800% DR), еднобојно

Прилагодувања

Острина, контраст (освен режимот за широк динамички опсег), длабочина на бои (освен режимот за еднобојно)

Аудио

Вграден микрофон

Стерео микрофон со електрет кондензатор со прилагодлив фреквентен одзив и заштита од ветар

Насочување на вградениот микрофон

Моно, нормално, широко

Влез за микрофон

Мини стерео приклучок од 3,5 mm, напреден мини приклучок од Canon

Придушувач

-20 dB

Ограничувач

Достапно

Компресор

Високо, ниско, исклучено

Отсекување на ниски фреквенции на влезот за микрофон

200 Hz, вклучено или исклучено

ALC врска на влезот за микрофон

вклучено или исклучено

Излез за слушалки

Мини стерео приклучок од 3,5 mm, прилагодлива јачина на звук

Внатрешен звучник

Да, прилагодлива јачина на звук

Репродукција на звук од HDMI

Да

Звуци за известување

Прилагодливи

Аудио сцени

Стандардно, музика, фестивали, говор, состанок, шума и птици, придушување на шум

Импеданса на влезот

5 kΩ

Чувствителност на влезот

-65 dBV преку микрофон, -30 dBV преку линиски излез (контрола на автоматска положба, целосен опсег -12 dB)

Импеданса на излезот

100 Ω

Ниво на излезен сигнал

-29 dBV (со оптоварување од 16 Ω при максимална јачина на звукот)

Поврзување во мрежа

Безжични фреквенции

2,4 GHz (IEEE 802.11b/g/n), 5 GHz (IEEE 802.11a/n)4

Канали и фреквенции за пренос

2,4 GHz: 2412 - 2472 MHz 1-13 канали. 5 GHz: достапноста зависи од земјата каде што се продава

Методи на поврзување

Режим за инфраструктура, пристапна точка на фотоапаратот

Метод на поставување

WPS (со притиснување на копче / PIN код), рачно, пребарување

Шифрирање

WEP / TKIP / AES

Поставки за IP адреса

Автоматски (DHCP / AutoIP со автоматско префрлување), рачно (IP адреса, маска на подмрежа, зададен мрежен премин, приоритетен DNS сервер, секундарен DNS сервер)

Далечинско пребарување

Со компатибилни уреди со iOS и Android

Префрлување преку FTP

Да (само видео)

Друго

Испуштање слики со временски код

Вклучено или исклучено

Системи за одбројување со временски код

Regen, Rec Run, Free Run

Датум и време

Може да се избере, поддршка за светски часовник

Снимање податоци од камерата

Брзина на бленда, решетка, засилување и други параметри може да се зачуваат за снимање

Далечинска контрола

Вградени режими и режими за репродукција

Ознаки на екранот

Либела, решетка, во бела или сива боја

Pre REC

Достапно, снимањето започнува 3 секунди пред да го притиснете копчето за снимање

Прилагодливо копче и вртливо копче

Tv, Av, M, AGC граница, компензација на експозицијата

Ленти во боја

EBU или SMPTE

Тон за тестирање

1 KHz, можност за избор на -12/-18/-24 dB

Копчиња на кои може да се доделат функции

5

Двојно снимање

Да

Пренасочено снимање

Од A до Б или од Б до A

GPS приемник

Изборниот GP-E2 може да додаде информации за географска ширина, географска должина и надморска височина во снимките и да го постави часовникот според UTC

Режим за заштеда на енергија

Да

Софтвер

Алатка за влез на податоци

Приклуч.

Приклучок со држач, напреден мини приклучок од Canon

Лежиште за статив

1/4-20 UNC

Репродукција

Брзо премотување нанапред/наназад

Прибл. 5x, 15x, 50x

Бавно премотување нанапред/наназад

Прибл. 0,25x, 0,5x

Движење по една слика

Да, една слика или еден GOP

Сним. Преглед

Да

Отсекување

Да, зачувување како нова датотека или презапишување

Копија

Помеѓу картички или во компјутер преку USB

Излезни приклучоци

HDMI

Мини приклучок, приказ на функција и вклучување/исклучување временски код

USB

Компатибилен Hi-Speed USB mini-B приклучок

Далечинско управување

Мини стерео приклучок од 2,5 mm

Напојување

DC влез

Да

Вграден полнач за батерии

Да

Вид на батерија

Литиум-јон

Интелигентен батериски систем

Да

Снимање со BP-828 (испорачана)

До 95 минути

Репродукција со BP-828 (испорачана)

До 240 минути

Разно

Димензии

Прибл. 135 x 97 x 214 mm (без ремен за држење)

Прибл. 150 x 97 x 267 (вклучувајќи сенило за објектив и батерија, без ремен за држење)

Тежина

Прибл. 1140 g (само куќиште, со ремен за држење)

Прибл. 1335 g (вклучувајќи ремен за држење, сенило за објектив, BP-828 и 1 мемориска картичка)

Раб. услови

За перформанси: прибл. 0 до 40°C, 85% релативна влажност

За ракување: прибл. -5 до 45°C, 60% релативна влажност

Спецификациите се подложени на промена без претходна најава

  1. Не е достапно во 3840x2160 со 50p, 3840x2160 со забавени движења или 1280x720 со забавени движења
  2. HDMI излезот со резолуција од 720x576 може да има само 50p
  3. Не е достапно во 3840x2160 со 50p, 3840x2160 со забавени движења или 1280x720 со забавени движења
  4. Фреквенцијата од 5 GHz е оневозможена во територии што не ја поддржуваат