DSLR-фотоапарати

Canon EOS 90D

Спецификации

Раб. услови
0 - 40 °C, влажност 85% или помалку
Димензии (Ш x В x Д)
140,7 x 104,8 x 76,8 mm
Тежина (само куќиште)
Прибл. 701 g
EOS 90D

Спецификации

 • Брзо континуирано фотографирање

  Фотографирајте движења со брзина до 10 fps

 • iTR-фокусирање со следење

  Фокусирајте ги дури и објектите што се движат брзо

 • APS-C CMOS-сензор со 32,5 мегапиксели

  За исклучителни детали

 • Снимање во 4K и Dual Pixel CMOS AF

  Видео и аудио со врвен квалитет

 • Интелигентен оптички визир

  Удобен за користење дури и во долги временски периоди

 • Максимална вредност на ISO од 25.600

  Фотографирајте рачно при слаба осветленост

 • 45 AF-точки од вкрстен тип со повеќенаменски контролер

  Фокусирајте брзо и прецизно дури и при слаба осветленост

 • Wi-Fi и Bluetooth®

  За споделување слики и за далечинска контрола на фотоапаратот*

Детални спецификации

Сензор за слика

 • Тип
  22,3 mm x 14,8 mm CMOS
 • Ефективни пиксели
  Прибл. 32,5 MP
 • Вкупно пиксели
  Прибл. 34,4 MP
 • Сооднос на слика
  3:2
 • Филтер за ниски фреквенции
  Вграден/фиксен
 • Чистење на сензор
  EOS вграден систем за чистење
 • Тип на филтер за бои
  Примарни бои

Процесор на слика

 • Тип
  DIGIC 8

Објектив

 • Објектив со менување
  EF/EF-S
 • Фокусна должина
  Еквивалентно на 1,6x од фокусната должина на објективот
 • Стабилизација на слика
  Оптичка стабилизација на слика со компатибилни објективи.
  Видео: дигитална стабилизација на слика за видео

ФОКУСИРАЊЕ

 • Тип
  Преку оптичкиот визир:
  TTL-CT-SIR со CMOS сензор

  Преку LCD екранот при прегледување во живо:
  Dual Pixel CMOS AF систем. Пиксели за откривање на фаза вградени во сензорот за слика 1
 • AF систем / точки
  45 AF точки од вкрстен тип
  (45 AF-точки од вкрстен тип со f/5.6, 27 точки со f/8 [9 од вкрстен тип], централната точка е од двоен вкрстен тип и нуди f/2.8 и f/5.6) 2 3
 • AF работен опсег
  EV -3 - 18 (при 23°C и ISO100)
 • AF режими
  AI фокус
  Една снимка
  AI Servo
 • Избор на AF точка
  Автоматско бирање: AF во 45 точки
  Рачно бирање: AF во единечна точка
  Рачно бирање: AF во точка
  Рачно бирање: зона на AF
  Рачно бирање: голема зона на AF
  AF точките можат одделно да се избираат за вертикално и хоризонтално фотографирање
 • Приказ на избраните AF точки
  Означени на проѕирниот LCD екран од визирот и екранот за брза контрола
 • AF со предвидување
  Да, до 8m
 • AF заклучување
  AF точките можат одделно да се избираат за вертикално и хоризонтално фотографирање
 • Помошен зрак за AF
  Периодични вклучувања на вградениот блиц или емитување преку изборниот наменски Speedlite блиц
 • Рачно фокусирање
  Се избира на објективот
 • Фокусирање со групирање
  Да
 • AF микро прилагодување
  +/- 20 чекори (подесување на широкоаголен и телефото зум)
  Прилагодување на сите објективи за иста количина
  Поединечно прилагодување до 40 објективи
  Зачувување на прилагодувањата на објективите по сериски број

Контрола на експозиција

 • Режими на мерење
  Преку оптичкиот визир:

  Сензор за мерење RGB+IR до 220.000 пиксели
  Мерење кога површината е поделена на 216 сегменти (18 × 12)
  (1) Мерење со проценка (поврзано со сите точки на AF)
  (2) Делумно мерење (прибл. 6,5% од визирот)
  (3) Мерење во точка (прибл. 2,0 % од визирот)
  (4) Просечно мерење со тежиште во центарот

  Преку LCD екранот при прегледување во живо:

  (1) Мерење со проценка (384 зони)
  (2) Делумно мерење (прибл. 4,5 % од LCD-екранот)
  (3) Мерење во точка (прибл. 2,6 % од LCD екранот)
  (4) Просечно мерење со тежиште во центарот
 • Опсег на мерење
  Преку оптичкиот визир:
  EV 1-20 (при 23 °C со објектив од 50mm f/1.4 ISO 100)

  Преку LCD екранот при прегледување во живо:
  EV -2-20 (при 23 °C, ISO 100, мерење со проценка)

  Видео: EV 0-20 (при 23 °C, ISO 100, мерење со проценка)
 • AE заклучување
  Автоматски: во режим на AF со една снимка при мерењето со проценка, експозицијата се заклучува кога ќе се постигне фокусирање.
  Рачно: со помош на копчето за AE заклучување во режимите од креативната зона.
 • Компензација на експозиција
  +/-5 EV во 1/3 или 1/2 чекори на зголемување (може да се комбинира со AEB).
 • AEB
  2, 3, 5 или 7 снимки +/-3 EV 1/3 или 1/2 чекори на зголемување
 • ISO чувствителност
  Автоматски (100-25600), 100-25600 (во чекори на зголемување од 1/3 или цел чекор)
  ISO може да се прошири до H: 51200
  При снимање видео: автоматски (100-12800), 100-12800 (во чекори на зголемување од 1/3 или цел чекор) ISO може да се прошири до H: 25.600

Бленда

 • Тип
  Електронски контролирана бленда во рамнина на фокусот
 • Брзина
  30-1/8000 сек. (1/2 или 1/3 чекори на зголемување), сијалица (вкупен опсег на брзина на бленда. Достапниот опсег се менува во зависност од режимот на снимање). Електронска бленда до 1/16000

Баланс на белата боја

 • Тип
  Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор
 • Подесувања
  AWB (приоритет на амбиент, приоритет на бела боја), дневна светлина, сенка, облачно, вештачко светло, бела боја
  флуоресцентна светлина, блиц, прилагодено, подесување на температура на боја.
  Компензација на баланс на белата боја:
  1. Сина/килибар +/-9
  2. Магента/зелена +/-9
 • Прилагодување на балансот на белата боја
  Да, може да се регистрира 1 корисничко подесување
 • WB со групирање
  +/-3 нивоа во чекори на зголемување од едно ниво
  3 групни снимки на едно притиснување на копчето за бленда.
  Избор на отстапување сино/килибар или отстапување магента/зелено.

Визир

 • Тип
  Пентапризма
 • Покриеност (вертикално/хоризонтално)
  Прибл. 100%
 • Зголемување
  Прибл. 0,95x 4
 • Растојание на окото
  Прибл. 22mm (од центарот на леќата)
 • Корекција на диоптер
  -3 to +1 m-1 (диоптер)
 • Екран за фокусирање
  Фиксен (проѕирен LCD екран)
 • Огледало
  Полуогледало со брзо враќање (пренос: коефициент на одбивање 40:60, нема прекин на огледало со објектив EF 600mm f/4 IS USM или пократко)
 • Информации на визир
  Информации за AF: AF точки, потврда на фокус,  режим за избирање на AF површина
  Информации за експозиција: брзина на бленда, вредност на решетка, ISO брзина (секогаш се прикажува), AE заклучување, ниво/компензација на експозиција, круг на мерење во точка, предупредување за експозиција, AEB.
  Информации за блиц: подготвен блиц, брза синхронизација, FЕ заклучување, компензација на блиц при експозиција, светло за намалување на ефектот „црвени очи“ при сликање со блиц.
  Информации за слика: информации за картичка, максимум групни снимки (приказ со 2 цифри), приоритет на најсветли тонови (D+).
  Информации за композиција: решетка, електронска либела, сооднос на слика
  Други информации: проверка на батерија, симбол за предупредување, откривање на треперење
 • Преглед на длабочина на поле
  Да, со копче за преглед на длабочина на поле.

LCD монитор

 • Тип
  Clear View II TFT екран на допир од 7,7cm (3,0") со променлив агол и сооднос од 3:2, прибл. 1040K точки
 • Покриеност
  Прибл. 100%
 • Агол на гледање (хоризонтално/вертикално)
  Прибл. 170°
 • Прекривен слој
  Заштита од замачкување
 • Прилагодување на осветленост
  Поставување на едно од седумте нивоа
 • Опции на екран
  (1) Екран за брза контрола
  (2) Подесувања на фотоапарат
  (3) Електронско ниво

Блиц

 • Вграден блиц GN (ISO 100, метри)
  12
 • Покриеност со вграден блиц
  до фокусна должина од 17 мм (35 мм еквивалент: 27 мм)
 • Време на обновување на вграден блиц
  Прибл. 3 секунди
 • Режими
  Автоматски, рачен блиц, интегриран Speedlite предавател
 • X-sync
  1/250сек.
 • Компензација на експозиција при блиц
  +/- 3EV во 1/2 или 1/3 чекори на зголемување
 • Групирање на експозиции на блиц
  Да, со компатибилен надворешен блиц
 • Заклучување на експозиција при блиц
  Да
 • Синхронизација на "втора завеса"
  Да
 • HotShoe/ PC приклучок
  Да/Не
 • Компатибилност со надворешни блицеви
  E-TTL II со Speedlite блицови од серијата ЕХ, поддршка за повеќе безжични оптички блицови
 • Контрола на надворешен блиц
  преку екранот за мени на фотоапаратот

Фотографирање

 • Режими
  Интелигентно автоматско откривање на сцена (фотографии и видеоснимки), креативен автоматски режим, SCN (портрет, пејзаж, снимки одблиску, спорт, ноќен портрет, рачно снимање ноќни сцени, контрола на HDR-задно осветлување, храна, деца, светлина од свеќи, групна фотографија, поместување), креативни филтри, програма AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачно (фотографии и видеоснимки), сијалица, прилагодено 1, прилагодено 2
 • Стилови на слика
  Автоматски, стандарден, портрет, пејзаж, врвни детали, неутрален, верен, црно-бел, дефиниран од корисник (x3)
 • Простор на бои
  sRGB и Adobe RGB
 • Обработка на слика

  Приоритет на најсветли тонови (нормално и подобрено)
  Автоматска оптимизација на осветлување (4 подесувања)
  Дигитално оптимизирање на објективот
  Намалување на шум при долга експозиција
  Намалување на шум при висока ISO чувствителност (4 подесувања)
  Повеќе снимки со намалување на шум
  Автоматска корекција на периферно осветлување на објектив и корекција на хроматска аберација
  Креативна помош
  Креативни филтри (црно-бела зрнеста текстура, мек фокус, ефект на рибино око, ефект на сликање со водени бои, ефект на фотоапарат-играчка, минијатурен ефект, уметност со живописни бои HDR, уметност со нагласени бои HDR, релјефна уметност HDR, стандардна уметност HDR)
  Повеќе експозиции
  Обработка на RAW слики - само при репродукција на слики
  Менување на големина во M или S1, S2

 • Режим на фотографирање
  Поединечно, континуирано L, континуирано H, самостоен тајмер (континуиран, континуирано поместување, 2 сек.+далечински, 10 сек.+далечински), бесшумно поединечно фотографирање, бесшумно континуирано фотографирање 5
 • Континуирано фотографирање
  Макс. прибл. 10fps. (брзината се одржува до 58 JPEG-слики и 25 RAW-слики со UHS-II-картичка)
  Прегледување во живо макс. прибл. 11 fps. со AF со една снимка, 7 fps со Servo AF 6 7
 • Бројач на интервали
  Вграден, избор на број на снимки од 1-99 или неограничено. Можност за тајмер на сијалицата

Режим за прегледување во живо

 • Тип
  Електронски визир со сензор за слика
 • Покриеност
  Прибл. 100% (хоризонтално и вертикално)
 • Стапка на слики
  59,94 fps
 • ФОКУСИРАЊЕ
  Рачно фокусирање (зголемување на слика од 5x или 10x во која било точка на екранот)
  Автоматски фокус: Dual Pixel CMOS AF (откривање на лице и AF со следење, AF на очи, FlexiZone-повеќекратно, FlexiZone-единечно), прилагодување на чувствителноста за следење (-2 до +2), следење со забрзување (-2 до +2) Автоматско менување на AF-точки (0 до +2)
 • Мерење
  Мерење со проценка во реално време со помош на сензорот за слика.
  Мерење со проценка, делумно мерење, мерење во точка, просечно мерење со тежиште во центарот.
 • Опции на екран
  Приказ на решетка (x3), хистограм, електронска либела,

Тип на фајл

 • Типови на фотографии
  JPEG: фино, нормално (компатибилност со Exif 2.31) / Design rule for Camera File system (2.0)
  RAW: RAW (CR3 14 бита), CRAW (Compact RAW)
  усогласеност со Digital Print Order Format [DPOF] верзија 1.1
 • RAW+JPEG истовремено снимање
  Да, секоја можна комбинација на RAW + JPEG.
 • Големина на слика
  RAW: (3:2) 6960 x 4640, (4:3) 6160 x 4640, (16:9) 6960 x 3904, (1:1) 4640x 4640

  JPEG 3:2 (L) 6960 x 4640, (M) 4800 x 3200, (S1) 3472 x 2320, (S2) 2400 x 1600
  JPEG 4:3 (L) 6160 x 4640, (M) 4256 x 3200 (S1) 3072 x 2320 (S2) 2112 x 1600
  JPEG 16:9 (L) 6960 x 3904, (M) 4800 x 2688 (S1) 3472 x 1952 (S2) 2400 x 1344
  JPEG (1:1) (L) 4640 x 4640, (M) 3200 x 3200, (S1) 2300 x 2300 (S2) 1600 x 1600

  Вградена обработка на RAW и можност за промена на големината на сликата при репродукција
 • Тип на видео
  MP4 [видео: MPEG-4 AVC/H.264, звук: Linear PCM / AAC]
 • Големина на видео
  4K - 3840 x 2160 (29,97, 25 fps) 8
  Full HD - 1920 x 1080 (119,88, 100, 59,94, 50, 29,97, 25 fps)8
  HD - 1280 x 720 (59,94, 50 fps)
  HDR - 1920 x 1080 (29,97, 25 fps)
  4K-видеоснимки со забрзано движење - 3840 x 2160 (29,97, 25 fps)
 • Должина на видео снимки
  Максимално траење од 29 мин. 59 сек., максимална големина на датотека од 4 GB (ако големината на датотеката надминува 4 GB, тогаш автоматски ќе се создаде нова датотека, освен во режимот за видеоснимки со забрзано движење. Картичките во формат ExFat немаат ограничување за големината на датотеките)
 • Папки
  Новите фолдери можат рачно да се создаваат и избираат
 • Нумерирање на датотеки
  (1) Секвенцијално нумерирање
  (2) Автоматско ресетирање
  (3) Рачно ресетирање

Други карактеристики

 • Материјали на куќиште
  Алуминиумска легура и обвивка од поликарбонат со стаклени влакна
 • Тежина (само куќиште)
  Прибл. 701 g (стандарди за тестирање CIPA, вклучувајќи батерија и мемориска картичка)
 • Функции за прилагодување
  29 прилагодени функции
 • Ознаки за мета-податоци
  Информации за авторски права на корисник (можат да се постават на фотоапаратот)
  Рејтинг на слика (0-5 ѕвезди)
 • LCD панел / осветленост
  Да/Да
 • Отпорност на вода / прав
  Да
 • Аудио белешки
  Не
 • Интелигентен сензор за ориентација
  Да
 • Зум при репродукција
  1,5x - 10x
 • Формати на приказ
  (1) Единечна слика со информации (2 нивоа)
  (2) Единечна слика
  (3) Индекс со 4 слики
  (4) Индекс со 9 слики
  (5) Индекс со 36 слики
  (6) Индекс со 100 слики
  (7) Приказ со прескокнување
  (8) Уредување на видео
 • Слајд шоу
  Избор на слики: сите слики, по датум, папка, видеоснимки, фотографии, заштита
  Време на репродукција: 1/2/3/5/10/20 секунди
  Повторување: вклучено/исклучено
  Музика во заднина: вклучена/исклучена
  Променлив ефект: исклучен, лизгање во 1, лизгање во 2, избледување 1, избледување 2, избледување 3
 • Хистограм
  Осветленост: да
  RGB: да
 • Предупредување за преголема осветленост
  Да
 • Бришење на слики/заштита
  Бришење: една слика, избран опсег, сите слики во папка, сите слики на картичка
  Заштита: една слика, избран опсег, сите слики во папка, сите слики на картичка
 • Категории на мени
  (1) Мени за снимање (x6)
  (2) Мени за репродукција (x4)
  (3) Мени за безжично поврзување
  (4) Мени за поставување (x5)
  (5) Мени со прилагодени функции
  (6) Мое мени
 • Јазици на мени
  29 јазици
  Англиски, германски, француски, холандски, дански, португалски, фински, италијански, украински, норвешки, шведски, шпански, грчки, руски, полски, чешки, унгарски, виетнамски, хинди, романски, турски, арапски, таи, едноставен кинески, традиционален кинески, корејски, малајски, индонезиски и јапонски
 • Ажурирање на firmwarе
  Можно е ажурирање од страна на корисникот.

Интерфејс

 • Компјутер
  USB Micro-B
  Кабел за интерфејс IFC-600PCU
 • Wi-Fi
  Безжичен LAN (IEEE802.11b/g/n), (само 2,4 GHz, 1-11 кан.)
 • Wi-Fi безбедност
  Пристапна точка на фотоапаратот: WPA2-PSK со AES шифрирање или отворена
  Инфраструктура: споделена лозинка, со WEP шифрирање, WPA-PSK/WPA2-PSK со TKIP/AES шифрирање или отворена
 • Bluetooth
  Bluetooth® (верзија 4.1, технологија за Bluetooth со мала потрошувачка на енергија) 9
 • Друго
  Мини HDMI излез
  Излезен сигнал YCbCr 4:2:2 со 8 бита преку HDMI за проследување видеозаписи е достапен со или без информации за снимањето.
  Во излезните опции спаѓаат [With info], [Clean / 4K output] и [Clean / FHD output]. Поддршка за излезен HDR-сигнал за фотографии кон компатибилен телевизор
  Надворешен микрофон (мини стерео приклучок од 3,5 mm), приклучок за слушалки (мини стерео приклучок)

Директно печатење

 • Canon печатачи
  Печатачите PIXMA и компактните печатачи за фотографии од Canon подржуваат PictBridge преку безжична LAN-врска
 • PictBridge
  Да (преку безжична LAN-врска)

Простор за складирање

 • Тип
  SD, SDHC, SDXC (компатибилност со UHS-II)

Поддржани оперативни системи

 • PC и Macintosh
  Windows 10 / 8.1 / 7 SP1 10
  Mac OS X 10.14 / 10.13 / 10.12

Софтвер

 • Обработка на слика
  Digital Photo Professional 4
  DPP Express
 • Друго
  Picture Style Editor,
  EOS Utility,
  Image Transfer Utility
  Picture Style editor
  Апликацијата Camera Connect е достапна за уреди со iOS и Android што користат оперативен систем iOS 11.4 (или понов) или Android 5.0 (или понов)

Извор на напојување со енергија

 • Батерии
  Литиум-јонска батерија на полнење LP-E6N (се испорачува), вградена за датум и подесувања
 • Издржливост на батеријата
  Прибл. 1300 (при 23°C, AE 50%, FE 50%)11
  Прибл. 1200 (при 0°C, AE 50%, FE 50%)
 • Индикатор на батерија
  6 нивоа + процент
 • Штеди струја
  Напојувањето се исклучува по 1, 2, 4, 8, 15 или 30мин.

Дополнителна опрема

 • Визир
  Заштитник за очи Eb
  Гумена рамка Eb, леќа за прилагодување на диоптер од серија E
  Додаток за продолжување на визирот EP-EX15
  Лупа MG-Eb
  Аголен пребарувач C
 • Торбичка
  Кожна торбичка EH21-L
 • Уред за безжичен пренос на датотеки
  Пренос преку вграден Wi-Fi
  За користење Bluetooth со апликацијата Camera Connect е потребен паметен уред со Bluetooth верзија 4.0 (или понова). Исто така, потребно е паметниот уред да користи оперативен систем iOS 11.4 (или понов) или Android 5.0 (или понов)
 • Објективи
  Сите EF и EF-S објективи
 • Блиц
  Speedlite-блицови од Canon (90EX, 220EX, 270EX, 270EX II, EL-100, 320EX, 420EX, 430EX, 430EX II, 430EX III-RT, 470EX-AI, 550EX, 580EX, 580EX II, 600EX, 600EX-RT, Macro-Ring-Lite MR-14EX II, Macro Twin Lite MT-24EX, Speedlite-предавател ST-E2, Speedlite-предавател ST-E3-RT)
 • Држач со батерија
  BG-E14
 • Далечински контролор / преклопник
  Далечински прекинувач RS-60E3, далечински управувач RC-6, далечински управувач BR-E1, далечински управувач со тајмер TC-80N3 само при употреба со адаптерот за далечински управувач RA-E3
 • Друго
  Насочувачки стерео микрофон DM-E1
  GPS приемник GP-E2
  Ременче за на рака E2

Сите податоци се основаат врз стандардните методи за тестирање од Canon, освен ако не е поинаку назначено.

Подлежи на промена без претходно известување.

 1. Dual Pixel CMOS AF - AF може да се користи на површина до прибл. 100% вертикално x 88% хоризонтално од кадарот, во зависност од користениот објектив
 2. Периферните AF точки со вкрстување нема да функционираат како AF точки со вкрстување со следните објективи: EF 35-80mm f4-5.6 (II/III/USM), EF35-105mm f4.5-5.6 (USM). EF 80-200mm f4,5-5,6 (II)
 3. Бројот на AF точки, AF точки од вкрстен тип и AF точки од двоен вкрстен тип е различен во зависност од користениот објектив. За да ја погледнете листата со сите компатибилни уреди, ве молиме погледнете во прирачникот на производот на www.canon-europe.com/support
 4. Со објектив од 50 mm до бесконечност, -1m-1 dpt
 5. Бесшумниот режим на работа го намалува шумот што го создава механизмот со огледалото, а режимот за електронска бленда при прегледување во живо е достапен за бесшумно поединечно фотографирање
 6. Врз основа на условите за тестирање на Canon, JPEG, ISO 100, стандарден стил на слика. Се менува во зависност од објектот, марката и капацитетот на мемориската картичка, квалитетот на снимањето на сликата, ISO чувствителноста, погонскиот режим, стилот на сликата, прилагодените функции итн.
 7. Брзината на континуирано фотографирање е тестирана според методите за тестирање на Canon. За функцијата е потребна компатибилна мемориска картичка UHS II, а вкупниот број на снимени слики е различен во зависност од објектот што се фотографира, поставките и брендот на мемориската картичка
 8. За снимање 4K-видео или Full HD-видео со 120 fps е потребна UHS-I-класа на брзина 3 или повисока, а за снимање Full HD-видео е потребна SD-класа на брзина 10 или повисока
 9. За користење Bluetooth со апликацијата Camera Connect е потребен паметен уред со Bluetooth верзија 4.0 (или понова). Исто така, потребно е паметниот уред да користи оперативен систем iOS 11.4 (или понов) или Android 5.0 (или понов)
 10. Софтверските апликации се компатибилни со Windows 10 само во режимот Windows 10 Desktop
 11. Врз основа на CIPA стандардот и со користење на формат на батерии и мемориски картички кои се испорачуваат со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено