Фотоапарати без огледало

Canon EOS Ra

Спецификации

Димензии (В x Ш x Д)
135,8 x 98,3 x 84,4 mm
Тежина (само куќиште)
Куќиштето тежи прибл. 580 g
(660 g со картичка и батерија)

Спецификации

 • IR

  Оптимизиран филтер за инфрацрвена светлина

 • 30,3 мегапиксели

  CMOS-сензор за целосна слика

 • IS0 100-40000

  Совршено за фотографирање при слаба осветленост

 • AF со -6 EV

  Фокусирајте при слаба осветленост

 • LCD-екран со променлив агол

  Со зголемување до 30x

 • 4K-видеозаписи со 10 бита

  Стандардно снимање и снимање со забрзано движење

 • Bluetooth и Wi-Fi

  Секогаш достапни, секогаш подготвени

 • USB 3.1

  Брзо поврзување

Детални спецификации

Сензор за слика

 • Тип
  36 x 24 mm CMOS
 • Ефективни пиксели
  Куќиштето со мала тежина од прибл. 30,3 мегапиксели
 • Вкупно пиксели
  Куќиштето со мала тежина од прибл. 31,7 мегапиксели
 • Сооднос на слика
  3:2
 • Филтер за ниски фреквенции
  Вграден/фиксен
 • Чистење на сензор
  EOS вграден систем за чистење
 • Тип на филтер за бои
  Примарна боја со зголемена стапка за пренос на светлина Hα

Процесор на слика

 • Тип
  DIGIC 8

Објектив

 • Објектив со менување
  RF (објективите EF и EF-S може да се прикачат со помош на адаптерот EF кон EOS R, адаптерот EF кон EOS R со контролен прстен, адаптерот за монтирање внатрешен филтер EF кон EOS R, објективите EF-M не се компатибилни)
 • Фокусна должина
  Еквивалентно на 1,0x од фокусната должина на објективот со RF и EF објективи 1,6x со EF-S

ФОКУСИРАЊЕ

 • Тип
  Систем за откривање на фазна разлика со сензор за слика (Dual Pixel CMOS AF)
 • AF систем / точки
  Со површина од 88% хоризонтално и 100% вертикално 1
 • AF работен опсег
  EV -6 – 18 (при 23°C и ISO100)
 • AF режими
  Една снимка
  Servo AF
 • Избор на AF точка
  Автоматско бирање: лице/око + следење. 143 достапни површини за AF при автоматско избирање
  Рачно бирање: AF во 1 точка (големината на кадарот за AF може да се промени) 5655 достапни AF-положби
  Рачно бирање: AF во точка со експанзија со 4 точки (горе, долу, лево, десно)
  Рачно бирање: AF во точка со експанзија околу неколку точки
  Рачно бирање: AF на зона (сите AF точки поделени во 9 зони на фокусирање)
  Рачно бирање: AF со голема зона (вертикално)
  Рачно бирање: AF со голема зона (хоризонтално)
 • AF заклучување
  Заклучување кога копчето на блендата е притиснато до половина или кога е притиснато AF ON во AF режим на една снимка. Користење на прилагодени копчиња за AF во AI servo
 • Помошен зрак за AF
  Емитуван преку вграденото LED светло или изборниот наменски Speedlite (блиц)
 • Рачно фокусирање
  Се избира на објективот

Контрола на експозиција

 • Режими на мерење
  Реално време со сензор за слика, мерење во 384 зони.
  (1) Мерење со проценка (поврзано со сите точки на AF)
  (2) Делумно мерење (прибл. 6,1% од визирот во центар)
  (3) Мерење во точка: мерење во централна точка (прибл. 2,7% од визирот во центар)
  Не е достапно мерење во точка поврзано со AF точка
  (4) Просечно мерење со тежиште во центарот
 • Опсег на мерење светлина
  EV -3 – 20 (при 23°C, ISO100, со мерење со проценка)
 • AE заклучување
  Автоматски: AE заклучувањето стапува на слика кога се постигнува фокус
  Рачно: со помош на копчето за AE заклучување во режимите P, Av, Fv, Tv и M
 • Компензација на експозиција
  +/-3 EV во 1/3 или 1/2 чекори на зголемување (може да се комбинира со AEB).
 • AEB
  +/-3 EV во чекори на зголемување од 1/3 или 1/2
 • Фотографирање без треперење
  Да. Треперењето се открива на фреквенција од 100 Hz или 120 Hz. Максималната брзина за континуирано фотографирање може да се намали
 • ISO чувствителност
  Автоматски 100-40000 (во чекори на зголемување од 1/3 или цел чекор) 
  ISO може да се прошири до L:50, H1: 51200, H2: 102400, 2

Бленда

 • Тип
  Електронски контролирана бленда во рамнина на фокусот
 • Брзина
  30-1/8000 сек. (1/2 или 1/3 чекори на зголемување), сијалица (вкупен опсег на брзина на бленда. Достапниот опсег се менува во зависност од режимот на снимање)
 • Копче за бленда
  Меко електромагнетско копче

Баланс на белата боја

 • Тип
  Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор
 • Подесувања
  AWB (приоритет на амбиент/приоритет на бела боја), дневна светлина, сенка, облачно, вештачка светлина, бела флуоресцентна светлина, блиц, прилагодено, подесување на температура на боја
  Компензација на баланс на белата боја:
  1. Сина/килибар +/-9
  2. Магента/зелена +/-9
 • Прилагодување на балансот на белата боја
  Да, може да се регистрира 1 корисничко подесување
 • WB со групирање
  +/-3 нивоа во чекори на зголемување од едно ниво
  3, 2, 5 или 7 групни снимки со едно притиснување на копчето за бленда
  Избор на отстапување сино/килибар или отстапување магента/зелено

Визир

 • Тип
  OLED екран во боја и со EVF од 0,5 инчи
 • Број на точки
  3,69 милиони точки (1280x960)
 • Покриеност (вертикално/хоризонтално)
  Куќиштето со мала тежина од прибл. 100%
 • Зголемување
  Куќиштето со мала тежина од прибл. 0,76x 3
 • Растојание на окото
  Куќиштето со мала тежина од прибл. 23 mm (од центарот на леќата)
 • Корекција на диоптер
  -4 до +2 m-1 (диоптер)
 • Информации на визир
  Информации за AF-точките, индикатор за ниво на експозиција, број на преостанати повеќекратни експозиции, компензација на експозиција, HDR-фотографирање, приоритет на најсветли тонови, фотографирање со повеќе експозиции, брзина на ISO, снимање во форматот Dual Pixel RAW, можни снимки, повеќе снимки со намалување на шум, број на слики со тајмер, дигитално оптимизирање на објектив, максимум групни снимки, метод за AF, ниво на батерија, ракување со AF, симулација на експозиција, режим на погон, AEB, режим на мерење, FEB, фотографирање без треперење, отсекување фотографии, режим на фотографирање, сооднос на слика, икони за сцени, автоматска оптимизација на осветлувањето, стил на слика со AE-заклучување, поддршка за блиц, баланс на белата боја, исклучен блиц, корекција на баланс на белата боја, FE-заклучување, квалитет на слика, синхронизација со голема брзина, функција за Bluetooth, брзина на бленда, функција за Wi-Fi, предупредување за заклучување повеќе функции, хистограм, решетка, електронска либела, информации за објективот
 • Преглед на длабочина на поле
  Да, преку прилагодено копче
 • Капаче на визир
  НЕМА

LCD монитор

 • Тип
  Clear View LCD II екран од 8,01 cm (3,15"), прибл. 2,1 милиони точки
 • Покриеност
  Куќиштето со мала тежина од прибл. 100%
 • Агол на гледање (хоризонтално/вертикално)
  Куќиштето со мала тежина од прибл. 170° вертикално и хоризонтално
 • Прекривен слој
  Спречување на одбивање на светлина и заштита од замачкување. Вградено засилено стакло
 • Прилагодување на осветленост
  Рачно: поставување на едно од седумте нивоа
  Прилагодување на тонови на бои: 4 подесувања
 • Операции на екранот на допир
  Капацитивен вид со функции од менито, подесувања за брза контрола, операции за репродукција и поголем екран. Избор на AF точка во прегледот во сликите и во видеоснимките, блендата со допир е овозможена во фотографирањето.
 • Опции на екран
  (1) Основни подесувања на фотоапарат
  (2) Напредни подесувања на фотоапарат
  (3) Подесувања на фотоапарат плус хистограм и приказ на две нивоа
  (4) Нема информации
  (5) Екран за брза контрола

Блиц

 • Mодели
  E-TTL II автоматски блиц, рачно мерење
 • X-sync
  1/200сек.
 • Компензација на експозиција при блиц
  +/- 3EV во чекори на зголемување од 1/3 со Speedlite блицови од серија EX
 • Групирање на експозиции на блиц
  Да, со компатибилен надворешен блиц
 • Заклучување на експозиција при блиц
  Да
 • Синхронизација на "втора завеса"
  Да, преку Speedlite
 • HotShoe/ PC приклучок
  Да/Не
 • Компатибилност со надворешни блицеви
  E-TTL II со Speedlite блицови од серијата ЕХ, поддршка за повеќе безжични блицеви
 • Контрола на надворешен блиц
  преку екранот за мени на фотоапаратот

Фотографирање

 • Режими
  Слики; интелигентно откривање на сцени, AE со флексибилен приоритет, програма AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачно, сијалица и прилагодено (x3)
  Видеоснимки: интелигентно откривање на сцени, програма AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачно, сијалица и прилагодено (x3)
 • Стилови на слика
  Автоматски, стандарден, портрет, пејзаж, врвни детали, неутрален, верен, црно-бел, дефиниран од корисник (x3)
 • Простор на бои
  sRGB и Adobe RGB
 • Обработка на слика
  Приоритет на најсветли тонови
  Автоматска оптимизација на осветлување (4 подесувања)
  Намалување на шум при долга експозиција
  Намалување на шум при висока ISO чувствителност (4 подесувања) (фотографии и видеоснимки)
  Оптичка корекција на објективот:
  - Корекција на надворешното осветлување, корекција на хроматската аберација, корекција на изобличувањето (за време на или по фотографирањето, само за време на снимањето видеоснимки)
  - Корекција на распрскувањето на светлината, дигитално оптимизирање на објективот (за време на или по фотографирањето)
  Менување на големината во M, S1, S2 4
  Отсекување: JPEG сликите можат да се отсекуваат (Соодноси на слика 3:2, 4:3, 16:9, 1:1)
  - Избор од 45 големини за отсекување, од 11% до 95% (дијагонално)
  - Промена помеѓу вертикална и хоризонтална положба на отсекување
  - Исправање на слики
  - Рамката за отсекување може да се движи преку екранот на допир
  Обработка на RAW слики 5
  Повеќе експозиции
  HDR
 • Режим на фотографирање
  Поединечно, континуирано брзо, континуирано бавно, нечујно поединечно, самостоен тајмер (2s+далечински, 10s+далечински)
 • Континуирано фотографирање
  Макс. Куќиштето со мала тежина од прибл. 8fps. брзината се одржува до 100 JPEG или 47 RAW-слики 6 7 8
  Макс. 5 fps со автоматско фокусирање со следење
 • Тајмер со интервали
  Преку адаптерот за далечински управувач RA-E3

Режим за прегледување во живо

 • Тип
  Електронски визир со сензор за слика
 • Покриеност
  Куќиштето со мала тежина од прибл. 100% (хоризонтално и вертикално)
 • Стапка на слики
  59,97 fps (рамномерно) / 29,97 fps (заштеда на енергија)
 • ФОКУСИРАЊЕ
  Рачен фокус (зголемување на сликата до 5x, 10x или 30x во која било точка на екранот)
  Автоматски фокус: Dual Pixel CMOS AF (откривање лице и AF со следење, AF во 1 точка, проширување на површината за AF, зона на AF и активирање на блендата со допир)
 • Мерење
  Мерење со проценка во реално време со сензор за слика (384 зони)
  Делумно мерење (прибл. 6,1% од центарот на екранот)
  Мерење во точка (прибл. 2,7% од центарот на екранот)
  Просечно мерење со тежиште во центарот
  Активниот тајмер за мерење може да се промени
 • Опции на екран
  3 нивоа достапни: основни информации за фотографирањето, информации за напредно фотографирање и информации за напредно фотографирање со хистограм

Типови на датотеки - фотографии

 • Типови на фотографии
  JPEG: 2 опции за компресирање
  RAW: RAW, C-RAW и Dual Pixel RAW (14-битен оригинален RAW трето издание од Canon)
  Усогласеност со Exif 2.31 и Design rule for Camera File system 2.0
  Усогласеност со Digital Print Order Format [DPOF] верзија 1.1
 • RAW+JPEG истовремено снимање
  Да, секоја можна комбинација на RAW + JPEG, вклучувајќи го Dual Pixel RAW +JPEG
 • Големина на слика
  JPEG:
  Сооднос од 3:2 (L, RAW, C-RAW) 6720x4480, (M1) 4464x2976, (S1) 3360x2240, (S2) 1696x1280
  1,6x (отсекување) (L) 4176x2784, (S2) 2400x1600
  Сооднос од 4:3 (L) 5952x4480, (M1) 3968x2976, (S1) 2976x2240, (S2) 2112x1600
  Сооднос од 16:9 (L) 6720x3776, (M1) 4464x2512, (S1) 3360x1888, (S2) 2400x1344
  Сооднос од 1:1 (L) 4480x4480, (M1) 2976x2976, (S1) 2240x2240, (S2) 1600x1600
 • Папки
  Новите фолдери можат рачно да се создаваат и избираат
 • Нумерирање на датотеки
  (1) Секвенцијално нумерирање
  (2) Автоматско ресетирање
  (3) Рачно ресетирање

EOS видео

 • Тип на видео
  MOV-видео: 4K (16:9) 3840 x 2160, Full HD, HD
  MPEG4 AVC/H.264 променлива (просечна) бит-стапка, звук: Linear PCM
 • Големина на видео
  4K (16:9) 3840 x 2160 (29,97, 25, 24, 23,98 fps) компресија на тековен кадар или повеќе кадри 
  Full HD (16:9) 1920 x 1080 (59,94, 50, 29,97, 25, 23,98 fps) компресија на тековен кадар или повеќе кадри
  Full HD (16:9) 1920 x 1080 HDR (29,97, 25 fps) компресија на повеќе кадри 
  Full HD (16:9) 1920 x 1080 (29,97, 25) лесна компресија на повеќе кадри
  HD (16:9) 1280 x 720 (119,9, 100 fps) компресија на тековен кадар
 • Семплирање во боја (внатрешно снимање)
  4K - YCbCr4:2:2 (8 бита)
  Full HD/HD - YCbCr4:2:0 (8 бита)
 • Canon Log
  Да, Log 1
 • Должина на видео снимки
  4K и Full HD - Максимално траење 29 мин. 59 сек. (освен за видеоснимки со висока стапка на слики). Нема ограничувања за датотеки до 4 GB со exFAT CF-картичка.
 • Видеоснимка со висока стапка на слики
  MOV-видео: HD - 1280 x 720 при 100 fps или 119,9 fps
  Снимено како забавена видеоснимка со 1/4 од стандардната брзина
  Максимално снимање на сцена до 7 мин. 29 сек.
 • Снимање слики од 4K видео
  Можно е снимање JPEG фотографии со 8,3 мегапиксели од 4K видеоснимки
 • Бит-стапка / Mbps
  MOV:
  4K (29,97p/25,00p/24,00p/23,98p): ALL-I прибл. 480 Mbps
  4K (29,97p/25,00p/24,00p/23,98p): IPB прибл. 120 Mbps
  Full HD (59,94p/50,00p)/ALL-I: прибл. 180 Mbps
  Full HD (59,94p/50,00p)/IPB прибл. 60 Mbps
  Full HD (29,97p/25,00p/24,00p/23,98p)/ALL-I: прибл. 90 Mbps
  Full HD (29,97p/25,00p/24,00p/23,98p)/IPB: прибл. 30 Mbps
  HD (119,9p/100,0p)/ALL-I: прибл. 160 Mbps
  MP4:
  Full HD (29,97p/25,00p)/IPB (лесно): стандардно. 12 Mbps
 • Микрофон
  Вградени стерео микрофони (48 Khz, 16 бита x 2 канали)
 • HDMI екран
  Само надворешен монитор, само надворешен монитор без приказ на информации или истовремено на фотоапаратот и надворешниот монитор
 • HDMI излез
  Можно е и снимање само во 4K (UHD), со некомпресиран YCbCr 4:2:2, 8-битен или 10-битен звук преку HDMI
 • ФОКУСИРАЊЕ
  Dual Pixel CMOS AF со откривање на лице и AF со следење, Servo AF за видео
  Рачно фокусирање
 • ISO
  4K - автоматски: 100-12800, H: 25600, H: 32000, H1: 51200, H2: 102400,
  Full HD/HD - автоматски: 100-25600, H: 32000, H1: 51200, H2:102400

Други карактеристики

 • Функции за прилагодување
  22 прилагодени функции
 • Ознаки за мета-податоци
  Информации за авторски права на корисник (можат да се постават на фотоапаратот)
  Рејтинг на слика (0-5 ѕвезди)
  IPTC податоци (регистриран со EOS Utility)
  Префрлување слики со текст (текстот е регистриран со EOS Utility)
 • LCD панел / осветленост
  Да/Да
 • Отпорност на вода / прав
  Да
 • Гласовна белешка
  Не
 • Интелигентен сензор за ориентација
  Да
 • Зум при репродукција
  1,5x - 10x во 15 чекори
 • Формати на приказ
  (1) Единечна слика
  (2) Единечна слика со информации (2 нивоа)
  Основно - Информации за фотографирањето (брзина на бленда, решетка, ISO и квалитет на слика)
  Детално - информации за фотографирањето (брзина на бленда, решетка, ISO, мерење, квалитет на слика и големина на датотека), информации за објективот, светлина и RGB хистограм, баланс на белата боја, стил на слика, простор за бои и намалување на шум, оптичка корекција на објективот, GPS информации, IPTC информации
  (3) Индекс со 4 слики
  (4) Индекс со 9 слики
  (5) Индекс со 36 слики
  (6) Индекс со 100 слики
  (7) Приказ со прескокнување (1, 10 или 100 слики, датум, папка, видеоснимки, фотографии, заштитени слики, оценка)
  (8) Уредување на видео
  (9) Обработка во RAW формат
  (10) Оценка
 • Слајд шоу
  Избор на слики: сите слики, по датум, по папка, видеоснимки, фотографии, заштитени слики или оценка
  Време на репродукција: 1/2/3/5/10 или 20 секунди
  Повторување: вклучено/исклучено
 • Хистограм
  Осветленост: да
  RGB: да
 • Предупредување за преголема осветленост
  Да
 • Бришење на слики
  Една слика, избор на опсег, избрани слики, папка, картичка
 • Заштита за бришење на слики
  Бришење заштита на една слика, папка или картичка, сите пронајдени слики (само при пребарување слики)
 • Самостоен тајмер
  2 или 10 сек.
 • Категории на мени
  (1) Мени за снимање
  (2) AF мени
  (3) Мени за репродукција
  (4) Мени за поставување
  (5) Мени со прилагодени функции
  (6) Мое мени
 • Јазици на мени
  29 јазици
  Англиски, германски, француски, холандски, дански, португалски, фински, италијански, норвешки, шведски, шпански, грчки, руски, полски, чешки, унгарски, виетнамски, хинди, романски, украински, турски, арапски, тајландски, едноставен кинески, традиционален кинески, корејски, малајски, индонезиски и јапонски
 • Ажурирање на firmwarе
  Можно е ажурирање од страна на корисникот (фотоапарат, објектив, WFT, надворешен блиц Speedlite, далечински управувач BLE, адаптер за објектив)

Интерфејс

 • Компјутер
  Приклучок за SuperSpeed USB 3.1 USB C
 • Wi-Fi
  Безжичен LAN (IEEE802.11b/g/n) (само 2,4 GHz), со поддршка за Bluetooth 10 Поддржани функции - EOS Utility, паметен телефон, вчитување на интернет, безжично печатење
 • Друго
  Мини HDMI излез (тип C, компатибилен со HDMI-CEC), влез за надворешен микрофон/линиски влез (мини стерео приклучок), приклучок за слушалки (мини стерео приклучок), приклучок од тип E3 (приклучок за далечински управувач)

Директно печатење

 • PictBridge
  Да (Само преку безжична LAN врска)

Простор за складирање

 • Тип
  1x SD/SDHC/SDXC и UHS-II

Поддржани оперативни системи

 • PC и Macintosh
  Windows 8.1 и Windows 10 (режимот за таблет-уред не е поддржан)
  OS X v10.11, 10.12, 10.13 и 10.14

Софтвер

 • Обработка на слика
  Digital Photo Professional 4.10 или понова верзија (обработка на RAW-слики)
 • Друго
  EOS Utility 3.10 или понова верзија (вкл. Remote Capture), Picture Style Editor, Map Utility, EOS Lens Registration Tool, EOS Web Service Registration Tool, апликацијата Canon Camera connect (iOS/ Android)

Извор на напојување со енергија

 • Батерии
  Литиум-јонска батерија на полнење LP-E6N (испорачана)/LP-E6
 • Издржливост на батеријата
  Куќиштето со мала тежина од прибл. 370 снимки (при 23°C) 11
  Куќиштето со мала тежина од прибл. 350 (при 0°C)
 • Индикатор на батерија
  6 нивоа + процент
 • Штеди струја
  Напојувањето се исклучува по 30 секунди, 1, 3, 5, 10 или 30 мин.
 • Напојување со енергија и полначи за батерии
  Полнач за батерии LC-E6E (испорачан), AC-адаптер AC-E6N и DC-приклучок DR-E6, комплет со AC-адаптер ACK-E6N/ACK-E6, полнач за батерии за автомобил CBC-E6, USB-адаптер за напојување PD-E1

Дополнителна опрема

 • Уред за безжичен пренос на датотеки
  Уред за безжичен пренос на фајлови WFT-E7B
 • Објективи
  Сите RF објективи (EF и EF-S преку адаптери за објективи)
 • Адаптери за објективи
  АДАПТЕР EF КОН EOS R, АДАПТЕР EF КОН EOS R СО КОНТРОЛЕН ПРСТЕН, АДАПТЕР ЗА МОНТИРАЊЕ ВНАТРЕШЕН ФИЛТЕР EF КОН EOS R
 • Блиц
  Speedlite блицови од Canon (EL-100, 90EX, 220EX, 270EX, 270EX II, 320EX, 380EX, 420EX, 430EX, 430EX II, 430EX III 470EX-AI, 550EX, 580EX, 580EX II, 600EX, 600EX-RT, 600EX-II-RT, Macro-Ring-Lite MR-14EX, Macro Ring Lite MR-14EX II, Macro Twin Lite MT-24EX, Macro Twin Lite MT-26EX Speedlite предавател ST-E2, Speedlite предавател ST-E3-RT)
 • Далечински контролор / преклопник
  Далечински управувач со E3 тип на приклучок и Speedlite 600EX-II-RT
 • Друго
  Држач со батерија BG-E22, GPS-приемник GP-E2

Димензии, тежина и материјали за куќиштето

 • Материјали на куќиште
  Куќиште од магнезиумска легура и поликарбонат со делови од стаклени влакна
 • Раб. услови
  0 - 40 °C, влажност 85% или помалку
 • Димензии (ШxВxД)
  135,8 x 98,3 x 84,4 mm
 • Тежина (само куќиште)
  Куќиштето со мала тежина од прибл. 580 g (660 g со картичка и батерија)

Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon, освен ако не е поинаку назначено.

Подлежност на промена без претходна најава.

 1. Достапната површина за AF е различна во зависност од користениот објектив
 2. Препорачан индекс на експозиција
 3. со објектив од 50 mm до бесконечност, -1m-1 dpt
 4. Големината на сликите снимени од 4K видеоснимки и сликите снимени со S2 квалитет не може да се промени
 5. Обработка на RAW слики, само при репродукција на слики, само со RAW и Dual Pixel RAW
 6. Голема/фина резолуција
 7. Врз основа на условите за тестирање на Canon, JPEG, ISO 100, стандарден стил на слика. Максималната вредност на fps и капацитетот на баферот може да се намалат во зависност од подесувањата на фотоапаратот, нивото на светлина, објектот, марката и капацитетот на мемориската картичка, квалитетот на снимање на сликата, ISO брзината, погонскиот режим, стилот на сликата, прилагодените функции итн.
 8. Вредностите се добиени при користење на USH-II SD мемориски картички
 9. Достапната површина за AF е различна во зависност од користениот објектив
 10. Употребата на Wi-Fi уредот може да биде ограничена во одредени земји или региони
 11. Врз основа на CIPA стандардот и со користење на батеријата која се испорачува со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено