XF705 од Canon
Спецификации

Спецификации

4K-UHD-Icon

4K UHD/50P

До 160 Mbps

XF-HEVC

HEVC/H.265

4K UHD/50P 4:2:2 со 10 бита

HDR-Icon

HLG/PQ

Внатрешно снимање и излезен сигнал со HDR

12G-SDI-Icon

Приклучок 12G-SDI

Пренос на 4K UHD-видеозаписи преку еден кабел

Dual-Pixel-CMOS-AF-Icon

Автоматски фокус

Прецизен и сигурен автоматски фокус

OPTICAL-WIDE-ANGLE-LENS

25,5 - 382,5 mm

Широк агол и зум до 15x од серијата L

1.0-type-CMOS

CMOS-сензор

од тип 1,0

canon_XF705_8_XLR_TERMINALS

XLR приклучоци

Дигитален звук AES/EBU

Погледни сè

Детални спецификации

Сензор за слика

Сензор

CMOS од 1,0 инчи

Вкупно пиксели

13,4 MP

Effective pixels per sensor

8,29 MP

Минимална осветленост (режим PAL/50,00 Hz)

Прибл. 1,3 лукси (со 1/25 сек. брзина на бленда)

Објектив

Сооднос на зумирање

15 x оптички (режим за UHD) 30 x напреден зум (само FHD)

Фокусна должина

8,3 до 124,5 mm.
Еквивалент на 35 mm:
Прибл. 25,5 - 382,5 mm
Режим за динамичка стабилизација на слика: прибл. 28,3 - 424,6 mm

Минимално растојание на фокус

10 mm кај широкоаголниот крај, 60 cm низ целиот опсег на зумирање

ND филтер

3 густини: ротирачко менување, моторно придвижување. ND 1/4, ND 1/16 и ND 1/64.

Контрола на зумирање

Преку преклопникот за зумирање, контролниот прстен на објективот или далечинскиот управувач

Брзина на зумирање

Можност за избор. Променлива или константна брзина. Брзо, нормално или бавно.

Контрола на фокус

Dual Pixel CMOS AF, само лице, приоритет на лице, AF со една снимка, MF потпомогнат со AF, функција за помош при фокусирање, рачно преку прстенот на објективот,

Контрола на ирис

рачно преку контролниот прстен за ирисот, автоматски, автоматски ирис со притиснување

Решетка

Ирис до 9 сечила, макс. f/2,8 - 4,5

Дијаметар на филтер

58mm

Елементи/групи на објектив

14 групи со 18 елементи (два асферични објективи и еден Hi-UD објектив)

Систем за стабилизација на слика

Оптички систем + електронска стабилизација
Напојувана стабилизација на слика/динамичка/стандарден режим/исклучена стабилизација на слика

Дигитален зум/телеконвертор

Да. 300 X дигитален зум, 1,5/3,0/6,0 X дигитален телеконвертор.

Процесор на слика

Тип

Двоен DIGIC DV6

Динамички опсег

800% во Canon Log3 / гама со широк динамички опсег

Подесувања за прилагодена слика

Однапред поставено:
Нормално 1: BT.709 (нормално 1 (СТАНДАРДНО) / BT.709 / видео)
Нормално 1: BT.2020 (нормално 1 (СТАНДАРДНО) / BT.2020 / видео)
Широк динамички опсег: BT.709 (широк динамички опсег / BT.709 / видео)
Широк динамички опсег: BT.2020 (широк динамички опсег / BT.2020 / видео)
PQ: BT.2020 (PQ / BT.2020 / видео)
HLG: BT.2020 (HLG / BT.2020 / видео)
Canon Log 3: BT.709 (Canon Log 3 / BT.709 / неутрално)
Canon Log 3: BT.2020 (Canon Log 3 / BT.2020 / неутрално)
Гама: PQ/HLG/CANON LOG3/ШИРОК ДИНАМИЧКИ ОПСЕГ/НОРМАЛНО 1(СТАНДАРДНО/НОРМАЛНО 2 (x4,0)/НОРМАЛНО 3 (BT.709)/НОРМАЛНО 4 (x5,0)
Простор на бои: BT.2020/BT.709

Прилагодувања на поставките за приспособена слика

Црна: главно подножје 0 ± 50/главна црна црвена 0 ± 50/главна црна сина 0 ± 50
Црна гама: ниво 0 ± 50/опсег -20 - 0 - +50/точка -20 - 0 - +50
Сатурација на ниски тонови: активирано / исклучено/ниво 0 ± 50
Детали при силна осветленост: активирано / исклучено/автоматски вклучено / исклучено/косина -35 - 0 - +50/точка +50- 95 - +109/сатурација 0 - ±10
Острина: ниво -10 - 0 - +50/фреквенција на детали 0 - ±8/ниво на потиснување -30 - 0 - +50/HV балансирање на детали. 0 - ±8/ограничување 0 - ±50
Намалување на шум: ниво исклучено / автоматски / 1 - 12
Детали на кожа: ниво на ефект исклучено / ниско / умерено / високо/нијанса 0 - ±16/хроматски 0 - 16 - +31/зона 0 - 16 - +31/Y ниво 0 - 16 - +31
Баланс на белата боја: R засилување 0 - +50/B засилување 0 - +50
Приспособување на матрицата за бои: засилување 0 - ±50/фаза 0 - ±18
(R-G) / (R-B) / (G-R) / (G-B) / (B-R) /(B-G) 0 - ±50
Корекција на бои
Избор на зона Зона A / Зона B / Зона A и B / Исклучено
Зона (A/B) Поставување фаза (0 - 31)/Зона (A/B) Поставување хроматски (0 - 16 - 31)/Зона (A/B) Поставување зона (0 - 16 - 31)/Зона (A/B) поставување
Y ниво (0 - 16 - 31)
Зона (A/B) ниво на ревизија (0 - ±50)
Зона (A/B) фаза на ревизија (0 - ±18)
Други функции
Преку 100 % Преку / Отсекување / Притиснување

Снимање со голем динамички опсег

Поддршка за HLG / PQ

Медиуми за снимање

SD/SDHC/SDXC картичка (2 отвори за картички)
Се препорачува класа U3 за снимање со 160/110 Mbps

Време ан снимање (картичка од 64 GB, прибл.)

Време на снимање (XF-HEVC, прибл.)

Картичка од 64 GB
45 Mbps: 185 min.
60 Mbps: 140 min.
110 Mbps: 75 min.
160 Mbps: 50 min.

Картичка од 128 GB
45 Mbps: 375 min.
60 Mbps: 280 min.
110 Mbps: 150 min.
160 Mbps: 105 min.

Картичка од 256 GB
45 Mbps: 755 min.
60 Mbps: 565 min.
110 Mbps: 305 min.
160 Mbps: 210 min.

Систем на датотеки за снимање

FAT32/exFAT

Формат на фајл за снимање

MXF

Внатрешно снимање

XF-HEVC: H.265/HEVC
Резолуција 3840 x 2160 / 1920 x 1080
Семплирање на бои YCC 4:2:2 10 бита
Бит-стапка: 3840 x 2160: 160 Mbps /110 Mbps (Long GOP)
1920 x 1080: 60 Mbps /45 Mbps(Long GOP)
XF-AVC: MPEG-4 AVC/H.264
Резолуција 1920 x 1080
Семплирање на бои YCC 4:2:0 8 бита
Бит-стапка 45 Mbps (Long GOP)

Надворешно снимање

(различно во зависност од избраната опција за снимање)

XF-HEVC: режим на камера
3840 x 2160: 59,94P/50,00P/29,97P/25,00P
1920 x1080: 59,94P/50,00P/29,97P/25,00P
PsF: 1920 x1080: 59,94i/50,00i
1920 x1080 (12G-SDI) 29,97PsF/25,00PsF
1920 x1080 (HDMI) 59,94i/50,00i
23,98P
1920x1080 (23,98P)
PsF --- 1920x1080 (59,94i)

Опции за истовремено снимање

1. SD картичка + SD картичка: снимање со пренасочување или истовремено снимање
2. SD картичка + надворешен уред: 4K (внатрешно) 2K (надворешно)/HDR (внатрешно), SDR (надворешно)

Стапка на слики за снимање (PAL модел)

50,00P/25,00P

Slow/Fast motion (PAL/50.00Hz Mode)

Да.
1920 x 1080: 50,00P: x0,5/25,00P: x0,25. Макс. бит-стапка од 180 Mbps

Снимање со интервали

Не

Снимање на слики

Не

Пред снимање (снимање во компонентата cache)

Да. 3 секунди

Обратно скенирање

Не

Квалитет на фотографии

1920 x1080 JPEG DCF Exif. вер. 2.3

Медиуми за зачувување фотографии

SD картичка. (функцијата за фотографии се доделува на копче на кое може да се доделуваат функции)

Аудио

Снимање

Linear PCM: 24 бита / 48 kHz / 4 канали (4,5 Mbps). EBU/AES3 Standard; 48 kHz/24 бита/2 канала

Контрола

Рачно или автоматски

Референтен тон

1 KHz, -12 dB / -18 dB / -20 dB / исклучено

Мерење на ниво на микрофон

Да

Панел

Тип

Капацитивен LCD екран на допир

Големина

4 инчи (10,1 cm)

Точки

Прибл. 1,23 милиони точки

Прилагодливи

Да

Избирање фокусна точка преку екранот на допир

Да. Избор на AF точка, избор на AF за лице на субјекти. Рачен фокус: избор на референтна точка за помош при фокусирањето

Помош при фокусирање

Да. Функција за водење на фокусот во MF

Бирање

Да. Можност за избор на боја: црвена / сина / жолта

Зебра

Да. 70%, 100%

Ознаки

Да. Хоризонтално (сива боја) / хоризонтално (бела боја) / решетка (сива боја) / решетка (бела боја)

CVF

Тип

Органски EL-екран со широк формат

Големина

0,46 инчи

Точки

прибл. 1,77 милиони точки

Прилагодливи

Да

Агол на гледање

100%

Корекција на објектив

Диоптер од +2,0 до -5

Влезови/Излези

Аудио влез

3-пински XLR приклучоци (x2), балансирани на рачката. Стерео приклучок од 3,5 mm (небалансиран) на куќиштето на камерата

Излез за слушалки

Да. 3,5 mm

Видео излез за монитор

Не

HDMI

Да.

USB

Да. Поддршка за Min-B и Hi-Speed USB

SDI излез

Да. Приклучок BNC.
[HD]: SMPTE ST 292
[3G]: SMPTE ST 424, 425
[6G]: SMPTE ST 2081
[12G]: SMPTE ST 2082
Звук: SMPTE ST 299
Излезна импеданса: 75 Ω
Ниво на излезен сигнал: 0,8 Vp-p

Временски код

Да. BNC. (ВЛЕЗ/ИЗЛЕЗ)

Genlock/синхронизација

Да. BNC. Функцијата се избира во менито

LAN

Да. Приклучок за етернет (RJ45) (поддржува 1000 BASE-T)

AV приклучок

Не

DC влез

Да. Приклучок од 3,4 mm

Приклучок со далечински управувач

Да.
REMOTE A: мини стерео приклучок од 2,5 mm (само влез)
REMOTE B: кружен 8-пински приклучок (за RS-422)

Можност за проследување преку IP

Да

Излезен сигнал од проследување преку IP

MPEG2-TS, HEVC/H.265; 3840 x 2160, 16 Mbps/9 Mbps/59,94P/29,97P/50,00P/25,00P
HEVC/H.265; 1920 x 1080, 9 Mbps/4 Mbps: 59,94P/29,97P/50,00P/25,00P
MPEG2-TS, AVC/H.264; 1920 x 1080, 9 Mbps/4 Mbps: 59,94i/50,00i

Експозиција

Мерење на експозиција

Стандардно (мерење со тежиште во центарот), рефлектор и задно осветлување. Поставката Стандардно се користи во ЦЕЛОСНИОТ АВТОМАТСКИ РЕЖИМ.

Компензација на експозиција

Центар ±8 нивоа (±2,0, ±1,75, ±1,5, ±1,25, ±1,0, ±0,75, ±0,5, ±0,25, ±0)
Функцијата за брзина на AE се избира во менито.

Wave Form Monitor

Да

Режим на автоматска експозиција

Целосен автоматски режим

Подесување на автоматска контрола на засилување

Да

Граница на автоматска контрола на засилување

-6 dB - ИСКЛУЧЕНО / 33 dB (чекори на зголемување од 1 dB)

Подесување на засилување

Засилување L/M/H

Фреквенција на системот

59,94 kHz (NTSC)/50,00 kHz (PAL). По избор на корисникот.

Баланс на белата боја

Подесувања

Автоматски, рачно

Однапред подесено

Дневна светлина: 5600 K (почетна вредност: 5600 K / ±0 CC) Прилагодлив опсег: 4300 K - 8000 K / -5 CC - +5 CC
Вештачка светлина: 3200 K (почетна вредност: 3200 K / ±0 CC) Прилагодлив опсег: 2700 K - 3700 K / -5 CC - +5 CC
Поставување на температурата на боите: Прилагодлив опсег: 2000 K - 15000 K / -20 CC - +20 CC Почетна вредност: 5600 K / ±0 CC
Постави A / Постави B

Брзина на бленда

Режими на контрола

Автоматски, рачно, јасно скенирање, бавно, агол, исклучено

Брзина на блендата (PAL)

1/2 - 1/2000 сек. (во зависност од избраната опција за снимање).

Агол на бленда

Да; 11,25° - 360,00° (во зависност од избраната опција за снимање).

Бавна бленда (SLS)

50,00P: автоматско вклучување на бавната бленда: 1/25 до 1/500 сек. Автоматско исклучување на бавната бленда
1/50 до 1/500 сек.
25,00P: автоматско вклучување на бавната бленда 1/12,5* до 1/500 сек.(*се прикажува 1/12.)
Автоматско исклучување на бавната бленда: 1/25 до 1/500 сек.

Јасно скенирање

Да

Инфрацрвени зраци

Режим на снимање со инфрацрвени зраци

Да

Вградена лампа со инфрацрвени зраци

Да, во рачката

Раз.

Ламба за сигнализирање

Да

Ленти во боја

EBU / SMPTE (PAL); SMPTE / ARIB (NTSC)

Приклучок за дополнителна опрема

Приклучок со држач

Доделување на прилагодени копчиња

Да. 14 копчиња на кои може да се доделат функции (режим за камера), 82 функции што може да се доделат преку менито.

Стандарди на безжичен LAN

IEEE802.11b/g/n/a (2,4 GHz/5 GHz)

Поддржани Wi-Fi функции

Далечинско пребарување. (режим на камера) Пренос на датотеки преку FTP (режим на медиум)

Шифрирање

Отворено шифрирање, отворен WEP, споделен клуч/WEP, WPA, WPA2-PSK или WPA2-PSK AES.

Поддржан пребарувач за далечинско користење

Internet Explorer 8 или понов, Safari (iOS 9 или 10), Safari (MacOS), стандарден пребарувач од Android - Android 4.4 - 6.0

Функции за контролирање при далечинско користење

Решетка, контрола на неутрална густина, фокус, прилагодување на фокусот, баланс на белата боја, брзина на бленда, засилување, компензација на експозицијата, режим за фотографирање, зум, избор на отвор. Може да се провери слободен мемориски простор што преостанува на медиумот, временски код, преостаната енергија во батеријата итн. Прегледување во живо.

Резолуција на слика при прегледување во живо

Режим за поставување на камерата: 680 x 383
Режим со поедноставни поставки: 284 x 160

GPS информации (изборна дополнителна опрема)

Локацијата (географска должина, географска ширина и надморска височина) и информациите од GPS уредот
кога се користи координирано универзално време (UTC) може да се додадат во MP4 видеоснимките и фотографиите. Исто така, според овие информации, статусот за снимање сателитски податоци може да се провери во режимот за камера.

Временски код

Систем за одбројување

Само снимање / слободно снимање

Активирај подесување на вредности

00:00:00:00 - 23:59:59:29 (PAL 23:59:59:24)

Испуштање слика

DF / NDF

Вид кориснички BIT

Поставување (00 00 00 00 - FF FF FF FF) / време / датум

Испорачано

Капаче за објектив, сенило за објектив со заштита, држач за микрофон (со завртки), ремен за преку рамо (SS-1200), безжичен управувач, (WL-D6000),
Литиумска батерија (CR2025), компактен адаптер за напојување (CA-CP200L), AC-кабел, батерија BP-A30, полнач за батерии (CG-A20)

Изборна дополнителна опрема (вклучува уреди што не се продаваат во моментот)

Батерија BP-A30/BP-A60 од Canon
Полнач за батерии CG-A10/CG-A20 од Canon
Компактен адаптер за напојување CA-CP200L од Canon
Безжичен управувач WL-D6000 од Canon
Далечински управувач RC-V100
Телеконвертор TL-U58 од Canon
Широкоаголен додаток WA-U58 од Canon
Ремен за преку рамо SS-1200 од Canon
ЗАШТИТЕН филтер од 58 mm од Canon
Филтер ND4-L од 58 mm од Canon
Филтер ND8-L од 58 mm од Canon
GPS приемник GP-E2 од Canon
Далечински управувач RC-V100 од Canon
Адаптер за статив TA-100
Кабел за интерфејс IFC-300PCU/S / IFC-400PCU од Canon

Уред за напојување/батерија

Потрошувачка на енергија

Прибл. 20,8 W (снимање во XF-HEVC-формат со 3840x2160 и 160 Mbps)

Батерија

14,4 V DC, BP-A30 (испорачана), BP-A60 (изборна)

Континуирано време на снимање

Прибл. 125 мин. со BP-A30 (снимање во XF-HEVC-формат со 3840x2160 и 160 Mbps)
Прибл. 255 мин. со BP-A60 (снимање во XF-HEVC-формат со 3840x2160 и 160 Mbps)

Напојување

24 V DC (компактен адаптер за напојување CA-CP200L, испорачан)

Димензии

Прибл. 191 x 258 x 433 mm / 7,5 x 10,2 x 17,0 in. (вклучувајќи сенило за објектив, заштитник за очи и држач за микрофон)

Тежина (само камера)

Прибл. 2660 g

Температурен опсег при користење

Прибл. Од 0 до 40 °C, 85% (релативна влажност), прибл. Од -5 до 45 °C, 60% (релативна влажност)

Сите спецификации се подложени на промена без претходна најава