Фотоапарати без огледало

Canon EOS RP

Спецификации

Раб. услови
0 - 40 °C, влажност 85% или помалку
Димензии (Ш x В x Д)
132,5 × 85,0 × 70,0 mm
Тежина (само куќиште)
Прибл. 440 g

Спецификации

 • 26,2 мегапиксели

  CMOS-сензор за целосна слика

 • DIGIC 8

  процесор

 • Компатибилност со

  објективите EF/EF-S преку адаптер

 • Dual Pixel

  CMOS AF

 • 4K

  видео

 • Wi-Fi

  и Bluetooth

Детални спецификации

Сензор за слика

 • Тип
  35,9 x 24 mm CMOS
 • Ефективни пиксели
  Прибл. 26,2 мегапиксели
 • Вкупно пиксели
  Прибл. 27,1 мегапиксели
 • Сооднос на слика
  3:2
 • Филтер за ниски фреквенции
  Вграден/фиксен
 • Чистење на сензор
  EOS вграден систем за чистење
 • Тип на филтер за бои
  Примарни бои

Процесор на слика

 • Тип
  DIGIC 8

Објектив

 • Објектив со менување
  RF (објективите EF и EF-S може да се прикачат со помош на адаптерот за монтирање објективи EF-EOS R, адаптерот за монтирање контролен прстен EF-EOS R или адаптерот за монтирање внатрешен филтер EF-EOS R. Објективите EF-M не се компатибилни)
 • Фокусна должина
  Еквивалентно на 1,0x од фокусната должина на објективот со RF и EF објективи 1,6x со EF-S

ФОКУСИРАЊЕ

 • Тип
  Систем за откривање на фазна разлика со сензор за слика (Dual Pixel CMOS AF)
 • Покриеност
  Хоризонтална покриеност од 88% и вертикална покриеност од 100%2
 • AF работен опсег
  EV -5 до 18 (при 23°C и ISO100)
 • AF режими
  Една снимка
  Servo AF
 • Избор на AF точка
  Автоматско избирање: лице+следење + AF на очи
  Рачно бирање: AF во 1 точка (големината на кадарот за AF може да се промени)
  Можни се 4779 положби за AF
  AF во точка
  Рачно бирање: AF во точка со експанзија со 4 точки (горе, долу, лево, десно)
  Рачно бирање: AF во точка со експанзија околу неколку точки
  Рачно бирање: AF на зона (сите AF точки поделени во 9 зони на фокусирање)
 • AF заклучување
  Заклучување кога копчето на блендата е притиснато до половина или кога е притиснато AF ON во AF режим на една снимка. Користење на прилагодени копчиња за AF во AI servo
 • Помошен зрак за AF
  Се емитува преку вградена LED-светилка
 • Рачно фокусирање
  Се избира на објективот
  Достапно издвојување со фокус

Контрола на експозиција

 • Режими на мерење
  Во реално време со сензор за слика, мерење во 384 зони (24x16)
  (1) Мерење со проценка (поврзано со сите точки на AF)
  (2) Делумно мерење (прибл. 5,5% од визирот во центар)
  (3) Мерење во точка: мерење во централна точка (прибл. 2,7% од визирот во центар)
  Не е достапно мерење во точка поврзано со AF точка
  (4) просечно мерење со тежиште во центарот
 • Опсег на мерење светлина
  EV -3 до 20 (при 23°C, ISO100, со мерење со проценка)
 • AE заклучување
  Автоматски: AE заклучувањето стапува на слика кога се постигнува фокус
  Рачно: со помош на копчето за AE заклучување во режимите P, Av, Fv, Tv и M
 • Компензација на експозиција
  +/-3 EV во 1/3 или 1/2 чекори на зголемување (може да се комбинира со AEB).
 • AEB
  +/-3 EV во чекори на зголемување од 1/3 или 1/2
 • Фотографирање без треперење
  Да. Треперењето се открива на фреквенција од 100 Hz или 120 Hz. Максималната брзина за континуирано фотографирање може да се намали
 • ISO чувствителност
  Автоматски 100-40000 (во чекори на зголемување од 1/3 или цел чекор)
  ISO може да се прошири до L: 50, H1: 51200, H2: 102400
 • Тип
  Електронски контролирана бленда во рамнина на фокусот
 • Брзина
  30-1/4000 сек. (1/2 или 1/3 чекори на зголемување), сијалица (вкупен опсег на брзина на бленда. Достапниот опсег се менува во зависност од режимот на снимање)
 • Копче за бленда
  Меко електромагнетско копче

Баланс на белата боја

 • Тип
  Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор
 • Подесувања
  AWB (приоритет на амбиент/приоритет на бела боја), дневна светлина, сенка, облачно, вештачка светлина, бела флуоресцентна светлина, блиц, прилагодено, подесување на температура на боја
  Компензација на баланс на белата боја:
  1. Сина/килибар +/-9
  2. Магента/зелена +/-9
 • Прилагодување на балансот на белата боја
  Да, може да се регистрира 1 корисничко подесување
 • WB со групирање
  +/-3 нивоа во чекори на зголемување од едно ниво
  Избор на отстапување сино/килибар или отстапување магента/зелено

Визир

 • Тип
  EVF со OLED-екран од 0,39 инчи
 • Број на точки
  2,36 милиони точки
 • Покриеност (вертикално/хоризонтално)
  Прибл. 100%
 • Зголемување
  Прибл. 0,70x 3
 • Растојание на окото
  Прибл. 22 mm (од центарот на леќата)
  -4 до +1 m-1 (диоптер)
 • Информации на визир
  Информации за AF-точките, индикатор за ниво на експозиција, број на преостанати повеќекратни експозиции, компензација на експозиција, HDR-фотографирање, приоритет на најсветли тонови, фотографирање со повеќе експозиции, брзина на ISO, можни снимки, повеќе снимки со намалување на шум, број на слики со тајмер, дигитално оптимизирање на објектив, максимум групни снимки, метод за AF, ниво на батерија, ракување со AF, симулација на експозиција, режим на погон, AEB, режим на мерење, FEB, фотографирање без треперење, отсекување фотографии, режим на фотографирање, сооднос на слика, икони за сцени, автоматска оптимизација на осветлувањето, стил на слика со AE-заклучување, поддршка за блиц, баланс на белата боја, исклучен блиц, корекција на баланс на белата боја, FE-заклучување, квалитет на слика, синхронизација со голема брзина, функција за Bluetooth, брзина на бленда, функција за Wi-Fi, предупредување за заклучување повеќе функции, хистограм, решетка, електронска либела, информации за објективот
 • Преглед на длабочина на поле
  Да, преку прилагодено копче
 • Капаче на визир
  НЕМА

LCD монитор

 • Тип
  Clear View LCD II-екран од 7,5 cm (3,0"), прибл. 1,04 милиони точки
 • Покриеност
  Прибл. 100%
 • Агол на гледање (хоризонтално/вертикално)
  Прибл. 170° вертикално и хоризонтално
 • Прилагодување бои / светлина
  Рачно: поставување на едно од седумте нивоа
 • Операции на екранот на допир
  Капацитивен вид со функции од менито, подесувања за брза контрола, операции за репродукција и поголем екран. Избор на AF-точка при снимање и фотографирање, активирање на блендата со допир е можно при фотографирање.
 • Опции на екран
  (1) Основни подесувања на фотоапарат
  (2) Напредни подесувања на фотоапарат
  (3) Подесувања на фотоапарат плус хистограм и приказ на две нивоа
  (4) Нема информации
  (5) Екран за брза контрола

Блиц

 • Режими
  E-TTL II автоматски блиц, рачно мерење
 • X-sync
  1/180 сек.
 • Компензација на експозиција при блиц
  +/- 3 EV во чекори на зголемување од 1/3 или 1/2 со блицовите Speedlite од серија EX
 • Групирање на експозиции на блиц
  Да, со компатибилен надворешен блиц
 • Заклучување на експозиција при блиц
  Да
 • Синхронизација на "втора завеса"
  Да, преку Speedlite
 • HotShoe/ PC приклучок
  Да/Не
 • Компатибилност со надворешни блицеви
  E-TTL II со Speedlite блицови од серијата ЕХ, поддршка за повеќе безжични блицеви
 • Контрола на надворешен блиц
  преку екранот за мени на фотоапаратот

Фотографирање

 • Режими
  Фотографии: интелигентно автоматско откривање на сцена, специјална сцена (портрет, групна фотографија, пејзаж, спорт, деца, поместување, снимки одблиску, храна, ноќен портрет, рачно снимање ноќни сцени, контрола на HDR-задно осветлување, бесшумен режим), AE со флексибилен приоритет, програма AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачно, сијалица и прилагодено (C1/C2/C3)
  Видео: автоматска експозиција, рачно, HDR
 • Стилови на слика
  Автоматски, стандарден, портрет, пејзаж, врвни детали, неутрален, верен, црно-бел, дефиниран од корисник (x3)
 • Простор на бои
  sRGB и Adobe RGB
 • Обработка на слика
  Приоритет на најсветли тонови
  Автоматска оптимизација на осветлување (4 подесувања)
  Намалување на шум при долга експозиција
  Намалување на шум при висока ISO-чувствителност (4 поставки) (фотографии и видеоснимки)
  Оптичка корекција на објективот (3):
  Корекција на надворешно осветлување
  Корекција на хроматска аберација
  Корекција на изобличување

  Корекција на распрскувањето на светлината
  Дигитално оптимизирање на објективот (за време на или по фотографирањето)
  Менување на големината во M, S1, S2 4 
  Отсекување: JPEG сликите можат да се отсекуваат (Соодноси на слика 3:2, 4:3, 16:9, 1:1)
  - Избор од 43 големини за отсекување, од 11% до 95% (дијагонално)
  - Промена помеѓу вертикална и хоризонтална положба на отсекување
  - Исправување слики, корекција на закосување
  - Рамката за отсекување може да се движи преку екранот на допир
  Обработка на RAW слики 5
  Повеќе експозиции
  HDR
 • Режим на фотографирање
  Поединечно, континуирано брзо, континуирано бавно, тајмер (2 сек. + далечинска контрола, 10 сек. + далечинска контрола, континуирано)
 • Континуирано фотографирање
  Макс. прибл. Брзината од 5 fps не се менува сè додека не се наполни картичката (JPEG) или 50 RAW-слики 678
  Макс. 4 fps со AF со следење
 • Тајмер со интервали
  Да

Режим за прегледување во живо

 • Тип
  Електронски визир со сензор за слика
 • Покриеност
  Прибл. 100% (хоризонтално и вертикално)
 • Стапка на слики
  59,97 fps (рамномерно) / 29,97 fps (заштеда на енергија)
 • ФОКУСИРАЊЕ
  Рачно фокусирање (зголемување на слика од 5x или 10x во која било точка на екранот)
  Автоматски фокус: Dual Pixel CMOS AF (откривање лице и AF со следење, AF во 1 точка, проширување на AF, зона на AF и активирање на блендата со допир
 • Мерење
  Мерење со проценка во реално време со сензор за слика (384 зони)
  Делумно мерење (прибл. 5,5% од центарот на екранот)
  Мерење во точка (прибл. 2,7% од центарот на екранот)
  Просечно мерење со тежиште во центарот
 • Опции на екран
  3 нивоа достапни: основни информации за фотографирањето, информации за напредно фотографирање и информации за напредно фотографирање со хистограм

Типови на датотеки - фотографии

 • Типови на фотографии
  JPEG
  RAW: RAW, C-RAW (14 бита, оригинален RAW 3-то издание од Canon)
  Усогласеност со Exif 2.31 и Design rule for Camera File system 2.0
  Усогласеност со Digital Print Order Format [DPOF] верзија 1.1
 • RAW+JPEG истовремено снимање
  Да, секоја можна комбинација на RAW + JPEG
 • Големина на слика
  JPEG:
  Сооднос од 3:2 (L, RAW, C-RAW) 6240x4160, (M1) 4160x2768, (S1) 3120x2080, (S2) 2400x1600
  1,6x (отсекување) (L) 3888x2592, (S2) 2400x1600
  Сооднос од 4:3 (L) 5536x4160, (M1) 3680x2768, (S1) 2768x2080, (S2) 2112x1600
  Сооднос од 16:9 (L) 6240x3504, (M1) 4160x2336, (S1) 3120x1752, (S2) 2400x1344
  Сооднос од 1:1 (L) 4160x4160, (M1) 2768x2768, (S1) 2080x2080, (S2) 1600x1600
 • Папки
  Новите фолдери можат рачно да се создаваат и избираат
 • Нумерирање на датотеки
  (1) Секвенцијално нумерирање
  (2) Автоматско ресетирање
  (3) Рачно ресетирање

EOS видео

 • Тип на видео
  Објективи RF/EF: 4K, Full HD, HD.
  Објективи EF-S: 4K или HD
  MPEG4 AVC/H.264 променлива (просечна) бит-стапка, звук: AAC
 • Големина на видео
  4K (16:9) 3840 x 2160 (25, 23,98 fps) компресија на тековен кадар 9
  4K-видеоснимки со забрзани движења (16:9) 3840 x 2160 (29,97, 25 fps) All-I
  Full HD (16:9) 1920 x 1080 (59,94, 50, 29,97, 25 fps) компресија на тековен или повеќе кадри (29,97, 25 fps)
  Full HD HDR (16:9) 1920 x 1080 (29,97, 25 fps) компресија на тековен кадар
  HD (16:9) 1280 x 720 (59,94, 29,97, 50, 25 fps) компресија на тековен кадар
  HD HDR(16:9) 1280 x 720 (29,97, 25 fps) компресија на тековен кадар
 • Семплирање во боја (внатрешно снимање)
  4K / Full HD / HD - YCbCr4:2:0 (8 бита)
 • Canon Log
  Не
 • Должина на видео снимки
  4K и Full HD - Максимално траење 29 мин. 59 сек. (освен за видеоснимки со висока стапка на слики). Нема ограничувања за датотеки до 4 GB со exFAT SDXC-картичка.
 • Видеоснимка со висока стапка на слики
  Не е поддржано
 • Снимање слики од 4K видео
  Можно е снимање JPEG фотографии со 8,3 мегапиксели од 4K видеоснимки
 • Бит-стапка / Mbps
  MP4:
  4K (16:9) 3840 x 2160 (25, 23,98 fps) IPB 120 Mbps / 869 MB/мин.
  Full HD (59,94p/50,00p)/IPB прибл. 60 Mbps / 440 MB/мин.
  Full HD (29,97p/25,00p)/IPB: прибл. 30 Mbps / 225 MB/мин.
  Full HD (29,97p/25,00p)/IPB Lite: прибл. 12 Mbps / 87 MB/мин.
  HD (59,94p/50,00p)/IPB прибл. 26 Mbps / 196 MB/мин.
  Full HD (29,97p/25,00p)/IPB: прибл. 13 Mbps / 103 MB/мин.
 • Микрофон
  Вградени стерео микрофони (48 kHz, 16 бита x 2 канали)
 • HDMI екран
  Излез само за надворешен монитор со или без опција за прикажување информации на екранот
 • HDMI излез
  Снимање во 4K (UHD) и Full HD или HD, некомпресиран YCbCr 4:2:2, 8 бита. Можна е репродукција на звук и преку HDMI.
  При репродуцирање излезен сигнал на надворешен монитор, во картичката не се снимаат слики и комуникацијата преку Wi-Fi е оневозможена
 • ФОКУСИРАЊЕ
  Dual Pixel CMOS AF со откривање на лице и AF со следење, Servo AF за видео, континуиран AF на очи, рачен фокус со издвојување со фокус
 • ISO
  4K - автоматски: 100-12800, H2: 102400
  Full HD/HD - автоматски: 100-25600, H2: 102400

Други карактеристики

 • Функции за прилагодување
  23 прилагодени функции
 • Ознаки за мета-податоци
  Информации за авторски права на корисник (можат да се постават на фотоапаратот)
  Рејтинг на слика (0-5 ѕвезди)
 • Отпорност на вода / прав
  Да
 • Гласовна белешка
  Не
 • Интелигентен сензор за ориентација
  Да
 • Зум при репродукција
  1,5x - 10x во 15 чекори
 • Формати на приказ
  (1) Единечна слика
  (2) Единечна слика со информации (2 нивоа)
  Основно - Информации за фотографирањето (брзина на бленда, решетка, ISO и квалитет на слика)
  Детално - информации за фотографирањето (брзина на бленда, решетка, ISO, мерење, квалитет на слика и големина на датотека), информации за објективот, светлина и RGB-хистограм, баланс на белата боја, стил на слика, простор за бои и намалување на шум, оптичка корекција на објективот, евиденција за испратени слики, GPS-информации
  (3) Индекс со 4 слики
  (4) Индекс со 9 слики
  (5) Индекс со 36 слики
  (6) Индекс со 100 слики
  (7) Приказ со прескокнување (1, 10 или 100 слики, датум, папка, видеоснимки, фотографии, заштитени слики, оценка)
  (8) Уредување на видео
  (9) Обработка во RAW формат
  (10) Оценка
 • Слајд шоу
  Избор на слики: сите слики, по датум, по папка, видеоснимки, фотографии, заштитени слики или оценка
  Време на репродукција: 1/2/3/5/10 или 20 секунди
  Повторување: вклучено/исклучено
 • Хистограм
  Осветленост: да
  RGB: да
 • Предупредување за преголема осветленост
  Да
 • Бришење на слики
  Една слика, избор на опсег, избрани слики, папка, картичка
 • Заштита за бришење на слики
  Бришење заштита на една слика, папка или картичка, сите пронајдени слики (само при пребарување слики)
 • Самостоен тајмер
  2 или 10 сек. континуирано
 • Категории на мени
  (1) Мени за снимање
  (2) Мени за репродукција
  (3) Мени за поставување
  (4) Мени со прилагодени функции
  (5) Мое мени
 • Јазици на мени
  29 јазици
  Англиски, германски, француски, холандски, дански, португалски, фински, италијански, норвешки, шведски, шпански, грчки, руски, полски, чешки, унгарски, виетнамски, хинди, романски, украински, турски, арапски, тајландски, едноставен кинески, традиционален кинески, корејски, малајски, индонезиски и јапонски
 • Ажурирање на firmwarе
  Можно е ажурирање од страна на корисникот (фотоапарат, објектив, надворешен блиц Speedlite, далечински управувач BLE, адаптер за објектив)
 • Материјали на куќиште
  Легура од магнезиум со неколку делови од алуминиум и поликарбонат со стаклени влакна

Интерфејс

 • Компјутер
  Еквивалент на Hi-Speed USB-приклучок (USB 2.0) од тип C
 • Wi-Fi
  Безжичен LAN (IEEE 802.11b/g/n) (само 2,4 GHz), со поддршка за Bluetooth 10 Поддржани функции: EOS Utility, паметен телефон, вчитување на интернет, автоматски пренос, безжично печатење
 • Друго
  Мини HDMI излез (тип C, компатибилен со HDMI-CEC), влез за надворешен микрофон/линиски влез (мини стерео приклучок), приклучок за слушалки (мини стерео приклучок), приклучок од тип E3 (приклучок за далечински управувач)

Директно печатење

 • PictBridge
  Да (Само преку безжична LAN врска)

Простор за складирање

 • Тип
  1x SD/SDHC/SDXC и UHS-II

Поддржани оперативни системи

 • PC и Macintosh
  Windows 7 (освен Starter Edition) Windows 8.1 и Windows 10 (режимот за таблет-уред не е поддржан)
  OS X v10.11, 10.12, 10.13 и 10.14

Софтвер

 • Обработка на слика
  Digital Photo Professional 4.9 или понова верзија (Обработка на RAW слики)
 • Друго
  EOS Utility 3.9 или понова верзија (вкл. Remote Capture), Picture Style Editor, Map Utility, EOS Lens Registration Tool, EOS Web Service Registration Tool, апликацијата Canon Camera connect (iOS/ Android)

Извор на напојување со енергија

 • Батерии
  Литиум-јонска батерија на полнење LP-E17 (испорачана)
 • Издржливост на батеријата
  Прибл. 250 снимки (при 23°C) 11
  Прибл. 240 снимки (при 0°C)
 • Индикатор на батерија
  4 нивоа + процент
 • Штеди струја
  Напојувањето се исклучува по 30 секунди, 1, 3, 5, 10 или 30 минути
 • Напојување со енергија и полначи за батерии
  Полнач за батерии LC-E17E (испорачан), AC-адаптер AC-E6N и DC-приклучок DR-E18, комплет со AC-адаптер ACK-E18, USB-адаптер за напојување PD-E1

Дополнителна опрема

 • Уред за безжичен пренос на датотеки
  Не е поддржано
 • Објективи
  Сите RF објективи (EF и EF-S преку адаптери за објективи)
 • Адаптери за објективи
  Адаптер за монтирање објективи EF-EOS R
  Адаптер за монтирање објективи со контролен прстен EF-EOS R
  Адаптер за монтирање внатрешен филтер EF-EOS R со внатрешен филтер за кружно поларизирање A
  Адаптер за монтирање внатрешен филтер EF-EOS R со внатрешен филтер со променлива неутрална густина A"
 • Блиц
  Speedlite-блицови од Canon (EL-100, 90EX, 220EX, 270EX, 270EX II, 320EX, 380EX, 420EX, 430EX, 430EX II, 430EX III, 470EX-AI, 550EX, 580EX, 580EX II, 600EX, 600EX-RT, 600EX-II-RT, Macro-Ring-Lite MR-14EX, Macro Ring Lite MR-14EX II, Macro Twin Lite MT-24EX, Macro Twin Lite MT-26EX Speedlite-предавател ST-E2, Speedlite-предавател ST-E3-RT)
 • Далечински контролор / преклопник
  Далечински управувач со E3 тип на приклучок и Speedlite 600EX-II-RT
 • Друго
  GPS приемник GP-E2

Сите податоци се основаат врз стандардните методи за тестирање од Canon, освен ако не е поинаку назначено.

Подлежи на промена без претходно известување.

Поради спецификациите на објективот RF 24-240 F4-6.3 IS USM, функцијата за снимање повеќе експозиции не е поддржана кога е прикачен на овој фотоапарат. Исто така, не е можно снимање повеќе експозиции со друг објектив користејќи слики снимени со овој објектив.

 1. (485 g со картичка и батерија)
 2. Покриеноста се разликува во зависност од користениот објектив, за да ги дознаете сите спецификации погледнете ја листата на поддржани објективи на веб-страницата за поддршка на Canon
 3. Со објектив од 50 mm до бесконечност, -1m-1 dpt
 4. Големината на сликите снимени од 4K видеоснимки и сликите снимени со S2 квалитет не може да се промени
 5. Обработка на RAW-слики при репродукција на слики, само со RAW
 6. Голема/фина резолуција
 7. Врз основа на условите за тестирање на Canon, JPEG, ISO 100, стандарден стил на слика. Максималната вредност на fps и капацитетот на баферот може да се намалат во зависност од подесувањата на фотоапаратот, нивото на светлина, објектот, марката и капацитетот на мемориската картичка, квалитетот на снимање на сликата, ISO брзината, погонскиот режим, стилот на сликата, прилагодените функции итн.
 8. Вредностите се добиени при користење UHS-II SD-мемориски картички
 9. За снимање 4K-видеоснимки е потребна мемориска картичка со UHS-I/UHS-класа на брзина 3 или повисока
 10. Употребата на Wi-Fi уредот може да биде ограничена во одредени земји или региони
 11. Врз основа на CIPA-стандардот и со користење на батеријата што се испорачува со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено
 12. Покриеноста се разликува во зависност од користениот објектив, за да ги дознаете сите спецификации погледнете ја листата на поддржани објективи на веб-страницата за поддршка на Canon