Canon EOS M6 Mark II
Спецификации

Димензии (ШxВxД)

119,6 x 70,0 x 49,2 mm

Тежина (само куќиште)

Прибл. 408 g (црна боја), 408 g (бела боја)

Главни спецификации

14fps shooting and 30fps RAW burst mode

Фотографирање со 14 fps и секвенцијален режим со 30 fps во RAW-формат*

Со континуирано фокусирање

32.5 megapixel APS-C sized sensor

Сензор со 32,5 мегапиксели и APS-C-големина

За врвен квалитет и флексибилност

Up to ISO 25,600 sensitivity

Чувствителност до ISO 25.600

Доловете ја атмосферата при слаба осветленост

Weighs just 408g

Тежи само 408 g

За креативно фотографирање во движење

Removable, optional electronic viewfinder

Отстранлив и изборен електронски визир

За прекрасно доживување при фотографирањето

4K video and up to 120fps Full HD

4K-видео и Full HD со најмногу 120 fps

Креативни алатки за снимање видео

Tilting 180 degrees touchscreen

Екран на допир што се врти за 180˚

За фотографирање од креативни агли

Built-in Wi-Fi and Bluetooth®

Вграден Wi-Fi и Bluetooth®

За споделување слики, автоматско преземање и далечинска контрола на фотоапаратот**

Погледни сè

Детални спецификации

Сензор за слика

Тип

22,3 x 14,9mm CMOS

Ефективни пиксели

Прибл. 32,5 мегапиксели

Вкупно пиксели

Прибл. 34,4 мегапиксели

Сооднос на слика

3:2

Филтер за ниски фреквенции

Вграден/фиксен

Чистење на сензор

EOS вграден систем за чистење

Тип на филтер за бои

Примарни бои

Процесор на слика

Тип

DIGIC 8

Објектив

Објектив со менување

EF-M (компатибилност со EF и EF-S објективи преку адаптерот за монтирање EF-EOS M)

Фокусна должина

Еквивалентно на 1,6x од фокусната должина на објективот

Стабилизација на слика

Оптичка стабилизација на слика со компатибилни објективи.

Фотографии: технологија Dual Sensing за стабилизација на слика достапна со компатибилни објективи.
Видео: дигитална стабилизација на слика за видео, комбинирана стабилизација на слика

ФОКУСИРАЊЕ

Тип

Dual Pixel CMOS AF систем. Пиксели за откривање на фаза вградени во сензорот за слика 1

AF систем / точки

Максимум 143/99 точки во зависност од објективот.

Слободно позиционирање на 1 AF-точка / 1 AF-зона преку рачно избирање (достапната површина зависи од објективот)

AF работен опсег

EV -5 - 18 (при 23°C, ISO 100, со EF-M 32mm f/1.4 STM)

AF режими

AF со една снимка и Servo AF

Избор на AF точка

Лице + Следење: следење лица и објекти преку автоматско препознавање / рачно избирање преку екранот на допир. Автоматско избирање на AF точки кога не се препознава лице во кадарот.

AF на очи: овозможува откривање и фокусирање на очи во режимите за 1 слика и Servo AF

AF во точка: овозможува AF во посочена површина, со двојно помала големина од AF во 1 точка

AF на зона: рачно избирање на зона, како и автоматско избирање на AF-точки во избраната зона

AF во 1 точка: рачен избор преку екранот на допир / копчињата

Приказ на избраните AF точки

Означено на LCD-екранот / EVF

AF заклучување

Заклучување кога копчето на блендата е притиснато до половина или прилагодливо копче за AE заклучување

Помошен зрак за AF

преку помошен LED зрак

Рачно фокусирање

Со EF и EF-S објективи - избор преку преклопникот за AF/MF на објективот

Со објективи EF-M - избор преку наменското копче за MF / други прилагодливи копчиња (избор помеѓу AF/MF).

Достапно е издвојување со MF
Достапно е AF+MF (рачно прилагодување на фокусот по AF со една снимка)
Достапно е зголемување на сликата при MF (5x или 10x)

Фокусирање со групирање

Достапно со следните објективи
EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM
EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM
EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM
EF 16-35mm f/4L IS USM
EF 24-70mm f/4L IS USM
EF 100mm f/2.8L Macro IS USM
EF 180mm f/3.5L Macro USM
EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM
EF-S 60mm f/2,8 Macro USM
EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM

Контрола на експозиција

Режими на мерење

Мерење во реално време преку сензорот за слика
(1) Мерење со проценка (384 зони)
(2) Делумно мерење во центар (прибл. 4,5% од екранот за прегледување во живо)
(3) Просечно мерење со тежиште во центарот
(4) Мерење во точка (прибл. 2,6% од екранот за прегледување во живо)

За снимање видео се достапни мерења со проценка и просечно мерење со тежиште во центарот

Опсег на мерење

Фотографија: EV -2 - 20 (при 23 °C, ISO 100)
Видео: EV 0 - 20 (при 23 °C, ISO 100)

AE заклучување

Автоматски: во режим на AF со една снимка при мерењето со проценка, експозицијата се заклучува кога ќе се постигне фокусирање.
Рачно: со помош на копчето за AE заклучување во режимите за креативна зона.

Компензација на експозиција

+/-3 EV во чекори на зголемување од 1/3 или 1/2

AEB

+/- 3 EV, во чекори на зголемување од 1/2 или 1/3 (може да се користат со компензација на експозицијата)

ISO чувствителност

АВТОМАТСКО ISO (100 - 25600), 100 - 25600 во чекори на зголемување од 1/3. ISO може да се прошири до 51200

Експозиција за снимање видео: АВТОМАТСКО ISO (100 - 12800), 100 - 25600 (проширен опсег) во чекори на зголемување од 1/3

Поддршка за автоматска бавна бленда за видео2

Бленда

Тип

Механичка бленда што се придвижува вертикално, контролирана електронски при сите брзини

Брзина

30 - 1/4000 сек. (чекори на зголемување од 1/3), сијалица (вкупен опсег на брзина на бленда. Достапниот опсег се менува во зависност од режимот на снимање)

Баланс на белата боја

Тип

Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор

Подесувања

Автоматски (приоритет на амбиент), автоматски (приоритет на бела боја), дневна светлина, сенка, облачно, вештачка светлина, бела
флуоресцентна светлина, блиц, прилагодено, температура на боите (чекори на зголемување од 100 келвини)

Компензација на баланс на белата боја:
1. Сина/килибар +/-9 нивоа
2. Магента/ зелена +/-9 нивоа

Прилагодување на балансот на белата боја

Да, може да се регистрира 1 корисничко подесување

WB со групирање

+/-3 нивоа во чекори на зголемување од едно ниво
Избор на отстапување сино/килибар или отстапување магента/зелено.
Поместувањето на балансот на белата боја и автоматската експозиција со групирање може да се постават во комбинација

Визир

Тип

Изборен електронски визир EVF-DC1, EVF-DC2

Информации на визир

Со EVF-DC2:

Се прилагодува и избира преку INFO. Копче
(1) Слика во живо со информации за експозицијата
(2) Слика во живо со основни информации
(3) Слика во живо со сите информации

Прилагодливи поставки:
Информации за снимањето, приказ на решетка (x3 формати), хистограм (светлина/RGB), електронска либела, сооднос на слика

Преглед на длабочина на поле

Да

LCD монитор

Тип

ClearView II LCD (TFT) екран на допир од 7,5 cm (3,0”). 3:2 сооднос на слика. Прибл. 1.040.000 точки. Електростатички капацитивен вид. Закосување од 180 степени нагоре и 45 степени надолу.

Покриеност

Прибл. 100%

Прилагодување на осветленост

Поставување на едно од седумте нивоа

Опции на екран

Се прилагодува и избира преку INFO. Копче
(1) Слика во живо со основни информации
(2) Слика во живо со сите информации
(3) Слика во живо со копчиња на екранот

Прилагодливи поставки:
Информации за снимањето, приказ на решетка (x3 формати), хистограм (светлина/RGB), електронска либела, сооднос на слика

Блиц

Вграден блиц GN (ISO 100, метри)

4,6

Покриеност со вграден блиц

Максимално покривање при прибл. 15mm (еквивалент од 35mm: прибл. 24mm)

Време на обновување на вграден блиц

Прибл. 4 секунди 3

Режими

Автоматски (E-TTL II)

Намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц

Намалување на ефектот на црвени очи

X-sync

1/200 сек.

Компензација на експозиција при блиц

+/- 2 EV во чекори на зголемување од 1/3

Групирање на експозиции на блиц

Да, со компатибилен надворешен блиц

Заклучување на експозиција при блиц

Да, преку копчето AEL

Синхронизација на "втора завеса"

Да

HotShoe/ PC приклучок

Да/Не

Компатибилност со надворешни блицеви

E-TTL II со Speedlite блицеви од серијата ЕХ, поддршка за повеќе безжични блицеви

Контрола на надворешен блиц

Преку менито со поставки за фотоапаратот/поставки за блицот

Фотографирање

Режими

Автоматско интелигентно откривање на сцени, хибриден автоматски режим, креативна помош, SCN (автопортрет, портрет, рамномерност на кожа, пејзаж, спорт, снимка одблиску, храна, поместување, рачно снимање на ноќни сцени, контрола на HDR-задно осветлување), креативни филтри (црно-бела зрнеста текстура, мек фокус, ефект на рибино око, ефект на сликање со водени бои, ефект на фотоапарат-играчка, минијатурен ефект, стандардна уметност HDR, живописни бои, нагласени бои, релјеф), програма за AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, флексибилен приоритет (FV), рачна експозиција, видео (автоматска експозиција за видео, рачна експозиција за видео, HDR-видеоснимки, креативни ефекти за видео, видеозапис со забрзано движење (3 сцени и прилагодено))

Стилови на слика

Автоматски, стандарден, портрет, пејзаж, врвни детали, неутрален, верен, црно-бел, дефиниран од корисник (x3)

Простор на бои

sRGB и Adobe RGB

Обработка на слика

Приоритет на најсветли тонови (стандардно и подобрено)
Автоматска оптимизација на осветлување (4 подесувања)
Намалување на шум при долга експозиција
Намалување на шум при висока ISO чувствителност (4 поставки + повеќе снимки со NR)
Корекција на периферното осветлување на објективот
Корекција на хроматска аберација
Корекција на распрскувањето на светлината

Креативна помош:
Однапред зададени параметри
Заматување на заднината (5 поставки)
Светлина (19 нивоа)
Контраст (9 нивоа)
Сатурација (9 нивоа)
Тонови на бои 1 и 2 (9 нивоа)
Еднобојно (исклучено/црно-бело/сепија/сина/виолетова/зелена)

Режим на фотографирање

Поединечно, континуирано со голема брзина, континуирано со мала брзина, самостоен тајмер (2 сек., 10 сек., прилагодено, далечински)

Континуирано фотографирање

AF со една снимка / Servo AF: прибл. 14 снимки/сек. за најмногу 54 слики во JPEG-формат и 23 слики во RAW-формат или 36 во CRAW-формат 4

Бројач на интервали

Интервал на фотографирање: 10 сек. - 99 ч. 59 мин. 59 сек.
Број на слики: 1 - 99 - неограничено

Тип на фајл

Типови на фотографии

JPEG: фино, нормално (компатибилност со Exif 2.31) / Design rule for Camera File system (2.0)
RAW: RAW (CR3 14 бита),
усогласеност со Digital Print Order Format [DPOF] верзија 1.1

RAW+JPEG истовремено снимање

Да, RAW + можност за различни JPEG компресии

Големина на слика

RAW: (3:2) 6960 x 4640, (4:3) 6160 x 4640, (16:9) 6960 x 3904, (1:1) 4640x 4640

JPEG 3:2 (L) 6960 x 4640, (M) 4800 x 3200, (S1) 3472 x 2320, (S2) 2400 x 1600
JPEG 4:3 (L) 6160 x 4640, (M) 4256 x 3200 (S1) 3072 x 2320 (S2) 2112 x 1600
JPEG 16:9 (L) 6960 x 3904, (M) 4800 x 2688 (S1) 3472 x 1952 (S2) 2400 x 1344
JPEG (1:1) (L) 4640 x 4640, (M) 3200 x 3200, (S1) 2300 x 2300 (S2) 1600 x 1600

Вградена обработка на RAW и можност за промена на големината на сликата при репродукција

Тип на видео

MP4 [видео: MPEG-4 AVC/H.264, аудио: MPEG-4 AAC-LC (стерео)]

Големина на видео

4K - 3840 x 2160 (29,97, 25 fps)
Full HD - 1920 x 1080 (119,88, 100, 59,94, 50, 29,97, 25 fps)
HD - 1280 x 720 (59,94, 50 fps)
HDR - 1920 x 1080 (29,97, 25 fps)
4K-видеоснимки со забрзано движење - 3840 x 2160 (29,97, 25 fps)

Должина на видео снимки

Максимално траење 29 мин. 59 сек. Ако големината на датотеката надмине 4 GB при континуирано снимање на видео, тогаш ќе се создаде нова датотека од 4 GB

Папки

Може да создавате и избирате нови папки

Нумерирање на датотеки

(1) Континуирано, автоматско ресетирање
(2) Рачно ресетирање

Други карактеристики

Функции за прилагодување

9 прилагодливи копчиња / 3 вртливи копчиња

Ознаки за мета-податоци

Информации за авторски права на корисникот (име на авторот, детали за авторските права)
Рејтинг на слика (0-5 ѕвезди)

Зум при репродукција

1,5-10x во неколку чекори, плус рамномерно штипнување за зумирање

Формати на приказ

(1) Единечна слика со информации (избор на опции)
(2) Единечна слика
(3) Приказ на индекс (4/9/36/100 слики)
(4) Приказ со прескокнување (1/10/прилагоден број на слики, по датум на снимање, по оценка, по папка, само по видеоснимки, само заштитени)

Слајд шоу

Време на репродукција: 1/2/3/5/10/20 секунди
Повторување: вклучено/исклучено
Ефекти на промена: исклучено, придодавање 1-2, исчезнување 1-3. Музика во заднина

Хистограм

Светлина/RGB

Предупредување за преголема осветленост

Да

Заштита за бришење на слики

Бришење: единечна слика, избрани слики, избран опсег, сите слики
Заштита: избрани слики, избран опсег, сите слики. Поништи заштита на сите слики

Категории на мени

(1) Мени за снимање (x8)
(2) Мени за репродукција (x4)
(3) Мени за поставување (x5)
(4) Мени на екранот
(5) Мое мени

Јазици на мени

29 јазици
Англиски, германски, француски, холандски, дански, португалски, фински, италијански, украински, норвешки, шведски, шпански, грчки, руски, полски, чешки, унгарски, виетнамски, хинди, романски, турски, арапски, таи, едноставен кинески, традиционален кинески, корејски, малајски, индонезиски и јапонски

Ажурирање на firmwarе

Корисникот може да го ажурира фирмверот.

Материјали на куќиште

Куќиште од легура од магнезиум и челични плочи обложени со цинк преку електролиза, поликарбонат, или поликарбонат со стаклени влакна, термопластична надворешна површина

Тежина (само куќиште)

Прибл. 408 g (црна боја), 408 g (бела боја), стандард за тестирање CIPA, вклучувајќи батерија и мемориска картичка

Интерфејс

Компјутер

USB од тип C (брзина еквивалентна на High-speed USB 2.0)

Друго

Безжичен LAN (IEEE802.11b/g/n), (само 2,4 GHz, 1-11 кан.)

Bluetooth® (верзија 4.1, технологија за Bluetooth со мала потрошувачка на енергија) 5

HDMI (микро - приклучок од тип D), во излезните опции спаѓаат [With info], [Clean / 4K output] и [Clean / FHD output]. Поддршка за излезен HDR-сигнал кон компатибилен телевизор

Директно печатење

PictBridge

Да (преку USB или безжичен LAN)

Простор за складирање

Тип

SD, SDHC, SDXC (компатибилност со UHS-II)

Поддржани оперативни системи

PC и Macintosh

Windows 10 / 8.1 / 7 SP1 6
Mac OS X 10.14 / 10.13 / 10.12

Софтвер

Обработка на слика

Digital Photo Professional

Друго

Picture Style Editor,
EOS Utility,
Image Transfer Utility
Picture Style Editor
Апликацијата Camera Connect е достапна за уреди со iOS и Android 7

Извор на напојување со енергија

Батерии

1 x литиум-јонска батерија на полнење LP-E17

Издржливост на батеријата

Прибл. 305 снимки (при 23°C, AE 50%, FE 50%) 8
Еко режим: прибл. 410 снимки
Снимање видео: прибл. 80 минути
Време на репродукција при репродукција на слајд шоу од фотографии: прибл. 4 часа

Индикатор на батерија

4 нивоа

Штеди струја

Исклучување на екранот (15, 30 сек. или 1, 3, 5, 10, 30 мин.)
Автоматско исклучување на напојувањето (30 сек. или 1, 3, 5, 10 мин., оневозможи)
ЕКО режим

Напојување со енергија и полначи за батерии

Полнач за батерии LC-E17

Дополнителна опрема

Визир

Изборен електронски визир EVF-DC1
(тип 0.48), сооднос на слика 4:3, прибл. 2.360.000 точки, 100% покриеност. Прибл. 43 g

Изборен електронски визир EVF-DC2
(тип 0,39), сооднос на слика 4:3, прибл. 2.360.000 точки, 100% покриеност. Прибл. 29 g

Торбички / ленти

Ремен за на врат EM-E2 (светла кафеава боја)
Ремен за на врат EM-E2(BW) (кафеава боја)
Ремен за на врат EM-E2(BK) (црна боја)
Ремен за на врат EM-E2(WH) (бела боја)

Објективи

EF-M објективи
Компатибилност со сите EF и EF-S објективи преку адаптерот за монтирање EF-EOS M

Блиц

Speedlite-блицови од Canon (меѓу кои и 90EX, 220EX, 270EX, 270EX II, EL-100, 320EX, 380EX, 420EX, 430EX, 430EX II, 430EX III, 430EX III-RT, 550EX, 580EX, 580EX II, 600EX, 600EX-RT, 600EX II-RT, Macro-Ring-Lite, MR-14EX II, Macro Twin Lite MT-24EX, Speedlite-предавател ST-E2, Speedlite-предавател ST-E3-RT)

Кабел за поврзување надворешен блиц OC-E3

Далечински контролор / преклопник

Далечински управувач BR-E1 со Bluetooth

Друго

Кабел за интерфејс IFC-100U, IFC-400U
Адаптер за монтирање EF-EOSM
USB-адаптер за напојување PD-E1

Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon, освен ако не е поинаку назначено.

Подлежност на промена без претходна најава.

  1. Dual Pixel CMOS AF - AF може да се користи на површина до прибл. 100% вертикално x 88% хоризонтално од кадарот, во зависност од користениот објектив.
  2. Препорачан индекс на експозиција
  3. Кога батеријата е наполнета целосно
  4. Брзината на континуирано фотографирање се мери со картичка од 32 GB што е компатибилна со UHS-II и врз основа на стандардите за тестирање на Canon. Вкупниот број на снимени слики и брзината на континуирано фотографирање се различни во зависност од големината на датотеките, бројот на можни слики и условите за фотографирање (вклучувајќи го соодносот на сликата, објектот, брендот на мемориската картичка, брзината на ISO, стилот на сликата и прилагодената функција).
  5. За користење Bluetooth со апликацијата Camera Connect е потребен паметен уред со Bluetooth верзија 4.0 (или понова). Исто така, потребно е паметниот уред да користи оперативен систем iOS 11.4 (или понов) или Android 5.0 (или понов)
  6. Софтверските апликации се компатибилни со Windows 10 само во режимот Windows 10 Desktop
  7. За користење Bluetooth со апликацијата Camera Connect е потребен паметен уред со Bluetooth верзија 4.0 (или понова). Исто така, потребно е паметниот уред да користи оперативен систем iOS 11.4 (или понов) или Android 5.0 (или понов)
  8. Врз основа на CIPA стандардот и со користење на формат на батерии и мемориски картички кои се испорачуваат со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено