Компактни дигитални

Canon PowerShot G7 X Mark II

Спецификации

Спецификации

 • Широк отвор на блендата низ целиот опсег на зумот

 • Голем сензор за врвни резултати

 • Моќна обработка со DIGIC

 • Стапка на Full HD слики од 24p до 60p

 • Контрола на решетка, бленда и ISO при снимање видео

 • Стабилни слики и видеоснимки во секоја прилика

 • Безжично споделување и правење резервна копија на слики

 • NFC го олеснува споделувањето со паметни телефони

 • Едноставен пристап до функциите за Wi-Fi

 • CMOS со 20,1 мегапиксели

 • 4,2x оптички зум со широк агол

 • Брза рачна контрола

 • Извонредно брз AF и континуирано фотографирање во RAW

 • Едноставна обработка на RAW датотеки без компјутер

 • Снимајте ги подвижните сцени на креативен начин

 • Оптички филтер со неутрална густина

 • Фотографирајте го ѕвезденото небо на едноставен начин

 • Рамномерни градации со 14-битен RAW формат

 • Голем екран на допир кој се закосува за јасно прегледување

 • Практично полнење преку USB кабел

 • Извршете пренос кон Canon Connect Station со само еден допир

Детални спецификации

СЕНЗОР ЗА СЛИКА

 • Тип

  CMOS со задно осветлување од тип 1.0

 • Ефективни пиксели

  Прибл. 20,1M (сооднос на слика 3:2) ¹

 • Ефективни / вкупно пиксели

  Прибл. 20.9M

 • Тип на филтер за бои

  Примарни бои

ПРОЦЕСОР НА СЛИКА

 • Тип

  DIGIC 7

ОБЈЕКТИВ

 • Фокусна должина

  8,8 – 36,8 mm (35 mm еквивалент: 24 – 100 mm)

 • Зум

  Оптички 4.2x


  ZoomPlus 8.4x


  Дигитален прибл. 4x (со дигитален телеконвертор прибл. 1,6x или 2,0x ¹)


  Комбинирано прибл. 17x

 • Максимален f/број

  f/1,8-f/2,8

 • Конструкција

  11 елементи во 9 групи (1 двостран асферичен објектив, 1 едностран асферичен UA објектив, 1 едностран асферичен објектив и 1 UD објектив)

 • Стабилизација на слика

  Да (тип со поместување), прибл. 4 чекори ¹.


  Интелигентна стабилизација на слика со напредна динамичка стабилизација на слика по 5 оски и автоматско нивелирање

ФОКУСИРАЊЕ

 • Тип

  TTL

 • AF систем / точки

  AiAF (31 точки, откривање на лице или AF со допир, со избирање и следење на објект и лик), AF во 1 точка (секоја позиција е достапна или фиксен центар)

 • AF режими

  Поединечно, континуирано, Servo AF/AE ¹, AF со допир

 • Избор на AF точка

  Големина (нормална, мала)

 • AF заклучување

  Да, преку прилагодливи копчиња

 • Помошен зрак за AF

  Да

 • Рачно фокусирање

  Да, плус MF издвојување

 • Фокусирање со групирање

  Да

 • Најмало растојание на фокусирање

  5 cm (широк агол) од предниот дел на објективот


  40 cm (телефото) од предниот дел на објективот

КОНТРОЛА НА ЕКСПОЗИЦИЈА

 • Режими на мерење

  Со проценка (поврзано со кадар на AF за откривање лице), просечно со мерење во центар, во точка

 • AE заклучување

  Да

 • Компензација на експозиција

  +/- 3 EV во чекори на зголемување од 1/3


  Автоматска оптимизација на осветлувањето


  ND филтер (3 чекори) Вклучен / Автоматски / Исклучен ¹

 • AEB

  1/3 – 2 EV во чекори на зголемување од 1/3

 • ISO чувствителност

  125, 160, 200, 250, 320, 400, 500, 640, 800, 1000, 1250, 1600, 2000, 2500, 3200, 4000, 5000, 6400, 8000, 10000, 12800 ¹


  АВТОМАТСКО ISO: 125 - 12800 (може да се постави макс. брзина на ISO и стапка на промена)

БЛЕНДА

 • Брзина

  1 – 1/2000 сек. (зададена фабричка вредност)


  1/8 - 1/2000 сек. (режим за видео)


  СИЈАЛИЦА, 15 – 1/2000 сек. (вкупен опсег – се менува според режимот на снимање) ¹

БАЛАНС НА БЕЛА БОЈА

 • Тип

  TTL

 • Подесувања

  Автоматски (вклучувајќи откривање лице WB), дневна светлина, сенка, облачно, вештачко светло, флуоресцентно, флуоресцентно H, блиц, подводно, поставки за келвини, прилагодено 1, прилагодено 2


  Компензација на баланс на белата боја


  Компензација на баланс на белата боја во подводен режим. Прилагодување на бои во режим на режим за ѕвезди

МАТРИЦА НА БОИ

 • Тип

  sRGB

LCD МОНИТОР

 • Монитор

  LCD (TFT) екран на допир од 7,5 cm (3,0”) со променлив агол. 3:2 сооднос на слика. Прибл. 1.040.000 точки. Капацитивен вид, репродукција на sRGB бои

 • Покриеност

  Прибл. 100%

 • Осветленост

  Поставување на едно од петте нивоа.


  Достапен е режим за ноќен приказ

БЛИЦ

 • Режими

  Автоматски, рачно вклучување/исклучување блиц, бавна синхронизација

 • Мала брзина на синхронизација

  Да. Најголема брзина од 1/2000 сек.

 • Намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц

  Да

 • Компензација на експозиција при блиц

  +/- 2 EV во чекори на зголемување 1/3. Откривање лице FE, безбедност FE

 • Заклучување на експозиција при блиц

  Да

 • Рачно прилагодување на моќност

  3 нивоа со внатрешен блиц

 • Синхронизација на "втора завеса"

  Да

 • Опсег на вграден блиц

  50 cm – 7,0 m (Ш) / 40 cm – 4,0 m (Т)

 • Надворешен блиц

  Canon HF-DC2 блиц со голема моќност

СНИМАЊЕ

 • Режими

  Интелигентен автоматски режим (откривање на 58 сцени), програма AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачно, прилагодено, хибриден автоматски режим, SCN (портрет, автопортрет, поместување, ѕвезди (ѕвезден портрет, ѕвезден ноќен пејзаж, траги од ѕвезди, ѕвезден портрет, видео со забрзано движење на ѕвезди), рачно снимање на ноќни сцени, голем динамичен опсег, ефект на сликање со улјени бои, ефект на сликање со водени бои, минијатурен ефект, ефект на фотоапарат-играчка, дефокусирање на заднина, мек фокус, зрнеста текстура во црно-бело, подводно, огномет), стандардно видео, краток видеозапис, рачно снимање видеозаписи, видеозапис со забрзано движење, iFrame видео

Режими за видео

 • Фото ефекти

  Стилови на слика (Автоматски, стандарден, портрет, пејзаж, врвни детали, неутрален, верен, црно-бел, дефиниран од корисник x3 (острина (јачина, префинетост, праг), контраст, заситеност на боите, тонови на бои, ефект за филтрирање, тонирање))

 • Режим на фотографирање

  Поединечно, автоматско фотографирање, континуирано, континуирано со AF, самостоен тајмер

 • Континуирано снимање

  Прибл. 8,0 снимки/сек. за најмногу 19 слики во RAW формат и 30 слики во JPEG формат


  со AF: прибл. 5,4 снимки/сек. за најмногу 46 слики во JPEG формат


  ¹²

РЕЗОЛУЦИЈА ПРИ СНИМАЊЕ / КОМПРЕСИЈА

 • Големина на слика

  3:2 - (RAW, L) 5472 x 3648, (M) 3648 x 2432, (S1) 2736 x 1824, (S2) 2400 x 1600


  4:3 - (RAW, L) 4864 x 3648, (M) 3248 x 2432, (S1) 2432 x 1824, (S2) 2112 x 1600


  16:9 - (RAW, L) 5472 x 3072, (M) 3648 x 2048, (S1) 2736 x 1536, (S2) 2400 x 1344


  1:1 - (RAW, L) 3648 x 3648, (M) 2432 x 2432, (S1) 1824 x 1824, (S2) 1600 x 1600


  Вградена обработка на RAW и промена на големината

 • Компресија

  RAW, фино, нормално

 • Филмови

  (Full HD) 1920 x 1080, 59,94 / 50 / 29,97 / 25 / 23,98 fps


  (HD) 1280 x 720, 29,97 / 25 fps


  (L) 640 x 480, 29,97 / 25 fps

 • Должина на видео снимки

  (Full HD и HD) до 4 GB или 29 мин. 59 сек. ¹


  (L) До 4 GB или 1 час ²

ТИПОВИ НА ФАЈЛОВИ

 • Типови на фотографии

  JPEG компресија (компатибилност со Exif 2.3 [Exif Print]) / Design rule for Camera File system и компатибилност со DPOF ver. 1.1), RAW (14-битно, оригинално 2-ро издание на RAW од Canon), RAW+JPEG

 • Филмови

  MP4 [видео: MPEG-4 AVC / H.264, аудио: MPEG-4 AAC-LC (стерео)]


  iFrame

ДИРЕКТНО ПЕЧАТЕЊЕ

 • Canon печатачи

  Canon SELPHY компактни фото печатачи и Canon инк-џет печатачи кои поддржуваат PictBridge

 • PictBridge

  Да (преку USB или безжичен LAN)

ДРУГИ КАРАКТЕРИСТИКИ

 • GPS

  GPS преку мобилни уреди (поврзани со компатибилен паметен телефон)

 • Корекција на црвени очи

  Да, за време на снимање и при репродукција

 • My Camera / My Menu

  Достапно е прилагодување на моето мени

My Category

 • Интелигентен сензор за ориентација

  Да

 • Хистограм

  Да

 • Зум при репродукција

  Да

 • Самостоен тајмер

  Прибл. 2, 10 сек. или прилагодено

 • Јазици на мени

  Англиски, германски, француски, холандски, дански, фински, италијански, грчки, норвешки, португалски, руски, шведски, шпански, украински, полски, чешки, унгарски, турски, едноставен кинески, кинески (традиционален), јапонски, корејски, таи, арапски, романски, фарси, хинди, малезиски, индонезиски, виетнамски, еврејски

ИНТЕРФЕЈС

 • Компјутер

  Наменски Hi-Speed USB приклучок (компатибилност со Micro-B)

 • Друго

  Микро HDMI приклучок (од тип D)

 • Компјутер/друго

  Wi-Fi (IEEE802.11b/g/n), (само 2,4 GHz), со поддршка за динамички NFC ¹

МЕМОРИСКА КАРТИЧКА

 • Тип

  SD, SDHC, SDXC (компатибилност со UHS класа на брзина 1)

ПОДДРЖАНИ ОПЕРАТИВНИ СИСТЕМИ

 • PC и Macintosh

  Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 SP1 ¹


  Mac OS X 10.9 / 10.10 / 10.11


  За Wi-Fi врска со компјутер:


  Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 SP1


  Mac OS X 10.9 / 10.10


  За Image Transfer Utility:


  Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 SP1


  Mac OS X 10.9 / 10.10 / 10.11

Пребарување и печатење

 • Друго

  CameraWindow DC


  Алатка за мапи


  Image Transfer Utility


  Апликацијата Camera Connect е достапна за уреди со iOS и Android

 • Манипулација на слика

  Digital Photo Professional софтвер за RAW развивање

ИЗВОР НА НАПОЈУВАЊЕ СО ЕНЕРГИЈА

 • Батерии

  Li-ion батерија на полнење NB-13L (испорачана батерија и полнач)

 • Издржливост на батеријата

  Прибл. 240 снимки

 • A/C напојување со енергија

  Полнењето преку USB е достапно со компактниот адаптер за напојување CA-DC30E ¹ или преку други стандардни начини за напојување преку USB

ДОПОЛНИТЕЛНА ОПРЕМА

 • Торбички / ленти

  Мека торбичка DCC-1880


  Организатор на дополнителна опрема за PowerShot

 • Водоотпорно куќиште отпорно на атмосферски влијанија

  Водоотпорно куќиште (40m) WP-DC55

 • Блиц

  Canon HF-DC2 блиц со голема моќност

 • Напојување со енергија и полначи за батерии

  Компактен адаптер за напојување CA-DC30E


  Полнач за батерии CB-2LHE


  Литиум-јонска батерија на полнење NB-13L

 • Друго

  Кабел за интерфејс IFC-600PCU

ФИЗИЧКИ СПЕЦИФИКАЦИИ

 • Работни услови

  0 – 40 °C, 10 – 90% влажност

 • Димензии (Ш x В x Д)

  105,5 x 60,9 x 42,0 mm

 • Тежина

  Прибл. 319 g (вклучувајќи батерија и мемориска картичка)

Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon (според CIPA стандардите), освен ако не е поинаку назначено. Подлежност на промена без претходна најава.

Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon (според CIPA стандардите), освен ако не е поинаку назначено. Подлежност на промена без претходна најава.

 1. ¹ Обработката на слика може да предизвика намалување на бројот на пиксели.

 2. ¹ Во зависност од избраната големина на сликата.

 3. ¹ Вредности при максимална оптичка фокусна должина. Фотоапаратите чија фокусна должина надминува 350 mm (35 mm еквивалент) се тестираат на 350 mm.

 4. ¹ Некои подесувања не се секогаш достапни.

 5. ¹ Автоматскиот ND филтер не е достапен во режимот за видео.

 6. ¹ ISO чувствителноста означува препорачан индекс на експозиција

 7. ¹ Максималната брзина на блендата е ограничена на 256 сек. во режим на СИЈАЛИЦА

 8. ¹ Во услови кога не се вклучува блиц.


  ² Брзината на континуирано фотографирање е тестирана според методите за тестирање на Canon. За функцијата е потребна компатибилна SDHC/SDXC UHS мемориска картичка со класа на брзина 1, а вкупниот број на снимени слики е различен во зависност од објектот што се фотографира, поставките и брендот на мемориската картичка

 9. ¹ Следните класи на брзина на мемориските картички се потребни за максимално време на снимање: класа на брзина 4 или повисоко за (HD) 1280 x 720. Класа на брзина 6 или повисоко за (Full HD) 1920 x 1080. Класа на брзина 6 или повисоко за (iFrame) 1280 x 720.


  ² Во зависност од брзината / капацитетот / поставената компресија на мемориската картичка.

 10. ¹ Употребата на Wi-Fi уредот може да биде ограничена во одредени земји или региони. Поддршката за Wi-Fi е различна во зависност од уредот и регионот. За повеќе информации посетете ја веб-страницата www.canon-europe.com/wirelesscompacts

 11. ¹ Софтверските апликации се компатибилни со Windows 10 само во режимот Windows 10 Desktop

 12. ¹ За полнење преку USB е потребен кабелот за интерфејс IFC-600PCU (се продава посебно) или сличен кабел со USB Micro-B кон USB тип A приклучоци. Времето на полнење е различно, во зависност од преостанатата енергија во батеријата.

 13. ¹ Обработката на слика може да предизвика намалување на бројот на пиксели.

 14. ¹ Во зависност од избраната големина на сликата.

 15. ¹ Вредности при максимална оптичка фокусна должина. Фотоапаратите чија фокусна должина надминува 350 mm (35 mm еквивалент) се тестираат на 350 mm.

 16. ¹ Некои подесувања не се секогаш достапни.

 17. ¹ Автоматскиот ND филтер не е достапен во режимот за видео.

 18. ¹ ISO чувствителноста означува препорачан индекс на експозиција

 19. ¹ Максималната брзина на блендата е ограничена на 256 сек. во режим на СИЈАЛИЦА

 20. ¹ Во услови кога не се вклучува блиц.


  ² Брзината на континуирано фотографирање е тестирана според методите за тестирање на Canon. За функцијата е потребна компатибилна SDHC/SDXC UHS мемориска картичка со класа на брзина 1, а вкупниот број на снимени слики е различен во зависност од објектот што се фотографира, поставките и брендот на мемориската картичка

 21. ¹ Следните класи на брзина на мемориските картички се потребни за максимално време на снимање: класа на брзина 4 или повисоко за (HD) 1280 x 720. Класа на брзина 6 или повисоко за (Full HD) 1920 x 1080. Класа на брзина 6 или повисоко за (iFrame) 1280 x 720.


  ² Во зависност од брзината / капацитетот / поставената компресија на мемориската картичка.

 22. ¹ Употребата на Wi-Fi уредот може да биде ограничена во одредени земји или региони. Поддршката за Wi-Fi е различна во зависност од уредот и регионот. За повеќе информации посетете ја веб-страницата www.canon-europe.com/wirelesscompacts

 23. ¹ Софтверските апликации се компатибилни со Windows 10 само во режимот Windows 10 Desktop

 24. ¹ За полнење преку USB е потребен кабелот за интерфејс IFC-600PCU (се продава посебно) или сличен кабел со USB Micro-B кон USB тип A приклучоци. Времето на полнење е различно, во зависност од преостанатата енергија во батеријата.