DSLR-фотоапарати

Canon EOS 5D Mark IV

Спецификации

Раб. услови
0 - 40 °C, влажност 85% или помалку
Димензии (ШxВxД)
150,7 x 116,4 x 75,9mm
Тежина (само куќиште)
Прибл. 800 g

Спецификации

 • 30,4MP CMOS

 • Dual Pixel RAW

 • Dual Pixel CMOS AF

 • 7 слики во секунда

 • Сензор за мерење со 150.000 пиксели

 • GPS

 • Wi-Fi / NFC

 • EOS видеоснимка во 4K + Full HD

Детални спецификации

Сензор за слика

 • Тип
  36 x 24 mm CMOS
 • Ефективни пиксели
  Прибл. 30,4 мегапиксели
 • Вкупно пиксели
  Прибл. 31,7 мегапиксели
 • Сооднос на слика
  3:2
 • Филтер за ниски фреквенции
  Вграден/фиксен
 • Чистење на сензор
  EOS вграден систем за чистење
 • Тип на филтер за бои
  Примарни бои

Слика

 • Тип
  DIGIC 6+

Објектив

 • Објектив со менување
  EF (не се вклучени EF-S / EF-M објективи)
 • Фокусна должина
  Еквивалентно на 1,0x од фокусната должина на објективот

ФОКУСИРАЊЕ

 • Тип
  Систем за формирање на секундарна TTL слика со откривање на фазна разлика и наменски сензор со AF
 • AF систем / точки
  61 точка / макс. 41 AF точка од вкрстен тип, вкл. 5 од двоен вкрстен тип при f/2.8 и 61 точка / 21 AF точка од вкрстен тип при f/81
  Бројот на AF точки од вкрстен тип ќе биде различен во зависност од објективот.
 • AF работен опсег
  EV -3 - 18 (при 23°C и ISO100)
 • AF режими
  Една снимка
  AI фокус
  AI Servo AF
 • Избор на AF точка
  Автоматско бирање: сите 61 AF точка (врз основа на параметарот EOS iTR AF)
  Рачно бирање: AF во единечна точка (можност за избор на 61, 15, 9 или само точки од вкрстен тип)
  Рачно бирање: AF во една точка
  Рачно бирање: AF во точка со експанзија со 4 точки (горе, долу, лево, десно)
  Рачно бирање: AF во точка со експанзија околу 8 точки
  Рачно бирање: AF на зона (сите AF точки поделени во 9 зони на фокусирање)
  Рачно бирање: AF на голема зона (сите AF точки поделени во 3 зони на фокусирање)
  AF точките можат одделно да се избираат за вертикално и хоризонтално фотографирање
 • Приказ на избраните AF точки
  транспарентен LCD екран во визирот и прикажани на екранот за брза контрола
 • AF заклучување
  Заклучување кога копчето на блендата е притиснато до половина или кога е притиснато AF ON во AF режим на една снимка. Користење на прилагодени копчиња за AF во AI servo
 • Помошен зрак за AF
  Емитуван преку изборен наменски Speedlite блиц
 • Рачно фокусирање
  Се избира на објективот
 • AF микро прилагодување
  Рачно: внесување прилагодувања во +/- 20 чекори (поставување на широкоаголен и телефото зум)
  Прилагодување на сите објективи за иста количина
  Поединечно прилагодување до 40 објективи
  Зачувување на прилагодувањата на објективите по сериски број

Контрола на експозиција

 • Режими на мерење
  Прибл. RGB+IR сензор за мерење со 150.000 пиксели, мерење во 252 зони. Интелигентен EOS систем за анализа на објекти
  (1) Мерење со проценка (поврзано со сите точки на AF)
  (2) Делумно мерење (прибл. 6,1% од визирот во центар)
  (3) Мерење во точка: Мерење во централна точка (прибл. 1,3% од визирот во центар)
  Не е достапно мерење во точка поврзано со AF точка
  (4) Просечно мерење со тежиште во центарот
 • Опсег на мерење светлина
  EV 0 - 20 (при 23°C, ISO100, со мерење со проценка)
 • AE заклучување
  Автоматски: во режим на AF со една снимка и мерење со проценка, AE заклучувањето се активира кога ќе се постигне фокусирање
  Рачно: со помош на копчето за AE заклучување во режимите P, Av, Tv и M
 • Компензација на експозиција
  +/-5 EV во 1/3 или 1/2 чекори на зголемување (може да се комбинира со AEB).
 • AEB
  +/-3 EV во чекори на зголемување од 1/3 или 1/2
 • Фотографирање без треперење
  Да. Треперењето се открива на фреквенција од 100 Hz или 120 Hz. Максималната брзина за континуирано фотографирање може да се намали
 • ISO чувствителност
  Автоматски 100-32000 (во чекори на зголемување од 1/3 или цел чекор)
  ISO може да се прошири до L:50, H1: 51200, H2: 102400,2

Бленда

 • Тип
  Електронски контролирана бленда во рамнина на фокусот
 • Брзина
  30-1/8000 сек. (1/2 или 1/3 чекори на зголемување), сијалица (Вкупен опсег на брзина на бленда. Достапниот опсег се менува во зависност од режимот на снимање)
 • Копче за бленда
  Меко електромагнетско копче

Баланс на белата боја

 • Тип
  Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор
 • Подесувања
  AWB (приоритет на амбиент/приоритет на бела боја), дневна светлина, сенка, облачно, вештачка светлина, бела флуоресцентна светлина, блиц, прилагодено, подесување на температура на боја
  Компензација на баланс на белата боја:
  1. Сина/килибар +/-9
  2. Магента/зелена +/-9
 • Прилагодување на балансот на белата боја
  Да, може да се регистрира 1 корисничко подесување
 • WB со групирање
  '+/-3 нивоа во чекори на зголемување од едно ниво
  3, 2, 5 или 7 групни снимки со едно притиснување на копчето за бленда
  Избор на отстапување сино/килибар или отстапување магента/зелено

Визир

 • Тип
  Пентапризма
 • Покриеност (вертикално/хоризонтално)
  Прибл. 100%
 • Зголемување
  Прибл. 0,71x 3
 • Растојание на окото
  Прибл. 21mm (од центарот на леќата)
 • Корекција на диоптер
  -3 до +1 m-1 (диоптер)
 • Екран за фокусирање
  Фиксен, со транспарентни информации прикажани на LCD екранот
 • Огледало
  Полуогледало со брзо враќање
 • Информации на визир
  AF информации: AF во единечна точка, кадар на AF, статус на AF, индикатор за фокусирање, AF режим, избор на AF точка, регистрација на AF точка
  Информации за експозиција: брзина на бленда, вредност на решетка, ISO брзина (секогаш се прикажува), AE заклучување, ниво/компензација на експозиција, мерење на блиц, круг на мерење во точка, предупредување за експозиција, AEB, режим на мерење, режим на фотографирање
  Информации за блиц: подготвен блиц, брза синхронизација, FЕ заклучување, компензација на блиц при експозиција, светло за намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц.
  Информации за слика:  информации за картичка, максимум групни снимки (приказ на 2 цифри), приоритет на најсветли тонови (D+), индикатор за JPEG/RAW, Dual Pixel RAW,  дигитално оптимизирање на објективот.
  Информации за композиција: решетка, електронска либела
  Други информации: проверка на батерија, симбол за предупредување, откривање на треперење, погонски режим, баланс на белата боја
 • Преглед на длабочина на поле
  Да, со копче за преглед на длабочина на поле
 • Капаче на визир
  На ременче

LCD монитор

 • Тип
  Clear View LCD II екран од 8,10cm (3,2"), прибл. 1620K точки
 • Покриеност
  Прибл. 100%
 • Агол на гледање (хоризонтално/вертикално)
  Прибл. 170° вертикално и хоризонтално
 • Прекривен слој
  Спречување на одбивање на светлина и заштита од замачкување. Вградено засилено стакло
 • Прилагодување на осветленост
  Рачно: поставување на едно од седумте нивоа
  Прилагодување на тонови на бои: 4 подесувања
 • Операции на екранот на допир
  Капацитивен вид со функции од менито, подесувања за брза контрола, операции за репродукција и поголем екран. Избор на AF точка во прегледот во живо и во видеоснимките, блендата со допир е овозможена во фотографирањето во прегледот во живо.
 • Опции на екран
  (1) Екран за брза контрола
  (2) Подесувања на фотоапарат
  (3) Електронско ниво со двојна оска
  (4) Екран за брза прилагодена контрола

Блиц

 • Режими
  E-TTL II автоматски блиц, рачно мерење
 • X-sync
  1/200сек.
 • Компензација на експозиција при блиц
  +/- 3EV во чекори на зголемување од 1/3 со Speedlite блицови од серија EX
 • Групирање на експозиции на блиц
  Да, со компатибилен надворешен блиц
 • Заклучување на експозиција при блиц
  Да
 • Синхронизација на "втора завеса"
  Да
 • HotShoe/ PC приклучок
  Да / Да
 • Компатибилност со надворешни блицеви
  E-TTL II со Speedlite блицеви од серијата ЕХ, поддршка за повеќе безжични блицеви
 • Контрола на надворешен блиц
  преку екранот за мени на фотоапаратот

Фотографирање

 • Режими
  Интелигентно откривање на сцени, програма AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачно (фотографии и видео), сијалица и прилагодено (x3)
 • Стилови на слика
  Автоматски, стандарден, портрет, пејзаж, врвни детали, неутрален, верен, црно-бел, дефиниран од корисник (x3)
 • Простор на бои
  sRGB и Adobe RGB
 • Обработка на слика
  Приоритет на најсветли тонови
  Автоматска оптимизација на осветлување (4 подесувања)
  Намалување на шум при долга експозиција
  Намалување на шум при висока ISO чувствителност (4 подесувања)
  Оптичка корекција на објективот4:
  - Корекција на надворешното осветлување, корекција на хроматската аберација (за време на или по фотографирањето, само за време на снимањето видеоснимки)
  - Корекција на изобличувањето, корекција на дифракцијата, дигитално оптимизирање на објективот (за време на или по фотографирањето)
  Менување на големина во M, S1, S2 или S3 5
  Отсекување: JPEG сликите можат да се отсекуваат (Соодноси на слика 3:2, 4:3, 16:9, 1:1)
  - Избор од 45 големини за отсекување, од 11% до 95% (дијагонално)
  - Промена помеѓу вертикална и хоризонтална положба на отсекување
  - Рамката за отсекување може да се движи преку екранот на допир
  Обработка на RAW слики 6
  Повеќе експозиции
 • Режим на фотографирање
  Поединечно, континуирано брзо, континуирано бавно, нечујно поединечно, нечујно континуирано, самостоен тајмер (2s+далечински, 10s+далечински)
 • Континуирано фотографирање
  Макс. Прибл. 7fps. со постојан AF / AE со следење, брзината се задржува за неограничен број на JPEG слики или за 21 RAW слика 789
  Макс. 4,3fps во режим на прегледување во живо со AF со следење
 • Тајмер со интервали
  Вграден, бројот на снимки може да се бира од 1-99 или да е неограничен (Време на интервал по избор - 1 сек. до 99 ч. 59 мин. 59 сек.). Можност за тајмер на сијалицата (време по избор - 1 сек. до 99 ч. 59 мин. 59 сек.)

Режим за прегледување во живо

 • Тип
  Електронски визир со сензор за слика
 • Покриеност
  Прибл. 100% (хоризонтално и вертикално)
 • Стапка на слики
  29,97 fps (може да се зголеми кога е активиран AF)
 • ФОКУСИРАЊЕ
  Рачно фокусирање (зголемување на слика од 5x или 10x во која било точка на екранот)
  Автоматски фокус: Dual Pixel CMOS AF (откривање на лице и AF со следење, FlexiZone - единечна, FlexiZone - повеќекратна), достапен со сите EF објективи и бленда со допир
 • Мерење
  Мерење со проценка во реално време со сензор за слика (315 зони)
  Делумно мерење (прибл. 6,3% од екранот за прегледување во живо)
  Мерење во точка (прибл. 2,7% од екранот за прегледување во живо)
  Просечно мерење со тежиште во центарот
  Активниот тајмер за мерење може да се промени
 • Опции на екран
  4 нивоа достапни преку INFO. копче: нема информации, основни информации за фотографирањето, информации за напредно фотографирање и информации за напредно фотографирање со хистограм
  Во режимот за повеќе експозиции е достапен и статусот за повеќе експозиции

Типови на датотеки - фотографии

 • Типови на фотографии
  JPEG: 3 опции за компресирање
  RAW: RAW, M-RAW, S-RAW и Dual Pixel RAW (14 битен оригинален RAW второ издание од Canon)
  Усогласеност со Exif 2.30 и Design rule for Camera File system 2.0
  Усогласеност со Digital Print Order Format [DPOF] верзија 1.1
 • RAW+JPEG истовремено снимање
  Да, секоја можна комбинација на RAW + JPEG, можност за различни формати на различни картички, вклучувајќи го Dual Pixel RAW +JPEG
 • Големина на слика
  JPEG:
  Сооднос од 3:2 (L) 6720x4480, (M1) 4464x2976, (S1) 3360x2240 , (S2) 1696x1280 , (S3) 640x480
  Сооднос од 4:3 (L) 5952x4480, (M1) 3968x2976, (S1) 2976x2240 , (S2) 1920x1280 , (S3) 720x480
  Сооднос од 16:9 (L) 6720x3776, (M1) 4464x2512, (S1) 3360x1888 , (S2) 1920x1080 , (S3) 720x408
  Сооднос од 1:1 (L) 4480x4480, (M1) 2976x2976, (S1) 2240x2240 , (S2) 1280x1280 , (S3) 480x480
  RAW:
  (RAW) 6720x4480, (M-RAW) 5040x3360, (S-RAW) 3360x2240
 • Папки
  Новите папки можат рачно да се создаваат и избираат
 • Нумерирање на датотеки
  (1) Секвенцијално нумерирање
  (2) Автоматско ресетирање
  (3) Рачно ресетирање

EOS видео

 • Тип на видео
  MOV видео: 4K (17:9) 4096 x 2160 - Motion JPEG (само внатрешно снимање)10, Full HD, HD - MPEG4 AVC / H.264 со променлива (просечна) бит-стапка, Звук: Linear PCM
  MP4 видео: Full HD (16:9) 1920 x 1080 - MPEG4 AVC/H.264, Звук: AAC
 • Големина на видео
  4K (17:9) 4096 x 2160 (29,97, 25, 24, 23,98 fps) Motion JPEG
  Full HD (16:9) 1920 x 1080 (59,94, 50, 29,97, 25, 23,98 fps) компресија на тековен кадар или повеќе кадри
  Full HD (16:9) 1920 x 1080 HDR (29,97, 25 fps) компресија на повеќе кадри
  Full HD (16:9) 1920 x 1080 (29,97, 25) lite компресија на повеќе кадри
  HD (16:9) 1280 x 720 (119,9, 100 fps) компресија на тековен кадар
 • Семплирање во боја (внатрешно снимање)
  4K - YCbCr4:2:2 (8 бита)
  Full HD/ HD - YCbCr4:2:0 (8 бита)
 • Должина на видео снимки
  4K и Full HD - Максимално траење 29 мин. 59 сек. (освен за видеоснимки со висока стапка на слики). Нема ограничувања за датотеки до 4GB со exFAT CF картичка
 • Видеоснимка со висока стапка на слики
  MOV видео: HD - 1280 x 720 при 100fps или 119,9fps
  Снимено како забавена видеоснимка со 1/4 од стандардната брзина
  Максимално снимање на сцена до 7 мин. 29 сек.
 • Снимање слики од 4K видео
  Можно е снимање JPEG фотографии со 8,8 мегапиксели од 4K видеоснимки
 • Бит-стапка / Mbps
  MOV:
  4K (29,97p/25,00p/24,00p/23,98p): прибл. 500 Mbps
  Full HD (59,94p/50,00p)/ALL-I: прибл. 180 Mbps
  Full HD (59,94p/50,00p)/IPB прибл. 60 Mbps
  Full HD (29,97p/25,00p/24,00p/23,98p)/ALL-I: прибл. 90 Mbps
  Full HD (29,97p/25,00p/24,00p/23,98p)/IPB (стандардно): прибл. 30 Mbps
  HD (119,9p/100,0p)/ALL-I: прибл. 160 Mbps
  MP4:
  Full HD (59,94p/50,00p)/IPB (стандардно): прибл. 60 Mbps
  Full HD (29,97p/25,00p/24,00p/23,98p)/IPB (стандардно): прибл. 30 Mbps
  Full HD (29,97p/25,00p)/IPB (лесно): стандардно. 12 Mbps
 • Микрофон
  Вграден моно микрофон (48Khz, 16 бита x 2 канали)
 • HDMI екран
  Само надворешен монитор, само надворешен монитор без приказ на информации или истовремено на фотоапаратот и надворешниот монитор
 • HDMI излез
  Можно е и снимање само во Full HD, со некомпресиран YCbCr 4:2:2, 8-битен звук преку HDMI
 • ФОКУСИРАЊЕ
  Dual Pixel CMOS AF со откривање на лице и AF со следење, Servo AF за видео
  Рачно фокусирање
 • ISO
  4K - автоматски: 100-12800, H: 25600, H: 32000, H1: 51200, H2: 102400,
  Full HD / HD - автоматски: 100-25600, H: 32000, H1: 51200, H2:102400

Вграден GPS

 • Информации со географски ознаки
  Географска должина, географска ширина, надморска височина, координирано универзално време
 • Режими за позиционирање
  Режим 1: фотоапаратот продолжува да прима GPS сигнали на редовни интервали кога напојувањето е исклучено
  Режим 2: GPS уредот се исклучува кога ќе се исклучи напојувањето
 • Прецизност за позиционирање
  Во опсег од прибл. 30 m/98,4 ft (во услови со добар прием од GPS сателитите на сончев ден без облаци и други околни пречки)
 • Компатибилни системи за сателитска навигација
  • GPS сателити (САД) 
  • GLONASS сателити (Русија) 
  • Quasi-Zenith Michibiki сателит (Јапонија)
 • Формат на датотеки за евиденција
  NMEA формат. Една датотека за евиденција на ден
 • Употреба на датотеките за евиденција
  Префрлете ги податоците за евиденција на мемориска картичка и ископирајте ги во компјутер
  Користете го софтверот Map Utility за да ја прикачите датотеката за евиденција на сликите
 • Дигитален компас
  Не е обезбеден

Други карактеристики

 • Функции за прилагодување
  17 функции за прилагодување со 46 подесувања
 • Ознаки за мета-податоци
  Информации за авторски права на корисник (можат да се постават на фотоапаратот)
  Рејтинг на слика (0-5 ѕвезди)
  IPTC податоци (регистриран со EOS Utility)
  Префрлување слики со текст (текстот е регистриран со EOS Utility)
 • LCD панел / осветленост
  Да / Да
 • Отпорност на вода / прав
  Да
 • Гласовна белешка
  Да, преку ажурирање што се плаќа - до 30 сек. по слика - 48 Khz/16 бита или 8 Khz/8 бита
 • Интелигентен сензор за ориентација
  Да
 • Зум при репродукција
  1,5x - 10x во 15 чекори
 • Формати на приказ
  (1) Единечна слика
  (2) Единечна слика со информации (2 нивоа)
  Основно - Информации за фотографирањето (брзина на бленда, решетка, ISO и квалитет на слика)
  Детално - информации за фотографирањето (брзина на бленда, решетка, ISO, мерење,  квалитет на слика и големина на датотека), информации за објективот, светлина и RGB хистограм, баланс на белата боја, стил на слика, простор за бои и намалување на шум, оптичка корекција на објективот, GPS информации
  (3) Индекс со 4 слики
  (4) Индекс со 9 слики
  (5) Индекс со 36 слики
  (6) Индекс со 100 слики
  (7) Приказ со прескокнување (1, 10 или 100 слики, датум, папка, видеоснимки, фотографии, заштитени слики, оценка)
  (8) Уредување на видео
  (9) Обработка во RAW формат
  (10) Оценка
 • Слајд шоу
  Избор на слики: сите слики, по датум, по папка, видеоснимки, фотографии, заштитени слики или оценка
  Време на репродукција: 1/2/3/5/10 или 20 секунди
  Повторување: вклучено/исклучено
 • Хистограм
  Осветленост: да
  RGB: да
 • Предупредување за преголема осветленост
  Да
 • Бришење на слики
  Една слика, избрани слики, папка, картичка
 • Заштита за бришење на слики
  Бришење заштита на една слика, папка или картичка
 • Самостоен тајмер
  2 или 10 сек.
 • Јазици на мени
  25 јазици
  Англиски, германски, француски, холандски, дански, португалски, фински, италијански, норвешки, шведски, шпански, грчки, руски, полски, чешки, унгарски, романски, украински, турски, арапски, таи, едноставен кинески, традиционален кинески, корејски и јапонски
 • Ажурирање на firmwarе
  Можно е ажурирање од страна на корисникот (фотоапарат, објектив, WFT, надворешен блиц Speedlite)

Интерфејс

 • Компјутер
  SuperSpeed USB 3.0
 • Wi-Fi
  Безжичен LAN (IEEE802.11b/g/n), (само 2,4 GHz), со поддршка за динамички NFC 11 Поддржани функции - FTP/FTPS, EOS Utility, SmartPhone, вчитување на интернет , безжично печатење
 • Друго
  Мини HDMI излез (тип C, компатибилен со HDMI-CEC), влез за надворешен микрофон / линиски влез (мини стерео приклучок), приклучок за слушалки (мини стерео приклучок), приклучок од тип N3 (приклучок за далечински управувач)

Директно печатење

 • PictBridge
  Да (Само преку безжична LAN врска)

Простор за складирање

 • Тип
  1x CompactFlash Type I (компатибилност со UDMA 7) (нема компатибилност со Type II и Microdrive)
  1x SD/SDHC/SDXC и UHS-I

Поддржани оперативни системи

 • PC и Macintosh
  Windows 7 (освен Starter Edition) Windows 8 и Windows 10
  OS X v10.7-10.11

Софтвер

 • Обработка на слика
  Digital Photo Professional 4.5 или понова верзија (Обработка на RAW слики)
 • Друго
  EOS Utility 3.5 или понова верзија (вкл. Remote Capture ), Picture Style Editor, Map Utility, EOS Lens Registration Tool, EOS Web Service Registration Tool, апликацијата Canon Camera connect (iOS/ Android)

Извор на напојување со енергија

 • Батерии
  Литиум-јонска батерија на полнење LP-E6N (испорачана) / LP-E6
 • Издржливост на батеријата
  Прибл. 900 снимки (при 23°C)12
  Прибл. 850 (при 0°C)
 • Индикатор на батерија
  6 нивоа + процент
 • Штеди струја
  Напојувањето се исклучува по 1, 2, 4, 8, 15 или 30минути
 • Напојување со енергија и полначи за батерии
  Полнач за батерии LC-E6E (испорачан), полнач за батерии LC-E6, AC адаптер AC-E6N и DC приклучок DR-E6, комплет со AC адаптер ACK-E6N/ACK-E6, полнач за батерии за во автомобил CBC-E6

Дополнителна опрема

 • Визир
  Заштитник за очи Eg, леќа за прилагодување на диоптер од Eg серија со гумена рамка Eg, заштитник против замаглување Eg, аголен пребарувач C
 • Уред за безжичен пренос на датотеки
  Уред за безжичен пренос на фајлови WFT-E7B
 • Објективи
  Сите EF објективи (освен EF-S / EF-M објективи)
 • Блиц
  Speedlite блицови од Canon (90EX, 220EX, 270EX, 270EX II, 320EX, 380EX, 420EX, 430EX, 430EX II, 430EX III 550EX, 580EX, 580EX II, 600EX, 600EX-RT, 600EX-II-RT, Macro-Ring-Lite MR-14EX, Macro Ring Lite MR-14EX II, Macro Twin Lite MT-24EX, Speedlite предавател ST-E2, Speedlite предавател ST-E3-RT)
 • Далечински контролор / преклопник
  Далечински управувач со N3 тип на контакт, безжичен управувач LC-5 и Speedlite 600EX-II-RT
 • Друго
  Држач со батерија BG-E20, ременче за на рака E2, Connect Station CS100

Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon, освен ако не е поинаку назначено.

Подлежност на промена без претходна најава.

 1. Бројот на AF точки, AF точки од вкрстен тип и AF точки од двоен вкрстен тип е различен во зависност од користениот објектив
 2. Препорачан индекс на експозиција
 3. со објектив од 50 mm до бесконечност, -1m-1 dpt
 4. Не е можно со M-RAW и S-RAW
 5. Големината на сликите снимени од 4K видеоснимки и сликите снимени со S3 квалитет не може да се промени
 6. Обработка на RAW слики, само при репродукција на слики, само со RAW и Dual Pixel RAW
 7. Голема/фина резолуција
 8. Врз основа на условите за тестирање на Canon, JPEG, ISO 100, стандарден стил на слика. Максималната вредност на fps и капацитетот на баферот може да се намалат во зависност од подесувањата на фотоапаратот, нивото на светлина, објектот, марката и капацитетот на мемориската картичка, квалитетот на снимање на сликата, ISO брзината, погонскиот режим, стилот на сликата, прилагодените функции итн.
 9. Вредностите се добиени при користење на CompactFlash UDMA 7 мемориски картички
 10. Минимална брзина за запишување на картичката што е потребна за снимање во 4K со 30p: CF UDMA 7 – 100MB/сек., SD UHS-1 – 90MB/сек. или повеќе
 11. Употребата на Wi-Fi уредот може да биде ограничена во одредени земји или региони
 12. Фотографирање преку визирот. Врз основа на CIPA стандардот и со користење на батеријата која се испорачува со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено