Фотоапарати без огледало

Canon EOS R50

Спецификации

Работни услови
0 - 40 °C, влажност 85% или помалку
Димензии (Ш x В x Д)
Прибл. 116,3 x 85,5 x 68,8 mm
Тежина (само куќиште)
Црна боја: прибл. 328 g (375g со картичка и батерија, врз основа на стандардите CIPA.)
Бела боја: прибл. 329 g (376g со картичка и батерија, врз основа на стандардите CIPA.)
EOS R50 од Canon
EOS R50 од Canon
EOS R50 од Canon
EOS R50 од Canon
EOS R50 од Canon
EOS R50 од Canon
EOS R50 од Canon

Детални спецификации

Сензор за слика

 • Тип
  Прибл. 22,3 × 14,9 mm (APS-C) CMOS
 • Ефективни пиксели
  24,2 мегапиксели
 • Вкупно пиксели
  25,5 MP
 • Сооднос на слика
  3:2
 • Филтер за ниски фреквенции
  Вграден/фиксен
 • Чистење на сензор
  Не е обезбеден
 • Тип на филтер за бои
  Основни RGB-бои
 • Поместување на сензорот-стабилизација на слика
  Не

Процесор за слика

 • Тип
  DIGIC X

Објектив

 • Приклучок за објективи
  RF (поддршка за објективи RF и RF-S)
  Објективите EF и EF-S може да се прикачат со помош на адаптерот за монтирање објективи EF-EOS R, адаптерот за монтирање контролен прстен EF-EOS R и адаптерот за монтирање внатрешен филтер EF-EOS R
  Објективите EF-M не се компатибилни1
 • Фокусна должина
  Еквивалентно на 1,6x од фокусната должина на објективот со објективи RF/RF-S и EF/EF-S
 • Стабилизација на слика
  Само објектив/дигитално

ФОКУСИРАЊЕ

 • Тип
  Dual Pixel CMOS AF II
 • AF систем / точки
  Хоризонтална покриеност од 100 % и вертикална покриеност од 100 % (автоматски избор)
  Хоризонтална покриеност од 90 % и вертикална покриеност од 100 % (рачен избор)
  Макс. 651 зона/4503 позиции за фотографии
  Макс. 527 зони/3713 позиции за видеоснимки2
 • AF работен опсег
  EV -4 – 20 (при 23°C и ISO100)3
 • AF режими
  Една снимка
  Servo AF
  Автоматско префрлување (само во режимот A+)
 • Избор на AF точка
  Автоматски избор: 651 достапна површина за AF при автоматско бирање
  Рачно бирање: AF во 1 точка (големината на кадарот за AF може да се промени) 4503 достапни AF-положби за фотографии (3713 за снимки)
  Рачно бирање: AF во точка со експанзија со 4 точки (горе, долу, лево, десно)
  Рачно бирање: AF во точка со експанзија околу неколку точки
  Рачно бирање: флексибилен AF на зона 1-3 (сите AF-точки поделени на минимум 9 до максимум 513 зони на фокусирање)
  Рачно бирање: AF на цела зона (цела зона на фокусирање со максимум 651 зона на фокусирање)
 • Следење на AF
  Луѓе (очи/лице/глава/тело), животни (кучиња, мачки и птици) или возила (тркачки автомобили или моторни велосипеди)
 • AF заклучување
  Заклучување кога:
  - копчето на блендата е притиснато до половина
  - приспособеното копче е поставено на „Мерење“ и активирањето на AF е притиснато во AF-режим на една снимка.
  - Користење на приспособени копчиња поставени за запирање на AF во AI servo
 • Помошен зрак за AF
  Емитуван преку вграденото LED светло или изборниот наменски Speedlite (блиц)
 • Рачно фокусирање
  Избрано мени на објективот/мени на фотоапаратот за објективите без прекинувач за AF/MF4

Контрола на експозиција

 • Режими на мерење
  Реално време со сензор за слика, мерење во 384 зони.
  (1) Мерење со проценка (поврзано со сите точки на AF)
  (2) Делумно мерење (прибл. 5,8% од визирот во центар)
  (3) Мерење во точка: мерење во централна точка (прибл. 2,9% од визирот во центар) не е достапно мерење во точка поврзано со AF точка
  (4) Просечно мерење со тежиште во центарот
 • Опсег на мерење светлина
  Фотографии: EV -2 до 20 (при 23°C, ISO 100, со мерење со проценка)
  Видеоснимки: EV 0 до 20 (при 23°C, ISO 100, со мерење со проценка)
 • AE заклучување
  Автоматски: AE заклучувањето стапува на слика кога се постигнува фокус
  Рачно: со помош на копчето за заклучување AE во режимите P, Av, Fv, Tv и M. Притиснете повторно за да откажете и уште еднаш за да освежите. Овозможено во сите режими на мерење
 • Компензација на експозиција
  +/-3 EV во чекори на зголемување од 1/3 (може да се комбинира со AEB)
 • AEB
  +/-3 EV во чекори на зголемување од 1/3
 • Фотографирање без треперење
  Да. Треперењето се открива на фреквенција од 100 Hz или 120 Hz
  Не е достапно снимање без треперење со висока фреквенција5
 • ISO чувствителност

  Препорачан индекс на експозиција

  Автоматски 100-32000 (во чекори на зголемување од 1/3 или цел чекор)
  ISO може да се прошири до H: 512006

Бленда

 • Тип
  Електронски контролирана бленда во фокусната рамнина и функција за вртење на електронската бленда со помош на сензорот за слика7
 • Брзина
  Механичка: 30-1/4000 сек. (чекори на зголемување од 1/3), светилка
  Електронска: 30-1/8000 (чекори на зголемување од 1/3), светилка
 • Копче за бленда
  Меко електромагнетско копче

Баланс на белата боја

 • Тип
  Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор
  AWB (приоритет на амбиент/приоритет на бела боја), дневна светлина, сенка, облачно, вештачка светлина, бела флуоресцентна светлина, блиц, прилагодено, подесување на температура на боја
 • Поставки
  Поместување на балансот на белата боја:8
  1. Сина/килибар +/-9
  2. Магента/зелена +/-9
 • Прилагодување на балансот на белата боја
  Да, може да се регистрираат 5 поставки со избирање слика на картичката
 • WB со групирање
  +/-3 нивоа (во чекори на зголемување од едно ниво)
  Избор на отстапување сино/килибар или отстапување магента/зелено

Визир

 • Тип
  EVF со OLED-екран од 0,39 инчи
 • Број на точки
  2,36 милиони точки (1024x768)
 • Покриеност (вертикално/хоризонтално)
  Прибл. 100%9
 • Зголемување
  Прибл. 0,95x10
 • Растојание на окото
  Прибл. 22 mm (при -1 m-1 од центарот на леќата на визирот)
 • Корекција на диоптер
  -3 до +1 m-1 (диоптер)
 • Перформанси на дисплејот
  Заштеда на енергија: 59,94 fps
  Рамномерно: 119,98 fps11
 • Информации на визир
  Фотографии: приказ на мрежа (исклучен / 3x3 / 6x4 / 3x3 + дијагонално), приказ на хистограм (светлина / RGB, голем / мал), приказ на фокусно растојание, приказ на фокусна должина, променлив степен на SA12
  Видеоснимки: приказ на мрежа (исклучен / 3x3 / 6x4 / 3x3 + дијагонално), приказ на хистограм (светлина / RGB, голем / мал), приказ на фокусно растојание, приказ на фокусна должина, променлив степен на SA, посочување за снимање, ознака за сооднос на слика (исклучено / 1:1 / 4:5 / 5:4 / 9:16 / 4:3 / 13:9 / 14:9 / 1.375:1 / 1.66:1 / 1.75:1 / 1.85:1 / 1.90:1 / 2.35:1 / 1.39:1)
 • Преглед на длабочина на поле
  Да, преку приспособено копче или кога симулацијата на приказот е поставена на Exposure +DOP
 • Капаче на визир
  Не е обезбеден

LCD-монитор

 • Тип
  Прибл. 7,5 cm (2,95") TFT LCD-монитор во боја, прибл. 1,62 милиони точки
 • Покриеност
  Прибл. 100%13
 • Агол на гледање (хоризонтално/вертикално)
  Прибл. 170° вертикално и хоризонтално
 • Прекривен слој
  Нема
 • Прилагодување на осветленост
  Рачно: поставување на едно од седумте нивоа
  Приспособување тонови на бои: не е поддржано
 • Ракување преку екран на допир
  Капацитивен вид со функции од менито, подесувања за брза контрола, операции за репродукција и поголем екран. Избор на AF-точка при снимање и фотографирање, активирање на блендата со допир е можно при фотографирање.14
 • Опции на екран
  (1) Основни подесувања на фотоапарат
  (2) Напредни подесувања на фотоапарат
  (3) Подесувања на фотоапарат плус хистограм и приказ на две нивоа
  (4) Нема информации
  (5) Екран за брза контрола

Блиц

 • Вграден блиц GN (ISO 100, метри)
  6
 • Покриеност со вграден блиц
  Прибл. 18 mm фокусно растојание/агол на гледање (еквивалент на 35 mm: прибл. 29 mm)
 • Време на обновување на вграден блиц
  Прибл. 5 сек.
 • Режими
  E-TTL II автоматски блиц, рачно мерење
 • Намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц
  Поддржано
 • X-Sync
  1/250 сек. електронска прва завеса
  Фотографирањето со блиц не е достапно со електронска бленда.
 • Компензација на експозиција при блиц
  +/- 3EV во чекори на зголемување од 1/3 со Speedlite блицови од серија EX
  +/- 2EV во чекори на зголемување од 1/3 со вграден блиц
 • Групирање на експозиции на блиц
  Да, со компатибилен надворешен блиц (+/- 3 EV во чекори на зголемување од 1/3 или 1/2 со блицевите Speedlite од серија EX/EL)
 • Заклучување на експозиција при блиц
  Да
 • Синхронизација на "втора завеса"
  Да, (со вградени и надворешни блицеви Speedlite)15
 • Приклучок за блиц / PC приклучок
  Приклучок за блицеви: само 21-пински повеќефункционален приклучок
  Приклучок за компјутер: не16
 • Компатибилност со надворешни блицеви
  E-TTL II со Speedlite блицеви од серијата ЕХ/EL, поддршка за повеќе безжични блицеви
 • Контрола на надворешен блиц
  преку екранот за мени на фотоапаратот

Фотографирање

 • Режими
  Автоматско интелигентно откривање на сцени (помош за A+): креативна помош, креативно групирање, напреден режим A+
  Хибриден автоматски режим: составување на видеоснимки
  Сцена17: автопортрет, портрет, рамномерност на кожа, групна фотографија, пејзаж, панорамски снимки18, спорт, деца, поместување19, снимки одблиску, храна20, рачно снимање на ноќни сцени21, контрола на HDR-задно осветлување, бесшумна бленда22
  Креативни филтри23: зрнеста текстура во црно-бело, мек фокус, ефект на рибино око, ефект на сликање со водени бои, ефект на фотоапарат-играчка, минијатурен ефект, стандардна уметност HDR, уметност со живописни бои HDR, уметност со нагласени бои HDR, релјефна уметност HDR
  P: програма
  Tv: AE со приоритет на бленда
  Av: AE со приоритет на решетка
  M: рачна експозиција, експозиција со светилка
  Видеоснимки: автоматска експозиција за видеоснимки, рачна експозиција за видеоснимки, видеоснимки за видеодемонстрации одблиску, режим IS за видеоснимки, HDR-видеоснимки, рачна автоматска експозиција за видеоснимки
 • Стилови на слика
  Автоматски, стандарден, портрет, пејзаж, врвни детали, неутрален, верен, црно-бел, дефиниран од корисник (x3)
 • Простор на бои
  sRGB и Adobe RGB / фиксирано на HDR PQ
 • Обработка на слика
  Менување на големина на JPEG / HEIF-слики во M, S1, S2
  Отсекување: JPEG / HEIF-сликите можат да се отсекуваат (соодноси на слика 3:2, 4:3, 16:9, 1:1)
  Потсекување слики
  - Промена помеѓу вертикална и хоризонтална положба на отсекување
  - Рамката за отсекување може да се движи преку екранот на допир
  Обработка на RAW-слики: не е поддржано
  HDR
  Конверзија од HEIF во Jpeg
  Оптичка корекција на објективот:
  - Корекција на надворешното осветлување, корекција на хроматската аберација, корекција на изобличувањето (за време на или по фотографирањето, само за време на снимањето видеоснимки)
  - Корекција на распрскувањето на светлината, дигитално оптимизирање на објективот (за време на или по фотографирањето)
  Компензација на промените во фокусот (со компатибилни објективи, само за видеоснимки)
  Приоритет на најсветли тонови (3 поставки)
  Автоматска оптимизација на осветлување (4 подесувања)
  Намалување на шум при долга експозиција (3 поставки)
  Намалување на шум при висока ISO чувствителност (4 подесувања) (фотографии и видеоснимки)
  Острина (+/- 4)
 • Режими на фотографирање
  Поединечно, Континуирано брзо+, Континуирано брзо, Континуирано бавно, Самостоен тајмер (2s+далечински, 10s+далечински, континуирано)
 • Континуирано фотографирање
  Макс. прибл. 12 FPS со механичка бленда/прва завеса на електронска бленда, брзината се одржува до 42 JPEG или 7 RAW-слики
  Макс. прибл. 15 FPS со електронска бленда, брзината се одржува до 28 JPG или 7 RAW-слики24
 • Тајмер за интервали
  Вградено: 3 сцени (подвижни субјекти, субјекти што бавно се менуваат, сцени што бавно се менуваат), приспособено

Тип на фајл

 • Типови на фотографии
  RAW 14 бита: RAW и C-RAW (оригинален RAW 3-то издание од Canon)
  JPEG 8 бита: 2 опции за компресирање
  HEIF 10 бита: 2 опции за компресирање
  Усогласеност со Exif 2.31 и Design rule for Camera File system 2.0
  Усогласеност со Digital Print Order Format [DPOF] верзија 1.125
 • RAW+JPEG симултано снимање
  Да, секоја можна комбинација на RAW + JPEG или RAW + HEIF
 • Големина на слика
  RAW/ C-RAW: 6000x4000 (сооднос на слика од 3:2)
  JPEG/ HEIF:
  сооднос 3:2 (L) 6000x4000, (M) 3984x2656, (S1) 2976x1984, (S2) 2400x1600
  сооднос 4:3 (L) 5328x4000, (M) 3552x2664, (S1) 2656x1992, (S2) 2112x1600
  сооднос 16:9 (L) 6000x3368, (M) 3984x2240, (S1) 2976x1680, (S2) 2400x1344
  сооднос 1:1 (L) 4000x4000, (M) 2656x2656, (S1) 1984x1984, (S2) 1600x1600
 • Фолдери
  Новите фолдери можат рачно да се создаваат и избираат
 • Нумерирање на датотеки
  (1) Континуирано нумерирање
  (2) Автоматско ресетирање
  (3) Рачно ресетирање
 • Именување на датотеки
  Не е поддржано

EOS видео

 • Тип на видео
  HDR PQ [OFF]: MP4, 8-бита, H.264 / MPEG-4 AVC, YCbCr 4:2:0, Rec.709, AAC
  HDR PQ [ON]: MP4, 8-бита, H.265 / HEVC, YCbCr 4:2:2, Rec.2020, AAC
 • Големина на видео
  4K UHD26: 3840 x 2160, 16:9, NTSC (29,97 / 23,98) / PAL (25.00), IPB (стандардно / лесно), AAC
  Full HD-видеоснимки со голема стапка на слики: 1920 x 1080, 16:9, NTSC (119.88) / PAL (100.00), IPB (стандардно / лесно), без звук
  Full HD: 1920 x 1080, 16:9, NTSC (59,94 / 29,92 / 23,98) / PAL (50,00 / 25,00), IPB (стандардно / лесно), AAC, достапен дигитален зум 1-10x при 29,97 / 23,98 / 25,00
  Full HD-видеоснимки со забрзани движења27: 1920 x 1080, 16:9, NTSC (29,97) / PAL (25,00), ALL-I, без звук28
  HDR-видеоснимки: 1920 x 1080, 16:9, NTSC (29,97) / PAL (25,00), IPB (стандардно), AAC
  Креативни филтри: 1920 x 1080, 16:9, NTSC (29,97 / 23,98) / PAL (25,00), IPB (стандардно / лесно), AAC
 • Семплирање на бои (внатрешно снимање)
  4K UHD / Full HD - YCbCr4:2:0 8 бита или YCbCr4:2:2 10 бита (кога е овозможено HDR PQ)
 • Canon Log
  Не е поддржано
 • Должина на видео снимки
  Максимално траење 1 час (освен за видеоснимки со висока стапка на слики). Нема ограничувања за датотеки до 4 GB со exFAT формат на картичка.29
 • Видеоснимка со висока брзина на кадри
  Full HD - 1920 x 1080 при 100 fps или 119,9 fps
  Снимено како забавена видеоснимка со 1/4 од стандардната брзина30
 • Снимање поединечни слики
  Можно е снимање JPEG-фотографии со 8,3 мегапиксели од 4K-видеоснимки31
  (HEIF е можен само кога е поставен HDR PQ)
 • Бит-стапка / Mbps
  MOV: MP4 HDR PQ: исклучено:
  4K UHD (29,97p/25,00p/23,98p): IPB прибл. 120 Mbps
  4K UHD (29,97p/25,00p/23,98p): IPB Light прибл. 60 Mbps
  Full HD (119,9p / 100,00p): IPB прибл. 120 Mbps
  Full HD (119,9p / 100,00p): IPB Light прибл. 70 Mbps
  Full HD (59,94p/50,00p): IPB прибл. 60 Mbps
  Full HD (59,94p/50,00p): IPB Light прибл. 35 Mbps
  Full HD (29,97p/25,00p/23,98p): IPB прибл. 30 Mbps
  Full HD (29,97p/25,00p/23,98p): IPB Light прибл. 12 Mbps
  Full HD-видеозаписи со забрзано движење (29,97p/25,00p) ALL-I прибл. 90 Mbps
  MOV: MP4 HDR PQ: вклучено
  4K UHD (29,97p/25,00p/23,98p): IPB прибл. 170 Mbps
  4K UHD (29,97p/25,00p/23,98p): IPB Light прибл. 85 Mbps
  Full HD (119,9p / 100,00p): IPB прибл. 180 Mbps
  Full HD (119,9p / 100,00p): IPB Light прибл. 100 Mbps
  Full HD (59,94p/50,00p): IPB прибл. 90 Mbps
  Full HD (59,94p/50,00p): IPB Light прибл. 50 Mbps
  Full HD (29,97p/25,00p/23,98p): IPB прибл. 45 Mbps
  Full HD (29,97p/25,00p/23,98p): IPB Light прибл. 28 Mbps
  Full HD видеозаписи со забрзано движење (29,97p/25,00p) ALL-I: прибл. 135 Mbps
 • Снимање на две картички
  Не е поддржано
 • Микрофон
  Вграден стерео микрофон (48 KHz, 16 бита x 2 канали)
 • HDMI екран
  Излез само за надворешен монитор (приказ на слики и информации за фотографирањето, сликите/видеозаписите се снимаат на картичката)
  Екран на фотоапаратот и излез за надворешен монитор (снимањето во фотоапаратот не е можно, користете со надворешен снимач. екранот на фотоапаратот прикажува слики со информации за фотографирањето)
 • HDMI излез
  Приклучок за микро HDMI-излез (од тип D)32
  Автоматски:
  - 4K (UHD): NTSC (29,97p / 25,00p), PAL (23,98p)
  - 1080 NTSC (59,94p / 59,94i), PAL (50,00p / 50,00i)
  - 480 NTSC (59,94p)
  - 576 PAL (50,00p)
  1080p:
  - 1080 NTSC (59,94p / 59,94i), PAL (50,00p / 50,00i)
  - 480 NTSC (59,94p)
  - 576 PAL (50p)
  Спецификација за HDR: сним. ITU-R BT.2100 (PQ)
  Бит-длабочина: 10 бита
  Начин на семплирање на бои: некомпресиран YCbCr 4:2:2
  Простор на бои: BT.709 / BT.601 / BT.2020 / BT.2100
 • ФОКУСИРАЊЕ
  Dual Pixel CMOS AF II со откривање на очи/лице и AF со следење (луѓе, животни, и возила), Servo AF за видео, рачно фокусирање
 • ISO
  Автоматски: 100-12800, H: 25600
  Рачно: 100-12800, H: 16000-25600

Други карактеристики

 • Прилагодени функции
  6 приспособени функции
  Проширување на ISO-вредност
  Безбедно поместување
  Приспособливи копчиња
  Приспособлив контролен прстен на објективот
  Активирање на блендата без објектив
  Вовлекување на објективот при исклучување на напојувањето
 • Ознаки за мета-податоци
  Информации за авторски права на корисник (можат да се постават на фотоапаратот)
 • LCD панел / осветленост
  Не е обезбеден
 • Отпорност на вода/прав
  Не е обезбеден
 • Гласовна белешка
  Не е обезбеден
 • Интелигентен сензор за ориентација
  Да
 • Зум при репродукција
  1,5x - 10x во 15 чекори
 • Формати на приказ
  (1) Единечна слика
  (2) Единечна слика со информации (основни / детални)
  (3) Индекс со 4 слики
  (4) Индекс со 9 слики
  (5) Индекс со 36 слики
  (6) Индекс со 100 слики
  (7) Приказ со прескокнување (1, 10 или 100 слики, датум, папка, видеоснимки, фотографии, заштитени слики, оценка, прескокнување до првата слика од сцената)
  (8) Оценка
 • Приказ на слајдови
  Избирање слики: сите слики
  Време на репродукција: 1/2/3/5/10 или 20 секунди
  Повторување: вклучено/исклучено
  Променлив ефект: исклучен / лизгање во 1 / лизгање во 2 / избледување 1 / избледување 2 / избледување 3
 • Хистограм
  Осветленост: да
  RGB: да
 • Предупредување за преголема осветленост
  Не е обезбеден
 • Бришење на слики
  Една слика, избор на опсег, избрани слики, папка, картичка
 • Заштита за бришење на слики
  Заштита / поништи заштита: една слика, папка, картичка, сите пронајдени слики
 • Самостоен тајмер
  2 сек., 10 сек.
 • Категории на мени
  (1) Мени за снимање
  (2) AF мени
  (3) Мени за репродукција
  (4) Мрежа
  (5) Мени за поставување
  (6) Мени со прилагодени функции
  (7) Мое мени
 • Јазици на мени
  29 јазици
  Англиски, германски, француски, холандски, дански, португалски, фински, италијански, норвешки, шведски, шпански, грчки, руски, полски, чешки, унгарски, виетнамски, хинди, романски, украински, турски, арапски, тајландски, едноставен кинески, традиционален кинески, корејски, малајски, индонезиски и јапонски
 • Ажурирање на фирмвер
  Можно е ажурирање од страна на корисникот (фотоапарат, објектив, надворешен блиц Speedlite, далечински управувач BLE, адаптер за објектив, повеќефункционални приклучоци за дополнителна опрема)

Интерфејс

 • Компјутер
  Приклучок за Hi-Speed USB 2.0 USB Type-C
  За комуникација со компјутери / комуникација со паметни телефони / полнење на батеријата / напојување со енергија на фотоапаратот
 • Wi-Fi
  Безжичен LAN (IEEE802.11b/g/n) (2,4 GHz), со поддршка за Bluetooth 4.2. Поддржани функции - EOS Utility, паметен телефон, прикачување на image.canon, безжично печатење
 • Друго
  Микро HDMI-излез (Type D, HDMI-CEC не е поддржано)
  Влез за надворешен микрофон (3,5 mm стерео мини приклучок)

Директно печатење

 • Печатачи од Canon
  Печатачите PIXMA и компактните печатачи за фотографии од Canon подржуваат PictBridge преку безжична LAN-врска
 • PictBridge
  Да (преку безжична LAN-врска)

Простор за складирање

 • Тип
  SD/SDHC/SDXC и UHS-I33

Поддржани оперативни системи

 • PC
  Windows 10/11 (само во режим за компјутер)34
 • Macintosh
  macOS 10.15, 11.4, 12, 13

Софтвер

 • Обработка на слика
  Digital Photo Professional 4.17.20. или понова верзија, апликација Digital Photo Professional Express за мобилни уреди (само за iOS v1.8.10. или понова верзија) (обработка на RAW-слики, не DUAL PIXEL RAW со DPP Express mobile)
 • Друго
  EOS Utility# 3.16.10 или понова верзија (вкл. Remote Capture), Picture Style Editor 1.28.10 или понова верзија, EOS Lens Registration Tool, апликација Canon Camera Connect 3.0.10 или понова верзија (iOS/Android)35

Извор на напојување со енергија

 • Батерии
  Литиум-јонска батерија на полнење LP-E17 (испорачана)36
 • Издржливост на батеријата
  Со LCD прибл. 440 снимки (при 23°C)
  Со визир прибл. 310 снимки (при 23°C)37
 • Индикатор на батерија
  Индикатор за 4 нивоа
 • Заштеда на енергија
  Затемнување на екранот: 5 сек. / 10 сек. / 15 сек. / 20 сек. /25 сек. / 30 сек. / Оневозможено
  Исклучување на екранот38: 5 сек. / 15 сек. / 30 сек. / 1 мин. / 3 мин. / 5 мин. / 10 мин. / 30 мин. / Оневозможено
  Автоматско исклучување на напојувањето: 15 сек. / 30 сек. / 1 мин. / 3 мин. / 5 мин. / 10 мин. / 30 мин. / Оневозможено
  Исклучување на визирот: 1 мин. / 3 мин. / Оневозможено
 • Напојување со енергија и полначи за батерии
  Полнач за батерии LC-E17E (испорачан), AC-адаптер AC-E6N и DC-приклучок DR-E18, USB-адаптер за напојување PD-E1

Дополнителна опрема

 • Уред за безжичен пренос на датотеки
  Нема
 • Торбички / ленти
  Се испорачува со ремен
  Ременче за на рака E2
 • Објективи
  Сите објективи RF и RF-S (EF и EF-S преку адаптери за објективи)
 • Адаптери за објективи
  Адаптер за монтирање објективи EF-EOS R, адаптер за монтирање контролен прстен EF-EOS R, адаптер за монтирање внатрешен филтер EF-EOS R
 • Блиц
  Canon Speedlite EL-5, Speedlite-предавател ST-E10
  Со адаптер AD-E1: блицеви Canon Speedlite (EL-1, EL-100, 90EX, 220EX, 270EX, 270EX II, 320EX, 380EX, 420EX, 430EX, 430EX II, 430EX III 470EX-AI, 550EX, 580EX, 580EX II, 600EX, 600EX-RT, 600EX-II-RT, Macro-Ring-Lite MR-14EX, Macro Ring Lite MR-14EX II, Macro Twin Lite MT-24EX, Macro Twin Lite MT-26EX-RT, Speedlite-предавател ST-E2, Speedlite-предавател ST-E3-RT, Speedlite-предавател ST-E3-RT V2, кабел за поврзување надворешен блиц OC-E3)
 • Далечински контролор / преклопник
  Не е поддржано39
 • Друго
  Капаче за приклучок (вклучено), адаптер за повеќефункционален приклучок AD-E1, насочувачки стерео микрофон DM-E1D што се поврзува преку повеќефункционалниот приклучок, повеќефункционален приклучок за паметни телефони AD-P1 за Android, статив со држач HG-100TBR28, кабел за интерфејс IFC-100U, кабел за интерфејс IFC-400U, заштитна прекривка PC-E1 / E2
  Со адаптер AD-E1: стерео микрофон DM-E1 / DM-E10040

Физички спецификации

 • Материјали на куќиштето
  Претежно се состои од легура од алуминиум и исклучително издржлива пластика
 • Работни услови
  0 - 40 °C, влажност 85% или помалку
 • Димензии (Ш x В x Д)
  Прибл. 116,3 x 85,5 x 68,8 mm
 • Тежина (само куќиште)
  Црна боја: прибл. 328 g (375g со картичка и батерија, врз основа на стандардите CIPA.)
  Бела боја: прибл. 329 g (376g со картичка и батерија, врз основа на стандардите CIPA.)
Apple, Apple TV, Apple Watch, iPad, iPad Air, iPad Pro, iPhone и Lightning се заштитни знаци на Apple Inc., регистрирани во САД. и други земји. tvOS е заштитен знак на Apple Inc.

Опремен со технологија Bluetooth® со мала потрошувачка на енергија. Зборот во ознаката Bluetooth® и лого ознаките на Bluetooth се регистрирани заштитни знаци во сопственост на Bluetooth SIG, Inc. и секое користење на тие знаци од страна на Canon Europe Ltd. е дозволено со лиценца. Другите заштитни знаци и заштитни имиња им припаѓаат на нивните сопственици.
Wi-Fi®е регистриран заштитен знак на Wi-Fi Alliance.
Зборот во ознаката Bluetooth® и лого ознаките на Bluetooth се регистрирани заштитни знаци во сопственост на Bluetooth SIG, Inc. и секое користење на тие знаци од страна на Canon Inc. е дозволено со лиценца. Другите заштитни знаци и заштитни имиња им припаѓаат на нивните сопственици.

Adobe е заштитен знак на Adobe Systems Incorporated.
Microsoft и Windows се заштитни знаци или регистрирани заштитни знаци на Microsoft Corporation во Соединетите Американски Држави и/или во други земји.
App Store и macOS се заштитни знаци на Apple Inc., регистрирани во САД. и други земји.
Google Play и Android се заштитни знаци на Google LLC.
IOS e заштитен знак или регистриран заштитен знак на Cisco во САД и други држави и се користи под лиценца.
QR Code е регистриран заштитен знак на DENSO WAVE INCORPORATED
Логото за SDXC е заштитен знак на SD-3C LLC.
HDMI, логото за HDMI и High-Definition Multimedia Interface се заштитни знаци или регистрирани заштитни знаци на HDMI Licensing LLC.
USB Type-C™ и USB-C™ се заштитни знаци на USB Implementers Forum.
Логото Wi-Fi CERTIFIED и ознаката Wi-Fi Protected Setup се заштитни знаци на Wi-Fi Alliance.
Зборот во ознаката Bluetooth® и лого ознаките на Bluetooth се регистрирани заштитни знаци во сопственост на Bluetooth SIG, Inc. и секое користење на тие знаци од страна на Canon Inc. е дозволено со лиценца. Другите заштитни знаци и заштитни имиња им припаѓаат на нивните сопственици.
Сите други заштитни знаци им припаѓаат на нивните соодветни сопственици.
 1. Функционирањето на RF 5.2 mm F 2.8 L DUAL FISHEYE не е гарантирано. Освен објективите EF-M. Функционирањето на објективот EF Cinema Lens не е гарантирано. Функционирањето на адаптерот за монтирање објективи EF-EOS R 0.71 X (се продава посебно) не е гарантирано.
 2. Применливо кога кадарот на субјектот се прикажува при следењето и кога на фотоапаратот е прикачен компатибилен објектив додека целиот опсег на AF е активен или субјектот е откриен успешно во друг режим. За подетални информации за поддржаните објективи, погледнете го делот [Дополнителни информации] за [EOS R7/EOS R10] на „cam.start.canon“.
 3. При фотографирање, со објектив со f/1,2, централна AF-точка, AF со една снимка, при 23°C/73°F, ISO100. Освен RF-објективи со слој за рамномерно дефокусирање
 4. Во зависност од прикачениот објектив. Кога се прикачени објективи RF без режим за фокусирање, рачното фокусирање се избира на фотоапаратот. Кога се прикачени објективи RF/EF со режим за фокусирање, опцијата за режим за фокусирање не е достапна во менито.
 5. Не е достапно при користење на електронската бленда Треперењето може да се открие и рачно го зголемува доцнењето по притиснувањето на копчето за активирање на блендата Може да ја намали брзината на континуирано фотографирање Интервалот помеѓу снимките при континуирано фотографирање може да се разликува Тонот на бојата може да не се совпаѓа со тонот на бојата на сликите снимени со поставување на оваа функција на [Оневозможи] Менувањето на условите на осветлување при континуирано фотографирање може да го намали ефектот за намалување на треперењето
 6. ISO-вредностите се ограничени на ISO 200-32000 кога е конфигурирана опцијата [Приоритет на најсветли тонови]. Проширените брзини за ISO не може да се постават во HDR-режим или за HDR-снимање (HDR PQ).
 7. Фотографирањето со блиц е достапно само со бленда со електронска прва завеса
 8. Поместувањето на балансот на белата боја не може да се постави во исто време со групирањето на балансот на белата боја или групирањето на експозицијата
 9. При квалитет за големи JPEG-слики, сооднос на слика од 3:2, прибл. Растојание до окото од 22 mm
 10. Со приказ 3:2, објектив RF 50mm F1.2 L USM до бесконечност, -1 m-1
 11. Максималната стапка на слики при AF, при половично притиснување на копчето за блендата или при континуирано фотографирање изнесува 59,94 fps. Имајте предвид дека стапката на слики на екранот може да биде помала во зависност од објективот што го користите и условите за фотографирање.
 12. Променливиот степен на SA се прикажува само кога е прикачен објектив со контрола на SA
 13. При големина на слика L и сооднос на слика од 3:2
 14. Допрете двапати со два прста за да ги зголемите менијата на екранот околу двете допрени точки
 15. Со вградениот блиц, се користи синхронизација на прва завеса кога брзините на блендата се поголеми од 1/30 сек.
 16. Не е опремен 5-пински контакт за претходна дополнителна опрема. За користење претходна дополнителна опрема, потребен е адаптер за повеќефункционален приклучок AD-E1
 17. Специјална сцена: светлината може да се постави (освен во режим за контрола на HDR-задно осветлување)
 18. Панорамски снимки: корисниците може да ја постават претпочитаната насока на ротирање на фотоапаратот (десно/лево/горе/долу). Автоматски поставено на [Голем / фин] и [Континуирано со мала брзина]. Функцијата [Отсекување / сооднос на слика] не е достапна. Може да се користат сите објективи RF и EF, но некои објективи може да ја намалат сината боја на субјектот, најчесто при поместувањето. Погледнете го одделниот список со објективи.
 19. Поместување: може да се постави [ефект: мин. / среден / макс.]. Погледнете го одделниот список со објективи]
 20. Храна: може да се постават [тонови на бои: ладен тон-топол тон (пет нивоа)]
 21. Рачно снимање на ноќни сцени: фотографирањето со блиц не е достапно
 22. Бесшумна бленда: фотоапаратот може да испушта одредени звуци за дејствата како што се автоматското фокусирање, приспособувањето на решетката и стабилизацијата на слика. Фотографирањето со блиц не е достапно
 23. Креативни филтри: само JPEG-сликите (снимањето слики во RAW-формат не е можно) може да се снимаат во режимот за креативни филтри
 24. Според стандардите за тестирање на Canon со UHS-I-картичка од 32 GB (при AF со една снимка, ISO 100, стандарден стил на слика) Големата брзина на континуираното фотографирање може да се намали во зависност од нивото на батеријата, амбиенталната температура, изворот на треперечка светлина, брзината на блендата, вредноста на решетката, условите на субјектот, осветленоста, функционирањето на AF, видот на објективот, користењето на блицот, поставките за фотографирање и други услови. За подетални информации за поддржаните објективи, одете на „cam.start.canon“
 25. При користење електронска бленда или континуирано фотографирање со голема брзина + бленда со електронска прва завеса, RAW-датотеките ќе имаат 12-битна A/D-конверзија.
 26. 4K UHD-видеоснимки генерирани со прекумерно семплирање од 6K
 27. Снимање со забрзани движења: се прикажува стапката на слики за репродукција Висока стапка на слики: се прикажува стапката на слики за снимање
 28. Не се снима звук за видеоснимките со минијатурен ефект, видеоснимките со забрзани движења и видеоснимките со висока стапка на слики
 29. Макс. достапно време на континуирано снимање видео: нормално: 1 час Видео со висока стапка на слики (Full HD 120/100 fps): 15 мин. Ако внатрешната температура на фотоапаратот стане премногу висока, максималното време на снимање може да се намали. 4K 30p HQ: прибл. 50 мин. ако започнете на температура од +23°C.
 30. Во режимот за видеоснимки со висока стапка на слики не се снима звук
 31. На извлечените фотографии не може да им се промени големината и не може да се отсекуваат во самиот фотоапарат.
 32. Резолуцијата автоматски се менува Нема поддршка за HDMI-CEC Сликите не се прикажуваат ако опциите [За NTSC] или [За PAL] не се точно поставени на видео системот на телевизорот
 33. За снимање 4K-видеоснимки и континуирано фотографирање со голема брзина се препорачуваат UHS-I картички со голема брзина
 34. Windows 8.1 не е поддржан поради прекинување на поддршката за овој оперативен систем во јануари 2023 година.
 35. EOS Utility не поддржува уреди Mac со процесори од Apple, на кои е инсталиран macOS13.
 36. Полнењето преку USB е поддржано. Со непроверени батерии, полнењето преку USB не е поддржано. Батериите може да се полнат само ако во нив преостанува мало количество на енергија.
 37. Врз основа на CIPA-стандардот и со користење на батеријата што се испорачува со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено. Во режим за заштеда на енергија
 38. Ако фотоапаратот остане во мирување по изминувањето на одреденото време, екранот ќе се затемни и ќе се користи пониска стапка на слики за видеоснимките. [Power off] и [Screen off] може да бидат назначени на копчињата со помош на приспособувањето копчиња.
 39. Потребен е адаптерот за далечински управувач RA-E3.
 40. Имајте предвид дека вкупниот капацитет за оптоварување на приклучокот за фотоапарати кога монтирате фотоапарат, објектив, микрофон и друга дополнителна опрема не треба да надмине 1 kg /35.3 oz. Кога користите надворешен микрофон, во зависност од објективот што се користи, објективот може да го попречува звукот и тој да не се сними правилно.