Canon XF405/XF400
Спецификации

Од 4K UHD/50P до MP4

CMOS сензор од тип 1,0

15x зум

Спецификации

4K UHD/50P to MP4 at 150Mbps

Од 4K UHD/50P до MP4 со 150 Mbps

1.0-Type CMOS sensor

CMOS сензор од тип 1,0

25.5 – 382.5mm wide angle 4K 15x zoom lens

4K објектив со 15x зум и широк агол од 25,5 - 382,5 mm

Continuous 100P high frame rate in Full HD

Непроменлива висока стапка на слики од 100P во Full HD

Dual Pixel CMOS AF

Dual Pixel CMOS AF

Built-in Wi-Fi and Ethernet port

Вграден Wi-Fi и приклучок за етернет

Погледни сè

Детални спецификации

Сензор за слика

Сензор

CMOS од тип 1,0

Филтер

Филтер за RGB основни бои

Вкупно пиксели

13,4 MP

Ефективни пиксели по сензор

8,29 MP

Опсег за осветлување објекти

Прибл. 0,1 lx до 100,000 lx, во зависност од поставките

Минимална осветленост (PAL/50,00 Hz)

Прибл. 1,4 lx, режим P (брзина на бленда 1/25 сек.) (50,00P; со автоматско вклучување на бавната бленда), режим за слаба осветленост: прибл. 0,1 lx (брзина на бленда 1/2 сек.)

Објектив

Сооднос на зумирање

15x оптички (30x напреден зум во Full HD)

Фокусна должина (еквивалент на 35 mm)

Прибл. Од 25,5 до 382,5 mm

Минимално растојание на фокус

10 mm кај широкоаголниот крај, 60 cm низ целиот опсег на зумирање

ND филтер

3 густини: ротирачко менување, моторно придвижување.
ND 1/4, ND 1/16 и ND 1/64.

Контрола на зумирање

Преку преклопникот за зумирање, контролниот прстен на објективот или далечински управувач

Брзина на зумирање

Можност за избор. Променлива или константна брзина. Брзо, нормално или бавно.

Контрола на фокус

Рачно преку прстенот на објективот, Dual Pixel CMOS AF, само лице, приоритет на лице

Контрола на ирис

Рачно преку вртливото копче за контрола на ирисот, автоматски

Опсег на решетка

f/2,8 - f/11 (AV приоритет и рачен режим)

Дијаметар на филтер

58mm

Елементи/групи на објектив

14 групи со 18 елементи (два асферични објективи и еден Hi-UD објектив)

Сечила на бленда

9 сечила

Систем за стабилизација на слика

Оптички систем (поместување на објективот) + електронска стабилизација
Динамичка, напојувана стабилизација, стандардна

Дигитален зум/телеконвертор

Да. 300 X дигитален зум, 2 X дигитален конвертор.

Процесор на слика

Тип

Двоен DIGIC DV6

Динамички опсег

12 чекори (800%) во режим со широк динамички опсег

Прецизност на земање примероци

YCC 4:2:0

Битна длабочина

8 бита

Поставки за изгледот

Стандардно, широк динамички опсег, еднобојно

Снимање

Медиуми за зачувување видео записи

SD / SDHC / SDXC картичка

Тип

Се препорачува класа U3 за снимање со 150 MBPS

Време ан снимање (картичка од 64 GB, прибл.)

Снимање во MP4-формат: 150 Mbps: 55 минути. 35 Mbps: 240 минути
Снимање во XF-AVC-формат: 160 Mbps: 50 минути. 45 Mbps: 185 минути

Систем на датотеки за снимање

FAT32/exFAT

Внатрешно снимање

MP4:
3840x2160 (150 Mbps) / 1920x1080 (35/17 Mbps) / 1280x720 (8/4 Mbps)
NTSC*: 59,94P / 29,97P / 23,98P
PAL: 50,00P / 25,00P во зависност од избраната резолуција за снимање

XF-AVC:1
NTSC:
3840 x 2160: 59,94P/ 29,97P/ 23,98P
1920 x 1080: 59,94P/ 59,94i/29,97P/23,98P/120P
1280 X 720: 59,94P/29,97P
PAL:
3840×2160: 50,00P/25,00P
1920×1080: 50,00P/50,00i/25,00P
1280×720: 50,00P/25,00P

Надворешно снимање

SDI: само XF405
NTSC*:
1920x1080 59,94P YCC422 10 бита /1920x1080 29,97P YCC422 10 бита
PAL:
1920x1080 50,00P YCC422 10 бита / 1920x1080 25,00P YCC422 10 бита

HDMI: XF405 и XF400
NTSC*:
3840x2160, 59,94P YCC420 8 бита, 1920x1080 59,94P YCC422 10 бита
3840x2160, 29,97P YCC422 8 бита, 1920x1080 29,97P YCC422 10 бита
PAL:
3840x2160 50,00P YCC420 8 бита / 1920x1080 50,00P YCC422 10 бита
3840x2160 25,00P YCC422 8 бита / 1920x1080 25,00P YCC422 10 бита

Стапка на слики за снимање (PAL)

50,00P/25,00P

Бавно/брзо движење (PAL/50,00 Hz)

Да.
3840 x 2160: 50,00P: x2, x4, x10, x20, x60, x120, x600, x1200
25,00P: x0,5
1920 x 1080: 50,00P: x0,5, x2, x4, x10, x20, x60, x120, x600, x1200
25,00P: x0,25, x0,5
1280 x 720: 50,00P/8 Mbps: x2, x4, x10, x20, x60, x120, x600, x1200
25,00P/4 Mbps: x0,5

Снимање со интервали

Не

Снимање на слики

Не

Пред снимање (снимање во компонентата cache)

Да. 3 секунди

Обратно скенирање

Не

Квалитет на фотографии

3840x2160 / 1920x1080 / 1280x720
(резолуцијата за фотографии зависи од резолуцијата за видео)

Медиуми за зачувување фотографии

SD картичка

Аудио

Снимање

MPEG-4 AAC-LC (16 бита, 2-кан.) / LPCM (16 бита, 4-кан.)

Контрола

Рачно или автоматски

Референтен тон

1 KHz, -12 dB / -18 dB / -20 dB / исклучено

Мерење на ниво на микрофон

Да

Панел

Тип

Капацитивен LCD екран на допир

Големина

3,5 инчи (8,9 cm)

Точки

(прибл. 1,56 милиони точки)

Прилагодливи

Да

Монитор за бранови форми

Не

Помош при фокусирање

Да. Функција за водење на фокусот во MF

Бирање

Да. Можност за избор на боја: црвена / сина / жолта

Зебра

Да. 70%, 100%

Ознаки

Да. Хоризонтално (сива боја) / хоризонтално (бела боја) / решетка (сива боја) / решетка (бела боја)

CVF

Големина

0,24 инчи

Точки

прибл. 1,56 милиони точки

Прилагодливи

Да

Агол на гледање

100%

Корекција на објектив

Диоптер од +2,0 до -5

Влезови/Излези

Аудио влез

3-пински XLR приклучоци (x2), балансирани на рачката. 3,5mm стерео приклучок
(небалансиран) на куќиштето на камерата

Излез за слушалки

Да. ВЛЕЗ ЗА МИКРОФОН ОД

Видео излез за монитор

Не

HDMI

Да

USB

Да. Поддршка за Mini-B и Hi-Speed USB

SDI излез

Да. 3G-SDI - ниво A и B, можност за избор. BNC приклучок (само XF405)

Временски код

Бр. Можен е приказ на временски код преку HDMI

Genlock

Не

LAN

Да. Приклучок за етернет (RJ45) (поддржува 1000 BASE-T)

AV приклучок

Не

DC влез

Да. Приклучок од 3,4 mm

Приклучок со далечински управувач

Да. Мини приклучок од 2,5 mm

Можност за проследување преку IP

Да, преку хардвер или решение за декодирање софтвер од трети страни

Излезен сигнал од проследување преку IP

Излезен видео сигнал: MPEG-4 AVC / H.264
PAL: 9 Mbps/4 Mbps: 1920x1080 50,00i
Излезен аудио сигнал: MPEG-2 AAC-LC, 256 Kbps, 2 канали
Излезен сигнал CH: CH1 / CH2 / CH3 / CH4

Протокол за проследување преку IP

UDP / RTP / RTP+FEC

Експозиција

Мерење на експозиција

Просечно мерење во центар: во режимите АВТОМАТСКИ, P, Av, Tv, портрет, спорт, слаба осветленост
IR-режим и мерење со проценка на сегменти: снег, плажа, зајдисонце, рефлектор, ноќен режим
Без мерење: огномет; фиксна експозиција [1/60 сек. (PAL: 1/50 сек.)]
M (рачна експозиција)

Компензација на експозиција

Осветлени делови AE, заклучување на експозиција, автоматска компензација на задното осветлување, количина на компензација на експозицијата прикажана како ±3 кога е заклучена или ±2 во АВТОМАТСКИ режим (чекори на зголемување од ±8).

Мени за прилагодена слика

CP-датотеки:
C1: нормален / C2: широк динамички опсег / C3: Canon Log3
C4: EOS Std. / C5: кориснички поставки 05 / C6: кориснички поставки 06

Гама / Простор на бои:
BT.709 широк динамички опсег / BT.709
CanonLog 3 / BT.709
EOS Std. / BT.709
BT.709 нормално / BT.709
BT.709 стандардно / BT.709

Матрица на бои:
неутрална / професионална камера / EOS Std. / Видео

Режим на автоматска експозиција

P, Tv, Av, SCN (портрет, спорт, снег, плажа, зајдисонце, ноќ, слаба осветленост, рефлектор, огномет)

Подесување на автоматска контрола на засилување

Да

Граница на автоматска контрола на засилување

При рачна експозиција (режимите P, Av и Tv): 0-29 dB (во чекори на зголемување од 1 dB)
Без широк динамички опсег, без S&F x 1/4: 0-29 dB (во чекори на зголемување од 1 dB)
Без широк динамички опсег, со S&F x 1/4: 9-29 dB (во чекори на зголемување од 1 dB)
Широк динамички опсег, без S&F x 1/4: 9-29 dB (во чекори на зголемување од 1 dB)
Широк динамички опсег, S&F x 1/4: 18-29 dB (во чекори на зголемување од 1 dB)

Подесување на засилување

M (рачно) снимање,
Без широк динамички опсег: 0-39 dB (чекори на зголемување од 1 dB)
Широк динамички опсег: 9 - 39 dB (чекори на зголемување од 1 dB)

Баланс на белата боја

Подесувања

Автоматски, рачно

Однапред подесено

Дневна светлина: 5.600 K, вештачка светлина: 3.200, зададена вредност за комплет 1,
комплет 2: 5.600 K. Опсег за поставување на температура на боите (Kelvin) од 2.000 K до 15.000 K.

Брзина на бленда

Режими на контрола

Рачен режим, режим Tv, автоматски режим, режим P

Брзина на блендата (PAL)

1/2 - 1/2000 сек.

Бавна бленда (SLS)

50,00P: автоматско вклучување на бавната бленда: 1/25 до 1/500 сек.
Автоматско исклучување на бавната бленда: 1/50 до 1/500 сек.
25,00P: Автоматско вклучување на бавната бленда: 1/12,5 до 1/500 сек. (Се прикажува 1/12.)
Автоматско исклучување на бавната бленда: 1/25 до 1/500 сек.

Јасно скенирање

Не

Инфрацрвени зраци

Режим на снимање со инфрацрвени зраци

Да

Вградена лампа со инфрацрвени зраци

Да, во рачката

Раз.

Ламба за сигнализирање

Да

Ленти во боја

EBU / SMPTE (PAL); SMPTE / ARIB (NTSC*)

Приклучок за дополнителна опрема

Приклучок со држач

Доделување на прилагодени копчиња

Да. 5 копчиња на кои може да се доделат функции.
Автоматски ирис со притиснување / Црно-бели ленти 70 % / Црно-бели ленти 100 % / Постојано вклучен BLC / AF само за лице / рамка за AF / издвојување / водење на фокусот / баланс на бела боја / постави баланс на бела боја / приоритет на баланс на бела боја / дигитален телеконвертор / инфрацрвена светлина / бавно и брзо движење / канали за монитор / маркер / мени / приспособена слика / AF / MF / напојувана стабилизација на слика / снимање однапред / прегледување на снимениот материјал / зголемување / фотографија / исклучено

Прилагодено бирање

Да. [Av / Tv / M] / компензација на експозицијата / AGC граница / исклучено

Стандарди на безжичен LAN

IEEE802.11b/g/n/a (2,4 GHz/5 GHz)

Поддржани Wi-Fi функции

Browser Remote (режим на камера)/Пренос на датотеки преку FTP (режим на медиум)

Поддржан пребарувач за далечинско користење

Internet Explorer 8 или понов, Safari (iOS 9 или 10), Safari (MacOS), стандарден пребарувач од Android. Android 4.4 - 6.0

Функции за контролирање при далечинско користење

(1) Решетка (вклучувајќи контрола на ND)
(2) Фокус. Количината со која фокусот се придвижува кон положбата NEAR (Блиску) и FAR (Далеку) може да се контролира во 3 чекори.
(3) Баланс на белата боја
(4) Брзина на блендата 
(5) Засилување
(6) Компензација на експозиција
(7) Режим на снимање
(8) Зумирање и контрола на ИЗБОРОТ НА ОТВОР. Може да се провери слободен мемориски простор што преостанува на медиумот, временски код, преостаната енергија во батеријата итн. Прегледување во живо.

Резолуција на слика при прегледување во живо

Режим за поставување на камерата: 680 x 383
Режим со поедноставни поставки: 284 x 160

Шифрирање

Ако рачно сте поставиле Wi-Fi во камерата XF405/XF400, тогаш изберете
„Отворено шифрирање“, „Отворен WEP“, „Споделен клуч/WEP“, „WPA, WPA2-PSK“ или „WPA2-PSK AES“.
(*) При поставувањето на WPS, поставките се воспоставуваат автоматски според системите за проверка на идентитет и шифрирање што се поставени кај пристапната точка.

GPS информации (изборна дополнителна опрема)

Локацијата (географска должина, географска ширина и надморска височина) и информациите од GPS уредот
кога се користи координирано универзално време (UTC) може да се додадат во MP4 видеоснимките и фотографиите. Исто така, според овие информации, статусот за снимање сателитски податоци може да се провери во режимот за камера.

Временски код

Систем за одбројување

Само снимање / слободно снимање

Активирај подесување на вредности

00:00:00:00 - 23:59:59:29 (PAL 23:59:59:24)

Испуштање слика

DF / NDF

Вид кориснички BIT

Поставување (00 00 00 00 - FF FF FF FF) / време / датум

Дополнителна опрема

Испорачано

Сенило за објектив со препрека за објектив, држач за микрофон (со завртка), рачка, безжичен управувач (WL-D89), литиумска батерија (CR2025), AC адаптер (CA-946), батерија BP-828, AC кабел, капаче за објектив

Изборна дополнителна опрема (вклучува уреди што не се продаваат во моментот)

Батерија BP-820/BP-828 од Canon
AC адаптер CA-946 од Canon (се испорачува со XF405/XF400)
Полнач за батерии CG-800/CG-800E од Canon, HDMI кабел со голема брзина HTC-100 од Canon, HDMI кабел со голема брзина HTC-100/ HDMI кабел со голема брзина HTC-100/S од Canon, безжичен управувач WL-D89 од Canon, * телеконвертор TL-U58 од Canon, * широкоаголен приклучок WA-U58 од Canon
Мека торбичка за носење SC-1000, SC-2000 од Canon
Ременче за на зглоб WS-20 од Canon, ремен за преку рамо SS-600/650 од Canon
ЗАШТИТЕН филтер од 58 mm од Canon, ND4-L филтер од 58 mm од Canon
ND8-L филтер од 58 mm од Canon, GPS приемник GP-E2 од Canon
Далечински управувач RC-V100 од Canon, батерија VL-10Li/VL-10LiII за светло за видео од Canon, батерија од серијата BP-900 од Canon (за VL-10Li/VL-10LiII), компактен адаптер за напојување CA910/920/930 од Canon (полни батерии од серијата BP-900), адаптер за автомобилски акумулатор CB-910/920 од Canon (за полнење на серијата BP-900), кабел за интерфејс IFC-300PCU/S / IFC-400PCU од Canon

Батер.

Потрошувачка на енергија

8,4 W (MP4, 3840 x 2160, 50,00P кога се користи екранот)

Батерија

Батерија BP-828 од Canon (се испорачува) BP-820 (изборна)

Континуирано време на снимање (прибл.)

BP-828: 125 минути (MP4, 3840 x 2160, 50,00P кога се користи екранот)

Разно

Димензии

Прибл. 150 x 216 x 267 mm (прибл. 5,9 x 8,5 x 10,5 инчи)
[со сенило за објектив, BP-828, држач за микрофон и рачка]

Тежина (само камера)

XF405: 1150 g (2,5 lb) XF400: 1145 g (2,5 lb)

Тежина (целосно опремена)

XF405: 1670 g (3,7 lb) XF400: 1665 g (3,7 lb)
Камера, сенило за објектив, рачка, батерија BP-828, 1 SD картичка

Температурен опсег при користење

Прибл. Од 0 до 40 °C, 85 % (релативна влажност)
Прибл. Од -5 до 45 °C, 60 % (релативна влажност)

*Верзијата PAL се продава само во регионот EMEA. Сепак, корисниците можат да ја активираат опцијата NTSC преку надградба што се плаќа во овластените сервисни центри на Canon

Сите спецификации се подложени на промена без претходна најава

  1. МОЖЕ ДА БИДЕ ПОТРЕБНА НАДГРАДБА НА ФИРМВЕРОТ