DSLR-фотоапарати

Canon EOS 800D

Спецификации

Димензии (Ш x В x Д)
131,0 x 99,9 x 76,2 mm
Тежина (вклучувајќи батерија и картичка)
Прибл. 532 g

Спецификации

 • 24,2 MP

  APS-C сензор

 • 45

  AF точки од вкрстен тип

 • Dual Pixel

  Dual Pixel CMOS AF

 • Wi-Fi

  Wi-Fi, NFC и Bluetooth®

 • Визир

  Оптички визир

 • Full HD

  Full HD видео со 60p

 • 6 FPS

  Континуирано фотографирање со 6 fps

 • Променлив агол

  Екран на допир со променлив агол

Детални спецификации

Сензор за слика

 • Тип
  22,3 mm x 14,9 mm CMOS
 • Ефективни пиксели
  Прибл. 24,20 мегапиксели
 • Вкупно пиксели
  Прибл. 25,80 мегапиксели
 • Сооднос на слика
  3:2
 • Филтер за ниски фреквенции
  Вграден/фиксен
 • Чистење на сензор
  EOS вграден систем за чистење
 • Тип на филтер за бои
  Примарни бои

Процесор на слика

 • Тип
  DIGIC 7

Објектив

 • Објектив со менување
  EF/EF-S
 • Фокусна должина
  Еквивалентно на 1,6x од фокусната должина на објективот
 • Стабилизација на слика
  Оптичка стабилизација на слика кај компатибилни објективи

  Видео: достапна е вградена дигитална стабилизација на слика со 5 оски. Дополнителни подобрувања на стабилизацијата од објективи компатибилни со динамичка стабилизација на слика 1

ФОКУСИРАЊЕ

 • Тип
  Преку оптичкиот визир:

  TTL-CT-SIR со CMOS сензор

  Преку LCD екранот при прегледување во живо:

  Dual Pixel CMOS AF систем. Пиксели за откривање на фаза вградени во сензорот за слика 2
 • AF систем / точки
  Преку оптичкиот визир:

  45 AF точки од вкрстен тип
  (45 AF точки од вкрстен тип со f/5.6, 27 точки со f/8 (9 од вкрстен тип), централната точка е од двоен вкрстен тип и нуди f/2.8 и f/5.6) 3

  Преку LCD екранот при прегледување во живо:

  Максимум 49 AF точки (фиксна локација на решетка од 7x7) преку автоматско избирање со фотоапаратот 4

  Слободно позиционирање на 1 AF точка/ 1 AF зона (9 точки, решетка од 3x3) преку рачно избирање 5
 • AF работен опсег
  Преку оптичкиот визир:

  EV -3 - 18 (при 23 °C и ISO 100) со централна AF точка и f/2.8 или поосветлени објективи

  Преку LCD екранот при прегледување во живо:

  EV -2 - 18 (при 23 °C и ISO 100) со AF со една снимка
 • AF режими
  AI фокус
  Една снимка
  AI Servo (алгоритам AI Servo II)
 • Избор на AF точка

  Преку оптичкиот визир:

  Автоматско бирање: AF во 45 точки
  Рачно бирање: AF во единечна точка
  Рачно бирање: зона на AF

  Рачно бирање: голема зона на AF

 • Приказ на избраните AF точки
  Означени на проѕирниот LCD екран од визирот и екранот за брза контрола
 • AF со предвидување
  Да6
 • AF заклучување
  Заклучување кога копчето на блендата е притиснато до половина во AF режим на една снимка или кога е притиснато копчето AF-ON.
 • Помошен зрак за AF
  Периодични вклучувања на вградениот блиц (ефикасен опсег до 4,0 m) или емитување преку изборниот наменски Speedlite блиц
 • Рачно фокусирање
  Се избира на објективот

Контрола на експозиција

 • Режими на мерење
  Преку оптичкиот визир:

  RGB+IR сензор за мерење со 7560 пиксели
  Мерење кога површината е поделена на 63 сегменти (9 × 7)
  (1) Мерење со проценка (поврзано со сите точки на AF)
  (2) Делумно мерење (прибл. 6,0 % од визирот)
  (3) Мерење во точка (прибл. 3,5 % од визирот)
  (4) Просечно мерење со тежиште во центарот

