DSLR-фотоапарати

Canon EOS-1D X Mark III

Спецификации

Материјали на куќиште
Магнезиумска легура
Раб. услови
0 - 45°C, 85% влажност или помалку
Димензии (Ш x В x Д)
158 x 167,6 x 82,6 mm
Тежина (само куќиште)
Прибл. 1250 g
Canon EOS 1D

Спецификации

 • Сензор за целосна слика со 20 мегапиксели

  Со огромен динамички опсег и чувствителност ISO

 • 5,5K-видео во Raw-формат

  Снимајте видеозаписи со врвен квалитет на слика

 • Процесор за слика DIGIC X

  За неверојатна брзина и врвен квалитет на слика

 • Снимање видео во 4K/60p

  Снимајте видео со целосен формат на слика и резолуција до 4K со 60 fps, со Canon Log и H.265

 • Континуирано фотографирање со брзина до 20 fps

  Фотографирајте со брзина до 20 fps во режим на прегледување во живо и со брзина до 16 fps преку оптичкиот визир

 • Dual Pixel CMOS AF

  Фокусира со огромна брзина при фотографирање и рамномерно при снимање видео

Детални спецификации

Сензор за слика

 • Тип
  36 x 24 mm CMOS
 • Ефективни пиксели
  Прибл. 20,1 M
 • Вкупно пиксели
  Прибл. 21,4 M
 • Сооднос на слика
  3:2
 • Филтер за ниски фреквенции
  Вграден/фиксен со единица за чистење на сензорот
 • Тип на филтер за бои
  Примарни бои

Процесор на слика

 • Тип
  DIGIC X

Објектив

 • Објектив со менување
  EF (не се вклучени објективите EF-S/EF-M)
 • Фокусна должина
  Зголемување од 1.x со прикачен EF-објектив

ФОКУСИРАЊЕ SLR

 • Тип
  Формирање секундарна TTL-слика со откривање на фазна разлика и наменски сензор за AF
 • AF систем / точки
  191 точка/155 AF-точки од вкрстен тип при f/4 вкл. 1 од двоен вкрстен тип при f/2,8 1
  Бројот на AF точки од вкрстен тип ќе биде различен во зависност од објективот.
 • AF работен опсег
  EV -4 до 21 (при 20°C и ISO 100)
 • AF режими
  Една снимка
  AI фокус
 • Избор на AF точка
  Автоматско бирање: 191 AF-точка (вкл. следење на лице и AF на очи)
  Рачно бирање: AF во една точка (можност за избор на сите точки, 61, 15, 9 или само точки од вкрстен тип)
  Рачно бирање: AF во точка
  Рачно бирање: AF во точка со експанзија со 4 точки (горе, долу, лево, десно)
  Рачно бирање: AF во точка со експанзија околу 8 точки
  Рачно бирање: зона на AF
  Рачно бирање: голема зона на AF
  AF точките можат одделно да се избираат за вертикално и хоризонтално фотографирање
 • Приказ на избраните AF точки
  Прикажани на визирот и означени на LCD-екранот
 • AF заклучување
  Заклучување кога копчето на блендата е притиснато до половина или кога е притиснато AF ON во AF режим на една снимка.
 • Помошен зрак за AF
  Емитуван преку изборен наменски Speedlite блиц
 • Рачно фокусирање
  Се избира на објективот
 • AF микро прилагодување
  Рачно: внесување нивоа на прилагодување во +/- 20 чекори
  Прилагодување на сите објективи за иста количина
  Поединечно прилагодување до 20 објективи
  Прилагодување по сериски број на објективот

Контрола на експозиција

 • Режими на мерење
  Сензор за мерење RGB+IR со 400.000 пиксели, мерење во 384 зони
  (1) Мерење со проценка (поврзано со сите точки на AF)
  (2) Делумно мерење (прибл. 6,2% од визирот во центар)
  (3) Мерење во точка: Мерење во централна точка (прибл. 1,5% од визирот во центар)
  Мерење во точка поврзано со AF точка
  Мерење во повеќе точки
  (4) Просечно мерење со тежиште во центарот
 • Опсег на мерење
  EV 0-20 (при 23°C со објектив од 50 mm со f1,4 и ISO 100) EV -3-20 во режим за прегледување во живо и видео
 • AE заклучување
  Автоматски: функционира во режим на AF со 1 снимка при мерењето со проценка, кога ќе се постигне фокусирање
  Рачно: со помош на копчето за AE заклучување во сите режими на експозиција
 • Компензација на експозиција
  +/-5 EV во 1/3 или 1/2 чекори на зголемување (може да се комбинира со AEB).
 • AEB
  2, 3, 5 или 7 снимки +/-3 EV 1/3 или 1/2 чекори на зголемување
 • Фотографирање без треперење
  Да. Треперењето се открива на фреквенција од 100 Hz или 120 Hz. Максималната брзина за континуирано фотографирање може да се намали
 • Еквивалент на брзината ISO
  Фотографии: 100-102400 (во чекори на зголемување од 1/3) ISO може да се прошири до L: 50 или H1: 204800, H2: 409600, H3: 819200 (се избира во приспособена функција)

Бленда

 • Тип
  Механичка бленда што се придвижува вертикално, контролирана електронски при сите брзини/сензор со електронска бленда
 • Брзина
  30 - 1/8000 сек. (чекори на зголемување од 1/3), сијалица
 • Копче за бленда
  Меко електромагнетско копче

Баланс на белата боја

 • Тип
  Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор
 • Подесувања
  Автоматски (приоритет на амбиент/приоритет на бела боја), дневна светлина, сенка, облачно, вештачка светлина, бела флуоресцентна светлина, блиц, прилагодено, поставување температура на боја
  Компензација на баланс на белата боја:
  1. Сина/килибар +/-9
  2. Магента/зелена +/-9.
 • WB со групирање
  +/-3 нивоа во чекори на зголемување од едно ниво
  3, 2, 5 или 7 групни снимки со едно притиснување на копчето за бленда
  Избор на отстапување сино/килибар или отстапување магента/зелено.

Визир

 • Визир
  Пентапризма
 • Покриеност (вертикално/хоризонтално)
  Прибл. 100%
 • Зголемување
  0,76x 2
 • Растојание на окото
  20 mm
 • Корекција на диоптер
  -3 до +1 dpt
 • Екран за фокусирање
  фиксно
 • Огледало
  Полуогледало со брзо враќање
 • Информации на визир
  AF информации: AF во единечна точка, кадар на AF, статус на AF, индикатор за фокусирање, AF режим, избор на AF точка, регистрација на AF точка
  Информации за експозиција: брзина на бленда, вредност на решетка, ISO-брзина (секогаш се прикажува), AE-заклучување, ниво/компензација на експозиција, мерење на блиц, круг на мерење во точка, предупредување за експозиција, AEB, режим на мерење, режим на фотографирање, време
  Информации за блиц: подготвен блиц, брза синхронизација, FЕ заклучување, компензација на блиц при експозиција, светло за намалување на ефектот „црвени очи“ при сликање со блиц.
  Информации за слика: информации за картичка, максимум групни снимки (приказ со 2 цифри), приоритет на најсветли тонови (D+).
  Информации за композиција: отсекување област, сооднос на слика, решетка, електронска либела
  Други информации: проверка на батерија, симбол за предупредување, откривање на треперење, погонски режим, баланс на белата боја, JPEG/RAW индикатор
 • Преглед на длабочина на поле
  Да
 • Капаче на визир
  Вградено

LCD монитор

 • Монитор
  3,2” (8,01 cm) TFT, прибл. 2,1 милиони точки
 • Покриеност
  Прибл. 100%
 • Агол на гледање (хоризонтално/вертикално)
  Прибл. 170°
 • Прекривен слој
  Спречување на одбивање на светлина и цврста структура
 • Осветленост
  Автоматски: со користење на надворешен сензор за амбиентална светлина
  Рачно: поставување на едно од седумте нивоа
  4 тонови на бои Прилагодливи поставки
 • Опции на екран
  (1) Екран за брза контрола
  (2) Подесувања на фотоапарат
  (3) Електронско ниво со двојна оска
  (4) Екран за брза прилагодена контрола

Блиц

 • Режими
  E-TTL II автоматски блиц, рачно мерење
 • X-sync
  1/250 сек.
 • Компензација на експозиција при блиц
  +/-3 EV во чекори на зголемување од 1/3 со Speedlite блицеви од серијата ЕХ
 • Групирање на експозиции на блиц
  Да, со компатибилен надворешен блиц
 • Заклучување на експозиција при блиц
  Да
 • HotShoe/ PC приклучок
  Да/Да
 • Синхронизација на "втора завеса"
  Да
 • Компатибилност со надворешни блицеви
  E-TTL II со Speedlite блицеви од серијата ЕХ, поддршка за повеќе безжични блицеви
 • Контрола на надворешен блиц
  преку екранот за мени на фотоапаратот

Фотографирање

 • Режими
  Програма AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачно, 3x прилагодливи поставки
 • Стилови на слика
  Автоматски, стандарден, портрет, пејзаж, неутрален, верен, црно-бел, фини детали, дефиниран од корисник (x3)
 • Простор на бои
  sRGB и Adobe RGB
 • Обработка на слика
  Острина (8 нивоа)
  Приоритет на најсветли тонови (2 поставки)
  Автоматска оптимизација на осветлување (4 подесувања)
  Намалување на шум при долга експозиција
  Намалување на шум при висока ISO чувствителност (4 подесувања)
  Оптичка корекција на објективот:
  - Корекција на периферно осветлување (фотографии и видео)
  - Корекција на хроматска аберација (фотографии и видео)
  - Корекција на изобличувањето (за време на или по фотографирањето)
  - Корекција на распрснувањето на светлината (фотографии и видео)
  - Дигитално оптимизирање на објективот (за време на или по фотографирањето)
  Менување на големината во M1, M2 или S 3
  Обработка на RAW слики - само при репродукција на слики
  Отсекување слики/ротирање (соодноси 3:2, 16:9, 4:3, 1:1, 2:3, 9:16, 3:4)
  Повеќе експозиции
 • Режим на фотографирање
  Поединечно, континуирано L, континуирано H, самостоен тајмер (2 сек.+далечински, 10 сек.+далечински), S меко поединечно фотографирање, меко континуирано фотографирање
 • Континуирано фотографирање
  Макс. прибл. 16 ps.
  Макс. 20 fps во режим на прегледување во живо со заклучено огледало, експозиција и следење со AF
  (брзината се одржува за неограничен број на JPEG-слики или повеќе од 1000 RAW-слики) 4

Режим за прегледување во живо

 • Тип
  Електронски визир со сензор за слика
 • Покриеност
  Прибл. 100% (хоризонтално и вертикално)
 • Стапка на слики
  За фотографии 29,97 fps/за видеозаписи 59,94 fps/29,97 fps (NTSC) 50,00 fps/25,00 fps (PAL)
 • ФОКУСИРАЊЕ
  Рачно фокусирање (зголемување на слика од 5x или 10x во која било точка на екранот)
  Автоматски фокус: Dual Pixel CMOS AF (лице+следење
  AF во точка
  AF во 1 точка
  Проширување на површината за AF:
  Проширување на површината за AF: околу
  Зона на AF
  Голема зона на AF: вертикално
  Голема зона на AF: хоризонтално)
 • Мерење
  Мерење со проценка во реално време со сензор за слика (384 зони)
  Делумно мерење (прибл. 5,8% од екранот за прегледување во живо)
  Мерење во точка (прибл. 2,9% од екранот за прегледување во живо)
  Просечно мерење со тежиште во центарот
  Времето на активно мерење може да се промени
 • Опции на екран
  Приказ на решетка (x3), основни информации за фотографирањето, детални информации за фотографирањето, хистограм, електронска либела

Тип на фајл

 • Типови на фотографии
  JPEG: 10 опции за компресирање
  HEIF: 10 опции за компресирање (10 бита 422 BT2100)
  RAW: RAW, CRAW
  Усогласеност со Exif 2.31 и Design rule for Camera File system 2.0
  Усогласеност со Digital Print Order Format [DPOF] верзија 1.1
 • RAW+JPEG истовремено снимање
  Да, секоја можна комбинација на RAW + JPEG/HEIF, можност за различни формати на различни картички
 • Големина на слика
  JPEG/HEIF: (L) 5472x3648, (M1) 4368x2912, (M2) 3648x2432, (S) 2736x1824
  HEIF: 5472x3648
  RAW: (RAW/C-RAW) 5472x3648
 • Папки
  Новите фолдери можат рачно да се создаваат и избираат
 • Нумерирање на датотеки
  (1) Секвенцијално нумерирање
  (2) Автоматско ресетирање
  (3) Рачно ресетирање

EOS видео

 • Тип на видео
  RAW: CRM 12 бита Звук: Linear PCM
  MP4-видео: 4K (8-битен MPEG4 AVC/H.264, 10-битен MPEG4/HEVC со Canon log), Full HD - MPEG4 AVC/H.264, Звук: Linear PCM
  MP4-видео: Full HD IPB light - MPEG4 AVC/H.264, Звук: AAC
 • Големина на видео
  4K RAW (5496 x 2904) - (23,98, 24, 25, 29,97, 50, 59,94 fps)
  4K DCI (17:9) - 4096 x 2160 (23,98, 24, 25, 29,97, 50, 59,94 fps) компресија на тековен кадар или повеќе кадри и IPB light
  4K UHD (16:9) - 3840 x 2160 (23,98, 25, 29,97, 50, 59,94 fps) компресија на тековен кадар или повеќе кадри и IPB light
  4K DCI со отсекување (17:9) - 4096 x 2160 (23,98, 24, 25, 29,97, 50, 59,94 fps) компресија на тековен кадар или повеќе кадри и IPB light
  Full HD (16:9) - 1920 x 1080 (23,98, 24, 25, 29,97, 50, 59,94 fps) компресија на тековен кадар или повеќе кадри и IPB light
 • Симултано снимање
  Да: RAW на картичката во отворот 1 Прокси (MP4) на картичката во отворот 2
 • Семплирање во боја (внатрешно снимање)
  4K - YCbCr4:2:2 (8 бита)
  Full HD/HD - YCbCr4:2:0 (8 бита)
 • Canon Log
  Да, Canon Log 1 и Canon Log 3
 • Должина на видео снимки
  4K и Full HD - Максимално траење 29 мин. 59 сек. (освен за видеоснимки со висока стапка на слики). Нема ограничувања за датотеки до 4 GB со exFAT CF-картичка.
 • Видеоснимка со висока стапка на слики
  MOV-видео: Full HD - 1920 x 1080 при 100 fps или 119,9 fps
  Снимено како забавена видеоснимка со 1/4 од стандардната брзина
  Максимално снимање на сцена до 7 мин. 29 сек.
 • Снимање слики од 4K видео
  Можно е снимање JPEG фотографии со 8,3 мегапиксели од 4K видеоснимки
 • Бит-стапка / Mbps
  5,5K RAW: (50/59,94p) прибл. 2600 Mbps
  5,5K RAW (Light): (50/59,94p) прибл. 1500 Mbps
  5,5K RAW: (30/25/24/23,98p) прибл. 1800 Mbps
  5,5K RAW (Light): (30/25/p) прибл. 760 Mbps
  5,5K RAW (Light): (24/23,98p) прибл. 600 Mbps

  Исклучен Canon Log (H264 MP4)
  4K DCI (50/59,94p): ALL-I прибл. 940 Mbps, IPB прибл. 230 Mbps, IPB (Light) 120 Mbps
  4K DCI (29,97p/25,00p/24,00p/23,98p): ALL-I прибл. 470 Mbps, IPB прибл. 120 Mbps, IPB (Light) 60 Mbps
  4K DCI со отсекување (50/59,94p): ALL-I прибл. 940 Mbps, IPB прибл. 230 Mbps, IPB (Light) 120 Mbps
  4K DCI со отсекување (29,97p/25p/24,00p/23,98p): ALL-I прибл. 470 Mbps, IPB прибл. 120 Mbps, IPB (Light) 60 Mbps
  4K UHD (50/59,94p): ALL-I прибл. 940 Mbps, IPB прибл. 230 Mbps, IPB (Light) 120 Mbps
  4K UHD (29,97p/25p): ALL-I прибл. 470 Mbps, IPB прибл. 120 Mbps, IPB (Light) 60 Mbps
  Full HD 119,90p/ 100p): ALL-I: прибл. 360 Mbps
  Full HD (59,94p/50,00p:) ALL-I: прибл. 180 Mbps, IPB 60 Mbps, IPB (Light) 35 Mbps
  Full HD (29,97p/25p): ALL-I: прибл. 90 Mbps, IPB: прибл. 30 Mbps, IPB light: прибл. 12 Mbps

  Вклучен Canon Log (H265 MP4)
  4K DCI (50/59,94p): ALL-I прибл. 1000 Mbps, IPB прибл. 340 Mbps, IPB light: прибл. 170 Mbps
  4K DCI (29,97p/25,00p/24,00p/23,98p): ALL-I прибл. 470 Mbps, IPB прибл. 170 Mbps, IPB light: прибл. 85 Mbps
  4K DCI со отсекување (50/59,94p): ALL-I прибл. 1000 Mbps, IPB прибл. 340 Mbps, IPB light: прибл. 170 Mbps
  4K DCI со отсекување (29,97p/25p/24,00p/23,98p): ALL-I прибл. 470 Mbps, IPB прибл. 170 Mbps, IPB light: прибл. 85 Mbps
  4K UHD (50/59,94p): ALL-I прибл. 1000 Mbps, IPB прибл. 340 Mbps, IPB light: прибл. 170 Mbps
  4K UHD (29,97p/25p): ALL-I прибл. 470 Mbps, IPB прибл. 170 Mbps, IPB light: прибл. 85 Mbps
  Full HD 119,90p/ 100p): ALL-I: прибл. 470 Mbps
  Full HD (59,94p/50,00p:) ALL-I: прибл. 230 Mbps, IPB прибл. 90 Mbps, IPB light: прибл. 50 Mbps
  Full HD (29,97p/25p): ALL-I: прибл. 135 Mbps, IPB: прибл. 45 Mbps, IPB light: прибл. 28 Mbps
 • Dual Card Recording
  Да
 • Микрофон
  Вградени стерео микрофони (48 kHz, 16 бита x 2 канали)
 • HDMI екран
  Само надворешен монитор, само надворешен монитор без приказ на информации или истовремено на фотоапаратот и надворешниот монитор
 • HDMI излез
  Снимање во 4K и Full HD, некомпресиран YCbCr 4:2:0, 8-битен BT709 или YCbCr 4:2:2, 10-битен BT2020 со Canon Log, можна е и репродукција на звук преку HDMI
 • ФОКУСИРАЊЕ
  Dual Pixel CMOS AF со откривање на лице и AF со следење, Servo AF за видео Рачно фокусирање
 • ISO
  100-25600 (во чекори на зголемување од 1/3) ISO може да се прошири до H1: 51200, H2: 102400, H3: 204800 (се избира во приспособена функција)
 • Дигитална стабилизација на слика за видео
  Да, површина на слика кога е овозможено: намалена за 10%

Други карактеристики

 • GPS
  Вграден - географска должина, географска ширина, надморска височина, координирано универзално време
  • GPS сателити (САД)
  • GLONASS сателити (Русија)
  • Quasi-Zenith Michibiki сателит (Јапонија)
 • Функции за прилагодување
  38 приспособени функции
 • Ознаки за мета-податоци
  Автор, авторски права, оценка на слика (0-5 ѕвезди) GPS, оценка, IPTC (регистрација со EOS Utility/ Browser Remote/ апликацијата Mobile File Transfer)
 • LCD-екран (EL) / осветлување на копчињата
  Да/Да
 • Отпорност на вода / прав
  Да
 • Гласовна белешка
  Да
 • Интелигентен сензор за ориентација
  Да
 • Хистограм
  Осветленост: да
  RGB: да
 • Зум при репродукција
  1,5x - 10x
 • Формати на приказ
  (1) Единечна слика со информации (2 нивоа)
  (2) Единечна слика
  (3) Индекс со 4 слики
  (4) Индекс со 9 слики
  (5) Индекс со 36 слики
  (6) Индекс со 100 слики
  (7) Приказ со прескокнување
  (8) Уредување на видео
  (9) Обработка во RAW-формат
  (10) Оценка
 • Заштита за бришење на слики
  Бришење на заштита на слики, фолдери или картичка, една по една
 • Бришење на слики
  Една слика, избрано, фолдер, картичка или сите незаштитени
 • Самостоен тајмер
  2 или 10 сек.
 • Категории на мени
  (1) Мени за фотографирање 1 - 4 (посебно за фотографии/видео)
  (2) Мени за AF 1 - 5
  (3) Мрежа 1
  (4) Мени за репродукција 1 - 3
  (5) Мени за поставување 1- 5
  (6) Приспособени функции 1- 9
  (7) Мое мени (корисникот може да избере од 1-5)
 • Јазици на мени
  Англиски, германски, француски, холандски, дански, португалски, фински, италијански, норвешки, шведски, шпански, грчки, руски, полски, чешки, унгарски, романски, украински, турски, арапски, тајландски, едноставен кинески, традиционален кинески, корејски, индонезиски, малајски и јапонски.
 • Ажурирање на firmwarе
  Можно е ажурирање од страна на корисникот. (Фотоапарат, објектив, WFT, надворешен Speedlite)
 • Материјали на куќиште
  Магнезиумска легура

Интерфејс

 • Компјутер
  USB 3.1 Gen 2 (PTP)
 • Wi-Fi
  Безжичен LAN (IEEE802.11b/g/n) (само 2,4 GHz), со поддршка за Bluetooth6 Поддржани функции - EOS Utility, паметен телефон, вчитување на интернет
 • Друго
  HDMI (мини), надворешен микрофон (мини стерео приклучок) приклучок за слушалки, RJ-45, приклучок за далечински управувач N3, PC-приклучок за блиц

Мемориска картичка

 • Тип
  CFexpress Type B со максимален капацитет од 2 TB

Поддржани оперативни системи

 • PC
  Windows 8.1 и Windows 10 (режимот за таблет-уред не е поддржан)
 • Macintosh
  OS X v10.12, 10.13, 10.14,10.15, 11

Софтвер

 • Друго
  EOS Utility 3, Picture Style Editor, WFT utility, апликација Camera connect (iOS/android), апликација Mobile File Transfer (iOS/android)
 • Манипулација на слика
  Digital Photo Professional 4, Digital Photo Professional Express for iPad (обработка на RAW-слики),

Извор на напојување со енергија

 • Батерии
  Литиум-јонска батерија на полнење LP-E19, LP-E4N
  (вклучена батерија LP-E19)
 • Издржливост на батеријата
  Фотографирање преку визир прибл. 2850 (при 20°C) 7
  Фотографирање преку визир прибл. 2360 (при 0°C) 8
  Фотографирање во режим за прегледување во живо прибл. 610 (при 20°C) 9
  Фотографирање во режим за прегледување во живо прибл. 530 (при 0°C) 10
  Снимање 4K-видео прибл. 2 часа 20 минути (при 20°C) (исклучен Servo AF за видео)
 • Проверка на батеријата
  Автоматски приказ во 6 нивоа
 • Штеди струја
  Напојувањето се исклучува по 1, 2, 4, 8, 15 или 30 мин.
 • AC напојување со енергија
  Адаптер за напојување AC-E19/DR-E19

Дополнителна опрема

 • Објективи
  Сите EF објективи (не се вклучени EF-S објективи)
 • Блиц
  Speedlite-блицови од Canon (EL-1, EL-100, 90EX, 220EX, 270EX, 270EX II, 320EX, 380EX, 420EX, 430EX, 430EX II, 430EX III, 470EX AI, 550EX, 580EX, 580EX II, 600EX-RT, 600EX, 600EX-II RT, Macro-Ring-Lite MR-14EX , Macro-Ring-Lite, MR-14EX II, Macro Twin Lite MT-24EX, Speedlite-предавател ST-E2, Speedlite-предавател ST-E3-RT, Speedlite-предавател ST-E3-RT V2)
 • Далечински контролор / преклопник
  Далечински управувач со приклучок од тип N3 и Speedlite 600EX-II RT
 • Напојување со енергија и полначи за батерии
  Батерија LP-E19, батерија LP-E4N, полнач за батерии LC-E19, адаптер за напојување AC-E19 / DR-E19
 • Друго
  Уред за безжичен пренос на датотеки WFT-E9, заштитник за очи Eg, леќа за прилагодување на диоптер од серија Eg со гумена рамка Eg, заштитник против замаглување Eg, аголен пребарувач C, ременче за на рака E1/E2
 1. Бројот на AF точки, AF точки од вкрстен тип и AF точки од двоен вкрстен тип е различен во зависност од користениот објектив
 2. Со објектив од 50 mm до бесконечност, -1 dpt
 3. Големината на сликите снимени од 4K-видеоснимки не може да се промени
 4. Големината на датотеките, бројот на можни слики и максималниот број на групни слики зависи од условите за фотографирање (вклучувајќи го квалитетот на JPEG/HEIF-сликите: 8, субјектот, брендот на мемориската картичка, брзината на ISO, стилот на сликата, приспособената функција итн.).
 5. За снимање 4K-видеоснимки е потребна мемориска картичка со UHS-I/UHS-класа на брзина 3 или повисока
 6. Употребата на Wi-Fi уредот може да биде ограничена во одредени земји или региони
 7. Врз основа на CIPA стандардот и со користење на формат на батерии и мемориски картички кои се испорачуваат со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено
 8. Врз основа на CIPA стандардот и со користење на формат на батерии и мемориски картички кои се испорачуваат со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено
 9. Врз основа на CIPA стандардот и со користење на формат на батерии и мемориски картички кои се испорачуваат со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено
 10. Врз основа на CIPA стандардот и со користење на формат на батерии и мемориски картички кои се испорачуваат со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено