Canon XA55/XA50
Спецификации

Спецификации

4K UHD / 25P

4K UHD / 25P

XF-AVC до 160 Mbps / MP4 до 150 Mbps

1.0-type

Тип 1,0

CMOS-сензор

25.5 – 382.5mm

25,5 - 382,5 mm

4K-објектив за зумирање со извонредно широк агол

5-Axis IS

IS со 5 оски

Напредна оптичка и динамичка стабилизација на слика

Autofocus

Автоматски фокус

Прецизен и сигурен со откривање на лице

High quality Full HD

Висококвалитетно снимање во Full HD

Го користи 4K UHD-сензорот за да создаде Full HD-слики со врвен квалитет

Professional codec

Професионален кодек

За ефикасно снимање на висококвалитетни видеозаписи во 4K и Full HD

Infrared mode

Инфрацрвен режим

Снимајте висококвалитетни видеозаписи во услови со слаба или без амбиентална светлина

Погледни сè

Детални спецификации

Сензор за слика

Сензор

CMOS од тип 1,0

Филтер

Филтер за RGB основни бои

Вкупно пиксели

Прибл. 13,4 MP

Effective pixels per sensor

Прибл. 8,29 MP (3840 x 2160)

Опсег за осветлување објекти

Прибл. Од 0,1 lx до 100.000 lx

Минимална осветленост (PAL)

Режим P: прибл. 1,4 lx (брзина на бленда 1/25 сек., 50,00P; со автоматско вклучување на бавната бленда)
Режим за слаба осветленост: прибл. 0,1 lx (брзина на бленда 1/2 сек.)

Објектив

Сооднос на зумирање

15x оптички

Фокусна должина (еквивалент на 35 mm)

Прибл. 25,5 до 382,5 mm стандардна стабилизација на слика/исклучена стабилизација на слика

Минимално растојание на фокус

10 mm кај широкоаголниот крај, 60 cm низ целиот опсег на зумирање

Решетка

f/2,8 - f/11 (AV приоритет и рачен режим)

Сечила на бленда

9 сечила

Дијаметар на филтер

58mm

Систем за стабилизација на слика

Оптички систем (поместување на објективот) + електронска стабилизација
Динамичка, стандардна, напојувана, исклучена

ND филтер

3 густини: ротирачко менување, моторно придвижување.
ND 1/4, ND 1/16 и ND 1/64.

Контрола на зумирање

Копчиња за зумирање на куќиштето и рачката;
Избирање на прстен за рачно зумирање/фокусирање на објективот;
Безжичен управувач;
Можност за избор на режим со голема брзина.

Брзина на зумирање

Променлива (само копче на куќиште) или константна брзина (копче на куќиште, копче на рачка и безжичен управувач; брзо/нормално/бавно, 16 нивоа на брзина за секој режим)

Контрола на фокус

РАЧНО: прстен на објектив и екран на допир за избор на точка (водич за фокусирање и функции за помош при издвојување), однапред поставен фокус.
АВТОМАТСКИ ФОКУС: екран на допир за избор на AF-точка, откривање и следење лица, AF само за лица.
(континуиран AF, MF потпомогнат со AF, брзина на AF, одзив на AF, големина на кадарот за AF)

Систем за фокусирање

Dual Pixel CMOS AF, AF со контраст

Контрола на ирис

Екран на допир, автоматски

Дигитален зум/телеконвертор

Дигитален зум до 300x, 2x дигитални телеконвертори

Процесор на слика

Тип

DIGIC DV 6

Динамички опсег

800% во режим со широк динамички опсег

Семплирање во боја

YCC 4:2:0

Битна длабочина

8 бита

Снимање

Медиуми за зачувување видео записи

SD/SDHC/SDXC картичка (2 отвори за картички)

Тип

Се препорачуваат картички од класа U3

Време ан снимање (картичка од 64 GB, прибл.)

MP4: 150 Mbps: 55 мин. / 35 Mbps: 220 мин.
XF-AVC: 160 Mbps: 50 мин. / 45 Mbps: 185 мин.

Систем на датотеки за снимање

FAT32/exFAT

Формат за внатрешно снимање (PAL)

XF-AVC: 3840 x 2160 (160 Mbps) / 1920 x 1080 (45 Mbps)
MP4: 3840 x 2160 (150 Mbps) / 1920 x 1080 (35/17 Mbps)

Надворешно снимање (PAL)

SDI* / HDMI-излез (режим за камера)
Режим за снимање во UHD: 1920 x 1080 25,00P YCC4:2:2 8 бита
Режим за снимање во Full HD: 1920 x 1080 50,00P/25,00P; 1280 x 720 50,00P YCC4:2:2 10 бита
* SDI-излез само со XA55

Надворешно следење

SDI* / HDMI (50,00i)
* SDI-излез само со XA55

Стапка на слики за снимање (PAL)

MP4: 25,00P (UHD), 50,00P/25,00P (Full HD)
XF-AVC: 25,00P (UHD), 50,00P/50,00i/25,00P (Full HD)

Бавно/брзо движење (PAL)

3840 x 2160 / 25,00P: x2, x4, x10, x20, x60, x120, x600, x1200
1920 x 1080 / 50,00P: x2, x4, x10, x20, x60, x120, x600, x1200
1920 x 1080 / 25,00P: x0,5

Функција за снимање однапред

Да. 3 секунди

Фотографии

JPEG до 3840x2160
(резолуцијата за фотографии зависи од резолуцијата за видео)

Медиуми за зачувување фотографии

SD картичка

Аудио

Снимање

MP4: MPEG-2 AAC-LC (16 бита, 2 канала) / LPCM (16 бита, 4 канали)
XF-AVC: LPCM (24 бита, 4 канали)

Контрола врз звукот

Рачно или автоматски
Независен 2-кан. линиски/микр./микр.+48V влез;
Независна контрола на ниво по канал (-∞ до +18 dB);
Независни ограничувачи на звук (2 канали);
Отсекување на влезен сигнал од микрофон

Референтен тон

1 KHz, -12 dB / -18 dB / -20 dB / исклучено

Намалување на јачината на микрофонот

Вклучено/исклучено (20 dB)

Мерење на ниво на микрофон

Да

Панел за набљудување

Тип

Капацитивен LCD-екран на допир

Големина

3,0 инчи (7,5 cm, прибл. 460.000 точки)

Монитор за бранови форми

Не

Помош при фокусирање

Водичот за фокусирање со технологија Dual Pixel / издвојување / зголемување

Бирање

Можност за избор на боја: црвена / сина / жолта

Зебра

70% или 100% референтно ниво

Ознаки

Решетка (бела/сива боја) и либела (бела/сива боја)

Визир

Големина

0,24 инчи, прибл. 1,56 милиони точки

Корекција на објектив

Диоптер од +2,0 до -5

Влезови/Излези

Audio Input

3-пински XLR-приклучоци (x2) со фантомска моќ од 48 V, опции за линиски приклучок и микрофон на отстранлива рачка, влезен приклучок за микрофон од 3,5 mm (влезен напон 2,4 V DC), вграден микрофон

Излез за слушалки

Мини стерео приклучок од 3,5 mm

HDMI излез

HDMITM мини приклучок

USB

Поддршка за Min-B, Hi-Speed USB, класа PTP

SDI излез

XA55: 3G-SDI со приклучок BNC
XA50: не

Временски код

Се прикажува во излезниот HDMI-сигнал (само за режим на камера)

Genlock

Не

LAN

Не

AV приклучок

Не

DC влез

Приклучок од 3,4 mm

Приклучок со далечински управувач

Мини приклучок од 2,5 mm

Експозиција

Мерење на експозиција

Просечно со седиште во центарот или проценка на сегмент (се одредува според режим на снимање)
Без мерење: режим на огномет, фиксна експозиција (1/50 сек.)

Компензација на експозиција

Осветлени делови AE, заклучување на експозиција, автоматска компензација на задното осветлување, количина на компензација на експозицијата прикажана како ±3 кога е заклучена или ±2 во АВТОМАТСКИ режим (чекори на зголемување од ±8).

Заклучување на експозиција

Да.

Подесување на автоматска контрола на засилување

Автоматски / рачно

Граница на автоматска контрола на засилување

Избран режим со широк динамички опсег: 9 - 38 dB (чекори на зголемување од 1 dB)
Исклучен режим со широк динамички опсег: 0 - 38 dB (чекори на зголемување од 1 dB)

Брзина на бленда

Режими на контрола

Автоматски, P, Tv, рачно

Брзина на блендата (PAL)

1/6 - 1/2000 сек.
(1/2 - 1/500 сек. во режим за слаба осветленост)

Бавна бленда (SLS)

50,00P:
Автоматско вклучување на бавната бленда: 1/25 до 1/500 сек.
Автоматско исклучување на бавната бленда: 1/50 до 1/500 сек.

25,00P:
Автоматско вклучување на бавната бленда: 1/12,5* до 1/500 сек. (*се прикажува 1/12)
Автоматско исклучување на бавната бленда: 1/25 до 1/500 сек.

Јасно скенирање

Не

Баланс на белата боја

Автоматски

Да

Однапред подесено

Дневна светлина (прибл. 5.600K), вештачка светлина (прибл. 3.200K)

Рачно подесување

Опсег на температура на боите: 2.000-15.000K
Зададена вредност за комплет 1 и комплет 2: 5.600 K

Режими на снимање

Програми за AE

АВТОМАТСКИ режим
Рачен режим: P, Tv, Av, M (рачна експозиција), SCN (портрет, спорт, снег, плажа, зајдисонце, ноќе, слаба осветленост, рефлектор, огномет)

Мени за прилагодена слика

CP-датотеки:
C1: нормален / C2: широк динамички опсег / C3: Canon Log3
C4: EOS Std. / C5: USER05 /C6: USER06

Гама / Простор на бои:
BT.709 широк динамички опсег / BT.709
Canon Log 3 / BT.709
EOS Std. / BT.709
BT.709 нормално / BT.709
BT.709 стандардно / BT.709

Матрица на бои:
неутрална / професионална камера / EOS Std. / Видео

Режим на снимање со инфрацрвени зраци

Да (зелена или бела)

Вградена лампа со инфрацрвени зраци

Да, во отстранливата рачка.
Бранова должина: 850 nm (блиска инфрацрвена област)

Поставки за изгледот

Стандардно, неутрално, широк динамички опсег, еднобојно
(Прилагодување: острина, контраст, длабочина на бои)

Спецификации на Wi-Fi и GPS

Wi-Fi

Не

GPS информации (изборна дополнителна опрема)

Локација (географска должина/географска ширина/надморска височина), координирано универзално време (UTC), сателитски прием.
(потребен е изборниот GPS-приемник GP-E2)

Разно

Ламба за сигнализирање

Да, во отстранливата рачка

Ленти во боја (PAL)

Да. SMPTE или EBU, со тон од 1 KHz

Приклучок за дополнителна опрема

Да (приклучок со држач)

Копчиња на кои може да се доделат функции

5 копчиња на кои може да се доделат функции за: дигитален телеконвертор / AF / MF / рамка за AF / AF само за лице / зголемување / издвојување / автоматски ирис со притиснување / Црно-бели ленти 70 % / Црно-бели ленти 100 % / водење на фокусот / Постојано вклучен BLC / напојувана стабилизација на слика / баланс на бела боја / постави баланс на бела боја / приоритет на баланс на бела боја / инфрацрвена светлина / снимање однапред / бавно и брзо движење / прегледување на снимениот материјал / фотографија / канали за монитор / маркер / мени / приспособена слика / исклучено

Прилагодено бирање

Av / Tv / M / AGC граница / компензација на експозицијата / исклучено

Временски код

Систем за одбројување

Regen / Rec Run / Free Run / Preset (без испуштање на слики)

Излезен сигнал со временски код

Преку HDMI-излез. Се прикажува во излезниот сигнал, само за режим на камера

Дополнителна опрема

Испорачано

Сенило за објектив со заштита, држач за микрофон, рачка HDU-3, безжичен управувач WL-D89, литиумска батерија (CR2025), компактен адаптер за напојување CA-570, батерија BP-820, AC-кабел, капаче за објектив

Изборно (вклучува уреди што не се продаваат во моментот)

Батерија BP-820/BP-828 од Canon
AC адаптер CA-570 од Canon (се испорачува со камерата)
Полнач за батерии CG-800/CG-800E од Canon
HDMI-кабел HTC-100/HTS-100S од Canon
Безжичен управувач WL-D89 од Canon
Телеконвертор TL-U58 од Canon
Широкоаголен додаток WA-U58 од Canon
Мека торбичка за носење SC-1000/SC-2000 од Canon
Ременче за на зглоб WS-20 од Canon
Ремен за преку рамо SS-600/SS-650 од Canon
ЗАШТИТЕН филтер од 58mm од Canon
Филтер ND4-L од 58mm од Canon
Филтер ND8-L од 58mm од Canon
GPS приемник GP-E2 од Canon
Далечински управувач RC-V100 од Canon
Батерија VL-10Li/VL-10LiII за светло за видео од Canon
Батерија од серија BP-900 од Canon (за VL-10Li/VL-10LiII)
Компактен адаптер за напојување CA-910/920/930 од Canon (полни батерии од серијата BP-900)
Адаптер за автомобилски акумулатор CB-910/920 од Canon (за полнење на серијата BP-900)
Кабел за интерфејс IFC-300PCU/S / IFC-400PCU од Canon

Батер.

Батерија

Батерија BP-820 од Canon (испорачана), BP-828 (изборна)

Потрошувачка на енергија (снимање)

UHD / (150 Mbps / 160 Mbps) / 25,00P:
XA55: прибл. 5 W
XA50: прибл. 4,8 W

Континуирано време на снимање (прибл.)


UHD: (150 Mbps / 160 Mbps) 25,00p
XA55: 145 мин. (BP-820) / 220 мин. (BP-828)
XA50: 150 мин. (BP-820) / 230 мин. (BP-828)

FHD: (35 Mbps / 45 Mbps) 50,00p
XA55: 135 мин. (BP-820) / 210 мин. (BP-828)
XA50: 140 мин. (BP-820) / 215 мин. (BP-828)

Големина и тежини

Димензии

Прибл. 109 x 91 x 214 mm (само главно куќиште)
Прибл. 140 x 216 x 265 mm
(со сенило за објектив, BP-820, држач за микрофон и рачка)

Тежина (само камера)

XA55: прибл. 970 g
XA50: прибл. 960 g

Тежина (целосно опремена)

XA55: прибл. 1445 g
XA50: прибл. 1435 g
(со сенило за објектив, BP-820, држач за микрофон, рачка и една мемориска картичка)

Температурен опсег при користење

Прибл. Од 0 до 40 °C, 85 % (релативна влажност)
Прибл. Од -5 до 45 °C, 60 % (релативна влажност)

* За овозможување на сите функции може да биде потребна надградба на фирмверот

Сите спецификации се подложени на промена без претходна најава