Фотоапарати без огледало

Canon EOS M3

Спецификации

Димензии (Ш x В x Д)
110,9 x 68,0 x 44,4 mm
Тежина (само куќиште)
Прибл. 366g (CIPA стандарди за тестирање, вклучувајќи батерија и мемориска картичка)

Спецификации

 • 24,2 мегапиксели

  CMOS сензор со APS-C големина

 • DIGIC 6

  Моќна обработка со DIGIC

 • Хибриден CMOS AF III

  Брзо и рамномерно фокусирање

 • Креативна помош

  Едноставно прилагодување на сликата во реално време

 • Екран на допир што се закосува

  Голем екран за јасно прегледување

 • Full HD видео

  Видеоснимки од 1080p со 24, 25 и 30 fps

 • Wi-Fi

  Безжично споделување и правење резервна копија на слики

 • Далечинско фотографирање

  Контролирајте го фотоапаратот со паметен телефон

Детални спецификации

Сензор за слика

 • Тип
  22,3 x 14,9mm CMOS
 • Ефективни пиксели
  Прибл. 24,2 мегапиксели
 • Вкупно пиксели
  Прибл. 24,7 мегапиксели
 • Сооднос на слика
  3:2
 • Филтер за ниски фреквенции
  Вграден/фиксен
 • Чистење на сензор
  EOS вграден систем за чистење
 • Тип на филтер за бои
  Примарни бои

Процесор на слика

 • Тип
  DIGIC 6

Објектив

 • Објектив со менување
  EF-M (компатибилност со EF и EF-S објективи преку адаптерот за монтирање EF-EOS M)
 • Фокусна должина
  Еквивалентно на 1,6x од фокусната должина на објективот
 • Стабилизација на слика

  Овозможување/оневозможување стабилизација на слика кај компатибилни објективи 

  Динамичка IS достапна кај компатибилни објективи

ФОКУСИРАЊЕ

 • Тип
  Хибриден CMOS систем за автоматско фокусирање. Пиксели за откривање на фаза вградени во сензорот за слика 1
 • AF систем / точки
  49 AF точки (максимум)2
 • AF работен опсег
  EV 2-18 (при 23°C, ISO 100, со EF-M 22mm f/2 STM)
 • AF режими
  AF со една снимка и Servo AF
 • Избор на AF точка
  Автоматско бирање (откривање на лице+следење), рачно бирање (1 AF точка)
 • Приказ на избраните AF точки
  Означено на LCD екранот
 • AF заклучување
  Заклучување кога копчето на блендата е притиснато до половина или прилагодливо копче за AE заклучување
 • Помошен зрак за AF
  преку помошен LED зрак
 • Рачно фокусирање

  Наменско копче за MF (избор помеѓу AF/MF). Се избира во менито на фотоапаратот AF+MF (рачен фокус по една снимка). 

  Достапно е издвојување со MF

Контрола на експозиција

 • Режими на мерење

  Мерење во реално време преку сензорот за слика 

  (1) Мерење со проценка (384 зони) 

  (2) Делумно мерење во центар (прибл. 10%) 

  (3) Мерење во точка (прибл. 2%) 

  (4) Просечно мерење со тежиште во центарот

 • Опсег на мерење
  EV 1-20 (при 23°C, ISO 100)
 • AF заклучување

  Автоматски: во режим на AF со една снимка при мерењето со проценка, експозицијата се заклучува кога ќе се постигне фокусирање. 

  Рачно: со помош на копчето за AE заклучување во режимите од креативната зона.

 • Компензација на експозиција
  +/-3 EV во чекори на зголемување од 1/3 (може да се комбинира со AEB).
 • AEB
  3 снимки, +/- 2 EV, чекори на зголемување од 1/3
 • ISO чувствителност

  АВТОМАТСКИ(100-12800), 100-12800 во чекори на зголемување од 1/3 

  ISO може да се прошири до H: 25600 

  При снимање видео: автоматски (100-6400), 100-6400 (во чекори на зголемување од 1/3)

Бленда

 • Тип
  Хибридна бленда со едно сечило (бленда со електронска прва завеса и механичка втора завеса)
 • Брзина
  30-1/4000 сек. (чекори на зголемување од 1/3), сијалица (вкупен опсег на брзина на бленда. Достапниот опсег се менува во зависност од режимот на снимање)

Баланс на белата боја

 • Тип
  Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор
 • Подесувања

  AWB, дневна светлина, сенка, облачно, вештачка светлина, бела флуоресцентна светлина, блиц, прилагодено. 

  Компензација на баланс на белата боја: 

  1. Сина/килибар +/-9 

  2. Магента/зелена +/-9

 • Прилагодување на балансот на белата боја
  Да, може да се регистрира 1 корисничко подесување

Визир

 • Тип
  Изборен електронски визир EVF-DC1
 • Преглед на длабочина на поле
  Да, преку прилагодливи копчиња

LCD монитор

 • Тип
  sRGB ClearView II LCD (TFT) екран на допир со можност за закосување од 7,5 cm (3,0”). 3:2 сооднос на слика. Прибл. 1.040.000 точки. Ќелии од капацитивен вид
 • Покриеност
  Прибл. 100%
 • Агол на гледање (хоризонтално/вертикално)
  Прибл. 170°
 • Прилагодување на осветленост
  Поставување на едно од петте нивоа
 • Опции на екран

  Префрлување преку ИНФО. Копче 

  (1) Екран за брза контрола 

  (2) Слика во живо без информации 

  (3) Слика во живо со целосни информации 

  (4) Слика во живо со основни информации

Блиц

 • Вграден блиц GN (ISO 100, метри)
  5
 • Покриеност со вграден блиц
  до фокусна должина од 18mm (35mm еквивалент: 29mm)
 • Време на обновување на вграден блиц
  Прибл. 3 секунди
 • Режими
  Автоматски, рачно вклучување/исклучување блиц, бавна синхронизација
 • Намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц
  Да - со ламба за намалување на ефектот ''црвени очи''
 • X-sync
  1/200сек.
 • Компензација на експозиција при блиц
  +/- 2EV во чекори на зголемување од 1/3
 • Групирање на експозиции на блиц
  Да, со компатибилен надворешен блиц
 • Заклучување на експозиција при блиц
  Да
 • Синхронизација на "втора завеса"
  Да
 • HotShoe/ PC приклучок
  Да/ Не
 • Компатибилност со надворешни блицеви
  E-TTL II со Speedlite блицеви од серијата ЕХ, поддршка за повеќе безжични блицеви
 • Контрола на надворешен блиц
  Преку екранот за мени на фотоапаратот

Фотографирање

 • Режими

  Автоматски режим за интелигентно откривање на сцени (фотографии и видео), креативна помош (фотографии и видео). Хибриден автоматски режим, SCN(портрет, пејзаж, снимка одблиску, спорт, рачно снимање на ноќни сцени, храна), креативни филтри (HDR, ефект на рибино око, уметнички ефекти со нагласени бои, ефект на сликање со водени бои, минијатурен ефект (фотографии и видео), ефект на фотоапарат-играчка, мек фокус, зрнеста текстура во црно-бело), програма AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачно, прилагодено) 

  Режими за видео: автоматска експозиција за видео, рачна експозиција за видео

 • Стилови на слика
  Автоматски, стандарден, портрет, пејзаж, неутрален, верен, црно-бел, дефиниран од корисник (x3)
 • Простор на бои
  sRGB
 • Обработка на слика

  Приоритет на најсветли тонови 

  Автоматска оптимизација на осветлување (4 подесувања) 

  Намалување на шум при долга експозиција 

  Намалување на шум при висока ISO чувствителност (4 поставки + повеќе снимки со NR) 

  Автоматска корекција на периферно осветлување на објектив и на хроматска аберација 

  Креативна помош: 

  Заматување на заднината (5 поставки) 

  Светлина (19 нивоа) 

  Контраст (9 нивоа) 

  Сатурација (9 нивоа) 

  Тонови на бои (19 нивоа) 

  Еднобојно (исклучено/ црно-бело/ S (сепија)/ B (сина)/ P (виолетова)/ G (зелена))

 • Режим на фотографирање
  Поединечно, континуирано, самостоен тајмер (2 сек., 10 сек., далечински управувач)
 • Континуирано фотографирање
  Макс. Прибл. 4,2fps за прибл. 1000 JPEG слики, 5 RAW слики 34

Режим за прегледување во живо

 • Покриеност
  Прибл. 100% (хоризонтално и вертикално)
 • Стапка на слики
  30 fps
 • ФОКУСИРАЊЕ

  Рачно фокусирање (зголемување на слика од 5x или 10x во која било точка на екранот и издвојување со MF) 

  Автоматски фокус: хибриден CMOS AF III (откривање на лице + следење, 1 AF точка)

 • Опции на екран
  Приказ на решетка (x2), хистограм, електронска либела, повеќе соодноси на слика

Тип на фајл

 • Типови на фотографии

  JPEG: фино, нормално (компатибилност со Exif 2.30) / Design rule for Camera File system (2.0), 

  RAW: RAW (14 бита оригинален Canon RAW второ издание), 

  усогласеност со Digital Print Order Format [DPOF] верзија 1.1

 • RAW+JPEG истовремено снимање
  Да, RAW + можност за различни JPEG компресии
 • Големина на слика

  RAW: (3:2) 6000 x 4000, (4:3) 5328 x 4000, (16:9) 6000 x 3376, (1:1) 4000 x 4000 

  JPEG 3:2: (L) 6000 x 4000, (M) 4320 x 2880, (S1) 2880 x 1920, (S2) 2304 x 1536, (S3) 720x480 

  JPEG 4:3: (L) 5328 x 4000, (M) 3840 x 2880, (S1) 2560 x 1920, (S2) 2048 x 1536, (S3) 640x480 

  JPEG 16:9: (L) 6000 x 3376, (M) 4320 x 2432, (S1) 2880 x 1616 (S2) 1920 x 1080, (S3) 720 x 408 

  JPEG 1:1: (L) 4000 x 4000, (M) 2880 x 2880, (S1) 1920 x 1920, (S2) 1536 x 1536, (S3) 480x480

 • Тип на видео
  MP4 [видео: MPEG-4 AVC/H.264, аудио: MPEG-4 AAC-LC (стерео)]
 • Големина на видео

  Full HD - 1920 x 1080 (29,97, 25, 23,976 fps) 

  HD - 1280 x 720 (59,94, 50 fps) VGA - 640 x 480 (29,97, 25 fps) 

  Минијатурен ефект - HD, 

  VGA - (6, 3, 1,5 fps) 

  Хибриден автоматски режим - HD - (30 fps)

 • Должина на видео снимки
  Максимално траење 29 мин. 59 сек., максимална големина на фајл 4GB
 • Папки
  Новите фолдери можат автоматски да се создаваат секој месец или секој ден
 • Нумерирање на датотеки

  (1) Секвенцијално нумерирање 

  (2) Автоматско ресетирање

Други карактеристики

 • Функции за прилагодување
  6 функции за прилагодување со 17 подесувања, вклучувајќи и 7 прилагодливи копчиња/контроли
 • Ознаки за мета-податоци
  Информации за авторски права на корисник (можат да се постават на фотоапаратот) Рејтинг на слика (0-5 ѕвезди)
 • Интелигентен сензор за ориентација
  Да
 • Зум при репродукција
  1,5x - 10x овозможено во 10 чекори
 • Формати на приказ

  (1) Единечна слика со информации (прилагодливо во 6 нивоа) 

  (2) Единечна слика 

  (3) Приказ на индекс (6/12/42/110 слики) 

  (4) Приказ со прескокнување

 • Слајд шоу

  Време на репродукција: 3/4/5/6/7/8/9/10/15/30 секунди 

  Повторување: вклучено/исклучено 

  Променливи ефекти: исклучено, исчезнување

 • Хистограм

  Осветленост: да 

  RGB: да

 • Предупредување за преголема осветленост
  Да
 • Бришење на слики/заштита

  Бришење: единечна слика, избрани слики, избран опсег, сите слики 

  Заштита: избрани слики, избран опсег, сите слики. Поништи заштита на сите слики

 • Категории на мени

  (1) Мени за снимање (x5) 

  (2) Мени за репродукција (x4) 

  (3) Мени за поставување (x4) 

  (4) Мени со прилагодени функции 

  (5) Мое мени

 • Јазици на мени
  25 јазици: англиски, германски, француски, холандски, дански, португалски, фински, италијански, норвешки, шведски, шпански, грчки, руски, полски, чешки, унгарски, романски, украински, турски, арапски, таи, едноставен кинески, традиционален кинески, корејски и јапонски
 • Ажурирање на firmwarе
  Можно е ажурирање од страна на корисникот.

Интерфејс

 • Компјутер
  Hi-Speed USB (компатибилност со Mini-B)
 • Друго

  Безжичен LAN (IEEE802.11b/g/n), (само 2,4 GHz), со поддршка за динамички NFC 5 

  HDMI излез (компатибилност со тип C/мини) 

  Надворешен микрофон (3,5 mm стерео мини приклучок)

Директно печатење

 • Canon печатачи
  Canon компактни фото печатачи и PIXMA печатачи кои поддржуваат PictBridge
 • PictBridge
  Да (преку USB или безжичен LAN)

Простор за складирање

 • Тип
  SD, SDHC, SDXC (компатибилност со UHS-I)

Поддржани оперативни системи

 • PC и Macintosh

  Windows 8 / 8.1 / 7 SP1 

  Mac OS X 10.8 / 10.9 / 10.10 

  За Wi-Fi врска со компјутер преку Image Transfer Utility: 

  Windows 8 / 8.1 / 7 - само SP1 

  Mac OS X 10.8.2 или понов / 10.9 / 10.10

Софтвер

 • Обработка на слика
  Digital Photo Professional
 • Друго
  Picture Style Editor, EOS Utility, Image Transfer Utility

Извор на напојување со енергија

 • Батерии
  1 x литиум-јонска батерија на полнење LP-E17
 • Издржливост на батеријата
  Прибл. 250 (при 23°C, AE 50%, FE 50%)6 прибл. 185 (при 0°C, AE 50%, FE 50%)
 • Индикатор на батерија
  Комплет со AC адаптер ACK-E17, полнач за батерии LC-E17
 • Штеди струја

  LCD екранот се исклучува по 10, 20, 30 сек. или 1, 2, 3 мин. 

  Автоматско исклучување на напојувањето 

  ЕКО режим

 • Напојување со енергија и полначи за батерии
  Комплет со AC адаптер ACK-E17, полнач за батерии LC-E17

Дополнителна опрема

 • Визир

  Изборен електронски визир EVF-DC1 

  (тип 0.48), сооднос на слика 4:3, прибл. 2.360.000 точки, 100% покриеност

 • Торбички / ленти

  Навлака за куќиште EH27-CJ 

  Ремен за на врат EM-E2

 • Објективи
  EF-M (компатибилност со EF и EF-S објективи преку адаптерот за монтирање EF-EOS M)
 • Блиц

  Speedlite блицеви од Canon (вклучувајќи 90EX, 270EX II, 320EX, 430EX II, 580EX II, 600EX, 600EX-RT, Macro Ring Lite MR-14EX II, Macro Twin Lite MT-24EX, Speedlite предавател ST-E2, Speedlite предавател ST-E3-RT) 

  Кабел за поврзување надворешен блиц OC-E3, Speedlite носач SB-E2

 • Далечински контролор / преклопник
  Далечински управувач RC-6
 • Друго

  Кабел за интерфејс IFC-400PCU 

  HDMI кабел HTC-DC100

 1. Хибридниот CMOS AF III опфаќа површина од прибл. 80% вертикално x 70% хоризонтално од кадарот
 2. Максималниот број на AF слики зависи од избраниот сооднос на сликата
 3. Голема/фина резолуција(квалитет 8)
 4. За функцијата за континуирано фотографирање е потребна компатибилна SDHC/SDXC UHS мемориска картичка со класа на брзина 1, а вкупниот број на снимени слики е различен во зависност од поставките на фотоапаратот, видот на објективот што се користи, преостанатата енергија во батеријата и нивото на осветленост. Фотографирањето запира автоматски по снимање на 1000-тата слика
 5. Употребата на Wi-Fi уредот може да биде ограничена во одредени земји или региони.
 6. Врз основа на CIPA стандардот и со користење на формат на батерии и мемориски картички кои се испорачуваат со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено