DSLR-фотоапарати

Canon EOS 250D

Спецификации

Раб. услови
0 - 40 °C, влажност 85% или помалку
Димензии (Ш x В x Д)
122,4 x 92,6 x 69,8 mm
Тежина (само куќиште)
Црна / сребрена боја: прибл. 449 g
Бела боја: прибл. 451 g
(CIPA стандарди за тестирање, вклучувајќи батерија и мемориска картичка)

Спецификации

 • 24,1 мегапиксели

  Фотографии со висока резолуција

 • Оптички визир

  Гледајте ги работите како што навистина се

 • 4K-видеоснимки

  Неверојатна острина

 • Dual Pixel CMOS AF

  Извонреден AF при прегледување во живо

 • Подвижен екран

  Снимајте автопортрети и снимајте од креативни агли

 • Информативен кориснички интерфејс

  Дознајте повеќе за вашиот фотоапарат додека фотографирате

 • Wi-Fi и Bluetooth®**

  Безжично поврзување со паметни уреди

 • Креативна помош

  Користете поинакви перспективи и подобрете ги вашите фотографии

Детални спецификации

Сензор за слика

 • Тип
  22,3 mm x 14,9 mm CMOS
 • Ефективни пиксели
  Прибл. 24,10 мегапиксели
 • Вкупно пиксели
  Прибл. 25,80 мегапиксели
 • Сооднос на слика
  3:2
 • Филтер за ниски фреквенции
  Вграден/фиксен
 • Чистење на сензор
  EOS вграден систем за чистење
 • Тип на филтер за бои
  Примарни бои

Процесор на слика

 • Тип
  DIGIC 8

Објектив

 • Објектив со менување
  Приклучоци EF и EF-S
 • Фокусна должина
  Прибл. 1,6x од фокусната должина на објективот
 • Стабилизација на слика
  Оптичка стабилизација на слика со компатибилни објективи

ФОКУСИРАЊЕ

 • Тип
  Преку оптичкиот визир: систем за формирање на секундарна TTL-слика со откривање на фазна разлика и наменски сензор за AF.
  Преку LCD-екранот при прегледување во живо: Dual Pixel CMOS AF-систем. Пиксели за откривање на фаза вградени во сензорот за слика1
 • AF систем / точки
  Преку оптичкиот визир: 9 точки - централната AF-точка е од вкрстен тип и поддржува f/5,6. Централната AF точка е чувствителна на вертикални линии и поддржува f/2,8. Другите AF-точки се чувствителни на вертикални или хоризонтални линии и поддржуваат f/5,6. 2
  Преку LCD-екранот при прегледување во живо: максимум 143 AF-точки преку автоматско избирање со фотоапаратот 3 Слободно позиционирање на 1 AF-точка/1 AF-зона макс. 3.975 точки преку рачно избирање 1
 • AF работен опсег
  Преку оптичкиот визир: EV -0,5 - 18 (централна AF-точка)4 EV 0,5 - 18 (други AF-точки) 4
  Преку LCD-екранот при прегледување во живо: EV -4 - 18 (f/1,2 при 23 °C и ISO 100) со AF со една снимка
 • AF режими
  AI-фокус, една снимка, AI Servo (алгоритам AI Servo II)
 • Избор на AF точка
  Преку оптичкиот визир:

  Автоматско бирање: AF со 9 точки
  Рачно бирање: AF во единечна точка
 • Приказ на избраните AF точки
  Означени на проѕирниот LCD екран од визирот и екранот за брза контрола
 • AF заклучување
  Заклучување кога копчето на блендата е притиснато до половина во AF-режим со една снимка или кога е притиснато копчето AF-ON.
 • Помошен зрак за AF
  Емитуван преку изборниот наменски Speedlite блиц
 • Рачно фокусирање
  Се избира на објективот

Контрола на експозиција

 • Режими на мерење
  Преку оптичкиот визир:

  Двослоен сензор за мерење со 63 зони и мерење со проценка, делумно мерење, мерење во точка (само централна) и просечно мерење со тежиште во центарот

  Преку LCD-екранот при прегледување во живо:

  (1) Мерење со проценка (384 зони)
  (2) Делумно мерење (прибл. 5,5 % од LCD-екранот)
  (3) Мерење во точка (прибл. 3,7 % од LCD-екранот)
  (4) Просечно мерење со тежиште во центарот
 • Опсег на мерење
  Преку оптичкиот визир: EV 1 - 20 (при 23 °C со објектив од 50 mm со f/1,4 и ISO 100) Преку LCD-екранот при прегледување во живо: EV -2 - 20 (при 23 °C, ISO 100, мерење со проценка)
 • AE заклучување
  Автоматски: во режим на AF со една снимка при мерењето со проценка, експозицијата се заклучува кога ќе се постигне фокусирање.
  Рачно: со помош на копчето за AE заклучување во режимите од креативната зона.
 • Компензација на експозиција
  +/-5 EV во 1/3 или 1/2 чекори на зголемување (може да се комбинира со AEB).
 • AEB
  3 снимки +/-2 EV со чекори на зголемување од 1/3 или 1/2
 • ISO чувствителност
  Автоматски (100-25600), 100-25600 (со цели чекори на зголемување)
  ISO може да се прошири до H: 51200
  При снимање видео: автоматски (100-12800), 100-12800 (во чекори на зголемување од 1/3 или цел чекор) ISO може да се прошири до H: 25600. 4K-видео макс. 6400

Бленда

 • Тип
  Електронски контролирана бленда во рамнина на фокусот
 • Брзина
  30-1/4000 сек. (1/2 или 1/3 чекори на зголемување), сијалица (вкупен опсег на брзина на бленда. Достапниот опсег се менува во зависност од режимот на снимање)

Баланс на белата боја

 • Тип
  Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор
 • Подесувања
  AWB (приоритет на амбиент/приоритет на бела боја), дневна светлина, сенка, облачно, вештачка светлина, бела флуоресцентна светлина, блиц, прилагодено, поставување на температура на боја. Компензација на баланс на белата боја: 1. Отстапување на сина/килибарна боја +/-9 нивоа. Отстапување на магента/зелена боја +/-9 нивоа
 • Прилагодување на балансот на белата боја
  Да, може да се регистрира 1 корисничко подесување
 • WB со групирање
  +/-3 нивоа во чекори на зголемување од едно ниво
  3 групни снимки на едно притиснување на копчето за бленда.
  Избор на отстапување сино/килибар или отстапување магента/зелено.

Визир

 • Тип
  Пентаогледало
 • Покриеност (вертикално/хоризонтално)
  Прибл. 95 %
 • Зголемување
  Прибл. 0,87x 5
 • Корекција на диоптер
  -3 to +1 m-1 (диоптер)
 • Екран за фокусирање
  Фиксен (проѕирен LCD екран за приказ на информации)
 • Огледало
  Полуогледало со брзо враќање (пренос: сооднос на одбивање 40:60, нема прекин на огледалото со објектив EF 600 mm f/4 IS USM или пократок)
 • Информации на визир
  Информации за AF: AF-точки, потврда на фокусот, режим за избирање AF-површина. Информации за експозиција: брзина на бленда, вредност на решетка, ISO брзина (секогаш се прикажува), AE заклучување, ниво/компензација на експозиција, круг на мерење во точка, предупредување за експозиција, AEB. Информации за блиц: подготвен блиц, брза синхронизација, FЕ заклучување, компензација на блиц при експозиција.
  Информации за слика: информации за картичка, максимум групни снимки (приказ со 1 цифра), приоритет на најсветли тонови (D+). Информации за композиција: решетка, сооднос на слика. Други информации: икона за предупредување.
 • Преглед на длабочина на поле
  Да, со функцијата за преглед на длабочина на поле доделена на копче за прилагодена функција.
 • Капаче на визир
  На ременче

LCD монитор

 • Тип
  Clear View II TFT-екран на допир со променлив агол, дијагонала од 7,7 cm (3,0") и формат 3:2, прибл. 1040 K sRGB точки
 • Покриеност
  Прибл. 100%
 • Агол на гледање (хоризонтално/вертикално)
  Прибл. 170°
 • Прилагодување на осветленост
  Поставување на едно од седумте нивоа
 • Опции на екран
  (1) Екран за брза контрола
  (2) Подесувања на фотоапарат

Блиц

 • Вграден блиц GN (ISO 100, метри)
  9,8
 • Покриеност со вграден блиц
  фокусна должина до 18 mm (еквивалент на 35 mm: прибл. 29 mm)
 • Време на обновување на вграден блиц
  Прибл. 3 секунди
 • Режими
  Автоматски, рачен блиц
 • X-sync
  Не е поставен X-Contact. 1/200 сек.
 • Компензација на експозиција при блиц
  +/- 2 EV во чекори на зголемување од 1/2 или 1/3
 • Групирање на експозиции на блиц
  Да, со компатибилен надворешен блиц
 • Заклучување на експозиција при блиц
  Да
 • Синхронизација на "втора завеса"
  Да
 • HotShoe/ PC приклучок
  Да/ Не
 • Компатибилност со надворешни блицеви
  E-TTL II со Speedlite блицови од серијата ЕХ, поддршка за повеќе безжични оптички блицови
 • Контрола на надворешен блиц
  преку екранот за мени на фотоапаратот

Фотографирање

 • Режими
  Интелигентно автоматско откривање на сцена (фотографии и видеоснимки), креативен автоматски режим, SCN(портрет, пејзаж, снимки одблиску, спорт, групна фотографија, ноќен портрет, рамномерност на кожа, рачно снимање на ноќни сцени, контрола на HDR-задно осветлување, храна, деца, светлина од свеќи), креативни филтри, програма AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачен режим (фотографии и видеоснимки)
 • Стилови на слика
  Автоматски, стандарден, портрет, пејзаж, врвни детали, неутрален, верен, црно-бел, дефиниран од корисник (x3)
 • Простор на бои
  sRGB и Adobe RGB
 • Обработка на слика
  Приоритет на најсветли тонови (3 поставки), автоматска оптимизација на осветлувањето (4 поставки), намалување на шум при долга експозиција, намалување на шум при висока ISO-чувствителност (4 поставки), повеќе снимки со намалување на шум, автоматска корекција на периферното осветлување на објективот, корекција на хроматската аберација, корекција на изобличувањето, корекција на распрснувањето на светлината, дигитално оптимизирање на објективот, креативни филтри (црно-бела зрнеста текстура, мек фокус, ефект на рибино око, ефект на сликање со водени бои, ефект на фотоапарат-играчка, минијатурен ефект, стандардна уметност HDR, уметност со живописни бои HDR, уметност со нагласени бои HDR, релјефна уметност HDR)

  Повеќе експозиции со промена на големина, отсекување (само JPEG)
 • Режим на фотографирање
  Поединечно, континуирано L, континуирано H, самостоен тајмер (2s+далечински, 10s +далечински)
 • Континуирано фотографирање
  Макс. прибл. 5 fps.

Режим за прегледување во живо

 • Покриеност
  Прибл. 100% (хоризонтално и вертикално)
 • Стапка на слики
  29,97 fps
 • ФОКУСИРАЊЕ
  Рачно фокусирање (зголемување на слика од 5x или 10x во која било точка на екранот)
  Автоматски фокус: Dual Pixel CMOS AF (откривање на лице и AF со следење, FlexiZone-повеќекратно, FlexiZone-единечно)
  Можност за избор на AF со една снимка и Servo AF за фотографии и видеоснимки
 • Мерење
  Мерење со проценка во реално време со помош на сензорот за слика.
  Мерење со проценка, делумно мерење, мерење во точка, просечно мерење со тежиште во центарот.
 • Опции на екран
  Приказ на решетка (x3), хистограм,

Тип на фајл

 • Типови на фотографии
  JPEG: фино, нормално (компатибилност со Exif 2.31 [Exif Print]) / Design rule for Camera File system (2.0)

  RAW: 14 битно оригинално 3-то издание на RAW од Canon, компатибилност со Digital Print Order Format [DPOF] верзија 1.1
 • RAW+JPEG истовремено снимање
  Поддршка за RAW, RAW + JPEG (сите комбинации).
 • Големина на слика
  JPEG 3:2: (L) 6000 x 4000, (M) 3984 x 2656, (S1) 2976 x 1984, (S2) 2400x1600,
  JPEG 4:3: (L) 5328x4000, (M) 3552x2664, (S1) 2656x1992, (S2) 2112x1600,
  JPEG 16:9: (L) 6000x3368, (M) 3984x2240, (S1) 2976x1680, (S2) 2400x1344,
  JPEG 1:1: (L) 4000x4000, (M) 2656x2656, (S1) 1984x1984, (S2) 1600x1600,
  RAW: (RAW) 6000x4000
 • Тип на видео
  MP4 (видео: H.264 со компресија на повеќе кадри, звук: AAC, нивото на снимање може рачно да се прилагоди од страна на корисникот) MOV (видео: H.264 All-I Full HD, без звук) - само видеоснимки со забрзано движење
 • Големина на видео
  3840 x 2160 (23,98, 25 fps) компресија на повеќе кадри
  1920 x 1080 (59,94, 50 fps) компресија на повеќе кадри
  1920 x 1080 (29,97, 25 fps) компресија на повеќе кадри
  1920 x 1080 (29,97, 25) компресија на повеќе кадри (lite)
  1280 x 720 (59,94, 50 fps)  компресија на повеќе кадри
 • Должина на видео снимки
  Максимално траење 29мин. 59сек.
 • Папки
  Новите фолдери можат рачно да се создаваат и избираат
 • Нумерирање на датотеки
  (1) Секвенцијално нумерирање
  (2) Автоматско ресетирање
  (3) Рачно ресетирање

Други карактеристики

 • Функции за прилагодување
  11 прилагодени функции
 • Ознаки за мета-податоци
  Информации за авторски права на корисник (можат да се постават на фотоапаратот)
  Рејтинг на слика (0-5 ѕвезди)
 • Интелигентен сензор за ориентација
  Да
 • Зум при репродукција
  1,5x - 10x
 • Формати на приказ
  (1) Единечна слика со информации (2 нивоа)
  (2) Единечна слика
  (3) Индекс со 4 слики
  (4) Индекс со 9 слики
  (5) Индекс со 36 слики
  (6) Индекс со 100 слики
  (7) Приказ со прескокнување
 • Слајд шоу
  Избирајте слики со функцијата за пребарување слики
  Време на репродукција: 1/2/3/5/10/20 секунди
  Повторување: вклучено/исклучено
  Музика во заднина: вклучена/исклучена
  Променлив ефект: исклучен, лизгање во 1, лизгање во 2, избледување 1, избледување 2, избледување 3
 • Хистограм
  Осветленост: да
  RGB: да
 • Предупредување за преголема осветленост
  Да
 • Бришење на слики/заштита
  Бришење: изберете слика, изберете опсег, сите слики во папката, сите слики на картичката, сите пронајдени слики (при пребарување слики)
  Заштита: една слика, изберете опсег, сите слики во папката, сите слики на картичката, сите пронајдени слики (при пребарување слики)
 • Категории на мени
  Корисниците можат да го прилагодат интерфејсот на менито помеѓу стандарден и со совети

  (1) Мени за снимање
  (2) Мени за репродукција
  (3) Мени за поставување
  (4) Мени за опции на екранот
  (5) Мое мени
 • Јазици на мени
  29 јазици
  Англиски, германски, француски, холандски, дански, португалски, фински, италијански, норвешки, шведски, шпански, грчки, руски, полски, чешки, унгарски, романски, украински, турски, арапски, тајландски, едноставен кинески, традиционален кинески, корејски, јапонски, виетнамски, хинди, малајски, индонезиски
 • Ажурирање на firmwarе
  Можно е ажурирање од страна на корисникот.
 • Материјали на куќиште
  Куќиште: алуминиумска легура и обвивка од поликарбонат со стаклени влакна
  Надворешност: поликарбонат со стаклени влакна и специјални спроводливи влакна

Интерфејс

 • Компјутер
  Hi-Speed USB
 • Wi-Fi
  Wi-Fi (2,4 GHz) канали: IEEE802.11b, IEEE802.11g, IEEE802.11n
 • Wi-Fi безбедност
  Пристапна точка на фотоапаратот: WPA2-PSK со AES шифрирање или отворена
  Инфраструктура: споделена лозинка, со WEP шифрирање, WPA-PSK/WPA2-PSK со TKIP/AES шифрирање или отворена
 • Bluetooth
  BLE (технологија за Bluetooth со мала потрошувачка на енергија)
 • Друго
  Видео излез (PAL/ NTSC) (интегриран со USB приклучок), мини HDMI излез (компатибилност со HDMI-CEC), надворешен микрофон (мини стерео приклучок од 3,5 mm)

Директно печатење

 • Canon печатачи
  Canon компактни фото печатачи и PIXMA печатачи кои поддржуваат PictBridge
 • PictBridge
  Да

Простор за складирање

 • Тип
  SD, SDHC, SDXC (компатибилност со UHS класа на брзина 1)

Поддржани оперативни системи

 • PC и Macintosh
  Погледнете го секој софтвер посебно

Софтвер

 • Обработка на слика
  Digital Photo Professional 4 (обработка на RAW слики)
 • Друго
  EOS Utility
  EOS Lens Registration Tool
  EOS Web Service Registration Tool
  EOS Sample Music
  Picture Style Editor

  Апликацијата Camera Connect е достапна за уреди со iOS и Android

Извор на напојување со енергија

 • Батерии
  1 x литиум-јонска батерија на полнење LP-E17
 • Издржливост на батеријата
  Визир: прибл. 1070 (при 23°C, AE 50%, FE 50%) (5)
  Визир: прибл. 1020 (при 0°C, AE 50%, FE 50%)
  Прегледување во живо: прибл. 320 (при 23°C, AE 50%, FE 50%)
  Прегледување во живо: прибл. 300 (при 0°C, AE 50%, FE 50%)
 • Индикатор на батерија
  4 нивоа
 • Штеди струја
  Напојувањето се исклучува по 10/30 сек. (10 сек. за визирот/30 сек. за прегледување во живо, функции, репродукција на слики итн.), 30 сек., 1, 2, 4, 8, или 15 мин.
 • Напојување со енергија и полначи за батерии
  Полнач за батерии LC-E17E

Дополнителна опрема

 • Визир
  Заштитник за очи Ef
  Гумена облога Ef
  Леќи за прилагодување на диоптер од серија E
  Додаток за продолжување на визир EP-EX15II
  Лупа MG-Ef
  Аголен пребарувач C
 • Објективи
  Сите EF и EF-S објективи
 • Блиц
  Speedlite-блицови од Canon (90EX, 220EX, 270EX, 270EX II, 320EX, 420EX, 430EX, 430EX II, 430EX III-RT, 550EX, 580EX, 580EX II, 600EX, 600EX-RT, Macro-Ring-Lite, MR-14EX, Macro Twin Lite MT-24EX, Speedlite-предавател ST-E2, Speedlite-предавател ST-E3-RT) 4
 • Далечински контролор / преклопник
  Далечински прекинувач RS-60E3, далечински управувач BR-E1, далечински управувач со тајмер TC-80N3 преку адаптер за далечински управувач RA-E3
 • Друго
  Ременче за на рака E2, GPS-приемник GP-E2, насочувачки стерео микрофон DM-E1, заштитна прекривка PC-E1, PC-E2, HDMI-кабел HTC-100, кабел за интерфејс IFC-600PCU од Canon

Сите податоци се основаат врз стандардните методи за тестирање од Canon, освен ако не е поинаку назначено.

Подлежи на промена без претходно известување.

 1. Dual Pixel CMOS AF - AF може да се користи на површина од прибл. 80% вертикално x 80% хоризонтално од кадарот или 100% вертикално x 88% хоризонтално, во зависност од користениот објектив
 2. Периферните AF точки со вкрстување нема да функционираат како AF точки со вкрстување со следните објективи: EF 35-80mm f4-5.6 (II/III/USM), EF35-105mm f4.5-5.6 (USM). EF 80-200mm f4,5-5,6 (II)
 3. Максималниот број на AF слики зависи од избраниот сооднос на сликата
 4. Со AF со една снимка, при 23°C/73°F, ISO 100, врз основа на опкружувањето и стандардите за тестирање на Canon)
 5. Со објектив од 50 mm до бесконечност, -1m-1 dpt