Canon EOS 77D
Спецификации

Димензии (Ш x В x Д)

131,0 x 99,9 x 76,2 mm

Тежина (вклучувајќи батерија и картичка)

Прибл. 540 g

Важни функции

EOS 77D

24,2 мегапиксели

Уживајте во неверојатни детали и острина

EOS 77D

DIGIC 7

За перформанси со брз одзив

EOS 77D

45 AF точки

Фокусирајте брзо и сигурно

EOS 77D

Dual Pixel CMOS AF

Брзо за фотографии; рамномерно за видеоснимки

EOS 77D

Full HD видеоснимки

Одлични видеоснимки на интернет и во домот

EOS 77D

IS со 5 оски

Го намалува тресењето на фотоапаратот

EOS 77D

Wi-Fi и NFC

Едноставно далечинско управување на фотоапаратот

EOS 77D

Bluetooth®

Безжична врска која постојано е активна

Погледни сè

Детални спецификации

Сензор за слика

Тип

22,3 mm x 14,9 mm CMOS

Ефективни пиксели

Прибл. 24,20 мегапиксели

Вкупно пиксели

Прибл. 25,80 мегапиксели

Сооднос на слика

3:2

Филтер за ниски фреквенции

Вграден/фиксен

Чистење на сензор

EOS вграден систем за чистење

Тип на филтер за бои

Примарни бои

Процесор на слика

Тип

DIGIC 7

Објектив

Објектив со менување

EF/EF-S

Фокусна должина

Еквивалентно на 1,6x од фокусната должина на објективот

Стабилизација на слика

Оптичка стабилизација на слика кај компатибилни објективи

Видео: достапна е вградена дигитална стабилизација на слика со 5 оски. Дополнителни подобрувања на стабилизацијата од објективи компатибилни со динамичка стабилизација на слика 1

ФОКУСИРАЊЕ

Тип

Преку оптичкиот визир:

TTL-CT-SIR со CMOS сензор

Преку LCD екранот при прегледување во живо:

Dual Pixel CMOS AF систем. Пиксели за откривање на фаза вградени во сензорот за слика 2

AF систем / точки

Преку оптичкиот визир:

45 AF точки од вкрстен тип
(45 AF точки од вкрстен тип со f/5.6, 27 точки со f/8 (9 од вкрстен тип), централната точка е од двоен вкрстен тип и нуди f/2.8 и f/5.6) 3

Преку LCD екранот при прегледување во живо:

Максимум 49 AF точки (фиксна локација на решетка од 7x7) преку автоматско избирање со фотоапаратот 4

Слободно позиционирање на 1 AF точка/ 1 AF зона (9 точки, решетка од 3x3) преку рачно избирање 5

AF работен опсег

Преку оптичкиот визир:

EV -3 - 18 (при 23 °C и ISO 100) со централна AF точка и f/2.8 или поосветлени објективи

Преку LCD екранот при прегледување во живо:

EV -2 - 18 (при 23 °C и ISO 100) со AF со една снимка

AF режими

AI фокус
Една снимка
AI Servo (алгоритам AI Servo II)

Избор на AF точка

Преку оптичкиот визир:

Автоматско бирање: AF во 45 точки
Рачно бирање: AF во единечна точка
Рачно бирање: зона на AF
Рачно бирање: голема зона на AF

Приказ на избраните AF точки

Означени на проѕирниот LCD екран од визирот и екранот за брза контрола

AF со предвидување

Да

AF заклучување

Заклучување кога копчето на блендата е притиснато до половина во AF режим на една снимка или кога е притиснато копчето AF-ON.

Помошен зрак за AF

Периодични вклучувања на вградениот блиц (ефикасен опсег до 4,0 m) или емитување преку изборниот наменски Speedlite блиц

Рачно фокусирање

Се избира на објективот

Контрола на експозиција

Режими на мерење

Преку оптичкиот визир:

RGB+IR сензор за мерење со 7560 пиксели
Мерење кога површината е поделена на 63 сегменти (9 × 7)
(1) Мерење со проценка (поврзано со сите точки на AF)
(2) Делумно мерење (прибл. 6,0 % од визирот)
(3) Мерење во точка (прибл. 3,5 % од визирот)
(4) Просечно мерење со тежиште во центарот

Преку LCD екранот при прегледување во живо:

(1) Мерење со проценка (315 зони)
(2) Делумно мерење (прибл. 6,0 % од LCD екранот)
(3) Мерење во точка (прибл. 2,6 % од LCD екранот)
(4) Просечно мерење со тежиште во центарот

Опсег на мерење

Преку оптичкиот визир:

EV 1-20 (при 23 °C со објектив од 50mm f/1.4 ISO 100)

Преку LCD екранот при прегледување во живо:

EV 1-20 (при 23 °C, ISO 100, мерење со проценка)

AE заклучување

Автоматски: во режим на AF со една снимка при мерењето со проценка, експозицијата се заклучува кога ќе се постигне фокусирање.
Рачно: со помош на копчето за AE заклучување во режимите од креативната зона.

Компензација на експозиција

+/-5 EV во 1/3 или 1/2 чекори на зголемување (може да се комбинира со AEB).

AEB

3 снимки +/-3 EV 1/3 или 1/2 чекори на зголемување

ISO чувствителност

Автоматски (100-25600), 100-25600
ISO може да се прошири до H: 51200

При снимање видео: автоматски (100-12800), 100-12800)
ISO може да се прошири до H: 25600 6

Бленда

Тип

Електронски контролирана бленда во рамнина на фокусот

Брзина

30-1/4000 сек. (1/2 или 1/3 чекори на зголемување), сијалица (вкупен опсег на брзина на бленда. Достапниот опсег се менува во зависност од режимот на снимање)

Баланс на белата боја

Тип

Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор

Подесувања

AWB (приоритет на амбиент, приоритет на бела боја), дневна светлина, сенка, облачно, вештачко светло, бела боја
Fluorescent light (бела флуорeсцентна светлина), Flash (блиц), Custom (прилагодено).
Компензација на баланс на белата боја:
Отстапување на сина/килибар боја +/-9 нивоа
Отстапување на магента/зелена боја +/-9 нивоа

Прилагодување на балансот на белата боја

Да, може да се регистрира 1 корисничко подесување

WB со групирање

+/-3 нивоа во чекори на зголемување од едно ниво
3 групни снимки на едно притиснување на копчето за бленда.
Избор на отстапување сино/килибар или отстапување магента/зелено.

Визир

Тип

Пентаогледало

Покриеност (вертикално/хоризонтално)

Прибл. 95 %

Зголемување

Прибл. 0,82x 7

Растојание на окото

Прибл. 19 mm (од центарот на леќата)

Корекција на диоптер

-3 to +1 m-1 (диоптер)

Екран за фокусирање

Фиксен (проѕирен LCD екран за приказ на информации)

Огледало

Полуогледало со брзо враќање (пренос: коефициент на одбивање 40:60, нема прекин на огледало со објектив EF 600mm f/4 IS USM или пократко)

Информации на визир

Информации за AF: AF точки, потврда на фокус,  режим за избирање на AF површина

Информации за експозиција: брзина на бленда, вредност на решетка, ISO брзина (секогаш се прикажува), AE заклучување, ниво/компензација на експозиција, круг на мерење во точка, предупредување за експозиција, AEB.

Информации за блиц: подготвен блиц, брза синхронизација, FЕ заклучување, компензација на блиц при експозиција, светло за намалување на ефектот „црвени очи“ при сликање со блиц.
Информации за слика: информации за картичка, максимум групни снимки (приказ со 1 цифра), приоритет на најсветли тонови (D+).

Информации за композиција: решетка, електронска либела, сооднос на слика
Други информации: икона за предупредување, откривање на треперење

Преглед на длабочина на поле

Да, со копче за преглед на длабочина на поле.

Капаче на визир

На ременче

LCD монитор

Тип

Clear View II TFT екран на допир со променлив агол од 7,7 cm (3,0") 3:2, прибл. 1040 K sRGB точки

Покриеност

Прибл. 100%

Агол на гледање (хоризонтално/вертикално)

Прибл. 170°

Прекривен слој

Заштита од замачкување

Прилагодување на осветленост

Поставување на едно од седумте нивоа

Опции на екран

(1) Екран за брза контрола
(2) Подесувања на фотоапарат
(3) Електронско ниво

Блиц

Вграден блиц GN (ISO 100, метри)

12

Покриеност со вграден блиц

фокусна должина до 17 mm (35mm еквивалент: прибл. 28mm)

Време на обновување на вграден блиц

Прибл. 3 секунди

Режими

Автоматски, рачен блиц, интегриран Speedlite предавател

Намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц

Да - со ламба за намалување на ефектот ''црвени очи''

X-sync

1/200 сек.

Компензација на експозиција при блиц

‘+/- 2 EV во чекори на зголемување од 1/2 или 1/3

Групирање на експозиции на блиц

Да, со компатибилен надворешен блиц

Заклучување на експозиција при блиц

Да

Синхронизација на "втора завеса"

Да

HotShoe/ PC приклучок

Да/ Не

Компатибилност со надворешни блицеви

E-TTL II со Speedlite блицови од серијата ЕХ, поддршка за повеќе безжични оптички блицови

Контрола на надворешен блиц

преку екранот за мени на фотоапаратот

Фотографирање

Режими

Интелигентно автоматско откривање на сцена (фотографии и видеоснимки), без блиц, креативен автоматски, SCN(портрет, пејзаж, снимки одблиску, спорт, ноќен портрет, рачно снимање на ноќни сцени, контрола на HDR задно осветлување, храна, деца, светлина од свеќи), креативни филтри, програма AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачен (фотографии и видеоснимки)

Стилови на слика

Автоматски, стандарден, портрет, пејзаж, врвни детали, неутрален, верен, црно-бел, дефиниран од корисник (x3)

Простор на бои

sRGB и Adobe RGB

Обработка на слика

Приоритет на најсветли тонови
Автоматска оптимизација на осветлување (4 подесувања)
Намалување на шум при долга експозиција
Намалување на шум при висока ISO чувствителност (4 подесувања)
Повеќе снимки со намалување на шум
Автоматска корекција на периферно осветлување на објектив, корекција на хроматска аберација, корекција на изобличување, корекција на распрскувањето на светлината
Креативни филтри (зрнеста текстура во црно-бело, мек фокус, ефект на рибино око, уметнички ефекти со нагласени бои, ефект на сликање со водени бои, ефект на фотоапарат-играчка, минијатурен ефект, HDR)

Обработка на RAW слики - само при репродукција на слики
Менување на големина во M или S1, S2

Режим на фотографирање

Поединечно, континуирано L, континуирано H, самостоен тајмер (2s+далечински, 10s +далечински)

Континуирано фотографирање

Макс. прибл. 6 fps. (брзината се одржува сè додека не се наполни мемориската картичка (JPEG) 8, 27 слики (RAW)) 9 10 11

Бројач на интервали

Вграден, избор на број на снимки од 1-99 или неограничено

Режим за прегледување во живо

Тип

Електронски визир со сензор за слика

Покриеност

Прибл. 100% (хоризонтално и вертикално)

Стапка на слики

29,97 fps

ФОКУСИРАЊЕ

Рачно фокусирање (зголемување на слика од 5x или 10x во која било точка на екранот)

Автоматски фокус: Dual Pixel CMOS AF (откривање на лице и AF со следење, FlexiZone-повеќекратно, FlexiZone-единечно)

Можност за избор на AF со една снимка и Servo AF за фотографии и видеоснимки

Мерење

Мерење со проценка во реално време со помош на сензорот за слика.
Мерење со проценка, делумно мерење, мерење во точка, просечно мерење со тежиште во центарот.

Опции на екран

Приказ на решетка (x3), хистограм, електронска либела

Тип на фајл

Типови на фотографии

JPEG: фино, нормално (компатибилност со Exif 2.30 [Exif Print]) / Design rule for Camera File system (2.0)

RAW: 14 бита, оригинално 2-ро издание на RAW од Canon
усогласеност со Digital Print Order Format [DPOF] верзија 1.1

RAW+JPEG истовремено снимање

RAW, RAW + L.

Големина на слика

JPEG 3:2: (L) 6000 x 4000, (M) 3984 x 2656, (S1) 2976 x 1984, (S2) 2400x1600,
JPEG 4:3: (L) 5328x4000, (M) 3552x2664, (S1) 2656x1992, (S2) 2112x1600,
JPEG 16:9: (L) 6000x3368, (M) 3984x2240, (S1) 2976x1680, (S2) 2400x1344,
JPEG 1:1: (L) 4000x4000, (M) 2656x2656, (S1) 1984x1984, (S2) 1600x1600,
RAW: (RAW) 6000x4000

Тип на видео

MP4 (видео: H.264 со компресија на тековен кадар / повеќе кадри, звук: AAC, нивото на снимање може рачно да се прилагоди од страна на корисникот)

Големина на видео

1920 x 1080 (59,94, 50 fps) компресија на повеќе кадри
1920 x 1080 (29,97, 25, 23,98 fps) компресија на повеќе кадри
1920 x 1080 (29,97, 25) компресија на повеќе кадри (lite)
1280 x 720 (59,94, 50 fps)  компресија на повеќе кадри
1280 x 720 (29,97, 25) компресија на повеќе кадри (lite)
640 x 480 (29,97, 25) компресија на повеќе кадри
640 x 480 (29,97, 25) компресија на повеќе кадри (lite)

Должина на видео снимки

Максимално траење 29мин. и 59 сек., максимална големина на фајл 4GB (ако големината на фајлот надминува 4GB, тогаш автоматски ќе се создаде нов фајл)

Папки

Новите фолдери можат рачно да се создаваат и избираат

Нумерирање на датотеки

(1) Секвенцијално нумерирање
(2) Автоматско ресетирање
(3) Рачно ресетирање

Други карактеристики

Функции за прилагодување

14 прилагодени функции

Ознаки за мета-податоци

Информации за авторски права на корисник (можат да се постават на фотоапаратот)
Рејтинг на слика (0-5 ѕвезди)

LCD панел / осветленост

Да / Да

Интелигентен сензор за ориентација

Да

Зум при репродукција

1,5x - 10x

Формати на приказ

(1) Единечна слика со информации (2 нивоа)
(2) Единечна слика
(3) Индекс со 4 слики
(4) Индекс со 9 слики
(5) Индекс со 36 слики
(6) Индекс со 100 слики
(7) Приказ со прескокнување

Слајд шоу

Избор на слики: сите слики, по датум, фолдер, видео снимки, фотографии
Време на репродукција: 1/2/3/5/10/20 секунди
Повторување: вклучено/исклучено
Музика во заднина: вклучена/исклучена
Променлив ефект: исклучен, лизгање во 1, лизгање во 2, избледување 1, избледување 2, избледување 3

Хистограм

Осветленост: да
RGB: да

Предупредување за преголема осветленост

Да

Бришење на слики/заштита

Бришење: изберете слика, изберете опсег, сите слики во папката, сите слики на картичката, сите пронајдени слики (при пребарување слики)
Заштита: една слика, изберете опсег, сите слики во папката, сите слики на картичката, сите пронајдени слики (при пребарување слики)

Категории на мени

(1) Мени за снимање (x5)
(2) Мени за репродукција (x3)
(3) Мени за поставување (x5)
(4) Мени за опции на екранот
(5) Мое мени

Јазици на мени

25 јазици
Англиски, германски, француски, холандски, дански, португалски, фински, италијански, норвешки, шведски, шпански, грчки, руски, полски, чешки, унгарски, романски, украински, турски, арапски, таи, едноставен кинески, традиционален кинески, корејски и јапонски

Ажурирање на firmwarе

Можно е ажурирање од страна на корисникот.

Интерфејс

Компјутер

Hi-Speed USB

Друго

Видео излез (PAL/ NTSC) (интегриран со USB приклучок), мини HDMI излез (компатибилност со HDMI-CEC), надворешен микрофон (мини стерео приклучок од 3,5 mm)

Директно печатење

Canon печатачи

Canon компактни фото печатачи и PIXMA печатачи кои поддржуваат PictBridge

PictBridge

Да

Простор за складирање

Тип

SD, SDHC, SDXC (компатибилност со UHS класа на брзина 1)

Поддржани оперативни системи

PC и Macintosh

Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 (со инсталиран софтвер Microsoft .NET Framework 4.5) [24]

Mac OS X 10.9 / 10.10 / 10.11 / 10.12

Софтвер

Обработка на слика

Digital Photo Professional 4 за обработка на RAW слики

Друго

EOS Utility
EOS Lens Registration Tool
EOS Web Service Registration Tool
EOS Sample Music
Picture Style Editor

Апликацијата Camera Connect е достапна за уреди со iOS и Android

Извор на напојување со енергија

Батерии

1 x литиум-јонска батерија на полнење LP-E17

Издржливост на батеријата

Визир: прибл. 600 (при 23°C, AE 50%, FE 50%) 12]
Визир: прибл. 550 (при 0°C, AE 50%, FE 50%)
Режим за прегледување во живо: прибл. 270 (при 23°C, AE 50%, FE 50%)
Режим за прегледување во живо: прибл. 230 (при 0°C, AE 50%, FE 50%)

Индикатор на батерија

5 нивоа

Штеди струја

Напојувањето се исклучува по 10/30 сек. (10 сек. кога се користи визирот/30 сек. кога се користи прегледување во живо или функции како што е репродукцијата на слики итн.), 30 сек., 1, 2, 4, 8, или 15 мин.

Напојување со енергија и полначи за батерии

AC адаптер AC-E6(N), DC приклучок: DR-E18, полнач за батерии LC-E17E

Дополнителна опрема

Визир

Заштитник за очи Ef
Гумена облога Ef
Леќи за прилагодување на диоптер од серија E
Додаток за продолжување на визир EP-EX15II
Лупа MG-Ef
Аголен пребарувач C

Торбичка

Полутврда торбичка EH26-L / EH27-L

Уред за безжичен пренос на датотеки

Пренос преку вграден Wi-Fi:

Wi-Fi (IEEE802.11b/g/n), (само 2,4 GHz), со поддршка за динамички NFC 13 (Поврзувањето преку NFC е можно само со компатибилни уреди со Android)

Bluetooth® (верзија 4.1, технологија за Bluetooth со мала потрошувачка на енергија) 14 15

Објективи

Сите EF и EF-S објективи

Блиц

Speedlite блицови од Canon (90EX, 220EX, 270EX, 270EX II, 320EX, 420EX, 430EX, 430EX II, 430EX III-RT, 550EX, 580EX, 580EX II, 600EX, 600EX-RT, 600EX II-RT, Macro-Ring-Lite, MR-14EX, Macro-Ring-Lite, MR-14EX II, Macro Twin Lite MT-24EX, Speedlite предавател ST-E2, Speedlite предавател ST-E3-RT)

Далечински контролор / преклопник

Далечински прекинувач RS-60E3, далечински управувач RC-6, далечински управувач BR-E1, далечински управувач со тајмер TC-80N3 16

Друго

Насочувачки стерео микрофон DM-E1
GPS приемник GP-E2
Ременче за на рака E2, GP-E2

Сите податоци се основаат врз стандардните методи за тестирање од Canon, освен ако не е поинаку назначено.

Подлежи на промена без претходно известување.

 1. Следните објективи не се компатибилни со дигиталната стабилизација вградена во фотоапаратот: EF50mm f/1.0L USM EF300mm, f/2.8L IS II USM EF600mm f/4L USM, EF50mm f/1.2L USM EF400mm f/2.8L USM EF600mm f/4L IS USM, EF85mm f/1.2L USM EF400mm f/2.8L II USM EF600mm f/4L IS II USM, EF85mm f/1.2L II USM EF400mm f/2.8L IS USM EF800mm f/5.6L IS USM, EF200mm f/1.8L USM EF400mm f/2.8L IS II USM EF1200mm f/5.6L USM, EF200mm f/2L IS USM EF500mm f/4L IS USM EF28-80mm f/2.8-4L USM, EF300mm f/2.8L USM EF500mm f/4L IS II USM EF200-400mm f/4L IS USM Extender, EF300mm f/2.8L IS USM EF500mm f/4.5L USM 1.4x
 2. Dual Pixel CMOS AF - AF може да се користи на површина од прибл. 80% вертикално x 80% хоризонтално од кадарот
 3. Периферните AF точки со вкрстување нема да функционираат како AF точки со вкрстување со следните објективи: EF 35-80mm f4-5.6 (II/III/USM), EF35-105mm f4.5-5.6 (USM). EF 80-200mm f4,5-5,6 (II)
 4. Максималниот број на AF слики зависи од избраниот сооднос на сликата
 5. Dual Pixel CMOS AF - AF може да се користи на површина од прибл. 80% вертикално x 80% хоризонтално од кадарот
 6. Препорачан индекс на експозиција
 7. со објектив од 50 mm до бесконечност, -1m-1 dpt
 8. Голема/фина резолуција(квалитет 8)
 9. Врз основа на условите за тестирање на Canon, JPEG, ISO 100, стандарден стил на слика. Се менува во зависност од објектот, марката и капацитетот на мемориската картичка, квалитетот на снимањето на сликата, ISO чувствителноста, погонскиот режим, стилот на сликата, прилагодените функции итн.
 10. Брзината на континуирано фотографирање е тестирана според методите за тестирање на Canon. За функцијата е потребна компатибилна SDHC/SDXC UHS мемориска картичка со класа на брзина 1, а вкупниот број на снимени слики е различен во зависност од објектот што се фотографира, поставките и брендот на мемориската картичка
 11. Максимална брзина за континуирано фотографирање со 1/500 сек. или поголема брзина на блендата, максимална решетка (различна во зависност од објективот), фотографирањето без треперење е оневозможено, со максимално наполнета батерија LP-E17 на собна температура (23°C/73°F).
 12. Врз основа на CIPA стандардот и со користење на формат на батерии и мемориски картички кои се испорачуваат со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено
 13. Употребата на Wi-Fi уредот може да биде ограничена во одредени земји или региони.
 14. Опремен со технологија за Bluetooth® со мала потрошувачка на енергија. Зборот во ознаката Bluetooth® и лого ознаките на Bluetooth се регистрирани заштитни знаци во сопственост на Bluetooth SIG, Inc. и секое користење на тие знаци од страна на Canon Europe Ltd. е дозволено со лиценца. Другите заштитни знаци и заштитни имиња им припаѓаат на нивните сопственици.
 15. За поврзување преку Bluetooth е потребен паметен уред со Bluetooth верзија 4.0 (или понова). Исто така, паметниот уред треба да го користи оперативниот систем iOS 8.4 (или понов) или Android 5.0 (или понов) и да ја има инсталирано најновата верзија на апликацијата Camera Connect
 16. Потребен е адаптерот за далечински управувач RA-E3