DSLR-фотоапарати

Canon EOS 4000D

Спецификации

Димензии (В x Ш x Д)
129,0 x 101,6 x 77,1 mm
Батерии
1 x литиум-јонска батерија на полнење LP-E10
Издржливост на батеријата
Прибл. 500 (при 23°C, AE 50%, FE 50%)

Спецификации

 • APS-C сензор

  со 18 мегапиксели

 • Автоматско интелигентно откривање на сцени

  Едноставно насочување и фотографирање

 • Оптички визир

  Со автоматски фокус со 9 точки

 • Креативни филтри

  Применувајте уникатни ефекти

 • Видеоснимки со 1080p како во кино,

  снимени со EOS

 • LCD екран

  од тип 2,7”

 • Безжична врска

  'Wi-Fi' connectivity

 • Водич за функции

  Лесно разбирливи совети

Детални спецификации

Сензор за слика

 • Тип
  Прибл. 22,3 мм x 14,9 мм
 • Ефективни пиксели
  Прибл. 18,0 мегапиксели
 • Вкупно пиксели
  Прибл. 18,7 мегапиксели
 • Сооднос на слика
  3:2
 • Филтер за ниски фреквенции
  Вграден/фиксен
 • Чистење на сензор
  Рачно чистење и придобивање податоци за бришење прав
 • Тип на филтер за бои
  Основни RGB бои

Процесор на слика

 • Тип
  DIGIC 4+

Објектив

 • Објектив со менување
  EF/EF-S
 • Фокусна должина
  Еквивалентно на 1,6x од фокусната должина на објективот
 • Стабилизација на слика
  Оптичка стабилизација на слика од компатибилни објективи

ФОКУСИРАЊЕ

 • Тип

  Преку оптичкиот визир: 


  Систем за формирање на секундарна TTL слика со откривање на фазна разлика и сензор со AF 


  Преку LCD екранот при прегледување во живо: 


  AF со откривање на контраст

 • AF систем / точки

  Преку оптичкиот визир: 


  AF со 9 точки (f/5,6 вкрстен тип во центар)

 • AF работен опсег

  Преку оптичкиот визир: 


  Централна AF точка: EV 0 -18 (при собна температура и ISO100)
  Други AF точки: EV 1 -18 (при собна температура и ISO100) 


  Преку LCD екранот при прегледување во живо: 


  EV 1 -18 (при собна температура и ISO100)

 • AF режими

  Преку оптичкиот визир: 


  AI фокус (овозможува автоматско избирање помеѓу AF со една снимка и AI SERVO AF) 

  AF за една снимка
  AI Servo
  Рачно 


  Преку LCD екранот при прегледување во живо: 


  AF со една снимка (AF со откривање на контраст)
  Брз режим (преку AF сензорот со откривање на фаза)
  Рачно

 • Избор на AF точка

  Преку оптичкиот визир: 


  Автоматски избор од макс. 9 точки
  Рачно бирање 


  Преку LCD екранот при прегледување во живо: 


  FlexiZone - слободно позиционирање на 1 AF точка преку рачно избирање
  Режим во живо - автоматски избор со откривање на лице

 • Приказ на избраните AF точки
  Се прикажува врз сликата од визирот и од LCD мониторот
 • AF со предвидување
  Да
 • AF заклучување
  Заклучување кога копчето на блендата е притиснато до половина во AF режим на една снимка. Можно е прилагодување преку копчето за заклучување AE
 • Помошен зрак за AF
  Периодични активирања на вградениот блиц или емитување преку изборен наменски блиц Speedlite (ефикасност до 4,0 m)
 • Рачно фокусирање
  Се избира на објективот

Контрола на експозиција

 • Режими на мерење

  Преку оптичкиот визир: 


  Со проценка преку двослоен сензор за мерење со 63 зони (поврзан со сите AF точки)
  Делумно (центар, прибл. 10% од визирот)
  Достапно е просечно мерење со тежиште во центарот

   
  Преку LCD екранот при прегледување во живо: 


  Мерење со проценка (315 зони)

 • Опсег на мерење

  Преку оптичкиот визир: 


  EV 1-20 (при собна температура, ISO 100, мерење со проценка) 


  Преку LCD екранот при прегледување во живо: 


  EV 0-20 (при собна температура, ISO 100, мерење со проценка)

 • AE заклучување

  Автоматски: во режим на AF со 1 снимка при мерењето со проценка, експозицијата се заклучува кога ќе се постигне фокусирање. 


  Рачно: со помош на копчето за AE заклучување во режимите од креативната зона.

 • Компензација на експозиција
  +/-5 EV во 1/3 или 1/2 чекори на зголемување (може да се комбинира со AEB).
 • AEB
  3 снимки +/- 2 EV, 1/2 или 1/3 чекори на зголемување
 • ISO чувствителност

  АВТОМАТСКИ (100-6400), 100-6400 во чекори на зголемување од 1 чекор ISO може да се прошири до H: 12800 1 


  При снимање видео: автоматски (100-6400), 100-6400 (во чекори на зголемување од цел чекор)

Бленда

 • Тип
  Електронски контролирана бленда во рамнина на фокусот, со електронска прва завеса
 • Брзина
  30-1/4000 сек. (1/2 или 1/3 чекори на зголемување), сијалица (вкупен опсег на брзина на бленда. Достапниот опсег се менува во зависност од режимот на снимање)

Баланс на белата боја

 • Тип
  Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор
 • Подесувања

  AWB (приоритет на амбиент, приоритет на бела боја), дневна светлина, сенка, облачно, вештачка светлина, бела флуоресцентна светлина, блиц, прилагодено (прибл. 2000 K - 10000 K). 


  Компензација на баланс на белата боја:
  сина/килибар +/-9
  магента/зелена +/-9.

 • Прилагодување на балансот на белата боја
  Да, може да се регистрира 1 корисничко подесување
 • WB со групирање
  +/-3 нивоа во чекори на зголемување од едно ниво
  3 групни снимки на едно притиснување на копчето за бленда.
  Избор на отстапување сино/килибар или отстапување магента/зелено.

Визир

 • Тип
  Пентаогледало
 • Покриеност (вертикално/хоризонтално)
  Прибл. 95%
 • Зголемување
  Прибл. 0,80x 2
 • Растојание на окото
  Прибл. 21 мм (од центарот на леќата)
 • Корекција на диоптер
  Фиксно при -1,0 m-1 (диоптер)
  - Може да користите леќи за прилагодување на диоптер од серија E доколку има потреба за прилагодување на диоптерот.
 • Екран за фокусирање
  Фиксни објективи
 • Огледало
  Полуогледало со брзо враќање
 • Преглед на длабочина на поле
  Да, доделено на копчето за ПОСТАВУВАЊЕ
 • Капаче на визир
  На ременче

LCD монитор

 • Тип
  TFT LCD екран од 6,8 cm (2,7"), прибл. 230 K точки
 • Покриеност
  Прибл. 100%
 • Агол на гледање (хоризонтално/вертикално)
  Прибл. 120° вертикално
  Прибл. 130° хоризонтално
 • Прилагодување на осветленост
  Поставување на едно од седумте нивоа
 • Опции на екран
  Екран за брза контрола
  Подесувања на фотоапарат

Блиц

 • Вграден блиц GN (ISO 100, метри)
  9,2
 • Покриеност со вграден блиц
  до фокусна должина од 17mm (35mm еквивалент: 28mm)
 • Време на обновување на вграден блиц
  Прибл. 2 секунди
 • Режими
  Автоматски, рачно вклучување/исклучување блиц
 • X-sync
  Не е поставен X-контакт, макс. брзина на синхронизација на блиц: 1/200 сек. со компатибилни блицови Speedlite
 • Компензација на експозиција при блиц
  +/- 2EV во 1/2 или 1/3 чекори на зголемување
 • Заклучување на експозиција при блиц
  Да
 • Синхронизација на "втора завеса"
  Да
 • HotShoe/ PC приклучок
  Да/Не
 • Компатибилност со надворешни блицеви
  E-TTL II со Speedlite од серијата EX 3
 • Контрола на надворешен блиц
  Достапно преку менито на фотоапаратот, освен за поставки за фотографирање со безжичен блиц

Фотографирање

 • Режими
  Интелигентно автоматско откривање на сцена, креативен автоматски режим, портрет, пејзаж, одблиску, спорт, храна, ноќен портрет, програма AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачно, режим за видео
 • Стилови на слика
  Автоматски, стандарден, портрет, пејзаж, неутрален, верен, црно-бел, дефиниран од корисник (x3)
 • Простор на бои
  sRGB и Adobe RGB
 • Обработка на слика

  Приоритет на најсветли тонови
  Автоматска оптимизација на осветлување (4 подесувања)
  Намалување на шум при долга експозиција
  Намалување на шум при висока ISO чувствителност (4 подесувања)
  Автоматска корекција на периферно осветлување на објектив (во фотоапаратот може да се регистрираат најмногу 20 профили за објективи) 


  Creative filters (Креативни филтери (зрнеста текстура, црно-бело, мек фокус, фотоапарат-играчка, минијатурен ефект, ефект на рибино око)) - само при репродукција на слики

 • Режим на фотографирање
  Поединечно, континуирано, самостоен тајмер (2сек, 10сек, 10сек + континуирани снимки 2-10)
 • Континуирано фотографирање
  Макс. Прибл. 3 fps во JPEG формат сè додека не се наполни мемориската картичка 4, 6 слики RAW 5 6

Режим за прегледување во живо

 • Покриеност
  Прибл. 100% (хоризонтално и вертикално)
 • Стапка на слики
  29,97 fps
 • ФОКУСИРАЊЕ
  Режим во живо: AF со една снимка (AF со откривање на контраст)
  Брз режим: AF со една снимка (AF сензор со откривање на фаза)
  Рачно (достапно е зголемување од 5x или 10x)
 • Мерење
  Мерење со проценка во реално време со сензор за слика
  Времето на активно мерење може да се промени
 • Опции на екран
  Приказ на решетка (x2), хистограм

Тип на фајл

 • Типови на фотографии
  JPEG: фино, нормално (компатибилност со Exif 2.30) / Design rule for Camera File system (2.0),
  RAW: RAW (14 бита оригинален Canon RAW второ издание),
  усогласеност со Digital Print Order Format [DPOF] верзија 1.1
 • RAW+JPEG истовремено снимање
  Да, RAW + големи JPEG слики
 • Големина на слика

  JPEG 3:2: (L) 5184 x 3456, (M) 3456 x 2304, (S1) 2592 x 1728, (S2) 1920 x 1280, (S3) 720 x 480
  JPEG 4:3: (L) 4608 x 3456, (M) 3072 x 2304, (S1) 2304 x 1728, (S2) 1696 x 1280, (S3) 640 x 480
  JPEG 16:9: (L) 5184 x 2912, (M) 3456 x 1944, (S1) 2592 x 1456 (S2) 1920 x 1080, (S3) 720 x 400
  JPEG 1:1: (L) 3456 x 3456, (M) 2304 x 2304, (S1) 1728 x 1728, (S2) 1280 x 1280, (S3) 480 x 480 


  RAW: (RAW) 5184 x 3456

 • Тип на видео
  MOV (видео: H.264 со повеќе кадри (IPB), звук: Linear PCM, корисникот може рачно да го прилагоди нивото на снимање)
 • Големина на видео
  1920 x 1080 (30, 25, 24 fps)
  1280 x 720 (60, 50 fps)
  640 x 480 (30, 25 fps)
 • Должина на видео снимки
  Максимално траење од 29 мин. 59 сек., максимална големина на датотека од 4 GB
 • Папки
  Новите фолдери можат рачно да се создаваат и избираат
 • Нумерирање на датотеки
  Последователно нумерирање
  Автоматско ресетирање
  Рачно ресетирање

Други карактеристики

 • Функции за прилагодување
  10 прилагодени функции
 • Ознаки за мета-податоци
  Информации за авторски права на корисник (можат да се постават на фотоапаратот)
  Рејтинг на слика (0-5 ѕвезди)
 • Интелигентен сензор за ориентација
  Да
 • Зум при репродукција
  1,5x - 10x овозможено во 15 чекори
 • Формати на приказ
  (1) Единечна слика со информации (2 нивоа)
  (2) Единечна слика
  (3) Приказ на индекс (4/9 слики)
  (4) Приказ со прескокнување (1/10/100 слики, по датум, по папка, само видеоснимки, само фотографии, по рејтинг)
 • Слајд шоу
  Избор на слики: сите слики, по датум, по фолдер, видео снимки, фотографии, рејтинг
  Време на репродукција: 1/2/3/5/10 или 20 секунди
  Повторување: вклучено/исклучено
  Променлив ефект: исклучен, лизгање 1, лизгање 2, избледување 1, избледување 2, избледување 3
  Музика во заднина: вклучена, исклучена
 • Хистограм
  Осветленост: да
  RGB: да
 • Предупредување за преголема осветленост
  Да
 • Бришење на слики/заштита
  Бришење: една слика, избрани слики, сите слики во папка или сите слики на мемориска картичка
  Заштита: бришење заштита на една слика, сите слики во папка или сите слики на мемориска картичка
 • Категории на мени
  (1) Мени за снимање (x4)
  (2) Мени за репродукција (x2)
  (3) Мени за поставување (x3)
  (4) Мое мени
 • Јазици на мени
  25 јазици
  Англиски, германски, француски, холандски, дански, португалски, фински, италијански, норвешки, шведски, шпански, грчки, руски, полски, чешки, унгарски, романски, украински, турски, арапски, таи, едноставен кинески, традиционален кинески, корејски и јапонски
 • Ажурирање на firmwarе
  Можно е ажурирање од страна на корисникот.

Интерфејс

 • Компјутер
  Само Hi-Speed USB
 • Wi-Fi

  Wi-Fi (IEEE802.11b/g/n), (само 2,4 GHz) 7 


  Може да поврзувате паметни уреди преку апликацијата Canon Camera Connect 8

 • Wi-Fi безбедност

  Пристапна точка на фотоапаратот: WPA2-PSK со AES шифрирање или отворена 


  Инфраструктура: споделена лозинка, со WEP шифрирање, WPA-PSK/WPA2-PSK со TKIP/AES шифрирање или отворена

 • Друго
  Мини HDMI излез (од тип C)

Директно печатење

 • Canon печатачи
  Canon компактни фото печатачи и PIXMA печатачи кои поддржуваат PictBridge
 • PictBridge
  Да

Простор за складирање

 • Тип
  SD картичка, SDHC картичка или SDXC картичка

Поддржани оперативни системи

 • PC и Macintosh
  Windows 10 / 8.1 / 7 SP1 9
  Mac OS X 10.10 - 10.13

Софтвер

 • Обработка на слика
  Digital Photo Professional (обработка на RAW слики)
 • Друго

  EOS Utility
  EOS Lens Registration Tool
  EOS Web Service Registration Tool
  EOS Sample Music
  Picture Style Editor 


  Апликацијата Camera Connect е достапна за уреди со iOS и Android 10

Извор на напојување со енергија

 • Батерии
  1 x литиум-јонска батерија на полнење LP-E10
 • Издржливост на батеријата
  Прибл. 500 (при 23°C, AE 50%, FE 50%) 11
  Прибл. 410 (при 0°C, AE 50%, FE 50%)
 • Индикатор на батерија
  4 нивоа
 • Штеди струја
  Напојувањето се исклучува по 30 сек. или 1, 2, 4, 8 или 15 мин.
 • Напојување со енергија и полначи за батерии
  Полнач за батерии LC-E10E

Дополнителна опрема

 • Визир
  Заштитник за очи Ef
  Гумена облога Ef
  Леќи за прилагодување на диоптер од серија E
  Додаток за продолжување на визир EP-EX15II
  Аголен пребарувач C
  Лупа MG-Ef
 • Торбичка
  Полутврда торбичка EH26-L, EH27-L
  Заштитна прекривка PC-E1, PC-E2
  Торба за преку рамо SB10, SB100
  Ранец BP10, BP12, BP100
  Широка торба MS10, MS11
  Торбичка SL100
  Футрола HL100
 • Објективи
  Сите EF и EF-S објективи
 • Блиц
  Speedlite блицови од Canon (270EX II, 430EX III-RT, 600EX II-RT, Macro-Ring-Lite MR-14EX II, Macro Twin Lite MT-26EX-RT, Speedlite предавател ST-E2, Speedlite предавател ST-E3-RT) 12
 • Друго
  Ременче за на рака E2, HDMI кабел HTC-100, кабел за интерфејс IFC400PCU

Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon, освен ако не е поинаку назначено.

Подлежност на промена без претходна најава.

 1. Препорачан индекс на експозиција
 2. Со објектив од 50 mm до бесконечност, -1m-1 dpt
 3. Не може да користите блицови Speedlite што не се од серијата EX или блицови што не се произведени од Canon. Не се поддржани сите функции на блицовите од серијата EX на Canon.
 4. Голема/фина резолуција(квалитет 8)
 5. Врз основа на условите за тестирање на Canon, JPEG, ISO 100, стандарден стил на слика. Се менува во зависност од објектот, марката и капацитетот на мемориската картичка, квалитетот на снимањето на сликата, ISO чувствителноста, погонскиот режим, стилот на сликата, прилагодените функции итн.
 6. Брзината на континуирано фотографирање е тестирана според методите за тестирање на Canon. За функцијата е потребна компатибилна SDHC/SDXC UHS мемориска картичка со класа на брзина 1, а вкупниот број на снимени слики е различен во зависност од објектот што се фотографира, поставките и брендот на мемориската картичка
 7. Употребата на Wi-Fi уредот може да биде ограничена во одредени земји или региони.
 8. Апликацијата Canon Camera Connect е достапна само за уреди со Apple iOS и Andriod. Ве молиме погледнете во Google PlayStore® и Apple AppStore® за да дознаете кои верзии на Android OS и Apple iOS се компатибилни.
 9. Софтверските апликации се компатибилни со Windows 10 само во режимот Windows 10 Desktop
 10. Апликацијата Canon Camera Connect е достапна само за уреди со Apple iOS и Andriod. Ве молиме погледнете во Google PlayStore® и Apple AppStore® за да дознаете кои верзии на Android OS и Apple iOS се компатибилни.
 11. Врз основа на CIPA стандардот и со користење на формат на батерии и мемориски картички кои се испорачуваат со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено
 12. Не може да користите блицови Speedlite што не се од серијата EX или блицови што не се произведени од Canon. Не се поддржани сите функции на блицовите од серијата EX на Canon.