Фотоапарати без огледало

Canon EOS M50

Спецификации

Спецификации

 • 24.1 APS-C sensor

  24.1 MP APS-C size CMOS sensor

 • 10 fps

  Shoot continuously at 10fps

 • DIGIC 8

  Powerful DIGIC processing

 • Wi-Fi*

  Simply connect then share or backup wirelessly

 • 4K video

  Shoot exceptional 4K videos

 • Bluetooth**

  Always-on connection

 • Dual Pixel CMOS AF

  Fast, accurate AF and precise tracking

 • EVF

  EOS-like handling with large, responsive electronic viewfinder

Детални спецификации

Сензор за слика

 • Тип
  22,3 x 14,9 mm CMOS
 • Ефективни пиксели
  Прибл. 24,1 мегапиксели
 • Вкупно пиксели
  Прибл. 25,8 мегапиксели
 • Сооднос на слика
  3:2
 • Филтер за ниски фреквенции
  Вграден/фиксен
 • Чистење на сензор
  EOS вграден систем за чистење
 • Тип на филтер за бои
  Примарни бои

Процесор на слика

 • Тип
  DIGIC 8

Објектив

 • Објектив со менување
  EF-M (компатибилност со EF и EF-S објективи преку адаптерот за монтирање EF-EOS M)
 • Фокусна должина
  Еквивалентно на 1,6x од фокусната должина на објективот
 • Стабилизација на слика
  Оптичка стабилизација на слика кај компатибилни објективи

  Видео: достапна е вградена дигитална стабилизација на слика. Дополнителни подобрувања на стабилизацијата од објективи компатибилни со динамичка стабилизација на слика

ФОКУСИРАЊЕ

 • Тип

  Dual Pixel CMOS AF систем. Пиксели за откривање на фаза вградени во сензорот за слика 1


  Методот за откривање на контраст се користи при снимање 4K видеоснимки со Servo AF

 • AF систем / точки

  Максимум 143/99 точки во зависност од објективот.


  Макс. 25 слики со AF на зона 2

  Слободно позиционирање на 1 AF точка/ 1 AF зона преку рачно избирање (достапната површина зависи од објективот)

 • AF работен опсег
  EV -2 - 18 (при 23 °C, ISO 100, со EF-M 22 mm f/2 STM)
 • AF режими
  AF со една снимка и Servo AF
 • Избор на AF точка

  Лице + Следење: следење лица и објекти преку автоматско препознавање/ рачно избирање преку екранот на допир. Автоматско избирање на AF точки кога не се препознава лице во кадарот.


  AF на очи е достапно за AF со една снимка


  Рамномерен AF на зона: рачно избирање на зона, како и автоматско избирање на AF точки во избраната зона

  AF во 1 точка: рачен избор преку екранот на допир/ копчињата

 • Приказ на избраните AF точки
  Означено на LCD екранот/ EVF
 • AF со предвидување

  -


  *со EF300mm f/2.8L IS USM при 50kph

 • AF заклучување
  Заклучување кога копчето на блендата е притиснато до половина или прилагодливо копче за AE заклучување
 • Помошен зрак за AF
  преку помошен LED зрак
 • Рачно фокусирање
  Со EF и EF-S објективи - избор преку преклопникот за AF/MF на објективот

  Со EF-M објективи - избор преку наменското копче за MF/ други прилагодливи копчиња (избор помеѓу AF/MF).

  Достапно е издвојување со MF
  Достапно е AF+MF (рачно прилагодување на фокусот по AF со една снимка)
  Достапно е зголемување на сликата при MF (5x или 10x)
 • Фокусирање со групирање
  -
 • AF микро прилагодување
  -

Контрола на експозиција

 • Режими на мерење
  Мерење во реално време преку сензорот за слика
  (1) Мерење со проценка (384 зони)
  (2) Делумно мерење во центар (прибл. 6,4% од екранот за прегледување во живо)
  (3) Просечно мерење со тежиште во центарот
  (4) Мерење во точка (прибл. 2,8% од екранот за прегледување во живо)

  Со тежиште во центарот само при снимање видеоснимки
 • Опсег на мерење
  Фотографија: EV 0 - 20 (при 23 °C, ISO 100)
  Видео: EV 0 - 20 (при 23 °C, ISO 100)
 • AE заклучување
  Автоматски: во режим на AF со една снимка при мерењето со проценка, експозицијата се заклучува кога ќе се постигне фокусирање.
  Рачно: со помош на копчето за AE заклучување во режимите за креативна зона.
 • Компензација на експозиција
  +/-3 EV во чекори на зголемување од 1/3
 • AEB
  3 снимки, +/- 2 EV, во чекори на зголемување од 1/3 (може да се користат со компензација на експозицијата)
 • ISO чувствителност

  АВТОМАТСКО ISO (100 - 6400), 100 - 25600 во чекори на зголемување од 1/3. ISO може да се прошири до 51200

  4K видео: АВТОМАТСКО ISO (100 - 6400), 100 - 6400 во чекори на зголемување од 1/3. Full HD и HD видео: АВТОМАТСКО ISO (100 - 12800), ISO 100 - 12800 во чекори на зголемување од 1/3. ISO може да се прошири до 25600


  *Препорачан индекс на експозиција

Бленда

 • Тип
  Електронски контролирана бленда во рамнина на фокусот
 • Брзина
  30 - 1/4000 сек. (чекори на зголемување од 1/3), сијалица (вкупен опсег на брзина на бленда. Достапниот опсег се менува во зависност од режимот на снимање)

Баланс на белата боја

 • Тип
  Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор
 • Подесувања
  Автоматски (приоритет на амбиент), автоматски (приоритет на бела боја), дневна светлина, сенка, облачно, вештачка светлина, бела
  флуоресцентна светлина, блиц, прилагодено, температура на боите (чекори на зголемување од 100 келвини)

  Компензација на баланс на белата боја:
  1. Сина/килибар +/-9 нивоа
  2. Магента/ зелена +/-9 нивоа
 • Прилагодување на балансот на белата боја
  Да, може да се регистрира 1 корисничко подесување
 • WB со групирање
  -

Визир

 • Тип
  OLED електронски визир од тип 0,39
  Прибл. 2.360.000 точки
 • Покриеност (вертикално/хоризонтално)
  Прибл. 100%
 • Зголемување
  -
 • Растојание на окото
  Прибл. 22 mm
 • Корекција на диоптер
  Да
 • Екран за фокусирање
  -
 • Огледало
  -
 • Информации на визир
  Се прилагодува и избира преку INFO. Копче
  (1) Слика во живо со информации за експозицијата
  (2) Слика во живо со основни информации
  (3) Слика во живо со сите информации

  Прилагодливи поставки:
  Приказ на решетка (x3 формати), хистограм (светлина/ RGB), електронска либела, повеќе соодноси на слика
 • Преглед на длабочина на поле
  Да
 • Капаче на визир
  -

LCD монитор

 • Тип
  LCD (TFT) екран на допир од 7,5 cm (3,0”). 3:2 сооднос на слика. Прибл. 1.040.000 точки. Електростатички капацитивен вид. Променлив агол
 • Покриеност
  Прибл. 100%
 • Агол на гледање (хоризонтално/вертикално)
  -
 • Прекривен слој
  -
 • Прилагодување на осветленост
  Поставување на едно од седумте нивоа
 • Опции на екран
  Се прилагодува и избира преку INFO. Копче
  (1) Слика во живо со информации за експозицијата
  (2) Слика во живо со основни информации
  (3) Слика во живо со сите информации

  Прилагодливи поставки:
  Приказ на решетка (x3 формати), хистограм (светлина/ RGB), електронска либела, повеќе соодноси на слика, совети

Блиц

 • Вграден блиц GN (ISO 100, метри)
  5
 • Покриеност со вграден блиц
  Максимално покривање при прибл. 15mm (еквивалент од 35mm: прибл. 24mm)
 • Време на обновување на вграден блиц
  Прибл. 3 секунди 3
 • Режими
  Автоматски (E-TTL II)
 • Намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц
  Да - со ламба за намалување на ефектот ''црвени очи''
 • X-sync
  1/200 сек.
 • Компензација на експозиција при блиц
  +/- 2 EV во чекори на зголемување од 1/3
 • Групирање на експозиции на блиц
  -
 • Заклучување на експозиција при блиц
  Да
 • Синхронизација на "втора завеса"
  Да
 • HotShoe/ PC приклучок
  Да/ Не
 • Компатибилност со надворешни блицеви
  E-TTL II со Speedlite блицеви од серијата ЕХ, поддршка за повеќе безжични блицеви
 • Контрола на надворешен блиц
  Преку менито со поставки за фотоапаратот/ поставки за блицот

Фотографирање

 • Режими
  Автоматско интелигентно откривање на сцени, хибриден автоматски режим, креативна помош, SCN(автопортрет, портрет, рамномерност на кожа, пејзаж, спорт, снимка одблиску, храна, поместување, рачно снимање на ноќни сцени, контрола на HDR задно осветлување, бесшумен режим), креативни филтри (црно-бела зрнеста текстура, мек фокус, ефект на рибино око, ефект на сликање со водени бои, ефект на фотоапарат-играчка, минијатурен ефект, стандардна уметност HDR, живописни бои, нагласени бои, релјеф), програми за AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачна експозиција, видео (автоматска експозиција за видео, рачна експозиција за видео, видеозапис со забрзано движење)
 • Стилови на слика
  Автоматски, стандарден, портрет, пејзаж, врвни детали, неутрален, верен, црно-бел, дефиниран од корисник (x3)
 • Простор на бои
  sRGB и Adobe RGB
 • Обработка на слика
  Приоритет на најсветли тонови (стандардно и подобрено)
  Автоматска оптимизација на осветлување (4 подесувања)
  Намалување на шум при долга експозиција
  Намалување на шум при висока ISO чувствителност (4 поставки + повеќе снимки со NR)
  Корекција на периферното осветлување на објективот
  Корекција на хроматска аберација
  Корекција на распрскувањето на светлината

  Креативна помош:
  Однапред зададени параметри
  Заматување на заднината (5 поставки)
  Светлина (19 нивоа)
  Контраст (9 нивоа)
  Сатурација (9 нивоа)
  Тонови на бои 1 и 2 (19 нивоа)
  Еднобојно (исклучено/црно-бело/сепија/сина/виолетова/зелена)
 • Режим на фотографирање
  Поединечно, континуирано со голема брзина, континуирано со мала брзина, самостоен тајмер (2 сек., 10 сек., прилагодено, далечински)
 • Континуирано фотографирање
  AF со една снимка: прибл. 10 снимки/сек. за најмногу 33 слики во JPEG формат и 10 слики во RAW формат 4
  Со Servo AF: прибл. 7,4 снимки/сек. за прибл. 47 слики во JPEG формат JPEG 5
 • Бројач на интервали
  -

Режим за прегледување во живо

 • Тип
  -
 • Покриеност
  Прибл. 100% (хоризонтално и вертикално)
 • Стапка на слики
  -
 • ФОКУСИРАЊЕ
  -
 • Мерење
  -
 • Опции на екран
  -

Тип на фајл

 • Типови на фотографии
  JPEG: фино, нормално (компатибилност со Exif 2.31) / Design rule for Camera File system (2.0)
  RAW: RAW (CR3 14 бита),
  усогласеност со Digital Print Order Format [DPOF] верзија 1.1
 • RAW+JPEG истовремено снимање
  Да, RAW + можност за различни JPEG компресии
 • Големина на слика
  RAW: (3:2) 6000 x 4000, (4:3) 5328 x 4000, (16:9) 6000 x 3368, (1:1) 4000 x 4000

  JPEG 3:2: (L) 6000 x 4000, (M) 3984 x 2656, (S1) 2976 x 1984, (S2) 2400 x 1600
  JPEG 4:3: (L) 5328 x 4000, (M) 3552 x 2664, (S1) 2656 x 1992, (S2) 2112 x 1600
  JPEG 16:9: (L) 6000 x 3368, (M) 3984 x 2240, (S1) 2976 x 1680 (S2) 2400 x 1344
  JPEG 1:1: (L) 4000 x 4000, (M) 2656 x 2656, (S1) 1984 x 1984, (S2) 1600 x 1600

  Вградена обработка на RAW и можност за промена на големината на сликата при репродукција
 • Тип на видео
  MP4 [видео: MPEG-4 AVC/H.264, аудио: MPEG-4 AAC-LC (стерео)]
 • Големина на видео
  4K - 3840 x 2160 (23,98, 25 fps)
  Full HD - 1920 x 1080 (59,94, 50, 29,97, 25, 23,976 fps)
  HD - 1280 x 720 (119,9, 100, 59,94, 50 fps)
 • Должина на видео снимки
  Максимално траење 29 мин. 59 сек., максимална големина на фајл 4GB
 • Аудио фајлови
  -
 • Папки
  Може да создавате и избирате нови папки
 • Нумерирање на датотеки
  (1) Континуирано, автоматско ресетирање
  (2) Рачно ресетирање

Други карактеристики

 • Функции за прилагодување
  9 прилагодливи копчиња
 • Ознаки за мета-податоци
  Информации за авторски права на корисникот (име на авторот, детали за авторските права)
  Рејтинг на слика (0-5 ѕвезди)
 • LCD панел / осветленост
  -
 • Отпорност на вода / прав
  -
 • Аудио белешки
  -
 • Интелигентен сензор за ориентација
  -
 • Зум при репродукција
  15 чекори, плус рамномерно штипнување за зумирање
 • Формати на приказ
  (1) Единечна слика со информации (избор на опции)
  (2) Единечна слика
  (3) Приказ на индекс (4/9/36/100 слики)
  (4) Приказ со прескокнување (1/10/прилагоден број на слики, по датум на снимање, по оценка, по папка, само по видеоснимки, само заштитени)
 • Слајд шоу
  Време на репродукција: 1/2/3/5/10/30 секунди
  Повторување: вклучено/исклучено
  Ефекти на промена: исклучено, лизгање во 1-2, исчезнување 1-3
 • Хистограм
  Светлина/ RGB
 • Предупредување за преголема осветленост
  Да
 • Бришење на слики/заштита
  Бришење: единечна слика, избрани слики, избран опсег, сите слики
  Заштита: избрани слики, избран опсег, сите слики. Поништи заштита на сите слики
 • Верификација на податоци
 • Категории на мени
  (1) Мени за снимање (x8)
  (2) Мени за репродукција (x4)
  (3) Мени за поставување (x5)
  (4) Мени на екранот
  (5) Мое мени
 • Јазици на мени
  29 јазици
  Англиски, германски, француски, холандски, дански, португалски, фински, италијански, норвешки, шведски, шпански, грчки, руски, полски, чешки, унгарски, романски, украински, турски, арапски, таи, едноставен кинески, традиционален кинески, корејски, малајски, виетнамски, индонезиски, хинди, јапонски
 • Ажурирање на firmwarе
  Корисникот може да го ажурира фирмверот.

Интерфејс

 • Компјутер
  Hi-Speed USB (микро USB)
 • Друго
  Безжичен LAN (IEEE802.11b/g/n), (само 2,4 GHz, 1-11 кан.), со поддршка за динамички NFC 6

  Bluetooth® (верзија 4.1, технологија за Bluetooth со мала потрошувачка на енергија) 78

  HDMI (микро - приклучок од тип D), поддршка за излезен HDR сигнал кон компатибилен телевизор

Директно печатење

 • Canon печатачи
  Canon компактни фото печатачи и PIXMA печатачи кои поддржуваат PictBridge
 • PictBridge
  Canon компактни фото печатачи и PIXMA печатачи кои поддржуваат PictBridge

Простор за складирање

 • Тип
  SD, SDHC, SDXC (компатибилност со UHS-I)

Поддржани оперативни системи

 • PC и Macintosh
  Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 SP1 9
  Mac OS X 10.9 / 10.10 / 10.11 / 10.12

  За Wi-Fi врска со компјутер:
  Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 SP1
  Mac OS X 10.9 / 10.10

  За Image Transfer Utility:
  Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 SP1
  Mac OS X 10.9 / 10.10 / 10.11 / 10.12

Софтвер

 • Пребарување и печатење
  -
 • Обработка на слика
  Digital Photo Professional
 • Друго
  Picture Style Editor, EOS Utility, Image Transfer Utility

  Апликацијата Camera Connect е достапна за уреди со iOS и Android 10

Извор на напојување со енергија

 • Батерии
  1 x литиум-јонска батерија на полнење LP-E12
 • Издржливост на батеријата
  Прибл. 235 снимки (при 23°C, AE 50%, FE 50%) 11
  Еко режим: прибл. 370 снимки
  Снимање видео: прибл. 85 минути
  Време на репродукција при репродукција на слајд шоу од фотографии: прибл. 4 часа
 • Индикатор на батерија
  4 нивоа
 • Штеди струја
  Исклучување на екранот (15, 30 сек. или 1, 3, 5, 10, 30 мин.)
  Автоматско исклучување на напојувањето (30 сек. или 1, 3, 5, 10 мин., оневозможи)
  Исклучен визир (1, 3 мин., оневозможено)
  ЕКО режим
 • Напојување со енергија и полначи за батерии
  Полнач за батерии LC-E12E

  Компактен адаптер за напојување CA-PS700
  DC приклучок DR-E12

Општи спецификации

 • Материјали на куќиште
  Поликарбонатски
 • Раб. услови
  0 - 40 °C, влажност 85% или помалку
 • Димензии (Ш x В x Д)
  116,3 x 88,1 x 58,7 mm
 • Тежина (само куќиште)
  Прибл. 387 g (црна боја), 390 g (бела боја), CIPA стандард за тестирање, вклучувајќи батерија и мемориска картичка

Дополнителна опрема

 • Визир
  -
 • Торбички / ленти
  Навлака за куќиште EH32-CJ (беж боја)
  Навлака за куќиште EH32-CJ (светла кафеава боја)
  Ремен за на врат EM-E2 (црна боја)
  Ремен за на врат EM-E2 (бела боја)
  Ремен за на врат EM-200DB
 • Уред за безжичен пренос на датотеки
  -
 • Објективи
  EF-M објективи
  Компатибилност со сите EF и EF-S објективи преку адаптерот за монтирање EF-EOS M
 • Блиц
  Speedlite блицови од Canon (меѓу кои и 90EX, 220EX, 270EX, 270EX II, 320EX, 380EX, 420EX, 430EX, 430EX II, 430EX III, 430EX III-RT, 550EX, 580EX, 580EX II, 600EX, 600EX-RT, 600EX II-RT, Macro-Ring-Lite, MR-14EX II, Macro Twin Lite MT-24EX, Speedlite предавател ST-E2, Speedlite предавател ST-E3-RT)

  Кабел за поврзување надворешен блиц OC-E3, Speedlite носач SB-E2
 • Држач со батерија
  -
 • Далечински контролор / преклопник
  Далечински управувач BR-E1 со Bluetooth
 • Друго
  Кабел за интерфејс IFC-600PCU
  Адаптер за монтирање EF-EOSM

Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon, освен ако не е поинаку назначено.

Подлежност на промена без претходна најава.

 1. Dual Pixel CMOS AF - AF може да се користи на површина од прибл. 80% вертикално x 80% хоризонтално од кадарот
 2. Максималниот број на AF слики зависи од избраниот сооднос на сликата
 3. Кога батеријата е наполнета целосно
 4. Брзината на континуирано фотографирање се мери со EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM, а за тоа е потребна SDHC/SDXC UHS мемориска картичка со класа на брзина 1. Вкупниот број на снимени слики и брзината на континуирано фотографирање се различни во зависност од поставките за експозиција на фотоапаратот, видот на објективот што се користи, нивото на батеријата, нивото на светлината и мемориската картичка што се користи.
 5. Брзината на континуирано фотографирање се мери со EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM, а за тоа е потребна SDHC/SDXC UHS мемориска картичка со класа на брзина 1. Со Servo AF, максималната брзина на континуираното фотографирање и вкупниот број на снимени слики зависи од состојбата на објектот, поставките на фотоапаратот и објективот што се користи
 6. Употребата на Wi-Fi уредот може да биде ограничена во одредени земји или региони.
 7. Опремен со технологија за Bluetooth® со мала потрошувачка на енергија. Зборот во ознаката Bluetooth® и лого ознаките на Bluetooth се регистрирани заштитни знаци во сопственост на Bluetooth SIG, Inc. и секое користење на тие знаци од страна на Canon Europe Ltd. е дозволено со лиценца. Другите заштитни знаци и заштитни имиња им припаѓаат на нивните сопственици.
 8. За користење Bluetooth со апликацијата Camera Connect е потребен паметен уред со Bluetooth верзија 4.0 (или понова). Исто така, потребно е паметниот уред да користи оперативен систем iOS 8.4 (или понов) или Android 5.0 (или понов)
 9. Софтверските апликации се компатибилни со Windows 10 само во режимот Windows 10 Desktop
 10. За користење Bluetooth со апликацијата Camera Connect е потребен паметен уред со Bluetooth верзија 4.0 (или понова). Исто така, потребно е паметниот уред да користи оперативен систем iOS 8.4 (или понов) или Android 5.0 (или понов)
 11. Врз основа на CIPA стандардот и со користење на формат на батерии и мемориски картички кои се испорачуваат со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено