Фотоапарати без огледало

Canon EOS M200 Спецификации

Материјали на куќиште
Поликарбонатски
Раб. услови
0 - 40 °C, влажност 85% или помалку
Димензии (Ш x В x Д)
108,2 x 67,1 x 35,1 mm
Тежина (само куќиште)
Прибл. 299 g (црна боја), 299 g (бела боја)
Canon Camera
Canon Camera
Canon Camera
Canon Camera
Canon Camera

Спецификации

 • Notification Image

  24,1 мегапиксели

  Сензор со APS-C-големина

 • Notification Image

  4K видео

  Со 120 fps во HD

 • Notification Image

  Креативна помош

  Го олеснува снимањето фотографии со професионален изглед

 • Notification Image

  Bluetooth* и Wi-Fi

  За споделување слики и далечинска контрола

 • Notification Image

  Екран на допир

  што се закосува нанадвор за 180 степени

 • Notification Image

  Видеозаписи со забрзано движење

  Снимајте движења во различна димензија

Детални спецификации

Image Sensor

 • Type
  22,3 x 14,9 mm CMOS
 • Ефективни пиксели
  Прибл. 24,1 мегапиксели
 • Вкупно пиксели
  Прибл. 25,8 мегапиксели
 • Сооднос на слика
  3:2
 • Филтер за ниски фреквенции
  Вграден/фиксен
 • Чистење на сензор
  EOS вграден систем за чистење
 • Тип на филтер за бои
  Примарни бои

Процесор на слика

 • Type
  DIGIC 8

Објектив

 • Објектив со менување
  EF-M (компатибилност со EF и EF-S објективи преку адаптерот за монтирање EF-EOS M)
 • Фокусна должина
  Еквивалентно на 1,6x од фокусната должина на објективот
 • Стабилизација на слика
  Оптичка стабилизација на слика кај компатибилни објективи
  Видео: достапна е вградена дигитална стабилизација на слика. Дополнителни подобрувања на стабилизацијата од објективи компатибилни со динамичка стабилизација на слика

ФОКУСИРАЊЕ

 • Type
  Dual Pixel CMOS AF систем. Пиксели за откривање на фаза вградени во сензорот за слика2
  Методот за откривање на контраст се користи при снимање 4K-видеозаписи и 4K-видеозаписи со забрзано движење
 • AF систем / точки
  Максимум 143 точки во зависност од објективот.
  Макс. 25 слики со AF на зона3
  Слободно позиционирање на 1 AF точка/ 1 AF зона преку рачно избирање (достапната површина зависи од објективот)
 • AF работен опсег
  EV -4 - 18 (собна температура, f/1,4, ISO 100, AF со една снимка), видео: EV -2 - 18 (собна температура, f/1,4, ISO 100, AF со една снимка, 29,97 fps/25 fps)
 • AF режими
  AF со една снимка и Servo AF
 • Избор на AF точка
  Лице + следење (достапен е AF со откривање на очи)
  AF на зона
  AF во 1 точка
  AF во точка
 • Приказ на избраните AF точки
  Означено на LCD екранот
 • AF заклучување
  Заклучување кога копчето на блендата е притиснато до половина или копче за AE-заклучување
 • Помошен зрак за AF
  преку помошен LED зрак
 • Рачно фокусирање
  Со EF и EF-S објективи - избор преку преклопникот за AF/MF на објективот
  Со објективи EF-M - изберете преку мени
  Достапно е издвојување со MF
  Достапно е AF+MF (рачно прилагодување на фокусот по AF со една снимка)
  Достапно е зголемување на сликата при MF (5x или 10x)

Контрола на експозиција

 • Режими на мерење
  Мерење во реално време преку сензорот за слика
  (1) Мерење со проценка (384 зони)
  (2) Делумно мерење во центар (прибл. 5,8% од екранот за прегледување во живо)
  (3) Просечно мерење со тежиште во центарот
  (4) Мерење во точка (прибл. 2,9% од екранот за прегледување во живо)
 • Опсег на мерење
  Фотографија: EV -1 - 20 (при 23 °C, ISO 100)
  Видео: EV 0 - 20 (при 23 °C, ISO 100)
 • AE заклучување
  Автоматски: во режим на AF со една снимка при мерењето со проценка, експозицијата се заклучува кога ќе се постигне фокусирање.
  Рачно: со помош на копчето за AE заклучување во режимите за креативна зона.
 • Компензација на експозиција
  +/-3 EV во чекори на зголемување од 1/3
 • ISO чувствителност
  100 - 25600 во чекори на зголемување од 1/3. Макс. во автоматски режим може да се постави од 400 - 25600
  4K-видео: 100 - 6400 во чекори на зголемување од 1/3. Full HD-видео и HD-видео: ISO 100 - 12800 во чекори на зголемување од 1/3. ISO може да се прошири до 25600

Бленда

 • Type
  Механичка бленда што се придвижува вертикално, контролирана електронски при сите брзини
 • Брзина
  30 - 1/4000 сек. (чекори на зголемување од 1/3), сијалица (вкупен опсег на брзина на бленда. Достапниот опсег се менува во зависност од режимот на снимање)

Баланс на белата боја

 • Type
  Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор
 • Подесувања
  Автоматски (приоритет на амбиент), автоматски (приоритет на бела боја), дневна светлина, сенка, облачно, вештачка светлина, бела
  флуоресцентна светлина, блиц, прилагодено, температура на боите (чекори на зголемување од 100 келвини)

  Компензација на баланс на белата боја:
  1. Сина/килибар +/-9 нивоа
  2. Магента/ зелена +/-9 нивоа
 • Прилагодување на балансот на белата боја
  Да, може да се регистрира 1 корисничко подесување

LCD монитор

 • Type
  LCD (TFT) екран на допир од 7,5 cm (3,0”). 3:2 сооднос на слика. Прибл. 1.040.000 точки. Електростатички капацитивен вид. Закосување до прибл. 180° нагоре
 • Покриеност
  Прибл. 100%
 • Агол на гледање (хоризонтално/вертикално)
  Прибл. 170° хоризонтално и вертикално
 • Прилагодување на осветленост
  Поставување на едно од седумте нивоа
 • Опции на екран
  Се прилагодува и избира преку INFO. Копче
  (1) Слика во живо со информации за експозицијата
  (2) Слика во живо со основни информации
  (3) Слика во живо со сите информации

  Прилагодливи поставки:
  Приказ на решетка (x3 формати), хистограм (светлина/ RGB), повеќе соодноси на слика, совети

Блиц

 • Вграден блиц GN (ISO 100, метри)
  5
 • Покриеност со вграден блиц
  Максимално покривање при прибл. 15mm (еквивалент од 35mm: прибл. 24mm)
 • Време на обновување на вграден блиц
  Прибл. 4 секунди4
 • Режими
  Автоматски (E-TTL II)
 • Намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц
  Обезбедено
 • X-sync
  1/200 сек.
 • Компензација на експозиција при блиц
  +/- 2 EV во чекори на зголемување од 1/3
 • Заклучување на експозиција при блиц
  Да
 • Синхронизација на "втора завеса"
  Да
 • HotShoe/ PC приклучок
  Не/Не
 • Компатибилност со надворешни блицеви
  нема

Фотографирање

 • Режими
  Автоматско интелигентно откривање на сцени, хибриден автоматски режим, креативна помош, SCN (автопортрет, портрет, рамномерност на кожа, пејзаж, спорт, снимка одблиску, храна, ноќен портрет, рачно снимање ноќни сцени, контрола на HDR-задно осветлување), креативни филтри (црно-бела зрнеста текстура, мек фокус, ефект на рибино око, ефект на сликање со водени бои, ефект на фотоапарат-играчка, минијатурен ефект, стандардна уметност HDR, живописни бои, нагласени бои, релјеф), програма AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачна експозиција, видео (автоматска експозиција за видео, рачна експозиција за видео, видеозапис со забрзано движење)
 • Стилови на слика
  Автоматски, стандарден, портрет, пејзаж, врвни детали, неутрален, верен, црно-бел, дефиниран од корисник (x3)
 • Простор на бои
  sRGB и Adobe RGB
 • Обработка на слика
  Приоритет на најсветли тонови (стандардно и подобрено)
  Автоматска оптимизација на осветлување (4 подесувања)
  Намалување на шум при долга експозиција
  Намалување на шум при висока ISO чувствителност (4 поставки + повеќе снимки со NR)
  Корекција на периферното осветлување на објективот
  Корекција на хроматска аберација
  Корекција на распрскувањето на светлината
  Дигитално оптимизирање на објективот

  Креативна помош:
  Однапред зададени параметри
  Заматување на заднината (5 поставки)
  Светлина (19 нивоа)
  Контраст (9 нивоа)
  Сатурација (9 нивоа)
  Тонови на бои 1 и 2 (19 нивоа)
  Еднобојно (исклучено/црно-бело/сепија/сина/виолетова/зелена)
 • Режим на фотографирање
  Поединечно, континуирано, самостоен тајмер (2 сек., 10 сек., континуирано)
 • Континуирано фотографирање
  AF со една снимка: прибл. 6,1 снимки/сек.5
  Со Servo AF: прибл. 4 снимки/сек.6

Режим за прегледување во живо

 • Покриеност
  Прибл. 100% (хоризонтално и вертикално)

Тип на фајл

 • Типови на фотографии
  JPEG: фино, нормално (компатибилност со Exif 2.31) / Design rule for Camera File system (2.0)
  RAW: RAW (CR3 14 бита),
  усогласеност со Digital Print Order Format [DPOF] верзија 1.1
 • RAW+JPEG истовремено снимање
  Да, RAW + можност за различни JPEG компресии
 • Големина на слика
  RAW: (3:2) 6000 x 4000, (4:3) 5328 x 4000, (16:9) 6000 x 3368, (1:1) 4000 x 4000

  JPEG 3:2: (L) 6000 x 4000, (M) 3984 x 2656, (S1) 2976 x 1984, (S2) 2400 x 1600
  JPEG 4:3: (L) 5328 x 4000, (M) 3552 x 2664, (S1) 2656 x 1992, (S2) 2112 x 1600
  JPEG 16:9: (L) 6000 x 3368, (M) 3984 x 2240, (S1) 2976 x 1680 (S2) 2400 x 1344
  JPEG 1:1: (L) 4000 x 4000, (M) 2656 x 2656, (S1) 1984 x 1984, (S2) 1600 x 1600

  Вградена обработка на RAW и можност за промена на големината на сликата при репродукција
 • Тип на видео
  MP4 [видео: MPEG-4 AVC/H.264, аудио: MPEG-4 AAC]
 • Големина на видео
  4K - 3840 x 2160 (23,98, 25 fps)
  Full HD - 1920 x 1080 (59,94, 50, 29,97, 25 fps)
  HD - 1280 x 720 (119,9, 100, 59,94, 50 fps)
 • Должина на видео снимки
  Максимално траење 29 мин. 59 сек., максимална големина на фајл 4GB
 • Папки
  Може да создавате и избирате нови папки
 • Нумерирање на датотеки
  (1) Континуирано, автоматско ресетирање
  (2) Рачно ресетирање

Други карактеристики

 • Функции за прилагодување
  6 прилагодени функции
 • Ознаки за мета-податоци
  Информации за авторски права на корисникот (име на авторот, детали за авторските права)
  Рејтинг на слика (0-5 ѕвезди)
 • Зум при репродукција
  15 чекори, плус рамномерно штипнување за зумирање
 • Формати на приказ
  (1) Единечна слика со информации (избор на опции)
  (2) Единечна слика
  (3) Приказ на индекс (4/9/36/100 слики)
  (4) Приказ со прескокнување (1/10/прилагоден број на слики, по датум на снимање, по оценка, по папка, само по видеоснимки, само заштитени)
 • Слајд шоу
  Време на репродукција: 1/2/3/5/10/30 секунди
  Повторување: вклучено/исклучено
  Ефекти на промена: исклучено, лизгање во 1-2, исчезнување 1-3
 • Хистограм
  Светлина/ RGB
 • Предупредување за преголема осветленост
  Да
 • Бришење на слики/заштита
  Бришење: единечна слика, избрани слики, избран опсег, сите слики
  Заштита: избрани слики, избран опсег, сите слики. Поништи заштита на сите слики
 • Категории на мени
  (1) Мени за снимање (x8)
  (2) Мени за репродукција (x4)
  (3) Мени со опции за поврзување (x2)
  (4) Мени за поставување (x5)
  (5) Мени на екранот
  (6) Мое мени
 • Јазици на мени
  29 јазици
  Англиски, германски, француски, холандски, дански, португалски, фински, италијански, норвешки, шведски, шпански, грчки, руски, полски, чешки, унгарски, романски, украински, турски, арапски, таи, едноставен кинески, традиционален кинески, корејски, малајски, виетнамски, индонезиски, хинди, јапонски
 • Ажурирање на firmwarе
  Корисникот може да го ажурира фирмверот.

Интерфејс

 • Компјутер
  Hi-Speed USB (микро USB)
 • Друго
  Безжичен LAN (IEEE802.11b/g/n), (само 2,4 GHz, 1-11 кан.),7
  Bluetooth® (верзија 4.1, технологија за Bluetooth со мала потрошувачка на енергија)8 9
  HDMI (микро приклучок од тип D)

Директно печатење

 • Canon печатачи
  Canon компактни фото печатачи и PIXMA печатачи кои поддржуваат PictBridge
 • PictBridge
  Canon компактни фото печатачи и PIXMA печатачи кои поддржуваат PictBridge

Простор за складирање

 • Type
  SD, SDHC, SDXC (компатибилност со UHS-I)

Поддржани оперативни системи

 • PC и Macintosh
  За поединечен софтвер погледнете го делот за услуги и поддршка

Софтвер

 • Обработка на слика
  Digital Photo Professional, DPP Express за iPad
 • Друго
  Picture Style Editor, EOS Utility, Image Transfer Utility 2
  Апликацијата Camera Connect е достапна за уреди со iOS и Android8

Извор на напојување со енергија

 • Батерии
  1 x литиум-јонска батерија на полнење LP-E12
 • Издржливост на батеријата
  Прибл. 315 снимки (усогласено со CIPA)11
  Еко режим: прибл. 485 снимки
  Снимање видео: прибл. 90 мин.
  Време на репродукција при репродукција на слајд шоу од фотографии: прибл. 4 ч. 55 мин.
 • Индикатор на батерија
  4 нивоа
 • Штеди струја
  Исклучување на екранот (15, 30 сек. или 1, 3, 5, 10, 30 мин.)
  Автоматско исклучување на напојувањето (30 сек. или 1, 3, 5, 10 мин., оневозможи)
  ЕКО режим
 • Напојување со енергија и полначи за батерии
  Полнач за батерии LC-E12
  Компактен адаптер за напојување CA-PS700 DC приклучок DR-E12

Дополнителна опрема

 • Торбички / ленти
  EM-200DB
  EM-E2
 • Објективи
  EF-M објективи
  Компатибилност со сите EF и EF-S објективи преку адаптерот за монтирање EF-EOS M
 • Далечински контролор / преклопник
  Далечински управувач BR-E1 со Bluetooth
 • Друго
  Кабел за интерфејс IFC-600PCU
  Адаптер за монтирање EF-EOSM

Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon, освен ако не е поинаку назначено.

Подлежност на промена без претходна најава.

 1. Стандард за тестирање CIPA, вклучувајќи батерија и мемориска картичка
 2. Dual Pixel CMOS AF - AF може да се користи на површина од прибл. 80% вертикално x 80% хоризонтално од кадарот.
 3. Максималниот број на AF-слики зависи од избраниот сооднос на сликата.
 4. Кога батеријата е целосно наполнета.
 5. Брзината на континуирано фотографирање се мери со EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM, а за тоа е потребна SDHC/SDXC UHS мемориска картичка со класа на брзина 1. Вкупниот број на снимени слики и брзината на континуирано фотографирање се различни во зависност од поставките за експозиција на фотоапаратот, видот на објективот што се користи, нивото на батеријата, нивото на светлината и мемориската картичка што се користи.
 6. Брзината на континуирано фотографирање се мери со EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM, а за тоа е потребна SDHC/SDXC UHS мемориска картичка со класа на брзина 1. Со Servo AF, максималната брзина на континуираното фотографирање и вкупниот број на снимени слики зависат од состојбата на објектот, поставките на фотоапаратот и објективот што се користи.
 7. Употребата на Wi-Fi уредот може да биде ограничена во одредени земји или региони.
 8. Опремен со технологија за Bluetooth® со мала потрошувачка на енергија. Зборот во ознаката Bluetooth® и лого ознаките на Bluetooth® се регистрирани заштитни знаци во сопственост на Bluetooth SIG, Inc. и секое користење на тие знаци од страна на Canon Europe Ltd. е дозволено со лиценца. Другите заштитни знаци и заштитни имиња им припаѓаат на нивните сопственици.
 9. За користење Bluetooth со апликацијата Camera Connect е потребен паметен уред со Bluetooth верзија 4.0 (или понова). Исто така, паметниот уред треба да го користи оперативниот систем iOS 8.4 (или понов) или Android 5.0 (или понов).
 10. Софтверските апликации се компатибилни со Windows 10 само во режимот Windows 10 Desktop
 11. Врз основа на стандардот CIPA и со користење на формат на батерии и мемориски картички кои се испорачуваат со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено.