DSLR-фотоапарати

Canon EOS 6D Mark II

Спецификации

Димензии (ШxВxД)
144,0 x 110,5 x 74,8 mm
Отпорност на вода / прав
Да
Држач со батерија
Држач со батерија BG-E21
EOS 6D Mark II

Спецификации

 • Notification Image

  26,2 мегапиксели

  Резолуција

 • Notification Image

  Интелигентен визир

  Дизајн со осветлена пентапризма

 • Notification Image

  Макс. ISO 40.000

  ISO може да се прошири до 102.400

 • Notification Image

  Екран со променлив агол

  Со контроли на екранот на допир

 • Notification Image

  AF од вкрстен тип

  За сите 45 точки за фокусирање

 • Notification Image

  GPS

  Користете географски ознаки додека фотографирате

 • Notification Image

  Dual Pixel CMOS AF

  За фотографии и видеоснимки

 • Notification Image

  Безжични врски

  Bluetooth®, NFC и Wi-Fi

Детални спецификации

Сензор за слика

 • Тип
  Прибл. 35,9 x 24,0 mm CMOS
 • Ефективни пиксели
  Прибл. 26,2 мегапиксели
 • Вкупно пиксели
  Прибл. 27,1 мегапиксели
 • Сооднос на слика
  3:2
 • Филтер за ниски фреквенции
  Вграден/фиксен
 • Чистење на сензор
  EOS вграден систем за чистење
 • Тип на филтер за бои
  Примарни бои

Процесор на слика

 • Тип
  DIGIC 7

Објектив

 • Објектив со менување
  EF (не се вклучени EF-S и EF-M објективи)
 • Фокусна должина
  Еквивалентно на 1,0x од фокусната должина на објективот
 • Стабилизација на слика
  Оптичка стабилизација на слика кај компатибилни објективи
  Видео: достапна е вградена дигитална стабилизација на слика со 5 оски.1

ФОКУСИРАЊЕ

 • Тип
  Преку оптичкиот визир:
  Систем за формирање на секундарна TTL слика со откривање на фаза и наменски сензор со AF
  Преку LCD екранот при прегледување во живо:
  Dual Pixel CMOS AF систем. Пиксели за откривање на фаза вградени во сензорот за слика2
 • AF систем / точки
  Преку оптичкиот визир:
  45 AF точки од вкрстен тип
  (45 AF точки од вкрстен тип со f/5,6, максимум 27 точки со f/8 (9 од вкрстен тип)3, централната точка е од двоен вкрстен тип и нуди f/2,8 и f/5,6 со чувствителност до -3 EV)
  Бројот на достапни AF точки од вкрстен тип ќе биде различен во зависност од објективот.
  Преку LCD екранот при прегледување во живо:
  Максимум 63 AF точки (фиксна локација на решетка од 9x7) преку автоматско избирање со фотоапаратот4
 • AF работен опсег
  Преку оптичкиот визир:
  EV -3 - 18 (при 23 °C и ISO 100) со централна AF точка и f/2.8 или поосветлени објективи
  Преку LCD екранот при прегледување во живо:
  EV -2,5- 18 (при 23 °C и ISO 100) со AF со една снимка
 • AF режими
  Преку оптичкиот визир:
  AF за една снимка
  AI Servo AF со предвидување (алгоритам AI Servo II)
  AF со AI фокус
  Преку LCD екранот при прегледување во живо:
  AF со една снимка
  Servo AF
 • Избор на AF точка
  Преку оптичкиот визир:
  Автоматско бирање: AF во 45 точки
  Рачно бирање: една точка/ AF во точка
  Рачно бирање: зона на AF
  Рачно бирање: голема зона на AF
  AF точките можат одделно да се избираат за вертикално и хоризонтално фотографирање
  Преку LCD екранот:
  Автоматско бирање: AIAF за откривање лице + следење, до 63 AF точки кога нема да се открие објект/ лице
  Рачно бирање преку екранот на допир или слободно позиционирање на 1 AF точка/ 1 AF зона (9 точки, решетка од 3x3).5
 • Приказ на избраните AF точки
  Прикажани на визирот и означени на горниот дел од LCD панелот и екранот за брза контрола
 • AF со предвидување
  Да6
 • AF заклучување
  Заклучување кога копчето на блендата е притиснато до половина во AF режим на една снимка или кога е притиснато копчето AF-ON.
 • Помошен зрак за AF
  Емитуван преку изборен наменски Speedlite или изборен Speedlite предавател ST-E2
 • Рачно фокусирање
  Се избира на објективот
 • AF микро прилагодување
  C.Fn II-16
  +/- 20 чекори (подесување на широкоаголен и телефото зум)
  Прилагодување на сите објективи за иста количина
  Поединечно прилагодување до 40 објективи
  Зачувување на прилагодувањата на објективите по сериски број

Контрола на експозиција

 • Режими на мерење
  Преку оптичкиот визир:
  RGB+IR сензор за мерење со 7560 пиксели
  Мерење кога површината е поделена на 63 сегменти (9 × 7)
  (1) Мерење со проценка (поврзано со сите точки на AF)
  (2) Делумно мерење (прибл. 6,5% од визирот)
  (3) Мерење во точка (прибл. 3,2% од визирот)
  (4) Просечно мерење со тежиште во центарот
  Преку LCD екранот при прегледување во живо:
  (1) Мерење со проценка (315 зони)
  (2) Делумно мерење (прибл. 6,3% од LCD екранот)
  (3) Мерење во точка (прибл. 2,7% од LCD екранот)
  (4) Просечно мерење со тежиште во центарот
 • Опсег на мерење
  Преку оптичкиот визир:
  EV 1-20 (при 23 °C, ISO 100)
  Преку LCD екранот при прегледување во живо:
  EV 0-20 (при 23 °C, ISO 100, мерење со проценка)
 • AE заклучување
  Автоматски: во режим на AF со 1 снимка при мерењето со проценка, експозицијата се заклучува кога ќе се постигне фокусирање.
  Рачно: со помош на копчето за AE заклучување во режимите од креативната зона.
 • Компензација на експозиција
  +/-5 EV во 1/3 или 1/2 чекори на зголемување (може да се комбинира со AEB).
 • AEB
  2, 3, 5 или 7 снимки +/-3 EV 1/3 или 1/2 чекори на зголемување
 • ISO чувствителност
  Фотографии: автоматски (100 - 40000), 100 - 40000 (во чекори на зголемување од 1/3 или цел чекор), рачното ISO може да се прошири до L: 50, H1: 51200, H2: 1024007
  Видео: автоматски (100 - 25600), 100 - 25600 (во чекори на зголемување од 1/3 или цел чекор), поставките за автоматско ISO/ рачно ISO може да се прошират до H1: 51200. H2: 1024008

Бленда

 • Тип
  Електронски контролирана бленда во рамнина на фокусот
 • Брзина
  30-1/4000 сек. (1/2 или 1/3 чекори на зголемување), сијалица (вкупен опсег на брзина на бленда. Достапниот опсег се менува во зависност од режимот на снимање)

Баланс на белата боја

 • Тип
  Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор
 • Подесувања
  AWB (приоритет на амбиент/приоритет на бела боја), дневна светлина, сенка, облачно, вештачка светлина, бела флуоресцентна светлина, блиц, прилагодено, поставување на температура на боја (прибл. 2500 K - 10000 K)
  Компензација на баланс на белата боја:
  1. Сина/килибар +/-9
  2. Магента/зелена +/-9
 • Прилагодување на балансот на белата боја
  Да, може да се регистрира 1 корисничко подесување
 • WB со групирање
  +/-3 нивоа во чекори на зголемување од едно ниво
  2, 3, 5 или 7
  Избор на отстапување сино/килибар или отстапување магента/зелено.

Визир

 • Тип
  Пентапризма
 • Покриеност (вертикално/хоризонтално)
  Прибл. 98%
 • Зголемување
  Прибл. 0,71x9
 • Растојание на окото
  Прибл. 21mm (од центарот на леќата)
 • Корекција на диоптер
  -3 to +1 m-1 (диоптер)
 • Екран за фокусирање
  Фиксен (проѕирен LCD екран)
 • Огледало
  Полуогледало со брзо враќање (пренос: коефициент на одбивање 40:60, нема прекин на огледало со објектив EF600 мм f/4 или пократко)
 • Информации на визир
  Информации за AF: AF точки, потврда на фокус, режим за избирање на AF површина, режим за AF
  Информации за експозиција: режим на експозиција, брзина на бленда, вредност на решетка, ISO брзина, AE заклучување, ниво/компензација на експозиција, режим на мерење, круг на мерење во точка, предупредување за експозиција, AEB.
  Информации за блиц: подготвен блиц, брза синхронизација, FЕ заклучување, компензација на блиц при експозиција, светло за намалување на ефектот „црвени очи“ при сликање со блиц.
  Информации за слика: информации за картичка, максимум групни снимки (приказ со 2 цифри), приоритет на најсветли тонови (D+).
  Информации за композиција: решетка, електронска либела, сооднос на слика
  Други информации: режим на погон, ниво на батерија, симбол за предупредување, откривање на треперење, квалитет на слика (RAW/ JPEG)
 • Преглед на длабочина на поле
  Да, со копче за преглед на длабочина на поле.
 • Капаче на визир
  На ременче

LCD монитор

 • Тип
  Clear View II TFT екран на допир од 7,7cm (3,0") со променлив агол и сооднос од 3:2, прибл. 1040K точки
 • Покриеност
  Прибл. 100%
 • Агол на гледање (хоризонтално/вертикално)
  Прибл. 170°
 • Прекривен слој
  Заштита од замачкување
 • Прилагодување на осветленост
  Поставување на едно од седумте нивоа
 • Опции на екран
  (1) Екран за брза контрола
  (2) Подесувања на фотоапарат
  (3) Електронско ниво

Блиц

 • Режими
  E-TTL II автоматски блиц, рачно мерење
 • X-sync
  1/180 сек.
 • Компензација на експозиција при блиц
  +/- 3EV во 1/2 или 1/3 чекори на зголемување
 • Групирање на експозиции на блиц
  Да, со компатибилен надворешен блиц
 • Заклучување на експозиција при блиц
  Да
 • Синхронизација на "втора завеса"
  Да
 • HotShoe/ PC приклучок
  Да/ Не
 • Компатибилност со надворешни блицеви
  E-TTL II со Speedlite блицови од серијата ЕХ, поддршка за повеќе безжични блицови (со изборна галантерија)
 • Контрола на надворешен блиц
  преку екранот за мени на фотоапаратот

Фотографирање

 • Режими
  Интелигентно автоматско откривање на сцена, креативен автоматски режим, специјална сцена (портрет, групна фотографија, пејзаж, спорт, деца, поместување10, снимки одблиску, храна, светлина од свеќи, ноќен портрет, рачно снимање на ноќни сцени, контрола на HDR задно осветлување), програма AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачна експозиција, експозиција со светилка, прилагодено (C1/C2)
 • Стилови на слика
  Автоматски, стандарден, портрет, пејзаж, врвни детали, неутрален, верен, црно-бел, дефиниран од корисник (x3)
 • Простор на бои
  sRGB и Adobe RGB
 • Обработка на слика
  Приоритет на најсветли тонови
  Автоматска оптимизација на осветлување (4 подесувања)
  Намалување на шум при долга експозиција
  Намалување на шум при висока ISO чувствителност (4 поставки + повеќе снимки со намалување на шум)
  Автоматска корекција на периферно осветлување на објектив, корекција на изобличување, корекција на хроматска аберација и корекција на распрскувањето на светлината
  Повеќе експозиции
  HDR режим
  Обработка на RAW слики - само при репродукција на слики
  Менување на големина во M или S1, S2
 • Режим на фотографирање
  Поединечно, континуирано L, континуирано H, самостоен тајмер (2 сек. + далечински, 10 сек. + далечински, континуирано), нечујно поединечно фотографирање, нечујно континуирано фотографирање
 • Континуирано фотографирање
  Макс. прибл. 6,5 fps. (брзината се одржува до 150 слики во JPEG формат, 21 слика во RAW формат)1112
 • Бројач на интервали
  Вграден, избор на број на снимки од 1-99 или неограничено. Достапен е тајмер на светилката
  Достапен е режим за видеоснимки со забрзано движење13

Режим за прегледување во живо

 • Тип
  Електронски визир со сензор за слика
 • Покриеност
  Прибл. 100% (хоризонтално и вертикално)
 • Стапка на слики
  29,97 fps
 • ФОКУСИРАЊЕ
  Рачно фокусирање (зголемување на слика од 5x или 10x во која било точка на екранот)
  Автоматски фокус: Dual Pixel CMOS AF14, чувствителност за следење (-3 до +3) и брзина на Servo AF за видео (-7 до +2)
 • Мерење
  Мерење со проценка во реално време со сензор за слика
  Времето на активно мерење може да се промени
 • Опции на екран
  Приказ на решетка (x3), хистограм, соодноси на слика, електронско ниво

Тип на фајл

 • Типови на фотографии
  JPEG: фино, нормално (компатибилност со Exif 2.30 [Exif печатење]) / Design rule for Camera File system (2.0),
  RAW: RAW, M-RAW, S-RAW (14 бита оригинален Canon RAW второ издание),
  усогласеност со Digital Print Order Format [DPOF] верзија 1.1
 • RAW+JPEG истовремено снимање
  Да, секоја можна комбинација на RAW + JPEG, M-RAW + JPEG, S-RAW + JPEG.
 • Големина на слика
  JPEG 3:2: (L) 6240 x 4160, (M) 4160 x 2768, (S1) 3120 x 2080 (S2) 2400 x 1600
  JPEG 4:3: (L) 5536 x 4160, (M) 3680 x 2768, (S1) 2768 x 2080, (S2) 2112 x 1600
  JPEG 16:9: (L) 6240 x 3504, (M) 4160 x 2336, (S1) 3120 x 1752, (S2) 2400 x 1344
  JPEG 1:1: (L) 4160 x 4160, (M) 2768 x 2768, (S1) 2080 x 2080, (S2) 1600 x 1600
  RAW: (RAW) 6240 x 4160, (M-RAW) 4680 x 3120, (S-RAW) 3120 x 2080
 • Тип на видео
  MP4:
  Видео: MPEG4 AVC / H.264 (видео: H.264 со компресија на повеќе кадри, звук: AAC, нивото на снимање може рачно да се прилагоди од страна на корисникот)
  MOV:
  Motion JPEG (4K 29,97/25,00, само видеоснимки со забрзано движење)
  ALL-I (FHD 29,97/25,00, само видеоснимки со забрзано движење)
 • Големина на видео
  1920 x 1080 (59,94, 50, 29,97, 25, 23,976 fps) IPB стандардно или лесно
  1280 x 720 (59,94, 50, 29,97, 25 fps) IPB стандардно или лесно
  HDR видео15:
  1920 x 1080 (59,94, 50, 29,97, 25, 23,976 fps) IPB (стандардно, лесно)
  Видеоснимка со забрзано движење:
  3840 x 2160 ( 29,97, 25 fps) Motion JPEG
  1920 x 1080 ( 29,97, 25 fps) ALL-I
 • Должина на видео снимки
  Максимално траење од 29 мин. 59 сек., максимална големина на датотека од 4 GB (ако големината на датотеката надминува 4 GB, тогаш автоматски ќе се создаде нова датотека, освен во режимот за видеоснимки со забрзано движење)
 • Папки
  Новите фолдери можат рачно да се создаваат и избираат
 • Нумерирање на датотеки
  (1) Секвенцијално нумерирање
  (2) Автоматско ресетирање
  (3) Рачно ресетирање

Други карактеристики

 • Функции за прилагодување
  28 прилагодени функции
 • Ознаки за мета-податоци
  Информации за авторски права на корисник (можат да се постават на фотоапаратот)
  Рејтинг на слика (0-5 ѕвезди)
  GPS координати: географска ширина, географска должина, надморска височина, координирано универзално време (UTC), статус за добивање сателитски сигнал
 • LCD панел / осветленост
  Да / Да
 • Отпорност на вода / прав
  Да
 • Аудио белешки
  Не
 • Интелигентен сензор за ориентација
  Да
 • Зум при репродукција
  1,5x - 10x
 • Формати на приказ
  (1) Единечна слика со информации (2 нивоа)
  (2) Единечна слика
  (3) Индекс со 4 слики
  (4) Индекс со 9 слики
  (5) Индекс со 36 слики
  (6) Индекс со 100 слики
  (7) Приказ со прескокнување
  (8) Видео/уредување
 • Слајд шоу
  Време на репродукција: 1/2/3/5/10/20 секунди
  Повторување: вклучено/исклучено
  Музика во заднина: вклучена/исклучена
  Променлив ефект: исклучен, лизгање во 1, лизгање во 2, избледување 1, избледување 2, избледување 3
 • Хистограм
  Осветленост: да
  RGB: да
 • Предупредување за преголема осветленост
  Да
 • Бришење на слики/заштита
  Бришење: една слика, сите слики во фолдер, означени слики, незаштитени слики
  Заштита: бришење на заштита на слики, една по една
 • Категории на мени
  (1) Мени за снимање (x5)
  (2) Мени за репродукција (x3)
  (3) Мени за поставување (x5)
  (4) Мени со прилагодени функции
  (5) Мое мени
 • Јазици на мени
  25 јазици
  Англиски, германски, француски, холандски, дански, португалски, фински, италијански, норвешки, шведски, шпански, грчки, руски, полски, чешки, унгарски, романски, украински, турски, арапски, таи, едноставен кинески, традиционален кинески, корејски и јапонски
 • GPS
  Компатибилни сателити: GPS сателити (САД), GLONASS сателити (Русија), системот на сателити Quasi-Zenith (QZSS) MICHIBIKI (Јапонија)16
  Интервал за ажурирање на положбата: 1 сек., 5 сек., 10 сек., 15 сек., 30 сек., 1 мин., 2 мин., 5 мин.
  Поставување на времето: податоците за GPS време се поставени во фотоапаратот
  Податоци за евиденција: една датотека дневно, NMEA формат
 • Ажурирање на firmwarе
  Можно е ажурирање од страна на корисникот.

Интерфејс

 • Компјутер
  Hi-Speed USB (USB 2.0)
 • Wi-Fi
  Wi-Fi (2,4 GHz) канали: IEEE802.11b, IEEE802.11g, IEEE802.11n17
 • Wi-Fi безбедност
  Пристапна точка на фотоапаратот: WPA2-PSK со AES шифрирање или отворена
  Инфраструктура: споделена лозинка, со WEP шифрирање, WPA-PSK/WPA2-PSK со TKIP/AES шифрирање или отворена
 • Bluetooth
  Компатибилност со Bluetooth верзија 4.1 (технологија за Bluetooth со мала потрошувачка на енергија)18
 • NFC
  Компатибилност со NFC Forum Type 3/4 Tag (динамички)
 • Друго
  HDMI излез (тип C), надворешен микрофон (мини стерео приклучок од 3,5 mm)

Директно печатење

 • Canon печатачи
  Canon компактни фото печатачи и PIXMA печатачи кои поддржуваат PictBridge
 • PictBridge
  Да (компатибилност со PictBridge преку WLAN)

Простор за складирање

 • Тип
  SD, SDHC или SDXC (UHS-I) картичка

Поддржани оперативни системи

 • PC и Macintosh
  Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 (со инсталиран софтвер Microsoft .NET Framework 4.5)19
  Mac OS X 10.9 / 10.10 / 10.11 / 10.12

Софтвер

 • Пребарување и печатење
 • Обработка на слика
  Digital Photo Professional 4
 • Друго
  EOS Utility
  EOS Lens Registration Tool
  EOS Web Service Registration Tool
  EOS Sample Music
  Picture Style Editor
  Алатка за мапи

Извор на напојување со енергија

 • Батерии
  Литиум-јонска батерија на полнење LP-E6N (испорачана)
 • Издржливост на батеријата
  Прибл. 1200 снимки (при 23°C, AE 50%, FE 50%)20
  Прибл. 1100 снимки (при 0°C, AE 50%, FE 50%)
 • Индикатор на батерија
  6 нивоа + процент
 • Штеди струја
  Напојувањето се исклучува по 1, 2, 4, 8 или 15 мин.
 • Напојување со енергија и полначи за батерии
  AC адаптер AC-E6(N), DC приклучок: DR-E6, полнач за батерии LC-E6E, полнач за батерии за автомобил CBC-E6

Дополнителна опрема

 • Визир
  Заштитник за очи Eb, леќа за прилагодување на диоптер од E серија, додаток за продолжување на визир EP-EX15II, аголен пребарувач C
 • Торбичка
  Заштитна прекривка PC-E1
 • Уред за безжичен пренос на датотеки
  Пренос преку вграден Wi-Fi
 • Објективи
  Сите EF објективи (не се вклучени EF-S објективи и EF-M објективи)
 • Блиц
  Canon Speedlite блицови (90EX, 220EX, 270EX, 270EX II, 320EX, 420EX, 430EX, 430EX II, 430EX III-RT, 550EX, 580EX, 580EX II, 600EX, 600EX-RT, Macro-Ring-Lite MR-14EX II, Macro Twin Lite MT-24EX, Speedlite предавател ST-E2, Speedlite предавател ST-E3-RT)
 • Држач со батерија
  Држач со батерија BG-E21
 • Далечински контролор / преклопник
  Далечински прекинувач RS-80N3
  Далечински управувач со тајмер TC-80N3
  Далечински управувач RC-6
  Безжичен далечински управувач BR-E1 (преку Bluetooth)
 • Друго
  Ременче за на рака E2
  Кабел за интерфејс IFC-400PCU
  Насочувачки стерео микрофон DM-E1

Сите податоци се основаат врз стандардните методи за тестирање од Canon, освен ако не е поинаку назначено.

Подлежи на промена без претходно известување.

 1. Следните објективи не се компатибилни со дигиталната стабилизација вградена во фотоапаратот: EF50mm f/1,0L USM, EF300mm f/2,8L IS II USM, EF600mm f/4L USM, EF50mm f/1,2L USM, EF400mm f/2,8L USM, EF600mm f/4L IS USM, EF85mm f/1,2L USM, EF400mm f/2,8L II USM, EF600mm f/4L IS II USM, EF85mm f/1,2L II USM, EF400mm f/2,8L IS USM, EF800mm f/5,6L IS USM, EF200mm f/1,8L USM, EF400mm f/2,8L IS II USM, EF1200mm f/5,6L USM, EF200mm f/2L IS USM, EF500mm f/4L IS USM, EF28-80mm f/2,8-4L USM, EF300mm f/2,8L USM, EF500mm f/4L IS II USM, додаток за продолжување од 1,4x за EF200-400mm f/4L IS USM, EF300mm f/2,8L IS USM, EF500mm f/4,5L USM
 2. Dual Pixel CMOS AF - AF може да се користи на површина од прибл. 80% вертикално x 80% хоризонтално од кадарот
 3. Бројот на AF точки, AF точки од вкрстен тип и AF точки од двоен вкрстен тип е различен во зависност од користениот објектив. За да ја погледнете листата со сите компатибилни уреди, ве молиме отворете го прирачникот на производот што е достапен на www.canon-europe.com/support
 4. Максималниот број на AF слики зависи од избраниот сооднос на сликата
 5. Dual Pixel CMOS AF - AF може да се користи на површина од прибл. 80% вертикално x 80% хоризонтално од кадарот
 6. Со EF300mm f/2,8L IS USM при 50 kph
 7. Препорачан индекс на експозиција
 8. Препорачан индекс на експозиција
 9. Со објектив од 50 mm до бесконечност, -1m-1 dpt
 10. Достапно при прегледување во живо преку LCD екранот. Максималниот ефект во режимот за поместување се постигнува со користење на следните објективи: EF 24-105mm f/4L II IS USM
 11. Врз основа на условите за тестирање на Canon, JPEG, ISO 100, стандарден стил на слика. Се менува во зависност од објектот, марката и капацитетот на мемориската картичка, квалитетот на снимањето на сликата, ISO чувствителноста, погонскиот режим, стилот на сликата, прилагодените функции итн.
 12. Брзината на континуирано фотографирање е тестирана според методите за тестирање на Canon. За функцијата е потребна компатибилна SDHC/SDXC UHS мемориска картичка со класа на брзина 1, а вкупниот број на снимени слики е различен во зависност од објектот што се фотографира, поставките и брендот на мемориската картичка
 13. Следните објективи не се компатибилни со дигиталната стабилизација вградена во фотоапаратот: EF 50mm f/1,2L USM, EF 85mm f/1,2L II USM, EF 200mm f/2L IS USM, EF 300mm f/2,8L IS II USM, EF 400mm f/2,8L IS II USM, EF 500mm f/4L IS II USM, EF 600mm f/4L IS II USM, EF 800mm f/5,6L IS USM и EF 200-400mm f/4L IS USM
 14. Dual Pixel CMOS AF - AF може да се користи на површина од прибл. 80% вертикално x 80% хоризонтално од кадарот
 15. HDR видео може да снимате само во одредени SCN режими
 16. Употребата на GPS може да биде ограничена во одредени земји или региони. Користењето на GPS уред треба да биде во согласност со законите и правилата на државата и областа во која се употребува, вклучувајќи ги и сите ограничувања за користење на електроника.
 17. Употребата на Wi-Fi уредот може да биде ограничена во одредени земји или региони.
 18. За поврзување преку Bluetooth е потребен паметен уред со Bluetooth верзија 4.0 (или понова). Исто така, паметниот уред треба да го користи оперативниот систем iOS 8.4 (или понов) или Android 5.0 (или понов) и да ја има инсталирано најновата верзија на апликацијата Camera Connect
 19. Софтверските апликации се компатибилни со Windows 10 само во режимот Windows 10 Desktop
 20. Врз основа на CIPA стандардот и со користење на формат на батерии и мемориски картички кои се испорачуваат со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено