Серија Canon imageRUNNER ADVANCE C255/C355
Спецификации

Детални спецификации

Главен уред

Тип на машина

Повеќефункционален ласер во боја*

*Не важи за C355P затоа што тоа е модел само за печатење

Основни функции

Печатење, копирање*, скенирање*, испраќање*, зачувување и факс*

*Не важи за C355P затоа што тоа е модел само за печатење
**Не важи за C355P и изборно на C255i и C355i

Брзина на процесор

Два прилагодени Canon процесори (споделени) со 1,75 Ghz

Контролен панел

TFT LCD WSVGA екран од 25,6 cm (10,1 и.)

Меморија

Стандардно: 3,0GB RAM

Хард диск драјв

Стандардно: 250 GB

Приклучок за интерфејс

МРЕЖА станд.: 1000Base-T/100Base-TX/10Base-T, безж. LAN(IEEE 802.11 b/g/n); Изборно: NFC, Bluetooth
ДРУГО Стандардно: USB 2.0 (главен компјутер) x1, USB 3.0 (главен компјутер) x1, USB 2.0 (уред) x1; Изборно: сериски интерфејс, интерфејс за контрола на копирањето

Внес на хартија (стандарден)

iR-ADV C355P/C255i/C355i:
Касети за 550 листови (80 gsm)
Фах за 100 листови (80gsm)

iR-ADV C355iFC:
4 x касети за 550 листови (80 gsm)
Фах за 100 листови (80gsm)

Внес на хартија (опција за C255i/C355i/C355P)

Касети за 550 листови (80 gsm) (КАСЕТЕН МОДУЛ-AE1)
Касети за 550 листови (80 gsm) (ЕДИНИЦА ЗА СНАБДУВАЊЕ НА КАСЕТАТА-AJ1)
3 x касети за 550 листови (80 gsm) (ЕДИНИЦА ЗА СНАБДУВАЊЕ НА КАСЕТАТА-AK1)

Максимален капацитет за внес на хартија

2300 листови (80 gsm)

Капацитет на излезно лежиште за хартија

Без единица за завршна обработка: 250 листови (A4, 80 gsm)
Со единица за завршна обработка: макс. 500 листови (A4, 80 gsm)

Можности за завршна обработка

Подредување, групирање
Со надворешна единица за завршна обработка: подредување, групирање, офсет печатење, захефтување

Поддржани типови на медиуми

Касета:
Тенка хартија, обична хартија, дебела хартија, хартија во боја, рециклирана хартија, однапред издупчена хартија, хартија за банкноти, плик* 

*Пликовите се поддржани само преку стандардната касета 1

Повеќенаменски фах:
Тенка хартија, обична хартија, дебела хартија, хартија во боја, рециклирана хартија, однапред издупчена хартија, транспарентна хартија, етикети, хартија за банкноти, плик

Поддржани големини на медиуми

Касета 1:
Стандардна големина: A4, B5, A5, пликови (бр. 10(COM 10), Monarch, ISO-C5, DL)
Прил. големина: мин. 98 mm x 190,5 mm до 216 mm x 355,6 mm
Повеќенаменски фах:
Стандардна големина: A4, B5, A5
Прилагодена големина: мин. 98 mm x 148 mm до 216 mm x 355,6 mm
Пликови: бр.10 (COM10), Monarch, ISO-C5, DL
Прилагодена големина на пликови: 98 mm x 148 mm до 216 mm x 355,6 mm
КАСЕТЕН МОДУЛ-AE1:
Стандардна големина: A4, B5, A5
Прил. големина: мин. 98 mm x 190,5 mm до 216 mm x 355,6 mm
ЕДИНИЦА ЗА СНАБДУВАЊЕ НА КАСЕТАТА-AJ1:
Стандардна големина: A4, B5, A5
Прил. големина: мин. 98 mm x 190,5 mm до 216 mm x 355,6 mm
ЕДИНИЦА ЗА СНАБДУВАЊЕ НА КАСЕТАТА-AK1: (стандардно кај моделот C355iFC
):
Стандардна големина: A4, B5, A5
Прил. големина: мин. 98 mm x 190,5 mm до 216 mm x 355,6 mm

Поддржани тежини на медиуми

Касета:
60 до 163 gsm
Повеќенаменски фах:
60 до 220 gsm
Двостр.:
60 до 163 gsm

Потребно време за загревање

Од моментот на вклучување: iR-ADV C255i 34 секунди или помалку*
iR-ADV C355P/C355i/C355iFC: 30 секунди или помалку*
Од режим на мирување: 10 секунди или помалку
Режим на брзо вклучување: iR-ADV C255i/C355i/C355iFC: 4 секунди или помалку**

*Времето помеѓу вклучување на уредот и овозможување на копчето за активирање. ВКЛУЧЕН Режим на брзо вклучување
¹ Времето кое е потребно за важните операции да станат достапни за користење на екранот на допир

Димензии (Ш x Д x В)

iR-ADV C355P: 511 mm x 651 mm x 541 mm
iR-ADV C255i/C355i: 511 mm x 651 mm x 639 mm
iR-ADV C355iFC: 511 mm x 651 mm x 1,064 mm

Простор за инсталирање (Ш x Д)

852 mm x 908 mm (основно: DADF + отворен повеќенаменски фах)
1.407 mm x 908 mm (целосна конфигурација: DADF + ЕДИНИЦА ЗА ЗАВРШНА ОБРАБОТКА СО ЗАХЕФТУВАЊЕ-Z1 + отворен повеќенаменски фах)

Тежина

iR-ADV C355P: прибл. 42 kg вклучувајќи тонер
iR-ADV C255i/C355i: прибл. 49 kg вклучувајќи тонер
iR-ADV C355iFC: прибл. 68 kg вклучувајќи тонер

Спецификации за копирање

Брзина на копирање

iR-ADV C255i:
25 стр./мин. (A4), 26 стр./мин. (B5), 26 стр./мин. (A5)
iR-ADV C355i/C355iFC:
35 стр./мин. (A4), 26 стр./мин. (B5), 26 стр./мин. (A5)

Потребно време до излегување на првата копија

iR-ADV C255i: прибл. 6,9/9,4 секунди или помалку
iR-ADV C355i/C355iFC: прибл. 5,1/6,9 секунди или помалку

Резол. на коп.

Читање:600 dpi x 600 dpi
Печатење: до 2.400 dpi еквивалент x 600 dpi

Повеќе копии

До 999 копии

Зголемување

25%-400% (во чекори од 1%)

Спецификации за скенирање

Стандарден тип

Автоматски двостран механизам за снабдување со документи

Спецификации на скенирање со повлекување

Colour Network ScanGear2. TWAIN и WIA
Опер. с.: Windows Vista/7/8/8.1/10
Windows Server 2008/Server 2008 R2/Server 2012/Server 2012 R2

Резолуција на скенирање

100x100 dpi, 150x150 dpi, 200x100 dpi, 200x200 dpi, 200x400 dpi, 300x300 dpi, 400x400 dpi, 600x600 dpi

Прифатливи оригинали

Големина на медиуми за валјакот: лист, книга, 3-димензионални предмети
Големина на медиуми за механизмот за снабдување со документи: A4, B5, A5, A6
Тежина на медиуми за механизмот за снабдување со документи:
1-страно скенирање: 50 до 128 gsm/64 до 128 gsm (ЦРНО-БЕЛО/БОЈА)
2-страно скенирање: 50 до 128 gsm/64 до 128 gsm (ЦРНО-БЕЛО/БОЈА)

Начин на скенирање

Испраќањето е достапно кај сите модели
Скенирање на USB: достапно кај сите модели
Скенирање на мобилни уреди или уреди поврзани на интернет: достапен е широк избор на решенија за да се обезбеди скенирање на мобилни уреди или уреди поврзани на интернет во зависност од вашите потреби. Обратете се кај вашиот продавач за дополнителни инфо.
Скенирање кон услуги на Cloud: достапни се повеќе решенија за скенирање кон услуги на Cloud. Обратете се кај вашиот продавач за дополнителни инфо.
Скенирањето TWAIN/WIA е достапно кај сите модели

Брзина на скенирање (црно-бело/во боја; A4)

Еднострано скенирање (црно-бело): 50 слики/мин. (300 dpi x 300 dpi) / 50 слики/мин. (300 x 600 dpi)
Еднострано скенирање (во боја): 50 слики/мин. (300 dpi x 300 dpi) / 50 слики/мин. (300 x 600 dpi)
Двострано скенирање (црно-бело): 100 слики/мин. (300 dpi x 300 dpi) / 100 слики/мин. (300 x 600 dpi)
Двострано скенирање (во боја): 100 слики/мин. (300 dpi x 300 dpi) / 100 слики/мин. (300 dpi x 600 dpi)

Капацитет за хартија

100 листови (80 gsm)

Двострано скенирање

2-страно на 2-страно (авт.)

Спецификации на испраќање

Дестинација

Е-пошта/Интернет ФАКС (SMTP), SMB, FTP, WebDAV, поштенско сандаче, Super G3 ФАКС (изборно за iR-ADV C255i/C355i), IP факс (изборно)

Режим на бои

Автоматски бои (целосен опсег на бои, сиви тонови),
Авт. избор на бои (опсег на бои/ црно-бело)
Цел. опсег на бои, сива и црно-бело

Адресар/ броеви за брзо бирање

LDAP (2.000)/локално (1.600)/брзо бирање (200)

Резолуција на испраќање

100x100 dpi, 150x150 dpi, 200x100 dpi, 200x200 dpi, 200x400 dpi, 300x300 dpi, 400x400 dpi, 600x600 dpi

Протокол за комуникација

Датотека: FTP, SMB v3.0, WebDAV
Е-п./И-факс: SMTP, POP3, И-факс (едн., цел.)

Формат на фајл

Стандардно: TIFF, JPEG, PDF (компактно, со пребарување, примен. политика, оптим. за интернет, PDF A/1-b), XPS (компактно, со пребарување), Office Open XML(PowerPoint, Word)
Изборно: PDF(Trace&Smooth, шиф.), PDF/XPS(диг. потпис)

Спецификации на факс

Изборен / стандарден

iR-ADV C255i/C355i: изборно

iR-ADV C355iFC: стандардно

Максимум линии за поврзување

2

Брзина на модем

Super G3:33,6kbps
G3:14,4kbps

Резолуција

400x400 dpi, 200x400 dpi, 200x200 dpi, 200x100 dpi

Големина за испраќање/снимање

A4, B5*, A5* и A6* 
*Испр. како A4

Факс меморија

До 30.000 стр.

Броеви за брзо бирање

Мак. 200

Групно бирање/одредишта

Мак. 199 броеви

Секвенцијално пренесување

Мак. 256 адр.

Резервна копија на меморија

Да

Спецификации за складирање

Поштенско сандаче (поддржан број)

100 влезни сандачиња, 1 за меморија RX,
50 доверливи санд. за факс
Макс. скл. на 30.000 стр.

Advanced Space

Карактеристики
Прот. за ком.: SMB или WebDAV
Под. комп. клиент: Windows (Windows Vista/7/8/8.1/10)
Истовремени врски (макс.): SMB: 64, WebDAV: 3 (активни сесии)

Достапен простор на дискот:
Прибл. 16GB (HDD)

Мемориски медиуми

Стандардно: USB

Спецификации за безбедноста

Проверка на идентитет

Станд.: универзален управувач (најавување на ниво на уред и функција), пров. на ид. на корисници, ID на оддел, проверка на идентитет, систем за управување со пристап

Податоци

Стандардно: платформа со безбедносен модул (TPM), заклучување на хард диск со лозинка, бришење на хард диск, заштита на поштенско сандаче со лозинка, шифрирање на хард диск(проверено со FIPS140-2), Common Criteria сертификат (DIN ISO 15408)*
Изборно: спречување на губење податоци (потребно е uniFLOW)

*Common Criteria сертификат (DIN ISO 15408) - Тестирањето е закажано да заврши до крајот на јули 2017 година

Мрежа

Стандардно: филтрирање на IP/Mac адреса, IPSEC, TLS шифрирана комуникација, SNMP V3.0, IEEE 802.1X, IPv6, SMTP проверка на идентитет, POP проверка на идентитет пред SMTP, S/MIME

Документ

Станд.: безб. печ., интеграција со Adobe LiveCycle® Rights Management ES2.5
Изборно: шифриран PDF*, шифрирано безбедно печатење, потписи на корисник и уред, безбедносни водени печати, заклучување на скенирањето документи*

*Не важи за C355P затоа што тоа е модел само за печатење

Услови во опкружувањето

Раб. услови

Т.: 10 до 30 ºC (50 до 86 ºF)
Влажност: 20 до 80 % RH

Извор на напојување со енергија

220-240 V (±10 %), 50/60 Hz (±2 Hz), 3,9 Amp

Потрошувачка на енергија

Макс.: приб. 1,5 kW
Печатење:
488 Wh или помалку*
Подгот.: п. 40,3 Wh
Мир.: прибл. 0,8 W или помалку**
Ис. до. ко.: п. 0,1 W*
Вредност на типична потрошувачка на електрична енергија (TEC)***:
iR-ADV C255i: 0,7 kWh
iR-ADV C355P/C355i/C355iFC: 1,3 kWh

Lot26 (http://www.canon-europe.com/For_Work/Lot26/index.aspx)

*Податоците се преземени од забелешките за корисници за сертификатот Blue Angel
**Режим на мирување со потрошувачка од 0,8 W не е достапен во сите случаи поради одредени поставки.
***Типичната потрошувачка на електрична енергија (TEC) ја означува типичната потрошувачка на електрична енергија на уредот во период од 1 недела, измерена во киловат-часови (kWh). Метод. за тестирање е дефинирана од Energy Star (http://www.eu-energystar.org).

Нивоа на шум (ЦРНО-БЕЛО/БОЈА)

Ниво на моќност на звук (LwAd)*
iR-ADV C255i: активен (црно-бело): 63.2 dB или помалку**, активен (во боја): 63,7 dB
или помалку**, режим на подготвеност: 43 dB или помалку
iR-ADV C355P/C355i/C355iFC: активен (црно-бело): 65,9 dB или помалку**,
активен (во боја): 66,8 dB или помалку**, режим на подготвеност: 53 dB или помалку

Звучен притисок (LpAm)*
Положба на стоење до уредот:
iR-ADV C355P: активен (црно-бело): 51,4 dB или помалку**, активен (во боја):
52,3 dB или помалку**, режим на подготвеност: 7 dB или помалку
iR-ADV C255i: активен (црно-бело/во боја): 48,7 dB или помалку**, режим на подготвеност: 7 dB
или помалку
iR-ADV C355i/C355iFC: активен (црно-бело): 51,4 dB или помалку**,
активен (во боја): 52,3 dB или помалку**, режим на подготвеност: 6 dB или помалку

*Декларирана емисија на шум во согласност со ISO 7779
**Податоците се преземени од забелешките за корисници за сертификатот Blue Angel

Стандарди

Квалиф. за ENERGY STAR®
Еко оз.
Blue Angel*
RoHS

*Не важи за C355i и C355P

Софтвер и управување со печатачот

Алатки за далечинско управување

iW Management Console:
софтвер базиран на сервер, за централизирано управување со група уреди (следење на потрошни материјали, статус и предупредувања, дистрибуција на адресари, поставки за конфигурација, фирмвер и MEAP апликации, снимање на бројач и известување, управување со драјвери и ресурси)
eMaintenance:
компатибилност со услугите eMaintenance преку вграден RDS (овозможува снимање на бројач, автоматско управување со потрошни материјали, далечинско дијагностицирање и известување за обезбедувачите на услуги, за да се добие ефикасно, брзо и проактивно одржување)
Сис. за исп. на содр.:
овозможува далечинска дистрибуција на фирмвер, iR опции и MEAP апликации; Далечински кориснички интерфејс (RUI): веб-базиран интерфејс до секој уред кој помага во далечинското управување и контролата врз уредите

Софтвер за скенирање

Network ScanGear:
Драјвер усогласен со TWAIN, кој овозможува компј. на мрежата да ја искористат функц. на уредот за скен. со повлекување.

Алатки за оптимизација

Canon aлатка за кон. драјвери
Алатка за менување на фабр. зададени поставки на драјверите за печатење на Canon (само при сервисирање)
Инст. на уреди NetSpot:
Едноставна соф. алатка која ви овозможува да ги поставите мреж. прот. за уредите од Canon поврзани на вашата мрежа.

Платформа

MEAP (повеќефун. платф. за вгр. апликации):
Платформа со JAVA за уреди од Canon, која обезбедува поврзување помеѓу широк избор на софтверски решенија и уредот.
MEAP Web:
Веб-услуга која е алтернатива на MEAP и овозможува развивање и активирање на MFP апл. преку веб-услуги

Издавање на документи

iW DESKTOP (ИЗБОРНО)
Моќен софтвер за издавање отпеч. материјали кој овозможува лесно комб. на документи од различни извори и формати на датотеки, примена на завршна обработка со прегледи и шаблони, заради создавање документи со проф. изглед. Вклучува созд. на PDF, внесување коментари и компресија за едн. диг. работни процеси како пробно печатење и овластување

Потрошни материјали

Картриџи со тонер

C-EXV 47 ТОНЕР BK/C/M/Y

Тонер (проценета потрошувачка @5% покриеност)

C-EXV 47 ТОНЕР BK: 19.000
C-EXV 47 ТОНЕР C/M/Y: 21.500

Опции за залиха на хартија

Изборно подножје

Име: Подножје од рамен тип - F1
Заменувајќи ја един. за снабдување на касетата, подножјето го подига уредот без допол. зголемување на капацитетот за хартија.

Изборна касета

Име: КАСЕТЕН МОДУЛ-AЕ1
Големина на хартија: A4, B5, A5
Тежина на хартија: 60 до 163 gsm
Капацитет за хартија: 550 листови (80 gsm)
Димензии (Ш x Д x В): 511 mm x 508 mm x 159 mm
Тежина: прибл. 10 kg

Име: ЕДИНИЦА ЗА СНАБДУВАЊЕ НА КАСЕТАТА-AJ1
Големина на хартија: A4, B5, A5
Тежина на хартија: 60 до 163 gsm
Капацитет за хартија: 550 листови (80 gsm)
Димензии (Ш x Д x В): 511 mm x 508 mm x 425 mm
Тежина: прибл. 16 kg

Име: ЕДИНИЦА ЗА СНАБДУВАЊЕ НА КАСЕТАТА-AK1
Големина на хартија: A4, B5, A5
Тежина на хартија: 60 до 163 gsm
Капацитет на хартија: 550 листови x 3 (80 gsm) 
*Димензии (Ш x Д x В): 511 mm x 508 mm x 425 mm 
Тежина: прибл. 19 kg 
*Кога е прикачен на главниот уред

Излезни опции

Единица за завршна обработка со захефтување

Име: ЕДИНИЦА ЗА ЗАВРШНА ОБРАБОТКА СО ЗАХЕФТУВАЊЕ-Z1
Тежина/капацитет на фахот: 60 до 220 gsm, 500 листови
Положба/капацитет на единицата за захефтување: во агол/30 листови (до 105 gsm) (со 2 корици до 220 gsm)
Димензии (Ш x Д x В): 555 mm × 459 mm × 301 mm (кога е прикачен со главниот уред)
Тежина: прибл. 14 kg

Хардверска дополнителна опрема

Читачи на картички

MiCARDPLUS за ULM - читач на картички за проверка на идентитет базирана на картички (поддржува HID, HiTag, Casi Rusco, Indala и MiFare итн.). Интег. со Унив. управ. за најавување и uniFLOW
ЧИТАЧ НА КАРТИЧКИ СО КОПИРАЊЕ-F1 - пристап со магнетни физички картички. (Интеграција со ID на оддел, не се користи со uniFLOW)
ДОДАТОК СО ЧИТАЧ НА КАРТИЧКИ СО КОПИРАЊЕ-B5 - дополнителен комплет само за читачот на картички со копирање-F1
КУТИЈА СО ЧИТАЧ ЗА IC КАРТИЧКИ-D1 - кутија со читач за IC картички само за C355P

Опции за безбедност

Безбедност на документите

КОМПЛЕТ ЗА ЗАКЛУЧУВАЊЕ НА СКЕНИРАЊЕТО НА ДОКУМЕНТИ-B1 - ја зголемува безб. на документите преку скриена лента и код за закл. во ископираните или отпечатените документи, за да се спречи неовластено копирање, испраќање и испраќање по факс
БЕЗ. ВОДЕН ПЕЧАТ-B1 - го спречува умн. на чувс. отпечатени документи преку вметнување на скриени водени печати кои стануваат видливи при копирање
СОФТВЕР ЗА ШИФРИРАНО ПЕЧАТЕЊЕ-D1 - шифрирање на задачите за печатење кои се на пат кон уредот и потребно внесување на лозинка во печатачот пред да може да се отпечатат документите

Опции за контролерите и системот

Дополнителна опрема за печатење

КОМПЛЕТ МЕЃУНАРОДНИ PCL ФОНТОВИ-A1 - додава PCL поддршка за Andalé Mono WT J/K/S/T (јапонски/корејски/едноставен кинески/традиционален кинески).

Опции за испраќање

УНИВЕРЗАЛЕН КОМПЛЕТ НА БЕЗБЕДНОСНИ ФУНКЦИИ ЗА ИСПРАЌАЊЕ-D1 - му овозможува на корисникот да испраќа шифрирани PDF документи, како и да додава дигитални потписи од уредите во PDF/XPS кои ќе помогнат во идентификацијата на уредот од кој бил испратен документот преку невидливи и/или видливи дигитални потписи
УНИВЕРЗАЛЕН КОМПЛЕТ ЗА ИСПРАЌАЊЕ СО ДИГИТАЛЕН ПОТПИС НА КОРИСНИК-C1 - ја докажува автентичноста на PDF/XPS документот преку идентификација на корисникот што го испратил документот преку видлив и/или невидлив дигитален потпис
УН. КОМ. ЗА ИСПР. PDF „TRACE & SMOOTH“-A1 - му овозможува на уредот да соз. и испраќа PDF Trace and Smooth

Печатење баркодови

КОМПЛЕТ ЗА ПЕЧАТЕЊЕ БАР-КОДОВИ-D1 - овозможува печатење 1D и 2D бар-кодови со Jet Caps.

Дополнителна опрема за системот

СОФТВЕР ЗА ПРИСТАП НА ИНТЕРНЕТ-J2 - обезбедува пристап до веб-локации и други веб-базирани онлајн-содржини на интернет
КОМПЛЕТ ЗА ИНТЕРФЕЈС ЗА КОНТРОЛА НА КОПИРАЊЕ-A1: овозможува поврзување (CCVI I/F) помеѓу терминал за контрола на копирање од трети страни и серијата iR-ADV од Canon заради намалување на трошоците
КОМПЛЕТ ЗА СЕРИСКИ ИНТЕРФЕЈС-K3 - сериски интерфејс за Cost Recovery Solutions
КОМПЛЕТ ЗА ПОВРЗУВАЊЕ ПРЕКУ BLUETOOTH - A1 - чипот за Bluetooth овозможува ком. помеѓу главниот уред и другите уреди преку Bluetooth
КОМПЛЕТ ЗА NFC-C1 - комплетот за NFC е опција што овозможува комуникација помеѓу главниот уред и другите уреди преку NFC

Дополнителна опрема за факс

SUPER G3 ФАКС КАРТИЧКА-AT1 - придодава функција на факс
SUPER G3 ФАКС КАРТИЧКА ЗА ВТОРА ЛИНИЈА-AT1 - придодава втора линија за факс
КОМПЛЕТ ЗА ДАЛЕЧИНСКИ ФАКС-A1 - му овозможува на уредот да прима и испраќа факсови од друг уред поврзан со факс картичка
КОМП. ЗА ИСП. ФАКС ПРЕКУ IP-B1 - (Super G3 ФАКС кар.-ASF1) им овозможува на кор. да испраќаат и примаат документи по факс преку IP мрежа за факс

Други опции

Дополнителна опрема за пристапност

РАЧКА ЗА ПРИСТАП НА ADF-A1 - се прикачува на механизмот за снабдување со документи, олеснувајќи го пристапот за корисниците кои седат

Картриџ за единицата за захефтување

ЕД. ЗА ЗАХ.-P1 - за зах. (2 x 5.000 парчиња)