PowerShot G1 X Mark III
Спецификации

Димензии (ШxВxД)

115,0 x 77,9 x 51,4 mm

Тежина

Прибл. 399 g

(вклучувајќи батерија и мемориска картичка)

Спецификации

3x

3x

Оптички зум

Digic 7

DIGIC 7

Моќен процесор

24.2 MP

24,2 MP

APS-C сензор

Dual Pixel CMOS AF

Dual Pixel CMOS AF

Брзо и сигурно фокусирање

7 fps

7 fps

Со автоматски фокус

Large

Голем

централен визир

Full HD

Full HD

видеоснимки со 60p

Always-on

Постојано активен

Поврзување

Погледни сè

Детални спецификации

Сензор за слика

Тип

APS-C CMOS

Ефективни пиксели

Прибл. 24,2 M

Сооднос на слика

3:2

Тип на филтер за бои

Примарни бои

Процесор на слика

Тип

DIGIC 7

Објектив

Фокусна должина

15 – 45 mm (35 mm еквивалент: 24 – 72 mm)

Зум

Оптички 3x
ZoomPlus 6x
Дигитален прибл. 4x (со дигитален телеконвертор прибл. 1,6x или 2,0x1)
Комбинирано прибл. 12x

Максимален f/број

f/2,8 - f/5,6

Конструкција

9 елементи во 8 групи (3 двострани асферични објективи и 1 едностран асферичен објектив)

Стабилизација на слика

Да (тип на објектив со поместување)

Фотографија: приспособлива интелигентна стабилизација на слика, макс. Прибл. Стабилизација со 4 чекори2

Видео снимки: напредна динамичка стабилизација на слика со 5 оски

ФОКУСИРАЊЕ

Тип

Dual Pixel CMOS AF систем. Пиксели за откривање на фаза вградени во сензорот за слика3

AF систем / точки

Максимум 49 AF точки (фиксна локација на решетка од 7x7) преку автоматско избирање со фотоапаратот4

Слободно позиционирање на 1 AF точка/ 1 AF зона (9 точки, решетка од 3x3) преку рачно избирање5

AF режими

Поединечно, континуирано, Servo AF/AE6, AF со следење

Избор на AF точка

Прилагодлива големина на AF област.

Активен LCD екран на допир и AF со допирање и повлекување кога се користи EVF.

AF заклучување

Да, преку прилагодливи копчиња

Помошен зрак за AF

Да

Рачно фокусирање

Да, плус MF издвојување и AF + MF

Фокусирање со групирање

Да

Најмало растојание на фокусирање

10 cm (широк агол) од предниот дел на објективот
30 cm (телефото) од предниот дел на објективот

Контрола на експозиција

Режими на мерење

Мерење во реално време преку сензорот за слика
(1) Мерење со проценка (поврзано со кадар на AF за откривање лице)
(2) Просечно мерење со тежиште во центарот
(3) Мерење во точка

AE заклучување

Да, преку прилагодливи копчиња

Компензација на експозиција

+/- 3 EV во чекори на зголемување од 1/3

ND филтер (3 чекори) Вклучен / Автоматски / Исклучен7

AEB

1/3 – 2 EV во чекори на зголемување од 1/3 (може да се користат со рачна компензација)

ISO чувствителност

АВТОМАТСКИ, 100, 125, 160, 200, 250, 320, 400, 500, 640, 800, 1000, 1250, 1600, 2000, 2500, 3200, 4000, 5000, 6400, 8000, 10000, 12800, 256008

АВТОМАТСКО ISO: 100 - 25600 (може да се постави макс. брзина на ISO и стапка на промена)

Бленда

Брзина

1 – 1/2000 сек. (зададена фабричка вредност)
СИЈАЛИЦА, 30 – 1/2000 сек. (вкупен опсег – се менува според режимот на снимање)

Баланс на белата боја

Тип

TTL

Подесувања

Автоматски (вклучувајќи откривање лице WB), дневна светлина, сенка, облачно, вештачко светло, бело флуоресцентно, блиц, подводно, температура на бои (во чекори на зголемување од 100 K)

Компензација на баланс на белата боја:
1. Сина/килибар +/-9 нивоа
2. Магента/ зелена +/-9 нивоа

Компензација на баланс на белата боја во подводен режим

Визир

Визир

EVF (од тип 0,39), прибл. 2.360.000 точки, OLED тип

Визир / покриеност

Прибл. 100%

Растојание на окото / корекција на диоптер

Прибл. 22 mm (од центарот на леќата)
Од -3,0 до +1,0 m-1 dpt (опсег на диоптер)

LCD монитор

Монитор

LCD (TFT) екран на допир од 7,5 cm (3,0”) со променлив агол и засилено стакло. 3:2 сооднос на слика. Прибл. 1.040.000 точки. Електростатички капацитивен вид.

Покриеност

Прибл. 100%

Осветленост

Поставување на едно од петте нивоа. LCD со брзо осветлување (Притиснете и задржете на INFO. копчето)

Блиц

Режими

Автоматски, рачно вклучување/исклучување блиц, бавна синхронизација

Мала брзина на синхронизација

Да. Најголема брзина од 1/2000 сек.

Намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц

Да

Компензација на експозиција при блиц

+/- 2 EV во чекори на зголемување 1/3

Заклучување на експозиција при блиц

Да

Рачно прилагодување на моќност

3 нивоа со внатрешен блиц

(До 22 нивоа на избор со Speedlite блицовите од Canon9' 10)

Синхронизација на "втора завеса"

Да

Опсег на вграден блиц

50 cm – 9,0 m (Ш) / 50 cm - 4,5 m (T)

Надворешен блиц

E-TTL со Speedlite од серијата ЕХ11

Фотографирање

Режими

Интелигентен автоматски режим (откривање на 58 сцени), хибриден автоматски режим, програма AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачно, прилагодено 1, прилагодено 2, SCN (автопортрет, портрет, рамномерна кожа, панорамска снимка, поместување, ѕвезди (ѕвезден ноќен пејзаж, траги од ѕвезди, видео со забрзано движење на ѕвезди), рачно снимање на ноќни сцени, зрнеста текстура во црно-бело, мек фокус, ефект на рибино око, уметнички ефекти со нагласени бои, ефект на сликање со водени бои, ефект на фотоапарат-играчка, минијатурен ефект, HDR, подводно. огномет), видео снимки (стандардни, кратки клипови, рачни, видео снимки со забрзано снимање)

Фото ефекти

Стилови на слика: автоматски, стандарден, портрет, пејзаж, врвни детали, неутрален, верен, црно-бел, дефиниран од корисник (x3)

Режим на фотографирање

Поединечно, автоматско фотографирање, континуирано со голема брзина, континуирано со мала брзина, самостоен тајмер

Континуирано фотографирање

Фиксен AF: до прибл. 9 снимки/сек. за најмногу 24 слики во JPEG12 формат и 19 слики во RAW13 формат

Со AF: до прибл. 7 снимки/сек. за 29 слики во JPEG14' 15 формат

РЕЗОЛУЦИЈА ПРИ СНИМАЊЕ / КОМПРЕСИЈА

Големина на слика

RAW: (3:2) 6000 x 4000, (4:3) 5328 x 4000, (16:9) 6000 x 3368, (1:1) 4000 x 4000

JPEG 3:2: (L) 6000 x 4000, (M) 3984 x 2656, (S1) 2976 x 1984, (S2) 2400 x 1600
JPEG 4:3: (L) 5328 x 4000, (M) 3552 x 2664, (S1) 2656 x 1992, (S2) 2112 x 1600
JPEG 16:9: (L) 6000 x 3368, (M) 3984 x 2240, (S1) 2976 x 1680 (S2) 2400 x 1344
JPEG 1:1: (L) 4000 x 4000, (M) 2656 x 2656, (S1) 1984 x 1984, (S2) 1600 x 1600

RAW + JPEG, вградена обработка на RAW и промена на големината

Режим на панорамска снимка:

Хоризонтално:
Максимум пиксели за снимање: 24064 x 2800
Минимум пиксели за снимање: 6000 x 2800

Вертикално:
Максимум пиксели за снимање: 16000 x 4200
Минимум пиксели за снимање: 4200 x 4000

Компресија

RAW, фино, нормално

Филмови

(Full HD) 1920 x 1080, 59,94 / 50 / 29,97 / 25 / 23,98 fps
(HD) 1280 x 720, 29,97 / 25 fps
(VGA) 640 x 480, 29.97 / 25 fps

Должина на видео снимки

(Full HD и HD) до 4 GB или 29 мин. 59 сек.16
(VGA) До 4 GB или 1 час17

Тип на фајл

Типови на фотографии

JPEG компресија (компатибилност со Exif 2.3 [Exif Print]) / Design rule for Camera File system и компатибилност со DPOF ver. 1.1), RAW (14-битно, оригинално 2-ро издание на RAW од Canon), RAW+JPEG

Филмови

MP4 [видео: MPEG-4 AVC / H.264, аудио: MPEG-4 AAC-LC (стерео)]

Директно печатење

Canon печатачи

Компактни печатачи за фотографии SELPHY од Canon и инк-џет печатачи од Canon што поддржуваат PictBridge18

PictBridge

Да (преку USB или безжичен LAN)19

Други карактеристики

Раб. услови

0 – 40 °C, 10 – 90% влажност


Конструкција отпорна на прав и влага20

GPS

GPS преку мобилни уреди (поврзани со компатибилен Smartphone уред)

Корекција на црвени очи

Да

My Camera / My Menu

Достапно е прилагодување на моето мени

Интелигентен сензор за ориентација

Да

Хистограм

Да, хистограм во живо

Самостоен тајмер

Прибл. 2, 10 сек. или прилагодено

Јазици на мени

Англиски, германски, француски, холандски, дански, фински, италијански, грчки, норвешки, португалски, руски, шведски, шпански, украински, полски, чешки, унгарски, турски, едноставен кинески, кинески (традиционален), јапонски, корејски, таи, арапски, романски, фарси, хинди, малезиски, индонезиски, виетнамски, еврејски

Интерфејс

Компјутер

Наменски Hi-Speed USB приклучок (компатибилност со Micro-B)

Друго

Микро HDMI приклучок
Приклучок за далечински прекинувач

Компјутер/друго

Wi-Fi (IEEE802.11b/g/n), (само 2,4 GHz), со поддршка за динамички NFC21

Bluetooth® (верзија 4.1, технологија за Bluetooth со мала потрошувачка на енергија)22' 23

Мемориска картичка

Тип

SD, SDHC, SDXC (компатибилност со UHS класа на брзина 1)

Софтвер

Друго

CameraWindow DC
Алатка за мапи
Image Transfer Utility

Апликацијата Camera Connect е достапна за уреди со iOS и Android

Манипулација на слика

Digital Photo Professional 4 софтвер за RAW развивање
Picture Style Editor

Поддржани оперативни системи

PC и Macintosh

Windows 10 / 8.1 / 7 SP124
Mac OS X 10.10 / 10.11 / 10.12 / 10.13

За Wi-Fi врска со компјутер:
Windows 10 / 8.1 / 7 SP1
Mac OS X 10.10

За Image Transfer Utility:
Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 SP1
Mac OS X 10.9 / 10.10 / 10.11 / 10.12 / 10.13

Извор на напојување со енергија

Батерии

Li-ion батерија на полнење NB-13L (испорачана батерија и полнач)

Издржливост на батеријата

Прибл. 200 снимки
Еко режим прибл. 250 снимки
Прибл. 240 мин. репродукција

A/C напојување со енергија

Полнењето преку USB е достапно со компактниот адаптер за напојување CA-DC30E25 или преку други стандардни начини за напојување преку USB

Дополнителна опрема

Торбички / ленти

Мека торбичка DCC-1830
Ремен за на врат NS-100 за PowerShot
Ремен за на врат NS-DC12
Организатор на дополнителна опрема за PowerShot

Водоотпорно куќиште отпорно на атмосферски влијанија

Водоотпорно куќиште (40m) WP-DC56
Тежина на водоотпорно куќиште WW-DC1

Објективи

Сенило на објектив LH-DC110

Блиц

Speedlite блицови од Canon (меѓу кои и 220EX, 270EX, 270EX II, 320EX, 430EX, 430EX II, 430EX III-RT, 580EX, 580EX II, 600EX, 600EX-RT, 600EX II-RT, Speedlite предавател ST-E2, Speedlite предавател ST-E3-RT)

Кабел за поврзување надворешен блиц OC-E3, Speedlite носач SB-E2

Далечински контролор / преклопник

Далечински прекинувач RS-60E3
Далечински управувач со тајмер TC-80N326

Напојување со енергија и полначи за батерии

Компактен адаптер за напојување CA-DC30E
Полнач за батерии CB-2LHE

Друго

Кабел за интерфејс IFC-600PCU
Canon Connect Station CS100

Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon (според CIPA стандардите), освен ако не е поинаку назначено.

Подлежност на промена без претходна најава.

 1. Во зависност од избраната големина на сликата.
 2. Вредности при максимална оптичка фокусна должина. Фотоапаратите чија фокусна должина надминува 350 mm (35 mm еквивалент) се тестираат на 350 mm.
 3. Dual Pixel CMOS AF - AF може да се користи на површина од прибл. 80% вертикално x 80% хоризонтално од кадарот
 4. Максималниот број на AF слики зависи од избраниот сооднос на сликата
 5. Dual Pixel CMOS AF - AF може да се користи на површина од прибл. 80% вертикално x 80% хоризонтално од кадарот
 6. Некои поставки ја ограничуваат достапноста.
 7. Автоматскиот ND филтер не е достапен во режимот за видео.
 8. ISO чувствителноста означува препорачан индекс на експозиција
 9. Не се поддржани сите функции на блицот.
 10. Нивото на прилагодливост зависи од прикачениот Speedlite блиц
 11. Не се поддржани сите функции на блицот.
 12. Брзината на континуирано фотографирање е тестирана според методите за тестирање на Canon. За функцијата е потребна компатибилна SDHC/SDXC UHS мемориска картичка со класа на брзина 1, а вкупниот број на снимени слики е различен во зависност од објектот што се фотографира, поставките и брендот на мемориската картичка
 13. Во услови кога не се вклучува блиц.
 14. Во услови кога не се вклучува блиц.
 15. Брзината на континуирано фотографирање е тестирана според методите за тестирање на Canon. За функцијата е потребна компатибилна SDHC/SDXC UHS мемориска картичка со класа на брзина 1, а вкупниот број на снимени слики е различен во зависност од објектот што се фотографира, поставките и брендот на мемориската картичка
 16. Следните класи на брзина на мемориските картички се потребни за максимално време на снимање: класа на брзина 4 или повисока за (HD) 1280 x 720. Класа на брзина 6 или повисоко за (Full HD) 1920 x 1080. Класа на брзина 6 или повисоко за (iFrame) 1280 x 720.
 17. Во зависност од брзината / капацитетот / поставената компресија на мемориската картичка.
 18. Нема компатибилност со следните модели на SELPHY CP200/ CP220/ CP300/ CP330/ CP400/ CP500/ CP600/ ES1 компатибилни со PictBridge
 19. Нема компатибилност со следните модели на SELPHY CP200/ CP220/ CP300/ CP330/ CP400/ CP500/ CP600/ ES1 компатибилни со PictBridge
 20. За максимална отпорност на фотоапаратот од прав и капки вода, капаците за приклучоците, мемориската картичка/батеријата и сите други капаци треба да бидат добро затворени. Овој фотоапарат е дизајниран да биде отпорен на прав и капки вода за да спречи навлегување на песок, прав, нечистотии или вода што може случајно да паднат врз него, но тој не може потполно да го спречи навлегувањето на нечистотии, прав, вода или сол.
 21. Употребата на Wi-Fi уредот може да биде ограничена во одредени земји или региони. Поддршката за Wi-Fi е различна во зависност од уредот и регионот. За повеќе информации посетете ја веб-страницата www.canon-europe.com/wirelesscompacts
 22. Опремен со технологија за Bluetooth® со мала потрошувачка на енергија. Зборот во ознаката Bluetooth® и лого ознаките на Bluetooth® се регистрирани заштитни знаци во сопственост на Bluetooth
 23. За поврзување преку Bluetooth е потребен паметен уред со Bluetooth верзија 4.0 (или понова). Исто така, паметниот уред треба да го користи оперативниот систем iOS 8.4 (или понов) или Android 5.0 (или понов) и да ја има инсталирано најновата верзија на апликацијата Camera Connect
 24. Софтверските апликации се компатибилни со Windows 10 само во режимот Windows 10 Desktop
 25. За полнење преку USB е потребен кабелот за интерфејс IFC-600PCU (се продава посебно) или сличен кабел со USB Micro-B кон USB тип A приклучоци. Времето на полнење е различно, во зависност од преостанатата енергија во батеријата.
 26. Потребен е адаптерот за далечински управувач RA-E3