Canon XA15/XA11
Спецификации

Широк агол и оптички зум до 20x

Динамички опсег од 600%

AVCHD и MP4 формати

Важни функции

20+optical-zoom

Објектив со широкоаголен зум од 26,8 mm и брза кружна решетка од f/1,8-f/2,8

full-hd-1080-screen

Full HD

DIGIC_DV4

Високи перформанси благодарение на DIGIC DV4

hd_cmos_pro

Одлични перформанси и чувствителност при слаба осветленост

8-bladed-circular-aperture

Кружен отвор на блендата за прекрасни ефекти за дефокусирање на заднината

wide-dr-gamma_final

Динамички опсег од 600% без потреба од обработка по снимањето

MP4

Ефикасни и едноставни работни процеси со MP4 датотеки при 50P/35 Mbps

AVCHD

Прогресивно снимање во AVCHD формат

Погледни сè

Детални спецификации

Сензор за слика

Сензор

HD CMOS Pro од 1/2,84 инчи

Филтер

Филтер за основни RGB бои (Bayer низа)

Вкупно пиксели

3,09 мегапиксели (2208 x 1398)

Ефективни пиксели по сензор

2,91 мегапиксели (2136 x 1362)

Минимална осветленост

Режим за слаба осветленост прибл. 0,1 Lx.
Автоматски режим (автоматски избор на бавна бленда прибл. 1,0 Lx

Хоризонтална резолуција

900 ТВ линии (надворешно преку SDI, XA15)

Објектив

Сооднос на зумирање

20 x оптички

Фокусна должина

3,67 - 73,4 mm (еквивалент од 35 mm: 28,8 - 576 mm) 1

Минимално растојание на фокус

60cm (низ целиот опсег на зумирање);
10 mm (поставка за широко МАКРО)

ND филтер

Вграден ND филтер за градации

Контрола на зумирање

Копчиња за зумирање на куќиштето и рачката;
Избирање на прстен за рачно зумирање/фокусирање на објективот;
Можност за избор на режим со голема брзина и меко зумирање.

Брзина на зумирање

Копчиња за зумирање:
Променлива брзина/фиксна брзина (брзо/нормално/бавно, 16 достапни подесувања за ниво на брзина за секој режим);
Држач со можност за зумирање:
Фиксна брзина (брзо/нормално/бавно, 16 достапни подесувања за ниво на брзина за секој режим)
Прстен за зумирање: брзина на ракување

Контрола на фокус

Рачна контрола преку прстенот за фокусирање, автоматски (моментален AF, среден AF, TV AF, AF со откривање на лице, AF само за лице), избирање на AF

Контрола на ирис

Контрола со прстен; целосно автоматски

Опсег на решетка

f1,8 - f16

Дијаметар на филтер

58mm

Елементи/групи на објектив

12/10

Сечила на бленда

Кружен отвор на блендата со 8 сечила

Систем за стабилизација на слика

Динамичка IS и моторизирана IS, стабилизација на слика со 5 оски

Дигитален зум/телеконвертор

2 x телеконвертор, x400 дигитален зум

Процесор на слика

Тип

DIGIC DV 4

Прецизност на земање примероци

4:2:0 AVCHD/MP4

Битна длабочина

8 бита

Контрола на експозиција

Мерење на експозиција

Просечно мерење во центар: во режимите P, Av, Tv, кино, портрет, спорт,
слаба осветленост и инфрацрвено снимање
Мерење со проценка на сегменти: снег, плажа, зајдисонце, рефлектор, ноќен режим
Без мерење: огномет; фиксна експозиција [1/60 сек. (PAL: 1/50 сек.)],
M (рачна експозиција);

Контрола на експозиција

АВТОМАТСКИ режим: интелигентен автоматски режим,
Рачен режим: P, Tv, Av, M (рачна експозиција), SCN (портрет, спорт, снег, плажа,
зајдисонце, ноќ, слаба осветленост, рефлектор, огномет)
Режим на кино: P, Tv, Av, M

Компензација на експозиција

± 12 чекори, се прикажува како EV вредност; 0 EV - ±3,0 EV

Режим на автоматска експозиција

Целосен автоматски режим

Автоматски ирис со притиснување

Не

Поставување на контролата за засилување

Целосен автоматски режим/AGC граница/рачно

Граница на автоматска контрола на засилување

При рачна експозиција (режимите P, Av и Tv): 0-24 dB (во чекори на зголемување од 1 dB),
Во режимот кино: 0-18 dB (во чекори на зголемување од 1 dB),
Во режимот за широк динамички опсег: 6-24 dB (во чекори на зголемување од 1 dB)

Подесување на засилување

При снимање во режимот M (рачно): засилувањето може да се поставува во чекори од 1 dB, почнувајќи од 0 dB до 24 dB.
Во режимот кино: засилувањето може да се поставува во чекори од 1 dB, почнувајќи од 0 dB до 18 dB.
Кога ефектите на слика се поставени на „Look“ и кога е активиран широкиот динамички опсег, најниската чувствителност изнесува 6 dB

Бленда

Режими на контрола

Целосен автоматски режим / рачна контрола (автоматски; брзина; агол; јасно скенирање (CS); бавна бленда (SLS); IR бавна бленда)

Брзина на бленда

Од 1/6 до 1/2000 во зависност од стапката на слики и режимот на работа

Јасно скенирање

Не

Инфрацрвени зраци

Режим на снимање со инфрацрвени зраци

ДА (зелена или бела)

Вградена лампа со инфрацрвени зраци

ДА, во рачката

Раз.

Зачувани конфигурации

Стандардно кино, живописно, сон, ладно, сепија, стари филмови, меморија
Широк динамички опсег, приоритет на осветлени делови

Медиум за зачувување

SD/SDHC мемориска картичка

Ленти во боја

ДА (SMPTE или EBU), со тон од 1 KHz (тон преку менито за звук)

Снимање

Медиуми за зачувување видео записи

SD картичка x 2
Можност за снимање во два формати, истовремено снимање во двата отвори (симултано) и пренасочено снимање (континуирано).

Тип

За снимање на MP4 со 35Mbps се препорачува SD картичка од класа 4 или повисока, класа 6 и 10

Време на снимање

SD картичка од 128 GB: MP4: до 8 часа (50P при 35 Mbps)
AVCHD до 10 часа и 10 минути (5p при 28 Mbps)

Формат на фајл за снимање

MPEG-4/AVC/H.264

Формат за снимање

AVCHD: 28/24/17/5 Mbps
MP4: 35/24/17/9/3 Mbps;
Променлива бит стапка кај сите режими, 4:2:0 земање примероци на бои

Стапка на слики за снимање (PAL модел)

AVCHD:
28 Mbps 50,00P, 1920 x 1080, 24/17 Mbps 1920 x 1080 50, 00i/PF25
5 Mbps 1440 x 1080 50i/PF25
MP4:
35 Mbps 1920 x 1080: 50P
24/17 Mbps 1920 x 1080: 25P
8/4 Mbps 1280 x 720: 25P
3Mbps 640 x 360: 25P

Бавно/брзо движење

ДА (само снимање во MP4 формат)
50,00P (35 Mbps) x2 17,5 Mbps
25,00P (24 Mbps или 17 Mbps) x0,5, x2, x4, x10, x20, x60, x120, x1200

Снимање со интервали

НЕ

Снимање на слики

ДА. 2, 6 или 12 слики

Пред снимање (снимање во компонентата cache)

ДА (3 секунди)

Обратно скенирање

ДА. Вертикално/хоризонтално/во двете насоки

Аудио

Снимање

16-битен 4-кан. или 2-кан. (48 kHz) linear PCM

Контрола

Ограничувач на звук, автоматско/рачно подесување преку контролните вртливи копчиња на рачката

Намалување на јачината на микрофонот

ДА

Мерење на ниво на микрофон

ДА

Медиуми за зачувување фотографии

SD/SDHC/SDXC мемориска картичка

Квалитет на фотографии

За време на снимање: 1920 x 1080 во режим со 1920 x 1080 или 1440 x 1080,
1280 x 720; режим со 1280 x 720
При репродукција: 1920x1080

Баланс на белата боја

Автоматски

Нов систем за земање примероци на белата боја FAWB. Во поставките спаѓаат опциите автоматски, поставено 1, поставено 2, температура на бои
и однапред поставени параметри.

Однапред подесено

Шест однапред поставени параметри: [дневна светлина: прибл. 5.400 K], [сенка: прибл. 8.000 - 8.500 K],
[облачно: прибл. 6.500 K], [вештачка светлина (стандардна или халогенска сијалица): прибл. 3.100 K],
[флуоресцентно H (флуоресцентно со 3 бранови должини): прибл. 7.000 K],
[флуоресцентно (бела флуоресцентна светлина): 5.000 K]

Температура на боите

Опсегот на вредности за температура на боите (келвин) се протега од 2.000 K до 15.000 K (во чекори од 100 K).
Опцијата за баланс на белата боја не може да се избере во режимот SCN или АВТОМАТСКИОТ режим. Опсег за автоматско прилагодување: 2.800 K - 8.000 K

Временски код

Систем за одбројување

Regen, RecRun, Free Run, External, Hold

Активирај подесување на вредности

“00:00:00:00”, подеси/ресетирај изборно

Панел

Тип

Капацитивен панел на допир

Големина

3,0 инчи (7,5 cm)

Точки

Прибл. 460.000 точки

Прилагодување на квалитет на слика

Осветленост

Прилагодливи

Да

Wave Form Monitor

Не

Помош при фокусирање

Бирање; зголемување; монитор за рабови (со користење на екранот за бранови форми)

Бирање

Да. Боја по избор

Зебра

Да. 70% или 100%

Ознаки

Вклучено/исклучено; либела (бела/сива боја) и решетка (бела/сива боја)

Електронски визир (EVF)

Големина

0,24 инчи (0,61 cm),

Точки

прибл. 1,56 милиони точки,

Прилагодливи

Вертикално закосување до 45°

Покриеност на видното поле

100%

Корекција на објектив

Од + 2,0 до диоптер од -5

Влезови/Излези

Аудио влез

x2 XLR влезови на рачката. Линиски приклучок, микрофон или фантомска моќ од 48 V, влезен приклучок за микрофон од 3,5 mm

Излез за слушалки

3,5mm стерео приклучок

HDMI

ДА

USB

ДА (Mini-B, USB 2,0 Hi-Speed, само излез)

HD/SD-SDI излез

ДА, BNC, само излез, видео, вграден звук и временски код. (Само XA15)

LAN

Не

AV приклучок

3,5mm мини приклучок (само излез за видео и аудио)

DC влез

ДА

Приклучок со далечински управувач

ДА

Други карактеристики

Ламба за сигнализирање

ДА во рачката

Приклучок за дополнителна опрема

ДА (приклучок со држач)

Доделување на прилагодени копчиња

ДА 5 копчиња на кои може да се доделат функции. Може да изберете: напојувана стабилизација на слика / постојано вклучен BLC / AF само за лице / куси видеозаписи / приоритет на баланс на белата боја / снимање однапред / инфрацрвена светлина / аудио излез CH / [AF/MF] / прегледување на снимениот материјал / снимање програми / постојано вклучен BLC / баланс на белата боја / AGC граница / фокус / експозиција / аудио сцена / ниво на микрофон / зум / стабилизација на слика / ефекти на слика / [исклучено]

Прилагодено бирање

Да. Tv/Av/рачна експозиција/AGC граница/експозиција/исклучено

Стандарди на безжичен LAN

Нема

Поддржани Wi-Fi функции

Нема

Поддржан пребарувач за далечинско користење

Нема

Функции за контролирање при далечинско користење

Нема

Резолуција на слика при прегледување во живо

Нема

Системи за проверување на идентитет

Нема

Шифрирање

Нема

GPS информации (изборна дополнителна опрема)

Приказ на географска должина, географска ширина, надморска височина, UTC и сателитски прием во реално време

Дополнителна опрема

Испорачано

Сенило за објектив со препрека за објектив, држач за микрофон (со завртка), рачка (HDU-1), компактен адаптер за напојување (CA-570), AC кабел, батерија BP-820

По избор

Батерија BP-820 од Canon (се испорачува)/BP-828, компактен адаптер за напојување CA-570 од Canon (се испорачува со XA15/XA11)
Полнач за батерии CG-800E од Canon, HDMI кабел со голема брзина HTC-100 од Canon, HDMI кабел со голема брзина HTC-100/ HDMI кабел со голема брзина HTC-100/S од Canon, стерео видео кабел STV-250N од Canon, кабел за интерфејс IFC-300PCU/S / IFC-400PCU од Canon, телеконвертор TL-H58 од Canon, широкоаголен приклучок WA-H58 од Canon,
Мека торбичка за носење SC-1000 и SC-2000 од Canon, ременче за на зглоб WS-20 од Canon, ремен за преку рамо SS-600/650 од Canon, ЗАШТИТЕН филтер од 58 mm од Canon, ND4-L филтер од 58 mm од Canon, ND8-L филтер од 58 mm од Canon, GPS приемник GP-E2 од Canon
Батерија VL-10Li/VL-10LiII за светло за видео од Canon
Батерија од серија BP-900 од Canon (за VL-10Li/VL-10LiII)
Компактен адаптер за напојување CA-910/920/930 од Canon (полни батерии од серијата BP-900)
Адаптер за автомобилски акумулатор CB-910/920 од Canon (за полнење на серијата BP-900)

Напојување

Потрошувачка на енергија

Макс. 4,9 W (прибл.) Снимање во MP4 формат, 35 Mbps

Батерија

BP-820 (се испорачува) BP-828 (изборна)

Континуирано време на снимање

Снимање во MP4 формат, 35 Mbps: 145 минути (BP-820); 220 минути (BP-828)(прибл.)

Големина и тежини

Димензии

Прибл. 131 x 180 x 231 mm (прибл. 5,2 x 7,1 x 9,1 инчи)
[со сенило за објектив, држач за микрофон и рачка]

Тежина (само камера)

XA15: прибл. 750 g (1,7 lb) XA11: прибл. 745 g (1,6 lb)

Тежина (целосно опремена)

XA15: прибл. 1140 g (2,5 lb)
XA11: прибл. 1135 g (2,5 lb)
Со сенило за објектив, држач за микрофон, рачка, BP-820 и 1 мемориска картичка

Температурен опсег при користење

Прибл. Од -5 до 45°C, 60% (релативна влажност)
Прибл. Од 0 до 40°C, 85% (релативна влажност)

Сите спецификации се подложени на промена без претходна најава.

  1. 26,8 mm - 576 mm кога е избрана опцијата за широкоаголен приказ.