Фотоапарати без огледало

Canon EOS R5

Спецификации

Работни услови
1 – 40 °C, влажност 85% или помалку
Димензии (Ш x В x Д)
138,5 x 97,5 x 88 mm
Тежина (само куќиште)
Прибл. 650 g (738 g со картичка и батерија)
EOS R5_Front_RF24-105mmF4LISUSM_SQUARE.png
EOS R5
EOS R5
EOS R5
EOS R5

Спецификации

 • Резолуција од 45 мегапиксели

  Репродуцирајте ги дури и најситните детали

 • 20 слики во секунда

  Претворете ги краткотрајните моменти во прекрасни слики

 • Внатрешно снимање на 8K RAW-видео во формат на целосна слика

  RAW-видео со 12 бита и 24/25/30p што изгледа навистина реално

 • 4K-видео со 120P во формат на целосна слика

  Снимајте видеоснимки со висока стапка на слики, 10 бита и 4:2:2 за да ја подобрите секоја креативна продукција

 • Стабилизатор на слика со максимум 8 чекори*

  Фотографирајте рачно во услови во кои досега не било можно.

 • ISO 100-51.200

  Врвен квалитет на слика дури и при недоволна осветленост

 • Вграден Wi-Fi и Bluetooth

  Поврзете се и испраќајте слики од локацијата на која работите

 • Нова функција за IBIS со висока резолуција

  Спојување 9 слики за да се добие слика со висока резолуција од 400 MP

 • Отвори за картички CFexpress и SD

  Максимална брзина, максимална компатибилност

Детални спецификации

Сензор за слика

 • Тип
  36 x 24 mm CMOS
 • Ефективни пиксели
  Прибл. 45 мегапиксели
 • Вкупно пиксели
  Прибл. 47,1 мегапиксели
 • Сооднос на слика
  3:2
 • Филтер за ниски фреквенции
  Вграден/фиксен
 • Чистење на сензорот
  EOS вграден систем за чистење
 • Тип на филтер за бои
  Примарни бои
 • Поместување на сензорот-стабилизација на слика
  Да, до 8 чекори кога се користи со компатибилни објективи1
  Слика со IBIS со висока резолуција2

Процесор за слика

 • Вид
  DIGIC X

Објектив

 • Приклучок за објективи
  RF / RF-S
  Објективите EF и EF-S може да се прикачат со помош на: адаптер за монтирање објективи EF-EOS R
  Адаптер за монтирање објективи со контролен прстен EF-EOS R, адаптер за монтирање објективи со внатрешен филтер EF-EOS R (вклучувајќи ги и Cinema-објективите CN-E18-80mm T4.4 L IS KAS S и CN-E70-200mm T4.4 L IS KAS S EF)
  Објективите EF-M не се компатибилни
 • Фокусна должина
  Еквивалентно на 1,0x од фокусната должина на објективот со RF-објективи и EF-објективи, 1,6x со објективите EF-S/ RF-S

Фокусирање

 • Вид
  Dual Pixel CMOS AF II
 • AF-систем / точки
  100% хоризонтално и 100% вертикално со лице + следење и режими за автоматско бирање
  100% хоризонтално и 90% вертикално со режими за рачно избирање и големи зони3
 • Работен опсег на AF
  EV -6 – 20 (при 23°C и ISO100)4
 • Режими за AF
  Servo AF AI Focus AF при единечна снимка (во автоматско интелигентно препознавање на сцена A+)
 • Избор на AF-точка
  Автоматско бирање: лице + следење. 1053 Достапни области на AF кога автоматски ќе се избере Рачен избор: AF со 1 точка (големина на рамката на AF може да се смени) достапни позиции на AF – 5940 (фотографии)/ 4500 (видео) Рачен избор: Проширување на точка на AF – 4 точки (горе, долу, лево, десно) ) Рачен избор: точка на AF Проширување на околни точки Рачен избор: Зонски AF (сите точки на AF поделени во 9 фокусни зони) Рачен избор: AF со голема зона (Вертикална) Рачен избор: AF со голема зона (Хоризонтална)
 • Следење со AF
  Луѓе, животни (кучиња, мачки и птици) или возила (тркачки автомобили или моторни велосипеди)
 • Заклучување на AF
  Заклучување кога копчето на блендата е притиснато до половина или кога е притиснато AF ON во AF режим на една снимка. Користење на прилагодени копчиња за AF во AI servo
 • Помошен зрак за AF
  Емитуван преку вграденото LED светло или изборниот наменски Speedlite (блиц)
 • Рачно фокусирање
  Се избира на објективот

Контрола на експозиција

 • Режими на мерење
  Реално време со сензор за слика, мерење во 384 зони. (1) Мерење со проценка (поврзано со сите точки на AF) (2) делумно мерење (прибл. 6,1% од визирот во центар) (3) Мерење во точка: мерење во централна точка (прибл. 3,1% од визирот во центар) не е достапно мерење во точка поврзано со AF точка (4) Просечно мерење со тежиште во центарот
 • Мерење опсег на светлина
  EV -3 – 20 (при 23°C, ISO100, со мерење со проценка)
 • Заклучување на AE
  Автоматски: AE заклучувањето се активира кога ќе се постигне фокусирање Рачно: со помош на копчето за AE заклучување во режимите Av, Fv, Tv и M
 • Компензација на експозиција
  `+/-3 EV во 1/3 или 1/2 чекори на зголемување (може да се комбинира со AEB).
 • AEB
  +/-3 EV во чекори на зголемување од 1/3 или 1/2
 • Фотографирање без треперење
  Да. Треперењето се открива на фреквенција од 100 Hz или 120 Hz. Максималната брзина за континуирано фотографирање може да се намали
 • Чувствителност ISO

  Препорачан индекс на експозиција

  Автоматски 100-51200 (во чекори на зголемување од 1/3 или од 1)
  ISO може да се прошири до L:50, H1:1024005

Бленда

 • Тип
  Електронски контролиран бленда со фокусна рамнина и електронска функција за бленда на сензорот
 • Брзина
  30-1/8000 сек. (1/2 или 1/3 чекори на зголемување), сијалица (вкупен опсег на брзина на бленда. Достапниот опсег се менува во зависност од режимот на снимање)
 • Копче за бленда
  Меко електромагнетско копче

Баланс на белата боја

 • Тип
  Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор
 • Поставки
  AWB (приоритет на амбиент/приоритет на бела боја), дневна светлина, сенка, облачно, вештачка светлина, бела флуоресцентна светлина, блиц, прилагодено, подесување на температура на боја
  Компензација на баланс на белата боја:
  1. Сина/килибар +/-9
  2. Магента/зелена +/-9
 • Прилагодување на балансот на белата боја
  Да, може да се регистрира 1 параметар - од сликата или приказот во живо
 • WB со групирање
  `+/-3 нивоа во чекори на зголемување од едно ниво 3, 2, 5 или 7 групни снимки со едно притиснување на копчето за бленда Избор на отстапување сино/килибар или отстапување магента/зелено

Визир

 • Тип
  OLED екран во боја и со EVF од 0,5 инчи
 • Број на точки
  5,76 милиони точки (1600x1200)
 • Покриеност (вертикално/хоризонтално)
  Прибл. 100%
 • Зголемување
  Прибл. 0,76x6
 • Растојание на окото
  Прибл. 23 mm (од центарот на леќата)
 • Корекција на диоптер
  -4 до +2 m-1 (диоптер)
 • Перформанси на дисплејот
  Заштеда на енергија: 59,94 fps, јасна слика 119,98 fps, спречување ниска стапка на слики 60 -119,8fps7
 • Информации на визир
  Брзина на блендата, апертура, брзина на ISO, информации за точка на AF, Индикатор за ниво на експозиција, Број на преостанати експозиции, Компензација на експозиција, Ниво на батерија, Електронска бленда, HDR сликање, Приоритет на тон за нагласување, Сликање со повеќе експозиции, Сликање со двоен пиксел, Сликање RAW со двоен пиксел, Режим на сликање со самостоен тајмер, Максимално континуирано сликање, метод со AF, Симулација на експозиција, Режим за возење, AEB, Режим за мерење, FEB, Континуирано сликање со анти-треперење, Отсекување на фотографија/видео, Режим на сликање/снимање, Сооднос на ширина/висина, Икони за сцена Автоматско оптимизирање на осветлување, AE заклучување на стил на слика, Подготвен блиц, Баланс на бела боја, FE заклучување, Квалитет на сликата, Синхронизација со голема, Bluetooth-функција, вклучено/исклучено Wi-Fi, Хистограм, Електронско ниво, Скала на растојание на фокус во рачен фокус, Систем за стабилизација на слика, Гласност на аудио - Рачно (видео), преостанатото време на снимање (видео), Гласност на слушалките (видео), Брзина на кадри и компресија на видеозапис (видео) Индикатор за снимање (видео)
 • Преглед на длабочина на поле
  Да, преку прилагодено копче
 • Капаче на визир
  НЕМА

LCD-монитор

 • Тип
  Clear View LCD II екран од 8,01 cm (3,15"), прибл. 2,1 милиони точки
 • Покриеност
  Прибл. 100%
 • Агол на гледање (хоризонтално/вертикално)
  Прибл. 170° вертикално и хоризонтално
 • Прекривен слој
  Заштита од замачкување. Вградено засилено стакло
 • Прилагодување на осветленост
  Рачно: Прилагодливо на едно од седумте нивоа за Прилагодување на тонот на бојата: 4 параметри
 • Ракување преку екран на допир
  Капацитивен вид со функции од менито, подесувања за брза контрола, операции за репродукција и поголем екран. Избор на AF точка во прегледот во сликите и во видеоснимките, блендата со допир е овозможена во фотографирањето.
 • Опции на екран
  (1) Основни подесувања на фотоапарат
  (2) Напредни подесувања на фотоапарат
  (3) Подесувања на фотоапарат плус хистограм и приказ на две нивоа
  (4) Нема информации
  (5) Екран за брза контрола
  (6) Исклучено

Блиц

 • Режими
  E-TTL II автоматски блиц, рачно мерење
 • X-Sync
  1/200sec механичка бленда / 1/250-та електронска 1-ва завеса
 • Компензација на експозиција при блиц
  +/- 3EV во чекори на зголемување од 1/3 или 1/2 со Speedlite блицови од серија EX
 • Групирање на експозиции на блиц
  Да, со компатибилен надворешен блиц
 • Заклучување на експозиција при блиц
  Да
 • Синхронизација на втора завеса
  Да, преку Speedlite
 • Повеќефункционален приклучок / приклучок за блиц / приклучок за компјутер
  Да/Да
 • Компатибилност со надворешни блицеви
  E-TTL II со Speedlite блицови од серијата ЕХ, поддршка за повеќе безжични блицеви
 • Контрола на надворешен блиц
  преку екранот за мени на фотоапаратот

Фотографирање

 • Режими
  Слики; интелигентно откривање на сцени, AE со флексибилен приоритет, програма AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачно, сијалица и прилагодено (x3)
  Видеоснимки: интелигентно откривање на сцени, програма AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачно, сијалица и прилагодено (x3)
 • Стилови на слика
  Автоматски, стандарден, портрет, пејзаж, врвни детали, неутрален, верен, црно-бел, дефиниран од корисник (x3)
 • Простор на бои
  sRGB и Adobe RGB
 • Обработка на слика
  Двоен пиксел RAW – Повторно осветлување на портретот, Острина на позадина (во фотоапаратот) Приоритет на тон на осветлување (2 параметра) Оптимизатор на автоматско осветлување (4 параметри) Намалување на шум при долга експозиција Острина Намалување на шум при висок ISO (4 параметри) (фотографии и видео) Корекција на оптички објективи - Корекција на периферно осветлување, Корекција на хроматска аберација Корекција на дисторзија (за време на/после фотографирање, само за време на видео) - Корекција на дифракција, Оптимизатор на дигитални објективи (за време на/после фотографирање) Менување на големината до M, S1, S2 Отсекување на слики (JPEG/HEIF ) - Сооднос на ширина/висина 3:2, 4:3, 16:9, 1:1 - Префрлување помеѓу вертикална и хоризонтална ориентација за отсекување - Исправување на слика - Рамката за отсекување може да се преместува со користење на Обработка на RAW слика на екранот на допир Повеќекратна експозиција Конверзија на HDR HEIF во Jpeg
 • Режими на фотографирање
  Поединечно, Континуирано брзо+, Континуирано брзо, Континуирано бавно, Самостоен тајмер (2s+далечински, 10s+далечински)
 • Континуирано фотографирање
  Макс. прибл. 12 fps. со механичка бленда или 20 fps со електронска бленда, а брзината не се менува до 350 JPEG-слики или 180 RAW-слики89
 • Тајмер за интервали
  Вградено

Вид на датотека

 • Вид на фотографија
  JPEG: 2 опции за компресија RAW: RAW, C-RAW со 14 бита (14 бита со механичка бленда и електронска 1-ва завеса, 13 бита со A/D конверзија со режим H+, 12 бита со A/D конверзија со електронска бленда, Оригинален Canon RAW 3-то издание) HEIF: HEIF со 10 бита е достапен при снимање со HDR со [HDR PQ] поставено на [Овозможи] Усогласено со Exif 2.31 и Правило за дизајн за Систем за датотеки на камера 2.0 Усогласено со Форматот за нарачка за дигитално печатење [DPOF] Верзија 1.1
 • Истовремено снимање RAW+JPEG
  Да, секоја можна комбинација на RAW + JPEG или RAW + HEIF, вклучувајќи и Dual Pixel RAW +JPEG/HEIF RAW, C-RAW: сооднос 3:2 8192x5464
 • Големина на слика
  JPEG / HEIF
  Сооднос од 3:2 (L, RAW, C-RAW) 8192x5464, (M1) 5808x3872, (S1) 4176x2784, (S2) 2400x1600
  1,6x (отсекување) (L) 5088x3392, (S2) 2400x1600
  Сооднос од 4:3 (L) 7280x5464, (M1) 5152x3872, (S1) 3712x2784, (S2) 2112x1600
  Сооднос од 16:9 (L) 8192x4608, (M1) 5808x3264, (S1) 4176x2344, (S2) 2400x1344
  Сооднос од 1:1 (L) 5456x5456, (M1) 3872x3872, (S1) 2784x2784, (S2) 1600x1600
  Слика со IBIS со висока резолуција JPEG: 24576 x 1638410
 • Папки
  Новите папки може да се создаваат и избираат рачно
 • Нумерирање датотеки
  (1) Последователно нумерирање (2) Автоматско ресетирање (3) Рачно ресетирање
 • Именување датотеки
  2 Претпочитани параметри на корисникот

EOS-видео

 • Тип на видео
  MP4-видео: 8K DCI/ UHD (17:9 / 16:9) 4K DCI/ UHD (17:9 / 16:9), Full HD
  8K/4K/ Full HD: AVC/H.265 променлива (просечна) бит-стапка, звук: Linear PCM / AAC
  4K/ Full HD: MPEG4 AVC/H.264 променлива (просечна) бит-стапка, звук: Linear PCM / AAC
  8K RAW: 12 бита CRM Звук: Linear PCM / AAC
 • Големина на видео
  8K DCI (17:9) 8192 x 4320 (29,97, 25, 24, 23,98 fps) RAW, компресија на тековен кадар или повеќе кадри11
  8K UHD (16:9) 7680 x 4320 (29,97, 25, 23,98 fps) компресија на тековен кадар или повеќе кадри12
  4K DCI (17:9) 4096 x 2160 (119,9, 100, 59,94, 50, 29,97, 25, 24, 23,98 fps) компресија на тековен кадар или повеќе кадри13
  4K UHD (16:9) 3840 x 2160 (119,9, 100, 59,94, 50, 29,97, 25, 23,98 fps) компресија на тековен кадар или повеќе кадри14
  Full HD (16:9) 1920 x 1080 (119,9, 100, 59,94, 50, 29,97, 25, 23,98 fps) компресија на тековен кадар или повеќе кадри1516
  Full HD (16:9) 1920 x 1080 HDR (29,97, 25 fps) компресија на повеќе кадри17
 • Семплирање бои (внатрешно снимање)
  8K/ 4K/ Full HD - YCbCr4:2:0 со 8 бита or YCbCr4:2:2 со 10 бита
 • Canon Log
  Да, Canon Log 1, Canon Log 318
 • Должина на видео
  Максимално траење 29 мин. 59 сек. (освен за видеоснимки со висока стапка на слики). Нема ограничувања за датотеки до 4 GB со SD-картичка со exFAT-формат.19
 • Видео со висока стапка на слики
  MOV-видео: 4K – DCI 4096x2160 или UHD 3840x2160 UHD при 100 fps или 119,9 fps
  Снимено како забавена видеоснимка со 1/4 од стандардната брзина20
  Максимално снимање на сцена до 7 мин. 29 сек.21
 • Снимање поединечни слики
  Можно е снимање JPEG-фотографии со 35,4 мегапиксели од 8K DCI-видеоснимки
  Можно е снимање JPEG-фотографии со 33,2 мегапиксели од 8K UHD-видеоснимки
  Можно е снимање JPEG-фотографии со 8,8 мегапиксели од 4K DCI-видеоснимки
  Можно е снимање JPEG-фотографии со 8,3 мегапиксели од 4K UHD-видеоснимки
 • Бит-стапка / Mbps
  CRM:
  8k Raw (29.97p/25.00p/24.00p/23.98p): прибл. 2600 Mbps
  8k Raw (Light) (29,97p/25,00p): прибл. 1700 Mbps
  8k Raw (Light) (24,00p/23,98p): прибл. 1350 Mbps
  MOV: MP4 H.264 исклучен Canon Log
  8K (29,97p/25,00p/24,00p*/23,98p) ALL-I: прибл. 1300 Mbps
  8K (29,97p/25,00p/24,00p*/23,98p) IPB: прибл. 470 Mbps
  8K (29,97p/25,00p/24,00p*/23,98p) IPB (Light): прибл. 230 Mbps
  4K (119,9p / 100p) ALL-I: прибл. 1880 Mbps
  4K (59,94p/50,00p) ALL-I: прибл. 940 Mbps
  4K (59,94p/50,00p) IPB: прибл. 230 Mbps
  4K (59,94p/50,00p) IPB (Light): прибл. 120 Mbps
  4K (29,97p/25,00p/24,00p/23,98p) ALL-I: прибл. 470 Mbps
  4K (29,97p/25,00p/24,00p/23,98p) IPB: прибл. 120 Mbps
  4K (29,97p/25,00p/24,00p/23,98p) IPB (Light): прибл. 60 Mbps
  Full HD (119,9p/100p) ALL-I: прибл. 360 Mbps
  Full HD (59,94p/50,00p) ALL-I: прибл. 180 Mbps
  Full HD ( 59,94p/50,00p) IPB: прибл. 60 Mbps
  Full HD ( 59,94p/50,00p) IPB (Light): прибл. 35 Mbps
  Full HD (29,97p/25,00p/24,00p/23,98p) ALL-I: прибл. 90 Mbps
  Full HD (29,97p/25,00p/24,00p/23,98p) IPB: прибл. 30 Mbps
  Full HD (29,97p/25,00p) IPB (Light): прибл. 12 Mbps
  8K забрзан видеозапис (29.97p/25.00p) ALL-I: прибл. 1300 Mbps
  4K-видеоснимки со забрзани движења (29,97p/25,00p)ALL-I: прибл. 470 Mbps
  Full HD-видеоснимки со забрзани движења (29,97p/25,00p) ALL-I: прибл. 90 Mbps
  MOV: MP4 H.265 вклучен Canon Log
  8K (29,97p/25,00p/24,00p*/23,98p) ALL-I: прибл. 1300 Mbps
  8K (29,97p/25,00p/24,00p*/23,98p) IPB: прибл. 680 Mbps
  8K (29,97p/25,00p/24,00p*/23,98p) IPB (Light): прибл. 340 Mbps
  4K (119,9p / 100p) ALL-I: прибл. 1880 Mbps
  4K (59,94p/50,00p) ALL-I: прибл. 1000 Mbps
  4K (59,94p/50,00p) IPB: прибл. 340 Mbps
  4K (59,94p/50,00p) IPB (Light): прибл. 170 Mbps
  4K (29,97p/25,00p/24,00p/23,98p) ALL-I: прибл. 470 Mbps
  4K (29,97p/25,00p/24,00p/23,98p) IPB: прибл. 170 Mbps
  4K (29,97p/25,00p/24,00p/23,98p) IPB (Light): прибл. 85 Mbps
  Full HD (119,9p/100p) ALL-I: прибл. 470 Mbps
  Full HD (59,94p/50,00p) ALL-I: прибл. 230 Mbps
  Full HD (59,94p/50,00p) IPB: прибл. 90 Mbps
  Full HD (59,94p/50,00p) IPB (Light): прибл. 50 Mbps
  Full HD (29,97p/25,00p/24,00p/23,98p) ALL-I: прибл. 135 Mbps
  Full HD (29,97p/25,00p/24,00p/23,98p) IPB: прибл. 45 Mbps
  Full HD (29,97p/25,00p) IPB (Light): прибл. 28 Mbps
  8K забрзан видеозапис (29.97p/25.00p) ALL-I: прибл. 1300 Mbps
  4K-видеоснимки со забрзани движења (29,97p/25,00p) ALL-I: прибл. 470 Mbps
  Full HD-видеоснимки со забрзани движења (29,97p/25,00p) ALL-I: прибл. 135 Mbps
  22
 • Снимање на две картички
  Да (8K RAW или ALL-I и 4K со 120/100/60/50p ALL-I снимање на двете картички не е можно)
 • Микрофон
  Вграден моно микрофон (48 Khz, 16 бита x 2 канали)
 • HDMI-екран
  Излез само до надворешен монитор (излез на слики и информации за сликање/снимање, сликите се зачувуваат на картичката) Излез за Екран на камера и Надворешен монитор (симултано снимање на камера и надворешен снимач, екранот на камерата ги прикажува сликите со информации за сликањето)
 • HDMI-излез
  Снимање во 8K или 5k ProRes RAW со отсекување преку HDMI23
  4K (DCI) 59,94p / 50,00p/29,97p /25,00p/24,00p/ 23,98p,
  4K (UHD) 59,94p / 50,00p/ 29,97p / 25,00p / 23,98p,
  Full HD 59,94p / 59,94i, 50,00p / 50,00i
  480p 59,94p
  576p 50p
  Некомпресиран YCbCr 4:2:2, 8 бита или 10 бита, можна е и репродукција на звук преку HDMI“
 • Фокусирање
  Двоен пиксел CMOS AF со препознавање на очи/лице и AF при следење на животни, Servo за видеа, Рачен фокус на AF (достапен водич за највисока точка на фокусирање и фокусирање)
 • ISO
  Автоматски: 100-6400, H: 51200 Рачно: 100-25600, H1: 51200

Други карактеристики

 • Прилагодени функции
  23 прилагодени функции
 • Ознаки за мета-податоци
  Информации за авторски права на корисник (може да се постават на фотоапаратот) оценка на слика (0-5 ѕвезди) IPTC-податоци (регистрација со EOS Utility или Moblie File Transfer) префрлување слики со текст (текстот е регистриран со EOS Utility)
 • LCD панел / осветленост
  Да/Да
 • Отпорност на вода/прав
  Да 24
 • Гласовна белешка
  Да
 • Интелигентен сензор за ориентација
  Да
 • Зум при репродукција
  1,5x - 10x во 15 чекори
 • Формати на приказ
  (1) Единечна слика (2) Единечна слика со информации (2 нивоа) Основно - Информации за сликањето (брзина на блендата, апертура, ISO и квалитет на слика) Детално - Информации за сликањето (брзина на блендата, апертура, ISO, мерење на сликата, квалитет и големина на датотеката) Информации за објективот, Осветленост и RGB хистограм, Баланс на белата боја, Стил на слика Простор за бои и намалување на шум, Оптичка корекција на објективот, GPS информации, IPTC информации (3) Индекс со 4 слики (4) Индекс со 9 слики (5) Индекс со 36 слики (6) Индекс со 100 слики (7) Приказ со прескокнување (1, 10 или 100 слики, датум, папка, видеоснимки, фотографии, заштитени слики, оценка) (8) Уредување на видео (9) Обработка на RAW (10) Оценка
 • Приказ на слајдови
  Избор на слики: Сите слики, по Датум, по Папка, Видеоснимки, Фотографии, Заштитени слики или Оценка, Време на репродукција: 1/2/3/5/10 или 20 секунди, Повторување: вклучено/исклучено
 • Хистограм
  Осветленост: Да RGB: Да
 • Предупредување за преголема осветленост
  Да
 • Бришење на слики
  Една слика, избор на опсег, избрани слики, папка, картичка
 • Заштита за бришење на слики
  Бришење заштита на една слика, папка или картичка, сите пронајдени слики (само при пребарување слики), слики префрлени преку FTP
 • Самостоен тајмер
  2 или 10 сек.
 • Категории на мени
  (1) Мени за сликање/снимање (2) Мени за AF (3) Мени за репродукција (4) Мрежа (5) Мени за поставување (6) Мени за прилагодени функции (7) Мое мени
 • Јазици на мени
  29 јазици, англиски, германски, француски, холандски, дански, португалски, фински, италијански, норвешки, шведски, шпански, грчки, руски, полски, чешки, унгарски, виетнамски, хинди, романски, украински, турски, арапски, тајландски, упростен кинески, традиционален кинески, корејски, малајски, индонезиски и јапонски
 • Ажурирање на фирмвер
  Можно е ажурирање од страна на корисникот, преку менито или апликацијата Camera Connect вер. 3 или понова (фотоапарат, објектив, надворешен блиц Speedlite, далечински управувач BLE, адаптер за објектив)

Интерфејс

 • Компјутер
  Приклучок за SuperSpeed USB 3.1 Gen 2 USB
 • Wi-Fi
  Безжичен LAN (IEEE802.11a/b/g/n/AC) (5 Ghz /2,4 GHz), со поддршка за Bluetooth 4.225 Поддржани функции - EOS Utility, паметен телефон, вчитување во image.canon, безжично печатење, FTP, FTPS
 • Друго
  Мини HDMI излез (Тип D), Влез за надворешен микрофон/линиски влез (Мини стерео приклучок), Приклучок за слушалки (Мини стерео приклучок), Приклучок тип N3 (Приклучок за далечински управувач) Приклучок за синхронизација на блиц

Директно печатење

 • PictBridge
  Не е поддржано

Простор за складирање

 • Тип
  1x CFexpress type B со максимален капацитет од 2 TB
  1x SD/SDHC/SDXC и UHS-II

Поддржани оперативни системи

 • PC
  Windows 10 и Windows 11 (режимот за таблет-уред не е поддржан)
 • Macintosh
  OS X v10.15, OS 11, OS 12, OS 13

Софтвер

 • Обработка на слика
  Digital Photo Professional 4.14. или понова верзија, апликација Digital Photo Professional Express за мобилни уреди (само iOS) (обработка на RAW-слики, не DUAL PIXEL RAW со DPP Express moible)
 • Друго
  EOS Utility 3.12.3 или понова верзија (вкл. Remote Capture), Picture Style Editor, WFT Utility, EOS Lens Registration Tool, EOS Web Service Registration Tool, апликација Canon Camera Connect (iOS/Android), апликација image.canon (iOS/Android) и Mobile File Transfer (iOS/Android)

Извор на напојување со енергија

 • Батерии
  Литиум-јонска батерија на полнење LP-E6NH (испорачана)/LP-E6N
 • Издржливост на батеријата
  Со LCD прибл. 490 снимки (на 23°C)26
  Со LCD прибл. 470 (при 0°C)
  Со визир прибл. 320 снимки (на 23°C)27
  Со визир прибл. 310 (на 0°C)
 • Индикатор на батерија
  6 нивоа + процент
 • Заштеда на енергија
  Напојувањето се исклучува по 30 секунди, 1, 3, 5, 10 или 30 мин.
 • Напојување со енергија и полначи за батерии
  Полнач за батерии LC-E6E (испорачан), AC-адаптер AC-E6N и DC-приклучок DR-E6, комплет со AC-адаптер ACK-E6N/ACK-E6, полнач за батерии за автомобил CBC-E6, USB-адаптер за напојување PD-E1

Дополнителна опрема

 • Уред за безжичен пренос на датотеки
  Уред за безжичен пренос на датотеки WFT-R10B
 • Објективи
  Сите RF објективи (EF и EF-S преку адаптери за објективи)
 • Адаптери за објективи
  Адаптер за монтирање на објективи EF-EOS R, Адаптер за монтирање на контролен прстен EF-EOS R и Адаптер за монтирање внатрешен филтер EF-EOS R
 • Блиц
  Блицови Canon Speedlite (EL-1, EL-100, 90EX, 220EX, 270EX, 270EX II, 320EX, 380EX, 420EX, 430EX, 430EX II, 430EX III-RT, 470EX-AI, 550EX, 580EX, 580EX II, 600EX, 600EX-RT, 600EX II-RT, Macro-Ring-Lite MR-14EX, Macro Ring Lite MR-14EX II, Macro Twin Lite MT-24EX, Macro Twin Lite MT-26EX Speedlite-предавател ST-E2, Speedlite-предавател ST-E3-RT)
 • Далечински контролор / преклопник
  Далечински управувач од типот N3, Безжичен далечински управувач BR-E1, Infrared далечински управувач RC-6 и Speedlite 600EX-II-RT
 • Друго
  Додаток за батерии BG-R10, GPS приемник GP-E2 (дигитален компас не е поддржан), Стерео микрофон DM-E1 / DM-E100

Физички спецификации

 • Материјали на куќиштето
  Куќиште од магнезиумска легура со одредени компоненти што содржат поликарбонат со стаклени влакна28
 • Работни услови
  1 – 40 °C, влажност 85% или помалку
 • Димензии (Ш x В x Д)
  138,5 x 97,5 x 88 mm
 • Тежина (само куќиште)
  Прибл. 650 g (738 g со картичка и батерија)
 1. 8 чекори врз основа на стандардот CIPA со RF 24-105mm F4 L IS USM и фокусна должина од 105 mm.
 2. со фирмвер вер. 1.81 или понов
 3. Достапната површина за AF е различна во зависност од користениот објектив
 4. AF при најмала светлина е достапен со објективи f/1,2, централна точка на AF, AF при единечна снимка, на 23°C / 73°F, ISO 100) Освен RF објективи со облога за рамномерно дефокусирање (DS)
 5. Препорачан индекс на експозиција
 6. со објектив од 50 mm до бесконечност, -1m-1 dpt
 7. Перформансите на AF при слаба осветленост ќе се намалат ако ја користите опцијата за спречување ниска стапка на слики
 8. Макс. кадри во секунда ќе се разликуваат во зависност од видот на батеријата, ако е вклученo Wi-Fi, работната температура, објективите што се користат и големината на датотеката. Бројот на можни слики и максималниот број на групни слики зависи од условите за фотографирање (вклучувајќи [1,6x (отсекување)], соодносот на сликата, субјектот, изворот на треперечка светлина, брендот на мемориската картичка, брзината на ISO, стилот на сликата и приспособената функција). Наведените брзини се засноваат на тестирање со следниве параметри: Брзина на блендата: 1/1000 сек. или побрзо, Решетка: максимална, Блиц: не се користи, Намалување на треперењето: не се користи, Батерии: целосно наполнети LP-6NH, Температура: собна температура (23°C / 73°F). Не се користи држач со батерија, опцијата Dual Pixel RAW е оневозможена, ИСКЛУЧЕНИ поставки за Wi-Fi, наведените броеви се при користење мемориска картичка CFexpress со брзина на запишување од 1400 MB/s.
 9. Максималната стапка на фотографии може да се разликува во зависност од објективите и отворот на решетката што се користат
 10. со фирмвер вер. 1.81 или понов
 11. Ако внатрешната температура на фотоапаратот стане превисока, ќе се намали максималното време на снимање
 12. Ако внатрешната температура на фотоапаратот стане превисока, ќе се намали максималното време на снимање
 13. Ако внатрешната температура на фотоапаратот стане превисока, ќе се намали максималното време на снимање
 14. Ако внатрешната температура на фотоапаратот стане превисока, ќе се намали максималното време на снимање
 15. Ако внатрешната температура на фотоапаратот стане превисока, ќе се намали максималното време на снимање
 16. Со фирмвер вер. 1.30 или понов
 17. Ако внатрешната температура на фотоапаратот стане превисока, ќе се намали максималното време на снимање
 18. Со фирмвер вер. 1.30 или понов
 19. Ако внатрешната температура на фотоапаратот стане превисока, ќе се намали максималното време на снимање
 20. Со фирмвер вер. 1.30 или понов
 21. Во режимот за видеоснимки со висока стапка на слики не се снима звук
 22. Со фирмвер вер. 1.30
 23. ProRes RAW во 8K или 5K со отсекување со Atomos Ninja V+ или ProRes RAW во 5K со отсекување со Atomos Ninja V
 24. со фирмвер вер. 1.81 или понов
 25. Употребата на Wi-Fi уредот може да биде ограничена во одредени земји или региони
 26. Врз основа на CIPA-стандардот и со користење на батеријата што се испорачува со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено. Во режим за заштеда на енергија
 27. Врз основа на CIPA-стандардот и со користење на батеријата што се испорачува со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено. Во режим за заштеда на енергија
 28. Иако фотоапаратот има конструкција што е отпорна на прашина и вода, ова не значи целосна заштита од навлегување на прав или водни капки во фотоапаратот.