  Преку LCD екранот при прегледување во живо:

  (1) Мерење со проценка (315 зони)
  (2) Делумно мерење (прибл. 6,0 % од LCD екранот)
  (3) Мерење во точка (прибл. 2,6 % од LCD екранот)
  (4) Просечно мерење со тежиште во центарот
 • Опсег на мерење
  Преку оптичкиот визир:

  EV 1-20 (при 23 °C со објектив од 50mm f/1.4 ISO 100)

  Преку LCD екранот при прегледување во живо:

  EV 1-20 (при 23 °C, ISO 100, мерење со проценка)
 • AE заклучување
  Автоматски: во режим на AF со една снимка при мерењето со проценка, експозицијата се заклучува кога ќе се постигне фокусирање.
  Рачно: со помош на копчето за AE заклучување во режимите од креативната зона.
 • Компензација на експозиција
  +/-5 EV во 1/3 или 1/2 чекори на зголемување (може да се комбинира со AEB).
 • AEB
  3 снимки +/-3 EV со чекори на зголемување од 1/3 или 1/2
 • ISO чувствителност
  Автоматски (100-25600), 100-25600 (во чекори на зголемување од 1/3 или цел чекор)
  ISO може да се прошири до H: 51200
  При снимање видео: автоматски (100-12800), 100-12800 (во чекори на зголемување од 1/3 или цел чекор) ISO може да се прошири до H: 256007

Бленда

 • Тип
  Електронски контролирана бленда во рамнина на фокусот
 • Брзина
  30-1/4000 сек. (1/2 или 1/3 чекори на зголемување), сијалица (вкупен опсег на брзина на бленда. Достапниот опсег се менува во зависност од режимот на снимање)

Баланс на белата боја

 • Тип
  Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор
 • Подесувања
  AWB (приоритет на амбиент, приоритет на бела боја), дневна светлина, сенка, облачно, вештачко светло, бела боја
  флуоресцентна светлина, блиц, прилагодено, подесување на температура на боја.
  Компензација на баланс на белата боја:
  Отстапување на сина/килибар боја +/-9 нивоа
  Отстапување на магента/зелена боја +/-9 нивоа
 • Прилагодување на балансот на белата боја
  Да, може да се регистрира 1 корисничко подесување
 • WB со групирање
  +/-3 нивоа во чекори на зголемување од едно ниво
  3 групни снимки на едно притиснување на копчето за бленда.
  Избор на отстапување сино/килибар или отстапување магента/зелено.

Визир

 • Тип
  Пентаогледало
 • Покриеност (вертикално/хоризонтално)
  Прибл. 95 %
 • Зголемување
  Прибл. 0,82x 8
 • Растојание на окото
  Прибл. 19 mm (од центарот на леќата)
 • Корекција на диоптер
  -3 to +1 m-1 (диоптер)
 • Екран за фокусирање
  Фиксен (проѕирен LCD екран за приказ на информации)
 • Огледало
  Полуогледало со брзо враќање (пренос: коефициент на одбивање 40:60, нема прекин на огледало со објектив EF 600mm f/4 IS USM или пократко)
 • Информации на визир
  Информации за AF: AF точки, потврда на фокус,  режим за избирање на AF површина

  Информации за експозиција: брзина на бленда, вредност на решетка, ISO брзина (секогаш се прикажува), AE заклучување, ниво/компензација на експозиција, круг на мерење во точка, предупредување за експозиција, AEB.

  Информации за блиц: подготвен блиц, брза синхронизација, FЕ заклучување, компензација на блиц при експозиција, светло за намалување на ефектот „црвени очи“ при сликање со блиц.
  Информации за слика: информации за картичка, максимум групни снимки (приказ со 1 цифра), приоритет на најсветли тонови (D+).

  Информации за композиција: решетка, електронска либела, сооднос на слика
  Други информации: икона за предупредување, откривање на треперење
 • Преглед на длабочина на поле
  Да, со копче за преглед на длабочина на поле.
 • Капаче на визир
  На ременче

LCD монитор

 • Тип
  Clear View II TFT екран на допир со променлив агол од 7,7 cm (3,0") 3:2, прибл. 1040 K sRGB точки
 • Покриеност
  Прибл. 100%
 • Агол на гледање (хоризонтално/вертикално)
  Прибл. 170°
 • Прекривен слој
  Заштита од замачкување
 • Прилагодување на осветленост
  Поставување на едно од седумте нивоа
 • Опции на екран
  (1) Екран за брза контрола
  (2) Подесувања на фотоапарат
  (3) Електронско ниво

Блиц

 • Вграден блиц GN (ISO 100, метри)
  12
 • Покриеност со вграден блиц
  фокусна должина до 17 mm (35mm еквивалент: прибл. 28mm)
 • Време на обновување на вграден блиц
  Прибл. 3 секунди
 • Режими
  Автоматски, рачен блиц, интегриран Speedlite предавател
 • Корекција на црвени очи
  Да - со ламба за намалување на ефектот ''црвени очи''
 • X-sync
  1/200 сек.
 • Компензација на експозиција при блиц
  ‘+/- 2 EV во чекори на зголемување од 1/2 или 1/3
 • Групирање на експозиции на блиц
  Да, со компатибилен надворешен блиц
 • Заклучување на експозиција при блиц
  Да
 • Синхронизација на "втора завеса"
  Да
 • HotShoe/ PC приклучок
  Да/ Не
 • Компатибилност со надворешни блицеви
  E-TTL II со Speedlite блицови од серијата ЕХ, поддршка за повеќе безжични оптички блицови
 • Контрола на надворешен блиц
  преку екранот за мени на фотоапаратот

Фотографирање

 • Режими
  Интелигентно автоматско откривање на сцена (фотографии и видеоснимки), без блиц, креативен автоматски, портрет, пејзаж, снимки одблиску, спорт, SCN(групна фотографија, ноќен портрет, рачно снимање на ноќни сцени, контрола на HDR задно осветлување, храна, деца, светлина од свеќи), креативни филтри, програма AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачен (фотографии и видеоснимки)
 • Стилови на слика
  Автоматски, стандарден, портрет, пејзаж, врвни детали, неутрален, верен, црно-бел, дефиниран од корисник (x3)
 • Простор на бои
  sRGB и Adobe RGB
 • Обработка на слика
  Приоритет на најсветли тонови
  Автоматска оптимизација на осветлување (4 подесувања)
  Намалување на шум при долга експозиција
  Намалување на шум при висока ISO чувствителност (4 подесувања)
  Повеќе снимки со намалување на шум
  Автоматска корекција на периферно осветлување на објектив, корекција на хроматска аберација, корекција на изобличување, корекција на распрскувањето на светлината
  Креативни филтри (зрнеста текстура во црно-бело, мек фокус, ефект на рибино око, уметнички ефекти со нагласени бои, ефект на сликање со водени бои, ефект на фотоапарат-играчка, минијатурен ефект, стандардна уметност HDR, уметност со живописни бои HDR, уметност со нагласени бои HDR, релјефна уметност HDR)
  Повеќе експозиции

  Обработка на RAW слики - само при репродукција на слики
  Менување на големина во M или S1, S2
 • Режим на фотографирање
  Поединечно, континуирано L, континуирано H, самостоен тајмер (2s+далечински, 10s +далечински)
 • Континуирано фотографирање
  Макс. прибл. 6fps. (брзината се одржува сè додека не се наполни картичката) (JPEG) 910(со UHS-I картичка), 27 слики (RAW)(со UHS-I картичка)) 1112

Режим за прегледување во живо

 • Покриеност
  Прибл. 100% (хоризонтално и вертикално)
 • Стапка на слики
  29,97 fps
 • ФОКУСИРАЊЕ
  Рачно фокусирање (зголемување на слика од 5x или 10x во која било точка на екранот)
  Автоматски фокус: Dual Pixel CMOS AF (откривање на лице и AF со следење, FlexiZone-повеќекратно, FlexiZone-единечно)
  Можност за избор на AF со една снимка и Servo AF за фотографии и видеоснимки
 • Мерење
  Мерење со проценка во реално време со помош на сензорот за слика.
  Мерење со проценка, делумно мерење, мерење во точка, просечно мерење со тежиште во центарот.
 • Опции на екран
  Приказ на решетка (x3), хистограм, електронска либела,

Тип на фајл

 • Типови на фотографии
  JPEG: фино, нормално (компатибилност со Exif 2.30 [Exif Print]) / Design rule for Camera File system (2.0)

  RAW: 14 бита, оригинално 2-ро издание на RAW од Canon
  усогласеност со Digital Print Order Format [DPOF] верзија 1.1
 • RAW+JPEG истовремено снимање
  RAW, RAW + L.
 • Големина на слика
  JPEG 3:2: (L) 6000 x 4000, (M) 3984 x 2656, (S1) 2976 x 1984, (S2) 2400x1600,
  JPEG 4:3: (L) 5328x4000, (M) 3552x2664, (S1) 2656x1992, (S2) 2112x1600,
  JPEG 16:9: (L) 6000x3368, (M) 3984x2240, (S1) 2976x1680, (S2) 2400x1344,
  JPEG 1:1: (L) 4000x4000, (M) 2656x2656, (S1) 1984x1984, (S2) 1600x1600,
  RAW: (RAW) 6000x4000
 • Тип на видео
  MP4 (видео: H.264 со компресија на тековен кадар / повеќе кадри, звук: AAC, нивото на снимање може рачно да се прилагоди од страна на корисникот)
 • Големина на видео
  1920 x 1080 (59,94, 50 fps) компресија на повеќе кадри
  1920 x 1080 (29,97, 25, 23,98 fps) компресија на повеќе кадри
  1920 x 1080 (29,97, 25) компресија на повеќе кадри (lite)
  1280 x 720 (59,94, 50 fps)  компресија на повеќе кадри
  1280 x 720 (29,97, 25) компресија на повеќе кадри (lite)
  640 x 480 (29,97, 25) компресија на повеќе кадри
  640 x 480 (29,97, 25) компресија на повеќе кадри (lite)
 • Должина на видео снимки
  Максимално траење 29мин. и 59 сек., максимална големина на фајл 4GB (ако големината на фајлот надминува 4GB, тогаш автоматски ќе се создаде нов фајл)
 • Папки
  Новите фолдери можат рачно да се создаваат и избираат
 • Нумерирање на датотеки
  (1) Секвенцијално нумерирање
  (2) Автоматско ресетирање
  (3) Рачно ресетирање

Други карактеристики

 • Функции за прилагодување
  15 прилагодени функции
 • Ознаки за мета-податоци
  Информации за авторски права на корисник (можат да се постават на фотоапаратот)
  Рејтинг на слика (0-5 ѕвезди)
 • LCD панел / осветленост
  Да / Да
 • Интелигентен сензор за ориентација
  Да
 • Зум при репродукција
  1,5x - 10x
 • Формати на приказ
  (1) Единечна слика со информации (2 нивоа)
  (2) Единечна слика
  (3) Индекс со 4 слики
  (4) Индекс со 9 слики
  (5) Индекс со 36 слики
  (6) Индекс со 100 слики
  (7) Приказ со прескокнување
 • Слајд шоу
  Избирајте слики со функцијата за пребарување слики
  Време на репродукција: 1/2/3/5/10/20 секунди
  Повторување: вклучено/исклучено
  Музика во заднина: вклучена/исклучена
  Променлив ефект: исклучен, лизгање во 1, лизгање во 2, избледување 1, избледување 2, избледување 3
 • Хистограм
  Осветленост: да
  RGB: да
 • Предупредување за преголема осветленост
  Да
 • Бришење на слики/заштита
  Бришење: изберете слика, изберете опсег, сите слики во папката, сите слики на картичката, сите пронајдени слики (при пребарување слики)
  Заштита: една слика, изберете опсег, сите слики во папката, сите слики на картичката, сите пронајдени слики (при пребарување слики)
 • Категории на мени
  (1) Мени за снимање (x5)
  (2) Мени за репродукција (x3)
  (3) Мени за поставување (x4)
  (4) Мени за опции на екранот
  (5) Мое мени
 • Јазици на мени
  25 јазици
  Англиски, германски, француски, холандски, дански, португалски, фински, италијански, норвешки, шведски, шпански, грчки, руски, полски, чешки, унгарски, романски, украински, турски, арапски, таи, едноставен кинески, традиционален кинески, корејски и јапонски
 • Ажурирање на firmwarе
  Можно е ажурирање од страна на корисникот.

Интерфејс

 • Компјутер
  Hi-Speed USB
 • Друго
  Видео излез (PAL/ NTSC) (интегриран со USB приклучок), HDMI мини излез (HDMI-CEC компатибилност), надворешен микрофон (3,5mm стерео мини приклучок)

Директно печатење

 • Canon печатачи
  Canon компактни фото печатачи и PIXMA печатачи кои поддржуваат PictBridge
 • PictBridge
  Да

Простор за складирање

 • Тип
  SD, SDHC, SDXC (компатибилност со UHS класа на брзина 1)

Поддржани оперативни системи

 • PC и Macintosh
  Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 (со инсталиран софтвер Microsoft .NET Framework 4.5) 13

  Mac OS X 10.9 / 10.10 / 10.11 / 10.12

Софтвер

 • Обработка на слика
  Digital Photo Professional 4 (обработка на RAW слики)
 • Друго
  EOS Utility
  EOS Lens Registration Tool
  EOS Web Service Registration Tool
  EOS Sample Music
  Picture Style Editor

  Апликацијата Camera Connect е достапна за уреди со iOS и Android

Извор на напојување со енергија

 • Батерии
  1 x литиум-јонска батерија на полнење LP-E17
 • Издржливост на батеријата
  Визир: прибл. 600 (при 23°C, AE 50%, FE 50%) 14
  Визир: прибл. 550 (при 0°C, AE 50%, FE 50%)
  Прегледување во живо: овозможено 270 (при 23°C, AE 50%, FE 50%)
  Прегледување во живо: овозможено 230 (при 0°C, AE 50%, FE 50%)
 • Индикатор на батерија
  4 нивоа
 • Штеди струја
  Напојувањето се исклучува по 10/30 сек. (10 сек. за визирот/30 сек. за прегледување во живо, функции, репродукција на слики итн.), 30 сек., 1, 2, 4, 8, или 15 мин.
 • Напојување со енергија и полначи за батерии
  AC адаптер AC-E6(N), DC приклучок: DR-E18, полнач за батерии LC-E17

Дополнителна опрема

 • Визир
  Заштитник за очи Ef
  Гумена облога Ef
  Леќи за прилагодување на диоптер од серија E
  Додаток за продолжување на визир EP-EX15II
  Лупа MG-Ef
  Аголен пребарувач C
 • Торбичка
  Полутврда торбичка EH26-L / EH27-L
 • Уред за безжичен пренос на датотеки
  Пренос преку вграден Wi-Fi
  Поврзувањето со паметни уреди е можно со верзиите 4.0-4.4/5.0-5.1 на Android или 7.1/8-8.3 на iOS.
  Поврзувањето преку NFC е можно само со компатибилни уреди со Android
  Bluetooth® (верзија 4.1, технологија за Bluetooth со мала потрошувачка на енергија) 15 16
 • Објективи
  Сите EF и EF-S објективи
 • Блиц
  Canon Speedlite блицови (90EX, 220EX, 270EX, 270EX II, 320EX, 420EX, 430EX, 430EX II, 430EX III-RT, 550EX, 580EX, 580EX II, 600EX, 600EX-RT, Macro-Ring-Lite, MR-14EX, Macro Twin Lite MT-24EX, Speedlite предавател ST-E2, Speedlite предавател ST-E3-RT)
 • Далечински контролор / преклопник
  Далечински прекинувач RS-60E3, далечински управувач RC-6, далечински управувач BR-E1
 • Друго
  Насочувачки стерео микрофон DM-E1, ременче за на рака E2, GP-E2

Сите податоци се основаат врз стандардните методи за тестирање од Canon, освен ако не е поинаку назначено.

Подлежи на промена без претходно известување.

 1. Следните објективи не се компатибилни со дигиталната стабилизација вградена во фотоапаратот: EF50mm f/1.0L USM EF300mm, f/2.8L IS II USM EF600mm f/4L USM, EF50mm f/1.2L USM EF400mm f/2.8L USM EF600mm f/4L IS USM, EF85mm f/1.2L USM EF400mm f/2.8L II USM EF600mm f/4L IS II USM, EF85mm f/1.2L II USM EF400mm f/2.8L IS USM EF800mm f/5.6L IS USM, EF200mm f/1.8L USM EF400mm f/2.8L IS II USM EF1200mm f/5.6L USM, EF200mm f/2L IS USM EF500mm f/4L IS USM EF28-80mm f/2.8-4L USM, EF300mm f/2.8L USM EF500mm f/4L IS II USM EF200-400mm f/4L IS USM Extender, EF300mm f/2.8L IS USM EF500mm f/4.5L USM 1.4x
 2. Dual Pixel CMOS AF - AF може да се користи на површина од прибл. 80% вертикално x 80% хоризонтално од кадарот
 3. Периферните AF точки со вкрстување нема да функционираат како AF точки со вкрстување со следните објективи: EF 35-80mm f4-5.6 (II/III/USM), EF35-105mm f4.5-5.6 (USM). EF 80-200mm f4,5-5,6 (II)
 4. Максималниот број на AF слики зависи од избраниот сооднос на сликата
 5. Dual Pixel CMOS AF - AF може да се користи на површина од прибл. 80% вертикално x 80% хоризонтално од кадарот
 6. со EF300mm f/2.8L IS USM при 50kph
 7. Препорачан индекс на експозиција
 8. со објектив од 50 mm до бесконечност, -1m-1 dpt
 9. Голема/фина резолуција(квалитет 8)
 10. Брзината на континуирано фотографирање е тестирана според методите за тестирање на Canon. За функцијата е потребна компатибилна SDHC/SDXC UHS мемориска картичка со класа на брзина 1, а вкупниот број на снимени слики е различен во зависност од објектот што се фотографира, поставките и брендот на мемориската картичка
 11. Врз основа на условите за тестирање на Canon, JPEG, ISO 100, стандарден стил на слика. Се менува во зависност од објектот, марката и капацитетот на мемориската картичка, квалитетот на снимањето на сликата, ISO чувствителноста, погонскиот режим, стилот на сликата, прилагодените функции итн.
 12. Брзината на континуирано фотографирање е тестирана според методите за тестирање на Canon. За функцијата е потребна компатибилна SDHC/SDXC UHS мемориска картичка со класа на брзина 1, а вкупниот број на снимени слики е различен во зависност од објектот што се фотографира, поставките и брендот на мемориската картичка
 13. Софтверските апликации се компатибилни со Windows 10 само во режимот Windows 10 Desktop
 14. Врз основа на CIPA стандардот и со користење на формат на батерии и мемориски картички кои се испорачуваат со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено
 15. Опремен со технологија за Bluetooth® со мала потрошувачка на енергија. Зборот во ознаката Bluetooth® и лого ознаките на Bluetooth се регистрирани заштитни знаци во сопственост на Bluetooth SIG, Inc. и секое користење на тие знаци од страна на Canon Europe Ltd. е дозволено со лиценца. Другите заштитни знаци и заштитни имиња им припаѓаат на нивните сопственици.
 16. За поврзување преку Bluetooth е потребен паметен уред со Bluetooth верзија 4.0 (или понова). Исто така, паметниот уред треба да го користи оперативниот систем iOS 8.4 (или понов) или Android 5.0 (или понов) и да ја има инсталирано најновата верзија на апликацијата Camera Connect