DSLR-фотоапарати

Canon EOS 200D

Спецификации

Димензии (ШxВxД)
122,4 x 92,6 x 69,8 mm
Тежина (вклучувајќи батерија и картичка)
Црна боја: прибл. 453 g
Сребрена боја: прибл. 454 g
Бела боја: прибл. 456 g

Спецификации

 • 24,2 мегапиксели

  Резолуција

 • 5 fps

  Континуирано фотографирање

 • Макс. ISO 25.600

  ISO може да се прошири до 51.200

 • Видео снимки од EOS

  Full HD со 60p

 • Оптички визир

  Со автоматски фокус со 9 точки

 • DIGIC 7

  Процесор на слика

 • Прегледување во живо

  Со Dual Pixel CMOS AF

 • Безжична врска

  Bluetooth®, NFC и Wi-Fi

Детални спецификации

Сензор за слика

 • Тип
  22,3mm x 14,9 mm CMOS
 • Ефективни пиксели
  Прибл. 24,20 мегапиксели
 • Вкупно пиксели
  Прибл. 25,80 мегапиксели
 • Сооднос на слика
  3:2
 • Филтер за ниски фреквенции
  Вграден/фиксен
 • Чистење на сензор
  EOS вграден систем за чистење
 • Тип на филтер за бои
  Примарни бои

Процесор на слика

 • Тип
  DIGIC 7

Објектив

 • Објектив со менување
  EF/EF-S
 • Фокусна должина
  Еквивалентно на 1,6x од фокусната должина на објективот
 • Стабилизација на слика
  Оптичка стабилизација на слика кај компатибилни објективи

ФОКУСИРАЊЕ

 • Тип
  Преку оптичкиот визир:
  Систем за формирање на секундарна TTL слика со откривање на фазна разлика и сензор со AF
  Преку LCD екранот при прегледување во живо:
  Dual Pixel CMOS AF систем. Пиксели за откривање на фаза вградени во сензорот за слика1
 • AF систем / точки
  Преку оптичкиот визир:
  9 точки
  Централната AF точка е од вкрстен тип и поддржува f/5,6.
  Централната AF точка е чувствителна на вертикални линии и поддржува f/2,8.
  Другите AF точки се чувствителни на вертикални или хоризонтални линии и поддржуваат f/5,6.2
  Преку LCD екранот при прегледување во живо:
  Максимум 49 AF точки (фиксна локација на решетка од 7x7) преку автоматско избирање со фотоапаратот3
  Слободно позиционирање на 1 AF точка/ 1 AF зона (9 точки, решетка од 3x3) преку рачно избирање4
 • AF работен опсег
  Преку оптичкиот визир:
  EV -0,5 - 18 (централна AF точка)5
  EV 0,5 - 18 (други AF точки)6
  Преку LCD екранот при прегледување во живо:
  EV -2 - 18 (при 23 °C и ISO 100) со AF со една снимка
 • AF режими
  AI фокус
  Една снимка
  AI Servo (алгоритам AI Servo II)
 • Избор на AF точка
  Преку оптичкиот визир:
  Автоматско бирање: AF со 9 точки
  Рачно бирање: AF во единечна точка
 • Приказ на избраните AF точки
  Означени на проѕирниот LCD екран од визирот и екранот за брза контрола
 • AF со предвидување
  Да7
 • AF заклучување
  Заклучување кога копчето на блендата е притиснато до половина во AF режим на една снимка или кога е притиснато копчето AF-ON.
 • Помошен зрак за AF
  Периодични вклучувања на вградениот блиц (ефикасен опсег до 4,0 m) или емитување преку изборниот наменски Speedlite блиц
 • Рачно фокусирање
  Се избира на објективот

Контрола на експозиција

 • Режими на мерење
  Преку оптичкиот визир:
  Двослоен сензор за мерење со 63 зони и мерење со проценка, делумно мерење, мерење во точка (само централна) и просечно мерење со тежиште во центарот
  Преку LCD екранот при прегледување во живо:
  (1) Мерење со проценка (315 зони)
  (2) Делумно мерење (прибл. 6,0 % од LCD екранот)
  (3) Мерење во точка (прибл. 2,6 % од LCD екранот)
  (4) Просечно мерење со тежиште во центарот
 • Опсег на мерење
  Преку оптичкиот визир:
  EV 1-20 (при 23 °C со објектив од 50mm f/1.4 ISO 100)
  Преку LCD екранот при прегледување во живо:
  EV 1-20 (при 23 °C, ISO 100, мерење со проценка)
 • AE заклучување
  Автоматски: во режим на AF со една снимка при мерењето со проценка, експозицијата се заклучува кога ќе се постигне фокусирање.
  Рачно: со помош на копчето за AE заклучување во режимите од креативната зона.
 • Компензација на експозиција
  +/-5 EV во 1/3 или 1/2 чекори на зголемување (може да се комбинира со AEB).
 • AEB
  3 снимки +/-2 EV со чекори на зголемување од 1/3 или 1/2
 • ISO чувствителност
  Автоматски (100-25600), 100-25600 (во чекори на зголемување од цел чекор) ISO може да се прошири до H: 51200
  При снимање видео: автоматски (100-12800), 100-12800 (во чекори на зголемување од 1/3 или цел чекор) ISO може да се прошири до H: 256008

Бленда

 • Тип
  Електронски контролирана бленда во рамнина на фокусот
 • Брзина
  30-1/4000 сек. (1/2 или 1/3 чекори на зголемување), сијалица (вкупен опсег на брзина на бленда. Достапниот опсег се менува во зависност од режимот на снимање)

Баланс на белата боја

 • Тип
  Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор
 • Подесувања
  AWB (приоритет на амбиент, приоритет на бела боја), дневна светлина, сенка, облачно, вештачко светло, бела боја
  флуоресцентна светлина, блиц, прилагодено, подесување на температура на боја.
  Компензација на баланс на белата боја:
  Отстапување на сина/килибар боја +/-9 нивоа
  Отстапување на магента/ зелена боја +/-9 нивоа
 • Прилагодување на балансот на белата боја
  Да, може да се регистрира 1 корисничко подесување
 • WB со групирање
  +/-3 нивоа во чекори на зголемување од едно ниво
  3 групни снимки на едно притиснување на копчето за бленда.
  Избор на отстапување сино/килибар или отстапување магента/зелено.

Визир

 • Тип
  Пентаогледало
 • Покриеност (вертикално/хоризонтално)
  Прибл. 95 %
 • Зголемување
  Прибл. 0,87x9
 • Растојание на окото
  Прибл. 19 mm (од центарот на леќата)
 • Корекција на диоптер
  -3 to +1 m-1 (диоптер)
 • Екран за фокусирање
  Фиксен (проѕирен LCD екран за приказ на информации)
 • Огледало
  Полуогледало со брзо враќање (пренос: коефициент на одбивање 40:60, нема прекин на огледало со објектив EF 600mm f/4 IS USM или пократко)
 • Информации на визир
  AF информации: AF точки, потврда на фокус, режим за избирање на AF површина
  Информации за експозиција: брзина на бленда, вредност на решетка, ISO брзина (секогаш се прикажува), AE заклучување, ниво/компензација на експозиција, круг на мерење во точка, предупредување за експозиција, AEB.
  Информации за блиц: подготвен блиц, брза синхронизација, FЕ заклучување, компензација на блиц при експозиција, светло за намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц.
  Информации за слика: информации за картичка, максимум групни снимки (приказ со 1 цифра), приоритет на најсветли тонови (D+).
  Други информации: икона за предупредување, откривање на треперење
 • Преглед на длабочина на поле
  Да, со копче за преглед на длабочина на поле.
 • Капаче на визир
  На ременче

LCD монитор

 • Тип
  Clear View II TFT екран на допир со променлив агол од 7,7 cm (3,0") 3:2, прибл. 1040 K sRGB точки
 • Покриеност
  Прибл. 100%
 • Агол на гледање (хоризонтално/вертикално)
  Прибл. 170°
 • Прилагодување на осветленост
  Поставување на едно од седумте нивоа
 • Опции на екран
  (1) Екран за брза контрола
  (2) Подесувања на фотоапарат

Блиц

 • Вграден блиц GN (ISO 100, метри)
  9,8
 • Покриеност со вграден блиц
  фокусна должина до 18 mm (35 mm еквивалент: прибл. 29 mm)
 • Време на обновување на вграден блиц
  Прибл. 3 секунди
 • Режими
  Автоматски, рачен блиц
 • Намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц
  Да - со ламба за намалување на ефектот ''црвени очи''
 • X-sync
  1/200 сек.
 • Компензација на експозиција при блиц
  +/- 2 EV во чекори на зголемување од 1/2 или 1/3
 • Групирање на експозиции на блиц
  Да, со компатибилен надворешен блиц
 • Заклучување на експозиција при блиц
  Да
 • Синхронизација на "втора завеса"
  Да
 • HotShoe/ PC приклучок
  Да/ Не
 • Компатибилност со надворешни блицеви
  E-TTL II со Speedlite блицови од серијата ЕХ, поддршка за повеќе безжични оптички блицови
 • Контрола на надворешен блиц
  преку екранот за мени на фотоапаратот

Фотографирање

 • Режими
  Интелигентно автоматско откривање на сцена (фотографии и видеоснимки), без блиц, креативен автоматски режим, SCN(портрет, пејзаж, снимки одблиску, спорт, групна фотографија, ноќен портрет, рачно снимање на ноќни сцени, контрола на HDR задно осветлување, храна, деца, светлина од свеќи), креативни филтри, програма AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачен режим (фотографии и видеоснимки), автопортрет
 • Стилови на слика
  Автоматски, стандарден, портрет, пејзаж, врвни детали, неутрален, верен, црно-бел, дефиниран од корисник (x3)
 • Простор на бои
  sRGB и Adobe RGB
 • Обработка на слика
  Приоритет на најсветли тонови
  Автоматска оптимизација на осветлување (4 подесувања)
  Намалување на шум при долга експозиција
  Намалување на шум при висока ISO чувствителност (4 подесувања)
  Повеќе снимки со намалување на шум
  Автоматска корекција на периферно осветлување на објектив, корекција на хроматска аберација, корекција на изобличување, корекција на распрскувањето на светлината
  Креативни филтри (зрнеста текстура во црно-бело, мек фокус, ефект на рибино око, ефект на сликање со водени бои, ефект на фотоапарат-играчка, минијатурен ефект, стандардна уметност HDR, уметност со живописни бои HDR, уметност со нагласени бои HDR, релјефна уметност HDR)
  Повеќе експозиции
  Менување големина, отсекување (само JPEG)
 • Режим на фотографирање
  Поединечно, континуирано L, континуирано H, самостоен тајмер (2s+далечински, 10s +далечински)
 • Континуирано фотографирање
  Макс. Прибл. 5fps.

Режим за прегледување во живо

 • Покриеност
  Прибл. 100% (хоризонтално и вертикално)
 • Стапка на слики
  29,97 fps
 • ФОКУСИРАЊЕ
  Рачно фокусирање (зголемување на слика од 5x или 10x во која било точка на екранот)
  Автоматски фокус: Dual Pixel CMOS AF (откривање на лице и AF со следење, FlexiZone-повеќекратно, FlexiZone-единечно)
  Можност за избор на AF со една снимка и Servo AF за фотографии и видеоснимки
 • Мерење
  Мерење со проценка во реално време со помош на сензорот за слика.
  Мерење со проценка, делумно мерење, мерење во точка, просечно мерење со тежиште во центарот.
 • Опции на екран
  Приказ на решетка (x3), хистограм

Тип на фајл

 • Типови на фотографии
  JPEG: фино, нормално (компатибилност со Exif 2.30 [Exif Print]) / Design rule for Camera File system (2.0)
  RAW: 14 бита, оригинално 2-ро издание на RAW од Canon
  усогласеност со Digital Print Order Format [DPOF] верзија 1.1
 • RAW+JPEG истовремено снимање
  RAW, RAW + L.
 • Големина на слика
  JPEG 3:2: (L) 6000 x 4000, (M) 3984 x 2656, (S1) 2976 x 1984, (S2) 2400x1600,
  JPEG 4:3: (L) 5328x4000, (M) 3552x2664, (S1) 2656x1992, (S2) 2112x1600,
  JPEG 16:9: (L) 6000x3368, (M) 3984x2240, (S1) 2976x1680, (S2) 2400x1344,
  JPEG 1:1: (L) 4000x4000, (M) 2656x2656, (S1) 1984x1984, (S2) 1600x1600,
  RAW: (RAW) 6000x4000
 • Тип на видео
  MP4 (видео: H.264 со компресија на повеќе кадри, звук: Linear PCM / AAC, нивото на снимање може рачно да се прилагоди од страна на корисникот)
  MOV (видео: H.264 All-I Full HD, без звук) - само видеоснимки со забрзано движење
 • Големина на видео
  1920 x 1080 (59,94, 50 fps) компресија на повеќе кадри
  1920 x 1080 (29,97, 25, 23,98 fps) компресија на повеќе кадри
  1920 x 1080 (29,97, 25) компресија на повеќе кадри (lite)
  1280 x 720 (59,94, 50 fps) компресија на повеќе кадри
  1280 x 720 (29,97, 25) компресија на повеќе кадри (lite)
  640 x 480 (29,97, 25) компресија на повеќе кадри
  640 x 480 (29,97, 25) компресија на повеќе кадри (lite)
 • Должина на видео снимки
  Максимално траење 29мин. 59сек.
 • Папки
  Новите фолдери можат рачно да се создаваат и избираат
 • Нумерирање на датотеки
  (1) Секвенцијално нумерирање
  (2) Автоматско ресетирање
  (3) Рачно ресетирање

Други карактеристики

 • Функции за прилагодување
  11 прилагодени функции
 • Ознаки за мета-податоци
  Информации за авторски права на корисник (можат да се постават на фотоапаратот)
  Рејтинг на слика (0-5 ѕвезди)
 • LCD панел / осветленост
  Да / Да
 • Интелигентен сензор за ориентација
  Да
 • Зум при репродукција
  1,5x - 10x
 • Формати на приказ
  (1) Единечна слика со информации (2 нивоа)
  (2) Единечна слика
  (3) Индекс со 4 слики
  (4) Индекс со 9 слики
  (5) Индекс со 36 слики
  (6) Индекс со 100 слики
  (7) Приказ со прескокнување
 • Слајд шоу
  Избирајте слики со функцијата за пребарување слики
  Време на репродукција: 1/2/3/5/10/20 секунди
  Повторување: вклучено/исклучено
  Музика во заднина: вклучена/исклучена
  Променлив ефект: исклучен, лизгање во 1, лизгање во 2, избледување 1, избледување 2, избледување 3
 • Хистограм
  Осветленост: да
  RGB: да
 • Предупредување за преголема осветленост
  Да
 • Бришење на слики/заштита
  Бришење: изберете слика, изберете опсег, сите слики во папката, сите слики на картичката, сите пронајдени слики (при пребарување слики)
  Заштита: една слика, изберете опсег, сите слики во папката, сите слики на картичката, сите пронајдени слики (при пребарување слики)
 • Категории на мени
  Корисниците можат да го прилагодат интерфејсот на менито помеѓу стандарден и со совети
  (1) Мени за снимање
  (2) Мени за репродукција
  (3) Мени за поставување
  (4) Мени за опции на екранот
  (5) Мое мени
 • Јазици на мени
  25 јазици
  Англиски, германски, француски, холандски, дански, португалски, фински, италијански, норвешки, шведски, шпански, грчки, руски, полски, чешки, унгарски, романски, украински, турски, арапски, таи, едноставен кинески, традиционален кинески, корејски и јапонски
 • Ажурирање на firmwarе
  Можно е ажурирање од страна на корисникот.

Интерфејс

 • Компјутер
  Hi-Speed USB
 • Wi-Fi
  Wi-Fi (2,4 GHz) канали: IEEE802.11b, IEEE802.11g, IEEE802.11n
 • Wi-Fi безбедност
  Пристапна точка на фотоапаратот: WPA2-PSK со AES шифрирање или отворена
  Инфраструктура: споделена лозинка, со WEP шифрирање, WPA-PSK/WPA2-PSK со TKIP/AES шифрирање или отворена
 • Bluetooth
  BLE (технологија за Bluetooth со мала потрошувачка на енергија)
 • NFC
  Вклучено
 • Друго
  Видео излез (PAL/ NTSC) (интегриран со USB приклучок), мини HDMI излез (компатибилност со HDMI-CEC), надворешен микрофон (мини стерео приклучок од 3,5 mm)

Директно печатење

 • Canon печатачи
  Canon компактни фото печатачи и PIXMA печатачи кои поддржуваат PictBridge
 • PictBridge
  Само безжично или преку WIFI Pictbridge

Простор за складирање

 • Тип
  SD, SDHC, SDXC (компатибилност со UHS класа на брзина 1)

Поддржани оперативни системи

 • PC и Macintosh
  Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 (со инсталиран софтвер Microsoft .NET Framework 4.5)10
  Mac OS X 10.9 / 10.10 / 10.11 / 10.12

Софтвер

 • Обработка на слика
  Digital Photo Professional 4 (обработка на RAW слики)
 • Друго
  EOS Utility
  EOS Lens Registration Tool
  EOS Web Service Registration Tool
  EOS Sample Music
  Picture Style Editor
  Апликацијата Camera Connect е достапна за уреди со iOS и Android

Извор на напојување со енергија

 • Батерии
  1 x литиум-јонска батерија на полнење LP-E17
 • Издржливост на батеријата
  Визир: прибл. 650 (при 23°C, AE 50%, FE 50%)11
  Визир: прибл. 620 (при 0°C, AE 50%, FE 50%)
  Режим за прегледување во живо: прибл. 260 (при 23°C, AE 50%, FE 50%)
  Режим за прегледување во живо: прибл. 240 (при 0°C, AE 50%, FE 50%)
 • Индикатор на батерија
  4 нивоа
 • Штеди струја
  Напојувањето се исклучува по 10/30 сек. (10 сек. за визирот/30 сек. за прегледување во живо, функции, репродукција на слики итн.), 30 сек., 1, 2, 4, 8 или 15 мин.
 • Напојување со енергија и полначи за батерии
  AC адаптер AC-E6(N), DC приклучок: DR-E18, полнач за батерии LC-E17

Дополнителна опрема

 • Визир
  Заштитник за очи Ef
  Гумена облога Ef
  Леќи за прилагодување на диоптер од серија E
  Додаток за продолжување на визир EP-EX15II
  Лупа MG-Ef
  Аголен пребарувач C
 • Уред за безжичен пренос на датотеки
  Пренос преку вграден Wi-Fi со Bluetooth и NFC
  Поврзувањето со паметни уреди е можно со верзиите 4.0-4.4/5.0-5.1 на Android или 7.1/8-8.3 на iOS.
  Поврзувањето преку NFC е можно само со компатибилни уреди со Android
 • Објективи
  Сите EF и EF-S објективи
 • Блиц
  Canon Speedlite блицови (90EX, 220EX, 270EX, 270EX II, 320EX, 420EX, 430EX, 430EX II, 430EX III-RT, 550EX, 580EX, 580EX II, 600EX, 600EX-RT, Macro-Ring-Lite, MR-14EX, Macro Twin Lite MT-24EX, Speedlite предавател ST-E2, Speedlite предавател ST-E3-RT)
 • Далечински контролор / преклопник
  Далечински прекинувач RS-60E3, далечински управувач BR-E1, далечински управувач со тајмер TC-80N3 преку адаптер за далечински управувач RA-E3
 • Друго
  Ременче за на рака E2, GP-E2, насочувачки стерео микрофон DM-E1, заштитна прекривка PC-E1, PC-E2, HDMI кабел HTC-100, кабел за интерфејс IFC400PCU, IFC-200U/500U

Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon, освен ако не е поинаку назначено.

Подлежност на промена без претходна најава.

 1. Dual Pixel CMOS AF - AF може да се користи на површина од прибл. 80% вертикално x 80% хоризонтално од кадарот
 2. Периферните AF точки со вкрстување нема да функционираат како AF точки со вкрстување со следните објективи: EF 35-80mm f4-5.6 (II/III/USM), EF35-105mm f4.5-5.6 (USM). EF 80-200mm f4,5-5,6 (II)
 3. Максималниот број на AF слики зависи од избраниот сооднос на сликата
 4. Dual Pixel CMOS AF - AF може да се користи на површина од прибл. 80% вертикално x 80% хоризонтално од кадарот
 5. Со AF со една снимка, при 23°C/73°F, ISO 100, врз основа на опкружувањето и стандардите за тестирање на Canon)
 6. Со AF со една снимка, при 23°C/73°F, ISO 100, врз основа на опкружувањето и стандардите за тестирање на Canon)
 7. Со EF300mm f/2,8L IS USM при 50 kph
 8. Препорачан индекс на експозиција
 9. Со објектив од 50 mm до бесконечност, -1m-1 dpt
 10. Софтверските апликации се компатибилни со Windows 10 само во режимот Windows 10 Desktop
 11. Врз основа на CIPA стандардот и со користење на формат на батерии и мемориски картички кои се испорачуваат со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено