Фотоапарати без огледало

Canon EOS M6

Спецификации

Димензии (Ш x В x Д)
112,0 x 68,0 x 44,5 mm
Тежина (само куќиште)
Прибл. 390 g

Спецификации

 • 24,2 мегапиксели

  За DSLR квалитет на слика

 • Full HD видеоснимки

  Одлични видеоснимки на интернет и во домот

 • DIGIC 7

  Перформанси со брз одзив

 • Дигитална стабилизација на слика со 5 оски

  Спречува тресење на фотоапаратот

 • Dual Pixel CMOS AF

  Брзо за фотографии; рамномерно за видеоснимки

 • Wi-Fi и NFC

  Снимајте и споделувајте без кабли

 • Фотографирање со 7 fps

  Со SERVO автоматски фокус

 • Bluetooth

  За лесна безжична контрола

Детални спецификации

Сензор за слика

 • Тип
  22,3 x 14,9mm CMOS
 • Ефективни пиксели
  Прибл. 24,2 мегапиксели
 • Вкупно пиксели
  Прибл. 25,8 мегапиксели
 • Сооднос на слика
  3:2
 • Филтер за ниски фреквенции
  Вграден/фиксен
 • Чистење на сензор
  EOS вграден систем за чистење
 • Тип на филтер за бои
  Примарни бои

Процесор на слика

 • Тип
  DIGIC 7

Објектив

 • Објектив со менување
  EF-M (компатибилност со EF и EF-S објективи преку адаптерот за монтирање EF-EOS M)
 • Фокусна должина
  Еквивалентно на 1,6x од фокусната должина на објективот
 • Стабилизација на слика
  Оптичка стабилизација на слика кај компатибилни објективи

  Видео: достапна е вградена дигитална стабилизација на слика со 5 оски. Дополнителни подобрувања на стабилизацијата од објективи компатибилни со динамичка стабилизација на слика

ФОКУСИРАЊЕ

 • Тип
  Dual Pixel CMOS AF систем. Пиксели за откривање на фаза вградени во сензорот за слика 2
 • AF систем / точки
  Максимум 49 AF точки (фиксна локација на решетка од 7x7) преку автоматско избирање со фотоапаратот 3

  Слободно позиционирање на 1 AF точка/ 1 AF зона (9 точки, решетка од 3x3) преку рачно избирање 4
 • AF работен опсег
  EV -1 - 18 (при 23 °C, ISO 100, со EF-M 22mm f/2 STM)
 • AF режими
  AF со една снимка и Servo AF
 • Избор на AF точка
  Лице + Следење: следење лица и објекти преку автоматско препознавање/ рачно избирање преку екранот на допир. Автоматско избирање на повеќе од 49 AF точки кога не се препознава лице во кадарот.

  Рамномерен AF на зона: рачно избирање на зона, како и автоматско избирање на повеќе од 9 AF точки во избраната зона

  AF во 1 точка: рачен избор преку екранот на допир/ копчињата
 • Приказ на избраните AF точки
  Означено на LCD екранот/ EVF
 • AF заклучување
  Заклучување кога копчето на блендата е притиснато до половина или прилагодливо копче за AE заклучување
 • Помошен зрак за AF
  преку помошен LED зрак
 • Рачно фокусирање
  Со EF и EF-S објективи - избор преку преклопникот за AF/MF на објективот

  Со EF-M објективи - избор преку наменското копче за MF/ други прилагодливи копчиња (избор помеѓу AF/MF).

  Достапно е издвојување со MF
  Достапно е AF+MF (рачно прилагодување на фокусот по AF со една снимка)
  Достапно е зголемување на сликата при MF (5x или 10x)

Контрола на експозиција

 • Режими на мерење
  Мерење во реално време преку сензорот за слика
  (1) Мерење со проценка (384 зони)
  (2) Делумно мерење во центар (прибл. 10% од екранот за прегледување во живо)
  (3) Просечно мерење со тежиште во центарот
  (4) Мерење во точка (прибл. 2% од екранот за прегледување во живо)
 • Опсег на мерење
  Фотографија: EV 1 - 20 (при 23 °C, ISO 100)
  Видео: EV 2 - 20 (при 23 °C, ISO 100)
 • AE заклучување
  Автоматски: во режим на AF со една снимка при мерењето со проценка, експозицијата се заклучува кога ќе се постигне фокусирање.
  Рачно: со помош на копчето за AE заклучување во режимите за креативна зона.
 • Компензација на експозиција
  +/-3 EV во чекори на зголемување од 1/3
 • AEB
  3 снимки, +/- 2 EV, во чекори на зголемување од 1/3 (може да се користат со компензација на експозицијата)
 • ISO чувствителност
  АВТОМАТСКО ISO (100 - 25600), 100 - 25600 во чекори на зголемување од 1/3 5

  Видео: АВТОМАТСКО ISO (100 - 6400), 100 - 12800 во чекори на зголемување од 1/3

Бленда

 • Тип
  Електронски контролирана бленда во рамнина на фокусот
 • Брзина
  30 - 1/4000 сек. (чекори на зголемување од 1/3), сијалица (вкупен опсег на брзина на бленда. Достапниот опсег се менува во зависност од режимот на снимање)

Баланс на белата боја

 • Тип
  Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор
 • Подесувања
  AWB, дневна светлина, сенка, облачно, вештачка светлина, бела
  флуоресцентна светлина, блиц, прилагодено, температура на боите (чекори на зголемување од 100 келвини)

  Компензација на баланс на белата боја:
  1. Сина/килибар +/-9 нивоа
  2. Магента/ зелена +/-9 нивоа
 • Прилагодување на балансот на белата боја
  Да, може да се регистрира 1 корисничко подесување

Визир

 • Тип
  Изборен електронски визир EVF-DC1, EVF-DC2
 • Информации на визир
  Со EVF-DC2:

  Се прилагодува и избира преку INFO. Копче
  (1) Слика во живо со информации за експозицијата
  (2) Слика во живо со основни информации
  (3) Слика во живо со сите информации

  Прилагодливи поставки:
  Информации за снимањето, приказ на решетка (x3 формати), хистограм (светлина/ RGB), електронска либела, сооднос на слика
 • Преглед на длабочина на поле
  Да, преку прилагодливи копчиња

LCD монитор

 • Тип
  ClearView II LCD (TFT) екран на допир од 7,5 cm (3,0”). 3:2 сооднос на слика. Прибл. 1.040.000 точки. Електростатички капацитивен вид. Закосување од 180 степени нагоре и 45 степени надолу.
 • Покриеност
  Прибл. 100%
 • Прилагодување на осветленост
  Поставување на едно од петте нивоа
 • Опции на екран
  Се прилагодува и избира преку INFO. Копче
  (1) Слика во живо со основни информации
  (2) Слика во живо со сите информации
  (3) Слика во живо без информации
  (4) Екран за брза контрола

  Прилагодливи поставки:
  Информации за снимањето, приказ на решетка (x3 формати), хистограм (светлина/ RGB), електронска либела, сооднос на слика

Блиц

 • Вграден блиц GN (ISO 100, метри)
  5
 • Покриеност со вграден блиц
  Максимално покривање при прибл. 15mm (еквивалент од 35mm: прибл. 24mm)
 • Време на обновување на вграден блиц
  Прибл. 3 секунди 6
 • Режими
  Автоматски (E-TTL II), вклучување/исклучување на рачниот блиц (3 поставки за излезната моќ на блицот)
 • Намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц
  Да - со ламба за намалување на ефектот ''црвени очи''
 • X-sync
  1/200 сек.
 • Компензација на експозиција при блиц
  +/- 2 EV во чекори на зголемување од 1/3
 • Групирање на експозиции на блиц
  Да, со компатибилен надворешен блиц
 • Заклучување на експозиција при блиц
  Да, преку копчето AEL
 • Синхронизација на "втора завеса"
  Да
 • HotShoe/ PC приклучок
  Да/ Не
 • Компатибилност со надворешни блицеви
  E-TTL II со Speedlite блицеви од серијата ЕХ, поддршка за повеќе безжични блицеви
 • Контрола на надворешен блиц
  Преку менито со поставки за фотоапаратот/ поставки за блицот

Фотографирање

 • Режими
  Автоматско интелигентно откривање на сцени, хибриден автоматски режим, креативна помош, SCN(автопортрет, портрет, пејзаж, снимка одблиску, спорт, храна, поместување, рачно снимање на ноќни сцени, контролирање на HDR задно осветлување), креативни филтри (црно-бела зрнеста текстура, мек фокус, ефект на рибино око, уметнички ефекти со нагласени бои, ефект на сликање со водени бои, ефект на фотоапарат-играчка, минијатурен ефект (фотографии и видеоснимки), висок динамички опсег), програми за AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачна експозиција, прилагодено (x2), видео (автоматска експозиција за видео, рачна експозиција за видео, видеозапис со забрзано движење)
 • Стилови на слика
  Автоматски, стандарден, портрет, пејзаж, врвни детали, неутрален, верен, црно-бел, дефиниран од корисник (x3)
 • Простор на бои
  sRGB
 • Обработка на слика
  Приоритет на најсветли тонови
  Автоматска оптимизација на осветлување (4 подесувања)
  Намалување на шум при долга експозиција
  Намалување на шум при висока ISO чувствителност (4 поставки + повеќе снимки со NR)
  Корекција на периферното осветлување на објективот
  Корекција на хроматска аберација
  Корекција на распрскувањето на светлината

  Креативна помош:
  Заматување на заднината (5 поставки)
  Светлина (19 нивоа)
  Контраст (9 нивоа)
  Сатурација (9 нивоа)
  Тонови на бои (19 нивоа)
  Еднобојно (јачина на острината / префинетост на острината / праг на острината / контраст (9 нивоа) / ефект за филтрирање (Ye - жолта / Or - портокалова / R - црвена / G (зелена) / ефект на тонирање (S - сепија / B - сина / P - виолетова / G - зелена))
 • Режим на фотографирање
  Поединечно, континуирано со голема брзина, континуирано со мала брзина, самостоен тајмер (2 сек., 10 сек., прилагодено, далечински)
 • Континуирано фотографирање
  Фиксен AF: прибл. 9 снимки/сек. за најмногу 26 слики во JPEG формат и 17 слики во RAW формат 7
  Со AF: прибл. 7 снимки/сек. 8
 • Бројач на интервали
  Режим за видеозаписи со забрзано движење

Режим за прегледување во живо

 • Покриеност
  Прибл. 100% (хоризонтално и вертикално)

Тип на фајл

 • Типови на фотографии
  JPEG: фино, нормално (компатибилност со Exif 2.30) / Design rule for Camera File system (2.0)
  RAW: RAW (14 бита, оригинален Canon RAW второ издание),
  усогласеност со Digital Print Order Format [DPOF] верзија 1.1
 • RAW+JPEG истовремено снимање
  Да, RAW + можност за различни JPEG компресии
 • Големина на слика
  RAW: (3:2) 6000 x 4000, (4:3) 5328 x 4000, (16:9) 6000 x 3368, (1:1) 4000 x 4000

  JPEG 3:2: (L) 6000 x 4000, (M) 3984 x 2656, (S1) 2976 x 1984, (S2) 2400 x 1600
  JPEG 4:3: (L) 5328 x 4000, (M) 3552 x 2664, (S1) 2656 x 1992, (S2)  2112 x 1600
  JPEG 16:9: (L) 6000 x 3368, (M) 3984 x 2240, (S1) 2976 x 1680 (S2) 2400 x 1344
  JPEG 1:1: (L) 4000 x 4000, (M) 2656 x 2656, (S1) 1984 x 1984, (S2) 1600 x 1600

  Вградена обработка на RAW и можност за промена на големината на сликата при репродукција
 • Тип на видео
  MP4 [видео: MPEG-4 AVC/H.264, аудио: MPEG-4 AAC-LC (стерео)]
 • Големина на видео
  Full HD - 1920 x 1080 (59,94, 50, 29,97, 25, 23,976 fps)
  HD - 1280 x 720 (59,94, 50 fps)
  VGA - 640 x 480 (29,97, 25 fps)
 • Должина на видео снимки
  Максимално траење 29 мин. 59 сек., максимална големина на фајл 4GB
 • Папки
  Новите фолдери можат автоматски да се создаваат секој месец или секој ден
 • Нумерирање на датотеки
  (1) Секвенцијално нумерирање
  (2) Автоматско ресетирање

Други карактеристики

 • Функции за прилагодување
  13 прилагодливи копчиња/ вртливи копчиња
 • Ознаки за мета-податоци
  Информации за авторски права на корисникот (име на авторот, детали за авторските права)
  Рејтинг на слика (0-5 ѕвезди)
 • Интелигентен сензор за ориентација
  Да, со ротација на слика
 • Зум при репродукција
  2x - 10x овозможено во 10 чекори
 • Формати на приказ
  (1) Единечна слика со информации (избор од 8 опции)
  (2) Единечна слика
  (3) Приказ на индекс (6/12/42/110 слики)
  (4) Приказ со прескокнување (1/10/100 слики, по датум на снимање, по рејтинг)
 • Слајд шоу
  Време на репродукција: 3/4/5/6/7/8/9/10/15/30 секунди
  Повторување: вклучено/исклучено
  Променливи ефекти: исклучено, исчезнување
 • Хистограм
  Светлина/ RGB
 • Предупредување за преголема осветленост
  Да
 • Бришење на слики/заштита
  Бришење: единечна слика, избрани слики, избран опсег, сите слики
  Заштита: избрани слики, избран опсег, сите слики. Поништи заштита на сите слики
 • Категории на мени
  (1) Мени за снимање (x8)
  (2) Мени за репродукција (x5)
  (3) Мени за поставување (x4)
  (4) Мени со прилагодени функции
  (5) Мое мени
 • Јазици на мени
  25 јазици
  Англиски, германски, француски, холандски, дански, португалски, фински, италијански, норвешки, шведски, шпански, грчки, руски, полски, чешки, унгарски, романски, украински, турски, арапски, таи, едноставен кинески, традиционален кинески, корејски и јапонски
 • Ажурирање на firmwarе
  Корисникот може да го ажурира фирмверот.

Интерфејс

 • Компјутер
  Hi-Speed USB (микро USB приклучок)
 • Друго
  Безжичен LAN (IEEE802.11b/g/n), (само 2,4 GHz, 1-11 кан.), со поддршка за динамички NFC 9

  Bluetooth® (верзија 4.1, технологија за Bluetooth со мала потрошувачка на енергија) 10,11

  HDMI (микро приклучок од тип D)
  Надворешен микрофон (стерео приклучок од 3,5mm)

Директно печатење

 • Canon печатачи
  Canon компактни фото печатачи и PIXMA печатачи кои поддржуваат PictBridge
 • PictBridge
  Да (преку USB или безжичен LAN)

Простор за складирање

 • Тип
  SD, SDHC, SDXC (компатибилност со UHS-I)

Поддржани оперативни системи

 • PC и Macintosh
  Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 SP1 12
  Mac OS X 10.9 / 10.10 / 10.11 / 10.12

  За Wi-Fi врска со компјутер:
  Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 SP1
  Mac OS X 10.9 / 10.10

  За Image Transfer Utility:
  Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 SP1
  Mac OS X 10.9 / 10.10 / 10.11 / 10.12

Софтвер

 • Обработка на слика
  Digital Photo Professional
 • Друго
  Picture Style Editor, EOS Utility, Image Transfer Utility

  Апликацијата Camera Connect е достапна за уреди со iOS и Android 13

Извор на напојување со енергија

 • Батерии
  1 x литиум-јонска батерија на полнење LP-E17
 • Издржливост на батеријата
  Со LCD екран: прибл. 295 снимки (при 23 °C, AE 50%, FE 50%)
  Со изборен EVF-DC2: прибл. 290 снимки (при 23 °C, AE 50%, FE 50%)

  ЕКО режим: прибл. 425 снимки (при 23 °C, AE 50%, FE 50%)
 • Индикатор на батерија
  4 нивоа
 • Штеди струја
  Исклучување на екранот (15, 30 сек. или 1, 3, 5, 10, 30 мин.)
  Автоматско исклучување на напојувањето (30 сек. или 1, 3, 5, 10 мин., оневозможи)
  ЕКО режим
 • Напојување со енергија и полначи за батерии
  Полнач за батерии LC-E17E

  Компактен адаптер за напојување CA-PS700
  DC приклучок DR-E17

Дополнителна опрема

 • Визир
  Изборен електронски визир EVF-DC1
  (тип 0.48), сооднос на слика 4:3, прибл. 2.360.000 точки, 100% покриеност. Прибл. 43 g

  Изборен електронски визир EVF-DC2
  (тип 0,39), сооднос на слика 4:3, прибл. 2.360.000 точки, 100% покриеност. Прибл. 29 g
 • Торбички / ленти
  Навлака за куќиште EH30-CJ
  Ремен за на врат EM-300DB
  Ремен за на врат EM-E2
 • Објективи
  EF-M објективи
  Компатибилност со сите EF и EF-S објективи преку адаптерот за монтирање EF-EOS M
 • Блиц
  Speedlite блицови од Canon (меѓу кои и 90EX, 220EX, 270EX, 270EX II, 320EX, 380EX, 420EX, 430EX, 430EX II, 430EX III, 430EX III-RT, 550EX, 580EX, 580EX II, 600EX, 600EX-RT, 600EX II-RT, Macro-Ring-Lite, MR-14EX II, Macro Twin Lite MT-24EX, Speedlite предавател ST-E2, Speedlite предавател ST-E3-RT)

  Кабел за поврзување надворешен блиц OC-E3, Speedlite носач SB-E2
 • Далечински контролор / преклопник
  Далечински прекинувач RS-60E3
  Далечински управувач со тајмер TC-80N3 14
  Далечински управувач RC-6
 • Друго
  Кабел за интерфејс IFC-600PCU

Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon, освен ако не е поинаку назначено.

Подлежност на промена без претходна најава.

 1. (CIPA стандарди за тестирање, вклучувајќи батерија и мемориска картичка)
 2. Dual Pixel CMOS AF - AF може да се користи на површина од прибл. 80% вертикално x 80% хоризонтално од кадарот
 3. Максималниот број на AF слики зависи од избраниот сооднос на сликата
 4. Dual Pixel CMOS AF - AF може да се користи на површина од прибл. 80% вертикално x 80% хоризонтално од кадарот
 5. Препорачан индекс на експозиција
 6. Кога батеријата е наполнета целосно
 7. Брзината на континуирано фотографирање се мери со EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM, а за тоа е потребна SDHC/SDXC UHS мемориска картичка со класа на брзина 1. Вкупниот број на снимени слики и брзината на континуирано фотографирање се различни во зависност од поставките за експозиција на фотоапаратот, видот на објективот што се користи, нивото на батеријата, нивото на светлината и мемориската картичка што се користи.
 8. Брзината на континуирано фотографирање се мери со EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM, а за тоа е потребна SDHC/SDXC UHS мемориска картичка со класа на брзина 1. Со Servo AF, максималната брзина на континуираното фотографирање и вкупниот број на снимени слики зависи од состојбата на објектот, поставките на фотоапаратот и објективот што се користи
 9. Употребата на Wi-Fi уредот може да биде ограничена во одредени земји или региони.
 10. Опремен со технологија за Bluetooth® со мала потрошувачка на енергија. Зборот во ознаката Bluetooth® и лого ознаките на Bluetooth® се регистрирани заштитни знаци во сопственост на Bluetooth SIG, Inc. и секое користење на тие знаци од страна на Canon Europe Ltd. е дозволено со лиценца. Другите заштитни знаци и заштитни имиња им припаѓаат на нивните сопственици.
 11. За користење Bluetooth со апликацијата Camera Connect е потребен паметен уред со Bluetooth верзија 4.0 (или понова). Исто така, потребно е паметниот уред да користи оперативен систем iOS 8.4 (или понов) или Android 5.0 (или понов)
 12. Софтверските апликации се компатибилни со Windows 10 само во режимот Windows 10 Desktop
 13. За користење Bluetooth со апликацијата Camera Connect е потребен паметен уред со Bluetooth верзија 4.0 (или понова). Исто така, потребно е паметниот уред да користи оперативен систем iOS 8.4 (или понов) или Android 5.0 (или понов)
 14. Потребен е адаптерот за далечински управувач RA-E3