Фотоапарати без огледало

Canon EOS R8

Спецификации

Работни услови
0 - 40 °C, влажност 85% или помалку
Димензии (Ш x В x Д)
Прибл. 132,5 × 86,1 × 70,0 mm
Тежина (само куќиште)
Прибл. 414 g (461 g со картичка и батерија, врз основа на стандардите CIPA.)
frt_gallery-module
frt_gallery-module
frt_gallery-module
frt_gallery-module
frt_gallery-module
frt_gallery-module

Спецификации

 • Сензор за целосна слика со 24,2 мегапиксели

  Идеална рамнотежа на детали, брзина и перформанси при слаба осветленост, без оглед на тоа дали фотографирате или снимате.

 • Чувствителни перформанси при слаба осветленост

  Продолжете да снимате извонредни слики, дури и кога нивото на светлина се намалува, со максимална чувствителност од ISO 102.40010(може да се прошири до ISO 204.800). Видеозаписите може да се снимат со максимално ISO 25.600 (може да се прошири до ISO 102.400)29,30.

 • 4K-видео со максимум 60p

  Снимете филмски 4K-видеоснимки добиени со прекумерно семплирање на податоци од 6K-сензор, со стапка на слики до максимум 60p21. Снимајте во Full HD со максимум 180p25.

 • Full HD 180p

  Создавајте прекрасни ефекти со забавени движења.

 • EVF со 2,36 милиони точки

  Видете точно што ќе доловите кога снимате и симулирајте природен преглед на светот со помош за прегледување на OVF14.

 • Отвор за UHS-II SD-картичка

  Користете широко достапни SD-картички за да ги складирате вашите содржини - вклучувајќи и брзи картички UHS-II за фотографирање со голема брзина.33.

 • Конструкција отпорна на временски услови31

  Продолжете со снимање дури и при лоши услови.

 • Напреден HDR и HDR PQ

  Повеќе опции за HDR - дури и со субјекти во движење и фотографии и видеозаписи10.

 • Информативен кориснички интерфејс

  Дознајте како да фотографирате со вашиот EOS R8, како да управувате со неговите контроли и да ги научите правилата на фотографирањето.

 • Чувствителност на автоматски фокус до -6,5 EV

  Брзо добијте прецизен фокус, дури и при ниво на светлина еквивалентно на полумесечина4.

 • Континуирано фотографирање со голема брзина до 40 fps19 и

  Снимајте краткотрајни моменти навреме со електронската бленда на фотоапаратот.

 • Континуирано фотографирање со голема брзина до 6 fps18

  Елиминирајте го ефектот на вртење на блендата со помош на бленда со електронска прва завеса.

 • Секвенцијален режим во RAW-формат со 30 fps19

  Со пред-фотографирање од 0,5 секунди што снима слики пред да биде притиснато копчето за активирање на блендата.

 • Кодеци H.264 и H.265

  За максимален квалитет и компатибилност.

 • Компензација на промените во фокусот3

  За рамномерни и професионални промени на фокусот.

 • Wi-Fi® со 2,4 Ghz

  За брзо и безжично префрлување датотеки на компјутери и паметни уреди, како и далечинско управување на фотоапаратот.

 • Bluetooth® 4.2 со мала потрошувачка на енергија

  Одржува постојано поврзување со Bluetooth со вашиот паметен уред.

 • Користете го како висококвалитетна веб-камера32

  Поврзете и репродуцирајте преку USB за да се прикажете во најдобро светло при проследување во живо и повици преку интернет.

 • Dual Pixel CMOS AF II

  Препознава и следи субјекти,3 одржувајќи ги во остар фокус.

 • Апликација Canon Camera Connect

  Поврзете го вашиот фотоапарат од Canon со вашиот уред со Apple или Android за далечинско снимање и лесно споделување на фотографиите.32.

 • image.canon

  Мемориски простор за складирање и синхронизација на фотографии/видеозаписи, како и обработка на RAW преку Cloud.16

Детални спецификации

Сензор за слика

 • Тип
  35,9 x 23,9 mm CMOS
 • Ефективни пиксели
  Прибл. 24,2 мегапиксели
 • Вкупно пиксели
  Прибл. 25,6 мегапиксели
 • Сооднос на слика
  3:2
 • Филтер за ниски фреквенции
  Вграден/фиксен
 • Чистење на сензор
  EOS вграден систем за чистење
 • Тип на филтер за бои
  Примарни бои
 • Поместување на сензорот-стабилизација на слика
  Не

Процесор за слика

 • Тип
  DIGIC X

Објектив

 • Приклучок за објективи
  RF1 (објективите EF и EF-S може да се прикачат со помош на: адаптерот за монтирање објективи EF-EOS R, адаптерот за монтирање контролен прстен EF-EOS R и адаптерот за монтирање внатрешен филтер EF-EOS R)2 објективите EF-M не се компатибилни
 • Фокусна должина
  Еквивалентно на 1,0x од фокусната должина на објективот со објективи RF и EF 1,6x со EF-S / RF-S
 • Стабилизација на слика
  Само објектив/дигитално

ФОКУСИРАЊЕ

 • Тип
  Dual Pixel CMOS AF II
 • AF систем / точки
  100% хоризонтално и 100% вертикално со лице + следење и режими за автоматско бирање
  100% хоризонтално и 90% вертикално со режими за рачно избирање и големи зони3
 • AF работен опсег
  EV -6,5 – 21 (при 23°C и ISO100)4
 • AF режими
  Една снимка, Servo AF, AI-фокус AF
 • Избор на AF точка
  Автоматски избор: 1053 достапни површини за AF при автоматско избирање
  Рачно бирање: AF во 1 точка (големината на кадарот за AF може да се промени) 4897 достапни AF-положби за фотографии (4067 видеоснимки)
  Рачно бирање: AF во точка со експанзија со 4 точки (горе, долу, лево, десно)
  Рачно бирање: AF во точка со експанзија околу неколку точки
  Рачно бирање: флексибилен AF на зона 1-3 (сите AF точки поделени на минимум 9 до максимум 999 зони на фокусирање)
 • Следење на AF
  Луѓе (Око, лице, глава, тело), животни (кучиња, мачки, птици и коњи) или возила (тркачки автомобили или мотоцикли, летала и возови)
 • AF заклучување
  Заклучување кога копчето на блендата е притиснато до половина или кога е притиснато AF ON во AF режим на една снимка. Користење на прилагодени копчиња за AF во AI servo
 • Помошен зрак за AF
  Емитуван преку вграденото LED светло или изборниот наменски Speedlite (блиц)
 • Рачно фокусирање
  Избрано на објективот/фотоапаратот5

Контрола на експозиција

 • Режими на мерење
  Реално време со сензор за слика, мерење во 384 зони.
  (1) Мерење со проценка (поврзано со сите точки на AF)
  (2) Делумно мерење (прибл. 5,9% од визирот во центар)6
  (3) Мерење во точка: мерење во централна точка (прибл. 3% од визирот во центар)- не е достапно мерење во точка поврзано со AF-точка7
  (4) Просечно мерење со тежиште во центарот
 • Опсег на мерење светлина
  EV -3 – 20 (при 23°C, ISO100, со мерење со проценка)
 • AE заклучување
  Автоматски: AE заклучувањето стапува на слика кога се постигнува фокус
  Рачно: со помош на копчето за AE заклучување во режимите P, Av, Fv, Tv и M
 • Компензација на експозиција
  +/-3 EV во 1/3 или 1/2 чекори на зголемување (може да се комбинира со AEB)
 • AEB
  +/-3 EV во чекори на зголемување од 1/3 или 1/2
 • Фотографирање без треперење
  Да. Треперењето се открива на фреквенција од 100 Hz или 120 Hz8. Фотографирање без треперење со висока фреквенција за режими М и TV.9
 • ISO чувствителност

  Препорачан индекс на експозиција

  Автоматски 100-102.400 (во чекори на зголемување од 1/3 или 1) ISO може да се прошири до L:50, H:204.80010

Бленда

 • Тип
  Електронски контролирана бленда со фокусна рамнина11 и електронска функција за бленда на сензорот
 • Брзина
  Електронска прва завеса: 30-1/4000 сек. (1/2 или 1/3 чекори на зголемување), електронска сијалица: 30-1/1600012 (1/2 или 1/3 чекори на зголемување до 1/8000, а потоа 1 чекор до 1/16000) (Вкупен опсег на брзина на бленда. Достапниот опсег се менува во зависност од режимот на снимање)
 • Копче за бленда
  Меко електромагнетско копче

Баланс на белата боја

 • Тип
  Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор
 • Поставки
  AWB (приоритет на амбиент/приоритет на бела боја), дневна светлина, сенка, облачно, вештачка светлина, бела флуоресцентна светлина, блиц, прилагодено, подесување на температура на боја Компензација на баланс на белата боја:
  1. Сина/килибар +/-9
  2. Магента/зелена +/-9
 • Прилагодување на балансот на белата боја
  Да, може да се регистрира 1 параметар - од сликата или приказот во живо
 • WB со групирање
  +/-3 нивоа во чекори на зголемување од едно ниво 3, 2, 5 или 7 групни снимки со едно притиснување на копчето за бленда Избор на отстапување сино/килибар или отстапување магента/зелено

Визир

 • Тип
  EVF со OLED-екран од 0,39 инчи
 • Број на точки
  2,36 милиони точки (1024x768)
 • Покриеност (вертикално/хоризонтално)
  Прибл. 100%
 • Зголемување
  Прибл. 0,70x13
 • Растојание на окото
  Прибл. 22 mm (при -1 m-1 од центарот на леќата на визирот)
 • Корекција на диоптер
  -4 до +1 m-1 (диоптер)
 • Перформанси на дисплејот
  Заштеда на енергија: 59,94 fps рамномерно 119,98 fps14
 • Информации на визир
  Индикатор за прикачена галантерија, AE-заклучување, AEB, површина за AF, метод за AF, ракување со AF, AF-точка (AF во 1 точка), информации за AF-точките, фотографирање без треперење, вредност на решетка, сооднос на слика, ниво на снимање звук (рачно), индикатор на нивото на снимање звук (рачно), автоматска оптимизација на осветлувањето, ниво на батеријата, функција за Bluetooth, Canon Log, креативни филтри, тајмер на светилка, дигитално оптимизирање на објективот, дигитален зум, режим на погон, електронска либела, електронска бленда, компензација на експозицијата, индикатор за ниво на експозиција, симулација на експозиција, FE-заклучување, FEB, исклучен блиц, поддршка за блиц, фокусирање со групирање, размер на фокусното растојание, GPS, мрежа, HDR PQ, HDR-фотографирање, јачина на звук на слушалки, приоритет на најсветли тонови, синхронизација со голема брзина, хистограм (светлина/RGB), квалитет на сликата, стабилизација на слика (IS-режим), тајмер за интервали, ISO-брзина, информации за објективот, копче за зголемување, максимум групни снимки, режим на мерење, снимање видеозаписи во тек, големина на снимање видеозаписи, достапно време на снимање видео, достапно време на снимање видео/поминато време на снимање, самостоен тајмер за видео, Servo AF за видео, повеќе снимки со намалување на шум, предупредување за заклучување повеќе функции, фотографирање со повеќе експозиции, бр. на преостанати снимки за фокусирање со групирање, број на достапни снимки/сек. до активирањето на самостојниот тајмер, број на преостанати повеќекратни експозиции, број на слики со тајмер, контрола на прегревањето, стил на слика, копче за брза контрола, режим на фотографирање, брзина на бленда, отсекување фотографии, откривање субјект, бленда со допир/создавање папка, размер на вертикална експозиција, помош за прегледување, баланс на белата боја, корекција на балансот на бела боја, функција за Wi-Fi, јачина на Wi-Fi-сигналот
 • Преглед на длабочина на поле
  Да, преку приспособено копче или со „Exposure +DOP“ (до F8)15

LCD-монитор

 • Тип
  Clear View LCD II-екран од 7,5 cm (3,0"), прибл. 1,62 милиони точки
 • Покриеност
  Прибл. 100%
 • Агол на гледање (хоризонтално/вертикално)
  Прибл. 170° вертикално и хоризонтално
 • Прилагодување на осветленост
  Рачно: поставување на едно од седумте нивоа
 • Ракување преку екран на допир
  Капацитивен вид со функции од менито, подесувања за брза контрола, операции за репродукција и поголем екран. Избор на AF точка во прегледот во сликите и во видеоснимките, блендата со допир е овозможена во фотографирањето.
 • Опции на екран
  (1) Основни подесувања на фотоапарат
  (2) Напредни подесувања на фотоапарат
  (3) Подесувања на фотоапарат плус хистограм и приказ на две нивоа
  (4) Нема информации
  (5) Екран за брза контрола

Блиц

 • Режими
  Мерење на блиц E-TTL II, рачен блиц, блиц MULTI (треперечки), автоматско мерење на надворешен блиц, рачно мерење на надворешен блиц, режим за приоритет на континуирано фотографирање (CSP)16
 • X-Sync
  1/200 сек. Само електронска прва завеса
 • Компензација на експозиција при блиц
  +/- 3 EV во чекори на зголемување од 1/3 или 1/2 со Speedlite-блицови од сериите EX и EL
 • Групирање на експозиции на блиц
  +/- 3 EV во чекори на зголемување од 1/3 или 1/2 со Speedlite-блицови од сериите EX и EL
 • Заклучување на експозиција при блиц
  Да
 • Синхронизација на "втора завеса"
  Да, со Speedlite17
 • Приклучок за блиц / PC приклучок
  Да (повеќефункционален приклучок со 21 пин опремен со традиционален контакт со 5 пина (X-sync, контакт за комуникација))/Не
 • Компатибилност со надворешни блицеви
  E-TTL II со блицови Speedlite од серијата EX / EL, поддршка за повеќе безжични блицови
 • Контрола на надворешен блиц
  преку екранот за мени на фотоапаратот

Фотографирање

 • Режими
  Слики / видеоснимки: интелигентно откривање на сцени, AE со флексибилен приоритет, програма AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачно, сијалица и прилагодено (x2)
 • Стилови на слика
  Автоматски, стандарден, портрет, пејзаж, врвни детали, неутрален, верен, црно-бел, дефиниран од корисник (x3)
 • Простор на бои
  sRGB и Adobe RGB
 • Обработка на слика
  Приоритет на најсветли тонови (2 поставки)
  Автоматска оптимизација на осветлувањето (3 поставки)
  Намалување на шум при долга експозиција
  Острина
  Намалување на шум при висока ISO-чувствителност (4 поставки) (фотографии и видеоснимки)
  Оптичка корекција на објективот
  - Корекција на надворешното осветлување, корекција на хроматската аберација, корекција на изобличувањето (за време на или по фотографирањето, само за време на снимањето видеоснимки)
  Корекција на распрснувањето на светлината,
  дигитално оптимизирање на објективот (само за време на или по фотографирањето)
  Фокусирање со групирање што вклучува спојување слики
  Менување на големина во M, S1, S2
  Отсекување слики (JPEG/HEIF)
  - Соодноси на слика 3:2, 4:3, 16:9, 1:1 x1,6 отсекување
  - Промена помеѓу вертикална и хоризонтална положба на отсекување
  - Исправање на слики
  - Рамката за отсекување може да се движи преку екранот на допир
  Обработка на RAW-слики
  Dual Pixel RAW - прилагодување на осветлувањето во портретите, острина на заднината (во самиот фотоапарат)
  Обработка на Raw преку Cloud
  Повеќе експозиции
  HDR - со спречување подвижни субјекти
  Конверзија од HEIF во Jpeg (единечно или сериски)
 • Режими на фотографирање
  Поединечно, Континуирано брзо+, Континуирано брзо, Континуирано бавно, Самостоен тајмер (2 сек.+далечински, 10 сек.+далечински, континуирано+далечински)
 • Континуирано фотографирање
  Макс. прибл. 6 fps18 со бленда со електронска прва завеса, брзината се одржува за над 1000 слики во формат JPEG, RAW или CRAW.
  Макс. прибл. 40 fps19 со електронска бленда, брзината се одржува за 120 слики во JPEG-формат, 56 слики во RAW-формат и 100 слики во CRAW-формат
  Секвенцијален режим во RAW-формат со 30 fps и пред-снимање од 0,5 секунди за макс. прибл. 158 слики 20
 • Тајмер за интервали
  Вградено

Тип на фајл

 • Типови на фотографии
  RAW: RAW, C-RAW со 14 бита (14-битна A/D-конверзија со електронска прва завеса, 12-битна A/D-конверзија со електронска бленда, оригинално 3-то издание на RAW од Canon)
  JPEG 8 бита: 2 опции за компресирање
  HEIF 10 бита: 2 опции за компресирање
  Усогласеност со Exif 2.31 и Design rule for Camera File system 2.0
  Усогласеност со Digital Print Order Format [DPOF] верзија 1.1
 • RAW+JPEG симултано снимање
  Да, секоја можна комбинација на RAW + JPEG или RAW + HEIF
 • Големина на слика
  RAW/ C-RAW:
  Сооднос од 3:2, 6000x4000
  Отсекување од 1,6x 3744x2496
  Сооднос од 4:3 6000x4000
  Сооднос од 16:9 6000x4000
  Сооднос од 1:1 6000x4000
  JPEG/ HEIF:
  сооднос 3:2 (L) 6000x4000, (M) 3984x2656, (S1) 2976x1984, (S2) 2400x1600
  Отсекување од 1,6x (L) 3744x2496, (S2) 2400x1600
  сооднос 4:3 (L) 5328x4000, (M) 3552x2664, (S1) 2656x1992, (S2) 2112x1600
  сооднос 16:9 (L) 6000x3368, (M) 3984x2240, (S1) 2976x1680, (S2) 2400x1344
  сооднос 1:1 (L) 4000x4000, (M) 2656x2656, (S1) 1984x1984, (S2) 1600x1600
 • Фолдери
  Новите папки може да се создаваат и избираат рачно
 • Нумерирање на датотеки
  (1) Континуирано нумерирање
  (2) Автоматско ресетирање
  (3) Рачно ресетирање
 • Именување на датотеки
  Нема однапред поставени кориснички параметри

EOS видео

 • Тип на видео
  MP4-видео: 4K UHD, Full HD (16:9)21 Звук: Linear PCM / AAC
 • Големина на видео
  4K UHD22 (16:9) 3840 x 2160 (59,94, 50, 29,97, 25, 23,98 fps) компресија на повеќе кадри (IPB) / (IPB Light)
  4K UHD со отсекување (16:9) 3840 x 2160 (59,94, 50, 29,97, 25, 23,98 fps) компресија на повеќе кадри (IPB) / (IPB Light)
  4K UHD-видеоснимки со забрзани движења (16:9) 3840 x 2160 (29,97, 25 fps)23 компресија на тековен кадар (All-I)
  Full HD (16:9) 1920 x 1080 (179,82, 150, 119,88, 100, 59,94, 50, 29,97, 25, 23,98 fps) компресија на повеќе кадри (IPB) / (IPB Light)24
  Full HD-видеоснимки со забрзани движења (16:9) 1920 x 1080 (29,97, 25 fps)25 компресија на тековен кадар (All-I),
  Full HD HDR (16:9) 1920 x 1080 (29,97, 25 fps) компресија на повеќе кадри (IPB) [Само AAC]
  Креативни филтри за Full HD (16:9) 1920 x 1080 (29,97, 25 fps) компресија на повеќе кадри (IPB) / (IPB Light) [Само AAC]
 • Семплирање на бои (внатрешно снимање)
  4K/ Full HD - YCbCr4:2:0 со 8 бита или YCbCr4:2:2 со 10 бита
 • Canon Log
  Да, Canon Log 3
 • Должина на видео снимки
  Достапно е максимално време на континуирано снимање видео од 2 часа26.
  Видео со висока стапка на слики (Full HD 179,82/150 fps): 20 мин.
  Видео со висока стапка на слики (Full HD 119,88/100 fps): 30 мин.
  Нема ограничувања за датотеки до 4 GB со exFAT SD-картичка.
 • Видеоснимка со висока брзина на кадри
  Full HD при 179,82 fps, 150 fps, 100 fps или 119,9 fps27
  Снимено како забавена видеоснимка со 1/6 од стандардната брзина
  Максимално снимање на сцена до прибл. 20 мин., 179,82/150 fps 30 мин. 119,88/100 fps
 • Снимање поединечни слики
  Можно е снимање фотографии JPEG/HEIF со 8,3 мегапиксели од 4K UHD-видеоснимки (снимање во форматот HEIF е можно само кога е поставена функцијата HDR PQ) 28
 • Бит-стапка / Mbps
  MP4 H.264 / MPEG-4 AVC Canon Log: ИСКЛУЧЕНО, HDR PQ: ИСКЛУЧЕНО
  4K (59,94p/50,00p): IPB прибл. 230 Mbps
  4K (59,94p/50,00p): IPB (Light) прибл. 120 Mbps
  4K (29,97p/25,00p/23,98p): IPB прибл. 120 Mbps
  4K (29,97p/25,00p/23,98p): IPB (Light) прибл. 60 Mbps
  4K-видеоснимки со забрзано движење (29,97, 25 fps) All-I прибл. 470 Mbps
  Full HD (179,82p/150,00p): IPB прибл. 180 Mbps
  Full HD (179,82p/150,00p): IPB (Light) прибл. 105 Mbps
  Full HD (119,88p/100,00p): IPB прибл. 120 Mbps
  Full HD (119,88p/100,00p): IPB (Light) прибл. 70 Mbps
  Full HD (59,94p/50,00p): IPB прибл. 60 Mbps
  Full HD (59,94p/50,00p): IPB (Light) прибл. 35 Mbps
  Full HD (29,94p/25,00p/23,93p): IPB прибл. 30 Mbps
  Full HD (29,94p/25,00p): IPB (Light) прибл. 12 Mbps
  Full HD-видеоснимки со забрзани движења (29,97, 25 fps) All-I прибл. 90 Mbps
  MP4 H.265 / HEVC Canon Log: ВКЛУЧЕНО, или HDR PQ: ВКЛУЧЕНО
  4K (59,94p/50,00p): IPB прибл. 340 Mbps
  4K (59,94p/50,00p): IPB (Light) прибл. 170 Mbps
  4K (29,97p/25,00p/23,98p): IPB прибл. 170 Mbps
  4K (29,97p/25,00p/23,98p): IPB (Light) прибл. 85 Mbps
  4K-видеоснимки со забрзано движење (29,97, 25 fps) All-I прибл. 470 Mbps
  Full HD (179,82p/150,00p): IPB прибл. 270 Mbps
  Full HD (179,82p/150,00p): IPB (Light) прибл. 150 Mbps
  Full HD (119,88p/100,00p): IPB прибл. 180 Mbps
  Full HD (119,88p/100,00p): IPB (Light) прибл. 100 Mbps
  Full HD (59,94p/50,00p): IPB прибл. 90 Mbps
  Full HD (59,94p/50,00p): IPB (Light) прибл. 50 Mbps
  Full HD (29,94p/25,00p/23,93p): IPB прибл. 45 Mbps
  Full HD (29,94p/25,00p): IPB (Light) прибл. 28 Mbps
  Full HD-видеоснимки со забрзани движења (29,97, 25 fps) All-I прибл. 135 Mbps
 • Снимање на две картички
  Не
 • Микрофон
  Вграден стерео микрофон (48 Khz, 16 бита x 2 канали), надворешен микрофон од 3,5 mm или други микрофони со повеќефункционален приклучок, вклучувајќи и XLR-адаптер Tascam CA-XLR2d-C
 • HDMI екран
  Излез само за надворешен монитор (приказ на слики и информации за фотографирањето, сликите се снимаат на картичката)
 • HDMI излез
  Екран на фотоапаратот и излез за надворешен монитор (не се снима на картичката, екранот на фотоапаратот прикажува слики со информации за фотографирањето)
  Автоматски:
  - 4K (UHD) 59,94p / 50,00p / 29,97p / 25,00p / 23,98p,
  - 1080 59,94p / 59,94i, 50,00p / 50,00i
  - 480 59,94p
  - 576 50p
  1080p:
  - 1080 59,94p / 59,94i, 50,00p / 50,00i
  - 480 59,94p
  - 576 50p
  Некомпресиран YCbCr 4:2:0 со 8 бита или кога е овозможен CLog3/HDR PQ YCbCr 4:2:2, со 10 бита, поддржува BT.709, BT.2020, BT2100(PQ) кога е поврзано со компатибилни монитори. Можна е репродукција на звук и преку HDMI
 • ФОКУСИРАЊЕ
  Dual Pixel CMOS AF II со откривање на очи/лице и AF со следење (луѓе, животни и возила), Servo AF за видеоснимки, рачно фокусирање
 • ISO
  Автоматски: 100-25600, H: 10240029
  Рачно: 100-25600, H: 10240030

Други карактеристики

 • Прилагодени функции
  22 прилагодени функции
 • Ознаки за мета-податоци
  Информациите за авторските права (автор/лице со авторски права) поставени на фотоапаратот се додаваат на Exif-информациите на сликата.
  Променете ги информациите за ротација на видеоснимка.
  Рејтинг на слика (0-5 ѕвезди)
  Корисниците можат да ги избришат сите слики (континуирана сцена) наеднаш доколку го притиснат копчето за бришење за време на репродукција од сликите снимени со континуирано фотографирање.
 • LCD панел / осветленост
  Не/Не
 • Отпорност на вода/прав
  Да31
 • Гласовна белешка
  Не
 • Интелигентен сензор за ориентација
  Да
 • Зум при репродукција
  1,5x - 10x во 15 чекори
 • Формати на приказ
  (1) Единечна слика
  (2) Единечна слика со информации (2 нивоа)
  Основно - Информации за фотографирањето (брзина на бленда, решетка, ISO и квалитет на слика)
  Детално - информации за фотографирањето (брзина на бленда, решетка, ISO, мерење, квалитет на слика и големина на датотека), информации за објективот, светлина и RGB-хистограм, баланс на белата боја, стил на слика, простор за бои и намалување на шум, оптичка корекција на објективот, GPS-информации, IPTC-информации
  (3) Индекс со 4 слики
  (4) Индекс со 9 слики
  (5) Индекс со 36 слики
  (6) Индекс со 100 слики
  (7) Приказ со прескокнување (1, 10 или 100 слики, почеток на низа на група слики, датум, папка, видеоснимки, фотографии, заштитени слики, оценка)
  (8) Уредување на видео
  (9) Обработка во RAW формат
  (10) Оценка
 • Приказ на слајдови
  Избор на слики: сите слики, по датум, по папка, видеоснимки, фотографии, заштитени слики или оценка
  Време на репродукција: 1/2/3/5/10 или 20 секунди
  Повторување: вклучено/исклучено
 • Хистограм
  Осветленост: да
  RGB: да
 • Предупредување за преголема осветленост
  Да
 • Бришење на слики
  Една слика, избор на опсег, избрани слики, група слики, папка, картичка
 • Заштита за бришење на слики
  Бришење заштита на една слика, папка или картичка, сите пронајдени слики (само при пребарување слики)
 • Самостоен тајмер
  2 или 10 сек.
 • Категории на мени
  (1) Мени за снимање
  (2) AF мени
  (3) Мени за репродукција
  (4) Мрежа
  (5) Мени за поставување
  (6) Мени со прилагодени функции
  (7) Мое мени
 • Јазици на мени
  29 јазици
  Англиски, германски, француски, холандски, дански, португалски, фински, италијански, норвешки, шведски, шпански, грчки, руски, полски, чешки, унгарски, виетнамски, хинди, романски, украински, турски, арапски, тајландски, едноставен кинески, традиционален кинески, корејски, малајски, индонезиски и јапонски
 • Ажурирање на фирмвер
  Можно е ажурирање од страна на корисникот (фотоапарат, објектив, надворешен блиц Speedlite, далечински управувач BLE, адаптер за објектив) преку картичка или преку апликацијата Camera Connect

Интерфејс

 • Компјутер
  Приклучок SuperSpeed Plus USB (USB 3.2 Gen 2) USB Type-C што се користи за комуникација со компјутери / комуникација со паметни телефони / напојување преку USB.
 • Wi-Fi
  Безжичен LAN (IEEE802.11b/g/n) (2,4 GHz)32, со поддршка за Bluetooth 4.2. Поддржани функции - EOS Utility, паметен телефон, вчитување на image.canon
 • Друго
  Микро HDMI-излез (Type D, HDMI-CEC не е поддржано)
  Влез за надворешен микрофон (3,5 mm стерео мини приклучок)
  Излез за слушалки (мини стерео приклучок од 3,5 mm)
  Приклучок од тип RS-60E3 (приклучок за далечински управувач)

Директно печатење

 • Печатачи од Canon
  Не е поддржано
 • PictBridge
  Не е поддржано

Простор за складирање

 • Тип
  SD/SDHC/SDXC и UHS-II33

Поддржани оперативни системи

 • PC
  Windows 10/11 (само во режим за компјутер)34
 • Macintosh
  macOS 10.15, 11.4, 12, 13

Софтвер

 • Обработка на слика
  Digital Photo Professional 4.17.20. или понова верзија, апликација Digital Photo Professional Express за мобилни уреди (само за iOS v1.8.10. или понова верзија) (обработка на RAW-слики, не DUAL PIXEL RAW со DPP Express mobile)
 • Друго
  EOS Utility# 3.16.10 или понова верзија (вкл. Remote Capture), Picture Style Editor 1.28.10 или понова верзија, EOS Lens Registration Tool, апликација Canon Camera Connect 3.0.10 или понова верзија (iOS/Android)35

Извор на напојување со енергија

 • Батерии
  Литиум-јонска батерија на полнење LP-E17 (испорачана)36
 • Издржливост на батеријата
  Со LCD прибл. 370 снимки (при 23°C)37
  Со визир прибл. 220 снимки (при 23°C)38
 • Индикатор на батерија
  Индикатор на 3 нивоа
 • Заштеда на енергија
  Затемнување на екранот: 5 сек. / 10 сек. / 15 сек. / 20 сек. /25 сек. / 30 сек. / Оневозможи39
  Исклучување на екранот: 5 сек. / 15 сек. / 30 сек. / 1 мин. / 3 мин. / 5 мин. / 10 мин. / 30 мин. / Оневозможено
  Автоматско исклучување на напојувањето: 15 сек. / 30 сек. / 1 мин. / 3 мин. / 5 мин. / 10 мин. / 30 мин. / Оневозможено
  Исклучување на визирот: 1 мин. / 3 мин. / Оневозможено
 • Напојување со енергија и полначи за батерии
  Полнач за батерии LC-E17E (испорачан), AC-адаптер AC-E6N и DC-приклучок DR-E18, USB-адаптер за напојување PD-E1

Дополнителна опрема

 • Уред за безжичен пренос на датотеки
  Нема
 • Торбички / ленти
  Вклучено ременче и ременче за на рака E2
 • Објективи
  Сите објективи RF40 и RF-S (EF41 и EF-S преку адаптери за објективи42)
 • Адаптери за објективи
  Адаптер за монтирање објективи EF-EOS R, адаптер за монтирање контролен прстен EF-EOS R, адаптер за монтирање внатрешен филтер EF-EOS R
 • Блиц
  Блицови Canon Speedlite (EL-1*, ЕL-5, EL-100, 90EX, 220EX, 270EX, 270EX II, 320EX, 380EX, 420EX, 430EX, 430EX II, 430EX III, 470EX-AI, 550EX, 580EX*, 580EX II*, 600EX*, 600EX-RT*, 600EX II-RT*, Macro-Ring-Lite MR-14EX, Macro Ring Lite MR-14EX II, Macro Twin Lite MT-24EX, Macro Twin Lite MT-26EX Speedlite-предавател ST-E2, Speedlite-предавател ST-E3-RT*, Speedlite-предавател ST-E3-RT V2*, Speedlite-предавател ST- E10, кабел за поврзување надворешен блиц OC-E3*)

  Мора да користите повеќефункционален адаптер за приклучок AD-E1 за да ја задржите изолацијата
 • Далечински контролор / преклопник
  Приклучок од тип RS-60E3 (приклучок за далечински управувач), далечински управувач со тајмер TC-80N343, безжичен далечински управувач BR-E1, паметен телефон (преку апликацијата Canon Camera Connect)
 • Друго
  Капаче за приклучок ER-SC2 (вклучено), адаптер за повеќефункционален приклучок AD-E1, насочувачки стерео микрофон DM-E1D што се поврзува преку повеќефункционалниот приклучок, повеќефункционален приклучок за паметни телефони AD-P1 за Android, стерео микрофон DM-E1 / DM-E100, GPS-приемник GP-E244, продолжен држач EG-E1, Статив со држач HG-100TBR45, кабел за интерфејс IFC-100U, кабел за интерфејс IFC-400U, заштитна прекривка PC-E1 / E2,

Физички спецификации

 • Материјали на куќиштето
  Претежно е составен од магнезиумска легура (делумно алуминиумска легура и делумно поликарбонат со стаклени влакна).
 • Работни услови
  0 - 40 °C, влажност 85% или помалку
 • Димензии (Ш x В x Д)
  Прибл. 132,5 × 86,1 × 70,0 mm
 • Тежина (само куќиште)
  Прибл. 414 g (461 g со картичка и батерија, врз основа на стандардите CIPA.)
Apple, Apple TV, Apple Watch, iPad, iPad Air, iPad Pro, iPhone и Lightning се заштитни знаци на Apple Inc., регистрирани во САД. и други земји. tvOS е заштитен знак на Apple Inc.

Опремен со технологија Bluetooth® со мала потрошувачка на енергија. Зборот во ознаката Bluetooth® и лого ознаките на Bluetooth се регистрирани заштитни знаци во сопственост на Bluetooth SIG, Inc. и секое користење на тие знаци од страна на Canon Europe Ltd. е дозволено со лиценца. Другите заштитни знаци и заштитни имиња им припаѓаат на нивните сопственици. Wi-Fi®е регистриран заштитен знак на Wi-Fi Alliance. Зборот во ознаката Bluetooth® и лого ознаките на Bluetooth се регистрирани заштитни знаци во сопственост на Bluetooth SIG, Inc. и секое користење на тие знаци од страна на Canon Inc. е дозволено со лиценца. Другите заштитни знаци и заштитни имиња им припаѓаат на нивните сопственици.

Adobe е заштитен знак на Adobe Systems Incorporated. Microsoft и Windows се заштитни знаци или регистрирани заштитни знаци на Microsoft Corporation во Соединетите Американски Држави и/или во други земји. App Store и macOS се заштитни знаци на Apple Inc., регистрирани во САД. и други земји. Google Play и Android се заштитни знаци на Google LLC. IOS e заштитен знак или регистриран заштитен знак на Cisco во САД и други држави и се користи под лиценца. QR Code е регистриран заштитен знак на DENSO WAVE INCORPORATED, логото на SDXC е заштитен знак на SD-3C LLC. HDMI, логото за HDMI и High-Definition Multimedia Interface се заштитни знаци или регистрирани заштитни знаци на HDMI Licensing LLC. USB Type-C™ и USB-C™ се заштитни знаци на USB Implementers Forum. Логото Wi-Fi CERTIFIED и ознаката Wi-Fi Protected Setup се заштитни знаци на Wi-Fi Alliance. Зборот во ознаката Bluetooth® и лого ознаките на Bluetooth се регистрирани заштитни знаци во сопственост на Bluetooth SIG, Inc. и секое користење на тие знаци од страна на Canon Inc. е дозволено со лиценца. Другите заштитни знаци и заштитни имиња им припаѓаат на нивните сопственици. Сите други заштитни знаци им припаѓаат на нивните соодветни сопственици.
 1. Функционирањето на RF 5.2 mm F 2.8 L DUAL FISHEYE не е гарантирано.
 2. Функционирањето на објективот EF Cinema Lens не е гарантирано. Функционирањето на адаптерот за монтирање објективи EF-EOS R 0.71 X (се продава посебно) не е гарантирано.
 3. Применливо кога кадарот на субјектот се прикажува при следењето и кога на фотоапаратот е прикачен компатибилен објектив додека целиот опсег на AF е активен или субјектот е откриен успешно во друг режим. За подетални информации за поддржаните објективи, погледнете го делот [Дополнителни информации] за [EOS R8] на „cam.start.canon“.
 4. При фотографирање, со објектив со f/1,2, централна AF-точка, AF со една снимка, при 23°C/73°F, ISO100. Освен RF-објективи со слој за рамномерно дефокусирање
 5. Режими на AF / MF се бираат преку менито на фотоапаратот [Режим за фокусирање]. Во зависност од прикачениот објектив. Кога се прикачени објективи RF без режим за фокусирање, на фотоапаратот е избрано рачното фокусирање. Кога објективи RF/EF со преклопник за режим за фокусирање се прикачени, поставките на објективот имаат предност.
 6. При поставување на целосна слика. Вредностите се разликуваат кога се поставува на 1,6× (отсечено) или дигитален телеконвертор 2,0x/4,0x.
 7. При поставување на целосна слика. Вредностите се разликуваат кога се поставува на 1,6× (отсечено) или дигитален телеконвертор 2,0x/4,0x.
 8. Фотографирањето без треперење е недостапно кога се користи електронската бленда. Максималната брзина за континуирано фотографирање може да се намали. Функцијата за откривање на треперењето може да не биде ефикасна во одредени ситуации кога снимате видеоснимки со голема стапка на слики.
 9. При рачно поставување на фотографирање без треперење со висока фреквенција, опсегот на поставките е следниот. • Електронска прва завеса: 1/50,0 до 1/2048,0 сек. • Електронска бленда: 1/50,0 до 1/8192,0 сек. • Снимање на видеоснимки: 1/50,0 до 1/8192,0 сек. (NTSC/PAL) Максималната брзина за континуирано фотографирање може да се намали.
 10. Брзините на ISO се различни кога фотоапаратот е поставен на Canon Log 3 или приоритет на најсветли тонови. Проширените брзини за ISO не може да се постават во HDR-режим или за HDR-снимање (HDR PQ).
 11. Нема прва механичка завеса.
 12. 1/16000 сек. е достапно само во режим за Tv или M (до 1/8000 сек. во режим за Fv, P, или Av). Брзината на електронската бленда од 1/16000 не е достапна во режимот H+ за континуирано фотографирање.
 13. Со приказ 3:2, објектив RF 50mm F1.2 L USM до бесконечност, -1 m-1
 14. Максималната стапка на слики при AF, при половично притиснување на копчето за блендата или при континуирано фотографирање може да се намали. Имајте предвид дека стапката на слики на екранот може да биде помала во зависност од објективот што го користите и условите за фотографирање.
 15. [Exposure+DOF] е достапно кога користите RF-објективи и одредени EF-објективи. За подетални информации за поддржаните објективи, погледнете го делот [Дополнителни информации] за [EOS R8] на „cam.start.canon“.
 16. Достапните поставки/опции се разликуваат врз основа на спецификациите на Speedlite.
 17. Синхронизацијата на првата завеса се користи со брзини на бленда поголеми од 1/30 сек.
 18. При servo AF, само RF објективи и некои EF објективи може да се користат за континуирано снимање со максимална брзина. За подетални информации за поддржаните објективи, погледнете го делот [Дополнителни информации] за EOS R8 на „cam.start.canon“. Брзината на континуираното фотографирање може да се намали поради објективот, брзината на блендата, поставките за решетката, блицот, изворот на треперечка светлина, видот на батеријата и преостанатата енергија, температурата, условите на субјектот и осветленоста (на пример, кога фотографирате во темно место).
 19. При servo AF, само RF објективи и некои EF објективи може да се користат за континуирано снимање со максимална брзина. За подетални информации за поддржаните објективи, погледнете го делот [Дополнителни информации] за EOS R8 на „cam.start.canon“. Континуираната брзина на снимање може да се намали со објективот, брзината на блендата, контролата на решетката, условите на субјектот и светлината (на пример, кога снимате во темно место). Во зависност од природата на субјектот или условите за снимање, може да настане изобличување предизвикано од вртењето на блендата.
 20. Според стандардите за тестирање на Canon со UHS-II-картичка од 32 GB (при AF со една снимка, ISO 100, стандарден стил на слика) Бројот на слики зависи од различните поставки и објективи што се користат. За подетални информации за поддржаните објективи, одете на „cam.start.canon“
 21. 4K UHD и Full HD опфаќа 100%, режимот за отсекување на 4K UHD и Full HD-видеоснимки опфаќа 62% од хоризонталната површина.
 22. Генерирано со прекумерно семплирање од 6K.
 23. [#x2] Стапка на слики за репродукција; не се снима звук
 24. [*] Аудио компресијата е ограничена на [AAC] во режимите за основни зони. Само форматот [AAC] е достапен за аудио компресија на IPB (Light).
 25. Кога е избрана опцијата 179,82/150,00 fps, за снимање може да се користат само картички со exFAT-формат. Максималната брзина на блендата е 1/200 сек. кога е избрана опцијата 179,82 fps.
 26. Можно е пред-снимање до 5 секунди. Ако внатрешната температура на фотоапаратот стане премногу висока, максималното време на снимање може да се намали. Снимање во 4K UHD со 59,94p за прибл. 30 минути без ограничување на топлина, што е возможно ако се започнува од +23°C. Нема ограничување предизвикано од топлина во други режими.
 27. Во режимот за видеоснимки со висока брзина на слики не се снима звук
 28. Видеоснимки што овозможуваат извлекување: 4K / 4K со отсекување Извлекувањето е недостапно кај видеоснимки од Canon Log 3. На извлечените фотографии не може да им се промени големината и не може да се отсекуваат во самиот фотоапарат.
 29. Кога е избрана опцијата 4K 59,94p/50,00p, максималната зголемена вредност за брзината ISO е еквивалентна на ISO 51200. Кога максималната вредност за брзината ISO е поставена автоматски, таа соодветствува на поставката [Максимално за автоматски]. Опсегот за брзини на ISO започнува со ISO 200 кога фотоапаратот е поставен на [Приоритет на најсветли тонови].
 30. Максималната зголемена вредност за брзината ISO е еквивалентна на ISO 51200 кога е поставена на 4K 59,94p/50,00p, дури и со [Максимум] поставен на [H (102400)].
 31. Капакот на преградата за картичка/батерија, капакот на терминалите, капакот на приклучокот итн. што можат да се отворат мора да бидат добро прицврстени или затворени за да не се намали отпорноста на прав и вода. Иако фотоапаратот има конструкција што е отпорна на прашина и вода, ова не значи целосна заштита од навлегување на прав или водни капки во фотоапаратот.
 32. Употребата на Wi-Fi уредот може да биде ограничена во одредени земји или региони
 33. За снимање 4K-видеоснимки и континуирано фотографирање со голема брзина се препорачуваат UHS-II картички со голема брзина
 34. Windows 8.1 не е поддржан поради прекинување на поддршката за овој оперативен систем во јануари 2023 година.
 35. EOS Utility не поддржува уреди Mac со процесори од Apple, на кои е инсталиран macOS13.
 36. Полнењето преку USB е поддржано. Со непроверени батерии, полнењето преку USB не е поддржано. Батериите може да се полнат само ако во нив преостанува мало количество на енергија.
 37. Врз основа на CIPA-стандардот и со користење на батеријата што се испорачува со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено. Во режим за заштеда на енергија
 38. Врз основа на CIPA-стандардот и со користење на батеријата што се испорачува со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено. Во режим за заштеда на енергија
 39. Ако фотоапаратот остане во мирување по изминувањето на одреденото време, екранот ќе се затемни и ќе се користи пониска стапка на слики за видеоснимките. [Power off] и [Screen off] може да бидат назначени на копчињата со помош на приспособувањето копчиња.
 40. Функционирањето на RF 5.2 mm F 2.8 L DUAL FISHEYE не е гарантирано.
 41. Освен објективите EF-M.
 42. Функционирањето на објективот EF Cinema Lens не е гарантирано. Функционирањето на адаптерот за монтирање објективи EF-EOS R 0.71 X (се продава посебно) не е гарантирано.
 43. Потребен е адаптерот за далечински управувач RA-E3.
 44. Дигиталниот компас не е поддржан. Не е можно поврзување со кабел за интерфејс. Потребен е адаптер за повеќефункционален приклучок AD-E1.
 45. Имајте предвид дека вкупниот капацитет за оптоварување на приклучокот за фотоапарати кога монтирате фотоапарат, објектив, микрофон и друга дополнителна опрема не треба да надмине 1 kg /35.3 oz. Кога користите надворешен микрофон, во зависност од објективот што се користи, објективот може да го попречува звукот и тој да не се сними правилно.